Kirjoittaja Aihe: Mitä mieltä kotimaisista leffoista?  (Luettu 21925 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Aleczandra

 • Vuotislainen
  • http://www.aleczandria.org
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« : Toukokuu 25, 2004, 22:35:07 »
En ainakaan huomannut, että tästä aiheesta olisi mitään erillistä topiccia, joten ajattelin tehdä iha ite.

Siis, mitä mieltä te olette suomalaisista leffoista? Niistä perinteisistä, eli "kerätään kaveriporukka/joku porukka, ryypätään oikein olan takaa ja heitetään sairasta/sairaan hauskaa läppää". Esimerkkinä vois laittaa tähän vaikka Pitkä kuuma kesä ja Helmiä ja sikoja (ei nyt oikein muistu mieleen niitä vanhimpia [häräntappoase?]). Noi oli tietty esimerkkejä nuorisoleffoista, mutta käsitelkää kiltit myös muita kotimaisia leffoja.

Mun mielestä ne on hyviä, koska niistä jää niin hyvä fiilis ja silleen. Tietysti suurimmissa osissa niitä on aikia vakaviakin aiheita, kuten jonkun kuolema tai muuta.

Suomalaiset nuorisoleffat on täysin erilaisia, verrattuna vaikka amerikkalaisiin "Älykäs tyttö (mutta tietty niin kaunis jos se vaan meikkais enemmän) rakastuu koulun rikkaimpaan ja söpöimpään jätkään, joka seurustelee kauniin ja tyhmän tytön kaa ja lopussa se poika huomaa miten kaunis se älykäs tyttö on ja ne alkaa seurusteleen ja kaikki on niin hyvin" -leffoihin. Ne on niin epäaitoja ja pinnallisia (vaikka oonkin tietty katsonut niitä joskus aikoja sitten kun oli vielä niin tyhmä [siis viikko sitten] ). Mielestäni suomalaiset nuorisoleffat on

1) hauskempia
2) paremmin tehtyjä
3) aidompia
4) nautittavimpia (en kyllä oikein itsekään ymmärrä että mitä tarkoitan)
5) suomalaisempia
6) parempia
7) hauskempia -ei sitten yhtään toistoa *virnu*
kuin muiden maiden (esim.USA:n) leffat.

(Toivottavasti te muutkin kirjoittaisitte tähän muistakin kuin nuorisoleffoista, kun en nyt oikein keksinyt tähän hätään [muokkailen jos keksin]) Ja tietysti vois laittaa jotain listan tyyppistä omasta mielestä parhaimmista kotimaisista leffoista (mutta myös perusteluja, ettei isot aurorit suutu =) )

Tuli vaan mieleen et nyt mun päässä on soinut viimeiset puoli tuntia se lootusasentoon... (ei tietty ollu yhtään offtopic *katuu syvästi* =) )
"Et voi vain istua ja odottaa inspiraatiota. Sen perään on lähdettävä nuijan kanssa."
Jack London

Ceinwen

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #1 : Toukokuu 27, 2004, 23:12:56 »
En pidä suomalaisita elokuvista, ainakaan uusista. Liikaa hollywoodmaista yrittämistä, vaikka resurssit eivät oikein riitä. Jää jotenkin paha maku, vähän kuin katsoisi salkkareita leffassa. Huonosti näytelty, typerät aiheet.

En yleensä mene elokuviin katsomaan suomalaisleffoja, vaan saatan vuokrata ne. Mielestäni ne elokuvat yrittävät olla "moderneja" , mutta eivät yllä kuitenkaan kansainväliselle tasolle. Suomessa ehkä menettelee, muttei missää muualla. Mutta onhan tietenkin poikkeustapauksia, kuten aina. Ja muutama hyvä ohjaaja kuten Aki Kaurismäki.

leinikki

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #2 : Toukokuu 30, 2004, 01:55:59 »
En erikoisemmin pidä suomalaisista elokuvista sillä ne ovat, kuten maammekin, kylmiä. Varsinkin uudemman pään suomileffat. Olen  huomannut (älkää nyt Suomi-intoilijat liiskatko minua) että naapurimaamme on kaksikymmentä kertaa parempi tekemään miellyttäviä elokuvia, sillä totuus ja ero on se, että suomalaiset tekevät realistisia elokuvia ja ruotsalaiset tekevät realistisia ja lämpimiä elokuvia. He osaavat laittaa peliin myös huumoria ja lämminhekisyyttä. Meillä on usein vain karu totuus. (Vertaa esim. Suomen "Hymypoika" ja Ruotsin "Fucking Åmål")

Lisäksi mielestäni suomen kieli ei oikein sovi elokuviin. Helmiä ja Sikoja oli oikein positiivinen yllätys, erityisesti sen takia että siinä ei puhuttu typerän ja teennäisen (filmeissä) kuulostaa Hesan murretta.

Poissa iidba

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #3 : Toukokuu 30, 2004, 14:42:24 »
No suomalaiset leffat ovat sellaisia suomalaisia. (heh, hyvä huomio...) Viinaa, seksiä, väkivaltaa ja kiroilua. Suomalaisilla riittäisi kykyä parempiinkin leffoihin, mutta kun ne ei tee muita kuin noita loppuunkulutettuja junttileffoja. Esimerkiksi nyt tämä veljesteema alkaa pikkuhiljaa kyllästyttää. Ensin tuli Pitkä kuuma kesä, sitten Pahat pojat, Hymypoika ja nyt Helmiä ja sikoja. Muita aiheita kehiin, kun ei aina jaksaisi katsella suomalaismiesten ryyppäämistä sun muuta valkokankaalta.

Eikä tämä päde vain suomalaisiin, en muutenkaan pidä tuontyyppisistä elokuvista. Yhtä lailla inhoan niitä ruotsalaisten Kimpassa ja Fucking Åmål-leffoja. Leffoissa käytetty huumori ei oikein iske ja tulee aina sellainen ahdistava olo, eikä millään jaksaisi katsoa leffaa loppuun. Minun leffamakuani vastaavat enemmänkin sellaiset leffat, joissa on joku selvästi fiktiivinen tarina.
Tietysti kaikilla on oma leffamakunsa siinä missä musiikkimakukin, enkä halua tuomita kenenkään lempielokuvia. Omasta mielestäni suomalaiset eivät vain tee hyviä elokuvia, mikä voisi olla toisin jos he kokeilisivat muitakin aiheita.
Toisaalta, en tiedä sopiiko suomalaisille esim. fantasiaelokuvan tyyppinen käsikirjoitus. Ovathan he yrittäneetkin jonkinlaista fantasialeffaa (Kohtalon miekka..? En nyt muista nimeä.) eikä kyseinen leffa ollut todellakaan hyvä. Eli suomalaisten pitäisi kokeilla muitakin aiheita, jotka eivät kyllä sovi heille niiden perussuomalaisleffojen jälkeen. Hmm, ristiriitaista. No joo, en ole koskaan pitänyt oikein mistään suomalaisesta, vaikka olenkin suomalainen. Koskaan en ole pitänyt suomalaisesta musiikista, ja olen aina halunnut asua jossain muualla. Joten en välttämättä osaa sanoa oikein mitään positiivista suomalaisista elokuvista, mutta tämä on kuitenkin mielipiteeni.
"Well, I don't know how to break this to you, but I think they might have noticed we broke into Gringotts." -Ron Weasley

ayu

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #4 : Toukokuu 31, 2004, 10:17:30 »
Minusta suomalaiset elokuvat ovat huonoja. Suomalaiset näyttelevät paremmin sarjoissa, mitä elokuvissa. Suomalaiset osaavat tehdä neljää eri asiaa elokuvissa: kiroilla, sekstailla, tapella ja ryypätä oikein kunnolla.
Uusimmissa elokuvissa on juuri tuo DarkAngelin mainitsema veljesteema, ja se ottaa päästä.
Ja se, että niistä yritetään tehdä niin himputin hauskoja. Aina kun joku sanoo jotain, koko elokuva teatteri purskahtaa nauruun. Kyllä minäkin nauran joissakin kohti, mutta huomaa jo heti, milloin yritetään liikaa. Kaikista eniten petyin tuohon Pahat pojat -elokuvaan. Luulin sitä ensin hyväksi, mutta se oli siis aivan surkea!  (Off topic)
Sitä paitsi tuota ryyppäämistä ja muita pahoja tapoja mainostetaan aivan liikaa ja nuorethan ottavat niistä mallia, koska se on heidän mielestään siistiä tai jotain muuta. Olen huomannut, että on vaikea löytää joku hyvä nais tai mies näyttelijä, joka sopisi jonkun elokuvan päähenkilöksi. Kun  Salatuissa elämissä olivat Miia(Venla Saartamoinen), Kalle(Pete Lattu) ja Saku(Jasper Pääkkönen) minusta he olivat parhaimpia hahmoja ja hyvin osasivat näytelä. Pahoissa pojissa Jasperin rooli teki hänestä huonon näyttelijän.
Miten käy tulevaisuudessa? Tuleekohan hyviä elokuvia jopa meiltä suomalaisilta?

Naa

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #5 : Heinäkuu 17, 2004, 13:31:11 »
Sota ja seksi. Niistä sitä Suomessa elokuvia tehdään. Ihan kuin muita aiheita ei olisi.

Suomalaiset elokuvat ei tätä tyttöä oikein sykähdytä. En pidä nuorisoleffoista, en pidä sotaleffoista, en pidä mistään (teko)taiteellisista akikaurismäkileffoista. Ainoat suomalaiset elokuvat, joista pidän, ovat vanhat Pekka ja Pätkä -leffat. Ne on oikeasti hyviä. :)

Yksi erittäin painava syy on aiheiden toiston lisäksi äänentoisto. Olen kyllä kuullut, että elokuvan äänet maksaa yhtä paljon kuin koko muun elokuvan teko, eikä suomalaisilla tietenkään ole Hollywoodin megabudjetteja, mutta silti se häiritsee. Ei ne äänet ole samaa luokkaa kuin ulkomaisissa menestyselokuvissa (ja puhun nyt muistakin maista kuin vain Yhdysvalloista :P). Sama juttu kameran käytössä. Olen varmaan tottunut liian hyvään. Spoiled kid, dammit.

