Kirjoittaja Aihe: Lopullinen Ratkaisu / Conspiracy  (Luettu 1481 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Hinaja

  • Ankeuttaja
Lopullinen Ratkaisu / Conspiracy
« : Elokuu 28, 2004, 02:21:43 »
Tämä elokuvataiteellisesti outo teos tarttui käteeni kirjastoreissulla kun huomasin videon kannessa poseeraavaan Kenneth Branaghin naaman, joka on yksi lempinäyttelijöistäni Shakespeare-filmatisointiensa ansiosta.
Katsoin videon takakantta ja lukaisin nopeasti sanat "saksa", "natsit", "juutalaiset" ja marssin lainaustiskille ja päätin kokeilla onneani.
Ja onneahan se oli. Elokuva ei ole hauska, se ei ole iloinen - sen ei kuulukkaan olla - mutta se on hyvä.
Ja se on sangen erikoinen elokuvaksi, kaikki elokuvan tapahtumat nimittäin sijoittuvat yhteen kartanoon ja sen lähipiiriin, vielä tarkemmin yhteen huoneeseen oikeastaan. Elokuvassa action rajoittuu lumipallosotaan, mitä natsisaksan ylimpien päättäjien autokuskit harrastavat ulkona.

Elokuva siis kertoo.. no, en sano sitä omin vaan nyt liitteen ja Mikael Fräntin sanoin:
"Frank Pierson on toteuttanut toteavan, asiat lähihistorian syysuhteisiin vetävän teatterinomaisen tv-elokuvan Wanneseen huvilassa vuonna 1942 pidetystä natsien kokouksesta, johon joukko Kolmannen valtakunnan kenraaleja ja silmäätekeviä kokoontui tekemään lopullisen päätöksen juutalaisten kohtalosta."
Lyhyesti ja ytimekkäästi, ja kolme tähteä, ansionsa mukaan. Näinollen julistan siis, että kaikki elokuvasta kiinnostuneet voivat sen nähdä ykköseltä keskiviikkona 1.9. klo 21.55.

Elokuvassa tosiaan eri natsisaksan alueiden ja poliittisten osastoiden johtajat keskustelevat kylmänrauhallisesti tuhansien juutalaisten kohtalosta, jotka eivät ole näille miehille muuta kuin saastaisia syöpäläisiä, jotka pitää keinoja kaihtamatta poistaa koko saksan alueelta, koko euroopasta ja parhaimmassa tapauksessa.. kokonaan maan päältä.

Elokuva oli ennenkaikkea nautittavaa katsottavaa loistavien näyttelijöidensä ansiosta; muunmuassa Kenneth Branagh, Stanley Tucci ja Colin Firth pistävät parastaan. Käsikirjoittajilla lienee ollut haastetta tehdä elokuvaa, joka perustuu puheelle eikä toiminnalle tai muulle.. ja varsinkin kun puheenaihe on yhtä miellyttävä kuin kaasukammio.

katsokaa ja kommentoikaa.

Nazg

  • Ankeuttaja
Lopullinen Ratkaisu / Conspiracy
« Vastaus #1 : Syyskuu 02, 2004, 15:09:05 »
Kyllähän tästä pätkästä pitää yrittää saada jotakin arvostelua aikaiseksi, kun tuon ajan tapahtumat kiinnostavat kovasti.

Minusta tämä elokuva on lähinnä "viihdedokumentti", tyyliin Discovery Channelin tietosarjat Egyptistä. Sitä voisi jopa käyttää koulussa opetusmateriaalina, sillä tästä elokuvadokumentista sai varsin hyvän kuvan natsi-Saksan toimista ja menetelmistä juutalais-asian suhteen.


Näyttelijät suorittivat roolinsa melko hyvin. Kuitenkin 99% kaikista natseista käsittelevistä elokuvista arvon SS-miehet puhuvat engantia. Oliko se Saksan virallinen kieli? ;) Eli minua häritsee näyttelijien huonot taidot saksankielen ääntämisessä, ja on aina häirinnyt. Schindlerin Listassa sentään onnistuivat kiitettävästi tuossa asiassa.

