Kirjoittaja Aihe: Lajitteluhattu  (Luettu 11016 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Lajitteluhattu
« : Syyskuu 17, 2003, 14:56:42 »
Minua jäi häiritsemään Lajitteluhatun laulu vitosessa. (5. Kaunis lukumerkki.)

"...Oh, know the perils, read the signs,
The warning history shows..."

Ja sitä ennen se oli kertonut siitä, kuinka Luihuinen oli jättänyt koulun ja riidat olivat laantuneet - mutta muut kolme perustajaa jäivät haikeiksi.

Ehkä Hattu haluaa kertoa muille tuville, että vaikka luihuiset ovatkin aika pönttöjä joskus (eivät toki kaikki), heitä jäätäisiin kaipaamaan jos he lähtisivät.


Minua häiritsee myös se, että Hattu aikanaan oli Godric Rohkelikon hattu.

R. oli Luihuisen ystävä, ehkä Hattu tietäisi (ja kertoisi Harrylle), miten he tulivat toimeen.

Mielestäni Hattu on avain Tylypahkan tulevaisuuteen, aivan kuin menneisyyteenkin.


Minkä varoituksen menneisyys antaa?

Tulkaa toimeen keskenänne tai Voldemort tulee ja syö?

Tarvitsette kaikki toisianne jotta voisitte olla turvassa?
pecc@QuakeNet

Suonkävijä

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #1 : Syyskuu 19, 2003, 13:16:03 »
Haluaisin näin aluksi tietää, missä vaiheessa ilmaistaan hatun olevan Godricin hattu. En ole havainnut?

Minun käsittääkseni hatun sanoma oli aika selkeästi, että jos koulun oppilaat eivät pidä yhtä ja tuvat taistelevat toisiaan vastaan, Voldemortin on helpompi tuhota koulu (ja siis muutenkin velhoyhteiskunta) hajota ja hallitse-tyylillä. Eli annetaan tietyille ryhmille erinäisiä etuja -> ne joille ei ole annettu etuja, suuuttuvat ja hyökkäävät edunsaajien kimppuun. Sitten kun kaikki taistelevat keskenään, ei ole suurta vaaraa kapinoinnista yliherraa, Voldemortia, vastaan.

Sen sijaan, kun koulun tuvat ovat ryhmittyneet yhdessä Voldua vastaan eivätkä yksin toisiaan vastaan, on paljon paremmat mahdollisuudet tehdä myönteistä historiaa. Luulen, että koulun yhtenäistämisellä pyrittäisiin saamaan oppilaat suvaitsemaan toisiaan (ja jästejä) myös siviilissä. Ja sehän olisi hyvä.

Poissa innna

 • vuotislapsi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • kun olet kohdallani viulut soittavat taustalla
 • Tupa: Korpinkynsi
Lajitteluhattu
« Vastaus #2 : Syyskuu 19, 2003, 13:42:06 »
"Rohkelikko sen keinon keksi, tempaisi päästän minut..."

Minusta tuo on melko selvä merkki Hatun kuuluvuudesta Godricille.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Travers

 • Ankeuttaja
Re: Lajitteluhattu
« Vastaus #3 : Syyskuu 20, 2003, 00:26:52 »
Minusta Lajitteluhattu koittaa varoittaa, että historia toistaa herkasti itseään. Voldemrotin "kulta-ajat" olivat mitä varmemmin jokseenkin anket myös Tylypahkassa. Tarkoituksena on siis se, että jos teemme yhdessä työtä ja olemme samalla puolella, niin Voldemorttia vastaan olemme silloin vahvempia.

Lajitteluhattu on nähnyt historiaa jo pitkän aikaa, ja käsittääkseni Dumle varoitti jotain saman tyylistä jo Liekehtivän pikarin lopussa. Voldemort on helpompi kohdata, kun ei ole sisäisät ristiriitaa.

Suonkävijä

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #4 : Syyskuu 20, 2003, 16:23:59 »
Kiitoksia, Tyynyliina. Siitä on pitkä aika kun sen kirjan viimeksi luin.

Travers: Tuohan se olikin mitä minä yritin sanoa!
 
Lainaus
Voldemortin "kulta-ajat" olivat mitä varmimmin jokseenkin ankeat myös Tylypahkassa.
...Tarkoittaako se sitten, että niihin aikoihin Tylypahka ei ollut kovin yhtenäinen? Toisaalta, eihän se ole ollut sitä oikeastaan enää sen jälkeen kun Salazar lähti pois.
Tulipa tässä mieleeni, että minua suuresti kiinnostaisi tietää, mitä Puuskupuhit ja Korpinkynnet ajattelevat Rohkelikosta noin yleensä, siis muistakin kuin Harrysta. Tämä ei ole ilmennyt minulle vielä toistaiseksi kovinkaan selvästi, koska esimerkiksi huispausjoukkueiden muuttuvat kannatukset ovat kovin ailahtelevia (paitsi että halutaan jonkun muun kuin Luihuisen voittavan).
Suokaa anteeksi hataruuteni.

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Lajitteluhattu
« Vastaus #5 : Syyskuu 22, 2003, 09:22:04 »
Lainaus käyttäjältä: "Suonkävijä"
Tulipa tässä mieleeni, että minua suuresti kiinnostaisi tietää, mitä Puuskupuhit ja Korpinkynnet ajattelevat Rohkelikosta noin yleensä, siis muistakin kuin Harrysta.


Samoin: olivatko Luihuinen ja Rohkelikko vihollisia jo ennen Harryn kouluuntuloa? Kuinka kauan? Onko kyseessä ns. 'luonnonlaki'?

Jostain syystä olen kokenut, että R ja P tulevat hyvin toimeen, ja K ja L keskenään. P:n ja L:n väleistä en tiedä, mutta P ja R kaiketi aivan kavereita. Kumouksia?

/Muok HUPP! Hihihi...L/R=kaverit - vika korjattu...
pecc@QuakeNet

Poissa Urpo Spok

 • Kosmisesti sitoutumaton
 • Ylihörhö
 • *
 • Boldly going nowhere
 • Tupa: Tuvaton
Lajitteluhattu
« Vastaus #6 : Syyskuu 22, 2003, 18:57:45 »
Lainaus käyttäjältä: "Ulputti"
Jostain syystä olen kokenut, että R ja P tulevat hyvin toimeen, ja L ja R keskenään. P:n ja L:n väleistä en tiedä, mutta P ja R kaiketi aivan kavereita. Kumouksia?


Rohkelikko ja Puuskupuh tulevat hyvin toimeen? Jees.

Luihuinen ja Rohkelikko keskenään? Eeei? Eikös tuosta ole ollut vasta viidessä kirjassa, miten Rohkelikko ja Luihuinen kilpailevat kaikesta. Hyvin toimeen tulemisesta ei ehkä voida puhua ainakaan Dracon ja Harryn kohdalla. (Luihuisten ja Rohkelikkojen välit ovat varmaan menneet vähän mönkään jo silloin, kun Salazar lähti lätkimään.)

Puuskupuh ja Luihuinen? Luihuiset taitavat kyllä aika iloisesti halveksia Puuskupuheja, joissa on ties minkälaista sakkia.

Puuskupuh ja Rohkelikko ovat kaiketi aivan kavereita. Kyllä, olisin samaa mieltä. Miksi se piti sanoa kahdesti? Missä on Korpinkynsi? Tässä kohdassa varmaan pitäisikin olla Korpinkynsi. Vaikuttaisi vähän siltä, että Rohkelikko tulee jossain määrin toimeen kaikkien muiden tupien kanssa, paitsi Luihuisten. Luihuiset ehkä ovatkin vähän oma kastinsa, koska heihin on valittu vain puhdasverisiä jne. En pitäisi mitenkään ihmeellisenä, että Luihuiset halveksisivat oikein porukalla muita, ja eiväthän muut silloin pidä Luihuisista.

(Olisiko se niin suuri vaiva kirjoittaa nimet ihan kokonaisina? Helpompi tällaisten "lukihäiriöistenkin" hahmottaa.)
What would The Doctor do?

Poissa Sarah Musta

 • Lucius
 • Henkihörhö
 • Sukupuoli: Noita
Lajitteluhattu
« Vastaus #7 : Syyskuu 22, 2003, 19:15:34 »
Olen aina ajatellut, että kun koulu perustetiin, niin Luihuinen ja Rohkelikko ja Puuskupuuh ja Korpinkynsi olivat parhaat ystävykset. Tämän varmisti Lajitteluhattu nyt viidennessä.

Uskoisin, että Luihuisen tuvan jäsenet siis alun perin ovat pitäneet Rohkelikoista. Mielestäni kilpailuhenkisyys ei tarkoita sitä, etteikö voisi olla ystävä. Luihuinen kuitenkin lähti koulusta, koska oli erimieltä oppilaiden valinnasta, tai siitä, otetaanko kouluun jästisyntyisiä vai ei.

