Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)  (Luettu 6754 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Renefer

 • Koira
 • Aurori
 • *
 • Teidän alhaisuutenne Renefernefernefer
Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta

Onko sinulla vielä sääntöjen lukemisen jälkeen kysyttävää Fikkinurkan toimintatavoista? Haluatko tehdä muutosehdotuksia koskien osastoa? Onko sinulla huomautettavaa auroreiden toiminnasta? Oletko vain kerta kaikkiaan pihalla, ulalla ja kassalla?

Ei hätää, tässä topikki, joka on perustettu juuri sinua varten! Lue edellisten ihmettelijöiden kysymykset, josko niiden avulla omakin kysymyksesi saisi vastauksen. :)

Kysyttyjä kysymyksiä

Osastoista

K: Minkä takia ficciosastot piti uudistaa?? Mun mielestä se oli hyvä et oli erikseen Slash ja het.. Nyt saa ettiä kauan aikaa ennen ku löytää etsimänsä kun sielä on ihan kaikki sekasin ja sit viel ikärajoteltu et tarvii metsästää senkin edestä... Jos kerran vuotis ei alunperin oo ollu ficcifoorumi ni miks siitä sit tarvi tehdä sellanen? Mä en kauheesti pitänyt tosta muutoksesta!!
V: Kiitos palautteesta, jota saa ja pitää antaa, jotta jatkossa pystytään toimimaan paremmin. :) Nyt osastojaon uudistukseen päädyttiin puhtaasti käytännöllisistä syistä: kaikissa fikeissä ei ole paritusta, mutta niissä on aina oltava ikäraja. Fikeissä saattoi olla myös (fem)slashia ja hettiä sekaisin, jolloin vanha slash/het-osastojako oli ongelmallinen. Ikärajaperusteinen osastojako on yleispätevä kaikenlaisille fikeille! Jos tuntuu hankalalta löytää jotain, kannattaa kokeilla hakua. Periaatteessa fikkien otsikkojen perusteella on myös mahdollista navigoida itselleen mieleistä luettavaa. Vuotis ei myöskään ole muuttunut uudistuksen myötä fikkifoorumiksi - ainoastaan fikkien ryhmittely on muuttunut. Fikkejä on Vuotiksessa siksi, että vuotislaiset tykkäävät niistä. :)

K: Olisin kiinnostunut laittamaan fikkini esille, mutta en ole oikein varma parista asiasta. Fikissäni seikkaillaan Tylypahkassa ja jotkut tutut opettajat ja nimet vilahtelevat siellä täällä, mutta itse päähenkilöt ovat itse keksimiäni. Laitetaanko se tavallisten HP-fikkien joukkoon?
V: Jos fikki sijoittuu Potter-maailmaan, kuuluu se HP-fikkien joukkoon. Ylipäätänsä Potter-teemaisuuden ollessa keskeisessä roolissa jotenkin (juoni, miljöö, paritus jne.), niin silloin oikea paikka on HP-aiheiset osastot. Jos taas Potter-teema on fikissä sivuosassa (ikään kuin mausteena tai fikki ei muuten perustu sille), suositellaan ennemmin Tajunnanlaajennusta. Tietenkin fikin alkuun voi liittää jonkinlaisen selvennyksen, mistä kaikessa onkaan kysymys.

Pakollisista tiedoista ja varoituksista

K: Onko K16 insestidraama vuotiksessa sallittua? :D
V: K-16-raja ei ylity vain sillä perusteella, että kyseessä olisi insestidraama. Mikäli väkivalta/seksuaalisuus muuten pysyttelee K-16-rajoissa ja otsikkoon muistaa laittaa varoituksen insestistä, niin antaa mennä vain. :)

K: Jaos laittaa fikin tajunnanlaajennukseen pitääkö tietoihin laittaa kumman sortin parituksia se pitää sisällään?
V: Tajunnanlaajennuksessa otsikkoon ja fikin alkuun pitää merkitä paritus sekä sisältääkö fikki (fem)slashia vai tai ja hettiä.

K: Kuuluisiko minun laittaa otsikkoon paritus, vaikka hahmoja ei tunneta?
V: Kyllä, myös OC-merkinnät (OC = Own Character eli oma hahmo) käyvät

K: Eli. Jos kirjoitan fikin, joka sisältää esim. insestiä tai muuta, joka pitää varoituksissa mainita, pitääkö asia laittaa myös otsikkoon. Vai riittääkö vaan perustiedot ja paritus?
V: Sääntöjen mukaan fikin otsikossa tulee näkyä paritus ja varoitukset. Eli jos fikissäsi on esimerkiksi insestiä, tulee siitä laittaa tieto otsikkoon.

