Kirjoittaja Aihe: Elektroninen musiikki  (Luettu 808 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa moottorisaha

 • Voldemortisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • be loud, let your colors show.
 • Tupa: Luihuinen
Elektroninen musiikki
« : Heinäkuu 22, 2009, 18:22:41 »
Bum buum, pakko oli pistää topic pystyyn ja saada selville, löytyykö Vuotiksesta muita konemusiikin ystäviä kuin moottorisaha? Jostakin syystä Haku-toiminto ei tahdo meikäläisen koneella toimia, mutta olevinaan katsoin ettei tällaista aihetta löydy. Toivotaan että olen oikeassa.

Jokainen varmasti pelkän nimen perusteella tietää, että elektroninen musiikki on tuotettu sähkökäyttöisin härvelein (tietokone, rumpukoneet, syntetisaattorit, samplerit) -konemusiikiksihan sitä myöskin kutsutaan. "Nykyiseksi" konemusaksi mielletty äänimerihän on suhteellisen uusi juttu, vain parikymmentä vuotta vanha, mutta kyllä jo 1800-luvun loppupuolellakin oli olemassa välineitä, joilla jonkin sortin elektronista musiikkia saatiin tehtyä.
   Turhan monelle konemusiikki kuitenkin tuo vain ja ainoastaan mieleen ”amisten” autoista jyrisevän jumputuksen, klubeilla tanssittavan pumputuksen ja Scooterin. Syytä olisikin raapaista pintaa syvemmälle.

Elektroninen musiikki yleensä joko iskee, tai jättää iskemättä. Itse en tästä musiikkisuuntauksesta vielä pari vuotta sitten välittänyt yhtään, mutta erään loistavan breakcore –artistin livekeikan myötä se oli menoa sitten.
   Konemusiikin parista löytyy kyllä genreä lähes jokaiseen makuun, joten yksipuoliseksi musiikinlajiksi sitä ei voi hyvällä omallatunnolla sanoa. Varsin häilyväisiähän genrerajat ovat, ja joidenkin artistien musiikista on äärimmäisen vaikea sanoa, mihin suuntaan se taipuu.
   Jonkun kelloja voisivat soittaa esimerkiksi seuraavat ”suuntaukset” : ambient, drum’n’bass, house, industrial, rave, trance, trip hop.

moottorisahan sydäntä lähimpinä konemusiikin ilmentyminä edustavat IDM (intelligent dance music, joskin nimeä on runsaasti kritisoitu, sillä IDM on kaukana ”helposti” tanssittavasta musiikista, ja lukuisten elektronisen musiikin ystävien mielestä koko genre on täysin harhaanjohtava), ambient (rauhallista, maalailevaa, omaa jossain tapauksissa klassisen musiikin piirteitä), dubstep (tummasävyistä, bassovoittoista) sekä psytrance (moniulotteinen, futuristinen äänimaailma, mukana joskus myös fyysisiä soittimia, esimerkiksi huilu).
   On hyvä muistaa, että nämäkin ”genrekuvailut” ovat äärimmäisen suuntaa-antavia. Mielestäni yksi elektronisen musiikin hienoimmista puolista onkin se, että löydät jokaisen artistin ja suuntauksen kautta lisää uutta, ajaudut ja seilaat, kunnes olet kerännyt saaliiksesi suuren röykkiön mahtavaa musiikkia.

Minulle konemusiikki on ollut jonkinlainen pelastus. Tulinen lisämauste elämään. Saan hirmuiset kiksit joka kerta, kun löydän uutta upeaa kuunneltavaa –ja tämä on lähes päivittäistä.
   Minulla on ollut kaikki mahdolliset metalliörinä-vaiheet, ska-, punk- ja jopa jazz-vaiheet, ja nyt on menossa sitten tämä koneellinen kausi. Elektroninen musiikki tuo pintaan niin paljon erilaisia tuntemuksia. Trancen / dancen / technon parissa tanssijalka alkaa vipittää, kun taas ambientin ja minimalin soidessa ei tarvitse ajatella mitään. Oikein tuntee, kuinka kiristys pään sisällä höltyy, ja paikalle tulee järjetön rauhallisuus. IDM ja breakcore taas toimivat päinvastoin, saavatpa aivot sellaiseen solmuun että mikään ei niille pärjää, mutta kyllä sillekin tunteelle vielä haen veroista.

Uusille –ja miksei myös vanhoille- elektronisen musiikin ystäville suosittelen lämpimästä Ishkurin ”Opasta Elektroniseen musiikkiin” ->  http://techno.org/electronic-music-guide/. Tältä loistavalta sivulta löydät ajatuskartan muodossa kaikki konemusiikin suuntaukset, sekä runsaasti esimerkkiartisteja, joiden kuuntelu onnistuu yhdellä klikkauksella!

Miten on, löytyykö Vuotiksen laajasta kirjosta ainuttakaan elektroloveria chainsawin lisäksi? Mitä kautta ajauduitte konemusiikin ihmeellisen maailman pariin? Suositteko tiettyjä alalajikkeita, vai nautitteko vain koneellisen musiikin luomasta ajattomuudesta ilman sen syvempää perehtymistä?

Toivoisin jonkinlaista keskustelua aikaiseksi, myöskin te, jotka ette ole vielä tähän loistavaan musiikinlajiin perehtyneet, tsekatkaa esimerkiksi tuo sivu, ja tuokaa mielipiteenne ilmi! Myös kritiikkiä, miksi ET pidä?

Ja minultahan heruu sadoittain artistiehdotuksia, laittakaa vaikka yksäriä, jaan niitä enemmän kuin mielelläni :)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 22, 2009, 18:34:27 kirjoittanut moottorisaha »
When you say it's dead and gone, yes, I know you're wrong

Poissa Fimca Worthleberr

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Capricorn Ascending
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elektroninen musiikki
« Vastaus #1 : Elokuu 28, 2009, 13:29:14 »
Mää tykkään!

Gothic electro ja industrial ovat erityisen lähellä sydäntä.

Innostus lähti siitä, kun kuuntelin ensin metallia ja ihastuin erityisesti industrial metal-bändeihin kone-efektien takia. Sitten aloin kuunnella pelkkää industrialia ja tässä sitä ollaan. Teknoa kuuntelen harvemmin, mutta kyllä sekin menee.

Mutta tässä joitakin bändejä joista tykkään:

- Rammstein (industrial metal, ainakin alkuaikojen levyt, tästä se lähti)
- Turmion kätilöt (industrial metal)
- Trimetrick (industrial ym. = tuolla -> http://www.electrobel.be/ voi kuunnella ja ladata noi biisit ilmaiseksi (ja laillisesti^^))
- E Nomine (gothic electro)
- Unheilig (gothic electro, tosin se vähän vaihtelee)
- Das ich (gothic electro tai EBM, tiedä häntä...)
- Stahlfreguenz (industrial)
- Laibach (EBM)
- Schallfaktor (cyber electro tms...)

Näiden lisäksi kuuntelen tosi paljon Sanctuary Radiota, sieltä tulee paljon (synkkää) konemusaa.Look, look, keep looking straight into those cold eyes.

aamanda

 • Ankeuttaja
Vs: Elektroninen musiikki
« Vastaus #2 : Joulukuu 30, 2010, 20:37:42 »
Konemusiikista en oikeastaan aiemmin ole niinkään pitänyt, kunnes pari vuotta sitten löysin yhden elämäni suurimmista rakkauksista: Pendulumin. En oikein tiedä, onko se drumm 'n' bassia vai ambientia.. Molemmiksi sitä on kutsuttu.
Myös The Prodigy on saavuttanut suosioni.

Juurikaan muita konemusiikkia tehtailevia bändejä en tiedä... En ole koskaan saanut varmuutta lasketaanko Röyksoppia konemusiikiksi?
Tämäkin kyllä yksi lempibändeistäni.

Pendulumin uusimmasta levystä on pakko vielä sanoa, että en olisi koskaan kuvitellut sen ja In Flamesin tekevän yhteistä veisua.. Kuitenkin, ehkä parhaiten onnistunut ikinä. Rakastuin ensimmäiseksi siihen, kunnes aloin kuuntelemaan muitakin biisejä uusimmalta..

Yhteenvedoksi sanottakoon, että konemusiikin saralla olen käsittämättömän tietämätön.  Kaverini kuitenkin tehtailee näitä biisejä, ja pidän niistä.. Oi kun itselläkin olisi taitoa sellaiseen..

Poissa Isetom

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Livejournal
 • Pottermore: PurpleFang101
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elektroninen musiikki
« Vastaus #3 : Tammikuu 04, 2011, 21:54:31 »
Elektroninen musiikki on hyvää. Jotkut kappaleet kuulostavat kyllä helposti tehdyiltä ja laaduttomilta, enkä minä hirveästi elektronista musiikkia ole kuunnellut, mutta onhan suurin fanituksen kohteeni elektronista musiikkia tekevä Björk. Lisäksi pidän Robynin musiikista (tai ainakin uusimmasta levystä ja äänestä), minkä Wikipedia luokittelee electropopiksi, synthpopiksi ja R&B:ksi. Röyksopp on sitten uusin löytöni, pian Robynin jälkeen.

Ajattelin näitä pohjoismaisia elektronisen musiikin artisteja. Islannista Björk, Norjasta Röyksopp, Ruotsista Robyn, Tanskasta Infernal ja Suomesta ei kukaan. Veljeni sanoi sitten Daruden, mutta omasta mielestäni aika kaukana näiden neljän aiemmin mainitsemani tasosta. Olisi hauskaa jos maailmassa olisi paljon enemmän laadukasta elektronista musiikkia. Käytettäisiin ja jopa tehtäisiin uusia ja erilaisia soittimia. Panostettaisiin levyjen tekemiseen. Elektroninen musiikki on hieno ja nykyaikainen musiikin tyylilaji.

//edit. 300. viestini. *poks*
through the warmthest cord of care
your love was sent to me