Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts  (Luettu 8502 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« : Lokakuu 28, 2002, 23:09:32 »
NEO#35 - Beauxbatons, Durmstrang ja Hogwarts

Beauxbatons -> beaux ransk. tyylikäs, kohtelias -> batons ransk. keppi, sauva, tikku yms.
Durmstrang -> Sturm und drang saks. "myrsky ja mylväys" -> rom. dur tarkoittaa karkeaa ja strangula kuristaa
Hogwarts -> hogwort liljakasvi Croton capitatus Michx. -> warthog -> pahkasika

Kolme meille tuttua velhokoulua Beauxbatons, Durmstrang ja Hogwarts ovat mainitsemisestaan asti kukin aiheuttaneet spekulointia. Niiden sijainti on ollut suurin kiistan aihe, ja koulujen nimet ovat antaneet olettaa sijainnistakin yhtä ja toista.

Beauxbatonsin nimi on selkeästi ranskalaista perua, beaux tarkoittaa tyylikästä ja batons keppiä, tikkua, sauvaa tms. Eli se on siististi suomennettavissa kauniit sauvat, mikä sopii koulun nimeksi erinomaisesti. Koulun sijainti ei ole kuitenkaan aivan yksioikoinen, sillä ranskaa puhutaan muuallakin kuin Ranskassa, eli Belgiassa, Sveitsissä ja Monacossa. Beauxbatonsin rehtori Olympe Maxime sanoo Liekehtivässä pikarissa, että heidän hevosensa juovat vain 'ienointa mallasviskiä (Single Malt Whisky), mikä rajoittaa Beauxbatonsin sijaintia kyllä. Nimittäin aikoinaan oli olemassa Bourbon Empire, ja koska on olemassa myös Bourbon viski, oletetaan Beauxbatonsin olevan tällä Bourbon Empiren alueella.

Durmstrang onkin monimuotoisempi juttu kuin Beauxbatons, sillä vaikka nimi onkin suoraan saksaa, sturm und drang eli myrsky ja mylväys, se voidaan johtaa myös muualta. Dur tarkoittaa karskia ja strangula yllättäen kuristamista. Ja koska Durmstrangissa pidetään pimeistä voimista, sopii karski kuristaminen kuvaan kuin nenä päähän. Krum pelaa huispausta Bulgarian maajoukkueessa, mikä antaa olettaa, ettei hänen koulunsa ole myöskään turhan kaukana Bulgariasta. Saksalaisjohteinen nimi voi tosin johdattaa lähes mihinpäin tahansa Eurooppaa, ja Krumin antamat tiedot talven sääoloista rajoittavat sitä vain vähän. Joka tapauksessa Sturm und drang oli Saksan kirjallisuudessa liike vuosina 1765-85, se reagoi traditionaaliseen kirjailijan asemaan ja vallitsevaan muodollisuuteen. Nimensä tämä liike otti F. M. von Klingerin teokselta. Liike oli lähinnä vallankumouksellinen, ja antoi tilaa nuorille, nerokkaille kirjailijoille.

Hogwarts, eli meille suomalaisille Tylypahka, antaa ensin löytää itsestään sanan warthog, joka tarkoittaa todellakin pahkasikaa. Pahkasikoja Tylypahkan portillakin taitaa olla kaksi. Mutta Hogwarts on myös monikko sanalle horwort, joka on yllättäen lilja. Rowling on sanonut tätä sattumaksi, että tärkeää osaa näyttelevän koulun nimi tarkoittaa myös tärkeää osaa näyttelevän pojan äidin nimeä. Lilyhan on lilja sekin. Hogwort kasvaa kuivilla, aukeilla alueilla, hiekkaisessa tai kivikkoisessa maaperässä. Se aiheuttaa polttavaa kipua suussa ja kurkussa, oksentelua, ihottumaa, ripulia sekä myös kuolemaa pienille eläimille. Ikävistä puolistaan huolimatta kasvilla on myös hyötytarkoituksia. King's Crossilta Hogwartsiin on sievoinen junamatka, joten sen on pakko sijaita Skotlannissa ja Rowling on sen varmistanutkin, eivätkä kirjoissa annetut vihjeet pistä vastaan.

Tämä NEO tuskin antoi kellekään mitään mullistavaa uutta tietoa, mutta tulipahan sekin tehtyä.


http://plants.usda.gov/cgi_bin/plant_search.cgi?mode=Symbol&keyword-query=CRCA6

http://www.cc.jyu.fi/~sajalkan/sud/LINKKI.HTM

Poissa Meenai

 • Helmisimpukka
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #1 : Maaliskuu 17, 2007, 12:30:08 »
Minun mielestä Drumstrang sijaitsee jossain Jäämeren rannalla, koska Liekehtivässä Pikarissa Ron toteaa kuinka mukavaa olisi tyrkätä Malfoy jäätiköltä mereen ja selitää sen olleen vahinko (jos Malfoy olisi meenyt kyseiseen kouluun). Tämä kerrotaan 2. painoksen s. 178 luvusta Tylypahkan pikajunassa.