Toinen seikka joka häiritsi oli Kenneth Branaghin huono samannäköisyys roolihahmoonsa, Reinhard Heydrichiin. Come on, olen varma että maailmasta olisi löytynyt monta näyttelijää jotka näyttivät enemmän Heydrichiltä!
Lisäksi Branaghilta puuttui se "saksalaisuus", eikä hän vakuuttanut minua. Minusta hän vaikutti englantia puhuvalta wannabe-näyttelijältä joka yritti huonoin tuloksin näytellä arvovaltaista ja kylmähköä SS-kenraalia.

Ja kaikki on tietysti vain minun mielipidettäni.


Laitan myös vertailuksi kuvat oikeasta Heydrichistä sekä Branaghista:
-köhköh-

Araminta Meliflua

  • Ankeuttaja
Lopullinen Ratkaisu / Conspiracy
« Vastaus #2 : Syyskuu 02, 2004, 21:30:07 »
Elokuva oli ihan hyvä. Ei mitenkään loistava, mutta täytyy sanoa, että oli mielenkiintoista katsoa hullujen natsien juutalaiskysymyksen ratkaisemista ("ruumiista tulee pinkkejä. Hah hahah hah haa!"). Pohdin, kysyykö hissanopettaja, ketkä näkivät elokuvan. No ei kysynyt, koska yhdet oppilaat puhu siitä jo, mutta ope sanoi laittaneensa sen nauhalle. Kuulaan siitä varmaan ens viikolla... //offtopic
Elokuva-arvostelua en oikeastaan nyt jaksa kirjoittaa. Mielenkiintoisinta elokuvassa oli justiinsa niiden kylmäverinen pohdiskelu ("evakuoidaanko saksalaisten kanssa naimisissa olevat juutalaiset? Vai kannattaisiko ne sterilisoida? Entä puolijuutalaiset? Kannatan evakuointia, koska vain kuolemalla Eurooppa pääsee niistä lopullisesti eroon.").  
Onneksi eivät sentään kaikkia juutalaisia tappanu, vaikka 6 miljoonaa kumminkin... Kummallista, kuinka tuommoinen on mahdollista.
Täytyy mennä kirjoittamaan englannin ainetta. Jatkan ehkä myöhemmin.

Arfalaswen

  • Ankeuttaja
Lopullinen Ratkaisu / Conspiracy
« Vastaus #3 : Syyskuu 12, 2004, 00:45:47 »
Minä katsoin myös tuon kyseisen elokuvan ykköseltä keskiviikkona 1.9. Eksyin kanavalle täysin vahingossa ja katsoin sitten tekstikanavalta, mikä elokuva sieltä oli alkamassa.

Ajattelin, että voisihan sen katsoa ja täytyy sanoa, että kun olin katsonut sitä ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia, olin jostakin syystä koukussa. Oli ihan pakko katsoa se loppuun asti.

Pidin elokuvasta. Kovastikin. En kylläkään siitä, miten juutalaisista puhuttiin siinä kokouksessa ja siitä mitä he halusivat tehdä, päästääkseen eroon kaikista juutalaisista, vaan siitä, että se elokuva tosiaan perustui vain keskustelemiselle. Mitään toimintaa ei tarvittu.

Loistavat näyttelijät olivat ihan omiaan herättämään kiinnostuksen. Niin Colin kuin Kennethkin tekivät molemmat loistavat roolisuoritukset. Oli myös kiehtovaa seurata, kuinka natsijohtajien välitkin kiristyivät aika ajoin ja saatiin jännitystä aikaan. Oli suorastaan ihmeellistä, miten kyseinen elokuva pystyi pitämään otteessaan, vaikka mitään merkittävää ei olisikaan koko ajan tapahtunut.

Olin hämmästynyt elokuvan loputtua. Elokuva oli jollakin tavalla niin realistinen.

Myös se, että lopussa kerrottiin mitä kokouksessa istuneille natseille tapahtui toisen maailmansodan jälkeen oli mielestäni plussaa. Monet heistä kuitenkin kohtasivat loppunsa ennen aikojaan. Joko sotaoikeudenkäynneissä tai onnettomuuksissa.

Hekin saivat siis ansionsa mukaan, vaikka niin moni juutalainen oli jo menetetty natsien "älykkään" idean takia.

Loppujen lopuksi, juutalaisethan hallitsivat tunnetusti noin 60 % Saksan taloudesta ennen noita surullisia ja synkkiä aikoja.

Mahtoi olla Hitlerin vaikeaa sulattaa sellaista.

Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita.