Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge  (Luettu 10516 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

 • Henkihörhö
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« : Heinäkuu 05, 2003, 18:22:18 »
NEOt ovat täällä taas! Rita Skeeteriä seuraa Dolores Umbridge:


NEO#42 - Dolores Jane Umbridge

Umbridge -> lat. umbra -> varjo -> engl. umbrage -> pahennus, siimes
Dolores -> esp. dolores -> engl. sorrow -> murehtia, surra, mielipaha, murhe, suru
Jane -> johdettu vanhan ranskan nimestä Jehanne, joka on feminiini Johanneksesta -> joka taas monen mutkan kautta tarkoittaa "Jahve on armollinen" -> kuuluisa kantaja Jane Austen (kirjoitti Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet -teokset mm.)

Ensimmäisenä Harry Potter and the Order of the Phoenixin nimistä on ehdottomasti otettava esiin Dolores Jane Umbridge, koska hän todellakin oli sellainen tikku ihmisten lihassa.. Tikku pitää poistaa mitä pikimmin, ja hoitaa haava.

Neiti (oletan näin, en tiedä onko hän rouva) Umbridgen sukunimi on hyvinkin voitu johtaa latinan sanasta umbra, sillä se merkitsee varjoa. Kyseinen neiti todellakin heitti varjon Tylypahkan ylle, heti astuessaan remmiin. Englannin sana umbrage voi tietysti olla toinen mahdollisuus johdokseksi, sillä se merkitsee pahennusta ja siimestä. Sanaan umbridge sisältyy myös bridge, silta. Aikojen saatossa on kerrottu paljon legendoja siitä, millaista väkeä siltojen alla asuu. Tämä soveltuisi sillan alla oleviin varjoihin yllättävän hyvin, kuten myös sanaan siimes.

Etunimi Dolores hehkuu espanjalaista vaikutetta, ja sieltä se on tuotukin. Dolores (dolor, dolorido, dolorosamente, doloroso, dolorous) tarkoittaa muun muassa surua, murhetta, mielipahaa, suremista yms. Sopii kuin hansikas. Surua ja murhetta tämä täti toi mukanaan enemmän kuin olisi ollut tarvetta.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, nimistä tulee neidin toinen nimi: Jane. Jane on kaukainen johdos Johnista, jonka perimmäinen merkitys on Jahven armollisuus. Ei aivan mitä odotimme?

Kaiken kaikkiaan Dolores Jane Umbridge jäi mitä ilmeisimmin yhden kirjan DADA -opettajaksi, yllättäen. Hän toi mukanaan surua ja murhetta, mutta hän uskoi olevansa hyvällä asialla. Lopun kaiken hän kuitenkin oli Taikaministeriön leivissä, eikä uskonut tekevänsä mitään väärää kenenkään kannalta. Hän heitti sen paljon puhutun varjonsa ehkä epähuomiossaan, siitä tahtoo kertoa hänen toinen nimensä, hän halusi sydämessään tehdä oikein. En usko, että törmäämme Umbridgeen jatkossa paljoakaan, ja jos törmäämme, hän todennäköisesti on erilaisessa elementissä.

Hänen nimensä on melkoisen selkeä, kaikissa merkityksissään. Ehkä hänet on nimenomaan luotu olemaan tehokas, mutta epäonnisen tehokas, nimenomaan siinä mielessä, että kaikki hänen mahtavat tarkoitusperänsä eivät aivan toteudu niinkuin hän haluaisi.

NEOt toistaiseksi siis Viides kirja -osastolla, koska kyseessä spoilaava tieto.

Menegrothwen

 • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #1 : Heinäkuu 05, 2003, 18:54:35 »
Taas näitä loistavia pohdintoja, jotka käyvät suorastaan kateeksi. Minä itse en kuitenkaan suostu sulkemaan pois mahdollisuutta, että Umbridgen nimi voisi olla pohjautunut osaksi myöskin sanasta 'umpire', tuomitsija. Kovasti hän ainakin tuntui ihmisiä tuomitsevan ja rankaisevan, että siinä mielessä sopisi kuvaan.

Poissa Spectre

 • Wraith
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #2 : Lokakuu 21, 2004, 17:08:26 »
Keskustelu vihatun Pimennon/Umbridgen nimestä on jäänyt valitettavalla tavalla unholaan, olisi mukavaa, jos joku minua viksumpi veisi sitä eteenpäin. Siis lisää pohdintoja siitä mitä Doloresin koko nimi voisi pitää sisällään!

Omalta osaltani olin kovin pettynyt professori Pimennon yritykseen vallata Tylypahka, ensin niin pätevältä tuntunut nainen ei sitten loppujen lopuksi osannutkaan mitään kummempaa, kuin värvätä ison ryhmän isoja tyhmiä Luihusia kannattajakseen ja sitä myöden kerätä koko loppukoulun vihat niskaansa.. Olisi aloittanut sen "lahottamisen" hieman hienovaraisemmin, niin se olisi saattanut onnistua :).

Onko Pimennon akasta jo päästy lopullisesti vai onko sammakkonaisellamme vielä joku kikka kakkonen liivintaskussaan?

Poissa Ulputti

 • harmaan loputon tihku
 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #3 : Lokakuu 24, 2004, 10:28:23 »
Lainaus käyttäjältä: "Menegrothwen"
(...) Umbridgen nimi voisi olla pohjautunut osaksi myöskin sanasta 'umpire', tuomitsija.
Tai "umpirage", eli tuomio tai tuomitseminen. Kuulostaa lähes Umbridgeltä.
pecc@QuakeNet

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #4 : Maaliskuu 11, 2006, 21:15:36 »
Nyt kun Rowling lahjoitti meille kasan vanhaa materiaalia kotisivujensa arvoituksien ratkaisuna, löysin sieltä jotain, joka liittyy Dolores Umbridgeen eli Pimentoon.

Feeniksin killan suunnittelutaulukossa Rowling näyttää kirjoittaneen Pimennon etunimeksi Elvira (kuva yksityiskohdasta - keskellä). Elvira on alunperin espanjalaisperäinen nimi kuten Doloreskin ja tarkoittaa "puolueetonta tuomiota". Sellaistahan emme Pimennolta saaneet, joten nimi ei kohtaa omistajaansa, ja siinä mielessä on hyvä, että Rowling vaihtoi sen Dolorekseen. Joka tapauksessa näyttää siltä, että Rowling on hakenut Umbridgen nimessä jonkinlaista tuomiota, ja päätyi siihen, että riittää kun se tulee esille sukunimestä. Käytöksessäänhän se tulee esille kautta Feeniksin killan.

Poissa Spectre

 • Wraith
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #5 : Tammikuu 03, 2007, 17:24:35 »
Unohtuneeseen keskusteluun jälleen yksi huomio, eli koulussa jälleen opittua. Dolor = kipu (muistaakseni kyse oli latinasta)

Poissa Carola

 • Tiikerinkultainen
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • journal
 • Tupa: Korpinkynsi
Re: Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #6 : Tammikuu 25, 2007, 20:00:40 »
Unohtuneeseen keskusteluun jälleen yksi huomio, eli koulussa jälleen opittua. Dolor = kipu (muistaakseni kyse oli latinasta)

Kylla, dolor on latinaa ja merkitsee tuskaa tai kipua (vrt. paasiaisnaytelma Via Dolorosa, kaannettyna tuskien tie tai tuskien taival) Tulee vaistamatta mieleen Harryn kivuliaat jalki-istunnot Pimennon kanssa, jotka olivat hyvin tuskallisia.
Quid times?
Snape is a steamy pile of buffalo pucky
Rip off the Wings of a dragonfly

Poissa Milgia

 • Clandestine
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Miittiriippuvainen
Vs: Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #7 : Tammikuu 16, 2009, 20:38:58 »
Tajusin tässä hetki sitten kun selailin sanakirjaa (hyvää ajanvietettä), että dolor on espanjaa ja tarkoittaa kipua, tuskaa ja kärsimystä. Es taasen on ser sanan monikko ja tarkoittaa olla (ilmaisee ominaisuutta) ja varjosielua (psykologia).

"Summer lovin' had me blast
Summer lovin' happened so fast
I met girl crazy for me
Met boy cute as can be."

Poissa Loure

 • Bloodien lasten kokoonhaalija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I don't care what people think about me.
 • Pottermore: WildQuill30294
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nomen Est Omen #42 - Dolores Jane Umbridge
« Vastaus #8 : Tammikuu 21, 2011, 12:25:24 »
Itse taas huomasin, että etunimi Dolores muistuttaa jonkun verran latinan sanaa dorsalis joka taasen tarkottaa (jos oikein muistan) rupikonnaa.
Tosin äsken kun halusin ihan vain varmuuden vuoksi alentua käyttämään Google-kääntäjä, rakas laite suomensi dorsalis sanan selkä- muotoon. Mutta ehkä se voisi viitata siihen, että neiti käänsi selkänsä koululle, eikä toiminut ainakaan yleisesti oppilaiden hyväksi, vaikka ehkä niin luuli tekevänsä. Kuka tietää.
Ehkä hiukan turha viesti. Pahoittelen. Korjailen sitä, jos jostain löytäisin latinan sanakirjan...
Miten pahalta nyt tuntuukaan, pilvet väistyvät kyllä.
Mutta vaikka aurinko paistaisi pilvettömältä taivaalta, ei se estä sitä, että sisältä tuntuisi tyhjältä.