Poissa Sun Lee

 • Ronnieponnie
 • Vuotislainen
  • Tarinamaa
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #6 : Heinäkuu 19, 2004, 21:47:47 »
Olen aika lailla samaa mieltä muiden kanssa, että suomalaiset leffat valitettavasti ovat huonoja, siksi en niitä juuri katsokaan. Muutaman leffan olen nähnyt, nekin melkeinpä pakosta ja täytyy sanoa, että Helmiä ja sikoja on ainoa katsottava leffa, vaikka siitäkin löytyy sitä kiroilua mielin määrin, ryyppäämistä, varastamista, tappelua ja sitä rataa, mutta jokin siinä viehätti kuitenkin =)

Suomalaiset eivät vaan osaa tehdä hyviä leffoja - tai ainakaan sellaisia mielenkiintoisia, että selkää pitkin kulkis kylmät väreet tai sydän hakkais ja olis pakko kattoo loppuun asti. Pitkä kuuma kesänkin olen nähnyt, mutta ei sekään nyt kovin hyvä ollut. Vanhat, suomalaiset leffatkin ovat niin tylsiä ja uuvuttavia, että niitä katsellessa nukahtaa.

Valitettavasti :(

Timri

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #7 : Heinäkuu 19, 2004, 21:55:00 »
Tied kyllähän meidän tulisi tukea kotimaisia leffoja... Mutta voin suoraan sanoa, että monet niistä ovat aivan surkeita ja tylsiä. Mutta löytyyhän joukosta hyviäkin, Pahat Pojat, Nousukausi, Sibelius, Näkymätön Elisa, ja muutamia muita, joita ei nyt kuitenkaan tule mieleen, mutta siltikin, on niin paljon huonoja, että katson mieluummin useammin ulkomaisia elokuvia. Mutta toki tuen suomalaisia! *naur* Todella sekavaa, mutta antaa olla!

Poissa neidor

 • Xena
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pakeha (aroha) Maori
  • KC
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #8 : Heinäkuu 19, 2004, 23:01:05 »
Kovin on suomalaisia elokuvia täällä parjattu. Mutta aina tuon kaiken loan keskeltä on nouseva yksi, joka ei yksinkertaisesti suostu kuuntelemaan järkisyitä. Hän pitää suomalaisista elokuvista (ainakin joistain). Hän tahtoo nähdä lisää suomalaisia elokuvia ja uskoo, että ne kehittyvät koko ajan. Hän on Kitty.

Tylsiä, värittömiä, huumorittomia, huonot leikkaukset, vanhat teemat, junttius, tönkköys. Mitä tuo kaikki tuo kaduntallaajan mieleen. Suomalaiset elokuvat? Niin. Ainoa minkä suostun myöntämään on tuo huonot leikkaukset ja toistoteemat. Ainakin välillä. Mikä niissä on tylsää? Suomalainen on juuri sitä mitä lupaakin... suomalaista. Me olemme kovin jähmeä kansa. Leffammekin näyttävät siltä. Ainakin muiden silmin. Kun on tarpeeksi katsellut Hollywood-krääsää, olettaa että kaikkien elokuvien pitää olla sellaisia. Miksi ihmeessä? Suomalainen huumori elää ja puree, jos sen vain tavoittaa. Tuntuuhan se hieman käsittämättömältä jopa minun korviini aina välistä, mutta voi sitä onnea ja auvoa, kun siihen taas pääsee käsiksi. Parastahan siinä on se, että se on kuin kokonaisen kansan omaa inside-läpyskää. Vielä pari vuotta sitten ulvahdin (enkä todellakaan ilosta), jos huomasin teatterissa menevän vain suomalaisia elokuvia, joita en ollut nähnyt. Ajat muuttuvat. Mielipiteessäni pitää tietenkin ottaa huomioon se, että katselen noita suomalaisia lähinnä elokuvissa, kun tv ei oikein iske. Harvemmin sieltä tulee mitään tsiigailtua. Edes suomalaista. Todennäköisesti suursuosioni johtuu siitä, että aiemmin odotukseni olivat niin alhaalla. Sitten menin katsomaan ja jäin koukkuun. Ihmeellisiä ovat mun aivoituksen tiet. Ainoa mikä ei iske kunnolla on Kaurismäki. Selitä se sitten. Vanhat klassikot kuten Rosvo Roope tai joku muu Palo-leffa on semmosta kunnon perusmättöö, jota ihan ilokseenkin katsoo. Heinälatoromantiikka on kanssa jotain niin legendaa.