Ikärajoista

K: Minkä takia Vuotikseen saa laittaa korkeintaan K-16 -ficcejä? :D Asia kiinnostaa mua vaan ihan yleisesti, kun itse en pahemmin ficceja kirjoita enkä lue, mutta toi on mietityttänyt jonkin aikaa. Onko kyse esim. siitä, että adminithan ovat laillisesti vastuussa foorumista (käsittääksen?) vai ihan vain siitä, että Vuotis on foorumina suunnattu enemmän Potter-keskustelufoorumiksi, joka olisi myös mahdollisimman lapsiystävällinen? En tarkoita tällä, että tahtoisin K-18 -ficcejä Vuotikseen, tykkään nykyisestä käytännöstä, mutta mua on vaan mietityttänyt tämä suuri arvoitus.
V: Linjauksessa foorumin yleisestä ikärajasta (Fikkinurkka ei tee poikkeusta) painavat ennen kaikkea Vuotiksen ikäjakauma sekä yleinen valvottavuus, tarpeellisuus ja miellyttävyys, minkä vuoksi ylläpito on katsonut parhaaksi pitää ikärajana K-16 (aiemmin K-15). Ajatuksena on, ettei (liian) vaikeaa materiaalia olisi Vuotiksessa jaossa, kun meillä on jopa alle kymmenvuotiaita käyttäjiä.

K: Saako ficin tehdä sellaisesta kirjasta/leffasta, joka on k-18 jos se ficci ei ylitä k-16 rajaa?
V: Kyllä saa tehdä ja julkaista Vuotiksessa, jos ikäraja pysyy Vuotiksen sääntöjen mukaisena eli tuossa K-16:ssa.

K: Kyselin tälläistä: Jos laittaa tänne K-16 ficin joka on alunperin ollut K-18 ficci ja sen on siis sensuroinut K-16 muotoon, saako alkuperäisen (sen missä ikäraja on K-18) ficin linkin laittaa jos joku haluaa sen sellaisenaan lukea? Vai onko se vastoin sääntöjä?
V: Linkit K-18-materiaaliin ovat myös kiellettyjä, mutta yksärillä saa lähettää linkin tai vaikka koko tekstin, jos joku sen haluaa. :)

K: Hei, haluaisin tietää miten kirosanojen käyttö vaikuttaa ficin ikärajaan?
V: Ikärajaa ei tarvitse paljoa kiroilun vuoksi nostella, mutta jos fikissä seksuaalisesti tai raaemmalla väkivaltakuvastolla höystettyjä sananparsia, kannattaa toki miettiä fikin yleisluonnetta. Hemmetillä ja *********** on eroa.

Fikkitermeistä

K: Onko teillä käytössä jonkinmoinen sanasto noille ficeille jossain?
V: Tässä olisi yksi fikkisanakirja. :) Periaatteessa tuossa sanakirjassa on selitetty ihan perinteisiä fikkaustermejä, sillä Vuotiksessa ei ole käytössä mitään omaa termistöä, joka tulisi hallita.

K: Tää on kyllä ihan älyttömän tyhmä kysymys, mutta mitä sillä SLASHilla meinataan?
V: Kysymyksesi ei ole tyhmä! Slash tarkoittaa samaa sukupuolta olevien hahmojen suhteita eli homoseksuaalisia suhteita. Suosittuja ovat esimerkiksi Draco/Harry ja Sirius/Remus

K: Mitä tarkoittaa OC? O.o Kun joissakin parituksissa lukee, esim. Sirius/OC.
V: OC eli Own Character (oma hahmo) eli kyseessä on fikin kirjoittajan itse luoma hahmo

K: Mitä kaikkia genrejä on? Kun löysin täältä joskus esimerkkilistan, mutta nyt olen etsinyt 3 päivää enkä löytänyt.
V: Tyylilajejahan riittää, mutta fikkisanastosta löytyy yleisimmät.

Muut

K: Miksi K-15-ikärajaa nostettiin K-16:een?
V: Ikärajaa ei varsinaisesti nostettu, vaan kyseessä on koko kattilaamme koskeva muutos. Nykyinen K-16 vastaa käytännössä vanhaa K-15:ttä. Muutoksella haluttiin selkeyttä, helppokäyttöisyyttä ja yhteväisyyttä esimerkiksi uuden kuvaohjelmalain kanssa, jonka myötä televisiokanavatkin käyttävät tällaisia merkintöjä. :)

K: Okei, tämä on ehkä kanssa tyhmä kysymys. Mutta voiko tänne listätä englanninkielisiä ficcejä vai ainoastaan suomenkielisiä?
V: Kysymyksesi ei ole tyhmä! Miksei voisi lisätä myös englanninkielisiä fikkejä, mutta niissäkin täytyy olla varoitukset, ikärajat ym. SUOMEKSI.

K: Vaatiiko tuonne ficcarialueelle kirjoittelu jonkun luvan tai vastaavan,vai onko se kaikille täysin avoin?
V: Ei vaadi lupaa - kaikkia kannustetaan aloittamaan fikkailu ja lähettämään fikkejä myös Vuotikseen! Ennen fikin laittamista esille pitää kuitenkin lukaista osaston säännöt. :)

K: Esitän tyhmän kysymyksen. Miksi on miljoona eri sääntöä ja väännöstä? :D Okei, nyt kuulostan huligaanilta. Ei sillä, että vihaisin sääntöjä - mutta on ahdistavaa kun sääntöjä on niin paljon. Ainakin omasta mielestäni tuntuu hankalalta kirjoittaa mitään, kun miettii; "ainiin. tämähän oli kiellettyä."
V: Kysymyksesi ei ole tyhmä! Vuotiksessa on pakko olla sääntöjä, jotta paikka pysyisi siistinä ja viihtyisänä. Aluksi voi tuntua, ettei Vuotiksessa mitään muuta olekaan kuin sääntöjä, mutta suurin osa säännöistä on puhdasta maalaisjärkeä kirjallisessa muodossa. :) Itse kirjoittamisprosessiin liittyen ainoa Vuotiksen sääntö, joka kannattaa ottaa huomioon, on ikäraja. Senkään ei kuitenkaan kannata rajoittaa omaa luovuuttaan, koska fikkejä voi julkaista myös muualla kuin täällä.

K: Heips! Minulla on fic, joka on jo jonkin aikaa ilmestynyt täällä vuotiksessa.. Haluaisin tehdä sen vähän siistimmäksi yms. ja olen saanut korjattua karmean kasan virheitä jne, joten haluaisin aloittaa uuden topicin ficille. Saako näin tehdä? Ja kuinka se onnistuu, kun ei itse voi poistaa viestejään? Vaihtoehtoisesti kävisi kyllä sekin, että poistettaisiin kaikki muut paitsi aloitusviesti. Eli, miten tässä pitäisi toimia?
V: Voit pyytää jotakuta osaston auroria poistamaan vanhan topikkisi tai, mikäli näin haluat, siivoamaan vanhan topikin fikin ensimmäistä versioita koskevat vanhat viestit kokoaan pois. Eli ihan miten itse haluat. Lähetät vain yksäriä jollekulle aurorilla ja pim! Asia on hoidossa.

K: En suoralta kädeltä tuomitsisi hehkutus- tykkäämis yms. viestejä. Ne ovat kirjoittajalle älyttömän suuri voimavara, jotka auttavat jatkamaan kirjoittamista. Vaikkei kommentissa olekaan ns. rakentavaa palautetta niin pelkkä "Tykkään tästä tosi paljon! Jatkoa! :)" piristää päivää niin paljon, että kirjoittaminen vauhdittuu. Ainakin omalla kohdallani asia on näin. Tästä syystä tuollaiset kommentit olisivat minusta sallittavia.
V: Pelkkää ihkuttamista ja jatkoruinua sisältävät viestit kannattaa lähettää kirjoittajalle yksityisviestinä eikä postailla niitä topikkeihin. Fikkitopikeissa sisällöttömät viestit ovat usein lähinnä ärsyttäviä ja ennen kaikkea hankaloittavat lukemista, kun joutuu hyppimään monen sisällöttömän viestin ylitse. Sisällötön viesti ei stimuloi keskustelua, kannusta ajatusten vaihtoon. Siksi on parempi, että topikeissa esitetyissä kommenteissa olisi muutakin kaksi huutomerkkiä ja kymmenen sydäntä. :) Ihkuttaa saa rajattomasti yksityisviesteillä.

K: Tästä aiheesta on ennenkin kyselty yms yms, mutta tulen nyt itsekin kysymään ja samalla valittamaan ficin kommenttien poistamisesta. Postasin ficin ja sain melko nopeasti kaksi kommenttia. Kumpikaan ei ollut tällainen: "OMG siis Sirius oli just sellanen siriusmainen<3 JATKOAAA<3". Silti toinen kommenttini poistettiin saman tien, ennen kuin ehdin sitä edes tallentaa sitä tai edes syventyä siihen. Onko se mahdollista saada mistään takaisin. Kyseessä oli ensimmäisen ficcini toinen kommentti, joten se oli todella tärkeä. Ärsyttää tajuttomasti! Ja jos kerran niitä kommentteja niin paljon halutaan poistaa, niin eivätkö aurorit voisi edes viikkoa odottaa että kirjoittaja siihen syventyä?
V: Kommenttien poistamiskriteerit eivät ole absoluuttisia, ja on harmi, jos kohtelu tuntuu epäreilulta. Yleensä aurorit kyllä yrittävät mieluummin löytää viesteistä hyvää kuin huonoa. Fikkareille kultaakin kalliimpia viestejä ei siis suinkaan poistella poistamisen ilosta - varsinkaan, kun kerran poistettua viestiä ei oikeastaan ole mahdollista saada takaisin. Vaikkei huonojen kommenttien jättäminen topikkiin viikoksi olekaan käytännön syistä mahdollista, voin kertoa, että monella aurorilla on tapana tarkistaa kommenttien lähetysaika sekä fikkarin viimeisin paikallaoloaika: näin aurori saa selville, onko fikkarilla ollut mahdollisuus lukea kommentit. Aurorit ovat usein epäonnistuneita fikkareita, joten ymmärrämme hyvin kommenttien tärkeyden...

K: Kysyn vain että onko täällä sellaista topickia, jossa voisi etsiä kadonneita ficcejä? Niin yleisesti kuin jotain tiettyä.
V: Ei ole. Kadonneita fikkejä kannattanee metsästää Finfanfunissa, joka on enemmän fikeille omistautunut foorumi kuin Vuotis. Myös omassa allekirjoituksessaan voi huhuilla kadonneen fikin perään. Tämä on erityisen kätevää, jos sattuu muistamaan fikin nimen.

K: Mihin ficit menevät? Arkistoon? Suoraan roskiin? Olisi kiva kuitenkin lukea hyviä ficcejä vielä myöhemminkin, joten ehdotukseni olisi tehdä niille oma arkisto tai laittaa ne arkistoon.
V: Vanhat ficit menevät roskiin. Syy siivoamiseen on tila. Jos ne arkistoitaisiin Vuotiksen alle, ne veisivät edelleen sitä tilaa. Jokainen voin tallentaa fikkejä koneelle tai fikkari voi arkistoida fikkinsä jonnekin muualle nettiiin.

K: Kuinka voin poistaa ficcini Vuotiksesta?
V: Lähetä asiasta yksitysviesti jollekin osaston auroreista tai vaihtoehtoisesti muokkaa poistopyyntö selvästi topikin otsikkoon ja aloitusviestiin.

Jäikö vielä epäselvyyksiä? Lähetä viesti tähän topikiin tai ota yksityisviestitse yhteyttä osaston auroreihin - pulmasi ratkeaa varmasti. :)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 11, 2012, 23:44:50 kirjoittanut Renefer »
Muista tervehtiä alakuloisia lintuja
POISSAOLEVAINEN
Toistaiseksi lopullisesti.

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #1 : Elokuu 14, 2012, 11:45:21 »
Ööööm, onko tuo fem/slash/het-merkintä otsikossa aivan ehdottoman pakollinen? Entä jos on mahdollisuus, että jotain noista tulee olemaan, pitääkö silloin merkitä kaikki kolme?

Ja entä sitten, kun otsikon merkkiraja täyttyy? Mistä tiedoista saa karsia?
« Viimeksi muokattu: Elokuu 14, 2012, 11:59:39 kirjoittanut gamma »
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa gamma

 • kosminen ihme
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • A Elbereth palan-díriel
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #2 : Elokuu 14, 2012, 11:57:07 »
Siis ainoastaan Tajunnanlaajennuksessahan tarvitsee olla tuo merkintä. Ja kyllä, se on pakollinen siellä, koska lukija ei välttämättä tiedä pelkistä nimistä, mikä paritus on kyseessä. :)

Jos siis kirjoitat fikkiä, etkä ihan tarkalleen tiedä parituksia, niin laita otsikkoon ja aloitusviestiin ne merkinnät, mitkä vaikuttavat todennäköisimmiltä. Jos ne myöhemmin muuttuvat, niin kyllä niitä voi muokata (kunhan vain muistaa). Ja jos paritusta ei ole ollenkaan, niin voihan senkin otsikossa sanoa. ^^

//Jos on ongelmia, esimerkiksi merkkirajan kanssa, kannattaa laittaa yksityisviestiä jollekin osaston aurorille, niin voidaan katsoa tarkemmin. Yleisiä ohjeita voi olla vähän hankala antaa...
Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka sanovat löytäneensä sen. -André Gide

Moni nolla luulee olevansa se ellipsi jota maa kiertää. -Stanislaw Jerzy Lec

Poissa Zenzibar

 • Pelastaja katsoi profiiliaan ja läikytti teetä pöydälle
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • kesäinen-eskapisti-merirosvo-jedi-söpö-skotti
  • Home sweet home
 • Pottermore: BloodNight6399
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #3 : Elokuu 14, 2012, 12:06:56 »
Ööööm, onko tuo fem/slash/het-merkintä otsikossa aivan ehdottoman pakollinen? Entä jos on mahdollisuus, että jotain noista tulee olemaan, pitääkö silloin merkitä kaikki kolme?

Ja entä sitten, kun otsikon merkkiraja täyttyy? Mistä tiedoista saa karsia?

fem/slash/het merkintä on sitä varten, että vuotislaiset löytävät itselle mieluisan ficin nopeasti. Jos ficcisi on pääosassa het-ficci laita otsikkoon "het" ja mahdollinen varoitus tai muu huomautus slashista alkutietoihin. Jos et halua suoraan paljastaa, että kyseessä on juuri slash paritus - jos se vaikka on silloin liian selkeää ja spoilaa ficciä - voit laittaa varoitukseen esimerkiksi "erilainen/erikoinen paritus", jolloin lukijat tietävät, että muutankin kuin perushettiä voi olla luvassa.

Karsimisesta taas... Otsikkoon mahtuu kyllä aika paljon tietoa, jos sitä vähän tiivistää, vaikka tietysti tämä johtuu täysin ficin nimen pituudesta. Jos jotain pitää karsia, niin tietysti epäolennaisimmat ja ei-niin-tärkeät tiedot ensiksi pois: Jos paritus ei ole etusijalla, älä laita sitä otsikkoon; jos genre on romanssi tai draama, sen voi varmaan jättää pois otsikosta, sillä ne ovat niin yleisiä ja jos ficissä on selkeä paritus, romanssi on kai ilmeinen muutenkin. Jos parituksia on paljon, mieti voiko jonku jättää pois otsikosta?

Näihin ei ole mitään selkeitä sääntöjä, eiköhän ficcari osaa itsekin miettiä mitkä tiedot ovat tärkeitä ja mille tiedoille riittää paikka ficin alkutiedoissa. Jos kaikki tiedot ei mahdu otsikkoon, se ei tietenkään ole ficcarin vika ja eipä siinä paljon mitään ole tehtävissä.

Toivottavasti nämä neuvot auttoivat edes jotenkuten :) Jos kuitenkin epäilyttää, minulle, tai jollekin toiselle fikkien aurorille voi vaikka yksärillä heittää ficin otsikon ja siihen liittyvät ongelmat ja voidaan katsoa niitä yhdessä sitten. Ei tätä ficcaamista kuitenkaan tarvi kuolemanvakavasti ottaa, säännöt ovat olemassa sujuvuuden ja ficcien etsimisen helppouden takia ja erikoistapauksissa joustaminen on aina mahdollista :)

Ja muista pitää hauskaa!

//gamma kiilasi edelle ja kertoi samat asiat paljon yksinkertaisemmin ku mie... pah :D
"You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it." -Robin Williams

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #4 : Elokuu 14, 2012, 14:36:33 »
Heheh, kiitos kaikille vastauksista! Kieltämättä selvensi huomattavasti, vaikka noin olenkin sen aina ajatellut. Näitä sääntöjä lukiessa tulee vain sellainen vaikutelma, että mainitut tiedot on kaikki ehdottomastipakkoaina olla. Hyvä siis tietää, että oman harkintakyvyn ja "olennaisuuskysymyksen" mukaan voi vähän valikoida (:
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Bolina May

 • Captain Gale
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Valitseeko tie kulkijansa vai kulkija tiensä?
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #5 : Syyskuu 05, 2012, 16:07:30 »
Minne Vuotis-ficit kuuluvat? Laitetaanko ne "oikeiden" ficcien sekaan ikärajojen mukaisesti?
I really need to know is there a place to me

nightingale -> Bolina May

Poissa gamma

 • kosminen ihme
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • A Elbereth palan-díriel
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #6 : Syyskuu 05, 2012, 16:09:11 »
Tajunnanlaajennukseen asianmukaisin merkinnöin. :)
Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka sanovat löytäneensä sen. -André Gide

Moni nolla luulee olevansa se ellipsi jota maa kiertää. -Stanislaw Jerzy Lec

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #7 : Joulukuu 31, 2012, 09:55:21 »
Kysymys! Tosin en nyt ihan tiedä, kuuluisiko tämä jollekin yleiselle puolelle, mutta täällä sen huomasin, joten kysyn täällä :D Onko otsikoiden merkkirajaa (niissä lienee sellainen?) jotenkin muutettu? Laitoin jatkoa ficilleni ja yllätyksekseni en saanutkaan otsikkoon enää kirjoitettua saman verren merkkejä kuin aiemmin. Vai sekosiko vain koneeni? :D
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Hufflepuff Charm

 • Käytöksellisesti rajoittunut ja silti julkisesti uskottava
 • Ylihörhö
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • sekä välttelevä yökein nolife-stalkkaaja
  • Vuotis, duh!
 • Pottermore: StormSpell22
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #8 : Tammikuu 01, 2013, 14:29:32 »
Otsikkoon mahtuu 80 merkkiä (kukin välilyönti lasketaan myös yhdeksi merkiksi), eikä rajaa ole missään vaiheessa muutettu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vastausta lähettäessä viestin otsikon eteen tuleva "Vs: " vie neljä merkkiä noista kahdeksastakymmenestä. :)
Jos et näe sen kauneutta, mitä järkeä sinun on katsoa sitä?

Poissa nominal

 • Kuriositeetti
 • Vuotislainen
 • Pottermore: FireboltLumos114
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #9 : Tammikuu 02, 2013, 08:53:35 »
Okei, kiitos vastauksista! (: Entä jos painaa vastausta 80-merkkiseen otsikkoon, häviääkö silloin pari viimeistä merkkiä vai tuleeko otsikosta pidempi? Koska yritin siis muokata vs-alkuisesta otsikosta päivämäärää erilaiseksi (eli tismalleen sama määrä merkkejä) mutten voinutkaan tehdä sitä.
Peitetty liekki on tulisin ~ Entä jos Voldemort olisikin valinnut toisin? ~ Taikalaiva Titanic

Poissa Hämppyli

 • Näsäviisas-
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #10 : Helmikuu 23, 2013, 15:21:37 »
Olisivatko fanfic - rifftrackit vuotiksen sääntöjen mukaisia? Rifftrackaaminen on siis ilmiö netissä, jonka perusidea on se, että yksi tai useampi henkilö kommentoi leffan jokaista hetkeä koomisella asenteella (tarkoituksena kaiketi imitoida fiilistä, joka syntyy, kun leffoja katsoo kaveriporukkalla) ja tämä on laajentunut fanfickien riffaamiseen. Linkittäisin mielelläni esimerkin tälläisestä, mutta jostain syystä googlettamalla vastaan tulee juuri nyt vain vuotikseen sopimattomia ficcejä, joten tyydyn linkkaamaan pätkän Avatarin rifftrackista niin saisitte jotain ideaa mitä se on:

http://www.youtube.com/watch?v=tQGRodBSCJg

Kirjoitin joskus monta vuotta sitten suoraan sanottuna kaamean fanficin. Vaikken olekkaan ficcejä sen jälkeen väsännyt niin haluaisin kuitenkin muitten tuotoksieni perusteella uskoa, että ymmärrän kunnollisen tarinankerronnan päälle enemmän kuin tuolloin ja minusta olisi hauskaa pilkata itseäni kirjoittamalla rifftrack tästä vanhasta ficistäni. Elikkä olisiko tälläisen tekstin julkaiseminen vuotiksessa sopivaa, jos teksti pysyy asiallisena vai onko se liian kaukana oikeasta fanficista tms. ?
"If we're going to be damned, let's be damned for what we really are."

