Kirjoittaja Aihe: J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja  (Luettu 3572 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Erlkönig

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« : Helmikuu 15, 2004, 16:24:55 »
Monelle tuttu teos saa vihdoin oman topikkinsa ;p

Eli kyseessähän on tämä Tolkienin jälkeenjääneistä papereista Christopher Tolkienin kokoama ja toimittama teos joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Kirja täydentää useita tarinoita joihin on viitattu Tarussa, Hobitissa, tai Silmarillionissa. Se myös kertoo ainakin yhden täysin uuden tarinan (Aldarion ja Erendis) joka sijoittuu Númenoriin, Númenorista saadaan muutenkin paljon uutta tietoa ja ainakin minua kiiinnosti ERITTÄIN paljon kuvaukset Yavannamírësttä, Oiolairësta, Lairelossësta ja muista Númenorin puista joita eldar olivat tuoneet Lännestä. Olen valmis tappamaan niitten siemenistä^^  

Kirja jakautuu neljäksi osaksi joista ensimmäinen käsittelee esiaikaa ja seuraavat toista ja kolmatta aikaa. Paras kertomus oli ehkä, kuten Silmarillionissakin, Narn î hin Húrin eli Hurinin lasten tarina, myös Galadrielin ja Celebornin tarina oli mielenkiintoinen. Tiesittekö esim. että Celebornin nimi Lännessä olisi ollut Teleporno? *naur* Ainoa mikä tässä tarinassa häiritsi että siitä oli niin monia versioita jotka ainakin minulla menivät helposti sekaisin. Niiden välillä oli aika ratkaiseviakin eroja, kuten se että minkä takia Galadriel ja Celeborn lähtivät lännestä. Menivätkö he muiden sukulaistensa kanssa kapinoiden Valaria vastaan vaiko lähtivätkö kaksistaan telerin laivoilla koska "Amanin holhous ahdisti häntä" (Galadrielia).

Erittäin hyviä olivat myös esseet kirjan lopussa jotka käsittelivät Palantireja ja Istaria, puhumattakaan Kurjenmiekkakenttien Murhenäytelmästä joka ei toisn ollut aivan kirjan lopussa.

Koko kirjasta voisin sanoa että ón se minusta parempi kuin Hobitti, muttei ole kunnolla verrattavissa muihin Tolkienin kirjoihin sillä siinähän ei ole varsinaisesti yhtä kunnon tarinaa vaan sen tehtävänähän on juuri täydentää ja antaa lisätietoa.
Mitä mieltä te, jotka olette lukeneet kirjan olette siitä? Sitä on kutsuttu kaikkein friikkimäisimpien Tolkien fanien kirjaksi. Onko se totta? Sen tahtoisin tietää ;)

Coco

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #1 : Helmikuu 16, 2004, 20:13:16 »
Olen lukenut kirjan ja pitäisin itseäni aika isona Tolkien-fanina.

Pidin kirjasta erittäin paljon. Parasta olivat kertomukset Istarista, varsinkin Gandalfin ja Sarumanin väleistä. Siinähän selvitettiin aika hyvin, miksi Sarumanista tuli paha. Muut tosi hyvät olivat myös Galadrielin ja Celebornin tarina ja Palatirit.

Tylsempää kirjassa oli alun tarinat. Ensin Tuorista ja sitten Turinista. En ollut lukiessani Keskeneräisiä taruja lukenut vielä Silmarillionia enkä oikein osannut sijoittaa noita kahta tarinaa minnekään. Luettuani Silmarillionin, tarinat selkenivät enemmän.


Suosittelen teosta kaikille Tolkienista pitäville. Kannattaa kuitenkin ehkä lukea Silmarillion ensin.

Poissa suosanteri

 • Vuotislainen
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #2 : Helmikuu 17, 2004, 22:31:39 »
Lainaus käyttäjältä: "Johannah Abbott"

Tylsempää kirjassa oli alun tarinat. Ensin Tuorista ja sitten Turinista. En ollut lukiessani Keskeneräisiä taruja lukenut vielä Silmarillionia enkä oikein osannut sijoittaa noita kahta tarinaa minnekään. Luettuani Silmarillionin, tarinat selkenivät enemmän.


Turinin tarinasta..siinä taitaa näkyä  Tolkienin Kalevala-ihailu, sillä tarinassa on reilusti vaikutteita Lemminkäisen tarinasta, kuten tarinan loppuratkaisu.
Pidän eniten kirjan velhoista kertovasta osuudesta sekä niistä osuuksista, jotka tuovat uutta taustaa itse sormuksiin sekä aikaisempiin sotiin, joita on käyty sormuksien vuoksi. Muistan hämärästi törmänneeni tietoon, että Tolkien olisi yrittänyt kirjoittaa vielä jonkinlaista jatkoa Taruun?
Ympyrän pinta-ala neliömetreinä ?

Nelthilta

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #3 : Helmikuu 25, 2004, 21:46:19 »
Tosi friikit lukevat HoME:tta, keskeneräiset tarut ovat vain harjoittelua. HoME on Christopher Tolkienin kokoama kirjasarja, johon on koottu kaikki kiinnostavat Tolkienin julkaisemattomat kirjoitukset ja sieltä löytyy esimerkiksi Sormusten herrasta vaikka kuinka monta versiota. Yksi ihanimmista tekstin katkelmista kertoo kuinka vuonna 1436 (konnunlaskua) Sam viettää iltaa lastensa kanssa ja kun kuningas on tulossa käymään Rankkivuon sillalla, lapset kyselevät kaikenlaista, kuten "mitä Hallavaharjalle tapahtui, ottiko Gandalf sen mukaansa".

Tämä teksti oli tarkoitettu Sormusten herraan epilogiksi, mutta Tolkien oli päättänyt jättää sen pois "even I have to finish somewhere".

Poissa Elosäde

 • Wanhus
 • Vuotislainen
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #4 : Helmikuu 26, 2004, 11:45:29 »
Itse luin keskeneräisten tarujen kirjan aika kauna sitten enkä siitä niin hirveästi muista. Narn î hin Húrin oli kuitenkin minusta paras juttu. Kuten myös Silmarillionissa. Hurinin lasten tarinassa häiritsi eniten se että se yksi kohta joka oli oikeasti keskellä tarinaa kerrottiin lopussa. Kohta taisi olla tämä kun Turin asui vähäkääpiöiden luona. Tarkkaan en muista. Eri vaihtoehdot myös sekoittivat ajatuksia, mutta eihä Tolkien itsekään varmaan ollut varma joka ratkaisusta. Kokonaisuudessaan kirja oli mahtava vaikka siihen mahtui niitä vähän kiinnostaviakin osia. Pitää lukea joskus uudestaan.
"Insinööri on ihmisenä osaamistaan suurempi ihme" -Esa Saarinen

Poissa Woldfine

 • High Tea
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #5 : Heinäkuu 07, 2004, 14:34:00 »
Ehdin lukea vain osan tästä kirjasta, koska lainasin sen kirjastosta ja aika meni umpeen. Aion kyllä lainata uudestaan. >:)

Luin vain kertomuksen Túrinista, ja se kosketti. Onko muilla fiilareita tästä tarinasta?

Se on niin koskettava, kaikki tuo etsiminen jne. Túrin oli hieno ihminen. En ymmärrä, miten Tolkienilla riitti mielikuvitus ja viitseliäisyys näin paksun teoksen kirjoittamiseen (ja tiuhun lisää...), mutta onneksi hän on jaksanut kirjoittaa, sillä todella mahtavaa romantiikkaa hän kirjoittikin. Miksi minä toistan itseäni?

Lähdenpä tästä miettimään miksi edes kirjoitin tänne.
This sentence is is Spanish when you are not looking.

Sooz

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #6 : Heinäkuu 10, 2004, 17:43:23 »
Sain kirjan muutama vuosi sitten joululahjaksi.
Ensimmäisellä lukukerralla en älynnyt mitään kirjasta, mutta toisella kerralla älysin vähän enemmän. Myös kirjan mukana tullut kartta auttoi hahmottamaan asioita. Nimensä mukaisesti tarinat olivat minusta välillä todella keskeneräisiä, mutta kaiken kaikkiaan se oli hyvä kirja, joka kertoi paljon Keski-Maasta.

Alyssa

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #7 : Heinäkuu 10, 2004, 21:01:36 »
Aloitin lukemaan joskus kauan sitten, mutta nuori ja hätäinen kun olin, innostus loppui ja pian pitikin palauttaa kirjastoon. Nuori olen tosin vieläkin, mutta en enää niin hätäinen, etten jaksaisi lukea KTK:ta ja jopa nauttisi siitä.