Joku huomautti, että kuulostaa pahalta, jos joku puhuu stadilaisittain elokuvissa. Minusta vain silloin, kun ei kuulosta luonnolliselta. Suomalaisille näyttelijöille vähän puhe opetusta niin kyllä se siitä.
Colombia = You'll come for the enticing beauty of the Caribbean Sea. You'll stay because you've been kidnapped and locked in the trunk of a Dodge Dart.

Envu

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #9 : Heinäkuu 20, 2004, 10:28:56 »
En erityisemmin pidä suomalaisista elokuvista, kuten melko monet täällä ovatkin sanoneet.
Liikaa muun maalaisia elokuvia katsoneena täytyy sanoa, että suomi kuulostaa melko tönköltä elokuvissa.
Toistelen varmaan lähinnä sitä samaa, mitä täällä on jo toisteltu, mutta todellakin suomalaisissa elokuvissa jo aiheet tökkivät. Ainakin ihan uudemmissa. En ole edes vaivautunut katsomaan mitään Pahojen poikien ja Menolippu Mombasaan jälkeen. Oikeastaan pahoittelin jo kovasti sitä, että haaskasin niin kauheasti euroja ja menin katsomaan kummatkin.

Eivät ainakaan valkokankaalla nimittäin vakuuttaneet sillä tavalla kun suuren luokan budjetin hollywood-leffat vakuuttavat. Tiedättehän, tapahtumat tuntuvat vyöryvän omalla painollaan eteenpäin, etkä voi keskittyä mihinkään muuhun kuin siihen valtaisaan vyöryyn ääniä ja kuvia.. Erityisesti ns. megaluokan spektaakkeleissa on tuollainen tunne, LoTReissa ainakin ja vähäsen ehkäpä Troijassa.
On tietenkin myös toisenlaisia elokuvia jotka vakuuttavat, suloisuudellaan ja herttaisuudellaan, tyyliin Amelie, mutta eipä löydy suomalaisleffoista sellaistakaan.

Itse en katsoisi toiste ainuttakaan suomalaista elokuvaa, jonka olen nähnyt. Tai no, no jaa. Tykkäsin joskus Baddingista kauheasti, mutta muutaman kerran katsottuani alkoi innostus hiipiä, ja nykyisin en näe siinä mitään kauheasti ihmeellistä.

Tietynlaisen poikkeuksen muodostavat tietenkin vanhat suomalaiset leffat. Olen ihan innolla kytännyt telkkarista kun on tullut Niskavuori-sarjaa. Ovat ne vaan niin hauskoja elokuvia, varsinkin kun Tauno Palo on varmaan jokaisessa ja näyttelee aina välillä isää, välillä poikaa.. :D

Joku puolusteli suomalaisia leffoja hollywood-teinileffoilta. No jaa, kun alkaa ajatella, niin eivät nämä ns. suomalaiset nuorten leffat ole yhtään parempia. Ne ehkäpä vain kuvastavat paljon paremmin suomalaista nuorisokulttuuria, amerikkalaiset tietenkin amerikkalaista.
Maassa maan tavalla.

Lils

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #10 : Heinäkuu 23, 2004, 18:27:20 »
Vielä jokin aika sitten toitotin inhoavani suomalaisia elokuvia, mutta edellisen viestin luettuani muistin, että onhan niitä hyviäkin suomalaisia elokuvia. Kuten juuri tuo aivan ihana Heinähattu ja vilttitossu, joka on upean piristävä perhe-elokuva niiden kymmenien seksiä ja kiroilua tihkuvien turhuusleffojen seassa. Menolippu Mombasaan kertoi myös koskettavasti nuorista syöpää sairastavista pojista.

Levottomat-trilogia on mainio esimerkki tyypillisistä huonoista suomalaisista elokuvista. Ihminen, josta mikään ei tunnu miltään ja hän vain harrastaa seksiä monien kanssa. Täh? Siinäkö järkevä aihe elokuvalle? Tuskin. Joskus tylsyyksissäni jotain trilogian osista katsoin, mutta alkoi ahdistamaan sen verran se meno, että täytyi vaihtaa kanavaa.

Huomattavan monille suomalaisille leffoille ovat yhteistä juuri nuo tässä topicissakin jo usein mainitut kiroilut ja seksi. Mikä kumma niissä niin viehättää suomalaisia? En ymmärrä.

Mieleeni tuli tätä topiccia lukiessa eräs melko tuore elokuva, joka esitettiin tv:ssä viime talvena: Espoon viimeinen neitsyt. Suomalainenpa hyvinkin, mutta pidin elokuvasta. Se kertoo kahdesta tytöstä, jotka karkaavat kotoa. Elokuvassa on kyllä kiroilua, alkoholia ja sitä seksiäkin, mutta sen sanoma "kolahti". Elokuva kertoi hätkähdyttävästi suomalaisten nuorten elämästä, johon valitettavan usein kuuluu se alkoholilla lotraus jota tässäkin harrastettiin. Jenkkilän versio tästä elokuvasta voisi olla Kolmetoista. Tarinat ovat hyvin samantapaiset. Molemmat elokuvat tekivät minuun vaikutuksen todella ja saivat miettimään.

Niin, en nyt tiedä mihin tämä viestini oikein tähtäsi, mutta mielestäni tuollaisia yllä mainitun tyylisiä suomi-leffoja pitäisi olla ehkä useampikin, sillä ne herättävät ajatuksia. Toki Suomessakin osataan elokuvia tehdä, mutta melko harvoin törmää sellaiseen tosi hyvään.

ankkalaps

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #11 : Lokakuu 04, 2005, 17:16:00 »
Suomalaisissa lehvoissa ei ole mitään vikaa tai ainakaan sen takia notta oisivat suomalaisia. Elokuva joko on tai ei ole hyvä riippumatta siitä missä maassa se on tehty. Tais mennä vähä offtopiciksi. Mutta jooh.

Heinähattu ja Vilttitossu oli kyllä ihana. Periaatteesahan se voisi olla mistä tahansa perheestä kertova tarina ja juuri sen takia se oli niin hyvä ja ne lapset osasi näytellä osansa.

Gloria

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #12 : Lokakuu 12, 2005, 15:52:52 »
Hyi yök! En yhtään pidä suomalaisista leffoista! Näyttelijät ovat yleensä huonoja ja aiheet eivät voisi vähempää kiinnostaa. Ja minulla särähtää aika pahasti korvaan, jos kuulen suomenkielisen kirosanan. Nykyään olen aika paljon vältellyt suomalaisten elokuvien katsomista. Ja kohtaukset ja vuorosanat ovat minusta aika tönkköjä. Ja suomalaisten leffojen huumoristakaan en oikein pidä. Ja teematkin ovat mielestäni melkein aina samanlaisia ja huonoja.

Joskus saatan kyllä katsella mummon ja vaarin seurana niitä vanhoja leffoja katsoa, missä Tauno Palo on, kun he niistä niin kovasti pitävät. Niita saattaa välillä katsella, mutta en niistäkään niin kovasti pidä, kun ovat mielestäni vähän tylsiä.

No kyllä minä ihan mielelläni Hollywood leffoja välillä katselen ja mielestäni ne kyllä on ainakin suomalaisia leffoja parempia. Huumoriltaan, käsikirjoitukseltaan ja näyttelijöiltään.

Poissa Ginger

 • Tyy
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Melko yksinkertainen
 • Tupa: Puuskupuh
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #13 : Lokakuu 28, 2005, 10:16:18 »
Njaa... Suomalaiset leffat ovat... tylsiä.
Ne ovat niin pitkäpiimäisiä ja melankolisia. Joistain mustavalkoleffoista pidän, ne on niin koomisen nössöileviä,
Uunoistakin kyllä pidän, siis niistä vanhimmista. Tupakan pituinen tauko on ni-ii-in klassikko. Oli yllättävää kuulla, että esim. Unkarissa tai ylipäätänsä missään ulkomailla ei ymmärretä Uunojen komiikkaa. (Ja näin tarkemmin ajateltuna ehkei se sittenkään ole niin yllättävää) Muut eivät osaa samaistua suomalaiseen perusjunttiin.
Tuntemattoman sotilaan olen onnistunut missaamaan, sen haluaisin nähdä näistä must-suomalaisista filmiklassikoista, kun on se kirjakin nyt tultu luettua.
Nykyelokuvista esim. Pahat pojat tuntui niin ärsyttävän wanna-be-Hollywood-leffanta. Paljasta pintaa ja isoja räjähdyksiä... Se ei enää vaikuttanut suomalaiselta.
Helmiä ja sikoja oli huippu. Missään muussa suomalaisleffassa en ole nauranut yhtä paljon. Se vain on niin... niin... sievistelemätön karikatyyri suomalaisista. Aevan ehaana. Nimensä mukaisesti helmi.

//muoks.
Nyt on Tuntematon nähty, upea klassikko täytyy sanoa. Haluaisin nähdä sen uudemman versionkin...
Matti on viimeisin näkemäni kotimainen leffa. Noh... Kuvasi aika hyvin suomalaista perusjunttia. Elokuva on paljon lähempänä sellaista todellista Suomi-kuvaa kuin esim. Mäkelän Pahat pojat. Silti Matista puutui se kipinä, tai ehkä se taas johtui mäkihypyn puutoksesta. (Sitä oli elokuvassa yllättävän vähän) Eli Matti on sitä keskikastin pahnaa.
Those who don't believe in magic will never find it.
~ Roald Dahl ~
Ikuisuusprojekti

Vätte

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #14 : Tammikuu 16, 2006, 12:08:44 »
Suomalaisia elokuvia olen nähnyt sopivasti muodostaakseni niistä "yleisen" mielipiteen. Mielipiteeni on: liikaa viinaa, tupakkaa ja kiroilua. Monetkin suomalaiset leffat olisivat kymmenen kertaa parempia, jos kyseisiä asioita olisi vähennetty puoleen, esim Helmiä ja Sikoja ja Keisarikunta. Jossain määrin kotimaisista filmeistä puuttuu myös asenne, esim Kuutamolla-elokuva olisi voinut ola hyväkin jos näyttelijöillä olisi ollut enemmän pontta suorituksissaan.

Mutta hyviäkin vetoja löytyy, lähinnä lasten leffojen puolelta, eli Pelikaanimies ja Heinähattu ja vilttitossu ovat ihania elokuvia. Niissä suomalaisuus tuo ihanan säväksen ja  vilpittömyyden, eivätkä ne toimisi amerikkalaisina versioina. Välitömyydellään minut lumosi myös Menolippu Mombasaan, johon suhtauduin aluksi hyvin epäillen, mutta onneksen siinä ei juurikaan ollut alussa mainittuja asioita. Poikien elämänilo ja elokuvan musiikki oli mukaansa tempaavaa, elokuvan asennekin oli jokseenkin kohdallaan.

Poissa neidor

 • Xena
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pakeha (aroha) Maori
  • KC
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #15 : Tammikuu 17, 2006, 17:52:15 »
Viime vuoden paras elokuva on mielestäni ollut Äideistä parhain. Sitä ei onnistunut syrjäyttämään mikään. Oli muuten hienoa, kun astuu ulos salista silmiään pyyhkien ja ovimiehet naureskelee:"Taas aiheutettiin traumoja."

Sit kans joku parikymppinen mies nyyhkiskeli edelleen metrossa. Voi pyhä awwwius...

Muutenkin vuonna 2005 tullu ihan hyvää satoa. Tyttö sinä olet tähti oli mun mielestä hyvä ja FC Venus varsin viihdyttävä. Paha maa ja Koti-ikävä ihan ok. Kyllä mä tykkäsin, että nää uudet pärjäsi siinä missä ulkomaalainen tusinakrääsäkin.
Colombia = You'll come for the enticing beauty of the Caribbean Sea. You'll stay because you've been kidnapped and locked in the trunk of a Dodge Dart.

acoustic

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #16 : Tammikuu 18, 2006, 13:46:40 »
Vaikea sanoa, ehkä Hollywoodin leffat vetävät kuitenkin pitemmän korren, ja niitähän tässä on tullut enemmän nähtyäkin.

Menolippu Mombasaan on sellainen suomalainen leffa, josta pidin kovasti - se ei ollut rahapulaa, ryyppäämistä, ja seksiä, vaan tarinalla oli jokin tarkoitus, vaikka huumoriakin oli saatu hyvin ujutettua sekaan. Tämä ei ole pelkästään paras suomalainen leffa, vaan varmaan jossain Top 10-leffoissani muutenkin.

Toinen hyvä leffa - tai oikeastaan sarja - on Raid; olen aina pitänyt dekkareista, ja tuo oli oikeasti hyvä sarja, huumorikin oli sen verran ovelan sarkastista että nauroin pitkään tuolle.

Totta, suomalaiset leffat ovat hieman yksitoikkoisia, mutta eiko se ole juuri tuo, mikä tehoaa kansaan? Tyypilliset suomalaiset vitsit ja tarinat keskittyvät seksiin, viinaan, ja väkivaltaan, joten miksei niitä tungettaisi elokuviin, varsinkin noihin nuorisoelokuviin?

Suomen kansa, huumori, ja elämäntapa poikkeavat Amerikkalaisten tavoista, joten miksi elokuvien pitäisi olla samanlaisia? Ei, kaikki nuo 'Helmiä ja Sikoja' ja 'Pahat Pojat' sun muut nuorisoleffat eivät vedä vertoja Hollywoodin tuotoksille, mutta muistan silti muutaman hyvän suomalaisen leffan, noiden ylläolevien lisäksi mm. Rukajärventie.

Poissa Spectre

 • Wraith
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #17 : Tammikuu 18, 2006, 14:10:57 »
Kuten useimmat tänne kirjoittaneista, en minäkään oikein lämpene kotimaisille elokuville. Varsinkan näille uusille. Tuntematon sotilas nyt jokseenkin on jo osa Suomen historiaa, en lue sitä elokuvaksi jotenkaan, katson sen joka joulu ihan vaan pelkästä velvollisuuden tunnosta :). Ihan vanhat elokuvat tyylin Ansa ja Tapio ovat herttaisia, musiikki niissä on ihanaa ja ne kaikki heinälatokohtaukset... Niin viatonta ja jotenkin söpöistä. Niitä on vain rasittava katsoa, kun joutuu laittamaan telkun ihan täysille, että kuulisi mitä ne siellä puhuu, ja sitten kun tulee musiikkikohtaus, korvat ja telkkari meinaa hajota, kun se tulee niin kovalla :P

Näissä uusissa elokuvissa ei sitten olekaan mitään herttaista tai viatonta. Tissiä, peppua ja seksiä kietoutuneena löyhään juoneen ja melko olemattomiin näyttelijäsuorituksiin, puhumattakaan kehnosta ja tökeröstä tekniikasta. Olen seurannut muutaman osan ruotsalaista elokuvatuotantoa, mm. Beck-leffoja ja ovat ne ihan eri universumista, kuin nämä suomalaiset kyhäelmät. Mikäköhän siinä on, että naapurissa on päästy niin paljon meitä edelle tässä asiassa? Ei sen puoleen, tekeehän ne pääsääntöisesti parempaa musiikkiakin, kuin me..