Poissa Posityyhtynen

 • Nokankopauttaja
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #2 : Huhtikuu 07, 2007, 18:00:27 »
Aivan, monet ovat miettineet Durmstrangin sijaintia, topiikissa "Missä Durmstrang on?" (http://www.vuotis.net/index.php?topic=1070.msg20306#msg20306)en osaa sitä hienompaa linkitystapaa.
Siellä viitattiin paljolti, että se sijaitsisi Romaniassa, Bulgariassa tai Siperiassa. Itse olen ollut erimieltä ja tungen nyt tännekkin oman kommentini. Lainatakseni itseäni:
Lainaus
Luulisin että jossain Jäämeren rannalla, ylhäällä Venäjällä. Huomioon ottaen, että Euraasian rajana kulkee Ural-vuoristo niin ei se voi olla siellä niiden takana Siperiassa:)
Minusta Bulgariassa tai Romaniassa voisi olla liiankin lämmintä heidän koulupukuunsa nähden, ja nimet ovat slaavilaisen tapaisia, niinkuin Venäjällä.

Haluan vielä lisätä, että Durmstrangin porukka saapuivat laivalla, joka nousi vedestä. Jos he tulisivat Romaniasta heidän olisi pitänyt käyttää lukuisia jokireittejä ja kanaaleja. Kun taas jos he tulisivat mm. Kuolan niemimaan alueelta (Murmansk) he pääsisivät suoraan merireittiä pitkin Britteinsaarelle.Äh, tervetuloa luonto ohjelmaan, mutta toisaalta se on taikuutta, joten olisihan se laiva voinut putkahtaa vaikka lätäköstä :D
No tällä kommentillani ei varmaan ollut mitään arvoa, mutta laitoinpa sen silti :)

ps. En ole koskaan muuten miettinyt tuota Hogwarts nimeä sen kummemmin, aina oppii jotain uutta :)
♥ When you are feeling sad, read Harry Potters and you'll be happy again, with chocolate you'll be superhappy Ü
(PS. Twilight is also good alternative)

Mäyrä

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #3 : Toukokuu 20, 2007, 19:34:37 »
Beauxbatons on tosiaan kolmikosta varmastikkin selvin, kun ottaa huomioon esimerkiksi kyseisen koulun vaakunan (Vai mikälie onkaan), jossa komeilee kaksi sauvaa ristissä. Ainakin jos oikein GoF:stä muistan.

Ja Durmstrangin sijainnista senverran, että jos se esim. Siperiassa sijaitsisi, eikös Krumilla olisi melkonen matka Huispausharjoituksiin ja näin? Tai toki poika voisi ilmiintyä, sen verran ikää kun häneltä löytyy, mutta eikö se olisi melko... Tyhmää? Tai siis, Siperian ja Bulgarian etäisyys on melko suuri, niin miksi Krum pelaisi Bulgaarialle? Toki on mahdollista ettei hän ole kyllin hyvä esim. Venäjän maajoukkueeseen(?), mutta mitä motiivia hänellä olisi? Onko hän niin innokas pelaaja että pelaisi mille tahansa maalle? Mutta eikö jotain isänmaallisuutta tai jotain... Että minusta asia kävisi paremmin järkeen jos Durmstrang sijaitsisi edes hieman Bulgaariaa lähempänä. Tai jopa itse Bulgariassa. (Tuleeko Bulgaariaan talvisin lunta? Koska kesällä siellä on melko lämmin)

Äh, antakaa Mäyrälle anteeksi sen tyhmääkin tyhmemmät aatteet jotka eivät johda mihinkään.

Annikainen

 • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #4 : Heinäkuu 26, 2007, 00:17:57 »
Durmstrang on kieltämättä hiukan hämmentävä. Sääolosuhteiden, vuorien ja järvien kuvaus kieltämättä veisi sen enemmänkin Pohjoiseen, Venäjälle tms. kuin Itä-Eurooppaan. Toisaalta, ainahan on Karpaatit. Järviä ja vuoria löytyy, mutta onko siellä oikeasti kauhean kylmä? Ellei koulu sijaitse kovin korkealla vuoristossa. (Transylvania muuten sijaitsee Karpaateilla, että periaatteessa se voisi olla hyvä paikka koululle. :D)

Lisätäänpä Euroopan ranskankielisiin maihin vielä Luxembourg :) Veikkaisin silti, että Beauxbatons on jossain Etelä-Ranskassa, oppilaiden puvuista päätellen. Bourbonin viskialue menee siinä mielessä vähän ohi, että se sijaitsee itse asiassa Yhdysvalloissa: Bourbon is an American form of whiskey named for Bourbon County, Kentucky. (as quoted by Wikipedia) Sekaannus on sinänsä ymmärrettävä, sillä 1500-luvulla Ranskaa ja Espanjaa hallitsi Bourbonien kuningassuku, jonka jäseniä edelleen hallitsee joissakin Euroopan maissa. Kentucky oli aikanaan Ranskan siirtomaa-aluetta, siitä nimi Bourbon County. :) Lisäksi Ranskan alueella on ennesaikaan ollut Bourbonien provinssi: se sijaitsi nykyisen Allierin alueella, joka taas on keskiylängöllä. Siellä on ihan liian kylmää ja karua, että voisin kuvitella sen olevan Beauxbatonsin kotipaikka.


Pointti tässä nyt kuitenkin oli se, että Bourbon-viski on jenkkiläistä maissiviskiä, johon Madame Maximen hevoset tuskin koskisivat pitkällä tikullakaan. :D

Poissa gnomad

 • Hämärän
 • Vuotislainen
 • Severus & Remus by Ildi
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #5 : Marraskuu 12, 2007, 22:12:44 »
Sanonta warts and all eli sellaisenaan, kaikkine vikoinensa, "syylineen päivineen" - voisi hyvin kuvata Tylypahkaa, Dumbledoren aikana ainakin, jolloin niin opiskelija- kuin henkilökuntapolitiikka oli hyvin suvaitsevaa.

Mainitsin tämän kerran Durmstrangin sijainti-keskustelussa, mutta laitetaanpa tännekin: sana voisi tulla myös retoromaniasta durmi ja strengi - nukkua ja kiristää, puristaa, tarttua. Uinuva uhka? Retoromaniaa puhutaan Alpeilla
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 12, 2007, 22:24:26 kirjoittanut gnomad »
I like my heroes the same way I like my chocolate: dark, slightly bitter and with more of a bite than sweetness - fanfic writer McKay

Poissa emmz

 • feltonsexual
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #6 : Joulukuu 01, 2007, 12:47:56 »
 Jooh, minä olen ehdottomasti sitä mieltä, että Beauxbatons on Ranskassa, ja Durmstrang Bulgariassa. Tai siis voisihan Durmstrang jossain muuallakin olla, mutta kun Krum pelaa Bulgarian joukkueessa, niin olisihan se hieman outoa, jos kuitenkin olisi jostain muusta maasta. Beauxbatons taas, suomennettuna he eivät sano h-kirjainta. Iskäni selitti siitä jotain joskus, etteivät Ranskassa osaa sillä samalla tavalla sanoa h :ta.
 Olen myös pitkälti samaa mieltä aika lailla kaikessa, mitä Annikainen sanoi. En oikeastaan jaksa keksiä tähän mitään parempaa. Jos Beauxbatons tosiaan sijaitsee Ranskassa, uskon että Etelä-Ranskassa, heidän pukuja ajatellen. Siitäkin tosin Annikainen taisi mainita. (:
 Lopetan nyt sössöttämisen. :D

 emmz
Finin emmöö.
Rowling on jumala.

Poissa Aiëdaíl

 • Näätärikkaus
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nomen Est Omen #35 - Beauxbatons, Durmstrang & Hogwarts
« Vastaus #7 : Joulukuu 29, 2007, 17:14:22 »
Lainaus käyttäjältä: emmz
Iskäni selitti siitä jotain joskus, etteivät Ranskassa osaa sillä samalla tavalla sanoa h :ta.
Ja tässähän kyseessä ei ole maan tapa puhua, vaan kieli. Ranskan kielessä h jätetään lausumatta sanan alussa ja yhteydestä riippuen saatetaan pudottaa pois kirjoittaessakin. Tuo ei siis todista mitään siitä, missä maassa Beauxbatons sijaitsee, vaan vahvistaa edelleen sitä, että ko. maassa puhutaan ranskaa.

Lisäksi haluaisin huomauttaa, että Feeniksin killassa Hagrid sanoo täsmälleen näin: "--- Me oltiin olevinamme lomalla ja mentiin Ranskaan ja mukamas siihen suuntaan, missä Olympen koulu on ---". Tuohan ei tietenkään todista, että Beauxbatons olisi ehdottomasti Ranskassa, mutta jotain sekin vihjaa.

Durmstrangista sen verran, etten henkilökohtaisesti usko sen olevan välttämättä Bulgariassa. Käsittääkseni kuvaukset heidän koulupuvuistaan antavat olettaa, että paikka olisi kuitenkin kylmempi. Eikä olisi mitään uutta siinäkään, että Irkoroff olisi antanut Krumille vaikkapa ylimääräisiä vapaapäiviä huispaukseen, hänhän kohteli tätä muutenkin lempioppilaanaan.

Lainaus käyttäjältä: Meenai
Minun mielestä Drumstrang sijaitsee jossain Jäämeren rannalla, koska Liekehtivässä Pikarissa Ron toteaa kuinka mukavaa olisi tyrkätä Malfoy jäätiköltä mereen ja selitää sen olleen vahinko (jos Malfoy olisi meenyt kyseiseen kouluun)
Tähänkin on pakko huomauttaa, että Ronhan ei tiedä, missä Durmstrang sijaitsee. Se on vain hänen oma visionsa ko. koulun oloista.