Kirjastoon en ole pitkään aikaan eksynyt, ja kun asun niin kaukana keskustasta, ei ole paljon mahiksia saada sitä käsiini vähään aikaan, nyt kun työt vievät kuljettajan (lue:äidin) ja itseni ajan miltei kokonaan. Surullista. Enkä raaski ainakaan vielä tuhlata pariakymppiä siihen, ehkä sitten kun on kouluvaatteet ostettu. ^^

Luin siitä kuitenkin muistaakseni ainakin Galadrielin ja Celebornin tarinan ja pidin suurestikin. Kurjenmiekkakentän taistelua en kai kokonaan lukenut, johtui siitä kun oli niin surullinen ja alkoi ahdistaa. Siihen kun vielä lisää silloiset vaikeat ajat, en kertakaikkiaan pystynyt lukemaan :/
Muut tarinat tuntuivatkin vain tylsiltä.

Nykyisin olen ehkä oppinut arvostamaan upeita tarinoita ja huoliteltuja yksityiskohtia paljon enemmän, joten nyt en malta odottaa kun saan sen jostain.

Joku sanoi, että HoMe on tosi friikeille. Totta. Mutta valitettavasti lähinnä RIKKAILLE tosi friikeille. ;) Katselin tuolla akateemisessa sitä koko sarjaa, kolmisensataa euroa. Eh.Ehkä voisin sitten ostaa osissa. Mutta kun ei edelleenkään ole ylimääräistä rahaa kirjoihin. Ehkä menen ahdistelemaan vaan kirjastotätiä tulevaisuudessa. (:

Mutta, takaisin aiheeseen. KTK on olennainen osa Tolkienin tuotantoa ja jokaisen itseään kunnioittavan Tolkienistin pitäisi se lukea. Vaikka en itse ole kokonaan lukenutkaan, muistan siitä silti sen verran ;P

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #8 : Tammikuu 01, 2005, 22:21:04 »
Lainaus käyttäjältä: "suosanteri"
Muistan hämärästi törmänneeni tietoon, että Tolkien olisi yrittänyt kirjoittaa vielä jonkinlaista jatkoa Taruun?


Jep. Muistaakseni jossain Tolkien-seuran Legolaksessa oli joskus juttu jostain Oxonmootista tai vastaavasta tapahtumasta, jonka suuri kohokohta oli ennenjulkaisemattoman, Tarun "jatko-osaksi" tarkoitetun kirjan alun (sen enempää kirjasta ei ole olemassakaan) lukeminen ääneen yleisölle. Sikäli kuin muistan, se oli jutun kirjoittajan mukaan ollut suuri pettymys. Ideana taisi olla jonkinlaisen pimeyden puolen hörhellyksiä harrastavan huolestuttavan kultin nousu Ithilienissä tjsp.
Me transmitte sursum, Caledoni

Jamie

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #9 : Kesäkuu 18, 2006, 19:10:30 »
Sain luettua Keskeneräisten Tarujen Kirjan monen mutkan kautta - ja siihen vaadittiin voimia minulta, koska olin etukäteen päättänyt, että kirja on tylsä... Sama kävi Silmarillionin kohdalla - kummatkin ovat todella hyviä kirjoja, mutta koska olin itsepäisesti päättänyt, että Tolkienin muut kirjat kuin Taru Sormusten Herrasta ja Hobitti ovat tylsiä. Ja sanon kaikille, jotka eivät vielä ole lukeneet Keskeneräisten Tarujen Kirjaa, alkakaa lukea sitä avoimin mielin, älkää tehkä niinkuin minä ;)

En ole ihan varma, sekoitanko nyt Keskeneräisten Tarujen Kirjan ja Silmarillionin keskenään, mutta mielestäni kaksi tarinaa olivat yli muiden ehdottomia suosikkejani - taru Turin Turambarista ja Lúthienin ja Berenin taru (ainakin Túrinin taru löytyy Keskeneräisten Tarujen Kirjasta, mutta tuosta toisesta en ole 100% varma). Lúthienin ja Berenin tarusta kiinnostuin erityisesti luettuani Tolkienin elämänkerran, koska siihen liittyy kaunis tarina kirjailijan omasta elämästä.

Vaikka toiset sanovat, että Keskeneräisten Tarujen Kirja olisi parempi kuin Hobitti, jopa parempi kuin Taru Sormusten Herrasta, niin minä en ole todellakaan sitä mieltä... Itse rakastan Taru Sormusten Herraa, enkä pitänyt niin paljon Silmarillionista ja Keskeneräisten Tarujen Kirjasta, koska ne olivat kokoelmia lyhyista tarinoista, joita Tolkien on kirjoittanut. Ne eivät luoneet mielestäni samanlaista lukukokemusta, kuin esimerkiksi TSH (tosin tähän vaikuttaa luultavasti erittäin vahvasti oma jääräpäisyyteni ja ennakkoluuloni Keskeneräisten Tarujen Kirjaa kohtaan....)

Elindar

 • Ankeuttaja
J.R.R. Tolkien: Keskeneräisten tarujen kirja
« Vastaus #10 : Kesäkuu 23, 2006, 10:58:52 »
Keskeneräisten Tarujen kirja on kyllä tullut luettua moneen moneen kertaan, kuten kaikki muutkin Tolkienin teokset. Se on erittäin mielenkiintoinen kirja, ja avartaa Tolkienin luomaa maailmaa ja mytologiaa mukavasti. Ensinnäkin saamme lukea ne osat Tourin ja Túrinin tarinoista, jotka Tolkien jätti pois Silmasta ja myös sen erittäin mielenkiintoisen (ja ristiriitaisen) kertomuksen Galadrielista.
Oma suosikkini tuosta kirjasta on ehkä Aldarionin ja Erendisin tarina, seka Númenorin kuvaus. Tuosta maasta ei Tarussa tai Silmassa puhuta paljon mitään, ja nuo tarinat ovat ainoita, joiden ansiosta tuolla saarella voi vierailla. Pidin myös Kurjenmiekkakenttien murhenäytelmästä, sekä Cirionin ja Eorlin tarinasta. Ne ovat kaikki omalla tavallaan mielenkiintoisia ja hienoja.

Ensimmäisellä lukukerralla minulla ainakin meinasi mennä hermo niiden loputtomien viitteiden takia, koko ajan joutui selaamaan tarinan loppuun, että mitäköhän tähänkin nyt on lisätty. xD Mutta niihin tottui, ja nyt kun on lukenut tuon jo niin monta kertaa, useimmat noista muistaakin jo.

Lainaus käyttäjältä: "Jamie"
Vaikka toiset sanovat, että Keskeneräisten Tarujen Kirja olisi parempi kuin Hobitti, jopa parempi kuin Taru Sormusten Herrasta, niin minä en ole todellakaan sitä mieltä... Itse rakastan Taru Sormusten Herraa, enkä pitänyt niin paljon Silmarillionista ja Keskeneräisten Tarujen Kirjasta, koska ne olivat kokoelmia lyhyista tarinoista, joita Tolkien on kirjoittanut. Ne eivät luoneet mielestäni samanlaista lukukokemusta, kuin esimerkiksi TSH

Minusta KTK:aa ei voi oikein verrata Taruun, tai edes Silmaan. Se on tasan tarkkaan se, mikä sen nimikin on. Se on vain kokoelma keskeneräisiä tarinoita Tolkienin pöytälaatikoista. Tuorinkin tarinakin loppui aivan kesken, ja ties mitä hän olisi siihen vielä kirjoittanut jos olisi saanut. Minua ainakin harmittaa vietävästi. Emme saa ikinä tietää, mitä olisi tapahtunut. Sama juttu tuon Galadrielin tarinan kanssa. Oliko Amroth hänen poikansa vai ei jne? Tolkienhan meinasi muuttaa Taruakin tuon takia.
Mutta, pointtini oli että Taru on kuitenkin se pääteos, eikä sitä voi verrata noihin yksittäisiin pikku tarinoihin, jotka hänen poikansa nyt vain päätti julkaista yksissä kansissa. Olen ymmärtänyt, että Tolkien ei olisi itse ikimaailmassa antanut julkaista noita keskeneräisiä, irrallisia tekstejään. Hyvä kuitenkin että ne julkaistiin, ihan meidän fanien takia. ^^
Itse pidän KTK:sta, mutta se on vain ikään kuin lisää Taruun, Silmaan ja Hobittiin.

Ota nyt tuosta sitten selvää.