Kirjoittaja Aihe: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?  (Luettu 1873 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Posityyhtynen

 • Nokankopauttaja
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« : Helmikuu 12, 2009, 22:46:44 »
Olen tekemässä äidinkielen kurssin aineistoesseetä ja valitsin aiheeksi monikulttuurisuuden sekä henkilökohtaisista että yleisistä syistä.
Haluaisin haastatella teitä aiheesta ja näkemyksistänne, joita käyttäisin sitten hyödykseni esseessä. Olisin kiitollinen, jos saisin vastauksia, viimeistään 22.2 mennessä. (Huom ! Aika saattaa vielä muuttua, mutta joskus tuolloin ajattelin alkaa keräämään vastauksia)

Omia mielipiteitä saa aiheesta antaa, mutta annan pari kysymystä avuksi. Ei ole pakollista vastata kysymyksiin, mutta perusteluita kaipaisin sitten myös vastauksiin, joissa ei kysymyksiä käytetä :)

1. Onko omaan elämääsi sekoittunut vaikutteita erilaisista kulttuureista ? Miten se näkyy ?
2. Pidätkö monikulttuurisuutta hyvänä vai huonona ? Miksi ?
3. Oletko kiinnostunut eri maiden kulttuureista ? Mistä ?
4. Onko sinulla jotain ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan ? Miten suhtaudut rasismiin ?
5. Oletko asunut ulkomailla ? Kerro miten sopeuduit kulttuuriin ?
+  Haluaisitko asua ulkomailla ?

Minua kiinnostaisi paljon tietää tästä aiheesta lisää. Tässä oli muutama alustava kysymys ja rakennan osan esseestä teidän vastausten perusteella (punnitsen monikulttuurisuuden hyviä että huonoja puolia erilaisista näkökulmista). Minuun voi ottaa myös yhteyttä osoitteeseen: lauroin@windowslive.com taikka pistää yskäriä.

//:Kiitos auroreille ! :)l
♥ When you are feeling sad, read Harry Potters and you'll be happy again, with chocolate you'll be superhappy Ü
(PS. Twilight is also good alternative)

Poissa rave

 • Tittelitön
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #1 : Helmikuu 16, 2009, 20:49:32 »
Hmm.. Monikulttuurisuus, onko se mielestäni in vai out, riippuu mistä kulttuurista on kyse. Monissa ja useimmissakin maissa on omalla tavallaan upea kulttuuri, hyvine ja huonoine puolineen, mutta joidenkin maiden kulttuureista löydän enemmän huonoa kuin hyvää, tai huonot puolet ovat sen verran radikaaleja että ne kompensoi määrää. Tällainen mainitsemani "huono" kulttuuri on useissa Arabimaissa esim. naisten alistuksen ja muutenkin ihmisoikeuksien puutteellisuuden vuoksi (enempää en asiaa kommentoi kun sille löytyy omakin keskustelu),  vaikka niissä on paljon, paljon hyvääkin, niin silti muutama suuri ongelma saa minut todella halveksimaan sitä. Joku voisi samalla tavalla paheksua Suomalaista juomakulttuuria, mikä on (joidenkin mielestä) ikäväkyllä huono asia. Itsehän en sitä asiaa paljoa paheksi, jos vaihtoehtona olisi läpimätä oikeusjärjestelmä.


1. Onko omaan elämääsi sekoittunut vaikutteita erilaisista kulttuureista? Miten se näkyy?
Kulttuurit sekoittuu toisiinsa jossainmäärin väkisin. Esimerkiksi monien maiden ruokakulttuuri (lähinnä osia niistä) on saanut paikan esim. omassa elämässäni. Kulttuurien vaikutukselta ei mitenkään voi täysin välttyä; pakolliset kielet koulussa esim. vaikuttaa elämään.

2. Pidätkö monikulttuurisuutta hyvänä vai huonona ? Miksi ?
Sekä-että. Kuten aiemmin jo sanoin, riippuu paljon kulttuurista. On hienoa että on monikulttuurisia ihmisiä, oikein ihailtavaa. Mutta jos alkaisi käydä niin (mikä ei oikein ole mahdollista) että kulttuurit sekottuisivat kaikilla ihmisillä niin paljon, että se sekoitus poissulkisi monien maiden tapoja, olisi asia huono. Monikulttuurisuus auttaa ymmärtämään enemmän ihmisiä, se on siinä asiassa ehkä hienointa.

3. Oletko kiinnostunut eri maiden kulttuureista ? Mistä ?
Useistakin kulttuureista olen kiinostunut. Intia kiehtoo jostain syystä uskonnon/kulttuuri/luonnon jne, puolesta. Vaikka Intiassakaan ei asiat parhaimmalla mahdollisella tolpalla ole, niin silti se on kaikessa eksoottisuudessaan yksinkertaisesti mielenkiintoinen. Lisäksi Latinalaisen Amerikan  maat/kulttuurit kiinostavat, eritoten Argentiina ja Brasilia. Meksikokin on jees. Ruoan puolesta Japanilainen ruokakulttuuri kiinostaa, vaikka siitä en juuri mitään tiedä.

4. Onko sinulla jotain ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan ? Miten suhtaudut rasismiin ?
Minulla on paljonkin ennakkoluuloja. Ja niin vajaavaista kun se onkin, niin en siedä rasismia vaikka itsestäni löytyy paljon sellaisia puolia, todella ristiriitaista. En huuda rasismiani mitenkään julki, mutta useat ihmiset ovat saaneet minut inhoamaan muutamaa kulttuuria todella läpikotaisin. Tässä ei ole kyse ennakkoluuloista, vaan ihan kokemuspohjaisesta tiedosta.

5. Oletko asunut ulkomailla ? Kerro miten sopeuduit kulttuuriin ?
+  Haluaisitko asua ulkomailla ?

En ole asunut ulkomailla mutta haluaisin. Ja haaveeni onkin pian totta kun lähden kesällä vuodeks Argentiinaan. Pääsen tutustumaan latinalaisen amerikan kulttuureihin mihin olen jo kauan halunnutkin tutustua!
akfjldjklk

Poissa Browey

 • Vuotislainen
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #2 : Helmikuu 17, 2009, 13:24:12 »
En nyt hyvällä tahdollanikaan jaksa ruveta vastailemaan noihin kysymyksiin järjestyksessä, tässä siis jotain vapaamuotoisempaa ajatusvyöryä.


Usein kuulee sanottavan, että monikulttuurisuus on rikkaus joka vahvistaa kansakuntaa, ja tässä on jotain mitä en voi käsittää. Suomalainen 2000-luvun monikulttuurisuus rakentuu pitkälti somalialaisista, irakilaisista ja afganistanilaisista pakolaisista, jotka raa’asti yksinkertaisten ja yleistäen eivät saa töitä, slummiutuvat kaupungin halpoihin vuokra-asuntoihin ja ajautuvat rikoskierteeseen – yleensä tässä järjestyksessä. Ymmärrän että vastaanottavalla maalla on myös suuri vastuu siitä, miten se pystyy hyödyntämään maahanmuuttajansa ja tarjoamaan heille tulevaisuuden. Tekemistä on kuitenkin vielä paljon kotouttamisrintamalla, ja niin kauan kuin tilanne pysyy tällaisena, maahanmuuttajia tulee ottaa humanitäärisin perustein todella harkitusti. Suomi ei hyödy yhteiskunnan varoilla loisivista ihmisistä, työtä tekevistä kylläkin. Kun humanitääristen maahanmuuttajien työllisyysaste on huomattavan heikko ja huoltosuhde kantaväestöön nähden olematon, ymmärrän vielä huonommin näitä puheita monikulttuurisuuden tuomista rikkauksista.

Monen on syytä erottaa termit rasisti ja maahanmuuttokriitikko toisistaan. Jälkimmäiselle termille on ajoittain naureskeltu mediassa, puhuttu siitä kauniimpana terminä rasistille. Minulla ei ole mitään tarvetta kohdella erirotuisia ihmisiä eri tavalla, sen sijaan keskustelen mielelläni maahanmuuton ongelmista ja tulevaisuusnäkymistä. Toisaalta maahanmuuttokriitikko voi olla rasisti, ja luullakseni näin myös todella usein on, termien taakse ei kannata piiloutua. Jonkun ihmisen rasistisuus ei kuitenkaan voi olla syy olla käymättä keskustelua itse asiasta, tässä tapauksessa maahanmuutosta. ”Minä en keskustele rasistin kanssa” on sekin usein käytetty slogan, joka kiinnittää huomiota kyllä kaikkeen muuhun kuin varsinaiseen kysymykseen. Ja mikä järjetön asenne siihen kätkeytyykään – voittaisin jos tahtoisin.

