Kirjoittaja Aihe: Vinkkejä ekologisempaan elämään  (Luettu 1695 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

shir

 • Ankeuttaja
Vinkkejä ekologisempaan elämään
« : Joulukuu 20, 2008, 17:30:24 »
Totuushan on, että ekologisuus on nyt in, oikeastaan ihan pakon sanelemaa.
Ongelma on, että ihmiset ovat liian itsekkäitä ja mukavuudenhaluisia tehdäkseen mitään radikaalia, jotta ilmastonmuutos & kaikki muut ongelmat maapallolla saataisiin kuriin.

Pieniä muutoksia ihmiset ovat silti valmiita tekemään, uskoisin, toivoisin.
Ajattelinkin, josko tähän topicciin voitaisiin kerätä pieniä ja vähän isompiakin vinkkejä liittyen nimenomaan ekologisuuteen.

Luulenpa, että osa omistakin vinkeistä saattaa olla huonoja, sillä en tiedä kaikkea kaikesta. Voin esim. olettaa, että maatuvan muovikassin ostaminen on parempi ekoteko kuin normaalin - mutta onko se loppujen lopuksi - kun otetaan huomioon koko muovipussin tekoprosessi? - En tiedä. Siksi toivoisinkin, että tästäkin keskustelaisiin - vertailtaisiin vaihtoehtoja.


Omia pieniä ekotekojani:
- yritän aina muistaa ottaa kauppaan mennessä mukaani kangaskassin. Mikäli unohdan ja muovipussi on pakollinen - ostan ekomuovikassin, sillä se maatuu.
- pyrin olemaan suihkussa mahdollisimman vähän aikaa, jotta vettä ei kulu turhaan.
- kun pesen kädet, en laita hanaa "täysille"
- kuljen pyörällä (asun keskustassa, joten tämä vaihtoehto on helppo minulle) ja mikäli autoa tarvitsen ollessani vanhempieni luona, niin käytän sitä vain, mikäli on äärimmäisen huono sää tai matkaa kohteesta toiseen n. 7km. Kesällä tosin poljen aina mistä tahansa minne tahansa.
- Kun poistun huoneesta, sammutan valot


Tässä joitakin.
Jakakaa tekin omia vinkkejänne, olisi kiva saada tietää! :)

Poissa Argetlam

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #1 : Joulukuu 20, 2008, 20:10:22 »
Hyviähän nuo olivat. Tässä omia vinkkejäni:

- Suosi kalaa ja riistaa kasvatuslihan sijaan
- Suosi luomutuotteita
- Kasvata itse joitain tuotteita, joita ei saa kaupasta kotimaisena kovin helposti
- Älä pidä elektroniikkatuotteita valmiustilassa
- Julkiset, kävely, pyöräily
- Käytä junaa lentokoneen sijasta
- Lahjoita rahaa esim. Operaatio Maalle
- Älä käytä fosfaatteja sisältäviä pesuaineita, mieluusti ei muitakaan keinotekoisia tököttejä vaan kunnon saippuaa
- Suihkussa ei tarvitse käydä joka päivä, mutta jos käyt, käytä mahdollisimman kylmää vettä
- Älä käytä ehosteita (meikit yms.)
- Niitä rantaniittyjä valtaavaa ruovikkoa (erilaisia ilmaisia leirejä on joka kesä ympäri Suomea)
- Älä tee pihastasi/mökkipihastasi luonnottoman siistiä nurmikkopihaa vaan anna siellä kasvaa puita, pensaita, kukkia... älä korjaa lahopuuta pois, jätä nurkkiin ilmavia risukasoja jne.
- Rakenna linnuille linnunpönttöjä
- Jos omistat metsää, kauli sinne laho-/kelopuuta, koska niitä ei nykymetsissä ole tarpeeksi
- Muovikassit pois käytöstä

Että sellaisia keksin noin nopeasti ajatellen.

Shir, tuo pyöräilyjuttu on mielestäni vinkeistäsi paras. Mukavaa, että muutkin pyöräilevät.

Argetlam

PS. Tuli ehkä hieman liian luettelomainen... anteeksi vaan.

Poissa gnomad

 • Hämärän
 • Vuotislainen
 • Severus & Remus by Ildi
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #2 : Joulukuu 23, 2008, 21:32:47 »
Toimin jo mainittujen ohjeiden mukaan. Kauppaan menen monen pussin kanssa, hedelmille, vihanneksille ja kaikelle irtonaiselle. Pyöräilyn suhteen olen tullut laiskaksi eli aina kun vaikuttaa satavan tai tuulevan tai jokin muu tekosyy, menen bussilla, vaikka työmatkaa on alle 10 km suuntaansa. Olen sentään polkenut päivittäin yli 20 km suuntaansa eikä silloin ollut edes vaihdepyörää. Mukavinta olisi kävellä töihin, muttei ole varaa asua keskustassa.

Valoja sammuttelen myös työpaikan käytäviltä palamasta keskellä päivää. Kotona laitan lämmityksen päälle, kun lämpötila putoaa alle 15 C.

- Suosi mahdollisimman lähellä tuotettua
- Lihan tuotanto kuluttaa moninkertaisesti energiaa ja vettä kasvisten kasvattamiseen verrattuna
- Karjankasvatus ja riisin tuotanto ovat vastuussa isosta osasta metaanipäästöjä (hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu) - ohra korvaa hyvin riisin, ja muitakin voi kokeilla, esim. tattaria
- Kiellä kaikenlainen mainonta kotiisi
- Kirjekuoret voi käyttää uudelleen ja ne voi sulkea tarroilla, joita kerääntyy esim. postimerkkien ympäriltä ja juustopaketeista yms.
I like my heroes the same way I like my chocolate: dark, slightly bitter and with more of a bite than sweetness - fanfic writer McKay

Poissa qmis

 • paperitähti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • kaunein
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #3 : Joulukuu 24, 2008, 10:27:17 »
Lainaus
- Älä käytä ehosteita (meikit yms.)

Saanen kysyä että miksi? Pakkausten takia vai eläinkokeiden? Jos eläinkokeiden takia meikkejä syrjit, niin on ihan kauheesti meikkimerkkejä, mitkä ei ole testattu eläimillä, mm. The Body Shop, lisää löydät täältä. :---)

Mun mielestä jo ihan pienet ekoteot vaikuttaa ihan hirveesti, esim just se että ottaa kangaskassin mukaan kauppaan eikä osta niitä muovikasseja. Mun mutsi ostaa muovikasseja ihan hirveesti ja yritän aina sille takoo et ottais noita mun kangaskasseja, mut aina ne unohtuu.... :----D mut yleensä viikonloppuostoksille millon tulee vähän enemmän kamaa se ottaa sellasia sinisiä kangaskasseja mukaan. :3 Edes jotakin.

Julkisia mä käytän todella useesti, mut oon nyt yrittäny vähän vähentää esim pieniä matkoja, tästä tohon ostarille voi ihan hyvin kävellä... en vaan jaksa. 8D rahatkin kuluu jne.
Valoja en sammuta aina, eikös se mene niin että jos on yli kymmenen minuuttia poissa huoneessa, silloin sammuta valot, mut jos oot vaan pari minuuttia poissa niin se vaan syö rahaa ja sähköä, että se on vähän taloudellisempaakin. 8-----))))))

Ja sitten mulla oli aina tapana ostaa ihan kauheesti vesi- ja limupulloja. Sit tajusin että jos ostan yhden päivässä, multa vaan kuluu ihan hemmetisti rahaa ja tota muovia ihan kauheesti. No sit kelasin, että ostin yhen vesipullon ja täytin sen vaan kraanavedellä aina. Koulussa se oli ihan sika kätevää kun tunnillakin pysty käydä lavuaarista laskemassa vähän kylmää vettä sinne pulloon.... :----D Ja limupulloja mä kyllä vielä ostan, mutta yritän vähän vähentää. .___.

go green ====)))
And I will love until my heart it aches
And I will love until my heart it breaks
Kanelitanko -> qmis

Poissa Argetlam

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #4 : Joulukuu 24, 2008, 10:52:30 »
Lainaus
- Älä käytä ehosteita (meikit yms.)

Saanen kysyä että miksi? Pakkausten takia vai eläinkokeiden? Jos eläinkokeiden takia meikkejä syrjit, niin on ihan kauheesti meikkimerkkejä, mitkä ei ole testattu eläimillä, mm. The Body Shop, lisää löydät täältä. :---)

Ihan yleisen saastuttavuuden ja turhuuden takia. Meikkeihin käytetään yhä enemmän mm. öljyä, sademetsiä tuhoavia raaka-aineita ja muita erittäin ökylogisia asioita. Enemmän mieltäni painaa juuri pakkausmateriaalien suuruus ja niiden raaka-aineiden epäekologisuus kuin muutama kuollut hiiri (vaikkei sekään niin kauhean mukavaa ole...).

Gnomad, tuo kirjekuorien kierrättäminen ja vanhojen sulkeminen postimerkkitarroilla oli itselleni jotain täysin uutta; erittäin hyvä idea! Pitää mainostaa muillekin ihmisille...

Ei julkisissa mitään pahaa ole, päin vastoin, sillä niitä käyttämällä uusia linjoja syntyy ja bussit kulkevat tiheämmin (=enemmän käyttäjiä, vähemmän yksityisautoilua). EI pyöräillä tarvitse, jos julkiset kulkevat, silloin vain joutuu maksamaan muutaman euron.

Poissa Esterix

 • Metsän vastaus
 • Sanomaton
 • *
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #5 : Helmikuu 17, 2009, 00:49:21 »
Hmm.. ekologisuus on hitusen monipiippuinen juttu joissain tapauksissa. Esimerkiksi luomuruoka. Sen tuottaminen Suomessa näin talvella vaatii aivan äärettömästi sähköä ja luonnonmukaisia ja tarvittavia tuhohyönteisiä (koska siis myrkkyjä ei käytetä) joudutaan tuomaan kaukaa, ja siten luomitilojen ekologinen jalanjälki kasvaa. Kuitenkin, jos vastaavaa ruokaa, mutta epäluomua ostaa ulkomailla tuotettuna, sen harteilla on aina kuljetuskustannukset säilyvyyttä parantavat käsittelyaineet, myrkyt jne, joten kyseinen tuote on yhtä lailla ympäristölle haitallinen. Summa summarum, tutkimusten mukaan esim. suomalaisen vs. espanjalaisen kuskun tuottamisen ekologinen jalanjäli on melkein sama, sen jälkeen valinnassa painaa vain kukkaro - ja omatunto.

Ja tulipa mieleeni vielä linkata HS:n hiilijalanjälkitestiin. Tsekatkaa, mikä on omanne! Itse en vielä yllä tavoitteeseen, mutta reilusti alle keskiverron, lähempänä tavoitearvoa kuin keskiarvoa. Kuitenkin hiilijalanjäljestä voidaan päätellä paljon. Suurin osa jalanjäljestä muodostuu kuluttamisesta, vaikkakin ostaisi kaiken suurimman osan käytettynä ja kierrättäisi vaatteita.

Tuon ja muun pohjalta voisi nyt miettiä, mitä topicissa ei vielä ole mainittu, niin seuraavia inkkejä tuli äkkiseltään mieleen:
 • Oma reppu kauppaan. Tässä vähän aikaa sitten tehdyn kauppakassivertailun mukaan kannattaa ainakin välttää ekohajoavaa muovikassia ja paperikassikin osoittautui yllättävän kestämättömäksi ratkaisuksi. Kangaskassi on hyvä, kunhan se ei ole liian ohut mainoskassi ja hajoa pian. Sen sijaan parhaimmaksi ratkaisuksi todettiin oma reppu, kunhan käyttökertoja vain on riittävästi.
 • Tavaroiden ja vaatteiden kierrättäminen. Käytettynä ostettu vaate on ekologisempi kuin uusi, ja vielä monella kertaa persoonallisempi. UFF, kirpputorit ja second hand -liikkeet ovat löytöjen lähteitä. Omia käytettyjä ja turhia vaatteita voi lahjoittaa UFFille tai viedä kirpputorille tai second hand -liikkeeseen myyntiin. Jälkimmäisistä saa jopa rahaa takaisin ja vaate saa uuden elämän. Sama pätee myös tavaroihin.
 • Kierrätä tavaroita myös ystävien kesken. Toisen turhake on toisen aarre. Sen sijaan, että heittäisit ne kaksi vuotta sitten ostamasi saappaat pois, kysy, jos joku ystävistäsi haluaisi ne. Hyvä ide voi olla myös pitää vaatteet vaihtoon -ilta, jolloin jokainen voi tuoda omia turhia vaatteitaan yhteiseen läjään, josta jokainen saa ottaa mitä haluaa ja loput viedään vaikka UFFille.
 • Lahjakorttien suosiminen lahjoina. Älä osta kaverillesi/sukulaisellesi/tuttavallesi mitään turhaa, mitä hän ei oikeasti tarvi. Parempi antaa lahjakortti vaikka hierontaan.
 • Osta vain mitä tarvit. Älä hamstraa.
 • Pakasta ja osta vain sen verran, kun ehdit syömään. Pelkän vanhaksi menneen ruoan heittäminen roskiin ei ole järkevää, ja sen vuoksi tuleekin ennakoida kulutus ja pakastaa ylijäämä, jos sitä on. Esimerkiksi yhden hengen opiskelijatalous harvoin kuluttaa koko leipäpakkausta nopeasti, joten fiksua on pakastaa osa, ja ottaa sulamaan lisää tarpeen mukaan.
 • Vältä turhia pakkausmateriaaleja.
 • Jos matkustat, matkusta mahdollisimman vähillä matkatavaroilla. Mitä painavampi kulkuväline on, sitä enemmän se kuluttaa polttoainetta. Esimerkiksi jos lennät lomamatkalta Suomeen, poista tuliaisista ja ostoksista turhat pakkausmateriaalit - näin myös kevennät laukkuasi.
Dixi et animam levavi | Still too sexy - Narf | Elämä on lahja - käytä se hyvin

Em-Em

 • Ankeuttaja
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #6 : Helmikuu 23, 2009, 23:37:36 »
Näitä on tullut mietittyä. Aina ei voi olla varma, tekeekö oikeasti ekologisesti, kun asioista on niin erilaista tietoa. Taisi olla Hesarissa kun vertailtiin erilaisten pussien - muovipussien, paperipussien, ekomuovipussien, kangaspussien - luontoystävällisyyttä, ja muovipussia pidettiin sen mukaan melkeinpä ekologisimpana, vaikka järki sanoisi muuta. Itse ainakin kieltäydyn niiden käytöstä. Inhottavaa, kun kirjakaupoissa tai muissa kaupoissa, joissa pusseja jaetaan ilmaiseksi, niitä mainoskasseja tyrkytetään että pitää äkkiä sanoa ettei tarvitse.

Niin, joitain mitä itselle on tullut mieleen on ainakin huulirasvamerkin vaihtaminen. Niihin hylsyihinhän menee tavattomasti muovia verrattuna siihen mitä sen sisällä on. Pienessä metallirasiassa ostettuna 15 millilitraa tulee halvemmaksikin kuin 5 millilitraa hylsyssä. Toiseksi, nestesaippuan vaihtaminen palasaippuaan. Nestesaippuasta suurin osa on, no, vettä ja sen vuoksi hinnasta suuri osa ilmaa. Ja pakkaukset ovat kaikki kovaa muovia. Palasaippua kestää kauemmin, on pidemmän päälle siis halvempi ja tarvitsee vähemmän paketointia.


Poissa pöllö

 • <3 pulu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #7 : Helmikuu 25, 2009, 20:56:21 »
Ekologiset asiat on aina kamalan hankalia ja eri lähteillä on tosiaan erilaista tietoa. Oma harkintakyky ja maalaisjärki auttavat kummasti kun rupeaa asioita vähän miettimään. Meidän perheessä yritetään ajatella ekologisesti ja tästä topicista on vielä paljon uusia hyviä ideoita tullut - kuten se kirjekuorijuttu - ja muutenkin on nämä asiat taas ruvenneet päässä pyörimään.

Ihmettelen ettei kukaan ole maininnut tähän niinkin yleistä asiaa kuin jätteiden kierrättämistä. Äiti kertoo, että tänä päivänä kierrättämisestä on tehty niin paljon helpompaa kuin 90-luvun alussa kun meidän taloudessa jätteet pantiin ensimmäistä kertaa kiertoon. Kerrostalojen pihoista löytyy nyt monia jäteastioita ja kauppojen pihoilta vielä enemmän. Tuntuukin joskus vähän tyhmältä, miksi monet kokevat niin hankalaksi eritellä esimerkiksi muovit ja metallit muusta jätteestä, kerran niiden jäteastiat löytyvät heti sekajätteen vierestä.

