Kirjoittaja Aihe: Citizen Kane  (Luettu 635 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa castlevania

  • Enterpricen kapteeni.
  • Vuotislainen
  • Sukupuoli: Velho
  • Nihilisti.
  • Tupa: Tuvaton
Citizen Kane
« : Syyskuu 27, 2009, 11:48:49 »
Niin sitä pitää Vuotis. Kaikenlaisista leffoista sitä löytyy topiccia, mutta ei yhdestä elokuvahistorian kruununjalokivistä.

Citizen Kane on Orson Wellesin mestariteos (ja kyseinen heppu muuten näytteli pääosaakin) ja yksi elokuvahistorian liikuttavimmista teoksista (ainakin mitä minuun ja suht koht moneen muuhun tulee). Vaikka elokuvan ilmestymisestä on jo melkein 70 vuotta, katson silti oleelliseksi että suurimmista spoilereista puhun ainoastaan spoilerivaroitusten takana. Lyhyesti: Sanomalehtikeisari Charles Foster Kane menehtyy kartanossaan elokuvan alussa ja hänen viimeiseksi sanakseen jää "Rosebud." Suuri osa elokuvaa keskittyy tämän viimeisen sanan mysteerin selvittämiseen ja samalla Kanen elämän valaisemiseen. Elokuva on meikäpojasta kaikilta osa-alueiltaan huippuluokkaa ja niin surullisen traaginen että saa kyyneleitäkin nieleskellä. Näyttelijät, kuvauskulmat, musiikki, kaikki on kohdallaan. Elokuvaa ja etenkin sanaa "Rosebud" on parodioitu monesti, esimerkiksi yhdessä suosikki Simpsonit-jaksossani nimeltään (yllätys yllätys) Rosebud ja jopa Don Rosan Roope Ankan Elämä ja teot-sarjakuvakirjassa.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Elokuva on yksi ehdottomia suosikkejani, Welles on aivan yhtä hyvä näyttelijä kuin ohjaaja. Harmi sinänsä että hänen useat muut elokuvansa jäivät enemmän tai vähemmän pimentoon.

"Oh, my offense is rank, it smells to heaven! It hath primal elder curse upon it; the brother's murder.