Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #29 - Sibylla Trelawney & Poppy Pomfrey  (Luettu 5565 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #29 - Sibylla Trelawney & Poppy Pomfrey
« : Lokakuu 28, 2002, 23:03:35 »
NEO#29 - Sibylla Trelawney & matami Pomfrey

Trelawney, Sibylla -> muin. kreikkalaisilla ja roomalaisilla tietäjänainen, turmion ennustajatar -> Trelawney of the "Wells"
Pomfrey, Poppy -> poppy on unikko -> comfrey -> pomfrey lakritsi

Osa opettajista on tuotu esiin myös etunimiensä kera, ja koska tilaisuus on tarjottu, miksi siihen ei tarttuisi? Tällä kertaa vuorossa ovat ennustuksen opettaja Sibylla Trelawney ja Tylypahkan terveydenhoitaja Poppy Pomfrey, joiden nimet kertovat heistä oleellisen.

Sibylla on luonnollisestikin saanut nimensä kreikkalaisesta ja roomalaisesta mytologiasta, jossa jokaista nainen jota oli "siunattu" Apollo -jumalan antamin profetian lahjoin kutsuttiin sibyliksi. Sibylit asuivat luolissa tai purojen lähellä ja ennustivat tulevaa transsissa. Tämä viittaa taas Sibyllan toiseen oikeaan ennustukseen, jossa hänkin oli transsissa. Oma "luolansa" Sibyllalla on myös, tosin kaiken yllä. Ja puroa saa tällä kertaa symbolisoida hänen intonsa ennustaa teelehdistä.

Trelawney on mielenkiintoinen sana. Puu ja nurmi, eli Punurmio meille suomalaisille, antaa tulkinnan varaa paljon. Matkoillani Internetin halki löysin niin puutarha-alan yritystä, kuin hotellipalveluja nimellä Trelawney. Mutta ilmeisesti oivallisin yhteys löytyy Sir Arthur Wing Pineron tunnetusta näytelmästä "Trelawney of the 'Wells'", joka kertoo elämästä eräässä teatteriryhmässä (johon kuuluu nainen nimeltä Rose Trelawney). Rowling on ennenkin lainannut nimiä muilta brittikirjailijoilta, joten tämä ei olisi tavatonta. Mutta mitä puuhun ja nurmeen tulee, sen voisi raa'asti tulkita täysin päättömiin ratkaisuihin, sillä minä tulkitsen sen niin, että joko hänen "ennustuksensa" ovat niin kaukaa haettuja (puun latva) tai niin maanläheisiä, että ne varmasti toteutuvat (nurmi). Philip Pullmanin Kultaisesta kompassista kuulemma myös löytyy noita nimeltä Trelawney, onko kellään jotain muistikuvaa aiheesta?

Ei kahta ilman kolmatta sanoo sananlasku, joten on oletettavissa että Sibylla ainakin kerran vielä onnistuu ennustuksissaan. Ja vaikkakin tämä kolmas onnistuminen olisi turmiollinen, suotakoon se hänelle anteeksi, sillä ei aina voi onnistua, ei edes joka toinen kerta.

Poppy on selkeästi suomennettuna unikko, joka taas on lääkekasvi. Pomfrey on varmastikin johdettu myös lääkekasvista comfrey (ilmeisesti tunnettu myös Symphytumnä, joka olisi rohtoraunioyrtti), jolle en ikävä kyllä löydä suomenkielistä nimeä. Unikko on kuvista keskimmäinen, ja comfrey alimmaisena. Pomfrey yhdistetään myös 'Pontefract Cakes' -lakritseihin, tätä lakritsia kasvatettiin ensin lääketarkoituksiin, mikä saa sen sopimaan Poppyyn iloisesti. 'Pontefract Cakes' lakritsit yhdistävät niin Normannien armeijat kuin pyhimykset ja anglikaanisen kirkon. Parantavia vaikutuksia tarvitaan kaikkialla ja varmasti saamme jatkossakin seurata matami Pomfreyn "ihmetekoja".

http://www.travelbritain.com/england/yorkshire/Pontefract.html

Poissa Rain Wild

  • Kissankorkuinen
  • Vuotislainen
  • Ähäkutti!
Re: Nomen Est Omen #29 - Sibylla Trelawney & Poppy Pomfrey
« Vastaus #1 : Helmikuu 05, 2007, 18:32:46 »
Topic on vanha kuin synti, mutta täytyy kai tätä nyt kommentoida, kun suoraan kysymykseen osaan vastata (ellei siihen sitten ole jo aikaisemmin vastattu, mutta vastaus on kommenttien kadotessa häipynyt bittiavaruuteen).

Philip Pullmanin Kultaisesta kompassista kuulemma myös löytyy noita nimeltä Trelawney, onko kellään jotain muistikuvaa aiheesta?

Kultaisessa kompassissahan Trelawney ei ollut noita, vaan professori, jonka mainitaan tehneen useita tutkimusmatkoja pohjoiseen. Spoileriläpyskän takaa löytyvät kohdat, joissa Trelawney mainitaan.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Pullmanin Trelawneylla ja meidän Sibyllallamme ei siis luultavammin ole muuta yhteistä tekijää kuin sama sukunimi. Saattoipi olla aika turha viesti tämä, mutta enpä voinut olla vastaamattakaan. :)
Permission to shout "Bravo" at an annoyingly loud volume, sir? | Would you mind holding my metaphor for a second?