Kirjoittaja Aihe: Velhomaailma ja sen ekologisuus  (Luettu 3143 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Sid

 • laiskiainen
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • vompatti
 • Pottermore: GoldNox21584
 • Tupa: Puuskupuh
Velhomaailma ja sen ekologisuus
« : Heinäkuu 22, 2010, 00:20:55 »
Tuli tässä eräänä päivän mieleen kun vastoin tahtoani jouduin käyttämään rikkaruohomyrkkyä, että millainen velhoyhteiskunnan ekologisuus on? Mitä mieltä velhot ovat siitä, että jästit saastuttavat ja tuhoavat myös heidän asuinsijansa?
Entä miten velhoyhteisö saastuttaa luontoa? Saastuttaako lainkaan? Voivatko taiat saastuttaa? Tuleeko niistä päästöjä, jotka tuhoavat vaikkapa ilmakehää?

Siinä teille hieman aihetta pohdiskeltavaksi.
Afrikan sademetsissä lukuisat hienostoherrat juovat kermalikööriä.

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Velhomaailma ja sen ekologisuus
« Vastaus #1 : Elokuu 29, 2016, 22:03:15 »
Hmm, ekologisuus. Tämä meidän maailmassa tämä yksi kestävän kehityksenkin kulmakivi, tuo luonnon monimuotoisuuden ja sen toiminnan kannalta tärkeä näkökulma, jolla ihmiskunta pyrkii muun muassa vähentämään saastuttamista ja parantamaan luonnonvarojen kestävää käyttöä. Ainakin täällä Suomessa ekologisuus näyttäytyy hyvin vahvana teemana esimerkiksi koulujen kestävä kehitys -asioissa, kuten myös yleisessä keskustelussa: mitä kierrätetään, miten ja miksi jne. Luulen vahvasti, että jokainen suomalainen on törmännyt ekologiseen ajatteluun, toimiin ja keskusteluihin, joten tämän perusteella ainakin Suomen jästiväki on kartalla mistä on kyse.

Jästimaailmassa ekologisuus näkyy yhteiskunnassa, sillä monissa asioissa pyritään toimimaan ekologisesti. Ekologisesti toimiminen tulee niin korkeammalta taholta erinäisin määräyksin, mutta myös moni tuntuu ihan oikeasti haluavansa toimia mahdollisen ekologisesti.

Nuo siis jästikansasta, mutta entäs taikamaailma? Varmasti heilläkin on jotain vastaavaa ajatusta omassa toiminnassaan. Luulisi esimerkiksi yrttitiedon tunneilla käsiteltävän puhtaan elinympäristön vaikutusta yrttien ja muiden kasvien kasvuun. Tylypahkan ympärillä vaikuttaisi olevan hyvin hoidettua aluetta ja ympäristöä, jolloin saastuttamiseen ja roskaiseen ympäristöön luulisi suhtautuvan kielteisesti. Eli uskon, että myös taikakansalla on hyvät tarkoitusperät ekologisuuteen, vaikkei siitä puhuttaisi tai sen eteen toinittaisi samalla tavalla kuin jästimaailmassa.

Kun mietin, miten noidat ja velhot voivat toimia ekologisesti, mieleeni tuli monia asioita. Ensinnäkin, lentäminen ja ilmiintyminen ovat tehokkaita paikasta toiseen siirtymisen muotoja, joissa ei kulu esimerkiksi saastuttavia polttoaineita. Toisekseen, entistus-loitsulla voi korjata kätevästi hajonneita esineitä siinä missä jästit heittäisivät asian roskiin ja ostaisivat uuden. Kolmanneksi, olen aina kuvitellut, että taikamaailmassa osataan kasvattaa hyödyksi kasveja sekä käyttää luonnon antimia muutoinkin hyvin hyödyksi - ekologisesti siis. Monia muitakin asioita varmasti liittyy taikovien ekologisuuteen.

Entäpä ne ei niin ekologiset piirteet? Näitäkin on varmasti, mutta yhtenä teemana tuli mieleen Tylypahkan ruokailu. Ainakin jotkut lukukauden avajaiset on kuvattu tapahtumana, jossa ruokaa on yllin kyllin, jopa hurjasti liikaakin: sen kymmenettä sorttia ilmestyy pöytään enemmän kuin napa vetää. Ei kuulosta kovin ekologiselta valmistaa tuhottomasti ruokaa vain "silmänruuaksi" sen takia, että "pitäähän sitä ruokaa olla tarjolla, eikä saa näyttää siltä että pihisteltäisiin ruuan määrässä".

Ja mitä tulee taikamaailman suhtautumiseen jästien saastuttamiseen... Kuten todettua, varmasti myös velhomaailmassa on asian tiimoilta ongelmia, eikä syitä luonnon saastumiseen voi sysätä ainoastaan jästien niskaan. Pystyvätköhän velhot halutessaan kuitenkin taikoa sellaiset loitsut ilmoille, ettei jästien törttöilyjen vaikutukset näy taikamaailman asetukselle? Näin nämä kaksi maailmaa olisi eristyksissä myös näiltä osin. Ja olisikohan mahdollista, että loitsuilla voisi esimerkiksi siivota saastunutta luontoa?
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.