Energiansäästölamput ovat myös yksi kätevä ekologinen keino. Aina kun lamppu jostain palaa niin vaihtaa tilalle energiansäästölampun ja hiljalleen nämä ekolamput valtaavat koko huushollin. Meillä niitä on ollut käytössä jo pitemmän aikaa eikä niissä kyllä pahemmin mitään valituksen sanaa ole vastaan tullut.

Muovipussikeskusteluun voi vielä lisätä sen verran, että tietystihän parhainta on jättää se muovipussi kauppaan ja käyttää niitä omia kasseja, mutta kotiin kertyviä muovipusseja ja hedelmäpusseja (vai mitä ne nyt on ne mihin hedelmät usein kaupassa pakataan :) voi käyttää roskapusseina. Ei sitten erikseen tarvitse ostaa roskapussirullia. Minusta on hyvä asia, että esimerkiksi niistä kirjakaupoista, vaatekaupoista ja muista vastaavista muovikasseja saa ilmaiseksi, sillä joskus on yksinkertaisesti tilanne ettei ole varautunut niin isoa ostosta tekemään joten kassi on ihan kätevä. Jos kuitenkin omaan kassiin ostokset mahtuu, voi ihan hyvin sanoa että "kiitos tällä kertaa en tarvitse kassia, menee ihan tänne omaan laukkuun :)". Olen myös huomannut ilokseni että nykyisin kaupoissa yhä enemmän kysytään että tarviiko kassia vai meneekö ihan näin. Tuleehan siitä kaupallekin säästöä, vaikka toisaalta hyvät mainokset jää jakamatta eteenpäin...

Ekologisempaan elämään on varmasti aivan kamalasti vinkkejä, tuossahan nyt en edes montaa maininnut. Yhden asian olen kuitenkin vielä kotoa oppinut ja se on kyllä syvälle aivoihini juurtunut: kun usein puhutaan kierrättämisestä ja koitetaan miettiä keinoja hävittää jätteet tehokkaammin, tärkeämpää olisi vähentää kulutusta kokonaan. Mietitään esimerkiksi mitä tehdä vaikkapa paperille käytön jälkeen, kun tärkeämpää olisi miettiä ennen kuin käyttää paperia ollenkaan. Tärkeämpää olisi miettiä pystyisikö koko tuotteen jättämään kauppaan, sillä sen ekologisempaa ei voisi ollakaan. Kulutuksen vähentäminen on nykypäivän ihmiselle kamalan hankalaa, mutta se on avainsana ekologisuuden kasvattamisessa.
syön sun pään.

Poissa Uine

 • Metsätähti
 • Hirnyrkki
  • Suomu.org
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #8 : Huhtikuu 27, 2009, 11:15:38 »
Yksi yksinkertainen, mutta hyödylliseksi koettu niksi on korvata kauppojen kalliit, usein onnettomat, kemialliset ja ties mitä myrkkyjä sisältävät vartalonkuorinta-aineet käytetyillä kahvinpuruilla. Aamuinen sodatinpussi vain mukaan suihkuun kerran viikossa-kahdessa, ja saatte vauvanpehmeän ihon ja puhtaamman omatunnon. Useammin kuin kerran viikossa ei ehkä kannata kuoria, sillä menetelmä on hyvin tehokas.

Poissa Argetlam

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #9 : Huhtikuu 28, 2009, 17:19:56 »
Lainaus
Energiansäästölamput ovat myös yksi kätevä ekologinen keino. Aina kun lamppu jostain palaa niin vaihtaa tilalle energiansäästölampun ja hiljalleen nämä ekolamput valtaavat koko huushollin. Meillä niitä on ollut käytössä jo pitemmän aikaa eikä niissä kyllä pahemmin mitään valituksen sanaa ole vastaan tullut.

Niin, nythän ei enää kauan kestä siihen, että hehkulamput kielletään kokonaan! Vihdoin edistystä... itse en ole kovin tykästynyt energiansäästölamppujen toimivuuteen ja käytänkin mahdollisimman paljon led-lamppuja linssillä. Ledit kuluttavat kuudesosan hehkulampun energiasta enkä ole vielä koskaan joutunut vaihtamaan yhtäkään lediä.

No, jos haluaa ylipehmeän ihon itselleen, on kahvinporojen käyttäminen varmasti paras tapa. Ainakin jaloissa on kuitenkin ihan hyvä olla vähän kova iho, jotta pystyy kävelemään ulkona kunnolla ilman jalkineita.

Poissa Uine

 • Metsätähti
 • Hirnyrkki
  • Suomu.org
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #10 : Huhtikuu 28, 2009, 17:46:47 »
:D Kuka kuorii jalkapohjansa noin muutenkaan, jos ei ole kovettumia?

Poissa Cilla

 • Vuotislainen
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #11 : Huhtikuu 30, 2009, 21:52:23 »
Naistenlehdet tuntuvat suorastaan pursuavan ohjeita, kuinka elää ekologisemmin. On tietysti hyvä, että ihmiset havahtuvat toiminaan ja toivottavasti myös oikeasti muuttamaan tapojaan vihreämmiksi. Eihän sitä tarvitse niin tradikaaleja muutoksia tehdä, että lämmittäisi kotinsa vaikka auringonvalosta saatavalla energialla (joka muuten on Suomessa mahdottomuus vähäisen valon vuoksi ja sen takia, ettei ole keksitty keinoa varastoida kesällä saatua energiaa talveksi), vaan ihan pienet arkisetkin asiat, kuten valojen sammuttaminen huoneesta lähtiessä, jos ei mene sinne vähään aikaan ja jätteiden kierrättäminen auttavat.

Tässä omia ehdotuksiani:
- suosi joukkoliikennettä
- kierrätys kunniaan
- suosi lähellä tuotettua ruokaa (käsittääkseni Suomessa lähiruoaksi lasketaan kaikki Suomessa tuotettu ruoka)
- vaatteita ei tarvitse shoppailla koko ajan, mieti kaupassa, missä todella käyttäisit vaatetta ja käyttäisitkö sitä oikeasti vai näyttääkö se vaan niin kivalta sillä hetkellä
- kangaskassi mukaan kauppareissulle
- kaupasta tulleita muovipusseja voi käyttää roskapusseina, koiranomistajat voisivat käyttää pikkupusseja kakkapusseina  (teen itse näin ja on hyvä konsti, siinähän säästää, kun ei tarvitse ostaa kakkapusseja)

Poissa Hufflepuff Charm

 • Käytöksellisesti rajoittunut ja silti julkisesti uskottava
 • Ylihörhö
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • sekä välttelevä yökein nolife-stalkkaaja
  • Vuotis, duh!
 • Pottermore: StormSpell22
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #12 : Toukokuu 01, 2009, 11:39:29 »
- suosi lähellä tuotettua ruokaa (käsittääkseni Suomessa lähiruoaksi lasketaan kaikki Suomessa tuotettu ruoka)

Kaikkea lähellä tuotettua ruokaa ei kuitenkaan kannata suosia, etenkään talvella. Talvella Suomessa kasvihuoneissa kasvatetut vihannekset vievät enemmän energiaa ja tuottavat enemmän päästöjä kuin niiden kuljetus laivalla maista, jossa ne kasvavat ilman keinotekoista lämpöä ja valoa.
Jos et näe sen kauneutta, mitä järkeä sinun on katsoa sitä?

Poissa Isilmírë

 • Pillipiipari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Vinkkejä ekologisempaan elämään
« Vastaus #13 : Toukokuu 01, 2009, 18:05:36 »
Mutta jos pelkän ekologisuuden sijasta pyritään yleisesti eettiseen elämään, asia mutkistuu. Esimerkiksi Espanjassa mm. tomaattiviljelmiä hoitavat usein laittomat, poliisilla pelottelulla kurissa pidettävät siirtolaiset nälkäpalkalla. Torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttö saattaa myös helposti olla paljon rajumpaa kuin Suomessa, eli ympäristö ja viljelmien työntekijät kärsivät.

Siksipä kannattaisikin talvisaikaan suosia sellaisia kotimaisia kasviksia, jotka kasvavat kesällä ja säilyvät talven yli: perunoita, lanttuja, porkkanoita, nauriita, marjoja joko pakasteina, kuivattuina tai hilloina ja kaikkea muutakin sellaista, joka kestää pakastuksen, kuivatuksen tai jolle riittää säilytys viileässä. Tomaateista, kurkuista yms. voi nauttia sitten kun niiden kasvukausi keväällä taas alkaa.
Constantem decorat honor