Uskoisin, että tämän jälkeen Luihuisen oppilaat katkeroituivat Rohkelikolle, jonka mitä ilmeisimmin mielsivät syyksi siihen, että heidän tuvanjohtajansa oli lähtenyt koulusta. Olettaisin, että tästä alkoi Luihuisen ja Rohkelikon tupien välinen kauna, ja kun sitä on jatkunut tuhat vuotta, niin siinä on ehditty olla monta kertaa "tukkanuottasilla".

Nyt lajitteluhattu kuitenkin näkee samanlaisen vaaran kohtaavan, kun aikaisemminkin on tapahtunut. Ehkä tuvat eivät ole olleet yhtä vihoissaan tätä ennen, joten Lajitteluhattu päättää vedota yhteisen hyvinvoinnin takia Luihuisen ja Rohkelikon vanhaan ystävyyteen.

Kuten aikaisemmin todettua, Voldemortin ajat, samoin kun muidenkin "pimeän velhojen" ajat eivät todennäköisesti ole olleet koulussa helppoja. Lajitteluhattu saattaa pelätä koulun hajoamista, voimme varmasti oelttaa,että koulu on tuhatvuotisen historiansa aikana ollut ennenkin hajoamispisteessä, syystä tai toisesta. Ja kuten myös on jo todettu (pitäisi opetella ihmisten nimiä joskus *hymy*) historialla on paha tapa toistaa itseään.
I'm not evil, I'm just better than you

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Lajitteluhattu
« Vastaus #8 : Syyskuu 23, 2003, 11:21:09 »
Lainaus käyttäjältä: "Derica Tonks"
Luihuiset ehkä ovatkin vähän oma kastinsa, koska heihin on valittu vain puhdasverisiä jne.


Tuota...eiköhän Luihuisesta muutama puoliverinenkin löydy, Hattuhan halusi panna puoliverisen Harrynkin sinne. En usko, että verenpuhtaus olisi se ensimmäinen karsiva peruste.
pecc@QuakeNet

Poissa Urpo Spok

 • Kosmisesti sitoutumaton
 • Ylihörhö
 • *
 • Boldly going nowhere
 • Tupa: Tuvaton
Lajitteluhattu
« Vastaus #9 : Syyskuu 23, 2003, 19:55:13 »
Lainaus käyttäjältä: "Ulputti"
Lainaus käyttäjältä: "Derica Tonks"
Luihuiset ehkä ovatkin vähän oma kastinsa, koska heihin on valittu vain puhdasverisiä jne.


Tuota...eiköhän Luihuisesta muutama puoliverinenkin löydy, Hattuhan halusi panna puoliverisen Harrynkin sinne. En usko, että verenpuhtaus olisi se ensimmäinen karsiva peruste.


Kyllä kyllä, mutta sanoohan lajitteluhattukin Salazarin sanoneen "We'll teach just those whose ancestry is purest." Oma sanamuotoni "on valittu" yritti nyt vähän tavoittaa sitä, että varmasti kaikki luihuiset eivät ole puhdasverisiä, mutta joskus heihin on valittu vain puhdasverisiä. Eikös? Eikä nytkään luihuisiin varmaan ihan jästisyntyiset pääse. Hmm. Ehkä puhdasverisen tilalla tässä yhteydessä voisi nykyään käyttää vaikka velhosyntyistä. Kyllä, velhosyntyinen on parempi sana. Harrykin on velhosyntyinen, joten varmaan sen takia kelpaisi Luihuiseen verensä puolesta. Koska melkein joka velhossa on jotain jästiverta jossain kohden, ainakin sellaista, että joku sukulaisista on ollut jästisyntyinen velho. Harryllähän ei ole jästivanhempia, vaan velhovanhemmat. Vaikka Lily olikin jästisyntyinen noita, hän oli silti noita eikä jästi. Eöö. Kyllä te sen kaikki tiedätte, turhaan selitän. :)
What would The Doctor do?

Kahkonen

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #10 : Syyskuu 25, 2003, 12:39:22 »
Lainaus käyttäjältä: "Ulputti"
Lainaus käyttäjältä: "Derica Tonks"
Luihuiset ehkä ovatkin vähän oma kastinsa, koska heihin on valittu vain puhdasverisiä jne.


Tuota...eiköhän Luihuisesta muutama puoliverinenkin löydy, Hattuhan halusi panna puoliverisen Harrynkin sinne. En usko, että verenpuhtaus olisi se ensimmäinen karsiva peruste.


Myös itse Voldu on puoliverinen.