Captain Jean-Luc Picard

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #11 : Kesäkuu 13, 2013, 14:15:08 »
Tässä vähän tyhmä kysymys, joka kiinnostaa minua puhtaasti mediakasvatus-opintojeni ja työni puolesta. Tämä ei ole kritiikki.

Miksi ficit pitää luokitella?
Vastauksena omaan kysymykseeni sanoisin lastensuojelun ja mallin ottamisen ulkomaisilta fanifiktio-sivustoilta, mutta sitten pohdin näitä Vuotiksen ikärajaluokituksia. Nehän noudattavat Suomen nykyisen kuvaohjelmalain mukaisia ikärajoja. Ficit eivät kuitenkaan ole kuvaohjelmia, vaan kirjallista aineistoa. Esimerkiksi kirjastossa kirjallisille teoksille ei anneta ikärajaluokitusta. En tosin ole kokeillut/nähnyt, voiko esim. 7-vuotias lainata kirjan, joka on suunnattu selkeästi aikuisille.
Televisioyhtiöt noudattavat vedenjakajakellonaikoja, eli luokitellut ohjelmat ja elokuvat esitetään tiettyyn aikaan, esim. K-18 klo:23 jälkeen. Ficejä voi kuitenkin lukea netistä milloin vain, kuka vain. Ikärajojen noudattamisen valvominen jää vanhempien vastuulle, mutta toisaalta, nuori käyttää nettiä myös silloin kun vanhemmat eivät ole töistä kotona valvomassa. Nykyinen kuvaohjelmalakihan koskee myös viikonloppuja. Voisiko Vuotikseen harkita vedenjakajakellonaikoja niin, että korkeammin luokitellyt fiki-topicit eivät avautuisi nuorimmille käyttäjille? No toisaalta, netissä on helppo valehdella ikänsä.

Tarkoitukseni ei siis ole sanoa, että Vuotiksessa ei pitäisi olla ikärajoja. Hyvä, että käyttäjiä "opetetaan" ottamaan itse vastuu valinnoistaan ja ehkä jonkun vanhempi jopa seuraa, mitä nuori netissä lukee. Tarkoitukseni oli vain ihmetellä, miten/miksi Vuotis toteuttaa mediakasvatusta kenties paremmin kuin kirjamaailma :) En tiedä, saiko kukaan narun päästä kiinni ja tajusi, mitä tässä höpöttelin.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Marygold

 • Irorua
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #12 : Kesäkuu 13, 2013, 16:18:13 »
Minulla ei koskaan ole ollut mitään fikkien ikärajaluokittelua vastaan samalla tavalla kuin olen kritisoinut esimerkiksi het/slash-luokittelua, mutta todellakin kirjallisessa materiaalissa on kyse pelkästään suuntaviivoista, ei samalla tavalla suojelevasta ja pakottavasta käytännöstä kuin yleisestikin ottaen haitallisempana pidetyn visuaalisen materiaalin suhteen. Malli on tietysti matkittu amerikoista.

Nykyään edes Suomessa ei ole aivan tavatonta, että kirjaan lätkäistään suositusikäraja, mutta nimenomaan suositus. En usko, että esimerkiksi kirjastontädillä on oikeutta kieltää seitsemänvuotiasta lainaamasta aikuisten kirjaa ainakaan ilman todella hyvää perustelua. Mutta joku kirjastontäti ehkä osaa kertoa, miten asia oikeasti on - voiko lasta kieltää lainaamasta, jos astelee tiskille kädessään vaikka Fifty Shades of Grey?

Minua kirjastontäti on kieltänyt lapsena lainaamasta vain yhden kerran, kun lainaamiani kirjoja hänen mielestään oli ikäiselleni liikaa ;) Siihen tuli isäni väliin toteamaan että se lukee ne viikossa.
Sadevesiämpärit, auringonkukkaniityt, saippuapalat ja raparperinvarret... Oikullisesti versoilevat lommot elämän alaviitteissä.

Poissa gamma

 • kosminen ihme
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • A Elbereth palan-díriel
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #13 : Kesäkuu 13, 2013, 16:29:43 »
Lisäisin vielä sellaisen tylsän ja hieman teknisen yksityiskohdan, että fikit kannattaa luokitella jo ihan vain senkin takia, että muuten ne olisivat kaikki samalla osastolla, joka olisi kamalan iso (noin 19 - 20 sivua). Sieltä olisi melko hankala löytää selailemalla käytännössä mitään ja koko osaston käytettävyys ja fikkien luettavuus kärsisi. Lisäksi, jos nyt oikein olen ymmärtänyt, niin tietokantakin toimii paremmin, jos yhdellä osastolla ei ole liikaa tavaraa.
Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka sanovat löytäneensä sen. -André Gide

Moni nolla luulee olevansa se ellipsi jota maa kiertää. -Stanislaw Jerzy Lec

Sab

 • Ankeuttaja
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #14 : Kesäkuu 13, 2013, 17:09:46 »
Miksi Vuotiksessa yli K-16 -materiaaliksi katsotut fikit tms. tekstit ovat kiellettyjä? En ole tainnut törmätä aiemmin tähän kysymykseen.

Poissa Zenzibar

 • Pelastaja katsoi profiiliaan ja läikytti teetä pöydälle
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • kesäinen-eskapisti-merirosvo-jedi-söpö-skotti
  • Home sweet home
 • Pottermore: BloodNight6399
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #15 : Kesäkuu 13, 2013, 17:36:38 »
Miksi Vuotiksessa yli K-16 -materiaaliksi katsotut fikit tms. tekstit ovat kiellettyjä? En ole tainnut törmätä aiemmin tähän kysymykseen.

Vuotis on keskustelu-, ei ficcifoorumi, joten ficit eivät ole koskaan olleet pääasia täällä. Yli K-16 -materiaalin (alunperin yli K-15) kieltäminen johtuu siitä, että Vuotiksessa on hyvin paljon alle 18 ja 15 vuotiaita käyttäjiä. Jopa alle 10 vuotiaita, etenkin sillon kuin Vuotis perustettiin ja Potterit olivat uusi juttu. Jos haluaa yli K-16 materiaalia lukea, sitä löytyy muualtakin, Vuotiksessa sitä ei tarvita.
"You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it." -Robin Williams

Poissa Marygold

 • Irorua
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #16 : Kesäkuu 13, 2013, 21:32:49 »
Juu, minusta ikärajat ovat hyvä ja aika harmiton tapa luokitella fikkejä. Genre on tietysti toinen, ja sitähän käytetään ikärajojen ohella esimerkiksi Finfanfunissa. Mutta ikäraja lienee yksinkertaisempi jo siksi, että fikillä voi olla vain yksi ikäraja, mutta monta genreä.

Sadevesiämpärit, auringonkukkaniityt, saippuapalat ja raparperinvarret... Oikullisesti versoilevat lommot elämän alaviitteissä.

Poissa Vaahtomuovi

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #17 : Kesäkuu 27, 2014, 23:59:04 »
Tyhmä kysymys kyllä - mutta täytyykö fikin otsikossa /alkuhöpöttelyissä mainita KAIKKI paritukset?
Esim. jos olen maininnut ns. tärkeimpien hahmojen paritukset, niin pitääkö sellaisten " vähemmän merkittävien" hahmojen paritukset merkitä? Lisäksi,  onko tyyli esim. huumori yms. pakko merkitä, jos niitä on vaikkapa useampi eikä kaikkia viitsisi kirjoittaa? Ja entä jos ne eivät mahdu otsikkoon?
Always remember you're unique, just like everyone else.

Poissa gamma

 • kosminen ihme
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • A Elbereth palan-díriel
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #18 : Heinäkuu 03, 2014, 01:29:45 »
Minusta tuossa on tärkeätä se, että otsikossa näkyy ne pääjutut, mitä teksti pitää sisällään. Eli otsikkoon siis pääparitukset, ellei sitten sivuparituksetkin pyöri mukana kiinteästi. Esimerkiksi siis vaikkapa kelmifikissä voisi olla James/Lily -pääparituksena, mutta koskapa poikaporukan voi mieltää näin hieman stereotyppisesti melkoisen tiiviiksi, niin olisi hyvä myös muiden kelmien suhteita hieman otsikossa valaista.

Mitä tulee sitten tietoiskuun itse viestin puolella, niin siinä ei ole minkäänlaista merkkirajaa, eli se voi olla huomattavasti yksityiskohtaisempi. Mutta jos sinne nyt tulee paljonkin muita parituksia kuin otsikossa oli mainittuna, niin voi otsikkoon lisätä, että "myös muita", jos se sopii. Mutta tuossa tietoiskussakin on hyvä pysyä kohtuullisuudessa, ja jättää muutaman sanan syrjähypyissä olevat paritukset mainitsematta, ellei niistä ole aikomuksena jotain merkityksellisempää työstää.

