Kirjoittaja Aihe: H. P. Lovecraft  (Luettu 1901 kertaa)

0 vuotislaista ja 2 Ankeuttajaa kyttää tätä aihetta.

Poissa Pöpi Profeetta

 • Ennustelija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I see you...
H. P. Lovecraft
« : Syyskuu 16, 2007, 14:25:17 »
Eli en löytänyt tästä kauhun mestarista topiccia, joten...

Howard Phillips Lovecraft (20. elokuuta 1890 – 15. maaliskuuta 1937) oli yhdysvaltalainen, tarkemmin rhodeislandilainen, kirjailija ja runoilija, joka kirjoitti pääasiassa fantasiaa ja kauhua. Hänet tunnetaan parhaiten kuuluisan Cthulhu-mytologian luojana.
Lovecraftin isä kuoli psykoosiin, joka aiheutui oletettavasti syfiliksestä, kun poika oli kahdeksan. Hänet kasvattivat hänen äitinsä kaksi tätiään ja isoisä, joka tuki Lovecraftia lukemisessa antamalla tälle Tuhannen ja yhden yön tarinat ja Iliaksen ja Odysseijan.
Lovecraft oli lapsinero, joka siteerasi runoja kaksivuotiaana, oppi lukemaan kolmivuotiaana ja kirjoitti runoja kuusivuotiaana. Valitettavasti hän oli lapsena sairaalloinen ja aloitti koulun vasta kahdeksanvuotiaana. Hänen perheensä oli muutettava vuonna 1904 pienempään asuntoon isoisän kuoltua. Lovecraft kärsi hermoromahduksesta 1908 eikä saanut tämän takia opintojaan koskaan päätökseen.
Kirjailijanura alkoi vuonna 1917. Noina aikoina syntyivät mm. novellit "The Tomb" ja "Dagon", joista viimeksimainittu oli Lovecraftin ensimmäinen julkaistu tarina. Hänen kirjailijanuransa jatkui hänen kuolemaansa asti. Tässä välissä Lovecraft ehti mennä naimisiin (1924) ja erota (1929) ja olla kirjenvaihdossa aikansa fantasiakirjailijoiden (esim. Clark Ashton Smith ja Robert E. Howard) kanssa. Lovecraft ei kuitenkaan saanut rahaa kirjoituksillaan. Hän ei tiettävästi tehnyt päivääkään palkkatyötä ja oli jatkuvasti rahapulassa.
Lovecraft kuoli syöpään vuonna 1937, vähän sen jälkeen kun hänen ystävänsä Robert Howard (Conan Barbaarin luoja, teki Cthulhu-mytologiaan kuvitteellisen pyhän kirjan Unaussprechilchen Kulten (suom.Vaietut Kultit)) oli tehnyt itsemurhan vuonna 1936.
Lovecraftin tunnetuimpia novelleja ja teoksia ovat "Cthulhun kutsu", "Hulluuden vuorilla", "Menneisyyden varjo" ja "Vainooja pimeästä". (Lähteenä Wikipedia ja Risingshadow)

Eli mitäs mieltä ollaan kirjailijasta? Itse pidän parhaana kauhukirjailijana Kingin ja Poen ohella. Omat suosikkini tuotannosta ovat "Hulluuden vuorilla" ja "Charles Dexter wardin tapaus", vaikka tuo viimeeksimainittu on idealtaan samankaltainen kuin "Hän, joka tuli käymään"-novelli tai "Kauhun kynnyksellä"-romaani.
Huvittava pointti on, että kun tuli törmättyä tuohon "Charles Dexter Wardin tapaukseen", takakannessa luki "Lovecraftin ainoa romaani". Teoriassahan tuo on totta, mutta myös "Kauhun kynnys" on romaani, vaikka Lovecraft kuoli ennen valmistumista ja homman hoiti loppuun Augustus Derleth, ja "Hulluuden vuorilla" ja "Tuntematon Kadath" ovat pienoisromaaneja.
Ainakin kaverilla on riittänyt mielikuvitusta. Omia suosikkeja, ehdottomasti.

Kuten joku tarkkasilmäinen on saattanut huomata, tulee tuo allekirjoitus herran novellista "Nimetön kaupunki".
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 31, 2007, 17:41:42 kirjoittanut Pöpi Profeetta »
"That is not dead which can eternal lie
And with strange aeons even death may die"

H. P. Lovecraft

Poissa castlevania

 • Enterpricen kapteeni.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Nihilisti.
 • Tupa: Tuvaton
Vs: H. P. Lovecraft
« Vastaus #1 : Kesäkuu 12, 2020, 18:38:25 »
Lovecraft on meikäläisen kestosuosikkeja! Tietysti joillekuille hepun tarinoiden lukemisen pilaa se että mies oli oikea raivorasisti - jopa oman aikansa mittapuulla. Monet ovatkin arvelleet että Lovecraftin luomat monsterit olisivat olleet kirjailijan allegorista kuvausta etnisistä vähemmistöistä joita Lovecraft vihasi. Minusta on kuitenkin hyvä osata erottaa toisistaan henkilö ihmisenä ja taiteilijana ja taiteellisena elämyksenä Lovecraftin tarinat ovat ihan omaa luokkaansa. Lisäksi ainoastaan myöhemmät vähemmän luokan kirjailijat loivat virheellisen tulkinnan että Cthulhu ja kaverit kuvaisivat pahuuden voimia vaikka oikeasti Lovecraft fatalistina halusi ennemmin kuvata ihmiskunnan tarkoituksettomuutta universumissa ja Cthulhu, Dagon, Yog-sothoth jne., vaikka toki vaikuttavatkin ihmisten näkökulmasta pahansuovilta, näkevät ihmiskunnan pikemminkin täysin tarkoituksettomina olentoina. Ja ottaen huomioon miten paljon Lovecraft kehitti myöhemmin hirviöitään alien-suuntaan täytyy myös muistaa että alieneiden moraalia ei voi arvioida samoilla standardeilla kuin Maapallon asukkaiden.

Suosikkejani Lovecraftin teoksista ovat mm. Varjo Innsmouthin yllä, Cthulhun kutsu, Kuiskaus pimeässä, Hulluuden vuorilla, sekä Dunwichin hirviö. Lovecraftin tyyli luonnollisesti toimii parhaiten alkuperäisenglanniksi luettuna.
"Oh, my offense is rank, it smells to heaven! It hath primal elder curse upon it; the brother's murder.

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: H. P. Lovecraft
« Vastaus #2 : Kesäkuu 25, 2020, 12:44:19 »
Koska Cthulhusta on tullut niin valtavirtaa, että netti on pullollaan Cthulhu-meemejä ja vauvallekin voi ostaa My First Cthulhu -pehmolelun, päätin joitain vuosia sitten tutustua vihdoin Lovecraftin tuotantoon ainakin sen kuuluisan Call of Cthulhu -novellin verran. Lainasin siis kirjastosta paksun kokoelman herran novelleja ja asetuin lukemaan. Olihan niitä tarinoita ihan hauska lueskella, mutta olin kyllä vähän pettynyt siihen, miten mietoja kertomukset olivat kauhun puolesta. Kun ei niillä kauheasti muutakaan sisältöä ollut, en lopulta jaksanut lukea kuin muutaman, mutta olen silti tyytyväinen, että olen nyt ainakin tutustunut suureen Cthulhuun alkuperäislähdettä käyttäen. Enemmän hupia saan kuitenkin sekä hänestä että muista suurista muinaisista kuuntelemalla H. P. Lovecraft Historical Societyn tekemää maanmainiota lovecraftiaanista laulumusiikkia, josta voi nauttia myös ilmaiseksi esimerkiksi YouTuben kautta, jos ei halua lunastaa ihan omakseen levyjä A Very Scary Solstice ja An Even Scarier Solstice.
Me transmitte sursum, Caledoni