Nerdie

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #18 : Tammikuu 18, 2006, 18:09:11 »
Miksi kaikki meitä suomalaisia parjaavat? Meidän juntteja elokuviamme?
Hei, me olemme juntti ja sadassa vuodessa huimasti kehittynyt kansa, joka toivon mukaan kehittyy kokoajan. Suomessa tehdään loistavia leffoja, mutta myös totaalisen surkeita. Mutta näin on myös muualla.
Suomalaisille suomalaista, amerikkalaisia joka maailmankolkkaan. Eikö se vähän näin ole.

Maamme leffat eivät keskity kauhuun. Seksiä, olin-ennen-köyhä-minusta-tuli-stara-leffoja ja koskettavia aiheitä löytyy. Sotaa, rahaa ja hikisiä miehiä pelloilla.

Minä omalla tavallani pidän maamme leffoista. Niissä näkyy se tietty karkeus, joka kuvastuu meistä itsestämme. Suomessa on hyviä näyttelijöitä, mutta sitten on myös huonoja. Täällä muutama näyttelijä vetää puoleensa, saa menemään leffateatteriin, vain näkemään se tietty näyttelijä. Se on suloista ja ihanaa. Itselläni se ihastus taitaa olla iki-ihanaan Peter Franzéniin. Kröhöm.

Vaikka useimmissa kotimaisiassa leffoissa näyttelijät sönkkäävät, leikkaukset ovat sieltä ja täältä, kuvaus ehkä kaukaa haettua ja äänitys sitä ei niin hyvää, kaikissa niissä on jokin idea. Yleensä ne minua ainakin koskettavat. Ja naurattavat. Älkää väittäkö, ettette olisi nauraneet edes kerran katsoessanne ekaa kertaa Helmiä ja Sikoja? Minä ainakin nauroin, ja vieläkin jaksan sille nauraa. Se omalla tavallaan koskettaa, antaa ajattelemisen aihetta. Nojoo, siinähän kiroilua, kaljaa ja baareja, mutta sitähän se Suomi on. Turha Suomen on tehdä mitään muuta.
Matrix-pelleilyä, kuulen-ääniä-kauhuleffoja ja merirosvojen hämärää elämää?
Se ei ole suomalaista, miksi me tekisimme sitä?
Suomi on karkea elokuvamaa, ja sellaisena se on hyvä. Me emme mielestäni tarvitse tänne mitään huutosakkityttöjä tai tietokonevirus-uhkaa maailmaamme juttuja?

Suomalaisissa leffoissa on aina kauniit maisemat. Senhän me tiedämme. Parhaiksi ja koskettavimmiksi suomalaisfilmeiksi sanoisin Heinähattu ja Vilttitossu, Rukajärventie, Häjyt ja Mies vailla menneisyyttä. Niitä on paljon lisääkin, mutta dementikkona en muista. Ajatuksena on mennä tsiikailemaan tuo Matti ja FC Venus. Varmasti hyviä :)
Äideistä parhain oli tarkoitus myös mennä katsomaan, mutta silloin pyöri Potter elokuvissa ja tietenkin menin sen sitten katsomaan. Suomalaisia rakkauselokuvia en ole hirveästi katsellut, eikä pahemmin kiinnosta. Minä ja Morrisson vaikutti tylsältä, ja Kuutamolla- elokuvaan ei ole ollut tilasuutta päästä.
Suomi tekee siis suomalaista, kelpuuttavaa ja koskettavaa materiaalia. Hyvä niin.

Myar

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #19 : Tammikuu 20, 2006, 13:23:44 »
Suomalaiset leffat ovat mielestäni aika surkeita. Tehosteet ovat huonoja, ja aiheet aina niin tavanomaisia.
 Jenkkileffat vetoavat minuun paremmin, vaikka juonet ovatkin aika loppuunkulutettuja, mutta satun pitämään kliseisistä elokuvista.
Amerikkalaisissa leffoissa huumori on paljon räävittömämpää ja muutenkin enemmän lähellä omaani. Suomalaisista elokuvista paistaa suomalaisten tyypillinen tylsyys ja mitäänsanomattomuus. Tosin jotkut elämänkerta leffat ovat onnistuneita ja jopa hauskoja, kuten nyt teattereihin tullut Matti-elokuva.

