Kirjoittaja Aihe: Elokuvakirjoista  (Luettu 1647 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Annúnqúerewen

  • Ankeuttaja
Elokuvakirjoista
« : Elokuu 06, 2003, 14:55:03 »
Erilaisten leffojen ympärille pykätään jos jonkinlaista oheiskirjallisuutta siinä missä muitakin fanituotteita mukeista ja pussilakanaseteistä lähtien. Onko kukaan teistä hankkinut mitään sellaisia, esim. Pottereiden, Sormustelun tai X-menin merkeissä? Entä mitkä niistä ovat oikeasti hyödyllisiä, mitkä rahastusta? Itselläni on Brian Sibleyn Näin tehtiin elokuvasarja Taru Sormusten Herrasta, ja se on oikea aarre! Mielenkiintoinen, ihania kuvai, hauskoja pieniä yksityiskohtia ja valtavasti tietoa. Omistan myös David Dayn Tolkienin maailman, joka ei kyllä ole leffakirjallisuutta, vaan tolkien-suomi-tolkien-sanakirja, mutta se on niin upea ja kattava, että se on aina pakko mainita! :D

 Entäpä mistä leffoista pitäisi tehdä joku vastaavanlainen?

 *lähtee ostamaan postimerkkejä*

Misha

  • Ankeuttaja
Elokuvakirjoista
« Vastaus #1 : Elokuu 07, 2003, 19:52:42 »
Mielestäni suurin osa elokuvien oheistuotteista on pelkkää rahastusta. Sormusten herrastakin on tehty vaikka kuinka monta elokuvaopasta jne., mutta kuinka moni niistä tarjoaa jo ennestään Keskimaata tuntevalle fanille paljon uutta? Ehkä ne helpottavat elokuvan seuraamista niille, jotka eivät ole kirjoja lukeneet, mutta kuinka moni heistä sitten ostaa sellaisen? Mutta onhan niissä paljon kivoja, sivun kokoisia kuvia söpöistä näyttelijöistä :P Oletettavasti suurin kohderyhmä on siis fanitytöt, joista on yllättäen elokuvan myötä tullut suuria Tolkien-tuntijoita.

Varmasti joukkoon mahtuu muutama asiallinen ja mielenkiintoinenkin teos, mutta suurin osa elokuvien oheistuotteista tuntuu olevan pelkkää krääsää. Kirjan pohjalta tehdyt tietoteokset, kuten juuri Tolkienin maailma, ovat asia erikseen, mutta leffan myötä on syntynyt myös paljon kirjoja, joiden kirjoittajat tuntuvat katsoneen vain elokuvan, ja joissa on välillä kammottavia asiavirheitä.

Sitten muista elokuvista. Esimerkiksi Tähtien sodasta on olemassa hirveä määrä erilaisia kirjoja, sekä tietokirjoja että fiktiota. En ole aiheeseen kovin paljon tutustunut. Olen lukenut Pimeän uhkan ja Kloonien hyökkäyksen pohjalta kirjoitetut kirjat, eivätkä ne ainakaan kertoneet juuri mitään uutta. Jotkut elokuvassa olleet repliikit ja vitsit tuntuivat paperilla kamalan tönköiltä. En tiedä, miksi kirjasto vaivautuu hankkimaan tällaisia. Teoksilla joilla on kokonaan oma juonensa on paljon paremmat mahdollisuudet olla hyviä. Uskon niin vakaasti, vaikka en ole kovin moniin törmännytkään, ja luen aiheesta mieluummin fanfictionia. Saa kuitenkin vapaasti suositella, jos joku muu on enemmän perehtynyt aiheeseen.

Mitä mieltä olette, jos elokuva ei perustu kirjaan ja kirja tehdään vasta elokuvan jälkeen? Mainitsinkin jo nuo elokuvien juoneen perustuvat Tähtien sota-kirjat. Mielestäni yleensä tulos on kauhea, mutta joissakin harvoissa tapauksissa kirja onnistuu säilyttämään elokuvan tunnelman. Tällaisen kirjan olisi hyvä myös tuoda juoneen ja henkilöiden taustaan jotain uutta, ettei se olisi vain elokuvan kopio.