Jästien keskuudessa > Harrastukset ja kirjallisuus

Humiseva Harju

(1/2) > >>

Jazmín:
Sain juuri vähän aikaa sitten lukuettua Emily Brontën Humisevan Harjun ja kun en löytänyt täältä aiheesta topsua ajattelin sitten tekaista sellaisen itse :D

Humiseva Harjuhan on siis kirjoitettu 1800-luvulla, mutta minä luin uusimman suomennoksen, joten siinä kieli ei ainakaan ollut mitenkään kovin vanhanaikaista.

Tässä on nyt vähän minun mielipidettäni kirjasta, ei kannata lukea, jos ei ole lukenut kyseistä opusta, eikä halua spoilaantua!
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Ensiksikin hahmot ainakin olivat mukavaa vaihtelua kaiken maailman Mary Sueille. Ketään kirjan hahmoista ei voi parhaalla tahdollakaan väittää Mary Sueksi ja melkein kaikki saivat jossain vaiheessa kirjaa minut raivostumaan ääliömäisellä, tyhmällä, itsekkäällä tai muuten vaan pahalla ja julmalla käytöksellä. Kaikkein pahin oli varmastikin Heathcliff, mutta kuitenkin hänestä oli ajoittain kiva lukea, hän oli mielenkiintoinen hahmo kaikessa julmuudessaan ja itsekkyydessään. Ja myös Catherine oli todella kamala, erittäin itsekäs, mutta eihän siitä voi kokonaan häntä itseään syyttää, kun lapsuus nyt oli mitä oli...
Kaikista ärsyttävin hahmoista oli minun mielestäni kuitenkin Heathcliffin poika Linton Heathcliff. Hän vain oli niin kertakaikkisen suututtava kaikessa valituksessaan ja itsekkyydessään. (Taas yksi erittäin itsekäs hahmo)
Suosikkejani olivat taloudenhoitaja Nelly Dean sekä jossain vaiheessa myös Catherinen tytär Catherine. Vaikkakin jälkimmäinenkin ärsytti joskus.
Kerronta oli ratkaistu aika erikoisella tavalla, mutta se toimi ihan hyvin. Juoni oli hyvä ja piti mielenkiinnon yllä koko ajan ja plussaa oli myös se, että loppu oli onnellinen. Sellaset siirappisen onnelliset loput on musta ihania ja ne jättää hyvän tunteen kirjasta :)
Ja mulle tuli jossain kohtaa Heathcliffistä mieleen Kalkaros. Vaikka en tiedä oikeen itsekään, miksi yhdistin nuo kaksi hahmoa toisiinsa...

Ja sitten vielä se, että luultavasti en olisi lukenut tuota kirjaa (ainakaan vielä) ilman Stephenie Meyerin Epäilystä. (Oli kiva muuten bongata tuolta Humisevasta Harjusta kirjojen juonten samankaltaisuudet :D)

Mutta onkos kukaan muu lukenut tätä teosta? Mitä mieltä olitte? Inhokki- ja suosikkihahmot? yms.

Musta Koira:
Minäkin luin kirjan vasta äskettäin (alkuperäiskielellä), vaikka se olisikin pitänyt lukea varmaan jo aikoja sitten, se kun on yksi kaunokirjallisuuden klassikkoteoksista ja kuuluu melkeinpä yleissivistykseen.

Täytyy kuitenkin sanoa, että itse olin hieman pettynyt. Ei teos mielestäni täysin huono ollut, muttei se minuun suurta vaikutustakaan tehnyt. Tosin juuri se, että Humiseva Harju on niin tavattoman kuuluisa ja maineikas teos saattoi nostaa odotuksiani vähän liian korkealle, mikä taas vaikuttaa siitä muodostamaani mielipiteeseen -ehkä se joskus pitäisi lukea uudelleen, kun mitään ennakko-odotuksia ei enää ole.

Kuitenkin, se mihin petyin teoksessa ehkä eniten, on Brontën kerronta. Ikävä sanoa, sillä hän kuitenkin on suuresti arvostettu kirjailija. Minusta hänen kerrontansa oli osin liian naivistista, mikä näkyy ennen kaikkea yksiulotteisissa hahmoissa.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Esim. Heathcliff kuvataan lapsesta asti epämiellyttävänä hahmona, jolla ei ole oikeastaan lainkaan positiivisia ominaisuuksia. Hän on lähes epäinhimillinen, ellei rakkautta Cathyyn lasketa inhimilliseksi ominaisuudeksi. Tosin jopa tuo rakkaus -sekä Catherinen että Heathcliffin osalta- tuntuu enemmänkin itsekkäältä omistamisenhalulta kuin rakkaudelta. Kaikki muutkin hahmot on mielestäni kuvattu liian valjusti. He ovat joko miellyttäviä tai epämiellyttäviä, mutta heidän luonnettaan ei kuvata sen tarkemmin.

Juuri se on mielestäni turhauttavaa, ettei Brontë ole porautunut syvemmälle hahmojensa mieliin. Varsinkin Heathcliff olisi ollut mielestäni ihanteellinen hahmo, jos Brontë olisi päättänyt luoda hänestä traagisen sankarin. Tätä varten hänelle olisi pitänyt antaa myös inhimillisiä luonteenpiirteitä ja hänen omaa ääntään olisi pitänyt tuoda enemmän kuuluviin. Mutta ei, Brontë ei tehnyt näin, vaan halusi ilmeisesti Heathcliffista vain tarinan konnan. Tätä seikkaa minun oli vaikeinta sulattaa, sillä kuulin kerran Heathcliffia luonnehdittavan henkilöksi, jonka "rakkauden menetys muuttaa täydeksi kusipääksi". Minusta asia ei ole näin, koska tarinan mukaan hän oli sellainen jo lapsesta pitäen. Olisin halunnut asian olevan toisin päin. Silloin tarina olisi saanut todellista syvyyttä.

Kerronta oli muutenkin mielestäni vähän kömmähtelevää. En oikein tiedä missä fokuksen olisi pitänyt olla. Odotin koko ajan, että jotain olisi vielä selvinnyt Heathcliffin ja Cathyn tarinasta, jota ainakin itse pidin kiinnostavimpana, mutta se tuntui jäävän jotenkin kesken, kun alettiinkin käsitellä nuorempaa Cathya ja hänen suhdettaan kumpaankin serkuistaan. Mihinkään ei kuitenkaan paneuduttu huolella. Tuntuu, kuin tarina koostuisi monesta haarautuvasta polusta, joista mitään ei kuitenkaan lähetä tosissaan seuraamaan, vaan joista jokaisella käydään vain pikaisesti.

Sinänsä vaikka pidänkin hahmoja yksioikoisina, olen kuitenkin edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että on hyvä, etteivät he ole mitenkään täydellisiä. Monet heistä ovat vääristyneitä, mikä on kiehtovaa, joskin niitä olisi pitänyt kehittää vielä monisärmäisemmiksi.
En oikein osaa nimetä inhokki- ja suosikkihahmoja, mutta ainakin Heathcliffin persoona oli mielestäni kiehtovin. Olisin halunnut, että kirjassa olisi pohdittu sitä, miksi hän oli sellainen kuin oli.

Kuupposen päivä:
Äikän vitoskurssiin kuului jonkin klassikon lukeminen. Minä luin Humisevan harjun.

En ole koskaan ollut suuri rakkausromaanien ystävä, mutta tuohan ei onneksi ollut mikään perinteinen lässytyskirja. Itse asiassa viha, katkeruus ja kostonhimo olivat tärkeämmässä osassa kuin rakkaus. Imelyyttä ei ollut nimeksikään.

Musta koira olisi toivonut lisää pohdintaa siitä, miksi H olisi sellainen kuin oli. Itse koen saaneeni siihen selkeän vastauksen, mutta tokikaan Brontë ei selittänyt mitään puhki. Itse kuitenkin jouduin tekemään ks. romaanista kirjallisuusesseen, ja se pakotti minut pohdiskelemaan kaikkea jonkin verran tavallista syvällisemmin. Siksi näkisin kirjan merkittävimpänä teemana inhimillisen pahuuden ja sen synnyn. Hahmogalleriassa ei ollut yhtäkään herra tai rouva Täydellisyyttä, mutta mistä heidän epämiellyttävyytensä johtui?
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Esimerkiksi kirjan keskeisin henkilö Heath oli aluksi jokseenkin normaali. Kieltämättä häntä olisi jo silloin voinut luonnehtia juroksi ja epäystävälliseksi, mutta ei nyt pahaksi sentään. Humisevan harjun asukkaat (Catherinen isää ja pian Catherinea itseään lukuunottamatta) kuitenkin kohtelivat häntä varsin tylysti ja epäoikeudenmukaisesti. Nelly Dean heitti hänet ulos, jotta hän olisi painunut tiehensä. Hindley nyt oli vieläkin pahempi. Tietysti myös Heathcliff itse oli myöhemmissä lapsuuskuvaksissa ärsyttävä ja käytti herra Earnshawin suosiota hyväkseen, mutta käsittääkseni Hindley oli kuitenkin se, joka heidän vihanpitonsa aloitti. Myöhemmin Hindleystä tuli sitten talon isäntä, joten hän saattoi tehdä vanhan vihamiehensä elämästä todellista helvettiä. Ja kun vielä Heathcliffin suuri rakkaus hylkäsi hänet, ei oikeastaan ole ihmekään, että hän oli aikuisena... noh, epämiellyttävä. Lievästi sanottuna. Kieltämättä Brontë ampui täysin yli ja teki Heathista suoranaisen hirviön. Hahmo olisi toiminut paremmin, jos hänellä olis ollut jotain hyväkin piirteitäBrontën mielestä ympäristöllä oli valtava vaikutus yksilökehitykseen. Humisevan harjun tympeässä ilmapiirissä monet alkujaan normaalitkin henkilöt alkoivat käyttäytyä kuin mulkut ikään. Toisiin ympäristö vaikutti kuitenkin enemmän kuin toisiin, joten asiaan vaikuttavat myös synnynnäiset ominaisuudet.

Jos kirjaa lukee sillä silmällä, se onkin ennen kaikkea psykologinen romaani. Itselläni on vähän ristiriitainen suhtautuminen psykaan. Toisaalta se on puoliksi huuhaata ja puoliksi itsestäänselvien ilmiöiden selittämistä, mutta toisaalta siinä on mielenkiintoisiakin elementtejä. Jotkin ihmisen sielunmaisemaan liittyvät ilmiöt ovat herättäneet mielenkiintoni. Brontën kirjan aihe taisi kuulua näihin, koska se ei loppujen lopuksi olekaan mikään ihan yksinkertainen juttu. Ja tokihan melkein mikä tahansa tuntuu hauskemmalta romaanissa kuin koulukirjassa!

Niin ja se rakkaus. Kirjan rakkaus oli syvää ja erittäin kestävää. Se ei liittynyt ulkokuoreen eikä ollut mitään typerää ihastumista, se syntyi pitkän ajan kuluessa ja selvisi hengissä monista vastoinkäymisistä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)Heh, olen muuten tästäkin eri mieltä kuin Musta koira. Etenkään Heathliffin rakkaus ei ollut omistamishalua nähnytkään, vaan se oli ennemminkin todella epäitsekästä ja ylvästä. Mieshän kertoi, ettei missään tilanteessa olisi taittanut hiuskarvaakaan vihaamansa Edgar Lintonin päästä, koska hän tiesi Cathyn pitävän kyseisestä tyypistä. Eikä hän sitten taittanutkaan, muistakaas se! Ainoa syy tähän oli rakkaus Cathya kohtaan. Toinen huomionarvoinen seikka on se, että jos Cathy ja H olisivat päätyneet yhteen, jälkimmäinen olisi ainakin omien sanojensa mukaan antanut vaimonsa tavata Edgaria. Hän ei olisi välittänyt omasta mustasukkaisuudestaan, koska rakkaan hyvinvointi oli etusijalla. Tokihan Heathcliff saattoi liioitella tai valehdella, mutta miksikäs hän olisi tehnyt niin?Tuollaisesta rakkaudesta minä pidän oikein kovastikin. Ennemmin sellaisia kuin tyhmiä teini-ihastuksia...

Mitäs muuta vielä? Kirjan juoni piti kaiken aikaa mielenkiinnon yllä ja monia sisäkkäisiä kehyskertomuksia sisältävä kertojaratkaisu oli ainakin persoonallinen. Eniten pidin kyllä niistä osioista, jotka Mr. Lockwood selosti ihan itse... Hänellä oli parhaita sanavalintoja.

Lempihahmoja minulla ei oikeastaan ollut, koska kaikki olivat enemmän tai vähemmän mulkkuja. Heathcliff oli toki kiinnostava, mutta ehkä liian paha sitten kuitenkin.

Hyvä kirjahan se oli! Brontëlla oli riittävän oivaltava suhtautuminen keskeisiin aiheisiinsa; pidin esim. siitä, että hän luonnehti ja luokitteli rakkautta. Sellaistahan kirjallisuuden pitää olla.

Luna:
Minäkin luin yhtä äidinkielen kurssia varten Humisevan harjun, ja olen siitä erittäin iloinen.

Musta Koira mainitsee kirjassa olevat yksiulotteiset hahmot. Minä en suinkaan ole tätä mieltä, vaan mielestäni Brontën tapa jättää asioita pois kerronnasta ja henkilöiden kuvailusta vaatii vain lukijalta hieman enemmän panostusta. Huomasin, että jää lähes täysin lukijan vastuulle yrittää ymmärtää Heathcliffin julman käytöksen motiivit tai Catherinen todelliset tunteet, syystä että tunteiden ja ajatusten kuvaaminen oli jätetty kirjassa pelkästään dialogin varaan (ja aina on otettava huomioon se, tarkoittavatko henkilöt todella sitä mitä sanovat). Toisaalta pidin tästä tavasta ja toisaalta olisin halunnut saada selville myös asioiden oikean laidan.

Minulla oli ollut ennakkokäsitys iloisesta, romantiikkaa pursuavasta teoksesta, ja siksi yllätyinkin jokseenkin iloisesti havaitessani jo heti ensimmäisiltä sivuilta paistavan synkkyyden. Pidin tavasta, jolla kirjailija oli käyttänyt kieltä. Hän selitteli asioita hyvin vähän, mutta oli lisäillyt väleihin muutamia rönsyileviä kuvauksia maisemista tai henkilöiden ulkomuodoista.

Ymmärrän hyvin, miksi kyseistä teosta teosta paheksuttiin omana aikanaan. En usko, että 1800-luvulla osattiin arvostaa romaania, joka käsittelee alkoholismia, väkivaltaisuutta, mustasukkaisuutta, rakkautta ja vallanhimoa. Vieläpä kun tämä kaikki on tullut naisen kirjoittamana.

Eniten minua teoksessa kiehtoi se, ettei kukaan ollut täydellinen. Välillä se kaikki ihmismieleen liittyvä halu, mustasukkaisuus, turhamaisuus ja omistamisen halu jopa puistattivat. Rakkaustarinaksi kirjaa on helppo kutsua, mutta romantiikasta se on kyllä mielestäni kaukana.

Hawkolf:
Itse sain juuri tänään (kello neljän aikaan aamulla) luettua tämän teoksen loppuun ja voin sanoa, ettei yksikään kirja sitten Pariisin Notre-Damen ole ärsyttänyt minua näin paljon! Catherine oli kauhea, Heathcliff oli kauhea ja nuoren Lintonin olisin piessyt hitaasti hengiltä!
Ja silti... Kun luin kirjan loppuun tajusin, että jollain oudolla tavalla pidin siitä.
On taito kirjoittaa ärsyttäviä hahmoja, sitä en kiellä, mutta nämä hahmot (Linton etenkin) oli jo samoilla rajoilla kuin Esmeralda, eli teki mieli polttaa kirja niille sijoilleen. Silti, tarinassa oli jotain erittäin eeppistä ja kaunista. Vaikka en todellakaan sano tätä "vuosisadan rakkaustarinaksi" oli Heathcliffin ja Catherinen suhde mielenkiintoinen. Olivathan he molemmat yhtä ärsyttäviä, joskin Catherine vielä eläessään ylitti Heathcliffin. Noh, hän otti sen takaisin olemalla varsinainen piru kirjan loppuosan ajan.
    On vaikea sanoa tarkkaa mielipidettäni kirjasta, sillä en ole vielä osannut päättä rakastanko vai vihaanko sitä.
    Itsehän odotin kirjan avatessani romanttista tarinaa, jossa epäitsekkyys nousee outoihinkin mittoihin. En todellakaan odottanut itsekkyyden oktoberfestiä. Kukaan hahmo ei todellakaan ollut täydellinen, Nelly Deankin kävi koko ajan hermoille antaessaan kaikessa periksi jokaikiselle, joka häntä käski salaisuuden pitämään.
    Lempihahmoni kirjasta on melko varmasti Joseph ;D

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta