Kirjoittaja Aihe: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja  (Luettu 20789 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Naurava Kulkutauti

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« : Kesäkuu 11, 2004, 14:57:00 »
(Heittäkää päähän jollakin, jos läytyy jo topikki. Haku ei ainakaan löytänyt^^)

Sarjan ensimmäinen suomennettu kirja on nimeltään Valtaistuinpeli (esittely olen itse liian laiska kirjottaakseni^^) ja se teki minuun suuren vaikutuksen. En yhtään ihmettele, että sarjaa on kehuttu niin paljon, koska kirja todellakin on hyvä. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja niihin samastuu helposti. Kun käänsi kirjan viimeisen sivun eteensä, tuli tunne, että nytkö tämä jo loppui. Sitä olisi halunnut lukea vielä enemmän. Paksu kirja se kyllä on (730 sivua, jos liitteet lasketaan mukaan, ilman liitteitä 709 s.), mutta paksuus ei vaikuta, kun saa käteensä mahtavan fantasia kirjan.

Kirja oli välillä aika hankala lukuista, koska se on varmaankin suunnattu enemmän aikuisille ja siinä oli hovijuonitteluita ja kaikkea sellaista eikä minun yksinkertainen mieleni pysynyt aika mukana. ;P
Parhaimpia(ja omasta mielestäni onnistuneimpia) hahmoja olivat Jon Nietos, Daenerys, Arya ja kuningatar Cersei^^
Noista neljästä Daenerys oli ehdottomasti kiehtovin. Hänessä oli syvyyttä, jota muissa ei ollut.

Täytyy myöntää, että heti kun näen Valtaistuinpelin jossakin kirjakaupassa(tähän mennessä en ole nähnyt) ostan sen itselleni ja vaalin ja kuolaan sitä^^

Sanokaahan onko kukaan muu lukenut tätä kirjaa ja mitä olette siitä pitäneet^_^

muoks. Oulussa ei ole Akateemista, joten pitää yrittää kattoo suomalaisesta

Sametti

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #1 : Kesäkuu 15, 2004, 20:13:28 »
Se on hyvä kirja. En ole päässyt vielä loppuun asti juuri kirjan vaikeaselkoisuuden vuoksi, mutta teen töitä sen eteen. Tahdon lukea vielä seuraavat kaksi osaa, kunhan ne nyt vain suvaitsisivat ilmaantua. Voisin vaikka ostaakkin, jos löytäisin jostain halvalla.

 Itse pidän eniten Eddar Starkista (vai miten sukunimi kirjoitetaankaan) ja Tyrion Lannisterista. Eddarissa on sellaista viisautta ja jämäkkyyttä. Tyrion taas... Hän on jotenkin juonikas ja neuvokas, vaikkei voikkaan sotilastaidoillaan mitenkään ylpeillä. Minusta hän on kaikkein kiltein Lannister. ^^ Itse en kovin usein kirjoissa samastu naisiin. En tiedä miksi. Ehkä tahdon sisimmässäni olla poika. Mutta täytyy sen verran kirjan naisia ylistää, että Arya on hyvä tyyppi. Heh. Varmaan siksi, että hänellä on tulinen luonne ja neuvokkuutta. Sekä tahtoa olla omaitsensä. Hän myös hyväksyy Jonin sellaisena, kuin tämä on, eikä ala arvostella tätä äitinsä tapaan.

 Eli mahtava kirja. Toivottavasti suomentavat äkkiä lisää...!!

Hanjeu

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #2 : Joulukuu 25, 2004, 21:17:56 »
Varoitus, SAATTAA SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!

Ihkuttaisin nyt varmaan koko viestin, mutta en halua joutuvani bannattujen mustalle listalle. Hmh.

Ensinnäkin, luin ekan osan noin puoli vuotta sitten ja rakastuin siihen. Martin ei sääli päähenkilöitään ja olin tukehtua kun luin yhden tärkeimmistä päähenkilöist kuolleen. Muutamat todella suloiset sivuhenkilötkin kohtaavat nopeasti loppunsa, ja rahvaan ja vauvojen tappamista ei peitellä. Kirja ei kuitenkaan, kuten luulisi, ole pelkkää verenvuodatusta, sillä myöskin hyvi ja kauniita kohtauksia< on kirjassa paljon. Mutta jos kirja pitäisi ficcci-sanastoon luokitella, sanoisin sen olevan Angst.

Ekaan kirjaan törmäsin ensiksi Risingshadowin nettisivuilla, ja kun sitä oli kehuttu kovasti, päätin itsekin lukea sen. Ja aloin kinuta toista osaa ensi joululahjaksi. Sain sen, kuten myöskin ekan osan. Nyt oma isäni lukee ekaa osaa. Hah.

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #3 : Huhtikuu 26, 2005, 00:02:38 »
No mutta, aikahyppy on vienyt ilmeisesti viestini tästä aiheesta. Olen lukenut sekä Valtaistuinpelin että Kuninkaiden koitoksen, joka ilmestyi joulukuussa suomeksi. Englanniksi en ole jaksanut kahlata kirjoja läpi.

Näin Hesarissa arvion Valtaistuinpelistä ja sen innoittamana luin kirjan viime syksynä. Pidin siitä kovasti. Minusta Martin kirjoittaa mielenkiintoisen härnäävästi luvun kerrallaan yhden henkilön näkökulmasta. Luku päättyy aina cliffhangeriin; luvun päähenkilön tilannetta haluaa päästä mahdollisimman pian seuraamaan uudestaan. Sillä tavalla kirja etenee huikean nopeaa, vaikka onkin tiiliskivi. Samoin kävi Kuninkaiden koitoksenkin kanssa, vaikka täytyy myöntää, että pidin Valtaistuinpelistä enemmän.

Järkytyin kun huomasin, että Martin ei kumartele sankareita. Kenen tahansa pää saattaa olla pölkyllä millä hetkellä hyvänsä. Vaikka onkin surkeaa menettää lempihahmojaan, niin tuo menetyksen uhka tuo lisää jännitystä kirjan tapahtumiin. Minun suosikkihahmokseni nousi jo ensimmäisessä kirjassa Jon Nietos. Toinen kirja jäi hänen osaltaan niin kutkuttavaan tilanteeseen, että odotan innolla Storm of Swordsin ilmestymistä suomeksi tänä syksynä. SoS on sen verran paksu teos, että se ilmestyy kahtena eri osana. Jälkimmäinen ilmeisesti ensi vuoden puolella. Risingshadowssa tosiaan keskustellaan kirjasta - myös tulevasta, tosin viime aikoina keskustelu ei ole ollut vilkasta. Kaikki kai vain odottelee syksyn lähestymistä :)

Tilasin muuten Kuninkaiden koitoksen suoraan Kustannusyhtiö Kirjavalta. Tuli hieman halvemmaksi kuin kirjakaupasta ostaminen. Seuraavan kirjan yhteydessä tulee varmaan samanlainen tarjous (noin vinkiksi).

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #4 : Syyskuu 25, 2005, 00:48:05 »
Pahoittelen floodaamista... A Storm of Swords eli Tulen ja jään laulu -sarjan kolmas osa on ilmestymässä ensi kuussa suomeksi. Tai siis SoS:n suomennoksen ensimmäinen puolisko Miekkamyrsky (Kirjava on ilmoittanut tämän suomennoksen nimeksi) on siis ilmestymässä. Toivon mukaan kirja valmistuu Helsinkin kirjamessuille. Tulin lukeneeksi kirjan jokin aika sitten alkuperäisellä kielellä kun en jaksanut odottaa suomennosta.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Martinista on tullut yksi suosikkikirjailijoistani ja Tulen ja jään laulu -sarja on ehdottomasti fantasiakirjallisuuden parhaimmistoa. Sarjan neljäs kirja eli A Feast for Crows on matkalla kohti suomea ja saanen sen joko ensi tai seuraavalla viikolla luettavakseni. Yesh!


Olen hankkimassa kirjailijalta myös sarjan ulkopuolelle kuuluvia teoksia: Fevre Dream, Dying of the Light ja The Hedge Knight-novellia (tämä on tosin Tulen ja jään laulun esiosa/prequel). Myös hänen muut novellinsa kiinnostavat, erityisesti ihmis/susiaiheinen In the Lost Lands, jonka olen lukenut olevan julman upea.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 27, 2007, 18:35:43 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mhoram

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #5 : Lokakuu 19, 2005, 18:53:08 »
Miekkamyrsky 1:n kansikuvan voi katsoa tästä linkistä.

Tulen ja jään laulu on yksi suosikkisarjoistani fantasiassa, vaikkei se olekaan kaikkein paras. Luin kirjat englanniksi ennen suomennosten ilmestymistä, joten olen jo kolme vuotta odottanut neljättä osaa (A Feast for Crows). Onneksi se on juuri julkaistu.
"For that is the grace which is given to you, to bear what must be bourne."

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #6 : Heinäkuu 13, 2006, 00:56:45 »
Miekkamyrsky 2:n kansikuva on nyt myös nähtävillä. Kuvaa pitää katsoa kokonaisuutena Miekkamyrsky 1:n kanssa, sillä ne ovat yhtä ja samaa kokonaisuutta. Miekkamyrsky 2 on siis kohta puoliin tulossa suomennettuna painosta; heinäkuun aikana. Kirjavan sivulta näkee hinnan ym. tietoa. Englanninkielisen version lukeneena, ei Miekkamyrskyjen suomennoksien lukeminen sykähdytä enää yhtä paljoa, ja nimissäkin usein vain sekoaa, kun on jo tottunut niihin alkuperäiskielellä. Silti aion kirjan hankkia ja lukeakin vielä :)

Herra Martin on kirjoittamassa parhaillaan Tulen ja jään laulu -sarjan viidennettä kirjaa, A Dance with Dragonsia. Hän on luvannut sen valmiiksi viimeistään vuoden loppuun mennessä, mahdollisesti jo syksyllä. Blogissaan Martin kertoi vähän aikaa sitten, että hänellä on mielenkiintoisia uutisia liittyen sarjaan, ja hän paljastaa sen kotisivuillaan lähikuukausina. Itse olisin kiinnostunut sarjan filmatisoinnista, mutta en tiedä pystyisikö näistä eepoksista toteuttamaan elokuvia kovinkaan helposti. Olen visualisoinut kirjat alusta alkaen, joten jonkun toisen näkemys hahmoista voisi olla järkytys :)

Bleak

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #7 : Heinäkuu 13, 2006, 12:41:49 »
Törmäsin Martiniin aivan sattumalta kerätessäni materiaalia äidinkielen esitelmääni varten, ja lukemieni esittelyjen ollessa lähes yhtä ylistysvirttä päätin pistää kirjailijan nimen korvan taakse ja tutustua sitten paremmalla ajalla. Nyt olen lukenut kaikki suomennetut Tulen ja Jään Laulu - sarjan osat (Miekkamyrsky 2:hta odottelen), ja voin kyllä yhtyä täysin muiden suunnattomaan ihastukseen.

