Kirjoittaja Aihe: Captain America: Civil War  (Luettu 4909 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Hämppyli

 • Näsäviisas-
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Captain America: Civil War
« : Huhtikuu 28, 2016, 21:25:49 »
Captain America: Civil War on eilen suomen ensi-iltansa saanut elokuva, joka jatkaa Marvelin elokuvauniversumin tarinaa ja aloittaa virallisesti sen "Kolmannen Vaiheen." Elokuvan juoni lähtee liikkeelle, kun kansallisen välikohtauksen jälkeen YK saa tarpeekseen supersankareitten aiheuttamista tuhoista ja siviiliuhreista, ja asettaa voimaan lain, jonka mukaan Kostajat saisivat toimia ainoastaan YK:n annettua siihen valtuudet. Steven Rogers (Kapteeni Amerikka) ei usko tähän lakiin, sillä hän ei The Winter Soldier - leffan tapahtumien jälkeen halua luottaa sokeasti mihinkään organisaatioon, kun taas Tony Stark (Rautamies) uskoo Age of Ultronin tapahtumien todistaneen, että he tarvitsevat rajoituksia. Jokainen supersankari asettuu yhdelle puolelle konfliktia ja kun Bucky Barnes (Talvisotilas) lavastetaan syyliseksi terroristi-iskuun, joka on alkusoittoa suuremmalla juonelle, osapuolet ottavat yhteen. Elokuvan ovat ohjanneet Anthony ja Joe Russo.

Aimemmista elokuvista roolinsa uusivat:

Chris Evans - Steve Rogers/Kapteeni Amerikka
Robert Downey jr. - Tony Stark/Rautamies
Scarlett Johansson - Natasha Romanoff/Musta Leski
Sebastian Stan - Bucky Barnes/Talvisotilas
Anthony Mackie - Sam Wilson/Haukka
Don Cheadle - James Rhodes/Sotakone
Jeremy Renner - Clint Barton/Haukansilmä
Paul Bettany - Vision
Elizabeth Olsen -  Wanda Maximoff/Purppuranoita
Paul Rudd - Scott Lang/Muurahaismies
Emily VanCamp - Sharon Carter
William Hurt - Thaddeus "Thunderbolt" Ross
Frank Grillo - Brock Rumlow

Uudet kasvot:

Daniel Brühl - Helmut Zemo
Tom Holland - Peter Parker/Hämähäkkimies
Chadwick Boseman - T'Challa/Musta Pantteri
Martin Freeman - Everett Ross

Palasin just katsomasta. Aivan pirun kova leffa! Ehdottomasti MCU - leffojen neljän parhaan joukossa Winter Soldierin ja molempien Avengers - leffojen kanssa (tarkemman sijoituksen mietin, kun olen nähdyt uudestaan dvd:llä).

Tarinan rytmi oli reipas, mutta koskaan ei tuntunut siltä, että se olisi tapahtunut kunnollisen tarinan kuljetuksen tai hahmojen kehityksen hinnalla. Lisäksi kaikki sankareitten yhteenotot (niin verbaaliset kuin myös fyysiset) oikeasti tuntuivat pahalta, koska melkein jokainen hahmo on aiemmista leffoista tuttu ja näitten väliset suhteet ovat selkeät. Kertaakaan ei kuitenkaan tunnu siltä, että syyt yhteenotoille olisivat kepeitä tai muuten epäuskottavia, ja voin kuvitella monien ihmisten väittelevän leffan loputtua kavereittensa kanssa kuka oli lopussa "oikeassa."

Jokainen hahmo oli myös käsitelty hienosti. Kaikille annetaan runsaasti tähti- ja kasvuhetkiä, istuttaen tulevien leffojen siemenet mukavasti. Jään innolla odottamaan mm. Purppuranoidan ja Visionin suhteen tulevaisuutta, Tony Starkin mielenterveyden heikentymisen seurauksia, Kapun
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
suunnitelmia ja Rya Coogleria iskemässä hampaansa Mustan Pantterin soololeffaan.

Erikseen on pakko nostaa esille Hämähäkkimies ja Zemo. En halua julistaa mitään lopullista ennen kuin näemme hahmoa lisää, mutta Marvelilla on käsissään potentiaali luoda täydellinen elokuvaversio Hämähäkkimiehestä, sillä kauan kaipaamani tasapaino on viimeinkin löydetty. Tom Hollandilla on nimittäin Peter Pakerina Tobey Maguiren kiusallisuus ja Hämähäkkimiehenä Andrew Garfieldin swaggeri, ja näitten persoonien välillä vaihtelu tuntuu tulevan nuorelta näyttelijältä luonollisesti. Zemo, taasen, on yksi MCU:n parhaimpia pahiksia. Jotkut aikaiset twitter - reaktiot höpisivät jotain "hahmon hukkaan heitosta", mutta minusta hahmon minimaalinen käyttö oli juuri täydellistä ja Daniel Brühl luo suorastaan Hannibal Lecter - henkisen imagon hahmolle. Tämän miehen näkisi mielellään johtamassa Pahuuden Mestareita jossain tulevassa leffassa.

Toimintakohtaukset olivat myös iisisti Marvelin parhaimpia. Leffan alussa muutamissa käsirystyissä oli turhaa shaky-camia (mikä hieman yllätti, kun Winter Soldierissa Russot välttivät sen niin hyvin), mutta loppua kohden niin kahden supertiimin yhteenotto, kuin myös Kapun ja Rautamiehen henkilökohtainen nyrkkien vaihto toteutettiin tyylillä. Etenkin eräs lentokentälle sijoittunut kohtaus tulee jäämään historiaan.

Pahapa tässä on enää mitään muuta sanoa. Marvel pisti juuri uuden sulan hattuunsa ja jos tämä on iso lupaus siitä mitä Phase 3:lla on luvassa, niin tässähän ihan valuu fanipojan iloisia kyyneliä. Ainakaan kukaan ei voi enää epäillä Russo veljesten rahkeita Infinity Warin ohjaajina.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 05, 2016, 15:47:21 kirjoittanut Hämppyli »
"If we're going to be damned, let's be damned for what we really are."

Captain Jean-Luc Picard

Poissa Ruby

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Taika on valtaa.
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Captain America: Civil War
« Vastaus #1 : Huhtikuu 30, 2016, 18:51:25 »
Laskin päiviä Civil Wariin monen kuukauden ajan, mutta nyt kun se on lopulta tullu elokuviin, niin en tietenkään oo saanu vielä aikaseks mennä kattomaan sitä (asun niin pienessä kaupungissa että pitäis lähtee toiseen kaupunkiin, enkä mä täältä yksin mihinkään pääse. Eli aikaa pitäis löytyä muultakin perheeltä.)

No, enköhän mä tässä parin viikon sisällä kuitenkin pääse kattomaan sitä ja voin sitten kertoa oman mielipiteeni leffasta. Odotukset on trailereiden ja kaiken muunkin perusteella aika korkealla, enkä meinaa malttaa odottaa että nään kunnolla MCU:n uusimmat hahmot.
"They're taking the hobbits to Isengard!"

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Captain America: Civil War
« Vastaus #2 : Toukokuu 05, 2016, 13:42:34 »
Kävin perjantaina katsomassa Civil Warin, ja pidin kovasti :) Captain America-elokuvat ovat aina olleet "vähiten suosikkejani" Avengers-sarjan elokuvista. En ole järin kiinnostunut historiasta ja kapu on ollut mielessäni kovin mustavalkoinen ja yksiulotteinen hahmo. Tässä kuitenkin avattiin hänen persoonaansa paljon enemmän. Myös hahmojen kirjo oli ilahduttava - tämä muistutti jopa enemmän yksittäistä Avengers-elokuvaa kuin yhden hahmon tarinaa.

