Kirjoittaja Aihe: OHJEITA/NEUVOJA: Kirjoitusasusta (päivitetty 10.8.2005)  (Luettu 15662 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Vanilja

  • Poro!
  • Henkihörhö
  • God's First Mistake
    • Nappi!
  • Tupa: Luihuinen
No niin, olette saaneet kieliasusta huolehtivan Kukkasen joukkoonne. Eli, muutamia yleispäteviä ohjeita kirjoittamiseen, jotka äidinkielenopettajaltanne on saattanut mennä opetuksessa ohi...

Kun käytätte välimerkkiä, välimerkin jälkeen tulee välilyönti. Jos välilyöntiä ei ole, on lukeminen hyvin hankalaa.

Samoin varsinkin ficeissä kannattaa käyttää kappalejakoa, joka on yksi kokonainen tyhjä rivi kappaleiden välissä.

Nyt yleistynyt tapa on myös kirjoittaa lause, painaa entter ja aloittaa seuraava lause seuraavalta riviltä. Tätäkään ei suositella, ja sitä katsotaan pahalla, koska se hankaloittaa lukemista.

Lisäksi teidän kaikkien kannattaa ajatella näitä 'uutuuksia' tekstiinne ottaessanne, että joudutte jossain vaiheessa alkamaan kirjoittaa koneella aineita etc. jos olette vielä ala-luokilla. On yllättävän hankalaa päästä eroon pinttyneistä tavoista, ja sitä ei sitten myöhemmin katsota hyvällä silmällä.

Eli, normalisoikaa tekstiasunne. Sen kanssa leikkiminen ei aiheuta kuin harmaita hiuksia.

Perusasioita:
Virke alkaa isolla kirjaimella ja päättyy yhteen tai kolmeen pisteeseen, yhteen huutomerkkiin tai yhteen kysymysmerkkiin. Virke koostuu yhdestä tai useammasta lauseesta. Lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Pilkun jälkeen tulee välilyönti. Erisnimet kirjoitetaan isolla kirjaimella.

Kokonaan isoilla, eli ns. capseillä, kirjoittaminen ei ole suositeltavaa, kuten ei myöskään ks-yhdistelmän korvaaminen x-kirjaimella, tai muunlainen "TeiNiX" -kirjoitus.

Enteriä ei tarvitse painaa jokaisen virkkeen lopussa, sillä sen loppumisen ymmärtää kunnollisesta välimerkistä. Kunnollisia välimerkkejä ovat piste, huutomerkki ja kysymysmerkki.

Kirjoitusvirheitä toki aina sattuu kelle tahansa, eikä se maata kaada. Pyrkimyksenämme on kuitenkin kirjoittaa mahdollisimman oikein ja siististi, sillä silloin kaikkien on mukavampi lukea viestejä.Mirzam kirjoitti:
Lainaus käyttäjältä: Mirzam
muun muassa hakukoneen toimintaa häiritsee tälläiset sanat "asian,sillä"


Jospa siis pyrkisimme kirjoittamaan kohtuullisen oikein ne sanatkin, jotta olisi helpompaa löytää haluamansa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 23, 2007, 09:05:19 kirjoittanut Lae »
Those that live in the darkness wander aimlessly...
Because they can't see.