Kirjoittaja Aihe: Tigana  (Luettu 2341 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Fimca Worthleberr

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Capricorn Ascending
 • Tupa: Korpinkynsi
Tigana
« : Toukokuu 26, 2004, 20:27:28 »
Oli ihan pakko kertoa teille tästä mahtavasta fantasiatrilogiasta - onko kukaan mun lisäksi lukenut?
Tiganan on kirjoittanut heppu nimeltä Guy Gavriel Kay - se on julkaissut myös trilogian nimeltä Fionavarin kuvakudos, sitä en ole vielä lukenut mutta aion kyllä.

Tiganan ensimmäinen osa on nimeltään Sieluun isketty tikari, toinen Verenperinnön hinta ja kolmas Liekin muisto - kaksi viimeistä on hassusti julkaistu yhdessä.

Niin. Pidän kyseisistä kirjoista aivan valtavasti, korottaisin ne jopa lempikirjojeni joukkoon (johon kuuluvat TSH:t ja Potterit ym. harvat hyvät kirjat).
Miksi sitten? No, olen kyllä lukenut aika paljonkin fantasiakirjoja, joten voin sanoa, että Tigana ei ole aivan se tavallisin. Tai miten sen nyt ottaa... en oikein osaa sanoa miksi. Tai no, osaan.. se on epätavallisen estoton - ja aluksi aika järkyttäväkin (riippuu millaisia kirjoja on tottunut lukemaan), mutta siihen tottuu. Asiat kerrotaan niin kuin ne ovat. Ei ihmekään että Tigana on luokiteltu aikuisten osastolle meidän kirjastossa^^    
Mutta vakavasti ottaen, siinä kaikki hahmot on kuvattu aivan loistavasti, kaikkien menneisyys, tunteet, ajatukset etc. Sitä vain tajuaa täysin, mitä kuka milloinkin tuntee.

En voi paljastaa mitään, ettei kuvio menisi ihan pilalle, mutta loppua kohden kirja muuttuu todella jännittäväksi, odottamattomia juttuja tapahtuu ja... en voi sanoa.

Tarina on surullinen (se saa itkemään), kaunis ja tuskallinen. Kerrassaan hieno kirja. Kertokaa omia ajatuksianne tänne jos olette kyseisen teoksen lukeneet... ja jos ette ole, niin KANNATTAA EHDOTTOMASTI LUKEA!!!
Look, look, keep looking straight into those cold eyes.

Ceinwen

 • Ankeuttaja
Tigana
« Vastaus #1 : Toukokuu 28, 2004, 14:36:50 »
Juups, olen Tiaganat, ne 2 jotka ovat tähän asti ilmestyneet, lukenut, ja täytyy sanoa, että vaikka ne ovat ihan perusfantasiakirjoja, minuun iskee suunnattomasti kirjailijan kirjoitustyyli. Olen pitänyt hänen aiemmistakin kirjoistaan, joskaan en ole mikään hirmuinen ihkuttajafani.
 
En tiedä, mikä siinä tekstityylissä puree, se vaan onnistuu tavoittamaan rauhallisella tavalla olennaisen ja nostattamaan lukijan mielenkiintoa. Kirjailija kirjoittaa tavallaan puolifantasiaa johon hän sekoittaa mukaan historiallisen romaanin aineksia. Tämä tekee aiheen tutummaksi ja läheisemmäksi kuin ihan vaan päästä sävelletty tarina, tai ainakin minuun, joka mysl pidän historiallisista romaaneista käy näin.

Ihan OK kirja, kannattaa lukea!

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Tigana
« Vastaus #2 : Toukokuu 28, 2004, 22:06:37 »
Trilogia? Tigana on yksi kirja, joka suomennoksena on jaettu kahteen osaan. Suomenkielisen version tasosta en tiedä, mutta alkukielinen on imo heikko esitys. Tosin piirun verran parempi kuin Kayn Fionavar-jorina, mutta silti juoneltaan hölmö ja hahmoiltaan epäuskottava. Ja se Kayn rasittava tapa änkeä joka väliin sitä "seuraavia tapahtumia hän ei tulisi koskaan unohtamaan" -soopaa, vaikka mitään erikoista ei tapahtuisi, tai kuvailla sivun verran, kuinka yksi ihminen tarkastelee toisen kasvonpiirteitä ja filosofoi pienessä mielessään, puhumattakaan ylenmääräisestä päähenkilöiden jalouden ja hyvyyden alleviivaamisesta, saa minut näkemään punaista.

Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Kayn A Song for Arbonne on jo ihan hyvää tavaraa, ja The Lions of Al-Rassan on kuulemma vielä parempi.
Me transmitte sursum, Caledoni

Poissa Emily Le Strange

 • pikkusyöjätär
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Tigana
« Vastaus #3 : Toukokuu 29, 2004, 18:54:52 »
Minä tykkäsin Tiganasta. Olkoonkin että siinä oli.. nojaa, ei nyt niin kamalasti, mutta silti jotenkin liioitellusti seksiä. Ja uh. Ärsyttävää miten hirveän tunteikkaita kaikki Tiganalaiset olivat asiansa vuoksi. Tulihan siinä ihan hyvin esille miten ihminen on valmis taistelemaan elämänsä kiintopisteen puolesta, mutta jotenkin se oli niin ylipaisuteltua ja siitä puhuttiin koko ajan.
Brandin ja Dianora olivat kyllä kunnon hahmoja. <3
Olen olento jolla ei ole kunnollista nimeä, olen haava maailman kyljessä. Mutta olen myös se täydellinen muukalainen jota rukoilit aina lapsena - että tulisin ja veisin sinut pois, sanoisin sinua kauniiksi, nostaisin sinut alastomana kadulta ja kantaisin ikkunan kautta Taivaaseen.

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Tigana
« Vastaus #4 : Toukokuu 30, 2004, 14:35:54 »
Joo, onhan se helppoa peitellä jälkiään selittämällä, että "tämä on kunnianosoitus sille ja sille", kun ei itse keksi mitään fiksua. Tolkienilla sentään oli hyvä, eeppinen kirjoitustyyli, mutta Kay vääntää samasta aihepiiristä varsinaista nyyhky-ällö-pateettista jenkkisoopaa (juu tiedän että Kay on kanukki, mutta jenkkisoopa on kuvaavampi sana) tyyliin "Kauniit ja rohkeat fantasiamaassa".
Me transmitte sursum, Caledoni

Poissa Mhoram

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Tigana
« Vastaus #5 : Toukokuu 31, 2004, 23:38:42 »
Tigana on todella hieno teos, yksi parhaista lukemistani fantasiakirjoista. Mitään Isilmirën mainitseman "nyyhky-ällö-pateettisen jenkkisoopan" tapaistakaan en huomannut. On aina kiva lukea fantasiakirjaa, joka on selvästi suunnattu aikuisille. Mutta makuasioista on turha riidellä; Kayn tyyli ei varmasti iske kaikkiin. Kirjailija on myös voittanut teoksillaan useita palkintoja, joten ihan turhasta hepusta ei ole kyse.

Suomentajalle pitää antaa kehuja hyvästä työstä - kertaakaan ei tehnyt mieli vaihtaa alkukielelle. Mutta Kariston päätös pilkkoa kirja kahtia ärsytti paljon. Tyhmyyksissäni en odottanut molempien osien ilmestymistä ennen lukemisen aloittamista, ja jouduin sitten pitämään taukoa monta kuukautta. Ajattelin lukea kirjan loppuun suomeksi, kun kerran aloitinkin.

Jos Kay alkoi tämän ketjun takia kiinnostaa, kannattaa lukea kirjojen suomentajan Leena Peltosen asiantunteva artikkeli "Guy Gavriel Kay - fantasiakirjallisuuden suuri valkoinen toivo", jossa esitellään kirjailija ja hänen tuotantonsa. Kayta jo lukeneidenkin kannattaa tutustua siihen. Ja tässä vielä erään kriitikon hyvä suomenkielinen arvostelu Tiganasta.
"For that is the grace which is given to you, to bear what must be bourne."

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Tigana
« Vastaus #6 : Joulukuu 26, 2004, 02:09:18 »
Nirputanpa vielä kerran siitä, että Tigana EI ole sarja vaan yksi kirja, joka jostain syystä (lienevätkö suomen sanat sitten niin paljon englannin sanoja pidempiä vai onko taustalla ovela suunnitelma kahmia enemmän rahaa kahden kuin yhden kirjan myynnistä tai jotain) on suomennettaessa jaettu kahteen osaan.
Me transmitte sursum, Caledoni

Poissa Varoituskolmio

 • Vuotislainen
Tigana
« Vastaus #7 : Maaliskuu 23, 2005, 19:29:56 »
On kauan aikaa kun sen/ne luin, mutta aivan loistava oli. En tiedä, nyt kun ajattelee niin saattoihan Tiganassa olla joitakin huonoja asioita mitä täällä on mainittu, mutten ainakaan lukiessa huomannut mitään.

Kay teki mielestäni nerokkaasti kertomalla kahden eri puolen motiiveja ja taustoja, eikä kirjassa loppujen lopuksi ollut mitään "hyvää" ja "pahaa" taistelemassa vastakkain, kuten usein on.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Ehkäkin siinä oli jotakin Kauniit ja Rohkeat- tyylistä juonenkäännettä, mutta seuraan Kaunareita aktiivisesti..

Omasta mielestäni kansien kuvitus on jännä, hieno, sen takia kirjan luinkin.

//Lisäsin varoituksen spoilerista -Tinna
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 23, 2007, 13:56:16 kirjoittanut Tinna »
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”