Dorotea

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #11 : Syyskuu 25, 2003, 18:51:55 »
Luihuisiin on nykyään melko pakko ottaa myös puoliverisiä, koska jos vain puhdasveriset velhot otettaisiin Luihuiseen, sinne tulisi vuosittain vain pari hassua ihmistä. Eikös vitosessa viitattu siihen suuntaan, että täysin puhdasverisiä sukuja ei löydy enää montaa?
Ja kun kuitenkaan pelkkä puhdasverisyys ei ole tae Luihuiseen joutumiselle, täytyy omata myös muita Luihuisen suosimia ominaisuuksia. Puhdasverisiä löytyy myös muista tuvista.
Minun käsitykseni mukaan puhdasverisyys on vain yksi (joskin tärkeä) peruste Luihuisiin kuulumiselle.

Luulisin, että myös jästisyntyinen voi päästä Luihuiseen, jos sopii muuten parhaiten sinne. Lajitteluhattuhan nimenomaan punnitsee kaikkia vaihtoehtoja, ja valitsee parhaan. Jos oppilas on jästisyntyinen, mutta omaa kaikki muut Luihuisen ominaisuudet, ei häntä varmaankaan voida pistää muualle.
Vai onko jossain ihan selvästi sanottu, että näin ei ole?

Ja sitten itse lajitteluhatun varoitukseen.
Itse olen samaa mieltä siitä, että historia antaa nimenomaan varoituksen siitä, miten heikoilla ihmiset ovat koulun sisällä, jos eivät tule toimeen keskenään. Erityisesti nyt, kun Voldemort on noussut. Koulu, jossa ei yhteistyö toimi, on helppo maali kelle tahansa.

"Draco dormiens nunquam titillandus", älä koskaan kutita nukkuvaa lohikäärmettä. Itse olen tulkinnut tämän hassun pikku lausahduksen aina niin, että lohikäärme kuvastaa koulua silloin, kun se toimii yhdessä. Tylypahkan kaltainen yhteisö osaa olla todella voimakas toimiessaan yhteistyössä ja hyödyntäessään niin monen erilaisen ihmisen (eli eri tupalaisten) ominaisuuksia. Liittoutumalla yhteen tämä kokonaisuus voi halutessaan saada aikaan vaikka mitä, yhtä hyvin pahassa tai hyvässä.

Hattu viittasi puheessaan nimenomaan koulun sisäisiin ristiriitoihin ja vihaan erilaisuutta kohtaan. Sehän sanoo aivan selvästi, että olisi parempi, jos unohdettaisiin se toisten halveksiminen, ja yhdistettäisiin voimat? Ihan kuin Tylypahkan alkuvuosina. Hattu sanoo, että ongelmat alkoivat siitä, kun "ne neljä tukipilaria, jotka olivat ennen pitäneet koko koulua pystyssä, kääntyivät toisiaan vastaan".
Ei ihme, että hattu haluaisi luopua koko lajittelusta. Noinkin paljon nähneenä se varmasti tietää mikä olisi parhaaksi.

//lits onnittelee hienosta nimivalinnasta..

Anonymous

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #12 : Lokakuu 16, 2003, 15:20:25 »
Ok... Tässä on koko laulu. Itse innostuin eilen lukemaan ja suomentamaan sitä tarkemmin. Muutama kohta on jäänyt epäselväksi...

In times of old when I was new
And Hogwarts barely started
The Founders of our noble school
Thought never to be parted:
United by a common goal,
They had the selfsame yearning
To make the world's best magic school
And pass along their learning.
"Together we will build and teach!"
The Four good friends decided
And never did they dream that they
Might someday be divided,
For were there such friends anywhere
As Slytherin and Gryffindor?
Unless it was the second pair
Of Hufflepuff and Ravenclaw?
So how could it have gone so wrong?
How could such friendships fail?
Why, I was there and so can tell
The whole sad, sorry tale.
Said Slytherin, "We'll teach just those
Whose ancestry is purest."
Said Ravenclaw, "We'll teach those whose
Intelligence is surest."
Said Gryffindor, "We'll teach all those
With brave deeds to their name,"
Said Hufflepuff, "I'll teach the lot,
And treat them just the same."

These differences caused little strife
When first they came to light,
For each of the four founders had
A House in which they might
Take only those they wanted, so,
For instance, Slytherin
Took only pure-blood wizards
Of great cunning, just like him,
And only those of sharpest mind
Were taught by Ravenclaw
While the bravest and the boldest
Went to daring Gryffindor,
Good Hufflepuff, she took the rest,
And taught them all she knew,
Thus the Houses and their founders
Retained friendships firm and true.
So Hogwarts worked in harmony
For several happy years,
But the discord crept among us
Feeding on our faults and fears.
The Houses that, like pillars four,
Had once held up our school,
Now turned upon each other and,
Divided, sought to rule.
And for a while it seemed the school
Must meet an early end,
What with dueling and with fighting
And the clash of friend on friend
And at last there came a morning
When old Slytherin departed
And though the fighting then died out
He left us quite downhearted.
And never since the founders four
Were whittled down to three
Have the Houses been united
And they once were meant to be.
And now the Sorting Hat is here
And you all know the score:
I sort you into Houses
Because that is what I'm for,
But this year I'll go further,

Listen closely to my song:
Though I must fulfill my duty
And must quarter every year
Still I wonder whether sorting
May not bring the end I fear.
Oh, know the perils, read the signs,
The warning history shows,
For our Hogwarts is in danger
From external, deadly foes
And we must unite inside her
Or we'll crumble from within
I have told you, I have warned you..
Let the sorting now begin


Tämä laulun loppu.... Alkaen sanoista "Listen closely..."
Kenestä hattu varoittaa, koska se sanoo "her", eikä mm. "him"..? Varoittaako se Umbridgestä? Voisiko joku suomentaa laulun lopun parhaimpansa mukaan, minulta ei onnistu.

Poissa Starpiks

 • ヘルムットじゃないよ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • "Olette sangen rumia ollaksenne keijuja"
 • Tupa: Puuskupuh
Lajitteluhattu
« Vastaus #13 : Lokakuu 16, 2003, 15:34:44 »
Lainaus käyttäjältä: "Sanandra"


And we must unite inside her
Or we'll crumble from within
I have told you, I have warned you..
Let the sorting now beginEikö tuo ennemmin viittaisi että tylypahkalaisten pitäisi liittoutua ja "her" olisi koulu (joskushan asioista ja esineistä käytetään sanaa "her" englannissa). Mutta en tiedä, veikkailen vaan.
"The shortest verse in the Bible is, "Jesus wept". The only thing wrong with it is the past tense." -Fred MacIntire, Something Positive

No oonhan mä sentään sukua insinöörille... *pnish*?

Poissa Eru

 • Härskilärvi
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Nynny
  • Kanjikaveri - opi japania!
Lajitteluhattu
« Vastaus #14 : Lokakuu 16, 2003, 22:32:54 »
No juuri siihenhän tämä viittaa. Eli loppupätkän sanoma erittäin vapaasti suomennettuna:

Historian varoitus opettaa, että kun Tylypahkamme on vaarassa, meidän täyttyy liitoutua sen sisällä, jottemme sortuisi ulkoisten kuolettavien vihollisten edessä.

Eli varmaankin Voldemortiin ja kuolonsyöjiin tässä viitataan.
Kanjikaveri - opi japania!
suomi-japani-suomi  -sanakirja
Keskustele japanin kielestä ja kulttuurista foorumilla

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Lajitteluhattu
« Vastaus #15 : Lokakuu 17, 2003, 14:04:01 »
Her tarkoittaa Tylypahkaa, eikös esim. laivat ole she ja her? Mikseivät siis rakennuksetkin.
pecc@QuakeNet

Poissa Marrex

 • Vuotislainen
Millä tavoin yhdistyminen voisi toteutua?
« Vastaus #16 : Marraskuu 05, 2003, 15:47:27 »
Lajitteluhattu tosiaan ilmoittaa melko suoraan, että Tylypahkan olisi syytä löytää yhteinen sävel tai käy hassusti. Melko varmaa on, että tämä yhtenäisyyden löytäminen onkin yksi loppusarjan kantavista teemoista. Tähän kun vielä lisätään yhteisen sävelen löytminen muiden taikaolentojen (jätit, ihmissudet, kotitontut, ehkä vampyyrit jne) kanssa ja näin voitetaan pahan voimat, saadaan kaunis opetus tarinaan.

Vitosessahan otettiin jo askelia Tylypahkan yhdistymisen suuntaan parilla rintamalla (samalla kun mentiin takapakkia yhdellä.) DA yhdisti Rohkelikon, PuuskuPuhin ja Korpinkynnen pienemmällä ydinporukalla ja laajemmin nämä tuvat yhdistyivät Umbridgea vastaan. Siinä suhteessa ei siis ongelmia. Onglmana ovat nämä meidän ikuiset ongelmalapsemme Luihuiset, jotka etääntyivät muista entisestään. Ensimmäisen kerran he valitsivat kollektiivisesti ja hyvin selvästi toisen puolen kuin koko muu koulu nimenomaan koulun sisällä. Ja kuten aina näissä kirjoissa, joutivat kärsimään valintansa vuoksi nöyryytyksiä ja häbvisivät lopulta saaden muiden vahingonilon päällensä. Tämän kirjan tapahtumat tuskin ovat omiaan rohkaisemaan luihuisia palaamaan yhteiseen rintamaan, kuilu tuntuu päinvastoin vain kasvaneen. Vaikea kuvitella, että luihuiset pystyisivät nielemään ylpeytensä ja palaamaan nöyristellen Dumbledoren puolelle, mikä välillä tuntuisi ainoalta keinolta saavuttaa yhtenäisyys kirjojen moraalin mukaan.