damis

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #20 : Tammikuu 20, 2006, 16:21:58 »
Jaahas, mikähän niistä suomalaisista näyttelijöistä tekee niin kauhean surkeita ja huonoja. EI TODELLAKAAN voi yleistää että suomalaiset näyttelijät ovat huonoja ja muut eivät, samoin kuin ei voi yleistää sitäkään että suomalaiset elokuvat ovat huonoja ja muut eivät. Näyttelijä tai elokuva on huono tai on olematta huono, riippumatta siitä missä se on tehty. Tietysti tuulesta temmatut näyttelijät VOIVAT olla huonoja, ja kenties joltakin luonnistuu paremmin teatteri- kuin elokuvanäyttely, mutta jos ammattilaisia katsotaan niin tuskin ne nyt kaikki niin äärettömän huonoja ovat, ja varsinkaan siksi että olisivat suomalaisia.
Ihan huomiona että tätä palstaahan voi vaikka lukeakin joku SUOMALAINEN NÄYTTELIJÄ (joka varmasti ilahtuu suunnattomasti lukemastaan)

Mömmö

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #21 : Huhtikuu 25, 2006, 22:56:38 »
Suomalaisia elokuvia pääsee teatterilevitykseen hirveän vähän elokuvia, mikä kyllä näkyy laadussa. Tai en tarkoita, etteivätkö suomalaiset elokuvat olisi taidokkaasti tehtyjä, mutta aikalailla sellaista helposti pureksittavaa, joka myy taatusti. En itse henkilökohtaisesti kauhean montaa hyvää suomalaista elokuvaa keksi, vaikka onhan niitä.

Joesta tykkäsin, siinä oli hieno idea ja hienoja pieniä tarinoita, samoin Näkymätön Elina oli tunnelmaltaan hieno. Ja kyllä oikeasti taatusti paljonkin hyvää tehdään ja keksiihän noita, kun enemmän alkaa miettimään, mutta valtaosa tuntuu nykyään yrittävän jäljitellä jollain tapaa Hollywoodia.

Noista isomman markkinointiprosessin elokuvista pitää mainita paha maa, joka teki vaikutuksen ja onnistui ainakin järkyttämään niin pahasti, etten osaa sitä ainakaan huonoksi sanoa. Ja Helmiä ja Sikoja oli kyllä tosi nhyväntuulinen ja hauska elokuva.

Aki Kaurismäki on ihan omaa luokkaansa, hänen elokuvistaan pidän hirveästi. Hänellä on niin oma tyyli ja koskettavia ja hauskoja tarinoita ja henkilöitä. Kaurismäki on myös puhunut paljon suomalaisen elokuvan puolesta ja ylinpäätään elokuvakulttuurin puolesta suomessa mikä on hienoa.

juusto

 • Ankeuttaja
Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #22 : Huhtikuu 26, 2006, 18:29:39 »
Mä en juurikaan katso kotimaisia elokuvia, niistä tuntuu puuttuvan ulkomaisissa leffoissa olevan tietynlainen syvyys.

Onhan kotimaisissakin leffoissa muutamia poikkeuksia, esimerkiksi Tyttö sinä olet tähti on mielestäni aika hyvä leffa.

Poissa Giliath

 • Cassiopeian pikkusisko
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Jensen Ackles :D
Vs: Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #23 : Heinäkuu 02, 2008, 16:48:06 »
Jos nyt katson yleisesti katsomiani suomalaisia nuoriso leffoja, en pidä yhtään. Olen joutunut katsomaan monia, mutta ne eivät jotenkin iske minuun. Ehkä syynä on se, että juoni ja näyttelijät ovat ennalta-arvattavia tai pinnallisia. Jotenkin kun on tottunut katsomaan ulkomaalaisia elokuvia, suomalaisten  ns. parhaimmat leffat ovat yhtä hyviä kun sellaiset ulkomaalaisten kelvolliset, joita katsoa nökättää ajan puutteessa.

Entiset suomalaiset elokuvat... No jos katsoo sekunninkin Ylen lähettämiä elokuvia, ei pysty edes ymmärtämään, miten sellaisia elokuvia on. Tietenkin sodan jälkeen haluttiin piristää ihmisiä ja siihen aikaan niistä pidettiin varmasti, mutta nykyisin niitä ei enää pysty katsomaan edes sekunttia, ellei nyt ole ihastunut vanhan ajanelokuviin.

Tietenkin on hyvä, että suomalaiset yrittävät tehdä elokuvia ja eivät matki suoraan USA;sta. Joittenkin mielestä tietenkin suomalaiset elokuvat ovat hyviä ja katsomisen arvoisia, mutta en itse kuulu siihen ryhmään. Yritän kuitenkin katsoa esim. joukkue matkalla bussissa suomalaisia nuoriso-elokuvia, mutta kuten kerrottu, eivät iske minuun. Tietenkin saattaa joskus tulla elokuva, josta saattaisin pitää paljon.
*Miettii ja lukee, mutta harvemmin kirjoittaa*

Poissa fascino

 • Merirosvo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Mitä mieltä kotimaisista leffoista?
« Vastaus #24 : Heinäkuu 02, 2008, 16:55:55 »
En oikeastaan tykkää suomalaisista elokuvista. Onhan niitä pari ihan OK:ta, mutta ei oikeastaan hyviä. Niissä on koko ajan sellainen outo outo outo tunnelma jota ei osaa selittää. En katso edes juurikaan kotimaisia elokuvia.
Missä on aarteesi, siellä on sydämesi
RIP Elli 4.8.2008