Kirjoittaja Aihe: Hermionen vahva rooli  (Luettu 2256 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa wollie

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Luihuinen
Hermionen vahva rooli
« : Heinäkuu 26, 2014, 14:26:42 »
Hei!

Löysin täältä  tällaisen topicin, mutta se on jo aika vanha ja mielestäni siinä pohditaan enemmän Hermionea yleisellä tasolla. Toki tämän saa lukottaa, poistaa tai yhdistää, jos tämä on liian samanlainen aihe :D

Olen monesti miettinyt Hermionen roolia kirjoissa. Miksi Hermione on laitettu tietämään kaikki? Jo ensimmäisessä kirjassa Hermione - ei Harry tai Ron - pelastaa kolmikon Pirunnuoralta ja auttaa Harryn läpi taikajuomakoetuksen ja liekkien. Kakkoskirjassa taas hän tietää Monijuomaliemestä ja onnistuneesti sen keittelee. Neloskirjassa Hermione taas opettaa Harrylle kasan loitsuja ja taikoja, toki Ronin avustuksella. Seiskassa hän on korvaamaton, hänellä on laajennettu helmilaukku sisältäen ihan kaiken tarvittavan, hän keksii ilmiintyä paikasta toiseen, hän pelastaa Ronin pieleen menneen ilmiintymsen jälkeen.... Lista on loputon.

Ilman Ronia Harry olisi ehkä voinut onnistua tehtävässään tuhota Voldemort. Tietenkin Ron pelasti Harryn pienestä lammesta ja tuhosi medaljongin, sekä onnistui matkimaan kärmeskieltä ja näin pääsi Salaisuuksien kammioon hakemaan Basiliskin hampaita. Näitä tekoja ei tietenkään käy kieltäminen, mutta varmasti asiat olisi voinut hoitaa toisellakin tapaa, jos Hermione ja Harry olisivat tehneet hommat kahdestaan.

Mitä mieltä te olette? Onko Hermionen rooli liian suuri verrattuna Harryyn ja etenkin Roniin? Onko Rowling tehnyt Hermionesta (melkein) kaikki-tietävän ja (melkein) kaiken-osaavan, jotta kirjojen juonessa voisi tapahtua (melkein) mitä vaan ja Hermionen voi kirjoittaa tarvittaessa hoitamaan hommat?

// Niin ja kakkoskirjassa Hermione oli se, joka kaikista velhoista ja noidista ratkaisi mikä peto linnassa liikkuu. Se tärkein kysymyskin jäi uupumaan :D Olisiko siis Harry ja Ron ilman Hermionen apua onnistuneet tuhoamaan Voldemortin?
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 26, 2014, 16:21:09 kirjoittanut wollie »
Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema

Poissa puhpallurainen

 • Vuotislainen
Vs: Hermionen vahva rooli
« Vastaus #1 : Heinäkuu 26, 2014, 17:46:54 »
Hermione on tosi älykäs juu ja lukee paljon (ja uskon kyllä, että Rowling käytti tätä paikoiten hyväksi kertoakseen lukijoille tärkeitä asioita Potter-maailmasta ja juonesta), mutta en pidä tätä mitenkään mahdottomana asiana tai liaallisena. Ihan samalla tavalla Ron ja Harry tekivät urheita ja hienoja tekoja ja edesauttoivat trion matkaa kohti Voltsun kuolemaa. Ei Hermione suinkaan tehnyt ja tiennyt kaikkea. Hermione ja Harry ja Ron muodostivat trion ihan syystä - jokaista tarvittiin.

Omasta mielestäni monet aliarvioivat Ronin ja Harryn älykkyyttä verratessaan heitä ihan liikaa Hermioneen. Ronilla on esimerkiksi paljon enemmän tietoa velhomaailmasta ja velhojen tavoista ja käytännöistä, onhan hän puhdasverinen toisin kuin Hermione ja Harry. Hän ei välttämättä ole niin kirjaviisas ja ihan yhtä nopeaälyinen kuin Hermione, mutta Ron on looginen (esim hyvä shakin pelaaja) ja osaa pitää päänsä kylmänä tiukan paikan tullen. Eikä älykkyys aina tarkoita sitä, että menestyy opiskeluissaan ja saa huippuarvosanoja.

Muistakaamme nämä kaikki Ronin hienot teot: "HAVE YOU GONE MAD? ARE YOU A WITCH OR NOT?", shakkipeli, menee Harryn kanssa Salaisuuksien kammioon ja siirtelee sortumasta kivet pois tieltä niin, että Harry ja Ginny pääsee sieltä pois, nelosessa tosiaan avustaa loitsuissa ja taioissa yms, seiskassa korvaamattomat tiedot ministeriöstä, mitkä auttoivat trioa suunnittelemaan sinne "murtautumisen", ja sit lampi + medaljonki, keksi hakea basiliskinhampaat Salaisuuksien kammiosta, pystyi matkimaan kärmeskieltä...

Harry on myös tosi älykäs - ratkaisi sfinksin arvoituksen ihan itse, muutenkin selvitti tiensä kolmivelhoturnajaisten läpi (toki sai apua useasti - mutta hän oli myös muita kilpailijoita kolme vuotta nuorempi), taisteli useasti Voltsua vastaan päihittäen tämän, usein nokkelat (nenäkkäätkin) vastaukset ("There's no need to call me 'sir', professor." "Well, it changes every day, you see."...)...

Musta tää "Hermione tietää kaiken se on kauhea mary sue omg" korostuu etenkin leffojen myötä, joissa monet hienot replat ja ratkaisut ja muut on pistetty Hermionen suuhun, vaikka kirjoissa näin ei olekaan. Tää on musta paska juttu, koska Hermionessakin on vikoja (ja ne on kaikki karsittu leffoissa pois) - Hermione on tosi häikäilemätön ja armoton (vangitsi Rita Luodikon animaagimuodossa ja piti sitä pienessä lasipurkissa, Marietta + SNEAK, muokkasi vanhempieansa muistia...), Hermione ei anna paljon arvoa sellaisille asioille, joita ei itse ymmärrä tai osaa (huispaus/lentäminen, Punurmio ja ennustus...), ja sitten kaikki re: SYLKY ja "white saviour complex". Ja on myös asioita, joita Hermione ei tiedä - Hermione ei tiennyt, kuka Nicolas Flamel on, mitä hirnyrkit ovat, kuka RAB/RAM on, mitä kuraverinen tarkoittaa... Hermione ei myöskään ole kovin hyvä velhoshakin pelaaja eikä erityisen hyvä lentäjä/huispaaja. Hermione myös menettää usein hermonsa paniikin alla - esim ekassa kirjassa "there's no wood!".

// ai niin ja mun piti kans linkata tää: http://www.tor.com/blogs/2014/01/erased-by-time-and-blockbusters-the-cautionary-tale-of-ron-weasley
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 26, 2014, 17:51:51 kirjoittanut puhpallurainen »

Poissa Renefer

 • Koira
 • Aurori
 • *
 • Teidän alhaisuutenne Renefernefernefer
Vs: Hermionen vahva rooli
« Vastaus #2 : Heinäkuu 27, 2014, 11:31:53 »
(ja uskon kyllä, että Rowling käytti tätä paikoiten hyväksi kertoakseen lukijoille tärkeitä asioita Potter-maailmasta ja juonesta)

Näin mäkin vähän luulen. :> Jotenkin lukijalle täytyy avata uutta maailmaa - tässä tapauksessa vielä korostuu se, ettei maailma ollut Ronille uusi, hänhän oli velhouden kyllästämä eikä tuntenut tarvetta samaan tapaan huomioida kotitonttuja tai lastensatuja. Sen sijaan hän tunsi taikamaailmansa niin hyvin, että ymmärsi esimerkiksi Draco Malfoyn loukkaavat kommentit kuraverisyydestä sun muuta. Se, että kirjailija on tehnyt jonkin ratkaisu kerronnallisteknisistä syistä ei tietenkään tarkoita, että ratkaisu olisi välttämättä hyvä ja arvostelun ulottumattomissa. Olisihan tietoa voinut ulkopuoliselle Harrylle ja ulkopuoliselle lukijalle (me emme ole kasvaneet velhoyhteisössä, tai jos joku vuotislainen on, asia on hyvin hyshys!) muiluttaa muitakin reittejä. Musta tietolaarin rooli oli jyvitetty aika hyvin Ronin ja Hermionen välille.

Ja pitihän Harrylla olla yksi hikipinkokaveri, ei kai se muuten olisi voinut edetä Tylypahkassa kaiken sen Voldemort-hässäkän aikana. :D Tavallaan ymmärrän tunteen, että Hermionen rooli olisi automaattisesti Ronilta pois, mutta ei kai Ron olisi voinut ykköskirjasta lähtien niin sanotusti hoitaa sekä shakkipelin että taikajuomat?

Musta oli hieno ratkaisu Rowlingilta, että viimeisessä kirjassa oli jakso, jolloin Harry jäi nimenomaan Hermionen kanssa ryteikköön metsästämään hirnyrkkejä. Se tuntui tosi virkistävältä ja uudenlaiselta ratkaisulta, kun vaelluksella eivät olleetkaan mies ja hänen paras kaverinsa toinen mies. Toi kirjaan paljon lisää jännitettä ja uudenlaista tunnelmaa. Ja tekihän Ron aika näyttävän paluun! ;)

Mitä mieltä te olette? Onko Hermionen rooli liian suuri verrattuna Harryyn ja etenkin Roniin? Onko Rowling tehnyt Hermionesta (melkein) kaikki-tietävän ja (melkein) kaiken-osaavan, jotta kirjojen juonessa voisi tapahtua (melkein) mitä vaan ja Hermionen voi kirjoittaa tarvittaessa hoitamaan hommat?

Ei ole liian suuri rooli minusta. :> Se on vain vähän erilainen kuin Harryn tai Ronin, ja niinhän sen kannattaa ollakin, jos ihmisiä on kolme. Vaikka Harry, Ron ja Hermione muodostavatkin yhdessä ihmetrion, täytyy muistaa että Harry ja Ron muodostavat vielä kaksikon, Harryn paras ystävä on Ron ja Ronin perhe on Harrylle valtaisan tärkeä, Ron ja Harry pelaavat yhdessä huispausta ja niin edelleen. Kirjoiossa ei Ronin ja Hermionen välinen suhde oli lainkaan niin dominoiva kuin vaikkapa Ronin ja Harryn, ainakaan minun mielestäni. Onhan kirjat toki Harryn näkökulmasta kirjoitettujakin, toki. Hermionessa niin kuin Ronissakin on paljon vikoja, eikä niitä turhan paljoa silotella kirjoissa. Puhpullurainen mainitsikin jo Hermionen luonteen, johon kuuluu aimo annos tietynlaista kalseutta. Hän ei ollut kovin mukava Lunalle heti alkuun ja niin edelleen: Hermionella on vahvahkot mielipiteet siitä, mikä on järkevää ja arvostettavaa, ja jos ei sellaisia asioita harrasta, voi olla ikävät oltavat. :D

... mutta Ron on looginen (esim hyvä shakin pelaaja) ja osaa pitää päänsä kylmänä tiukan paikan tullen. ...Hermione myös menettää usein hermonsa paniikin alla - esim ekassa kirjassa "there's no wood!".

Tää on mun mielestä - Merlinille kiitos - aika yhteistä molemmille hahmoille mutta kenties enemmän vielä Ronille. Että jos epätasa-arvoa etsii, niin mun mielestä ehkä siinä sitä voi löytää, että siinä missä Hermionella ehkä kontrolli kasvaa kirjojen myötä, Ronilla niin ei käy, mutta monien mielestä tää on just viehättävää Ronia, että ehkei se ole paha juttu. :D Ei Ron ole musta ollenkaan viilipytty. En tarkoita että se panikoisi koko ajan mutta siltä pettää vähän hermo niin huispauksessa kuin muuallakin.
Muista tervehtiä alakuloisia lintuja
POISSAOLEVAINEN
Toistaiseksi lopullisesti.

Poissa tollomuksu

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Hermionen vahva rooli
« Vastaus #3 : Elokuu 27, 2014, 18:35:55 »
Rowling on muistaakseni todennut, että niin Harry, Ron kuin Hermionekin ovat karrikoituja puolia hänestä itsestään eri elämänsä vaiheissa. Hermione on karrikoitu lapsi/teini-Jo hikipinkona. Luonteita on siis viety hieman ääripäihin, joten Hermionekin on ehkä liian kaikkitietävä. Mutta hyvin tarpeellinen kaikentietäjä sekä kirjailijan että lukijan kannalta. Hermionen tiedot ovat peräisin kirjoista mutta sarjan lopussa opimme kyllä, että intuitiolla ja kokemuksellakin on merkitystä. Hermionehan ei uskonut kuoleman varjeluksia olevan olemassakaan, koska ne olivat vain tarina ja uskomus. Mikään luotettava (oppi)kirja ei kertonut niistä, joten Hermionelle niitä ei ollut olemassakaan. Hermione ei myöskään uskonut Harryn vahvaan intuitioon siitä, että Malfoy on kuolonsyöjä. Hän oli väärässä monissa asioissa, vaikka olikin lukenut melkein kaiken mahdollisen ja opetellut asiat ulkoa.
Ihminen on erehtyväinen ja lehmä on märehtiväinen.

Poissa Rantsake

 • Ei mikään surkkimus
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SparksWolf20852
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Hermionen vahva rooli
« Vastaus #4 : Tammikuu 26, 2015, 02:09:06 »
Minun mielestä Hermione ei ole liian kaikkitietävä laisinkaan, eikä hän myöskään ole ainoa tiedonlähde. Dumbledore on kans tosi merkittävä tiedonantaja. Ja sitä paitsi, Hermionen älykkyys on varsin yksipuolista. Ei senkään tytön aivokapasiteetti joka asiaan veny! Tällä vihjaan siis hänen kirjaviisauteensa. Sitten taas nämä ennustusjutut, sadut, Lunan erikoiset uskomukset... Niitä se ei ymmärrä juuri ollenkaan!

Ron taas puolestaan... Hän on nokkela ja hän osaa ajatella sillain stradegisesti. Hän on loistava shakinpeluussa, hän keksi miten basiliskin hampaita saadaan... Hän juuri keksi, miten Harry voi saada Kuhnusarvion muiston. Niin ja sitten vielä se miten hyvin hän tuntee velhomaailman. Ja mikä kyky pitää pää kylmänä ja voittaa pelkonsa? Kuinka moni hämähäkkikammoinen olisi uskaltautunut Hämäkäkin pesälle?

Harry puhui vitosessa asiaa, kun AK:ta alettiin järjestää. Hän tekee hienoja sankaritöitä lähinnä koska sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai sitten joku sattuu paikalle auttamaan. Mutta ei hän typerä ole! Mulla on Harrystä sellanen mielikuva, että se osais paljon enemmän asioita, jos oikeasti yrittäis vaan enemmän tai jos olosuhteet sen sallis. Esim. taikajuomat ja okklumeus... Jos ois ollu eri opettaja ja enempi motivaatiota, se ois pärjänny paremmin. Ja hyvinhän poika sitten selvis, ku oikeesti pani ne aivonsa töihin, kuten sfinksin arvoitusta ratkaistessaan.

Sori jos tässä puhutaan vähän aiheen vierestä, mut pääpointti tässä nyt kuitenki oli osoittaa, ettei Hermione tosiaankaan "tiedä kaikesta kaikkea" ja että muilla hahmoilla on sitten erilaista älykkyyttä.
"Tuntematonta me pelkäämme, kun katsomme kuolemaa ja pimeyttä, siinä kaikki."
- Harry Potter ja Puoliverinen prinssi