Netissä käydään edelleen kiivasta keskustelua aiheesta "Team Cap" vai "Team Iron Man". Osa varmasti on keskustelussa mukana vain hypettääkseen omia suosikkihahmojaan, mutta minusta kyse on pohjimmiltaan etiikasta ja oikeudesta. Tiivistettynä, Captain uskoo että Avengersit kykenevät itse hallinnoimaan toimintaansa eikä heille ole tarvetta asettaa rajoitteita, koska organisaation toiminta voi häiriintyä, esimerkiksi jos he eivät saa valtuuksia puuttua johonkin kriisiin. Iron Man puolestaan on sitä mieltä, että jonkinlaiset rajat tulee olla ja heidän tulee ottaa vastuu tekemisistään.

Molemmilla osapuolilla on minusta hyviä ja huonoja puolia. Elokuvassa nämä eivät tulleet niin suoraviivaisesti esille, vaan kyse oli pikemminkin
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
ja Captainin välisestä draamasta ja siitä, onko hän vai Iron Man oikeassa.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

"Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men, even when they exercise influence and not authority; still more when you superadd the tendency of the certainty of corruption by authority." - John Dalberg-Acton.

Teoriassa Team Captain on sitä mieltä, ettei Avengersien toiminnalle tule asettaa mitään rajoitteita. Heillä on käytössään loputon valta puuttua näkemiinsä epäkohtiin ja he voivat käyttää mitä tahansa keinoja lopputuloksensa saavuttamiseksi. Tässä on kyse keinojen vs. lopputuloksen periaatteesta - voiko tietyn lopputuloksen saavuttamiseksi tehdä uhrauksia, jotta suurin mahdollinen hyvä saavutettaisiin?

Uskon ehkä itse ennemminkin lopputulokseen kuin keinoihin, mutta problematiikka tässä piilee siinä, että Captain uskoo Avengersien olevan itse kykeneviä oman toimintansa hallinnoimiseksi, ilmaan minkäänlaista ulkopuolista valvontaa. Pelkona on se, että
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
organisaatio voisi olla korruptoitunut ja heidät voisi saada tekemään asioita, joita he eivät halua tehdä. Ikään kuin Avengersien keskuudessa tällaista korruptiota ei voisi esiintyä, kun heillä on absoluuttiset valtuudet tehdä mitä he haluavat.

Iron Man esittää, että
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
heidän toiminnalleen on rajoitteita, jotka ovat välttämättömiä järjestyksen ylläpitämiseksi. Avengers on joukko super-voimakkaita yksilöitä, joilla voi olla kyky tuhota kokonaisia valtioita mikäli he pistävät kaikki peliin. Mutta hehän ovat hyviksiä, jotka pyrkivät suojelemaan maailmaa pahalta. Mutta mitä on pahuus? Kenen valtuuksilla voidaan päättää, että jokin henkilö tai organisaatio on paha ja tulee siksi hävittää?
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Mikäli päätäntään osallistuvien henkilöiden määrä kasvaa, tulee päätöksenteosta demokraattisempaa ja se edustaa suurempaa otantaa. Kyseiseen otantaan sisältyy kuitenkin myös yksilöitä, joilla on poikkeavat intressit tai hyvin vähän tietoa päätöksenteon kohteesta.

Tiivistettynä elokuvan moraalinen dilemma mielestäni kuvastaa äärimmäisen hyvin tämänhetkistä maailmanpolitiikan tilaa. Esimerkkinä voidaan ottaa Suomen eduskunta. Eduskunta valitaan demokraattisesti kansanvaaleilla, jolloin kaikki saavat päättää. Eduskuntaan päätyy kaikenlaisia yksilöitä - niin asiantuntijoita kuin noviiseja. Onko siis oikein, että esimerkiksi metsätaloudesta tietämätön henkilö asetetaan päättämään metsäpolitiikasta? Tulisiko eduskunta valita pikemminkin siten, että kaikilla on jonkinlaiset vaatimukset, ja etenkin ministereitä valitessa vaakakupissa punnitsisi sen alan asiantuntijuus, jonka ministeriyttä edustaa.

Sama homma Cap vs. Iron Man-kiistelyssä. Onko ok, että Avengersit ovat "elitistinen" organisaatio, joka tietää itse mikä sille on parasta ja mikä huonoa, vai ns. "koko kansan" organisaatio, jonka toiminta on avoimempaa, mutta ei kenties niin spesifistä tai tehokasta kuin ennen.
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa