Kirjoittaja Aihe: Lallinpäivä 20. tammikuuta  (Luettu 1087 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Lemmonleikko

 • Tom
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • Soulshine!
  • Herra Hahmo
 • Tupa: Mary Sue
Lallinpäivä 20. tammikuuta
« : Tammikuu 20, 2009, 18:05:41 »
Tänään, 20. tammikuuta 2009, on kulunut 853 vuotta siitä, kun talonpoika Lalli iski kirveensä kivikirkonrakennustöiden valvontamatkalla olleeseen piispa Henrikiin. Tiedot perustuvat kansanvirteen. Tiettävästi Lallia ei ole koskaan ollutkaan eikä piispa Henrikistäkään ole minkään maailman varmuutta.

Symbolisesti kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen Suomen maaperällä tehty näkyvä ihmisoikeusteko. Piispa Henrik on hyvin luultavasti vertauskuva lukuisista 1100-luvulla Suomen alueella kulkeneista miekkakäännyttäjistä - siis sorron, rahanahneuden, mielivallan, väkisinkastamisen ja kulttuurimurhan henkilöitymä. Ei toki voida kiistää, etteikö Lallikin loukannut piispapolon henkilökohtaista koskemattomuutta, mutta noina ankeina aikoina ihmisen sana ei ole paljoa painanut, joten hänen (suomalaisten) on täytynyt turvata silloisista vaikutusteistä tehokkaimpaan.

Pienissä uuspakanapiireissä syntyi varhaisimmista ideoista lukien vuosituhannen vaihteen kieppeillä tapa viettää tammikuun kahdentenakymmenentenä päivänä Lallille omistettua uskonnonvapauden ja itsemääräämisoikeuden juhlapäivää. Tämän keskustelun tarkoitus on paitsi tuoda tällainen vaihtoehto esille, myös keskustella moisen juhlallisuuden mielekkyydestä ja siihen liittyvistä mahdollisista latauksista. Moni kristitty kokee ymmärrettävästi uhkaavaksi sen, että jalustalle nostetaan ihminen, joka teki selvää suomalaisten (katolis-)kristittyjen suojelupyhimyksestä. Kyseessä ei kuitenkaan ole varsinaisesti kristinuskon tai minkään muunkaan katsomuksen vastustaminen, vaikka lallinpäivän viettoon ryhtyvätkin yleensä herkimmin ihmiset, joille kristinusko ei kovin läheinen ole. Itse uskoisin, että myös ihmisoikeuksia kunnioittavan kristityn on täysin mahdollista ajatella Lallia myötätunnolla - suurimmassa osassa Suomea kristinusko alkoi sekoittua kansan omiin uskomuksiin jo tuolloin, eikä Ruotsista tänne lähteneillä ristiretkillä ollut juuri muuta päämäärää kuin hankkia vaikka väkivalloin mahdollisimman monta nimeä verokirjoihin. Itseään Jeesustakin kertoman mukaan nyppi uskoon verhottu ahneus; Lalli se vain tarttui köydenpätkän sijasta kirveeseen (tai nykytutkimuksen valossa luultavammin karhukeihääseen).

Lallinpäivän olemus tiivistyy varsin hyvin Ytimennävertäjien artikkeliin aiheesta. Artikkelin lopun kaupalliselta lemahtavaa tiedotetta ei kannata kammoksua. Lallinkirveet olivat noin kuuden ihmisen vuonna 05 pyörineen aivoriihen tulosta (ensimmäiset saapuivat omistajilleen 850-vuotislallinpäivänä 2006) ja niistä ei saa rahaa kukaan muu kuin seppä, jonka tuolloin valitsimme valmistamaan niitä.


Itse viidettä kertaa näissä merkeissä harrastuvana toivotan kaikille muillekin vapautta ja ihmisen koskemattomuutta arvostaville vuotislaisille hyvää lallinpäivää.
"You don't have to be black to be a nigger. Being born penniless also makes you an outlaw." -Ronnie van Zant
         Row, row, row thy boat gently down the stream. Oh Charon, hast thou ever know'd that Death is but a dream?
Hyviä emme ole, pahoiksi emme halua tulla - olkaamme siis rumia!

Poissa Audra Dancer

 • Sir Emilia Sarkington
 • Vuotislainen
 • Gaze the Haze
  • Livejournal
  • Vainajala.org
 • Pottermore: HazelNight52
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Lallinpäivä 20. tammikuuta
« Vastaus #1 : Tammikuu 20, 2009, 19:54:32 »
Lemmonleikko informoikin minua tästä päivästä jo tuolla Gallerian puolella. En ollut aikaisemmin kuullut moisesta juhlapäivästä, joka muuten sopii kalenteriini paremmin kuin nokka naamaan. Lallista on joskus ollut puhetta immeisten kanssa ja kyllähän tuo keskustelumme sellaisille urille lähti, että Lalli teki kyllä oikein vastustaessaan moista pakkokäännytystä. (Ja kyllä, puhuimme symbolistisessa merkityksessä vai miten tämä sana taipuukaan. Pääni on niin täynnä räkää, ettei ajatteleminen luonnistu selkeästi.)

Lallinpäivää ihmisille.

~Moondancer (laulava leopardi)

Poissa Browey

 • Vuotislainen
Vs: Lallinpäivä 20. tammikuuta
« Vastaus #2 : Tammikuu 22, 2009, 15:46:02 »
En pidä kirkon kannalta yhtään ansiokkaana sitä, että suomalaiset käytännössä pakkokäännytettiin kristinuskoon ristiretkien yhteydessä, mutta minusta silti kannattaa pyrkiä näkemään kirkon ja sen jäsenten silloiset toimet osana aikakauttaan. En tarkoita, että sorto tai ihmisten väkisinkastaminen kirkon piiriin olisi missään mielessä hyväksyttävää, olkoonkin, että kirkko rakensi pohjan lukutaitoiselle ja sivistyneelle Suomelle - tänä päivänä kyseisestä instituutiosta ei ole mihinkään. En perustele kirkon toimintaa edes sillä, että sorto ja rahanahneus olivat ajan henkeä - mitä ne kiistattomasti olivat; joku muu olisi tehnyt vastaavan "kulttuurimurhan" jossain vaiheessa joka tapauksessa, jos kirkko ei olisi sitä tehnyt. En vain koe olevani oikea henkilö tuomitsemaan kenenkään/minkään muinaista toimintaa, koska en ole elänyt 853 vuotta sitten ja koska en välttämättä osaa kuvitella sillon vallinneita olosuhteita kovin elävästi.

Mutta viesti tuli selväksi: ensi kerralla kun naapuri tulee pyytämään sokeria kakkuunsa eikä aio maksaa siitä minulle, niin kirveellä päähän, eikö? Lallin toiminta ei perustunut kirkon tekoihin vaan siihen, että Piispa Henrik tyhjensi yhden perheen ruokapöydän maksamatta lanttiakaan.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 22, 2009, 18:18:07 kirjoittanut Browey »