Melko varmaa kuitenkin on, että jotenkin tuvat tulevat yhdistämään voimansa. Itse olen törmännyt lähinnä näihin kolmeen skenaarioon.

1.) Tuvat eivät ala puhaltaa yhteen hiileen, vaan luihuiset joko häivytetään taka-alalle tai he liittyvät Voldemortin joukkoihin ja tuhotaan. Sodan jälkeen koko Luihuisen tupa lopetataan ja joko jatketaan kolmella tuvalla, tai tilalle luodaan uusi erilainen tupa.

2) Jostain tuntemattomuudesta syöksyy se yksi kiltti ja hyvä luihuinen, joka muodollisesti täyttää yhdistymistarpeen. Veikkaukset osuvat yleensä siihen poikaan, joka näki Thestralit ja jota Harry eituntenut ja jonka nimi hyvin tarkoituksellisesti jätettiin manitsematta. Usein oletetaan, että ko. poika olisi joko Blaise Zabini tai sitten Theodore Nott. Tästä mallista on kaksi variaatiota:
a) Tämä yksittäinen "hyvä luihuinen" vihaa tupaansa, pelkää ja inhoaa Malfoyta ja kumppaneita ja on terrorisoitu olemaan esittämättä hyvyyttään aiemmin. Olisi halunnut olla mieluummin missä tahansa muussa tuvassa. On jopa mahdollisesti puoliverinen tai jopa kuraverinen.
b) Tämä "hyvä luihuinen" on ihan aito Luihuinen, vaikkakaan ei osallistu eikä hyväksy Malfoyden ja kumppanien tekemisiä. Kokee itsensä kuitenkin Luihuiseksi ja voi olla joskus jopa hieman sarkastinen ja ilkeäkin, mutta ei hyväksy Voldemortin toimintaa.

3.) Tavalla tai toisella ja jostakin syystä suuri osa Luihuisesta päättää kääntyä Voldemortia vastaan. Motiivit voivat olla täysin itsekkäätkin. Mukana käännynnäisissä on myös Luihuisten ultrapahiksia (jopa Malfoy, mutta jos ei sentään hän niin ainakin useampi hänen porukastaan.) Tässä skenaariossa muiden täytyy oppia hyväksymään Luihuiset sellaisina kuin he ovat ja he kantavat oman kortensa kekoon yhteisen asian puolesta ja tuovat siihen arvokkaan ja korvaamattoman lisän. Tässä skenaariossa tuvat ovat tasa-arvoisia ja tuparasismi joudutaan aidosti jättämään sivuun. Ehdottomasti siis vaativin skenaario näistä.

Itse toivon hävyttömänä Luihuisfanina, että kolmas skenaario toteutuu, mutta jos veikata pitäisi, niin rahani pistäisin kakkosen taakse, vaikka se vähän sotiikin kirjojen teemaa vastaan. Mutta Rowlingin inho Luihuisia kohtaan vaikuttaisi niin aidolta, että on vaikea uskoa hänen haluavan mennä kolmoseen asti. Hän saattaa mieluummin haluta pitää pahan mukavan ja helpon läpeensä pahana ja tyytyä siihen, että hyviksistä löytyy joskus sentään pieniä puutteita. Nämä nyt kuitenkin ovat lastenkirjoja. Silti tuntuu hieman halvalta ratkaisulta käyttää "hyvän luihuisen" rooliin jotain aivan uutta hahmoa, josta ei ole kerrottu kuin korkeintaan nimi aiemmin, kun meillä kumminkin on useita ihan aitoja ja paljon näkyvillä olleita luihuishahmoja.

Colin Kriivi

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #17 : Joulukuu 03, 2003, 17:59:28 »
Lainaus käyttäjältä: "Sanandra"

Voisiko joku suomentaa laulun lopun parhaimpansa mukaan, minulta ei onnistu.


Jotenkin näin se menee:

Entisaikaan kun olin uusi
ja Tylypahka vasta perustettu,
jalon koulumme perustajat
ajattelivat etteivät koskaan eroaisi:
Yhteisen tavoitteen yhdistäminä
he kaipasivat kaikki samaa
Tahtoivat luoda maailman parhaan taikakoulun
ja siirtää oppineisuuttaan eteenpäin.
"Yhdessä me rakennamme ja opetamme!"
Neljä hyvää ystävystä päätti.
Eivätkä he koskaan uneksineet,
voivansa erota jonain päivänä.
Sillä oliko maailmassa muita hyviä ystävyksiä
kuin Luihuinen ja Rohkelikko?
Ellei sitten toinen pari,
Puuskupuh ja Korpinkynsi?

Miksi siis kaikki meni pieleen?
Mikä sai sellaisen ystävyyden murenemaan?
Miksi, no minä olin siellä ja voin kertoa
koko surullisen, ilottoman tarinan.
Sanoi Luihuinen: "Me opetamme vain niitä,
joiden syntyperä on puhtain."
Sanoi Korpinkynsi: "Me opetamme vain niitä,
joiden älykkyyr on suurin."
Sanoi Rohkelikko: "Me opetamme vain niitä,
jotka vannovat urotekojen nimeen."
Sanoi Puuskupuh: "Minä opetan kaikkia,
ja kohtelen heitä samalla tavalla."
Nämä erimielisyydet aiheuttivat pienen riidan
tullessaan ensi kerran tietoon.
Kaikilla neljällä perustajalla oli tupa,
johon he voisivat ottaa vain niitä, joita halusivat, joten
esimerkiksi Luihuinen otti vain puhdasverisiä velhoja,
jotka olivat ovelia kuten hän itse.
Ja vain niitä, joiden pää oli terävin,
opetti Korpinkynsi.
Kun taas urheimmat ja rohkeimmat
menivät uskaliaan Rohkelikon oppiin.
Hyvä Puuskupuh otti loput
ja opetti heille kaiken minkä osasi.
Näin tuvat perustajineen
pitivät vielä yllä lujaa ja todellista ystävyyttä.
Joten Tylypahka työskenteli sovussa
useita onnellisia vuosia.
Mutta sitten eripura hiipi joukkoomme
ruokkien vikojamme ja pelkojamme.
Tuvat, jotka olivat neljän pilarin tavoin
kerran pitäneet kouluamme kasassa,
kääntyivät nyt toisiaan vasten
ja hajautuivat etsiessään valtaa.
Ja hetken näytti siltä, että koulu
kohtaisi varhaisen lopun
kaksintaistelujen ja taistelujen tuoksinnassa
ystävien riidellessä keskenään.
Lopulta koitti aamu
jolloin vanha Luihuinen lähti.
Ja vaikka riitely päättyi siihen,
hän jätti meidät aika alakuloisiksi.
Ja siitä lähtien neljä perustajaa
vähenivät kolmeen.
Olisipa tuvat yhdistetty
niin kuin kerran piti.
Ja nyt Lajitteluhattu on tässä
ja tiedätte kaikki tilanteen:
Minä jaan teidät tupiin,
koska sitä varten minä olen,
mutta tänä vuonna menen pitemmälle,
kuunnelkaa tarkasti lauluani:
Vaikka minut on tuomittu jakamaan teidät,
pelkään, että se on väärin.
Vaikka minun pitää täyttää velvollisuuteni
ja jakaa teidät neljään joka vuonna,
mietin silti, eikö juuri lajittelu
johda siihen loppuun, jota pelkään.
Tunnistakaa vaarat, lukekaa ennusmerkit,
historian varoitus osoittaa,
että Tylypahkamme on vaarassa
ulkoisten kuolettavien vaarojen vuoksi.
Ja meidän pitää yhdistyä sisältä päin
tai me rappeudumme.
Tämän minä sanon, olen varoittanut teitä...
Lajittelu alkakoon


Huomatkaa lihavoitu kohta. Elikkästä Rohkelikko ja Luihuinen olivat ystävyksiä ennen koulun perustamista.

Noista nykyisistä tupien välisistä suhteista: Ainakin Luihuiset ovat yhtä Puuskupuhien ja Korpinkynsien kanssa silloin, kun kaikki kolme ovat Rohkelikkoja vastaan; esim. Kolmivelhoturnajaisissa, kun Harrystä tehtiin neljäs ottelija. Mutta muuten Luihuiset ovat lähes aina eristyneempiä kolmen koplasta.

HiiHaa

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #18 : Joulukuu 03, 2003, 21:31:23 »
Lainaus käyttäjältä: "Colin Kriivi"
Huomatkaa lihavoitu kohta. Elikkästä Rohkelikko ja Luihuinen olivat ystävyksiä ennen koulun perustamista.


Tämähän on ollut pääteltävissä siitäkin, että nelikosta Godric ja Salazar ovat velhoja, Rowena ja Helga taas noitia. Ainakin olen jo aiemmin yhdistänyt perustajat mainitunlaisiksi ystävyspareiksi ennen kuin vitoskirja sen vahvisti. Kyllähän kaikki neljä ovat olleet ystäviä keskenään, mutta Rowenalle Helga on varmasti ollut se läheisin tyttöystävä, Godric ja Salazar taas ovat olleet miehinä samalla aaltopituudella.

Icy'Peach

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #19 : Joulukuu 11, 2003, 19:37:48 »
Lainaus käyttäjältä: "HiiHaa"
Kyllähän kaikki neljä ovat olleet ystäviä keskenään, mutta Rowenalle Helga on varmasti ollut se läheisin tyttöystävä, Godric ja Salazar taas ovat olleet miehinä samalla aaltopituudella.


Kyllähän 'pojat ja tytöt' voivat olla parhaita ystäviä keskenään, mutta kyllä olet varmaan oikeassa.

Itse olen aina kuvitellut, että Rohkelikon ja Luihuisen välillä oli kilpailua (ehkä naisten, Rowenan ja Helgan, suosiosta... )

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Lajitteluhattu
« Vastaus #20 : Joulukuu 20, 2003, 20:11:12 »
Lainaus käyttäjältä: "Icy'Peach"
Itse olen aina kuvitellut, että Rohkelikon ja Luihuisen välillä oli kilpailua (ehkä naisten, Rowenan ja Helgan, suosiosta... )


Ainakin laulun mukaan suurin ongelma oli eriävät käsitykset siitä, keitä kouluun pitäisi ottaa: Luihuinen tahtoi puhdasverisiä, Rohkelikko (sekä Puuskupuh ja Korpinkynsi) taas olisi(vat) ottanut (ottaneet) kouluun myös muita.
pecc@QuakeNet

Poissa Hopeanuoli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Lajitteluhattu
« Vastaus #21 : Maaliskuu 26, 2004, 20:16:27 »
Lainaus käyttäjältä: "parempi-ananas"
Lainaus käyttäjältä: "Suonkävijä"
Haluaisin näin aluksi tietää, missä vaiheessa ilmaistaan hatun olevan Godricin hattu. En ole havainnut?


Lisäksi Salaisuuksien kammiossa siinä lopussa Dumbledore sanoo Harrylle, että vain aito Rohkelikko voi kiskaista sieltä Godrickin hatusta sen miekan.

Eks Lajitteluhattukin maininnut laulussaan (oliko se nelos kirjassa) jotain: Rohkelikko otti minut päästään... en muista loppua mutta jotain tuon tapaista se lauloi.
"Are we there yet?"
"No"

Tallulah

 • Ankeuttaja
Lajitteluhattu
« Vastaus #22 : Maaliskuu 27, 2004, 15:44:00 »
Minustakin se "her" tarkoittaa juuri nimenomaan Tylypahkaa. Karkeasti suomennettuna kohta menisi: "Yhdistykää sen sisällä", ei se nyt oikein mitään muutakaan voi tarkoittaa. :)

Tietääkseni Luihuinen ja Rohkelikko olivat sotapolulla jo ennen Harryn tuloa, eikös Fred ja George puhuneet jotain pahaa Luihuisesta Harryn, Ronin ja Hermionen vasta tullessa kouluun?

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Lajitteluhattu
« Vastaus #23 : Huhtikuu 05, 2009, 21:42:55 »
Olen ajatellut, että hattuhan voisi kertoa oikealla loitsulla, tai oikealle henkilölle, että mitä oikeasti tapahtui...

Mutta niin. Että Lajitteluhattuhan pitäisi olla "Harry Free", koska Weasleyn isähän sanoo kolmosessa "Älä ikinä luota mihinkään, joka ajattelee, mutta et näe sen aivoja". (tämän lainauksen voisin heittää muutamaan 'ystävääni'.. Hems.)
Mutta, noh, Hattuhan sattuu olemaan vähän luotettavampi kuin kelmien kartta... Näkyyköhän hattu muuten kartalla?

no pitäisiköhän pysyä aiheessa...

~Affu, joka päätti taas kopioida muiden tyyliä, ja laittaa tämän merkin.