Tyylilajia ei ole tarpeellista määritellä, mutta jos oma teksti nyt on selkeästi kauhua tai romantiikkaa tai johonkin muuhun kategoriaan mukavasti upotettavissa, niin se voi olla hyvä mainita - pakollista se ei kuitenkaan ole. Jos tyylilajeja on useita, niin tässäkin pätee vähän sama kuin parituksissa, päätyylilaji otsikkoon sekä info, että muitakin löytyy. Sitten lukija voi lueskella tietoiskusta vähän yksityiskohtaisemman listauksen.
Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka sanovat löytäneensä sen. -André Gide

Moni nolla luulee olevansa se ellipsi jota maa kiertää. -Stanislaw Jerzy Lec

Poissa HelenHopkin

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Kysymyksiä (en löytänyt vastausta muualta)
« Vastaus #19 : Tammikuu 03, 2015, 14:44:12 »
En tiedä olenko vain harvinaisen tyhmä yksilö vai eikö täällä ole vastauksia näihin pariin kysymykseen, mutta en myöskään tiedä onko tämä oikea alue näiden esittämiseen, mutta kysyn ne nyt silti.
Eli, minulla on kirjoitelma joka sijoittuu J.K Rowlingin luomaan maailmaan, ja erityisesti Tylypahkaan, olen itse kehitellyt koulussa opiskelevat hahmot, mutta suurinosa opettajista, oppiaineista ja loitsuista on Rowlingin käsialaa. Kuuluko kyseinen kertomus tuonne fanfiction osioon, vai minne? Se on siis sellainen, että olen kirjoittanut nyt 3 lukua eli ei ole one shot. Kuten huomaatte olen erittäin uusi täällä vuotiksessa :D
Ja jos jäi vielä epäselväksi niin kysymys oli, että mihin minä tuon voisin julkaista?
Tuntuuko sinusta joskus, kuin olisit kyllästynyt elämääsi?
-Kyllä varsinkin menninkäisiä kitkiessä.

Poissa Luna Helmiina

 • Tonttu vain ei saa unta
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Älä häiritse! Luen Harry Potteria!
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Kysymyksiä (en löytänyt vastausta muualta)
« Vastaus #20 : Tammikuu 03, 2015, 15:04:23 »
Mun mielestä toi voisi kuulua Fikkinurkkaan.
Korjatkoon joku jos erehdyn.
"Puh?"
"No mitä, Nasu?
"Ei mitään", vastasi Nasu hiljaa.
"Tarkastin vain, että olet vielä ystäväni".       Helmiina -> Luna Helmiina

Poissa HelenHopkin

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä (en löytänyt vastausta muualta)
« Vastaus #21 : Tammikuu 03, 2015, 15:32:08 »
Mutta entä jos ei sisällä mitään romantiikka yms. kun eikö nuo fanfikit yleensä ole aina jotain pari tarinoita? :0
Tuntuuko sinusta joskus, kuin olisit kyllästynyt elämääsi?
-Kyllä varsinkin menninkäisiä kitkiessä.

Poissa Zenzibar

 • Pelastaja katsoi profiiliaan ja läikytti teetä pöydälle
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • kesäinen-eskapisti-merirosvo-jedi-söpö-skotti
  • Home sweet home
 • Pottermore: BloodNight6399
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Kysymyksiä (en löytänyt vastausta muualta)
« Vastaus #22 : Tammikuu 03, 2015, 15:48:33 »
Mutta entä jos ei sisällä mitään romantiikka yms. kun eikö nuo fanfikit yleensä ole aina jotain pari tarinoita? :0

Ei kyllä fanficcejä voi olla laidasta laitaan, parituksilla tai ilman. Ja juurikin ficcinurkkaan kuuluu tuo sinun tarinasi, kun Row'n maailmassa kuitenkin eletään :)
"You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it." -Robin Williams

Poissa HelenHopkin

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kysymyksiä (en löytänyt vastausta muualta)
« Vastaus #23 : Tammikuu 03, 2015, 15:54:30 »
Okei, no enköhän sitten julkaise tuon sinne :)
Tuntuuko sinusta joskus, kuin olisit kyllästynyt elämääsi?
-Kyllä varsinkin menninkäisiä kitkiessä.

Poissa Veelan silmä

 • Outous
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Hulluin ystävä, joka sinulla on koskaan ollut.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #24 : Tammikuu 21, 2016, 20:10:42 »
Ehkä on vähän tyhmä kysymys... Jos fikissä käytetään anteeksiantamattomia kirouksia, niin mihin osioon se tulee laittaa?
Mitä ikinä teetkään elämälläsi, elä se täysillä!

Poissa Rantsake

 • Ei mikään surkkimus
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SparksWolf20852
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kysymyksiä ja vastauksia Fikkinurkasta (päivitetty 4.6.2012)
« Vastaus #25 : Tammikuu 21, 2016, 23:01:51 »
Lainaus
Ehkä on vähän tyhmä kysymys... Jos fikissä käytetään anteeksiantamattomia kirouksia, niin mihin osioon se tulee laittaa?

Aika paljon riippuu siitä, kuinka tarkasti kuvailet ja mitä kirouksia käytetään. Esim. komennuskirous ei minusta vaadi älyttömän korkeaa ikärajaa (ellei kirouksen alaisena sitten joudu tekemään jotain karseaa), mutta tarkasti kuvailtu kidutuskirous menee jo Hirviökirjoihin. Olen nähnyt anteeksiantamattomien kirousten käyttöä myös Erään taikurin taruissa, mut silloin kuvailu ja sellainen on ollut lievempää.
"Tuntematonta me pelkäämme, kun katsomme kuolemaa ja pimeyttä, siinä kaikki."
- Harry Potter ja Puoliverinen prinssi