Itsessään kulttuurit kiinnostavat minua suuresti. Joskus vuosien päästä muuttaisin mielelläni asumaan joksikin aikaa vaikkapa Intiaan, jonka uskontokeskeisyyden, yhteiskuntajärjestelmän ja taiteet monipuolisuudessaan koen hyvin mielenkiintoisina. Toisaalta haluaisin joskus elää kulttuuripiirissä joka on huomattavasti lämpimämpi, sosiaalisempi ja vastaanottavaisempi kuin tämä kylmä ja jähmeä yleissuomalainen kulttuuri; toisin sanoen haluaisin elää jossain maassa jossa ihmiset uskaltavat puhua ventovieraille muutenkin kuin pakon edessä, keskustella junassa tai kaupassa ihan vain ohimennen ilman tausta-ajatuksia.

Poissa Kate

 • Hänen korkeutensa
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • Otteita elämästä lasikellon alla
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #3 : Helmikuu 17, 2009, 13:43:17 »
Suomi ei hyödy yhteiskunnan varoilla loisivista ihmisistä, työtä tekevistä kylläkin.

Jos tästä jätetään nyt pois ne maahanmuuttajat, jotka eivät ole kieli- ja ammattitaidottomia, usein ongelmaksi tulee suoranaisesti se, ettei heitä haluta palkata, vaikka he olisivatkin kyvyiltään ja taidoiltaan samantasoisia työntekijöitä kuin vastaavat suomalaiset. Osittain tässä voidaan tämän taantuman keskellä vetää peliin "haluan palkata kotimaista työvoimaa"-kortin ja palveluammattejen suhteen en yllättyisi yhtään, jos joku työnajantaja tulisi suoraan sanomaan, ettei uskalla palkata valtaväestöstä ulkonaisesti eroavaa työvoimaa, koska asiakkaat eivät haluaisi tulla heidän palveltavakseen. Vaikka minulle se on se ja sama kuka hiukseni leikkaa tai on kaupan kassaneitinä, ei se läheskään kaikille mene kaavaan "se ja sama".

Voin myöntää itse olleeni hieman ennakkoluuloinen, kun kuulin hammaslääkärini olevan ulkomaalaistaustainen nainen. Hän oli ihan mukava, miellyttävä, puhui hivenen huonoa suomea, mutta varmisti kysymällä, että olin ymmärtänyt mitä hän tarkoitti (eikä suostunut hoitamaan minua ellen saa hammaslääkäripelkooni rauhoittavaa lääkitystä). Tästä huolimatta olin aivan hätä kädessä, että ymmärtääkö hän sen olevan yleisesti ottaen "ihan ookoo ja normaalia", että potilas pelkää toimenpidettä niin paljon, että purskahtaa itkuun viimeistään tuolissa ja epäilin jopa, että meille saattaa tulla tästä jonkinlainen kulttuurien välinen kysymys, mutta hän suhtautui asiaan neutraalisti.

Vähän ihmetellen tosin.

Pienessä kehässä ollaan tämän slummiutumisongelman kanssa ihan siinä, että vaikka maahanmuuttajat haluavat asua suomalaisten lähettyvillä, samoissa yhteisöissä kuin suomalaiset, alueen, jossa asuu paljon maahanmuutajia, asuntojen arvot ovat huomattavasti matalemmat kuin asuntojen, jotka sijaitsevat alueilla joissa asuu vähän maahanmuuttajia. Jossain on ilmaistu jopa suoraan, että vaikka maahanmuuttajat haluaisivat asua valtäväestön seassa, ei valtaväestö halua sekaansa maahanmuuttajia ja heidät myös usein sijoitetaan paikkoihin, joissa on jo ennestään muita maahanmuuttajia.

Edullisin vuokra-asunto (kokoonsa nähden siis), jossa olen itse asunut, sijaitsi muuten alueella, jossa oli melkoisen paljon ulkomaalaistaustaisia asukkaita ja muuttaessani lähemmäksi keskustaa kalliimpaan asuntoon (kokoonsa nähden) ei ole aulan nimitaulussa vastaani tullut yhtään vierasmaalaista sukunimeä tai ketään, joka näyttäisi ulkomaalaistaustaiselta.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 17, 2009, 13:49:35 kirjoittanut Kate »
"Jos mielesi tekee joskus arvostella jotakuta, hän sanoi, - niin muista, etteivät kaikki ihmiset maailmassa ole olleet yhtä edullisessa asemassa kuin sinä."

F. Scott Fitzgerard: Kultahattu

Poissa Browey

 • Vuotislainen
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #4 : Helmikuu 18, 2009, 09:16:05 »
--usein ongelmaksi tulee suoranaisesti se, ettei heitä haluta palkata, vaikka he olisivatkin kyvyiltään ja taidoiltaan samantasoisia työntekijöitä kuin vastaavat suomalaiset.
Työnantajilla siinä missä millä tahansa muulla ryhmälläkin on varmasti ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan eikä niitä käy väheksyminen, mutta johtuuko maahanmuuttajan työhön ottamattomuus välttämättä tämän rodusta tai uskonnosta? Meillä on Suomessa laki joka kieltää työnantajia valikoimasta työntekijöitään rodun, iän, uskonnon, vammaisuuden, varallisuuden jne. perusteella. Lain valvominen on toki sinänsä hankalaa, enkä kiistä maahanmuuttajia työhönotossa syrjivän ilmiön toteutumista Suomessa, mutta jos tummaihoinen ei saa työtä, se tuntuu aina olevan rasismia. Joskus varmasti onkin.

Mitä tulee tähän maahanmuuttajien slummiutumiseen, niin olen aika lailla samoilla linjoilla. Malmön viimejoulukuiset mellakoinnit tapahtuivat kaupunginosassa, jonka väestöstä 80 % oli maahanmuuttajataustaisia ja jonne ambulanssillakaan ei tiettävästi ollut asiaa ilman poliisisaattuetta. Suomessa päättäjien on varmistettava, ettei vastaavia ongelmia synny – ettei köyhyyttä ja huono-osaisuutta jakaudu niin selkeästi tietyille alueille. Muuten tällaiset ongelmat muuttuvat arkipäiväisiksi myös meillä.

Poissa Esterix

 • Metsän vastaus
 • Sanomaton
 • *
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #5 : Helmikuu 18, 2009, 19:04:29 »
--usein ongelmaksi tulee suoranaisesti se, ettei heitä haluta palkata, vaikka he olisivatkin kyvyiltään ja taidoiltaan samantasoisia työntekijöitä kuin vastaavat suomalaiset.
Työnantajilla siinä missä millä tahansa muulla ryhmälläkin on varmasti ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan eikä niitä käy väheksyminen, mutta johtuuko maahanmuuttajan työhön ottamattomuus välttämättä tämän rodusta tai uskonnosta? Meillä on Suomessa laki joka kieltää työnantajia valikoimasta työntekijöitään rodun, iän, uskonnon, vammaisuuden, varallisuuden jne. perusteella. Lain valvominen on toki sinänsä hankalaa, enkä kiistä maahanmuuttajia työhönotossa syrjivän ilmiön toteutumista Suomessa, mutta jos tummaihoinen ei saa työtä, se tuntuu aina olevan rasismia. Joskus varmasti onkin.

Uskoisin, että yksi hyvin keskeinen syy työllistymisvaikeuteen on suomen osaamattomuus. On se yksinkertainen fakta, ettei oikein ole helppoa työskennellä palveluammatissa, joka edellyttäisi päivittäistä kommunikointia, jollei ymmärrä eikä puhu suomea tai asiakkaan kanssa yhteistä kieltä. Tämä ei tosin koske kaikkia palveluammatteja, mutta esimerkiksi lääkärin on erittäin tärkeää ymmärtää potilaan lääkäriin tulon syy ja antaa oikeat hoito-ohjeet. Yhtä lailla monessa tehtävässä toimiakseen on osattava valtakieltä, jos kaikki dokumentit ovat pääsääntöisesti sillä kielellä. Toki englanti saattaa auttaa, mutta ei Suomessakaan kaikki puhu englantia edes välttävästi ja lain mukaan suomalaisella on oikeus saada palvelua äidinkielellään.

Kieli siis saattaa rajoittaa ammatinharjoittamista, vaikka kyvyt ja taidot löytyisivätkin. Suomen kielen osaaminen on tällöin se taito, mikä erottaa ulkomaalaisen ja suomalaisen. Kun työssä on vaatimuksena suomen osaaminen, ei siinä auta porata rasismista. Eikä siinä auta, vaikka maahanmuuttaja olisi islantilainen nobelisti, kadanalainen psykologi tai sudanilainen lääkäri. Sen sijaan on aloja, esimerkiksi matkailu, kielten opetus jne, jossa ei niinkään haittaa suomen osaamattomuus.
Dixi et animam levavi | Still too sexy - Narf | Elämä on lahja - käytä se hyvin

Poissa Kate

 • Hänen korkeutensa
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • Otteita elämästä lasikellon alla
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #6 : Helmikuu 18, 2009, 19:21:29 »
Voi rähmä, tajusin juuri tehneeni omassa viestissäni kardinaalivirheen, sillä tarkoitin tässä lainauksessa:

Jos tästä jätetään nyt pois ne maahanmuuttajat, jotka eivät ole kieli- ja ammattitaidottomia, usein ongelmaksi tulee suoranaisesti se, ettei heitä haluta palkata, vaikka he olisivatkin kyvyiltään ja taidoiltaan samantasoisia työntekijöitä kuin vastaavat suomalaiset.

luonnollisesti niitä maahanmuuttajia, jotka osaavat sekä kielen että omaavat ammattitaitoa alalle, mutta he eivät siitä huolimatta työllisty omalle tai millekään alalle.
"Jos mielesi tekee joskus arvostella jotakuta, hän sanoi, - niin muista, etteivät kaikki ihmiset maailmassa ole olleet yhtä edullisessa asemassa kuin sinä."

F. Scott Fitzgerard: Kultahattu

Poissa Jentsuma

 • puhelias hölöttävä ärsyttävä pölö
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #7 : Helmikuu 18, 2009, 20:00:11 »
Vastaan nyt näihin kysymyksiisi ihan suoraan :)

1. Onko omaan elämääsi sekoittunut vaikutteita erilaisista kulttuureista ? Miten se näkyy ?

Ei ole mitenkään kauheasti, mitä nyt näitä erimaalaisia ruokia, kuten pizza, pasta, hampurilainen yms... Muuten ei oikeastaan erityisemmin. Ja on yksi juttu varmaan kielet kun niitä opiskelee ja kun olen lukenut tietoa Espanjasta jonkin verran, niin ehkä siitä on jotain tullut vähäsen.

2. Pidätkö monikulttuurisuutta hyvänä vai huonona ? Miksi ?

Minusta se on ihan hyvä asia, en näe siinä kauheasti mitään huonoa. Perusteluja voisi olla, että jos on monikulttuurinen niin tietää muistakin maista kuin vaan omasta asuinmaastaan ja eikä ole mitenkään ulkomaalaisiin välttämättä niin paljon ennakkoluuloja, tai jotain... Eli siis mielestäni ihan hyvä asia.

3. Oletko kiinnostunut eri maiden kulttuureista ? Mistä ?

Joo olen hyvin kiinnostunut! Varsinkin Espanjan kulttuurista olen hyvin kiinnostunut, kaikki se luonto, ne ihmiset, ruuat yms... Olen myös kiinnostunut Australian kulttuurista. Eniten tuo Espanja kiinnostaa, se on vaan niin kiehtova maa.

4. Onko sinulla jotain ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan ? Miten suhtaudut rasismiin ?

Kyllähän niitä ennakkoluuloja aina kaikilta varmaan löytyy. Minulta vähäsen myös, mutta ei se rasismia kuitenkaan ole. Riippuu tietenkin mistä maasta puhutaan. Yleensä jokaisella on ennakkoluuloja sellaisesta mistä ei tiedä. En pidä rasismista yhtään, se on todella raukkamaista, jos se menee jo ihan "vakavaksi". Ymmärrän, että jotkut ihmiset ovat rasisteja joitain ulkomaalaisia kohtaan, mutta ei se ole kovin hyvä juttu. Saa sitä mielessään olla rasistinen, mutta ei sitä julki tarvitse tuoda.

5. Oletko asunut ulkomailla ? Kerro miten sopeuduit kulttuuriin ?
+  Haluaisitko asua ulkomailla ?

En ole asunut, mutta haluaisin todellakin! Espanjassa kyllä vain, sinne haluan. Olisi ihanaa asua siellä Välimeren rannikolla lämpimässä maassa viinirypäleiden ja oliivien kanssa aaaih. Se on unelmani, mennä, edes käydä matkalla Espanjassa. Toinen paikka voisi olla se Australia, mutta ykkösenä se Espanja, ehdottomasti!
Is this the real life, is this just fantasy ?

Poissa Posityyhtynen

 • Nokankopauttaja
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Kysely - Monikulttuurisuus in vai out ?
« Vastaus #8 : Helmikuu 25, 2009, 17:10:14 »
Kiitos kaikille vastanneille :)
♥ When you are feeling sad, read Harry Potters and you'll be happy again, with chocolate you'll be superhappy Ü
(PS. Twilight is also good alternative)