Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #24 - Ronan, Bane & Firenze  (Luettu 3777 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #24 - Ronan, Bane & Firenze
« : Lokakuu 28, 2002, 22:57:34 »
NEO#24 - Ronan, Bane & Firenze

Ronan -> muinaisnorja -> salainen, piilotettu tieto -> Rónán -> irlantilainen rón -> hylje -> pieni hylje
Bane -> anglosaksinen muoto Bana -> murhaaja, myrkyttää, vahingoittaa -> bane voi tarkoittaa myös näytelmän alkusoittoa
Firenze -> kaupunki Italiassa (tunnettu myös Florencena) -> Galileo Galilein hauta sijaitsee Firenzessä

Kielletyssä metsässä ensimmäistä kertaa ollessaan Harrylla on kunnia kohdata kolme kentauria, Ronanin, Banen ja Firenzen. Nämä kolme sadunomaista hahmoa ovat itsessäänkin mysteeri, saatika heidän puheensa. "Mars on tänä yönä kirkas."

Ronan, nimi jota myös entisen Boyzonen kärkihahmo Ronan Keating kantaa muassaan, on oletettu juontavan juurensa muinaisnorjasta. Sen merkitys olisi tuolloin "salainen, piilotettu tieto", mikä sopii punapäiselle kentaurillemme mainiosti, sillä nimenomaan juuri hän toi julki heidän mystisyytensä. Irlantilainen nimi Rónán taas merkitsee pientä hyljettä, mikä ei alkuunsa tunnu ollenkaan sopivan tähän muottiin, mutta toisaalta täytyy muistaa hylkeiden viholliset ja pienten hylkeen poikasten elämän arvo. Pieni hylje on jotain, mitä tahtoo väen vängälläkin pitää piilossa ja salattuna julmilta vihollisilta, niinkuin tärkeää tietoakin.

Tummanpuhuva Bane oli toinen kentaureista jonka Harry kohtasi, ja sai todeta tämän olevan varsin aggressiivinen luonne. Ja mikä ettei, sillä Banen merkitys löytyy sen anglosaksisesta muodosta bana, joka merkitsee murhaajaa. Myös merkitykset myrkyttää ja vahingoittaa ovat johdettavissa Banesta. Rotuveljiinsä verrattaen Bane on todellakin pelottavan hurja nimi. Mutta kenties se on liioiteltua, sillä Bane tarkoittaa myös näytelmän alkusoittoa, joka antaa hyvin leikkisän lisän nimelle. Vaihtoehdoiksi jää, että Bane on hurja tappaja joka leikkii uhriensa kohtaloilla tai hän on hurja leikkiä joka leikkii uhriensa peloilla. Vaikka eihän sitä tiedä mitä sitä joutuu Kielletyssä metsässä henkensä edestä tekemään.

Firenze todellakin on kaupunki Italiassa, kuten me kaikki tiedämme. Mielenkiintoista on, saako siitä faktasta revittyä mitään irti. Galileo Galilei, hyvin kuuluisa tiedemies, on haudattu Firenzeen, mikä sopisi mainiosti kentaurin yhteyksiin astronomian kanssa. Totuus on, että Firenze Italiassa ollessaan on ollut kulttuurin ja tieteen riennoissa mukana jo kauan ennen kuin me täällä pohjolassa edes kehtasimme unelmoida mobiilista kanssakäymisestä. Firenzen historiaan mahtuu siis satoja, ehkä tuhansia mahdollisia kontakteja palominoon kentauriimme ja hänen nimeensä. Siksipä en lähde spekuloimaan, ainakaan toistaiseksi.

Ehkä on syytä kertoa myös kentaureista yleensä, sillä se on "hirviörotu" joka asutti Tessalonikin ja Arcadian kukkuloita. Rodun puoli-ihmisyys ja puolihevosuus on tullutkin jo esille kirjoissa, mutta niiden yhdistäminen viininjumala Dionysokseen ei. Kentaurit olivat siis Dionysoksen seuraajia, ja kantoivat Dionysoksen villeistä juhlista juopuneita ja neitoja kotiin. Myös Narnia -sarjassa voi tutustua viisaaseen kentauri Roonwitiin, joka seitsemännessä teoksessa on Tirianin neuvonantaja. Myös Narniassa kentaurit ovat ennustajia ja mystisiä hahmoja.

Ja mikä on NEOn lopputulos? Koska kentaurit jäivät miettimään Marsin kirkautta Kiellettyyn metsään, ei ole sanottua että emme heistä enää koskaan lukisi. Päin vastoin, sillä heidän arvoituksensa ja ennustuksensa saattavat jatkossa nousta hyvinkin kirkkaille sijoille. Bane saattaa hyvinkin taistella rotunsa puolesta tosissaan viimeisessä taistelussa, Ronan kertoo havainnoistaan taivaan suhteen ja Firenze kantaa viattomia turvaan, ei sitä tiedä.