Tästä riittäisi niin paljon puhuttavaa, etten edes tiedä mistä kunnolla aloittaa. Martin on kirjailijana oikea nero, sen huomaa nopeasti. Tarinan kuljettaminen eteenpäin aina yhden henkilön näkökulmasta kerrallaan on tarkemmin ajateltuna oikein hyvä ratkaisu, sillä tällä tavoin jokaiseen henkilöön tulee paljon enemmän syvyyttä ja heidät oppii tuntemaan paremmin (tai miten nyt Martinin yllätyksellisiä henkilöhahmoja vain voi oppia tuntemaan), jolloin myös sen oman suosikin hahmottaminen käy helposti. Ja kun luvut useimmiten jäävät jokaisen henkilön kohdalla varsin kutkuttavaan tilanteeseen, tulee sitä pakostakin luettua eteenpäin silkasta halusta saada tietää, mitä sitten kävikään, kuten MariaPaige aiemmin totesikin. Martin myös onnistuu loistavasti samaistumaan niin 8 - vuotiaan lapsen ajatusmaailmaan ja näkökulmaan, kuin myös aikuisten karuun todellisuuteen ja petollisiin ihmissuhteisiin.

Sarja sisältää hyvin paljon poliittista juonittelua, mikä antaa myös mukavasti jumppaa aivonystyröille. Eniten tällaista metkuilua ensiintyy Lannisterien hovissa, joka sattuu myös olemaan sarjan suvuista oma suosikkini. Lannisterien keskuudesta löytyy myös suosikkihahmoni Tyrion. Kyseinen puolimieheksi kutsuttu lyhytkasvuinen kaveri on nokeluudellaan tehnyt minuun suurimman vaikutuksen. Hänellä tuntuu myös olevan kaikista paheistaan ja Lannistereille ominaisista juonitteluistaan huolimatta sydän paikallaan.

Omat varjopuolensakin sarja toki sisältää. Martin ei todellakaan anna armoa yhdellekään sarjan hahmoista, ja kohteleekin heitä tasavertaisen julmasti. Kaikkein riipaisevin vaikutus itseeni on ollut Daenyrys Targaryenilla, joka on
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
. Myöskin miehen ja naisen välinen tasa - arvo on todella kyseenalainen, olkoonkin niin, että sarjan tapahtuma - aikaan verrattuna se lienee realistinen. Tällaiset asiat herättävät lukijassa voimakkaita tunteita, itsessäni lähinnä ahdistusta ja raivoa. Mutta eikö kirjan nimenomaan kuulukin onnistua herättämään tunteita ja ajatuksia? Sen jokainen päättäköön itse.

Fantasiakirjallisuudeksi luokiteltuna sarja sisältää yllättävän vähän fantasianomaisia piirteitä. Niitä toki on, mutta äärimmäisen hillitysti (joskin olen kuullut, että näiden määrä tulisi kasvamaan sarjan edetessä). Tämä saattaa herättää joissakin mittavia taikuuksia ja taruolentoja odottaneissa lukijoissa pienoista pettymystä. Muilla tapaa kuitenkin ihmeellistä ja mielenkiintoista juonta seuratessani en itse tätä aluksi edes huomannut.

"Ironista kyllä, A Song of Ice and Firen heikkous on sen täydellisyys. Se pitäisi oikeastaan lukea viimeisenä fantasiasarjana, jonka koskaan aikoo lukea, sillä sen jälkeen mikään muu ei tunnu enää miltään..." Toivottavasti tämä ei pidä paikkaansa, sillä itselleni Tulen ja Jään Laulu on edelläolevan lainauksen kehotuksen vastaisesti yksi ensimmäisistä fantasiasarjoista, joihin olen tutustunut. Jokatapauksessa on hienoa päästä aloittamaan fantasiakirjallisuuden harrastus jostakin näin hyvästä teoksesta, ja jatkossa sitten ainakin tiedän, mitä tulisi pitää "täydellisyyden" mittapuuna. :)

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Re: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #8 : Tammikuu 27, 2007, 18:32:52 »
Tällä hetkellä kun odottelemme Tulen ja jään laulun viidettä osaa valmistuvaksi, niin Martin julkaisi kirjasarjaan liittyvän jännittävän uutisen virallisilla sivuillaan: Tulen ja jään laulu -sarjasta tehdään HBOn tv-sarja. Tämä on samalla upea uutinen, että myös pelottava, sillä kirjasarja on niin voimakkaasti kirjoitettu, että jokaiselle lukijalle varmaankin syntyy omanlaisensa mielikuvat kirjan hahmoista. Tekee tiukkaa hyväksyä näyttelijät näyttelemään esim. Tyrionia ja Aryaa, kun itsellä on niin selkeä mielikuva miltä hahmot näyttää. Toki tuo onnistui Potterienkin kohdalla pitää omat mielikuvat, mutta helppoa se ei ollut.

Jokaista sarjan kirjaa kohtaan kuvataan 12 tuntia tv-sarjaa eli yksi tuotantokausi/kirja. Tämä on sinällään hienoa, sillä pienetkin juonenkäänteet ja hahmojen vivahteet pääsevät esille. Herra Kirjailija kirjoittaa jokaiseen tuontantokauteen yhden jakson itse, ja muulloin työskentevät käsikirjoittajat David Benioff ja Dan Weiss. Benioffin ansioista löytyy mm. Troija, mutta Weiss on minulle oudompi.

TV-sarja saapunee toivon mukaan myös Suomen telkkariin ajanmyötä, joten ne jotka eivät ole lukeneet sarjaa vielä kirjoina, niin kiirehtikää... kirjat ovat hienoa fantasiaa, vaikkakaan ei ihan kaikkein nuoremmille lukijoille suositeltavissa. Kolme ensimmäistä kirjaa on suomennettu, neljäs on Kirjavalla työnalla.
Envu

 • Ankeuttaja
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #9 : Heinäkuu 25, 2007, 00:05:40 »
Nyt olen vihdoin päässyt tutustumaan Martiniinkin enemmän. Ensimmäisen osan luin joskus kauan aikaa sitten, ei ehkä ihan yllä ultimate-lempparisarjan joukkoon, mutta on todella lähellä. Nyt sain loppuun toisen osan, ja täytyy sanoa, että en ole koskaan lukenut kirjaa, jossa kirjailija on kohdellut säälimättömästi hahmojaan. Luulin jo Fitzin epäreilun kohtalon jälkeen ( ei oteta huomioon Lordi Kultaista ) että se on äärimmäistä, mutta tässä..
Yllätyin esimerkiksi ensimmäisessä kirjassa niin paljon erään päähahmon kuolemaa ( johon täällä aiemmin lienee viitattu ). Ja toisen osan loppu.. Toisaalta on kiehtovaa, että hahmoilta viedään kaikki. Muutenkin Martin kuvaa todella karusti ja yltiörealistisesti maailmaa: mutta ymmärtäähän sen tuollaisen tapaisessa maailmassa..

Lempihahmoni sarjassa on varmaankin Daenerys. Jotenkin todella vaikea päättää, sillä jokaisen luvun ahmii mielellään ja ei malta lopettaa koskaan nimenomaan cliffhanger -loppujen tähden.

^ Oikeastaan aika hauska uutinen. Odotan tuota kovasti.. Vaikka pari ensimmäistä osaa vasta lukenut. Voihan olla, että ei tunnukaan enää niin kivalta kun sen näkee ( joistakin hahmoista tosiaan on niin vahvat mielikuvat ), mutta toisaalta kuulostaa hyvältä, että tahti on hidas ja jos Martin itsekin hääräilee mukana..

Mari Mampalon

 • Ankeuttaja
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #10 : Elokuu 08, 2007, 11:50:29 »
Lukenut olen. Siis kaikki suomennetut versiot. Lokakuussa 2007 pitäisi ilmestyä lisää, toivottavasti aikataulu pitää. Kirjava:sta saa kirjat tilattua suoraan KIRJAVA. Paikoittain todellaa rankkaa luettavaa tajunnanvirraltaan, ei mitään iltasatufantasioita lapsille eli ei kovin nuorille lukijoille. Tulen ja Jään laulusta on suunnitteilla ilmeisesti televisiosarja - kuten edellä on mainittu - se palvelisikin toteutuessaan kirjaa enemmän kuin elokuva. Hahmot ovat monisyisiä, tarinassa käy hahmoille oikeasti huonosti, joku kirjoittikin edellä, että Martin on aika armoton hahmojaan kohtaan, joskin on myös yllättäviä fantasia käänteitä ja jatkuvia juonikudelmia jotka vähitellen kytkeytyvät toisiinsa. Talven tulon odotusta. Ja Tulen ja Jään laulua. Martin on ammattilainen kirjoittaessaan, mutta - tästäkin kirjasarjasta on kirjoittamatta viimeinen osa. Toivottavasti Martin saisi sen piakkoin valmiiksi! GEORGE R.R. MARTIN Suosittelen! Tähänkin kirjasarjaan jää positiivisesti "koukkuun" ja seuraavakin sivu on saatava luetuksi ja seuraava ja seuraava...Koska lukematta ei tiedä, mitä seuraava aukeama kirjassa tuo tarinaan tullessaan, kuka hahmoista nousee merkittäväksi ja kuka siirtyy vuorostaan sivuun - ja miten.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 08, 2007, 11:58:50 kirjoittanut Mari Mampalon »

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #11 : Elokuu 08, 2007, 12:51:20 »
tästäkin kirjasarjasta on kirjoittamatta viimeinen osa. Toivottavasti Martin saisi sen piakkoin valmiiksi!
Menee varmasti jokunen vuosi ennen kuin viimeinen osa valmistuu. Ensi vuodelle on odotettavissa vasta sarjan viides kirja, A Dance with Dragons. Kuudennen ja seitsemännen kirjan työnimet ovat tällä hetkellä The Winds of Winter ja A Dream of Spring. A Dance with Dragonsia odottelimme jo tälle vuodelle ilmestyväksi, mutta kirja ei ole edennyt sitä vauhtia kuin Martin itsekin olisi ehkä alussa toivonut. Joka tapauksessa Amazon UK on merkinnyt tällä hetkellä viidennen kirjan ilmestymispäiväksi huhtikuun alun 2008 (mistä lie tempaistu tuo päivämäärä), ja jos Martin kirjoittaa samaan tahtiin kuudennetta ja seitsemännettä kirjaa, niin sarja saa päätöksensä vasta joskus 2015 kieppeillä. Mutta hyväähän jaksaa odottaa :)

Tuosta tv-sarjasta ei ole tainnut kuulua mitään uutta sitten Martinin ilmoituksen. Ilmeisesti esim. Westerosista tai jostain muusta kirjaan liittyvästä foorumista voisi saada lisätietoa, en tosin ole jaksanut etsiä.

Muoks// Ilmeisesti tv-sarjan pilottijakson käsikirjoitus on valmis ja Martin hyväksynyt sen. Nyt odotellaan HBO:n reaktiota käsikirjoitukseen. On mahdollista vielä, ettei sarja toteudukaan.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 29, 2007, 16:05:30 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #12 : Lokakuu 01, 2007, 16:41:48 »
Kirjakauppojen nettisivujen mukaan (Akateeminen, Suomalainen, BookPlus) Tulen ja jään laulu -sarjan neljäs kirja (A Feast for Crows) ilmestyy suomennettuna 25.10. Kirjan nimi on suomeksi Korppien kestit. Tämä lienee syksyn merkittävin käännöskirjauutuus minun kohdalla.

Sen sijaan ADWD:sta ei ole kuulunut mitään uutta. Harmi, mutta onhan noissa aiemmissa osissa edelleen lukemista vaikka kuinka moneen kertaan. Luin uusiksi ensimmäisen osan, ja huomasin paljon mielenkiintoisia vihjauksia ja johtolankoja, jotka sarjan edetessä mitä todennäköisimmin vaikuttavat tarinan kulkuun. Kuka esim. on
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Westerosin foorumissa on useita otteita - vielä julkaisemattomasta - ADWD:sta. GRRM on käynyt kirjallisuustapahtumissa ja lukenut otteita tähän astisista kirjoittamistaan luvuista. Selostukset perustuvat kuuntelijoiden muistikuviin (muistiinpanoja on tehty). Jos joku haluaa spoilaantua englanninkielellä, niin tässäpä linkki (ei spoilaa suoraan - tekstit pitää etsiä foorumin kätköistä).
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 01, 2007, 16:50:18 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #13 : Helmikuu 25, 2009, 21:18:43 »
Jospa mä nyt aloittaisin tuoreimmilla kuulumisilla. Martin on blogissaan ilmoittanut, että A Dance with Dragons saattaa valmistua ensi kesäksi (ja Martinhan on btw tulossa ensi kesän Finnconiin!), mikä tarkoittaa sitä, että kirjakaupoista se löytyisi sitten joskus syksyllä. Suomennosta saa tietysti vielä odottaa kauemmin. Tuo TV-sarja on edelleen vaiheessa, HBO ei vissiin ole saanut tehtyä lopullista päätöstä, mutta fanikunta tietysti toivoo, että ADwD:n julkaisu antaisi lisänostetta. Pilottijakson alustava kässärihän vuoti joku aika sitten nettiin vapaasti nuuskittavaksi. Sen aitoutta on jonkun verran epäilty, mutta aika vakuuttavan oloinen väärennös, ellei muuta.

Mä en oikein itse tiedä, miten suhtautua tuohon TV-sarjaan. Luin tuon käsikirjoituksen vähän aikaa emmittyäni ja sikäli se oli hyvin rauhoittava, että hyvin uskollisesti kirjan juonta seurataan (ja osataan myös päättää jakso cliffhangeriin :D). Vähän on sävelletty omia kohtauksia, mutta enimmäkseen niissä ollaan hahmojen luonteille uskollisia. Eli siis periaatteessa kaikki hyvin, muttamuttamutta. Erityisrakkaiden kirjojen filmatisoinnissa niin moni asia vaan voi mennä pieleen, aina alkaen hahmojen ja paikkojen ulkonäöistä ja olemuksista. Ja se sitten väistämättä pilaisi katsomiskokemusta. Musta tuntuu (etenkin kun on tässä vuosien varrella tullut katsottua niin Sormusten herra - kuin Potter-elokuviakin), että mä en tulisi olemaan (tarpeeksi) tyytyväinen, joten en tiedä, uskaltaisinko edes katsoa. Noh, turha tätä nyt on murehtia, kun ei ole telkkaa eikä TV-sarjaa.

Martinin sarja on tällä hetkellä mun lemppari (fantasia)kirjallisuudesta. Se menee jopa ohi Rowlingin, Tolkienin ja Hobbin tuotosten, jotka kaikki on vanhoja suosikkeja. Tykkään siitä myös enemmän kuin Bernard Cornwellin kirjoista (mä sain ihan hiljattain tietää, että Martin pitää Cornwelliä yhtenä esikuvistaan, mikä on aika hauskaa; mä olenkin aina pitänyt niitä jonkunverran samantyylisinä :D). Mä tykkään Tulen ja jään laulusta ihan samoista syistä kuin mitä täälläkin aiemmat kirjoittajat ovat kertoneet: Martinilla on monenlaisia ja monitahoisia henkilöitä, tarinaa kerrotaan hienosti useasta eri näkökulmasta ja se on kaikkea muuta kuin mustavalkoista/kliseistä paasausta. Juonessa on aivan uskomattoman upeita käänteitä. Anteeksi ylisanat, mutta joskus niillekin on paikkansa :) Ekaa kertaa lukiessa tuli pienoinen shokki kun tajusi, mihin kaikkeen Martin kykenee hahmojaan käyttämään, millaisia kohtaloita hän on heille varannut ja näin edelleen. Musta on myös virkistävää, että magialla ja taikaolennoilla tms. on toistaiseksi ollut suhteellisen pieni osuus, joskin nousussa se tuntuu olevan. Mä tykkään kamalasti Tulen ja jään laulusta löytyvästä poliittisesta juonittelusta ja yllättävän realistisen keskiaikaistyylisestä menosta, kiva kun näitä on sitten enemmän.

Mun suosikkikirjoiksi tähän mennessä julkaistuista on ehkä kohonnut Miekkamyrsky 1-2, sarjan ykkösosan Valtaistuinpelin hengittäessä niskaan. Kuninkaiden koitos on myös oikein hyvä ja jäntevä kokonaisuus, mutta Korppien kesteihin mä en ole vielä oikein päässyt sisälle. Sekin on (tottakai :D) paljon parempaa kuin mihin useimmat kirjailijat koskaan pystyvät, mutta jää mun mielestä hiukan jälkeen edeltävistä osista. Miekkamyrskyn mä nostin ykköseksi, koska siinä oli pari hyvin järkyttävää ja mullistavaa tapahtumaa, mutta siinä myös käsitykset eräistä hahmoista joutuivat aikamoisen uudelleenarvioinnin kohteeksi. Se on yksi mua eniten säväyttäneistä kirjoista, mä en muista, että minkään muun kirjan tapahtumat olisivat saaneet mussa aikaan niin voimakasta tunnekuohua. Jopa Valtaistuinpeli, vaikka sillä mä (tietenkin) viattomana aloitin Martinin aivoituksiin tutustumisen, jää tässä kakkoseksi.

Ehkä mä nyt lopetan tältä erää, on vähän rasittavaa vaan kehua :D Aiemmin mä saatoin vähän purnata siitä, että Martinilta tuntuu olevan vähän mopo karannut tarinan jatkamisen suhteen, mutta nyt kun tuli tuo uusin päivitys niin mä oon taas täynnä intoa. Vaikka ei siinäkään mitään varmaksi luvattu, mutta kuitenkin :D :D :D
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Niannar

 • olento
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #14 : Helmikuu 25, 2009, 23:38:43 »
Ei voi sanoa muutakuin, että G. R. R. Martin, on aivan mahtava kirjailija. Itse tutustuin hänen tuotantoonsa muutama vuosi sitten, enkä vieläkään ole saanut tarpeekseni hänen kirjoistaan, joita on tultu luettua suht moneen kertaan. Toivottavasti jatkoa ilmestyy äkkiä.
Itse pidän kirjoissa eniten siitä (kuten aika moni on jo sanonut), että Martin uskaltaa tapattaa hahmonsa saaden aikaan mitä erikoisimpia juonikiekuroita. Se luo tarinasta paljon realistisemman kuvan ja vangitsee lukijan mielenkiinnon. Toisaalta taas olisi mukavaa, jos hän säästäisi edes muutaman alkuperäisen hahmon, jottei kaikkien tarvitse kuolla.
En ollut kuullut, että Tulen ja jään laulu -sarjasta ollaan tekemässä tv-sarjaa. Tietääkö kukaan, milloin se valmistuu, tai sitä aletaan filmaamaan? (hymistelee koneel ääressä :D:D) Ei voi sanoa muuta kuin, mahtavaa! Martin on ihana. Suosittelen Martinin tuotantoa kaikille, jotka pitävät fantasiasta (tai lukemisesta muuten vaan), sillä Martinin kirjoitus tyyli on aivan ihastuttavan intensiivistä ja hän onnistuu herättämään lukijan mielenkiinnon hahmoillaan.
It always seems those Castles and Dreams fade with the morning light

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #15 : Helmikuu 26, 2009, 08:59:35 »
En ollut kuullut, että Tulen ja jään laulu -sarjasta ollaan tekemässä tv-sarjaa. Tietääkö kukaan, milloin se valmistuu, tai sitä aletaan filmaamaan? (hymistelee koneel ääressä :D:D)

Mä en ole hirmuaktiivisesti seurannut sarjan kuulumisia, mutta mun käsittääkseni se on tosiaankin ollut vaiheessa jo useamman vuoden. Osasyynä hidasteluun voi olla Martinin hidastelu Tulen ja jään valmistumisen suhteen, ihan ymmärrettävää ettei HBO halua välttis lähteä tekemään sarjaa, jonka päättyminen on täysin hämärän peitossa. Kässäriä ollaan kuitenkin tehty ja sekin on muistaakseni vahvistettu, että Briteissä filmataan (jos ryhdytään filmaamaan), mutta sen kummoisempaa ei tässä vaiheessa mulla ole tiedossa. Ainakin parista vuodesta varmaan joka tapauksessa puhutaan. HBO:lla on muitakin mahdollisia projekteja valmisteilla ja voi olla, ettei Tulta ja jäätä edes valita loppupeleissä. Näyttelijävalinnoista sen verran, että Westerosin forumeilla on paljon ehdotuksia kuka sopii keneksikin, ja TV-sarjan tekijät ovat ilmoittaneet, että he seuraavat ko. palstaa sillä silmällä. Sinne siis kipin kapin kommentoimaan, jos haluaa antaa jollekulle lisää ääniä tai ehdottaa jotain uutta. Eihän tuo tietenkään tarkoita sitä, että fanien ykkössuosikit pääsisivät takuuvarmasti näyttelemään (mikä on monessa tapauksessa oikeasti hyvä juttu, esim. Josh Holloway Jaimena olisi lähinnä kamalaa, mutta onneksi hän ei vissiinkään ole realistinen vaihtoehto), mutta on kuitenkin pieni mahdollisuus vaikuttaa :)

edit. pikku lisäys
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 26, 2009, 09:43:00 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #16 : Maaliskuu 03, 2010, 13:04:15 »
Siitä tuli sitten tv-sarja!

Lisätietoa projektista ja näyttelijöistä ja muuta mukavaa keskustelua mainiolla Winter Is Coming -saitilla.
HBO siis näytti vihreää valoa projektille, eli tilanne on tämä: ensimmäinen kausi/9 jaksoa + pilotti/ensimmäinen kirja. Filmaukset alkanevat kesäkuussa, ja sarja pullahtanee maailmaan fanien iloksi vuoden päästä.

Hmm. Minulla on oikeastaan hiukan ristiriitaiset tuntemukset. Toisaalta olen innoissani, enkä malttaisi odottaa näkeväni hahmoja ja tapahtumia omasta töllöttimestä. Varmasti sarja myös tuo uusia faneja hienolle tarinalle. Näin kirjoja odotellessa sarja tulee myös olemaan jonkinlainen lohtu ja ajantappaja.

Minua on kuitenkin koko ajan mietityttänyt kuinka tarina, joka etenee varsin verkkaisesti ja jonka pointti on hahmojen keskinäiset suhteet ja ne kiinnostavimmat asiat tapahtuvat pääosin heidän päidensä sisällä, toimii tv-sarjana. Suuri yleisö ei välttämättä ymmärrä fantasiatarinaa jossa ei sitä fantasiaa juurikaan ole. Näin ollen tarinaa on pakko karsia rankalla kädellä, valtavasta hahmogalleriasta jätetään joitakin pois ja actionia tungetaan sinne minne se ei kuulu. Hahmojen raiskaaminen luonnollisesti pelottaa. Näyttelijävalinnat ovat ihan oma aiheensa - niistä tullaan todennäköisesti nurisemaan vielä pitkän aikaa; Sean Beania (vaikka hieno mies onkin) on vaikea nähdä Nedinä, Daenerys ei vakuuta, Hurtta on sen 20 vuotta liian vanha ja Jon näyttää aivan metroseksuaalilta. Onneksi Tyrion sentään näyttää menevän nappiin.

Ennenkaikkea, se että Martin itse tulee käsikirjoittamaan sarjaa ei ainakaan vauhdita kirjojen julkaisua.=S Jos Dance ilmestyy tämän vuoden puolella, ollaan kyllä onnekkaita. Tokkopa saadaan koskaan lukea tarinan loppua, tällä vauhdilla kymmenen vuotta ei riitä kolmen kirjan julkaisuun.
Osa minusta kieltämättä toivoi ettei tarina olisi päässyt sarjaksi asti.

Mutta nyt olen liian negatiivinen! En vain halua asettaa toiveitani liian korkealle, jottei pettymys sitten aikanaan ole liian kova. Toivottavasti olen väärässä ja sarja on loistava, silloin minulle saa kaataa tervaa päälle.

Sarjan nimi siis tulee olemaan Game of Thrones mikä mielestäni on loistava valinta, ehkä hieman kuvaavampi ja selkeämpi nimi koko sarjalle kuin A Song of Ice And Fire.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 03, 2010, 13:20:49 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #17 : Maaliskuu 06, 2010, 10:58:22 »
Myös mun tuntemukset sarjaa koskien ovat ristiriitaisia. Monessa asiassa tekijät tuntuvat olevan kyllä aivan oikeilla jäljillä, ihan alkaen siitä että tehdään TV-sarja eikä yritetä ahtaa kirjoja elokuviksi (joka olisi ollut aivan totaalisen kuolleena syntynyt ajatus). Samoin sarjan kuvauspaikkojen valinta tuntuu onnistuneelta. Westeros muistuttaa niin paljon keskiaikaista Eurooppaa, että on mukava nähdä aitoja KA:lta periytyviä linnoja sekä eurooppalaista flooraa ja faunaa. Hyvää on sekin, että mun ymmärtääkseni Tulen ja jään laulua on tarkoitus lähestyä enemmän (pseudo)historiallisena draamana kuin fantasiaseikkailuna. Luulisi, ettei täyteactionia tästä syystä aivan niin mahdottomasti ole. Voisi kuvitella, että enemmän tarinan etenemiselle ja hahmojen syventämiselle varattua aikaa kuluttavat seksikohtaukset. Mitä nyt olen vähän joitain HBO:n sarjoja seurannut, niin pehmopornoa tuntuu piisaavan turhankin yltäkylläisesti. Mutta ehkä suuri yleisö tykkää sitten siitä, jos fantasian puute aiheuttaa ongelmia ;) Joskaan en kyllä tiedä, että aiheuttaako. Ovathan kaikenmaailman Tudorsit ja Roomat olleet kovin kehuttuja, joten kyllä sentyyppisillekin sarjoille on menekkiä. Ja GRRMhän on saanut tunnustusta nimenomaan siitä, kuinka poikkeuksellisen vähäinen rooli magialla ja muulla on hänen kirjoissaan – miksi tv-yleisö karsastaisi sitten sitä?

Mä en nyt liikoja viitsi näyttelijävalinnoista kaakattaa, kun tää kuitenkin on kirjaston topsu, mutta muutaman sanan haluan kyllä sanoa. Mä yritän kovasti suhtautua mahdollisimman neutraalisti, sillä mä tiesin jo etukäteen, että just täsmälleen oikeanlaisia näyttelijöitä ei kyllä ole olemassakaan – paitsi ehkä joidenkin epämääräisten sivuhahmojen kohdalla, joista ei ole kunnollista mielikuvaa :) Mutta kenties he onnistuisivat valitsemaan kelvollisia tai jopa tarpeeksi hyviä. No, suuri osa näyttelijöistä on mulle aivan tuntemattomia, joten en heidän ammattitaidostaan tiedä mitään. Täytyy vain olettaa, että osaavat hommansa, kun kerta tulivat valituiksi. Ja tuntemattomuus on sinänsä tavallaan plussaa – jotain Sean Beania on nähty niin paljon, että häntä (vaikka hyvin lahjakas onkin) voi tosiaan olla vaikeaa mieltää Nediksi. No, mä en nyt lähde ruotimaan jokaista valintaa, mutta näin yleisesti ottaen sanon, että aika johdonmukaisia ovat valinnoissaan olleet. Esimerkiksi Starkeiksi valitut näyttävät kovasti toisiltaan ja muodostavat siis uskottavan perheen. Sama koskee myös Danyn ja Viserysin näyttelijöitä. Yleinen ongelma taasen on hahmojen vanhentaminen. Se nyt on ihan ymmärrettävää, että esmes Danyn näyttelijä ei oikein voi olla oikean ikäinen. Hänellä kun on sen verran rankkoja kohtauksia, että pitää olla vähän vanhempi näyttelijä. Mutta esimerkiksi Hurtan ikäännyttämistä jotain nelikymppiseksi on vaikeampi sulattaa, ja sama juttu Jaimen, Tyrionin, Robbin (vaikka hänen rooliinsa ei ihan niin vanhaa valittukaan) kohdalla. Näiden henkilöhahmojen luonnetta ja tekoja selittää imo osaltaan heidän ikänsä, eikä homma ole enää niin uskottavaa, jos he ovat reippaita keski-ikäisiä. Jaimen kohdalla arveluttaa myös Nikolaj Coster-Waldaun tanskalaisuus. Kuinka uskottavan kaksosen hänestä saa englantilaisen (ja jonkun verran nuoremman) Lena Headeyn Cerseille? Kun nyt kuitenkin otin tässä esille joitain nimiä enemmän tai vähemmän negatiivisessa valossa, niin vastapainoksi sen verran, että Jennifer Ehlen valintaan Catelyniksi mä olen tosi tyytyväinen. Hän on lahjakas näyttelijä ja tuo mukavasti pukudraaman tunnetta mukanaan.

Kaiken kaikkiaan mä en kuitenkaan tiedä, miten suhtautua tähän tv-sarjaan just nyt. Periaatteessa musta on huono idea lähteä filmaamaan keskeneräisiä kirjasarjoja. Kun vertaa vaikka Pottereiden ja Sormusten herran filmatisointeja, niin huomaa kyllä edut siihen, että tekijät tuntevat filmauskohteensa kokonaisuudessaan. Tarinan osasten yhdistely/oikominen sujuu hallitummin, eikä tule mitään ikäviä yllätyksiä, että hups, tämä olikin tärkeää. No, GRRM:n mukanaolo varmaan estää pahimmat lapsukset, mutta eipä hänkään varmaan toisaalta täsmällisesti tiedä, mitä kaikkea tulee kirjoittamaan. Mutta suurempi ongelma varmasti on, että sarjan parissa touhuaminen hidastaa itse kirjojen kirjoittamista. Mikä on kurjaa, sillä aika verkkaisesti se tuntuu nytkin sujuvan. Ja kun lukee ADwD:n valmistumisen väliaikatiedotteita, niin tulee sellainen vaikutelma, että iso kirja on tulossa. Mikä taasen antaa ymmärtää, että juoni jatkaa paisumistaan, mikä puolestaan herättää epäilyksiä sen suhteen, että onnistuuko GRRM tosiaan solmimaan langanpäät yhteen vain kolmessa kirjassa – ja kauankohan niiden kirjoittamiseen sitten menee, kun tämänkin piti tulla ulos suhteellisen pian Korppien kestien jälkeen. Ja tv-sarjaan kytkettynä tämä pistää pohtimaan, että kuinka monta tuotantokautta meillä on mahdollisuuksia saada. Mä luulen useiden lailla, että Miekkamyrskyn filmaaminen jää viimeiseksi (paitsi tietenkin jos eka tuotantokausi floppaa, niin sitten ei päästä sitä pidemmälle). Siinä olisi ihan mahdollinen paussikohta lopettaa.

Niin, vielä tuosta nimestä. Mä myös tykkään kovasti Game of Thrones -valinnasta. A Song of Ice and Fire on musta ollut aina vähän omituinen, turhan runollinen tai jotain, kun ottaa huomioon, minkätyyppisistä kirjoista on oikeasti kyse. Mua itse asiassa vähän huvitti, kun luin että Patrick Rothfuss meinasi aluksi omalle The Kingkiller Chronicle -sarjalleen jotain samankaltaista nimeä, mutta vaihtoi sen sitten kun kuuli Martinin sarjasta. Ekan osan (so. The Name of the Wind - Kirjavalta on tulossa suomennos, huom! huom!) lukeneena mä sanoisin, että Martin ja Rothfuss voisivat melkeinpä vaihtaa sarjojensa nimiä päikseen :D Jaimekin varmaan tykkäisi.
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #18 : Maaliskuu 07, 2010, 11:04:17 »
Hehhehheh...^ :D


Näyttelijävalinnoista varmasti saa täällä kaakattaa ihan rauhassa - sarjalle tuskin ollaan ihan heti perustamassa omaa topsua, joten tämä on toistaiseksi ainoa sopiva paikka puhua sarjan kuulumisista.

kun lukee ADwD:n valmistumisen väliaikatiedotteita, niin tulee sellainen vaikutelma, että iso kirja on tulossa. Mikä taasen antaa ymmärtää, että juoni jatkaa paisumistaan, mikä puolestaan herättää epäilyksiä sen suhteen, että onnistuuko GRRM tosiaan solmimaan langanpäät yhteen vain kolmessa kirjassa – ja kauankohan niiden kirjoittamiseen sitten menee, kun tämänkin piti tulla ulos suhteellisen pian Korppien kestien jälkeen.

Olen epäillyt samaa asiaa jonkin aikaa. Odotin että jo Crows olisi antanut joitakin vastauksia ja selkiintymisiä asioihin - sen sijaan tulikin vain lisää kysymyksiä ja homma tuntuu tosiaan käyvän entistä kiemuraisemmaksi. Ja ensimmäistä kertaa minusta tuntui että tarina laahasi.
En ole erityisen aktiivisesti seurannut tuota Georgen blogia ja mitä hän projekteistaan kirjoittelee, joten en osaa arvailla onko hänellä ollut alun alkaen selvä käsitys siitä mihin kaikki lopulta johtaa kunkin hahmon osalta. Aina on olemassa se vaara että homma paisuu paisumistaan kuin pullataikina, jolle ei näy loppua ja jota Martin ei yksin enää saa pidettyä aisoissa. En tiedä onko tällaiselle vyyhdille mahdollista edes saada jokseenkin tyydyttävää päätöstä. Voin vain toivoa villeissä kuvitelmissani että herra kirjoittaa kolmea viimeistä "yhtäaikaa" niin ettei mikään ole sitten enää ristiriidassa, ja jotka ilmestyvät sitten lähekkäin.

« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 07, 2010, 11:12:17 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #19 : Maaliskuu 07, 2010, 21:03:06 »
^ Mä oon lueskellut GRRM:n blogia silloin tällöin ja saanut sellaisen vaikutelman, että kyllä hänellä on ollut suunnitelmat tarinan yleisestä kaaresta ja pääjehujen vaiheista. Mutta hänen kirjoitustyylinsä on kuitenkin sellainen, että hän ikäänkuin pyrkii antamaan hahmojensa kuljettaa tarinaa omilla ehdoillaan, mistä seuraa noita sivupolkuja ja lisääntyneitä sivumääriä. Jostain mä muistan lukeneeni, että alunperin GRRM:n oli tarkoitus tehdä trilogia (mutta elämänkumppaninsa kyllä epäili tätä alusta alkaen) :/ Korppien kestien haahuilun ja ADwD:n jatkuvan lykkääntymisen & koon kasvun takia on kuitenkin alkanut epäilykset herätä sarjan onnistuneesta päätökseen viemisestä mullakin. Mutta mä yritän ajatella niin, että sarjan keskivaihe on tunnetusti vaikeinta kirjoittaa, joten ehkä sen ongelmista selvittyä loput osat tosiaan tulisivat suht tiiviissä tahdissa.

Mutta nyt mä siirryn kaakattamaan, kun kerta siihen kannustettiin :) Tässä on muuten kuvakokoelma valituista näyttelijöistä, jos joku haluaa vilkaista.

Jos mä nyt aloitan Starkeista. Sean Bean on musta ymmärrettävä ja ihan hyväkin valinta Nediksi, vaikka Benjeniksi valittu Joseph Mawle on ulkonäöllisesti paljon lähempänä mun Nediäni. Mutta Bean on iso tähti ja vetää siis varmasti yleisöä ruudun ääreen
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
. Bean on kyllä liian vanha Nediksi, mutta se ei haittaa mua niin paljoa kuin jotkut muut ikäännyttämiset, koska Ned ei ole luonteeltaan kovinkaan raisu, vaan sellainen vakaa ja kypsä heppu. Ja joo, tiedän kyllä, miten tyhmältä syyltä tuo kuulostaa :D

Catelyniksi valittua Jennifer Ehleä mä ehdinkin jo kehua, mutta kehutaan nyt vähän lisää. Aluksi kuitenkin sen verran, että mä oon hämmästyksekseni joutunut huomaamaan monen inhoavan Catelynia syistä, jotka eivät mulle täysin aukene. Okei, sanoihan hän ilkeästi Jonille (josta useat Cat-bashaajat puolestaan tykkäävät) ja tekihän hän joitain huonoja päätöksiä, mutta muutaman pahaa sanaa tai lyhytnäköistä päätöstä stressaavissa tilanteissa ovat tuskin kovin suureja syntejä. Etenkin kun ottaa huomioon, mitä muut tarinan sankarit ovat saaneet aikaan ja miten helposti ne annetaan heille anteeksi. Eli siis jossain määrin perusteettomalta Catelynin dissaus musta vaikuttaa. Jennifer Ehle on kuitenkin hyvä näyttelijä ja osaa varmasti herättää Catelynin uskottavasti henkiin. Mä toivon, että kun hän antaa Catelynille kasvot, niin yleisön on helpompi ymmärtää tätä, eikä ohittaa vain jonain typeränä/kylmänä äiti/äitipuolihahmona.

Sansaa ja Aryaa näyttelevät Sophie Turner ja Maisie Williams ovat mulle yhtä vieraita kuin kaikille muillekin :) Mä tykkään kuitenkin siitä, että he näyttävät toisiltaan oikeastaan enemmän kuin mitä mä kuvittelin Sansan ja Aryan näyttävän. Tuo sellaista siskosfiilistä, joka välillä on kirjoissa ehkä turhankin kaukana. Mä odotan innokkaasti kummankin roolisuoritusta, Arya ja Sansa kun ovat molemmat mun lempihahmojani.

Brania näyttelevästä Isaac Hempstead-Wrightistä ei mulla ole oikeastaan mitään muuta sanottavaa, että ulkonäöllisesti hän sopii ihan hyvin Stark-kööriin. Branin kappaleet tuntuvat ehkä kaikista tylsimmiltä, joten mulle ei ole hänen hahmollaan nyt ylipäätään niin kamalasti väliä.

Robbin ja Jonin rooleihin valitut Richard Madden ja Kit Harrington ovat niinikään mulle aivan tuntemattomia. Vähän ehdinkin jo valittaa, että Madden on liian vanha ja se onkin suurin valitus, minkä keksin. Robb on kuitenkin vasta... ööh, siinä viidentoista (?) ja Madden kyllä näyttää (joskaan ei tuossa kuvassa niin kamalasti) päälle parikymppiseltä. Robbin hahmossa kun on kuitenkin aika tärkeää se, että hän on loppujen lopuksi vasta aikuiseksi kasvamassa, ei vielä aikuinen. Kit Harrington on sen sijaan musta ihan hyvä valinta Joniksi, ei tule sellaista fiilistä, että tässä menee nyt jotain ikävästi pieleen.

Sain vasta Starkit pikaisesti käsiteltyä ja näin paljon siihenkin meni tilaa :) No, eteenpäin vaan kuitenkin.

Daenerys ja Viserys Targaryenia näyttelevät Tamzin Merchant ja Harry Lloyd ovat molemmat musta hyviä valintoja sillä tietopohjalla, mitä mulla on. Aluksi tietysti plussaa siitä, että hekin näyttävät uskottavasti sisaruksilta. Harry Lloydista mä en tiedä mitään, ja koska ei hänellä suurta roolia edes ole, hän kelpaa mulle pelkästään ulkonäöllisistä syistä ihan tarpeeksi hyvin. Tamzin Merchant taasen on mulle hiven tutumpi. Mä oon nähnyt hänet Ylpeydessä ja ennakkoluulossa (siinä v. 2005 elokuvassa), mutta ei hän siitä mitenkään sen kummemmin jäänyt mieleen. Mä en laske tätä silti Merchantin viaksi, koska ei se rooli (herra Darcyn pikkusisko) ollut kovin merkittävä. Ei hän edes olisi oikeastaan voinut jäädä mieleen muutoin kuin olemalla täysi katastrofi, mitä hän ei siis kuitenkaan tehnyt :) Itse asiassa, kun nyt ajattelen, niin nti Darcy ja alkuvaiheen Dany muistuttavat jossain määrin toisiaan, joten ainakin siitä Merchantin voisi kuvitella selviävän kunniakkaasti. Mun ymmärtääkseni Tamzin Merchantin valinta on kuitenkin saanut selkeästi eniten kritiikkiä osakseen. No, ehkä kritisoijat ovat nähneet hänen roolisuorituksiaan enemmän ja ovat voineet tätä kautta muodostaa mielipiteensä, mutta suurin osa mun näkemistäni haukuista on kyllä keskittynyt hänen ulkonäköönsä. On kuulemma liian ruma. Mä olen tästä eri mieltä, Merchant on mun silmiini tarpeeksi kaunis, ja ennen kaikkea juuri sellaisella sirolla tavalla, jonka mä yhdistän Danyyn.

Drogon rooliin valittu Jason Momoa on niinikään hyvä valinta. Aika lähellä mun mielikuviani ja plussaa myös siitä, että hän taitaa olla niitä harvoja, jotka ovat oikeanikäisiä. Näyttelijäntaidoilla ei ole niin kamalasti väliä, koska ei hänenkään roolinsa ole niitä suurimpia.

Lannistereista mun suosikkini on Cerseitä näyttelevä Lena Headey. En muista kiinnittäneeni sen kummempaa huomiota häneen missään, vaikka nyt kun tarkistin, niin huomasin että jokusen Headeyn tähdittämän elokuvan olen kuitenkin nähnyt. Mutta niissä hänellä onkin ollut pikkurooleja. Eli mun mielipiteeni hänestä lepää vankasti ulkoisilla seikoilla (joskin kyllä Headeyn cv on kunnioitettavan pitkä). Headey ei ole ihan sennäköinen, miksi Cersein kuvittelin, mutta tarpeeksi lähellä, ja hänen olemuksensa on jotenkin oikeanlainen. Se on myös hyvä puoli, että Headey ei ole liian naisellisen näköinen, vaikka onkin kovin kaunis. Cersein pitää ollakin hiven maskuliininen, hänhän on kovin yhdennäköinen kaksoisveljensä kanssa. Mutta ikävä kyllä Jaimeksi valittu Nikolaj Coster-Waldau menee sitten omalta osaltaan imo pahemmin metsään tässä toistensa peilikuvat -asiassa. Jaime on kyllä soturihahmo, mutta ei Cersein kaksonen voi näyttää noin karskilta. Mä en saa NCW:stä myöskään kovin aatelista vaikutelmaa, mutta ehkä hän sitten osaa näytellä sopivalla tavalla ylimielistä ja etuoikeutettuun asemaansa tottunutta. Ja tietysti toivottavasti Jaimea muutenkin. NCW:n iästä ja epäenglantilaisuudesta purnasin jo aiemmin, joten ei tässä siitä sen enempää. Kaiken kaikkiaan NCW on mulle rehellisesti sanottuna ehkä se suurin pettymys. Jaimesta on muodostunut yksi mun lemppareistani ja mä tietysti toivoin, että hänen näyttelijällään olisi kaikki niin kuin juuri mä olen ajatellut ;) Lannistereista viimeisimpänä ja vähäisimpänä (har, har) sitten Tyrionia näyttelevä Peter Dinklage. Hän on vissiinkin suurin suosikki, mutta mulla ei ole hänestä kauhean selvää mielipidettä. Mä en muista nähneeni hänen työskentelyään muualla kuin Prinssi Kaspianissa, mutta eipä sen perusteella voi oikein arvioida, miten Dinklage suoriutuu Tyrionin roolista. Elokuvia enemmän seuraavat tuntevat tietysti paremmin hänen kykynsä, joten ehkä heidän arvioihinsa voi luottaa. Mä en kuitenkaan voi olla ajattelematta, että ehkä Dinklage ei kuitenkaan ole aivan niin erinomainen kuin mitä hehkutetaan. Sen mä kyllä voin uskoa, että hän oli paras vaihtoehto rooliin. Mutta kun Tyrionin roolin fyysisiä vaatimuksia vastaavia näyttelijöitä on kuitenkin loppupeleissä huomattavasti vähemmän kuin muihin rooleihin, niin Dinklage ei ehkä ole läpikäynyt niin tiukkaa seulaa. Ulkonäöstä sen verran, että piirteiltään hän ei vastaa kovinkaan hyvin mun mielikuviani. Ikä hänenkin kohdallaan on se suurin mutta.

En mä kehtaa venyttää viestiäni enempää, ei tätä pidemmälle jaksa enää kukaan lukea :)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #20 : Maaliskuu 08, 2010, 12:36:19 »
Ja kerran vauhtiin päästiin, lisää pohdiskelua näyttelijävalinnoista ja hahmoista yleensä.

En sano, että Sean Bean on huono valinta. Tykkään hänestä tosi paljon näyttelijänä, hänessä on sellaista hiljaista voimaa ja arvokkuutta joka mielestäni sopii Nedille täydellisesti. Minusta hän vain on liian vaalea (eikö ideana ole että Ned ja Jon ovat samannäköisiä??) mikä ei tietenkään ole sellainen ongelma mitä ei saisi maskeerauksella kohdalleen. Jostain syystä, aina kirjoja lukiessa ajattelin Jorahille Sean Beanin kasvot. (Menee vielä sarjaa katsoessa puurot ja vellit sekaisin)
Sean on ihan hyvä valinta, kerran ei Hugh Jackmania saatu. Rantapoika-Eddard. XD

Jennifer Ehle
on hyvä valinta Catelyniksi. Catelynistä on tullut miltei yksi suosikeistani. Hän on hieno nainen, lojaali puoliso ja vahva äiti
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Luulen, että Catelynia vihataan juuri tuon Jon-kuvion takia. Kohtuutonta Catelyniltä, kieltämättä, mutta tavallaan ymmärrän häntä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Kaikki Starkin lapset näyttäisivät olevan ihan hyviä valintoja, joskaan Sophie Turner ei ihan Sansan veroinen kaunotar ole. Bran on yksi suosikeistani, monella tapaa ehkä sarjan henkisin ja pohdiskelevin hahmo. Jon... Hyvä poika se on ja kunniallinen, mutta haistan hiukan tekopyhyyttä tuossa hommassa. Lisäksi hän on mielestäni tarinan ainoa ennalta-arvattava hahmo. En vihaa häntä missään nimessä, mutta putosi suosikkieni listalta viimeistään kolmannen kirjan aikana. Näyttelijäksi valittu Kit Harrington on kyllä liian nätti ja maitonaamainen, mutta saavatpahan tytöt kirkua.

Benjeniä näyttelevä Joseph Mawle vaikuttaisi ainakin ulkoisesti nappivalinnalta. Samoin Lannisterin kaksoset. Lena Heady on kaunis ja kylmä kuten kuuluu, ja Nikolaj Coster-Waldau vastaa kyllä mielikuvaani Jaimesta. Hieno, monitahoinen hahmo tuo Jaime. Kuten kaikki Martinin hahmot. Hän on ennenkaikkea soturi, joten ei Jaimea voi mikään nättinaamainen ylvästelijä näytellä. En näe mikä ongelma Nikolaj´n tanskalaisuus voisi olla. Kovin tummia ovat kyllä nuo molemmat...
Peter Dinklage taisi olla ainoa vaihtoehto Tyrioniksi. Tyrionin roolitus ei varmasti ole se helpoin homma, ja Mab olet kyllä oikeassa, Dinklagekin on liian vanha. Tyrion on, mitä...24-25?? Muutoin, ulkoisesti kaveri vaikuttaisi sopivan rooliinsa. Odotan innolla kenet valitaan Tywiniksi.

Rory McCann... Hurtan roolitusta odotin kovasti. Hahmo on tarinan suuria suosikkejani ellei peräti se suurin. Mutta kuinka nallekarhumainen McCann herättää henkiin halveksuntaa tihkuvan ilkeän häijyläisen...? Ja ikä on tässäkin ihmetyksen aihe. Mikäli tv-sarja elää kauemmin kuin yhden kauden (mitä kyllä epäilen suuresti) joutuu McCannin näyttelijätaidot vielä koetukselle. Tämä rooli voi onnistua erittäin hyvin, tai sitten mennään metsään niin että pusikot ryskää. En kyllä koskaan kuvitellut Cleganelle skottiaksenttia..=S

Tamzin Merchantin olen aikaisemmin nähnyt vain Tudorsissa, eikä tyttö kyllä tehnyt suurensuurta vaikutusta. Ymmärrän kyllä että tästä näyttelijävalinnasta on eniten purnattu. Olisin niin halunnut meidän Fleurin eli Clémence Poésyn Daenerysiksi. Hänkin on yli-ikäinen, mutta pienikokoinen ja näyttää ikäistään nuoremmalta. Lisäksi hänessä on tiettyä voimaa ja karismaa, jota Danyn rooli mielestäni vaatii. Hän on myös tehnyt seksikohtauksia aiemmin tv:ssä, eli tuskin olisi säikähtänyt Danyn aktiviteettejä.

Sanon sen, että tuo näyttelijöiden viimeistä karvaa myöten hahmoa vastaava ulkonäkö ei tietenkään ole täysin oleellista eikä edes mahdollista, pääasia että tuntuma, olemus ja yleinen esiintyminen menevät kohdalleen. Minkä pitäisi onnistua kerran GRRM on mukana.

Tv-sarjasta todennäköisesti pudotetaan joitain hahmoja kokonaan pois, ja ketähän he mahtavat lopulta olla? Barristan Selmy? Ilyn Payne? Jaqen H'ghar?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 08, 2010, 12:45:48 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #21 : Maaliskuu 09, 2010, 09:52:06 »
Rantapoika-Eddard. XD

Eddardin ja kesäisten, lämpöisten rantojen yhdistämisessä on kyllä jotain perustavanlaatuisesti väärin...

Catelynista vielä, että eiväthän ne tosiaan silloin mitään ystävällisiä sanoja olleet (ja antoivat huonon ensivaikutelman Jonin ja Catelynin suhteesta), mutta musta jotkut ovat kyllä innostuneet vähän liikaa ja tulkinneet niihin vaikka minkälaista vuosikausia jatkunutta Jonin heitteillejättöä ja totaalista mitätöimistä. Itse sain kirjoista lähinnä sellaisen vaikutelman, että Catelyn sieti Jonia ihan kohtuuhyvin – etenkin kun tosiaan ottaa huomioon, millaisen taakan Ned hänelle sälytti – ei vain välittänyt tästä yhtä paljon kuin omista lapsistaan. Jon kuitenkin oli selvästi hyvissä väleissä sisaruspuoliinsa, sai hyvän kasvatuksen jne., ehkä lähinnä joissain virallisissa juhlallisuuksissa se äpäryys näkyi. Ja kun Catelyn sitten lausui nuo enemmän tai vähemmän kohtalokkaat sanat, niin hän oli kyllä aikamoisessa tilassa, uupunut ja kovin huolissaan, eikä silloin varmaan tule harkittua paljoakaan sanomisia.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Bran on yksi suosikeistani, monella tapaa ehkä sarjan henkisin ja pohdiskelevin hahmo. Jon... Hyvä poika se on ja kunniallinen, mutta haistan hiukan tekopyhyyttä tuossa hommassa. Lisäksi hän on mielestäni tarinan ainoa ennalta-arvattava hahmo. En vihaa häntä missään nimessä, mutta putosi suosikkieni listalta viimeistään kolmannen kirjan aikana. Näyttelijäksi valittu Kit Harrington on kyllä liian nätti ja maitonaamainen, mutta saavatpahan tytöt kirkua.

Heh, niinhän se menee, että toisen ihastus on toisen kauhistus.... tai no, en tarkoittanut nyt olla noin jyrkkä, en mä Brania mitenkään inhoa. Mä taidan vaan olla liian kärsimätön ja maailmallinen Branin vaiheille ja ominaisuuksille... hän on kuitenkin ainoa, jonka kappaleisiin mulla on ollut vähän vaikeuksia keskittyä uusintalukemisilla, pikakelausta on saatettu käyttää. Jonista mä oon aika pitkälti samoilla linjoilla sun kanssasi. Mun kiintymistäni häneen haittaa lisäksi kuitenkin se,
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Nikolaj Coster-Waldau vastaa kyllä mielikuvaani Jaimesta. Hieno, monitahoinen hahmo tuo Jaime. Kuten kaikki Martinin hahmot. Hän on ennenkaikkea soturi, joten ei Jaimea voi mikään nättinaamainen ylvästelijä näytellä. En näe mikä ongelma Nikolaj´n tanskalaisuus voisi olla. Kovin tummia ovat kyllä nuo molemmat...

Tumma on myös Peter Dinklage, joten vetyperoksidia kyllä tarvitaan runsain määrin :) Tukka varmaan kyllä vaalenee, mutta toivottavasti kulmakarvatkin saavat jonkinlaisen käsittelyn (nimimerkillä ikuisia traumoja Orlando Bloomin Legolaksesta). Cersein kohdalla hipiän tummuus myös häiritsee vähän, mä kun oon ajatellut hänen suosivan wanhanaikaiseen tyyliin auringon karttamista (Lannisterin pojat sen sijaan ovat hyvinkin voineet saada aurinkoa ulkona toikkaroidessaan). Hehe, tää nyt on uskomatonta nillittämistä, mutta kun ei tässä vaiheessa oikein voi muuta kuin takertua pinnallisiin yksityiskohtiin. Jaimesta ja NCW:stä sen verran, että mä pelkään tanskalaisuuden kuuluvan hänen aksentissaan, ja olisi vähän hölmöä, jos Jaime puhuisi eri tavalla kuin muut samoissa ympyröissä kasvaneet. Ja tuo ulkoinen olemus taasen... mä en oikeastaan ymmärrä, miksi nättinaamainen ylvästelijä ja soturi ovat toisensa poissulkevia kategorioita. Mun mielestä Jaime nimenomaan on molempia. Ja nättinaamaisuudella mä tarkoitan ennen kaikkea hänen ja Cersein yhdennäköisyyttä – se on kirjoissa niin moneen korostettu asia, että ei sitä voi ihan noin vaan ohittaa merkityksettömänä. No, mä en kyllä usko, että sillä olisi paljon muuta kuin symbolista merkitystä (so. en odota, että J&C missään vaiheessa lopuissa kirjoissa naamioituisivat toisikseen tjsp.), mutta on kuitenkin sellainen asia, johon mä oon lukiessani kiinnittänyt huomiota. Sen takia mä toivoin, että se olisi otettu paremmin huomioon näyttelijöitä valitsessa. Ehkä jopa enemmän kuin Jaimen soturina olo, sillä maailma on täynnä lihaskimppuja, joista saa uskottavan soturin, mutta Cersein ”identtiseen” kaksoseen ei sitten rahkeet välttämättä riitäkään. Sen sijaan jollain Cersei-lookalikellä voisi olla paremmat mahkut saavuttaa myös tämä toinen kriteeri. On niitä sellaisia vähän hintelämpiäkin tapauksia, jotka kuitenkin ovat vaarallisia miekan kera. Mutta kaiken kaikkiaan luonnollisesti paljon tärkeämpää on, kuinka hyvin NCW onnistuu tulkitsemaan Jaimea. Moni sitäpaitsi tuntuu olevan hänen valintaansa kovin tyytyväinen, joten siinä suhteessa ilman muuta onnistunut roolitus. Enkä mäkään ole mikään vannoutunut vihollinen. En tiedä, ehkä tuo tumma tukka ja ikä hämäävät sen verran, että en osaa nähdä häntä Jaimena, vaan pikemminkin jossain muussa roolissa. Ehkä joku Greyjoy? (sitäpaitsi tanskalaisuus olisi tässä eduksi, sellaista viikinkimeininkiä :D) Tai miksei vaikka Robertina, tosin jotain läskipukua ilman muuta tarvittaisiin. Mä en itse asiassa ole kauhean tyytyväinen Mark Addyyn. Ennakkoluuloja tietysti taasen, mutta mua mietityttää, että kuinka hyvin hän onnistuu välittämään Robertin menneisyyden – R. oli kuitenkin mahtava soturi loistonsa päivinä ja sen pitäisi jotenkin näkyä hänen myöhempinä repsahtaneina päivinäänkin. Robert on lisäksi sellainen hahmo, että hänet olisi helppo muokata pelkästään koomiseksi juoppokuninkaaksi, joten tietysti pelottaa, että tekijät tekevät juuri näin. Kovasti tietysti puhutaan, että realistisella tatsilla ollaan liikkeellä ja kirjoille uskollisia, mutta mä en voi unohtaa sitä kuulemaani tiedonmurusta, että alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla (joku tuotantoon sekaantunut aseiden tuntija puhui heidät sitten pois tästä). Tiedä mitä yllätyksiä on vielä luvassa.

Lainaus
Odotan innolla kenet valitaan Tywiniksi.

Mä toivon Charles Dancea (aika paljon fanisuosikkeja on vissiin valittu, joten ehkä mahkuja on tämänkin suhteen)

Lainaus
Rory McCann... Hurtan roolitusta odotin kovasti. Hahmo on tarinan suuria suosikkejani ellei peräti se suurin. Mutta kuinka nallekarhumainen McCann herättää henkiin halveksuntaa tihkuvan ilkeän häijyläisen...? Ja ikä on tässäkin ihmetyksen aihe.

Allekirjoituksesi pistikin vähän epäilemään, että olet pro-hurttalainen :D Eipä silti, oikein hyvä hahmohan hänkin on. Minkä takia mäkin vartosin innolla näyttelijän valintaa. Yleisesti ottaen se oli kyllä odotettavaa, että monet näyttelijät ovat liian hyvännäköisiä rooleihinsa (alalle kun ei niin kamalasti tavallisia pulliaisia kerry), ja Hurtan lisäksi mä sanoisin, että Robb ja Jon ovat myös tällaisia. Hurtan kohdalla se on kuitenkin vielä valitettavampaa, kun hän kuitenkin on niin korostetun vastenmielisen näköinen, ei mikään sädehtivä prinssi parilla palovammalla. Ja tuo ikä... huooh, sanotaanko että Hurtan ikäännyttäminen oli mulle tavallaan se ikävin ikäännyttäminen. Muut jotenkin vielä ymmärtää (Dany ja Tyrion käytännöllisistä syistä ja koska Jaime on Tyrionin isoveli, niin ei hänenkään näyttelijänsä voi kamalan nuori olla... no, Robbia mä en myöskään kyllä ymmärrä), mutta Hurtta ei ole kytköksissä Robertin valtakauden alkamisen aikoihin, joten häntä ei ole pakko vanhentaa sisäisen logiikan takia. Ja kun Hurttaa vanhennettiin, niin miten käy Lorakselle? Briennelle? Näiden hahmojen nuori ikä on musta hyvin olennainen tekijä heidän, ööh, naiiviuttaan/viattomuuttaan/tjsp. (huonoja sanoja molemmat, mutta en keksi parempiakaan) selittäessä. Brienne btw on sellainen hahmo, jonka roolitusta mä odotan kauhulla. Kaikkein pahin vaihtoehto olisi, jos siihen valittaisiin joku wannabe-xena. Pikkusormea sen sijaan mä odotan positiivisin mielin. Yksi lemppareistani, joten on kiinnostavaa nähdä, kuka tulee valituksi. Ja hän ei vaikuttaisi kauhean vaikealta roolitettavalta. John Simmia on ehdotettu ja kelpaisi kyllä mulle.

Clémence Poésy olisi tosiaan voinut olla hyvä valinta Danyksi - vaikka hiukan vaisu Fleur hän musta kyllä oli. Mutta en mä ole lyönyt hanskojani tiskiin Mercantinkaan suhteen (en ole nähnyt häntä Tudorseissa, joten ei mitään traumoja siitä) :)

Lainaus
Sanon sen, että tuo näyttelijöiden viimeistä karvaa myöten hahmoa vastaava ulkonäkö ei tietenkään ole täysin oleellista eikä edes mahdollista, pääasia että tuntuma, olemus ja yleinen esiintyminen menevät kohdalleen. Minkä pitäisi onnistua kerran GRRM on mukana.

Samaa mieltä, samaa mieltä (joskin hauska siitä kuitenkin on nipottaa). Mutta kuinka paljon GRRM sotkeentuu loppujen lopuksi? Tiedän, että hän kirjoittaa yhden jakson per tuotantokausi, mutta tekeekö sitten muutakin (paitsi kommentoi tarvittaessa)? En mä ole kuullut, että hän olisi vaikuttanut näyttelijä- tai kuvauspaikkavalintoihin tms. Hyvä toki, jos tekee niin.

Lainaus
Tv-sarjasta todennäköisesti pudotetaan joitain hahmoja kokonaan pois, ja ketähän he mahtavat lopulta olla? Barristan Selmy? Ilyn Payne? Jaqen H'ghar?

Hyvä kysymys, mutta nyt kun on niin paljon vielä hämärän peitossa (paitsi se, että millaiset kohtalot Martin on kullekin varannut ja kuinka pitkälle HBO ylipäätään suunnittelee filmaavansa - ja yrittävätkö saada koko tarinan ruudulle vai keskittyvätkö lähinnä Lannistereiden ja Starkien yhteenottoon), niin paha sanoa mitään. Mä kuitenkin tietysti toivon, että mahdollisimman vähän, mahdollisimman merkityksettömiä ja lähinnä sellaisista porukoista, joihin mä en ole kiinnittänyt kamalasti huomiota. Esimerkiksi Danyn ja Robbin seurueiden hahmojen sulautus toisiinsa ei varmaankaan aiheuta ongelmia. No, tuo taisi nyt olla aika lailla itsestäänselvyys. Hmmm. Mitenköhän Theonin sedät? Davos? Martellit?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 09, 2010, 13:18:32 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #22 : Maaliskuu 11, 2010, 23:14:46 »
Hyvin sanottu Catista.^

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
mä en oikeastaan ymmärrä, miksi nättinaamainen ylvästelijä ja soturi ovat toisensa poissulkevia kategorioita.

Eivät ne olekaan, Jaimen tapauksessa. Hänessä on nuo "vastakkaiset" ominaisuudet, mutta
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Tuo ei välttämättä välittyisi ainakaan uudelle, tarinaa entuudestaan tuntemattomalle katsojalle, jos rooliin olisi valittu hintelämpi, hento ja kaunis kaveri. (Ajattelen taas pitkällä tähtäimellä mikä on täysin turhaa, koska sarja tuskin elää kahta kautta kauemmin)
Mikäs siinä jos täydellinen, Jaimen rooliin syntynyt näyttelijä olisi löydetty. Minusta Nikolaj on ihan riittävän komea ja yhdennäköisyyttäkin Lenan kanssa on. Ainakin tämä tuttu kuva on kovin edustava. Kyllä tuosta Jaime saadaan, älä huoli!

Lainaus
alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla

Mitä?!!

Lainaus
monet näyttelijät ovat liian hyvännäköisiä rooleihinsa

Se on kai se yleisön miellyttäminen. Siksi nautinkin Deadwoodista niin paljon! Niin rumia ukkoja että pahaa teki.

Eiköhän ainakin Hurtta siitä rumene kun pistetään proteesia naamaan.
Nuorehko ikä ja sen mukainen käytös, josta mainitsit, pätee itseasiassa myös häneen. Olen aina pitänyt niitä kiukkuamisia ja mökötyskohtauksia jokseenkin lapsellisina, joten... Harmi tosiaan tuo ikäännyttäminen.
Sinänsä paradoksaalista, että olisin antanut ilomielin yhden varpaan jos Ray Stevenson olisi valittu rooliin. Ja hän on vuosimallia '64...

Jep, piinatut sielut ovat minun juttuni. Ja koirat. Näyttäkää vilauskin ongelmatapauksesta niin meikäläistä viedään.

Charles Dance, kyllä kiitos. Hyytävä mies, kertakaikkiaan.

John Simm olisi hyvä Pikkusormi. Ajattelin jossain vaiheessa Robert Carlylea - ei mikään järin omaperäinen ehdotus, mutta mies on juukelin hyvä, monipuolinen näyttelijä ja takuulla saisi roolista kaikki mehut irti. Henkilökohtaisesti, kaikista tarinan hahmoista olen oppinut halveksimaan tätä eniten,
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
mutta kiinnostavaa kyllä seurata hahmon tulkintaa, oli näyttelijä kuka hyvänsä. Yhden ihastus on toisen kauhistus. =)

Olin kokonaan unohtaa Mark Addyn. Samaa mieltä, minulla on myös epäilyni tämän suhteen. Johtuu tietysti komediarooleista joita hän on pääosin tehnyt, miksi on niin vaikeaa yhdistää Robertin jylisevää mahtavuutta häneen. Olen nähnyt Full Montyn liian monta kertaa, enkä voi olla miettimättä kohtausta jossa Addyn hahmo käärii muovikelmua ympärilleen ja järsii suklaapatukkaa.

Lainaus
kuinka paljon GRRM sotkeentuu loppujen lopuksi? Tiedän, että hän kirjoittaa yhden jakson per tuotantokausi, mutta tekeekö sitten muutakin (paitsi kommentoi tarvittaessa)? En mä ole kuullut, että hän olisi vaikuttanut näyttelijä- tai kuvauspaikkavalintoihin tms.

Kukapa tietää?

Hauskaa tuossa Doune Castlessa, joka siis esittää osittan Talvivaaran linnaa (uunituoretta kuvaa paikan päältä WiC:n sivuilla) on, että siellä kuvattiin Monty Pythonin hervotonta The Holy Grailia. Mietin, mahtaako sitten aikanaan kesken Talvivaaran pitojen juolahtaa kyseisen elokuvan legendaarinen hääkohtaus mieleen (puhumattakaan näyttelijöistä paikan päällä).
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Hauska leffa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2010, 23:38:07 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #23 : Maaliskuu 12, 2010, 23:05:27 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)


Jaimesta. Mä en ehkä vain osaa päättää niitä Jaimen ydinominaisuuksia, joihin voisi keskittyä hyvällä omallatunnolla muuttamatta häntä liian yksipuoliseksi. NCW kuitenkin tuntuu vievän häntä turhan paljon pelkälle soturilinjalle, ehkä joksikin toiseksi Bronniksi. Itse asiassa, kun pistit viestiisi Hurttaa ajatellen tuon Ray Stevensonin kuvan, tajusin myös, että koska hän ja NCW muistuttavat jossain määrin toisiaan, niin mä olen jotenkin järkevästi yhdistänyt sen siihen, että heidän roolihahmonsakin olisivat sitten yhtäläisiä. Tai että ainakaan mä en osaisi suhtautua NCW:n Jaimeen Jaimena, kun joku tituspullonhenki kurkkisi sieltä taustalta ;)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Kyllä tuosta Jaime saadaan, älä huoli!

Hehe, kyllä mä varmaan murehdin, ainakin siihen saakka kunnes näen, miten NCW käytännössä tulkitsee Jaimea. Jos hän on surkea, niin sitten mä retostelen tietäneeni alusta lähtien, ettei hänestä olisi Jaimeksi. Jos hän on loistava, niin sitten mä hiivin tänne deletoimaan kaikki kritisoivat viestini :)

Lainaus
Lainaus
alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla
Mitä?!!

Niinpä. Noin mäkin ajattelin. Ja ajattelen vieläkin.

Tai jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin nyt – kun vaara on mitä ilmeisemmin ohi – se tavallaan jo vähän naurattaakin (sellaisella kimakalla ja epäuskoisella tavalla). Mutta kyllä se myös iski aikamoisen särön luottamukseen tekijöitä kohtaan. Ja lisäpontta sain huomatessani, että toisen tuottajan, David Benioffin, cv:ltä löytyy Troija-elokuva. Vaikka antiikista kovasti tykkäänkin, Troija ei muhun tehnyt kovin suurta vaikutusta. Liian keskinkertainen ja halpoihin ratkaisuihin tukeutuva.

Lainaus
Nuorehko ikä ja sen mukainen käytös, josta mainitsit, pätee itseasiassa myös häneen. Olen aina pitänyt niitä kiukkuamisia ja mökötyskohtauksia jokseenkin lapsellisina

Joo, hyvä huomio tuo. Hurtan ikää on välillä vähän vaikea muistaa, hän kun on niin kyyninen (tai realistinen, miten sen nyt ottaa), tympääntynyt ja kaikkea, että voisi kuvitella vanhemmaksi. Itse asiassa jonkun verran samantapainen juttu kuin Tyrionin kohdalla. Mä muistaakseni ekaa kertaa Hurtan nuoruuden tajutessani hieman yllätyin, mutta kyllä se ihan hyvin järkeen kuitenkin käy – hän tosiaan käyttäytyy välillä aika epäkypsästi.

Lainaus
Siksi nautinkin Deadwoodista niin paljon! Niin rumia ukkoja että pahaa teki.

Mä en Deadwoodia olekaan tullut katselleeksi. Kehuja siitä olen kyllä paljon kuullut, mutta ei mulla tainnut olla enää telkkua siinä vaiheessa, kun sitä esitettiin. Vai johtuikohan katsomattomuus liian myöhäisestä lähetysajankohdasta... en muista enää, mutta sen muistan, että ajankohtaa kyllä harmiteltiin ja olin ainakin hengessä mukana. Sopranosit tuli sentään katseltua ja siitä tykkäsin kovasti.

En tiedä, ehkä Deadwood olisi jatkunut pitempään (eikös sekin lopetettu vähän ennenaikaisesti?), jos siinä olisi ollut enemmän suurta yleisöä miellyttäviä kaunokasvoja. Joten toivottavasti GoT:in silmänilot hoitavat nyt ne hommansa :) Mä oon psyykannut itseni odottamaan kolmea tuotantokautta, joten parasta olisi tulla ne kolme.

Lainaus
Ajattelin jossain vaiheessa Robert Carlylea - ei mikään järin omaperäinen ehdotus, mutta mies on juukelin hyvä, monipuolinen näyttelijä ja takuulla saisi roolista kaikki mehut irti.

Carlyle on todella hyvä näyttelijä ja varmasti kykenisi tulkitsemaan Pikkusormea onnistuneesti. Joskin mun on pakko heittäytyä ikärasistiksi hänenkin kohdallaan – Pikkusormenhan tulisi olla joitain vuosia Catelynia nuorempi, eikä tästä ikäsuhteesta voi mielestäni oikein luopua. Ja kun nyt Mark Addy tosiaan on Robertin roolissa, niin tähän lisättynä Carlylen mukanaolo... olisi vähän outoa. Aika vinksahtaneen hovin he muodostaisivat :)

Pikkusormi on imo juuri sellainen hahmo, jonka häikäilemättömyyttä rakastaa vihata tai kauhistella. Ja ah, sitä kieroutuneen älyn määrää :)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Tykkään muuten paljon tuon taiteilijan muistakin asoiaf-tulkinnoista, Lannisterit –Tywiniä lukuunottamatta – ja Brienne ovat aika hyvin kohdallaan. Vaikka eiväthän ne teknisesti ja yksityiskohdiltaan ole ollenkaan samaa kastia esim. Michael Komarckin töiden kanssa.

Lainaus
Mietin, mahtaako sitten aikanaan kesken Talvivaaran pitojen juolahtaa kyseisen elokuvan legendaarinen hääkohtaus mieleen (puhumattakaan näyttelijöistä paikan päällä).
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

:D

EDIT. Huooh, Jennifer Ehleä ei ilmeisesti nähdäkään Catelyninä. Rooliin on vaihdettu Michelle Fairley, joka btw näyttelee Hermionen äitiä tulevissa DH-elokuvissa. Mä en tiedä Fairleystä mitään enempää, joten en osaa arvioida, kuinka mallikkaasti hän suoriutuu Catelynin roolista. Mutta ikäväksi uutiseksi mä kuitenkin tän lasken, sillä Jennifer Ehle oli varmaankin mun lempiroolitukseni GoT:iin :(
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 04, 2010, 19:44:00 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #24 : Maaliskuu 24, 2010, 23:19:05 »
Onpa ikävä juttu, että Jennifer Ehle meni vaihtoon. =( Olin tosi innoissani tuosta roolituksesta.
Eli pilotin Catelyn-osuudet meni nyt uusiksi...
Olen ollut uutispimennossa viime päivät joten sain vasta juuri nyt tietää asiasta. Minullekaan ei sano tuo uusi nimi mitään, joskin pärstä näyttää hämärästi tutulta. Eikö Michelle Fairley ole hiukan liian vanha Catelyniksi..?
Ääh, toivottavasti ei tule enempää huonoja uutisia. Voihan...

No, jatketaan. Joo, totta, ei se Eddard ikinä semmoista!^  Mutta alussa näytti kyllä pahasti siltä. Mielikuvitukseni on välillä likainen.
Minulla on tulevaisuuden varalle muuan toinenkin teoria, josta vaikenen viisaasti.:)

Pohdintaa Jonista..

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Vain painajaisissani, joten älä pelottele.

Lainaus
Pikkusormi on imo juuri sellainen hahmo, jonka häikäilemättömyyttä rakastaa vihata tai kauhistella. Ja ah, sitä kieroutuneen älyn määrää :)

"Kieroutunut" on tässä se avainsana.

Pohdintaa Pikkiksestä.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
En tiedä, ehkä Deadwood olisi jatkunut pitempään (eikös sekin lopetettu vähän ennenaikaisesti?), jos siinä olisi ollut enemmän suurta yleisöä miellyttäviä kaunokasvoja. Joten toivottavasti GoT:in silmänilot hoitavat nyt ne hommansa :) Mä oon psyykannut itseni odottamaan kolmea tuotantokautta, joten parasta olisi tulla ne kolme.

Ymmärtääkseni sarja lopetettiin noin pian koska tuottaminen alkoi käydä liian kalliiksi, sarja oli edelleen suosittu ukkojen karvanaamoista ja riehakkaasta väkivallasta huolimatta. Noihin samoihin aikoihinhan alkoi Rooman tuotanto, joka on siis tositosikallis tekele. Samoin taisi käydä Carnivàlen kanssa. Vilkaisin HBO:n budjettitaulukkoa ja Game of Thrones kiikkuu aivan siinä Deadwoodin tuntumassa. Tuo kolme tuotantokautta näyttäisi hyvinkin realistiselta. Se on kyllä harmi, että nämä äärigenrejen, westernin ja fantasian, edustajat - vaikka olisivatkin suosittuja laatusarjoja - saavat väistyä perinteisempien huttujen tieltä. Deadwood on kyllä loistava ja suosittelen kaikille joilla ei ole hipiä sieltä herkimmästä päästä.

Nuo Michael Komarckin tuotokset ovat kyllä huikean hienoja. Uskomatonta kuinka elävästi hän saa vangittua yhden hetken tarinasta töihinsä.

Nyt kyllä ottaa päähän tuo Ehlen vaihto...
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 24, 2010, 23:30:00 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"