Kirjoittaja Aihe: Luihuisista ja pahiksista  (Luettu 30260 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Luihuisista ja pahiksista
« : Huhtikuu 01, 2003, 15:08:11 »
//Siivottu 6.4.

Luihuiset on poikkeuksetta kuvattu epämiellyttäviksi, tyhmiksi, rumiksi tai ilkeiksi.

('Älyn' jättiläiset Crabbe ja Goyle, Pansy Parkinsonin ja hänen luihuistyttöjenginsä ilkeä kikattelu, Millicent Bulstrode (pitääkö muuta enää sanoa?) ja tietenkin ilkeä, koppava, julma, itserakas ja vahingoniloinen Draco Malfoy.)

Hyvin useassa kohtaa meille korostetaan siutä, että jokaikinen paha(ksi kääntynyt) velho tai noita on ollut juuri Luihuisesta.

Onko tarkoitus antaa lukijalle mielikuva siitä, että kaikki luihuiset ovat pahoja?
Seuraten edelliseen: Aikooko JKR yllättää meidät esittelemällä joko a) kiltin/hyvän luihuisen tai b) tuhman/pahan puuskupuhin? Vai tekeekö hän Dracosta takinkääntäjän, niinkuin jossain vaiheessa erinomaisesti ajateltiin? (Siepissä kaiketi)

Luihuisista ylempänä.
Puuskupuheista on esitely vain kivoja tyyppejä (Cedric Digory fexc...)
Korpinkynnestä on paha sanoa mitään.  JKR haluaa kai jättää pelivaraa siihen suuntaan.
Rohkelikko on tietysti tutuin. Parhaat tyypithän ovat sieltä.

Mielipiteitä ja teorioita, kiitos!
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 06, 2009, 09:49:28 kirjoittanut Lae »
pecc@QuakeNet

Poissa Freya

 • Green Dragonflight
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • + The Song of Life +
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #1 : Huhtikuu 01, 2003, 15:28:48 »
Tuskinpa vain kaikki luihuiset ovat Draco Malfoyn kaltaisia tai muuten vain pahoja. Lajittelutestien mukaan minäkin olen luihuinen mutta en silti koe käyttäytyväni noin. Tai vaikka en kiusaa ketään tai toivo pahaa kenellekään [muutamia erinäisiä henkilöitä lukuunottamatta] niin luihu mikä luihu. Eli tässä on ainakin yksi hyvin... outo luihuinen joka ei harrasta kiusaamista O.o

Ja vaikka olisikin ahkera koulussa ja rehellinen, niin mikä estää kiusaamasta? Voivathan puuskupuhitkin joskus kiusata vaikka puuskupuheja ovatkin? Aika outoa olisi muuten jos luihuisessa olisivat vain kaikki ilkeät tyypit, rohkelikossa kaikki parhaat ja rohkeimmat, korpinkynnessä kaikki viisaimmat ja puuskupuhissa rehellisimmät ja ahkerimmat. Kyllähän täällä on pohdittu sitäkin miksi Hermione ei ole korpinkynnessä ja Neville puuskupuhissa, ja on tultu siihen tulokseen että lajitteluhattu vain katsoi näissä tapauksissa pintaa syvemmälle.

Ja onhan myös mainittukin että luihuiset pärjäävät hyvin koulussa, mutta eivätkö korpinkynnet ja puuskupuhitkin ole niitä jotka pärjäävät hyvin? Ja onhan tietty rohkelikossakin näitä hikareita... Onpa taas sekavaa :D

Eli minä luulen että kaikkien tupien oppilaissa on ainakin jollain tavalla jotakin jokaisen tuvan ominaisuutta, mutta he ovat joutuneet omiin tupiinsa vain sen ominaisuuden perusteella mitä heissä on eniten. Kai *g* Tai mistäpä minä voin tietää mitä Rowling aikoo mutta tätä mieltä minä olen.
I've been fire, fed by the four winds. I've been water in the stream. And a drop of dew on the culm.
I've been clay in the hands of a potter. I've been rosin of a tree, and a leaf, by the breeze carried away.

Tiituzka

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #2 : Huhtikuu 27, 2003, 16:14:47 »
Tässähän täytyy aina muistaa että me asetumme kirjaa lukiessamme Harryn asemaan. Eli, meille selitetään ja kuvataan asiat niinkuin Harry niitä katsoo ja ajattelee. Harry ei selvästikään pidä Luihuisista, eikä ennenkaikkea Dracosta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että tämä olisi jotenkin normaalia rumempi/ilkeämpi/tyhmempi tms. Varmasti Rohkelikosta, Puuskupuhista ja Korpinkynnestä löytyy yhtä "iljettäviä" ihmisiä kuin Luihuisista, mutta Harry suhtautuu heihin eri tavalla.

Itse en jaksa uskoa että kaikki Luihuiset olisivat automaattisesti pahoja, tai rumia tai muuten epämiellyttäviä. Kaikkien (todellakin kaikkien) testien mukaan minäkin olisin Luihuinen. Kuitenkaan, ei kukaan ole tullut sanomaan minulle että olisin hirveä tyyppi tms. Ja mielestäni olen kyllä aika luihu ;)

Ruby

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #3 : Huhtikuu 27, 2003, 17:45:51 »
Jep, olen samaa mieltä asiassa että jos sattuu kuulumaan Luihuisen tupaan, ei kuitenkaan ole automaattisesti paha ja häijy. Kunnianhimohan se pääominaisuus taisi Lajitteluhatun mukaan olla... Yleesnä vaan ne jotka sitä valtaa haluavat, ovat sen luontoisia etteivät kaíhda keinoja, ja ottavat ne sitten tarvittaessa pahan avulla/puolella. Joten pahismeininki ja kunnianhimo/ vallantavoittelu useasti kulkevat käsi kädessä, mutta eivät kuitenkaan ole yksi ja sama. Eikös kolmoskirjassa muuten ollutkin luvussa 'Pedonkynsiä ja teenlehtiä' kohta joka hieman ajaa tätä "Ei-kaikki-Luihuiset-pahoja-ole" -asiaa? Nimittäin se kun Harry 'koelensi' hevokotkalla, ja laskeutui, niin kirjassahan luki jotain: "Kaikki, paitsi Malfoy, Grabbe ja Goyle, hurrasivat." Ja luokkahan ei koostunut yksinomaan rohkelikoista sekä Malfoysta, Graggesta ja Goylesta, vaan oli myös muut Luihuiset. Ja siis tämähän tarkoittaa että Luihuisetkin hurrasivat. Ah-aina-niin-pahat-Luihuiset hurrasivat Harry Potterille, meidän ikuiselle hyviksellemme. Ei siis nähtävästi tarkoita, että jos kuuluu tupaan josta suuri osa kääntyy kuolonsyöjiksi, ei voi iloita siitä että joku onnistuu jossain vaikeassa ja vaarallisessa, vaikkakin tämä joku olisikin superhyvis-Rohkelikko. ;) Ei se paha-hyvä -vastakkainasettelu siis kaikkea merkitse, vaikka merkitsisikin paljolti. Minusta se on vaan se valta ja kunnianhimo jotka merkitsevät, kukin päättä itse millä tavalla ne haluaa saada ja kuinka korkealle moraalinsa asettaa rajoitteeksi...

snell

 • Ankeuttaja
Re: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #4 : Toukokuu 02, 2003, 18:26:11 »
Haluaisin korostaa, että Salaisuuksien kammiossahan puuskupuhit kohtelevat Harryä erittäin töykeästi ja supattelevat ja juoruilevat hänen selkänsä takana siin' missä luihuisetkin. on kuitenkin muistettava, että luihuisten erikoispiirteethän ovat oveluus ja kunnianhimo. Viimeksi mainittu ominaisuus voi tosin tulla ihmisessä esille eritavoin: joillain se näkyy hyvinä kouluarvosanoina, mutta toiset panostavat hyvään maineeseen jengin seurassa eli pitävät itsensä suosittuina tai ainakin haluaisivat olla pidettyjä. Tällä väitteellä voisin hyvin tuomita tuon: kaikki luihuiset on kuvattu rumiksi. luuletko että tyttö joka haluaa näyttää hyvältä ei saisi itseään hyvännäköiseksi? totuushan on että jokainen ihminen on kaunis niin halutessaan.
Ei kannata olla liian mustavalkoinen. Yksikään ihminen ei ole kokonaan hyvä eikä yksikään läpeensä paha.

Nyt kun ajattelin mieleeni osuikin tämä, etteihän Rowling ole missään vaiheessa kertonut että luihuiset kiusaisivat lainkaan muita kuin rohkelikkoja. kysehän on vain luihuisen ja rohkelikon huonoista väleistä. en usko että luihuisilla olisi mitään syitä mennä kiusaamaan ketään korpinkynttä, koska tietävät tämän olevan älykäs.

luihuisten ilkeys korostuu ainoastaa siksi että kirja seuraa harryn ajatuksia

summerchild

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #5 : Toukokuu 17, 2003, 10:47:32 »
"Tai voihan olla, että Luihuisesta
sä löydät ystävät aidot.
Ovelat velhot ei keinoja kaihda,
on tarpeen kaikki taidot."
Uskon, että Luihuiseen valinnan perusteita ovat kunnianhimo ja se, ettei keinoja kaihda. Ilkeydellä ei ole sen kanssa mitään tekemistä, mutta useinhan kunnianhimo voi riistäytyä käsistä häikäilemättömyydeksi ja julmuudeksi.
Ja kirjoissahan on mainittu pelkästään näkyvimmät luihuiset: Draco, Pansy, Millicent... Kaikki nämä luihuiset olisivat jästimaailmassa yläasteikäisiä, ja itsekin yläastelaisina voin sanoa, että ne suurisuisimmat ja kovaäänisimmät pääsevät nopeasti pinnalle ja ennen kaikkea näkyväksi osaksi koulumaailmaa. Muista, hiljaisemmista luihuisista ei ole sanottu juuri mitään.

Tuosta luihuisten ulkonäöstä: sanotaan, että "kauneus on katsojan silmässä". Itse olen huomannut pitäväni esim. ystäviäni kauniina ja niitä, joista en pidä, rumina, eikä sillä taida olla paljoakaan tekemistä heidän todellisen ulkonäkönsä kanssa...
Esimerkiksi Harry pitää Dracoa erittäin rumana, ja koska kirja on kuvattu Harryn näkökulmasta, kuvataan Draco vastenmielisen näköiseksi. Tuhannet fanit ympäri maailmaa taas ovat sitä mieltä, että Draco on kaikkea muuta kuin ruma ;)

Ja jos otan tuohon aloitusviestiin kantaa, niin Draco kuulostaa varsin todennäköiseltä takinkääntäjältä. Ankara kasvatus on toiminut tähän asti hyvin, mutta kuinkas käykään, kun Draco varttuu ja alkaa kapinoida?[/i]

Menegrothwen

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #6 : Heinäkuu 02, 2003, 20:25:05 »
Ah, ja sen lisäksi että luihuiset ovat kunnianhimoisia, he ovat vallanhimoisia, ja sekös vasta "paha asia" onkin. Vallan-ja kunnianhimossaan luihuiset helposti jyräävät muut alleen. Toki varmaankin on niitä hieman mukavempiakin luihuisia, mutta he ehkä havittelevat kunniaa muuten kuin sortamalla, ja siksi heitä ei ole mainittu, eivät ole tuoneet itseään sitten niin kovasti esille.

Ja eivät puuskupuhit(tai korpinkynnet ja rohkelikot) nyt niin enkeleitä ole. Ottakaa huomioon esim. Salaisuuksien kammiossa kuinka puuskut hyljeksivät Harrya ja juoruilivat, tai sitten nelosessa, hekin olivat tässä "Harry Potter haisee"-kampanjassa mukana.

Ilkeys ei siis ole olennainen osa mitään tupaa, vaan kyse on persoonista. Ilkeät ihmiset nyt vain usein sattuvat olemaan vallan-ja kunnianhimoisia.

No tulipas hömelö viesti. Pah. :P

Silver Dragon

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #7 : Tammikuu 06, 2004, 23:48:33 »
Hmm... kuten tässä nyt on jo aika hyvin sanottu, että Luihuisen ykkös ominaisuuksia on kunnianhimo. Lajitteluhattuhan on tässä tupien kuvauksessa avain asemassa... Oikeastaan ainoa puolueeton hahmo kirjoissa, joka laukoo totuuksia tuvista. Muiden mielipiteet ovat sitten jo hieman enemmän tai vähemmän jollakin puolella.
Tulin ajatelleeksi, että jostain kohden kirjassa olisi annettu ymmärtää, että Luihuiset pärjäävät koulussa paremmin. Tämäkin voidaan hyvin laskea eräänlaiseksi kunnianhimoksi. Mutta eikös koulussa pärjäävä ole aina hieman kadehdittu aina? Jotenkin aina hyvät numerot keskiverto massan seassa vetävät vinoja katseita. En sano, että asia olisi ehdottomasti näin. Tästä tuli mieleen eräs tapaus, joka valaisee asiaa, jota yritän tässä selittää.
Eläintarhassa oli häkissä apinoita, tikkaat ja katossa roikkui banaaneja. Kuitenkin niin korkealla, ettei ilman tikkaita ylettynyt. Kun yksi apina keksi käyttää tikapuita, muiden niskaan kaadettiin kylmää vettä. Seuraavana päivänä fiksu apina oli vaihdettu häkistä uuteen. Kun seuraavan kerran uusi apina keksi käyttää tikapuita, muut apinat kävivätkin sen kimppuun. Apinoiden vaihtoa jatkettiin niin kauan, kunnes häkissä ei enää ollut yhtään alkuperäistä apinaa. Mutta jos vain joku koski tikkaisiin, muut kävivät kimppuun. Siitä kehkeytyi tapa, ja niin vain oli aina tehty siinä häkissä, eikä kukaan enää tiennyt, miksi.
Luihuiset ovat saaneet ikävän maineensa mielestäni siitä, että varsin moni pimeyden velho tuli Luihuisesta. Ihmisillä on vain aina ikävä tapa yleistää. Mutta miksei sitten moni Luihuisessa menestyvä ole Korpinkynnessä? Koska koulumenestys on vähän eri asia kuin viisaus. Jos Korpinkynnen kaverit ovat fiksuja, ts viisaita, se ei heti tee heistä hyviä koululaisia. Kunnianhimoinen Luihuiset ovat keksineet, että elämässä pääsee pitkälle kun menestyy koulussa.
Lopetan tähän, ennen kunin joku käy kimppuuni liian pitkien viestien kirjoittamisesta...

Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #8 : Tammikuu 31, 2004, 15:00:52 »
Minun mielestäni luihuisten ei tarvitse olla pahoja tai ilkeitä, rumia tai tyhmiä. Koskapa laijitteleeko hattu kaikki esim. niin että: Tuo on ruma, luihuiseen, tuo on älyttömän hyvän näköinen, rohkelikkoon. Ja sitä paitsi silloin Harrynkin pitäisi olla luihuisessa, häntä ei nimittäin ole kuvattu kovinkaan hyvän näköiseksi. Sitten minä olen ainakin saanut sellaisen kuvan että Dracolla menee aikasen hyvin koulussa. Hän ei siis voi olla kovin tyhmä. Ilkeys riippuu taas siitä että miltä suunnalta asiaa katsoo. Vihollisesi ajattelee sinusta että sinä olet vihollinen hänelle ja siispä sinä olet paha hänen näkökulmastaan, mutta hän on taas paha sinun kannaltasi. (Huono esimerkki).

Niin ja meille on esitelty suht vähän luihuisia. Draco, Grabbe, Goyle, Pansy, Millicent... Kertooko se millaisia muut ovat. Yleensä kirjailija on päähenkilönsä puolella, joten jos Harry ei pidä luihuisista JKR esittelee meille luihuiset mahdollisimman inhottavassa valossa. Eli tämä siis tarkoittaa sitä että jos Harry rakastaisi luihuisia tai jopa kuuluisi heihin he olisivat oikein mukavia. Siinä tapauksessa hän saattaisi vihata rohkelikkoja ja he esiteltäisiin inhottavina ja rumina. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Kaikki mielipiteet ja kuvakulmat mitä kirjassa luodaan ovat Harryn.

Muoksin tätä vielä hieman kun on enemmän aikaa:)

*muoks*
Syy siihen että luihuisesta tulee enemmän pimeyden velhoja kuin mistään muusta tuvasta saattaa johtua perusteista joilla luihuiseen valitaan. Kunnianhimo on niistä ilmeisesti yksi. Se ei ole paha asia se vaan saattaa ilmetä väärällä tavalla. Haluaa olla suurempi kuin muut ja silloin täytyy siis jättää muita varjoonsa ja uskoa itseensä jne. Se taas johtaa itsekkyyteen ja saattaa siis ilmetä ns. pahuutena ja kiusaamisena. Siis haluaa alistaa muut alapuolelleen ja jää itsensä kanssa yksin kuviteltuun tai todelliseen ylhäisyyteensä. (toivottavasti kaikki ei ollut ihan sekavaa)
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Bloody Aeliah

 • Ankeuttaja
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #9 : Tammikuu 31, 2004, 16:16:11 »
Olen huomannut sen, että kaikki muut Luihuiset paitsi Dracon jengi ovat melkein täysin pimennossa. Koska Draco on kuitenkin tuollainen näkyvä hahmo heidän tuvassaan ja se kiusaa Harrya aina tilaisuuden tullen, niin eipä kirjoissa muita kuvata koska ne kaikki kirjat ovat Harryn ja Rohkelikkojen näkökulmasta.
Olen varma siitä, ettei kaikki Luihuiset ole nk. pahiksia. Yleinen käsitys siitä, että kaikki pahikset ovat Luihuisista johtuu varmaan siitä, että Voldemort oli tässä tuvassa. Harryn ja kumppaneiden luihuisvastaisuus johtunee taas Draco Malfoysta ja Snapesta ja hänen luihuissuosivuudestaan. Kirjoissa Luihuiset huomataan vain heidän pahoista teoistaan, koulukiusauksestaan yms, mutta esimerkiksi tupamestaruuksissa he ovat aina kärjessä ja eiväthän he voi saada kaikkia pisteitään Snapelta, joten heidän on pakko olla hyviä koulussa ja tehdä kaikkea pisteillä palkittavaa.
Koska Luihuisia on kuitenkin varmaan aika paljon, eikä kirjoissa ole esitelty muita kuin tuo jengi, niin olisi jo aika että muitakin tulisi mukaan kuvioon. Vaikka Harry onkin Rohkelikossa ja siksi se on etusijalla, niin ainainen rohkelikkokeskeisyys kyllästyttää.

Poissa Ranloo

 • Vuotislainen
Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #10 : Kesäkuu 10, 2004, 19:45:19 »
Itse taas väittäisin, että luihuisilla on, ainakin ulospäin, kaikkein paras tupahierarkia ja yhteishenki. Miksi luihuisten täytyisi osallistua muiden tupien "yhteisiin juttuihin"?

Luihuisten tupahierarkia.
Veikkaan, että luihuilla on varmasti hyvinkin tarkat asemat tuvassaan. On vaikutusvaltaisia, määräileviä, isiensä maineilla ratsastavia (*köhmalfoyköh*) ja muuten vain näkyviä "vaikuttajia". Sitten on näiden "isojen tyyppien" ystäväpiiri, johon kuuluvia tietenkin kunnioitetaan, ovathan he tavallaan tuvan sisäpiirissä. Vastapainona on varmasti vähintäänkin yhtä paljon nimettömiä, hieman hiljaisempia ja mahdollisesti ystävällisempiä luihuja, joista ei kuitenkaan kirjoissa kerrota. Miksi kerrottaisiin, kirjat on kirjoitettu Harrin näkökulmasta, ja poikaa tuskin kiinnostaa luihujen "pohjasakka".

Luihuisten yhteishenki.
Väitän myös, että luihuilla on varmasti paljon parempi yhteishenki kuin muilla tuvilla. Esimerkiksi Korpinkynnessä varmasti esiintyy paljon syrjintää ja oppilaiden keskeistä kilpailua. Puuskut ja rohkelikot taas lähtevät kaikki kovin erilaisilta pohjilta (ts. tupien "sisäänottoperusteet" ovat paljon kirjavammat kuin luihuilla ja korppareilla), joten myös näissä kahdessa tuvassa varmasti esiintyy vähintäänkin voimakkaita mielipide-eroja asioista. Luihut taas ovat jo perusolemukseltaan paljon ryhmähenkisempiä. Eikä mahdollisia sisäisiä kiistoja varmasti näytetä muille. Ihan vain maineen vuoksi.

Voin taas käyttää tässä esimerkkinä todellisuutta. Oma ala- ja yläasteen aikainen luokkani oli siis yhdessä yhdeksän vuotta. Koko peruskoulun ajan. Kun siirryimme yläasteelle, meistä tehtiin jonkin sortin friikkikerho. Miksi noilla on niin hyvä luokkahenki? Mikseivät ne halua tutustua muihin? Miksi on aina "ysisee" ja "muut ysit"? Miksi ne ovat noin itsekeskeisiä? Luokallamme/luokkalaisillani ei ollut mitään tarvetta tutustua muihin ihmisiin, meitä pidettiin itsekeskeisinä ja kusipäisinä, vaikka harvat edes tunsivat meitä. Ainakaan kunnolla.

Nyt lipsuu jo todella pahasti OT:n puolelle.
Yök!

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #11 : Tammikuu 06, 2008, 11:22:14 »
Rohkelikot ja luihuiset eivät pidä toisistaan. voihan olla, että luihuiset ovat puuskupuheille ja korpinkynsille kivoja.

Luulen, etteivät luihuiset pahemmin piittaa puuskupuheista, ehkä korpinkynsistä jonkin verran, kun korpinkynnet muistuttavat tuvista eniten Luihuista. Mutta luihuisillahan on lähinnä se "oma porukka" ja hyvä yhteishenki, joten tuskin he kokevat erityisemmin tarvetta olla muiden tupien oppilaiden kanssa tekemisissä. Luihuinen on laatutupa, jonne velhomaailman aateli ja kerma päätyy (puhdasveriset siis, paria poikkeusta lukuunottamatta) :)

Ja tosiaan, kirjoista ei saa täysin rehellistä kuvaa Luihuisesta, sillä vaikkei Harry olekaan kirjan kertoja, on näkövinkkeli kuitenkin melko lailla Harryn. Ja siihenhän on monta syytä, miksi Harry vihaa luihuisia; ensinnäkin, Draco kuuluu ko. tupaan ja Harry sai heti alussa negatiivisen kuvan Luihuisesta. Myöskin Harry on melko... katkera ja vihainen (lievästi sanottuna) Voldemortille, joka tunnetusti oli luihuinen. Myös Kalkaros, josta Harry ei myöskään juuri pidä, suosii erityisesti luihuisia ja on ilkeä Harrylle.
Siinä on (varsinkin teinille) melko hyvät syyt inhota jotakin.
Mutta mitä Harrykaan Luihuisesta tietää? Pelkkiä kuulopuheita. Joo, totta on, että Luihuisesta on tullut eniten Pimeyden velhoja, mutta ei Harry juuri muulle mielipidettään voi perustaa. Luihuisia on niin kiva vihata :)
En todellakaan usko, että luihuiset ovat rumia; sekin on vain ja ainoastaan Harryn mielipide.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #12 : Tammikuu 06, 2008, 12:00:06 »
Mä oon samaa mieltä niiden kanssa, jotka pitävät luihuisten pahistelua lähinnä vaan Harryn (ja samanhenkisten) käsityksinä. Harrylle (ja kumpp.) kilttiä luihuista ei kirjoissa ole näkynyt, mutta ei se tarkoita, etteikö luihuiset olisi mukavia toisilleen ja ylipäätään sellaisille, joiden katsovat ansaitsevan sen. Eiköhän esimerkiksi Narcissa Malfoy ollut aikoinaan luihuisessa ja hän ainakin on osoittanut huolenpitoa ja rakkautta poikaansa kohtaan. Ja tietysti myös Draco vanhemmilleen.

Niinikään myös ei-luihuisten parissa on esiintynyt runsaasti ilkeää käytöstä. Yllä onkin esitetty monia esimerkkejä, mutta mä voisin lisätä vielä pari. Dumbledore käyttäytyi Viisasten kiven lopussa mun mielestä rehtorille sopimattoman häijysti luihuisia kohtaan, kun riisti heiltä tupamestaruuden sillä tavoin. Jos kerta Harrylle ja kumppaneille oli pakko antaa tupapisteitä maailmanpelastamisesta, niin miksei niitä voinut antaa ennen juhlia? Miksi Dumbledore halusi antaa luihuisten uskoa, että he voittaisivat tupamestaruuden ja sitten viime hetkellä, oikein näyttävästi, ojensikin sen Harryn tuvalle? Ehkä se ei ollut Dumbledoren puolelta pahantahtoisuutta luihuisia kohtaan, vaan ihan vain ajattelemattomuutta ("yllätetään Harry oikein kunnolla!"), mutta ajattelemattomuudestahan se pahuus usein kumpuaakin. Toisena esimerkkinä mä voisin mainita rva Weasleyn. Mä en nyt muista ihan tasan tarkkaan missä kirjassa (varmaankin Liekehtivässä pikarissa) tää kohtaus tapahtui, mutta mä puhun siitä, jossa rva Weasley lähetti lehtijuoruja luettuaan Hermionelle huomattavasti pienemmän suklaamunan kuin Harrylle ja Ronille. Se oli puhdasta, harkittua häijyyttä. Selvä epäsuosion osoitus, joka vielä johtui sellaisesta syystä kuin juorut, eikä rva Weasley ilmeisesti tehnyt mitään tutkimista niiden paikkansapitävyydestä ennen kuin alkoi hutkia Hermionea.

Oho, mä tulinkin listanneeksi enemmän aikuisten tempauksia kuin varsinaisten oppilaiden. No, kerran rohkelikko, aina rohkelikko ;)     

Nyt tuli vielä sitten mieleen mun mielestä ehkä moraalifilosofisesti kaikkein näppärin Rowlingin temppu. Tätä mä en keksinyt itse, vaan luin sen jostain muualta. Eli kyseessä on tämä hillerikohtaus. Kirjan alussa, kun kuolonsyöjät lennättelevät huispauksen maailmanmestaruuskisoissa niitä jästiparkoja ilmassa, kaikki ovat asiaankuuluvasti kauhuissaan. Mutta kun Tylypahkassa Villisilmä muuttaa Malfoyn hilleriksi ja vähän pomputtaa, kyseessä onkin humoristinen tapahtuma. Kirjan lopussahan selviää, että Villisilmä olikin naamioitunut kuolonsyöjä, mutta sitä ei kukaan itse hillerikohtauksessa tiedä. Niinpä se ei saakaan Harryn ja kumppaneiden - Hermionea lukuunottamatta - paheksuntaa ylleen, eikä sitä siis esitetä moraalisesti arveluttavana kohtauksena.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 06, 2008, 12:22:00 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Hartsa

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • http://www.freewebs.com/moottoriurheilu05
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #13 : Tammikuu 06, 2008, 22:23:11 »
En usko, että läheskään kaikki luihuiset ovat pahoja/ilkeitä. Uskoisin, että se, että heidät on sellaisiksi kuvattu johtuu vain siitä, että kirjat on kerrottu Harryn näkökulmasta ja Harry tunnetusti vihaa luihuisia, koska sai heistä negatiivisen kuvan jo tavatessaan Dracon Viistokujalla. Myös se vaikuttaa varmasti Harryn mielipiteeseen, että Voldemort, joka tappoi Harryn vanhemmat ja on muutenkin tehnyt hänen ja monien muidenkin elämän vaikeaksi, oli Luihuisessa. On myös muistettava, että Rohkelikko ja Luihuinen ovat olleet ihan yleisesti ottaenkin huonoissa väleissä aina Tylypahkan perustamisesta alkaen. Onhan se totta, että luihuisesta on tullut enemmän pimeyden velhoja kuin muista tuvista, mutta kyllä niitä varmasti muistakin tuvista on tullut. Ja kuten on tullut jo esille, eiväthän ne muidenkaan tupien jäsenet aina niin mukavia ole, esim. puuskupuhit ja korpinkynnet olivat LP:ssä mukana siinä Potter haisee -kampanjassa ja SK:ssa puuskupuhit epäilivät tosiaan Harrya Luihuisen perilliseksi.

Täytyy kyllä myöntää, että itseänikin hieman ärsyttää se, että Tylypahka tuntuu jakautuvan Luihuiset vastaan muut tuvat -jaotteluun. Esim. Albuksen Kaartissa ei ollut yhtään luihuista ja VK:ssa puuskupuhit ja korpinkynnet juhlivat sitä, että Luihuinen hävisi tupamestaruuden. Onneksi sentään yksi luihuinen on kuvattu ainakin suht. mukavaksi, nimittäin Horatius Kuhnusarvio.
Terve kaikille!

Poissa Radamsa

 • tiskipöydän alla asustava
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Kalmokalvaus!
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #14 : Tammikuu 15, 2008, 19:22:28 »
Pakko osallistua:
Yksi varsin miellyttävän luihuisen tunnemme! Kuhnusarvio! Tai siis hän oli luihuisen tuvanjohtaja joten uskoisin hänen olleen itsekkin luihuisessa ja Harry myönsi että Kuhnusarvio on omalla tavallaan erittäin miellyttävä henkilö vaikkakin hiukkasen ennakkoluuloinen jästisyntyisiä kohtaan ja hän nauttii vallasta ja suosiosta. Eikös tuo osuisi aika lähelle luihuisia?

Muoks. Dammit joku oli jo ehtinyt mainita Kuhnusarvion ja todeta hänet epäluihuismaiseksi..
Mutta,mutta huomauttaisin,että aina kun tapahtuu jotain sellaista milloin muut huurraavat sanotaa että

"Malfoy ja muutama muu luihuinen eivät taputtaneet"

Huom. vain muutamat Malfoyn uskolliset luihuiset eivät ilakoi! Muut luihut kyllä taputtavat muiden mukana ja voivat ihan hyvin osallistua ilakointiin. Ja kirjoissa huispausmatsien alussa mainitaan,että myös Puuskupuhit ja Korpinkynnet ovat ottaneet puolensa. Ei sanota suoraan,että asettelma on Puuspupuh-Rohkelikko-Korpinkynsi vs Luihuinen. myös muissa tuvisa on ilkeitä tyyppejä. Kuten on mainittu Korpit ja Puuskut olivat mukana "Potter haisee" kampanjassa ja epäilivät Harrya Luihuisen perijäksi. Ai niin ja Lunaakin kiusataan,mutta ei todeta että vain luihuiset tekisivät sitä. Lunan tavaroita on kadonnut ja osa on luultavasti hänen makuusalistaan
(tuskimpa kukaan osaa varastaa kenkiä jalasta,eh?) ja vain korpinkynsillä on pääsy makuusaleihin joten tavaran varastelijoiden täytyy olla myös korpinkynsiä.
Ja sokerina pohjalla totean,että on sanottu, että luihuisesta tulee eniten pimeyden velhoja kuin mistään muusta tuvasta. Milloinkaan ei ole todettu että JOKAISESTA luihuisesta tulee kuolonsyöjä tai että Luihuinen on ainoa tupa josta tulee pimeyden velhoja... Ehkä luihuisten kunnianhimo vain joskus ylittää omantunnon ja moraalisen rajan?

Vielä muokataan: "Luihuisista sä löydät ystävät aidot" Viittaa selkeästi luihujen hyvään yhteishenkeen ja kenties hieman sisäpiirimäiseen ulkopuoliseksi jäämiseen.

muok jälleen: Salaisuuksien kammiossa kun ilmoitettiin,että alruunat voitaisiin jo leikata ja vapauttaa kangistuneet uhrit ja kun muut hurrasivat niin ainoastaan Malfoy ei hurrannut! Huomatkaa siis: Luihuisen perillinen käy luihuisten hirviön avulla muiden  kimppuun, ehkä luihuinen oli ainoa tupa josta ei ollut uhreja, ehkä luihuisilla ei ollut välttämättä mitään pelättävää, mutta silti se ei estä heitä taputtamasta ja iloitsemasta siitä,että muut tupalaiset pääsevät vapaiksi ja syyllinen saadaan kiinni :)
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 16, 2008, 09:23:00 kirjoittanut Radamsa »
"You are the weak one. You never know love or friendship. And I feel sorry for you." (HP&FK Movie)

Slytherin

 • Ankeuttaja
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #15 : Tammikuu 30, 2008, 15:24:20 »
Hmm.. Mun mielestä Draco on pohjimmiltaan hyvis ja jotenkin vähän nynny. Useimmat Luihuisethan on (kirjoissa) kasvatettu pienestä pitäen vihaamaan jästisyntyisiä ja olemaan vain puhdasveristen tai heidän arvostamalla tasollaan olevien puoliveristen kanssa.. En usko, että kaikki Luihuiset on pahiksia. Rowlinghan on korostanut Luihuisia ilkeiksi jne, mutta ,tottakai, jokaisessa tarinassa pitää olla isot pahikset ja pikkupahikset siellä sivummalla.
Luihuiset on vain erittäin ylimielisiä, eikä mielestäni kukaan voi olla aina kiltti ja suloinen ja blaa, blaa, blaa. Esimerkiksi Liekehtivässä Pikarissa Korpinkynnet ja Puuskupuhit, jotka eivät yleensä sano pahaa kenestäkään, olivat mukana pitämässä Potter Haisee pinssejä. Njääh.. Ehkä Rowling vain halusi korostaa Luihuisten halveksuntaa muita kohtaan. Olen huomannut,(tai sitten olen vain tulossa värisokeaksi) että Liekehtivässä Pikarissa elokuvassa, lopussa LUIHUINEN ja ROHKELIKKO halaavat! Vihaavat toisiaan, hä? Ja se tapahtuu vielä siinä aika etualalla. Mitä ne on oikein ajatellut tehdessään sitä kohtausta???!! Ja kaikissa kirjoissa, kun Harry taas pelastaa päivän tai jotain niin kaikki taputtavat, paitsi Malfoy ja 'muutama muu luihuinen' niin kuin Radamsa jo tuossa ilmaisikin. Uskon, että Luihuisessakin on sellaisia kilttejä, jotka vain Malfoyn ja tämän 'jengin' lähellä alkavat kiusaamaan toisia. Malfoyn isähän on erittäin tiukka siitä keiden kanssa Draco liikkuu(?), niin miksi Draco sitten yritti tehdä tuttavuutta Harryn kanssa ekassa. On tietty mahdollista, että tämä teki sen isänsä käskystä, mutta sitä ei kerrottu. Kirjassa tosin Draco ei tiennyt puhuvansa Harryn kanssa.. Muistaakseni.

Mutta joo. Uskon, että Draco ja muut Luihuiset ei oo mitään maailman pahimpii.

Mä lopetan tähän tän mun spekuloinnin. Arigato!
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 18, 2008, 17:06:07 kirjoittanut Bongo »

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #16 : Helmikuu 04, 2008, 22:18:32 »
Ei mielestäni kaikista Luihuisista tule mitään Voldemorteja x) Kaikki Luihuiset eivät ole kuin hän. Dracokaan ei ole läheskään niin kuin Voldu, kun tiedetään ettei tämä halunnut tappaa Dumbledorea, ja monesti on uhannut tappaa jonkun, muttei koskaan ole tehnyt tätä. Testienkin mukaan minä kuulun Luihuiseen, mutta tämä ei aina tarvitse olla ulkoista... Esim, en minäkään millekään opettajalle menisi haistattelemaan vaikka tekisi mieli. Onhan niitä sellaisia jotka rikkovat sääntöjä tahallaan, mutta minä kuulun niihin, joilla tämä on ihan sisäistä. Ajattelee hirttävänsä historianopettajan. Mukavaa.

Draco on TOSIN lempihahmoni, joten minun on hieman vaikeaa selittää hänestä mitään huonoa. Ei Rowling tarkoittanut Luihuisia niiksi "isoksi pahiksiksi", Harry korosti tosin ensimmäisessä kirjassa hieman kärjistettynä, vai oliko se nyt Hermione, että vain Luihuisen velhoista tulee pahoja. Mutta entä nämä muutamat poikkeukset? Kyllä Hermione erehtyi ja pahasti...
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #17 : Helmikuu 13, 2008, 11:23:33 »
Eikös se ole niin, että Luihuisesta tulee pimeyden velhoja enemmän, kuin muista tuvista yhteensä? Luulisin kyllä, että siihen saattaa vaikuttaa jonkin sortin ryhmäpaine. Kun siellä on enemmänkin niitä Malfoyn kaltaisia tyyppejä, jotka on Voldemortin puolella ehdottomasti, niin sitten on tosi vaikea olla eri mieltä. Varsinkin, kun niillä luihuisilla on niin hyvä ryhmähenki ja tuppaavat pitämään yhtä. Kun viettää useamman vuoden tällaisten pimeyttä ihannoivien tyyppien kanssa samassa tuvassa, omaksuu väkisinkin jotain ajatuksia.

Kyllä niitä "pahoja" muistakin tuvista tulee, mutta eniten juuri Luihuisesta. En usko, että tupa itsessään määrää, minkälaisia ihmisiä sieltä tulee ja minkälaisia asenteita heillä on. Sen päättää jokainen itse. Luihuisessa on vain helppo omaksua tuo "pahuus". Muissa tuvissa sitä ei pidetä niin hienona asiana, siis puhdasverisyyttä ym.

Ja miten määritellään paha? Jos ajatellaan kaikkien, jotka ovat Voldemortin puolella omasta vapaasta tahdostaan, olevan pahoja, niin sitten luihuisesta tulee niitä pahiksia enemmän. Mutta eivät he tietysti itse kuvittele olevansa pahoja, vaan olevansa oikealla asialla. Pahuus riippuu siitä, keneltä kysyy.

~Xanie
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #18 : Helmikuu 26, 2008, 22:42:51 »
Luihuisen ominaisuuksia
- Omahyväisyys ajoittain
- Aitouden arvostaminen
- Itsevarmuus
- Ajoittainen viisaus
- Kaikkien taitojen tarpeellisuus
- Luovuus
- Ilkeys
- ns. viekkaus
- Yhteishengen arvostaminen

Luihuisen ominaisuuksiin kuuluu paljon. Nämä keräsin testien perusteella. Jos kuvittelet että Luihuiseen päätyvät vain sellaiset tyypit, jotka kiusaavat toisia koko ajan ja eivät välitä koulusta tai muista ihmisistä, olet väärässä. Luihuiseen voi päätyä myös ujo tyyppi, jota ehkä kiusataan, mutta hän on sisäisesti paljon muuta, kuin mitä näkee ulkoapäin. Usein Luihuiseen voi päätyä henkilö, joka on hiljainen ja syrjitty, eikä tämä uskalla välttämättä avautua muille ihmisille, koska pelkää nolostuvansa, tai ns. kunniansa menettämistä. Luihuinen on yleensä riippuvainen kaveripiiristään ja on haavoittuvainen yksin. Tämä kyseinen henkilö, joka on vaikka kuinka ujo tai muuta, saattaa sisäisesti hautoa jonkinlaista kostoa tai päättää joskus näyttää niille, jotka häntä ovat joskus vihanneet. Tällä ei vain ole uskallusta siihen.
Tuon takia lajittelen esim. itseni Luihuiseen. ;)

Eli, kaikki Luihuiset eivät ole pahoja välttämättä. Luihuinen voi olla ystävällinen, mutta sisäisesti erilainen.
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Poissa Barella

 • Vuotis-kuollut
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • <3
  • Lohikäärmeliiga - Vuotishuispausjoukkue
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #19 : Huhtikuu 08, 2009, 20:51:43 »
Olen samaa mieltä kuin Azura... Ehkä käsitys kuitenkin muuttuu kun tuntee itse kuuluvansa luihuisiin, mutta ei ole mikään koulukiusaaja :D niin, oikeastihan luihuiset ei ole ilkeitä, se on vaan niissä kirjoissa...

Olen huomannut että niissä muinaiskreikkalaisissa temperamenteissa (tyypit: sangviinikko, melankoolikko, koleerikko ja flegmaatikko) on juuri nuo tupien oppilaiden luonteet. Ja värit myös.. Ja jos Rowling on oikeasti ottanut siitä jonkin verran mallia tupiinsa, niin luihuisten (flegmaatikkojen) luonteessa on paljon muitakin piirteitä kuin ne, mitkä kirjoissa kuvastuvat...

On pakko myöntää, että ne luihuiset, jotka kirjoissa esitellään kaikkein parhaiten ovat niitä "pahoja" ihmisiä. Mutta kyllähän Piskuilankin liittyi Voldemortin joukkoihin ja hän tietääkseni oli rohkelikko? Joten kyllä siis muutkin ovat pahoja kuin luihuiset... Ja oikeastaan luihuiset voisivat periaatteessa olla paljon tunteikkaampia kuin muiden tupien oppilaat, vain ujompia näyttämään niitä. Sillä rohkelikot ovat selvästi ikäänkuin "palavia", heidän tunteensa tulevat aika hyvin esille, mutta esimerkiksi Draco ei paljoa tunteitaan paljastele esittäessään kovempaa kuin on. PP:ssä on se vessakohtaus, joka muistaakseni on aika hyvin sitä, mitä Draco tuntee. Ja ykkösessä kielletyssä metsässä hän pelkää paljon enemmän kuin Harry.

Pahiksissa taas... No, huonoissa kirjoissa pahikset ovat useimmiten niitä aitoja läpeensä pahoja, hyvissä pahikset ovat tai ovat olleet muutakin. Heillä yleensä on syynsä miksi he ovat pahoja ja käyttäytyvät sillä tavalla. Esim. Jossain lukemassani kirjassa pahis ei ollut koskaan saanut tuntea oikeaa rakkautta, hänen vanhempansa hakkasivat häntä ja muuta, joten hänelle piti opettaa rakkautta ennen kuin muutosta hyvyyteen saattoi toivoa (tässä vaiheessa minua aina rupeaa mietityttämään se, miksi Harry on niin hyvä, vaikka häntä on kohdeltu aika kaltoin). Mutta onhan tässä oikeassa maailmassakin (miten niin muka kyseenalaistan taikamaailmaa?) niitä ns. "pahiksia", joiden pahuus johtuu kasvatuksesta tai joistain järkyttävistä elämässä tapahtuneista asioista.

Olen tullut siihen tulokseen, että pahiksilla on takanaan rankkoja kokemuksia ja suuria tunteita, eivätkä luihuiset välttämättä ole sitä, miltä näyttää...

~Barella
~Barella
Maailma on tulvillaan ylimaallisia olentoja, jotka kärsivällisesti odottavat älymme terävöitymistä.
                 -Eden Phillpotts

Poissa Eulalia

 • Tahmatassu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • They say that promises sweeten the blow
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #20 : Huhtikuu 10, 2009, 21:48:08 »
Tai sitten Luihuinen on vain aika "pahisaltis" tupa. Lajitteluhattu kuitenkin niputtaa oppilaat heidän perimmäisten ominaisuuksiensa mukaan yhteen, joten on ihan luonnollista, että samankaltaiset ihmiset ängetään samaan osastoon. En nyt tarkoita että luihuinen = (ruma) pahis, mutta tarkoitan vain, että joku yhteys sillä asialla on pakko olla, että luihuisten seasta tuntuu sikiävän niitä pimeyden velhoja. Ja todennäköisesti tämä on monen asian, kuten sen kasvatuksessa saatujen arvojen, ryhmäkurin ja luonteen, summa.

Ryhmäkurihan Luihuisissa siis pelaa, kuten edellä on todettu. Tiimitoimintakyky on kuitenkin yksi luonteenpiirre, joka varmati tunkee luihuisia saman katon alle, aivan kuten ne muutkin edellä luetellut ominaisuudet. Rohkelikothan nyt tavallaan tuovat enemmän mieleen yksinäisen suden. Jossakin aiemmin myös mainittiin, että korpinkynsien, rohkelikkojen ja puuskupuhien valintakriteerit ovat mahdollisesti löyhemmät kuin luihuisilla, joten ehkä se toimii myös selityksenä luihuisten suurempaan "massoittumiseen". 

Sitten on vielä se tekijä, että kaikki on Harryn näkökulmasta selitettyä, mutta en nyt ala sitä spekuloimaan, kun ensimmäiset viisitoista viestiä tuntuvat toitottavan kukin omin sanoin tätä samaa asiaa. Kuitenkin tähän asiaan liittyy mielestäni myös se tosiasia, että Potterit ovat alunperin lastenkirjoja (kuten monissa muissa viestiketjuissa on todettu). Koska ne ovat lastenkirjoja, täytyy pahiksille asettaa huomattavasti tarkemmat rajat kuin ne todellisuudessa olisivat. Luihuinen on nyt vain sattunut saamaan sen pimeyden piirron ylleen, koska lasten on helpompi käsittää ajatus siitä, että joku kokonainen ryhmä on paha, kuin vain osa siitä. Sen vuoksi Pottereissa ei varmaan niin paljon mitään dramaattisia puolenvaihdoksiakaan tapahtunut.

Laajemmin ajateltuna Luihuinenhan voi myös itsessään edustaa jotakin tiettyä epämiellyttäväksi koettua ihmisryhmää. On helpompaa yleistää kaikki pahikset tai hyvikset saman nimen alle, niin haluttu tunnereaktio - oli se sitten positiivinen tai negatiivinen - saadaan aikaan heti, kun kyseinen nimike lyödään peliin jotakuta kuvailtaessa. Helppouden lisäksi se on mielestäni myös järkevää. Juonen kannalta ei ole kovin olennaista, onko pahojen luihuisten rinnalla hyviä luihuisia tai hyvien ja söpistelevien puuskupuhien ohella pahoja puuskupuheja. On suoraan sanottuna vähän sekoittavaa, jos jokaisen satunnaisesti mainitun hahmon kohdalla aletaan pohtimaan hänen hyvyys-/pahuusorientaatiotaan, jos se ei ole juonen kannalta olennaista.

Mutta joo. Varmasti luihuisistakin löytyy niitä normaalilta näkökannalta hyviä - he eivät vain ole tarpeeksi tärkeitä noustakseen kirjojen juonenkulussa esille. Poikkeushan vahvistaa säännön, joten varmasti näin on.
Well content loves the silence, it thrives in the dark with fine winding tendrils that strangle the heart.
Eulalian aikaansaannokset

Poissa Bolina May

 • Captain Gale
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Valitseeko tie kulkijansa vai kulkija tiensä?
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #21 : Huhtikuu 11, 2009, 10:13:44 »
Vaikka osa luihuisista onkin ns. pahoja, niin osan on kyllä pakko olla hyviksiäkin, koska siihen tupaan kuului hei satoja oppilaita! Okei, luihuisista tulee monesti Voldemortin kannattajia toisin kuin muista tuvista (en ainakaan ole kuullut ainoastakaan kuolonsyöjästä, joka ei olisi luihusesta - paitsi Peter tietenkin), mutta toisaalta se voi olla myös ihan toisesta syystä kuin pelkkä luihuseen kuuluminen.
Ensinnäkin Voldemort sai monia kannattajia jo koulusta ja myöhemmin myös kierrellessään kuolonsyöjiensä kanssa houkuttelemassa ja pakottamassa porukkaa liittymään joukkoonsa. Koulussa saadut kannattajat kenties olivatkin vain luihuisia, mutta entäs ne "mukaan poimitut"?

Voldemortin kannattajat jakoivat osan salaisuuksista puolisoilleen ja lapsilleen, joista osa liittyi kuolonsyöjiin, loput jäivät tavallisiksi kannattajiksi koska eivät uskaltaneet sitoutua pysyvämmin. Lapset jakoivat koulussa perheen tavat niiden kanssa, joilla ne olivat samankaltaiset ja näin sytyi tiiviitä kuolonsyöjien jälkeläisistä muodostuvia joukkoja, jotka vetivät mukaansa muita tupansa oppilaita, mistä näkyy myös hyvin Eulalian ja monen muun mainitsema luihuisten tuvan ryhmäkuri.

Maailmalle päästyään moni liittyi kuolonsyöjiin ja kierre jatkuu. Muiden tupien tulevat kuolonsyöjäjäsenet todennäköisesti peittelivät parhaansa mukaan asemaansa ja näkökulmaansa. Luihuisten tupa oli saanut maineensa jo silloin kun Voldemort kävi koulua Tylypahkassa, joten tietysti porukka halusi olla mestarinsa kaltainen.

Kirjoissa ei kuitenkaan kerrottu kuin noin kymmenestä luihuisesta; muut olivat sellaisa massaa. Hyviä, pahoja, sellaista sekasotkua josta jokainen lukija saa ajatella mitä haluaa. Sitä ulkonäöstä taas... No, kyllähän monta luihuista sanottiin rumaksi, mutta ainakin Bellatrix oli todella kaunis ennen kuin päätyi Azkabaniin.
I really need to know is there a place to me

nightingale -> Bolina May

Poissa Raitasukka

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Objection!
  • flavors.me
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #22 : Toukokuu 31, 2010, 14:34:04 »
Olen samaa mieltä kuin muutkin edellä kirjoittaneet - luihuisista kaikki tuskin ovat pahoja. En todellakaan voi kuvitella, että kaikki oppilaat joissa on potentiaalia pahiksiksi niputettaisiin tylysti tasan yhteen tupaan ja kolme muuta olisivat täynnä hyviksiä, joiden pään yllä hohtava sädekehä sokaisisi kaikki. Rohkelikot, puuskupuhit ja korpinkynnet ovat omalla tavallaan kaikki olleet ilkeitä muita kohtaan, eikä siinä paljon vaakakupissa paina oman tuvan hallitsevat ominaisuudet.

Ja kuten on sanottu, Harryn näkökulmastahan kaikki esitetään, joten negatiivinen näkökulma luihuisiin ei ole mitenkään yllättävää. Harry on muutenkin hahmona kaikessa kiihkeydessään varsin mustavalkoisesti ajatteleva poika, ja kun jo alussa luihuisten tupaan liitetään ikäviä mielleyhtymiä, vastenmielisyys on valmis. Dracon tapaaminen ja tämän luonteen erämiellyttäväksi kokeminen sekä se, miten pitkin sarjaa oikein alleviivataan antaumuksella luihuisten olevan se pahisten tupa, ei auta Harrya muuttamaan mielipidettään.

Kirjojen lukemisesta on vierähtänyt hävyttömän pitkä aika, joten en muista onnistuiko Harry lopulta ajattelemaan luihuisista suopeammin, tai suhtautuiko hän kaikkiin kyseisessä tuvassa olleisiin niin vastentahtoisesti. Ehkä vain muutama ei-niin-kiva tyyppi luihuisissa riitti Harrylle, joten hän saattoi oikeuttaa inhonsa. Ja olihan luihuisilla muutenkin aika alempiarvoinen asema kolmen muun tuvan silmissä, mikäli oikein muistan. Sinänsä tuo vastakkainasettelu on aika julma ja vain korostaa koulun sisäistä syrjintää. Eihän Albuksen kaartissakaan tainnut olla yhtäkään luihuista mukana.

Oliko muuten tuo negatiivinen ajattelutapa luihuisista ja siihen opiskeluaikoinaan kuuluneista ihan yleinen Tylypahkankin ulkopuolella?

//Ai niin! :D Ulkonäköasiaan liittyen: kai sitä näkee ihmiset jotenkin tavallista rumemmassa valossa, jos heitä ei voi sietää, oikein etsimällä etsii jotain epämiellyttävää toisesta. Sitten voi rauhassa inhota toista luonteen ja vielä ulkonäönkin takia.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 31, 2010, 14:38:11 kirjoittanut Raitasukka »

Poissa Flexo

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #23 : Toukokuu 31, 2010, 22:16:42 »
Eihän se ole uskottavaa, että kaikki Luihuiset olisivat pahoja, mutta välillä tuntuu, että Rowling haluaisi meidän uskovan niin. Miettikää vaikka seiska kirjaa, jossa KAIKKI luihuiset lähtevät mieluummin käpälämäkeen, kuin puolustavat koulua.

Poissa Räyhähenki

 • Jokapaikantuho
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Rähähää!
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Luihuisista ja pahiksista
« Vastaus #24 : Toukokuu 31, 2010, 22:44:31 »
Ei se tarkoita että kaikki haluaisivat lähteä, vaikka he lähtevätkin. Ehkä siinä tuvassa ei olisi niin hauska olla, jos rupeaisi avoimesti Potterin puolelle. Painostusta... sitä paitsi, koska luihuiset lähtevät ensin, kukaan ei ole näyttämässä heille esimerkkiä, vaikka juuri he sitä eniten tarvitsisivat uskaltaakseen nousta vastustamaan Voldemorttia.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.