Kirjoittaja Aihe: Ajankääntäjä ja Ennustaminen  (Luettu 2010 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa huispauskotka

 • Teddy Lupinin vaimo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Se uniikki ja lahjaton.
 • Pottermore: MarauderHeart20696
 • Tupa: Korpinkynsi
Ajankääntäjä ja Ennustaminen
« : Elokuu 08, 2013, 11:42:52 »
En löytänyt mistään tälläistä aihetta, joten päätin aloittaa sellaisen itse.

   Olen viimeaikoina miettinyt taas lukiessani Azkabanin vankia, käsitettä "Aika".

   Hermionen ajankääntäjällä yksi käänöshän vastaa yhtä tuntia taaksepäin. En tiedä onko ministeriöllä ollut erillaisia, esim. yksi käännös vastaisi vuorokautta jne.

   Ajankääntäjän vaikutukset näkyvät jo kääntämättömässä ajassa, esim. Harry näki itsensä tekemässä suojeliusta. Mutta entä Hiinokan teloitus? Sitä ei peruutettu ennalta. Jos Hiinokka olisi silloin vapautettu myös kääntämättömässä ajassa, kukaan ei ikinä olisi tehnyt toisin eikä sitä olisikaan tapahtunut. Dumbledore ei olisi hoksannut lähettää Hermionea ja Harrya kääntämään aikaa, jos muutokset olisivat tapahtuneet jo kääntämättömässä ajassa, eikä niin siis ikinä tapahtuisi. Eli onko Rowling miettinyt loppuun asti, vai tekeekö todellisuus ajan kääntämisen loogisesti mahdottomaksi?

   Ja miten Punurmio voi esim. ennustaa tulevansa jouluna Suureen saliin jos hän ei tee niin tavallisesti. Ennustaako Punurmio "väärin", kun hän ennusti itsensä Suureen saliin vaikkei ennustukselle pitäisi olla syytä?
   Ja kun Punurmio on ennustanut kalmakoiraa, onko hän ennustanut Siriuksen luullen sitä kalmakoiraksi?


Tiedän, ettei selityksissäni välttämästi ole mitään perää, mutta toivon silti keskustelua aiheesta.
"Kaunis puukko rinnassa haavoittaa ruostuneen lailla"
-Apulanta

Poissa velhotar

 • haaveilija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Kalkaroksen kannoilla ja Kelmien jalanjäljillä
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Ajankääntäjä ja Ennustaminen
« Vastaus #1 : Elokuu 08, 2013, 22:10:14 »
Mun mielestä tuo ajankääntäjä on aina ollut pikkuisen epälooginen Pottereissa, ehkä Rowling ei tosiaan miettinyt asiaa loppuun asti. Tuo minuakin kummastuttaa, että Harry näki itsensä tekemässä suojeliusta jo kääntämättömässä ajassa ja tämä käännetyn ajan Harry pelasti kääntämättömän ajan itsensä ankeuttajilta. Siis what? Miten "aika" tai ajankääntäjä vai mikä siinä olikaan se ylempi voima tiesi, että Harry ja Hermione käyttävät ajankääntäjää? Olisivathan he voineet jättää käyttämättä, niin miten tämä suojeliuksen loihtinut Harry jo kääntämättömässä ajassa oikein selitettäisiin? En nyt muista miten kirjassa oli enkä jaksa tarkistaa, vaikka AV lojuu huoneeni yöpöydällä, mutta ainakin elokuvassa myös ne Hermionen heittämät pikkukivet Hagridin mökkiin ja Harryn niskaan olivat olemassa jo ennen ajankääntäjän käyttöä. Mökkiin vain yhtäkkiä lensi kiviä, jotka käännetyn ajan Hermione heitti. Samoin se pusikon rapina kolmikon selän takana kääntämättömässä ajassa; käännetyn ajan Hermionehan siellä tutkaili tukkaansa takaapäin. Olisi ollut loogisempaa, että käännetty aika ei voi vaikuttaa kääntämättömään aikaan ennen kuin sitä ajankääntäjää on käytetty. Että käännetyssä ajassa asiat muutettaisiin ja näin, mutta ei siten että ne vaikuttaisivat etukäteen. Vitsi, kukaan ei varmaan ymmärrä yhtään mitään enkä kenties minä itsekään, mutta on tämäkin yksi pohtimisen aihe! :D
- Severus, Sirius... After all this time?
- Always <3

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Ajankääntäjä ja Ennustaminen
« Vastaus #2 : Elokuu 11, 2013, 20:52:52 »
Minusta Pottereissa juuri on pointtina, että vaikka ajassa voi matkustaa taaksepäin, asioita ei voi muuttaa. Harry näki itsensä taikomassa suojeliusta, koska se tapahtui sillä hetkellä. Kun he liikkuivat ajassa, se kaikki oli jo kerran tapahtunut. He eivät vain itse tienneet sitä, kun olivat vasta menossa tekemään sen. Hiinokka ei siis missään vaiheessa kuollut, ei menneessä, nykyisessä, tulevassa tai missään ajassa. Dumbledore laski yhteen 1 + 1 ja sai tulokseksi, että joku kävi pelastamassa sen. Arvasi sitten onnekkaasti, mitä oli tapahtunut ja lähetti Harryn ja Hermionen tekemään sen, minkä he olivat "lähtöajassa" jo tehneet. Harry ja Hermione eivät olisi voineet olla kääntämättä aikaa, sillä he olivat jo kerran tehneet sen ja Harry oli jo tehnyt suojeliuksen jne. Jos he eivät olisi kääntäneet aikaa, kaikki olisi alunperin mennyt eritavalla ja Harry tuskin olisi ihmettelemässä, mitä Dumbledore tarkoittaa kolmella käännöksellä. Sama toimii myös toisin päin. Vaikka kaikki ajankääntäjät eivät olisi tuhoutuneet FK:ssa Siriusta ei olisi voinut pelastaa, sillä hän oli kuollut, eikä sitä saa muutettua. Se mikä on kerran tapahtunut on ja pysyy. Jos joku kääntää aikaa, hän ei pysty siltikään muuttamaan asioita, sillä kaikki mitä hän tekee käännettyään aikaa, on kuitenkin tapahtunut jo silloin, kun hän eli saman ajan ensimmäistä kertaa.

Äh, tätä on vähän vaikea selittää, kun aika on niin kummallinen käsite. Vielä kummallisempi se on, jos sitä pystyy sorkkimaan. Enkä tietenkään voi olla varma asiastani, mutta tuolla tavalla minä sen käsitän ja tällä tavalla ajateltuna se on mielestäni ihan loogista ja "mahdollista". Ei riko Rowlingin maailman sisäisiä lakeja, mikä on aina fantasiassa tärkeää. Oikean maailman kanssa voi olla ristiriitoja vaikka kuinka ja paljon, kunhan kirjojen sisäinen logiikka säilyy. Sitä en osaa sanoa, mistä aika tai jokin tietää että joku tulee tulevaisuudesta tekemään jotain. Toisaalta eihän aika muutenkaan ole älyllinen olento, jonka pitäisi tai joka edes voisi tietää jotain. Kaikki nyt vain tapahtuu yhdessä ajassa. Sen ajan voi elää kahdesti, mutta mikään ei silti ole toisin kuin silloin kun asiat koki ensimmäisen kerran. Näkökulma vain on eri.

Ennustamisesta taas, en usko että Punurmio on ennustanut "väärin" saliin tulonsa. Hänhän tuli sinne, eli ennustus oli oikeassa. Ei se, että hän ei yleensä tee sitä estä häntä tekemästä nyt niin. Tosin, siitä voidaan olla montaa mieltä, oliko kyseessä oikea ennustus, vai esittikö hän vain niin. Tai kuvitteleeko hän kenties ennustavansa, kun hänelle tulee vaikka sellainen olo, että hän voisi mennä saliin syömään. Hänen päätettävissä se kuitenkin oli, tuleeko hän saliin vai ei. Kalmakoiran suhteen tuo on mielenkiintoinen teoria. Ja mielestäni mahdollinen. Jos Punurmio nyt mitään "näkee" muulloin kun ennustaessaan oikeassa trannissa, hän saattoi todella nähdä Siriuksen luullen tätä kalmakoiraksi. Tai sitten hän ei ikinä mitään koiraa nähnytkään vaan teeskenteli säväyttääkseen luokkaa. Hänhän ennusti McGarmiwan mukaan joka vuosi yhden kolmasluokkalaisen kuolemaa.
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Nicolas

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Pottermore: phoenixeye16524
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Ajankääntäjä ja Ennustaminen
« Vastaus #3 : Syyskuu 18, 2013, 20:45:05 »
Outoa, ettei kukaan koskaan käyttänyt ajankääntäjää, vaikka Voldemordin pysäyttämiseen.

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Ajankääntäjä ja Ennustaminen
« Vastaus #4 : Syyskuu 18, 2013, 22:53:32 »
Olettaisin sen johtuvan siitä, että ajankääntäjistä huolimatta asioita ei voi muuttaa jälkikäteen. Voldemort sai rauhassa tehdä hirnyrkkejä ja kerätä seuraajia salassa eikä asian paljastuttua voinut kuin taistella häntä vastaan nykyhetkessä. Voldemort sai kehonsa takaisin hautausmaalla ja sitäkään ei voi estää jälkikäteen. Samoin kuin Sirius on kuollut ja kuolleena pysyy, vaikka mitä tekisi. Ja toisaalta mitä iloa ajankääntäjistä olisi ollut vaikka asioita voisikin muuttaa jälkikäteen? Olisi lähetetty kaksi Dumbledorea taistelemaan hänen kanssaan salaperäisyyksien osastolle? Voldemortia ei kuitenkaan voinut kukistaa ennen kuin hirnyrkit olisi löydetty, joten tuskin se olisi paljoa hyödyttänyt. Eikä taitaisi onnistua sekään että palattaisiin niin kauas menneisyyteen ettei mitään hirnyrkkejä vielä ollut ja estetty Voldemortin aikeet ennen kuin mitään aikeita olikaan. Pottermoren mukaan on vaarallista ja sanotaan vaikka epäterveellistä matkata pitkiä "matkoja" ajassa taaksepäin. Niin ja sitten on vielä se ongelma, että kaikki ajankääntäjät tuhoutui FK:ssa.
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta