Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #26 - Peter Pettigrew  (Luettu 5791 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #26 - Peter Pettigrew
« : Lokakuu 28, 2002, 23:00:17 »
NEO#26 - Peter Pettigrew

Pettigrew, Peter -> kreikk. Petros on kivi -> Pet-I-Grew -> viittaa Kutkaan -> petit ransk. pieni

Kelmeistä vain Matohäntä on käymättä läpi, joten olkoon hänen aikansa nyt. Revittäköön hänestä irti kaikki mitä irti vain saadaan.

Peter tulee kreikkalaisesta nimestä Petros, joka tarkoittaa kiveä. Uudessa testamentissa Jeesus kutsui opetuslastaan Simonia myös Peteriksi (englannin kielinen Raamattu, meillä Simon Pietari) tarkoittaen tällä sitä, että Peter oli kristillisen kirkon peruskivi, josta se lähtisi rakentumaan. Peteristä tuli ensimmäinen paavi. Tämä osuu oivallisesti kohdalleen kuin nyrkki silmään, sillä periaatteessahan Voldemort teki Matohännästä "paavinsa" antaessaan tälle hopeakäden palkkioksi omasta henkiin herättämisestään. Kenties Matohäntä on nyt virallisesti valittu levittämään pimeän sanaa. Ikävä kyllä.

Joskus muinoin 1700 -luvulla Venäjää hallitsi Peter the Great (Pietari Suuri), joka päihitti Charles XII of Sweden (Ruotsin Kaarle XII) suuressa Pohjan Sodassa (ei hajuakaan suomenkielisestä nimestä, joten suomensin vapaasti). Kenties myös tämä on nähtävissä paralleelina, mutta toivotaan että ei. Olisihan se aika ikävää jos pimeän puoli ottaisi ja voittaisi ja valloittaisi, kuten Venäjä teki.

Pettigrew, Matohännän alkuperäinen sukunimi voidaan hajottaa melko selkeästi kolmeen osaan Pet I Grew. Nämä osat taas melko sujuvasti kertovat jo menneen tulevaisuuden, eli Kutkan paljastumisen Matohännäksi. Pet I Grew on vapaasti suomennettuna lemmikki minä kasvoin. Suomalainen muoto Piskuilan on jotain käsittämätöntä, enkä lähde sitä tulkitsemaan, sen tehköön Jaana Kapari. Matohäntä sen sijaan viittaa rottaan, jonka häntä selkeästi muistuttaa matoa.

Mitä Matohännän tulevaisuuteen tulee, tuo hopeaisen käden teoria on niin vahvana päässäni, että nimen perusteella en kykene heittämään mitään legendaarista. Vain tämä Pietari -kytkös, eli kristillisen kirkon peruskivi saa aikaan teorian, joka jo periaatteessa pitää paikkansa. Peter on nyt Voldemortin luottomies. Tietysti hänen nimensä kivi voidaan kytkeä myös sanontaan "vierivä kivi ei sammaloidu". Kenties Peter on tuomittu ikuiseksi puolenvaihtajaksi sammaloitumisen pelossaan. Jokaisesta löytyy hyppysellinen takinkääntäjää, ja Peter on oivallinen ehdokas, tehtyään sen jo kerran aikaisemminkin.


Salmakia

  • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #26 - Peter Pettigrew
« Vastaus #1 : Helmikuu 05, 2003, 17:33:32 »
Jeps.
Minusta Piskuilan -nimen merkitys on aivan helposti ymmärrettävissä, sehän tulee sanasta piskuinen. Kapari on sitten muokannut siitä sukunimeä muistuttavan, ja mielestäni tämä käännös tavoittaa oikein hyvin Pettigrew -nimen idean.

Edit: suosittelen hakemaan sanakirjan ja etsimään siitä pettigrewiä, Rowlingin tarkoittama merkitys on kyllä helposti löydettävissä. Voihan nimistä väännellä vaikka mitä merkityksiä, mutta tärkein huomioitava on aina se ilmiselvä johon Rowling viittaa.
Snapesta voimme lyhentää sanan ape. Ehkä hänellä on jotain yhteyksiä apinoihin?;)

tikkutäkki

  • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #26 - Peter Pettigrew
« Vastaus #2 : Toukokuu 18, 2007, 21:33:50 »
Jeps.
Minusta Piskuilan -nimen merkitys on aivan helposti ymmärrettävissä, sehän tulee sanasta piskuinen. Kapari on sitten muokannut siitä sukunimeä muistuttavan, ja mielestäni tämä käännös tavoittaa oikein hyvin Pettigrew -nimen idean.

Minäkin olen aika samoilla linjoilla Salmiakin kanssa....... tuo on nimittäin todella hyvin kirjoitettu. Minusta Pettigrew kuulostaakin hieman hermostuneelta ja pieneltä pelokkaalta pieneltä ruipelolta.