Kirjoittaja Aihe: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?  (Luettu 5369 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

ellabella

 • Ankeuttaja
Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« : Tammikuu 01, 2009, 22:47:57 »
Tästä on muistaakseni joskus keskusteltu ennenkin, mutta en löytänyt yhäkään topiccia kun nyt vähän pengoin.

Eli, eikö tylypahkan opiskelijoilla ole ystäviä, tuttuja tai muita velhomaailman ulkopuolella? Ymmärrän kyllä sen, että Rowling ei kirjoittaessaan ehkä nähnyt tarpeellisena kertoa epäolennaisista henkilöistä, mutta jos nyt otetaan esimerkkinä Hermione, yksi päähenkilöistä, niin kyllä itse henkilökohtaisesti olisin halunnut tietää hänen elämästään sen verran. Tai siis, varmasti hänellä oli ennen Tylypahkaa jästiystäviä? Hänhän oli jästisyntyinen, ja jos niitä ystäviä ennen velhomaailmaan tuloa oli, niin jäivätkö ne oikeasti sille tielleen? En oikein tahdo uskoa Hermionesta, että hän jättäisi ystävänsä niin, jos hänellä sellaisia siis oli. Ja kuinka velhomaailma on saatu pidettyä salassa, kun varmasti pienet jästisyntyiset tytöt ja pojat, jotka ovat saaneet tietää omaavansa taikavoimia, ovat kertoneet siitä jästiystävilleen, ja he eteenpäin ja niin edelleen?

Poistakaa tämä jos tästä aiheesta löytyy jo keskustelua :)

« Viimeksi muokattu: Elokuu 30, 2009, 00:40:08 kirjoittanut Surumielinen »

Poissa Minna

 • ystävällinen mäyrä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kenelläkään ystäviä tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #1 : Tammikuu 02, 2009, 16:09:11 »
Itsekin olen miettinyt tätä ja uskon, että nyt esim. Hermionella on ollut jästiystäviä, koska hän on varmasti käynyt jästikoulua, mutta en usko, että kuitenkaan mitenkään kovin paljon. Olihan hän Tylypahkassakin ensi alkuun aika turhamainen ja hänelle oli koulu kaikkein tärkeintä, että hänhän on voinut jästikoulussakin olla vähän syrjitty. Mutta en usko, että Hermione on ystävilleen kertonut kuin epämääräisesti jostain "sisäoppilaitoksesta jossain päin maailmaa", joten kai jästisyntyisetkin tajuavat pitää asian salassa myös ystäviltään tai ainakin jos kertovat niin kertovat vain sellaisille, jotka osaavat pitää asian salassa.

Hermionesta en kyllä minäkään uskoisi, että hän hylkäisi heitä, joten onhan hän voinut olla heihin yhteydessä kesäisin tms.

~Minna
Mä huudan ohjeit mut auto menee puskii,
älä anna mun kuolla mun tuskii.

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Kenelläkään ystäviä tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #2 : Tammikuu 03, 2009, 02:25:45 »
Varmasti ainakin jästisyntyisillä ja niillä, jotka ovat käyneet jästikoulua ennen Tylypahkaan menoa, on ollut ystäviä koulusta tai lähialueilta. Mutta kuitenkin. Tylypahka aloitetaan kuitenkin jo nuorena ja siellä vietetään iso osa vuodesta. Lukuvuoden aikana niitä kavereita ei tule nähtyä ja yhteyttä jästikavereihin on aika vaikea pitää pöllöjen välityksellä. Tuskin esimerkiksi juuri Hermione unohti ystäviään, mutta niin nuorena ystävyyssuhteet helposti jäävät. Minäkin muistan, kuinka joskus ala-asteella luokaltamme muutti joku pois ja luvattiin "pitää yhteyttä" ja ties mitä.. Noh, hyvä kun muistan tyypin nimeä enää :D Tällä yritän sanoa, että noin nuorena ystävyyssuhteita tulee ja menee aika helposti ja nopeasti ja paikkakunnan tai vaikka vain koulunkin vaihto vaikuttavat paljon. Jos olet yli puolet vuodesta pois kuvioista ja sinulla on iso salaisuus, jota et voi kertoa muille, niin tuskin olet kauhean kauaa mukana kuvioissa.

Minä en jotenkin osaa pitää ihmeellisenä sitä, että jästisyntyisten Tyliksen ulkopuolisista kaverisuhteista ei ole liiemmin mainittu.. Esimerkiksi otan taas Hermionen, kun häntä on aiemminkin käytetty. Hänellä on saattanut olla kavereita ennen kuin kuuli olevansa noita. Sen jälkeen hän on kuitenkin viettänyt ison osan vuodesta jossain muualla koulussa. Lomilla reissanut jonkin verran vanhempiensa kanssa ja sitten viettänyt kesälomillakin aikaa kotikolossa.. Missä välissä hän ehtisi pitää yhteyttä entisiin kavereihinsa, joille ei voi edes kertoa suurinta salaisuuttaan? Varmasti monella muullakin Tylypahkassa olevalla jästisyntyisellä on samantyylisiä kuvioita.. Koulussa, lyhyemmillä lomilla perheen kanssa, pitemmillä lomilla (lähinnä kai kesäloma) ollaan kotona, mutta myös niillä Tylypahkasta saaduilla kavereilla. Uskoisin kuitenkin, että Tylypahkassa olevat kaverit ovat tärkeämpiä ja parempia kavereita, kuin ne jästikaverit.. Lisäksi, koska Tylypahka on ainoa velhokoulu Britanniassa, oppilaat ovat eri puolilta maata ja heitä pitää siis mennä tapaamaan pitkienkin matkojen päähän -> samalla kauemmas jästitutuista.

Mutta niin.. Eihän tämä sulje pois sitä, että jotain kavereita saattaisi joillain olla, mutta luulen, että ne ovat sitten enemmän "tuttuja, joiden kanssa voi viettää aikaa", sillä en kovinkaan helposti usko lapsilla hyvien ystävyyssuhteiden kestävän sen, että nähdään kerran tai pari vuodessa.. Aikuisilla se toimiikin joskus niin :)

~Xanie
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Giliath

 • Cassiopeian pikkusisko
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Jensen Ackles :D
Vs: Kenelläkään ystäviä tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 04, 2009, 16:57:58 »
Olen samaa mieltä Xanien kanssa, eli Tylypahka kyllä rajoittaa aika tiukasti jästielämää, ja 11-vuotiaat ovat sellaisia ettäkun kaveri katoaa lukuvuodeksti toiselle paikkakunnalle eikä pidä yhteyttä niin ystävyyshän siinä vähän lopahtaa.

Esim. Harryhan teki "outoja asioita" ennenkuin hän sai tietää olevansa velho. Onkohan muitakin jästisyntyisiä, joita syytettiin oudoista asioista? Saattaisi johtaa siihen, että koulussa muut katsoivat kieroon.
Tuosta tuli mieleen, että jos tapahtui outoja asioita näitten lasten ympärillä, mitenköhän aikuiset suhtautuivat? Käskivätkö lasten pysyä vapaa-aikaanaan kotona, ja jos jotkut "käyttäytyivät" oudosti, olisi kotiopetuskin mahdolliset eli kaverit jäisivät aika vähälle.
*Miettii ja lukee, mutta harvemmin kirjoittaa*

Poissa Lupin

 • Äitiyslomalla
 • Ylihörhö
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Vuotis
 • Pottermore: MoonstoneMarauder79
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 11, 2011, 15:27:43 »
Minä yritän nyt miettiä tätä asiaa vähän toisesta näkökulmasta ja miettiä sitä, miten ystävyyssuhteiden ylläpitäminen jästeihin voisi onnistua. Harryn kouluaika sijoittuu 90-luvun alkuun ja keskipaikkeille, ja silloin ei vielä kovinkaan laajasti käytetty sähköpostia ja tietokoneita. Oli vielä "normaalia" kirjoittaa kirjeitä ystäville jotka asuivat kaukana. Kännyköitäkään ei nuorilla juurikaan ollut, joten en usko että olisi ollut mitenkään ihmeellistä, että sisäoppilaitoksessa asuva lapsi tai nuori ei soittelisi koulun ulkopuolella asuville kavereille. Nykyaikana tilanne olisi erilainen: jos joku yhtäkkiä katoaa suureksi osaksi vuotta puhelimen ja sähköpostin tavoittamattomiin, sitä voi pitää outona. Näin ei ollut vielä Harryn aikana, joten tältä osin jästiystävien epäluulot eivät luultavasti olisi heränneet.

Mutta sitten oikeat tilanteet. Olet ollut koko lukuvuoden Tylypahkassa, taikuuden ympäröimänä. Sitten palaat jästiperheesi pariin. Kukaan perheesi ulkopuolella ei tiedä, eikä saa tietää Tylypahkasta. Miten ihmeessä vastaat, kun vanhat kaverit/sukulaiset/kuka tahansa jästi kyselee elämästäsi? Joudut valehtelemaan ja kiertelemään koko ajan. Ja miten ihmeessä vanhemmat pystyvät estämään sen, että murkkuikäinen ei kapinoissaan möläytä koko salaisuuttaan kaikille? Jos olisin velho/noitalapsen vanhempi, kokisin varmasti turvallisemmaksi vaihtoehdoksi pitää lapseni erossa jästilapsista. Paljastumisen riski on liian suuri.

Uskoisin että Hermionen ja monen muun jästitaustaisen lapsen vanhemmat ovat miettineet asian samalla lailla. Satunnaisten sukulaisvierailujen aikana jaksaa ehkä pitää kulissia yllä, mutta kun kyseessä ovat läheiset ystävät, asiat vaikeutuvat. Ehkäpä monet Tylypahkan oppilaat siksi viettävät aikaa toistensa luona myös kesälomalla. Siellähän ne "turvalliset" ystävät ovat.
Äitiyslomalla! Hoidan (hitaalla aikataululla) HP-faneihin ja Vuotiksen Facebook-sivuihin tai Facebook-ryhmään liittyviä asioita.

Poissa muumuu

 • Toisen maan tarina
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #5 : Lokakuu 09, 2011, 13:31:04 »
Britanniassa koulua vaihdetaan muutenkin juuri tuolloin 11-vuotiaana, ja piirit saattavat hajota eri kouluihin. 11-vuotiaina kaverit unohtuvat kun tulee uusia, ja juuri pöllöllä olisi hieman hankala jästisyntyisten pitää yhteyttä entisiin kavereihin.

Ja kyllä, jästisyntyiset joutuvat valehtelemaan koulupaikkansa. Luulen kuitenkin, ettei se ole heille niin kovin vaikeaa. He oppivat pian velhomaailman tärkeimmät säännöt, ja yksi tärkeimmistä on piilossa pysyminen. En usko siis, että edes murrosikäiset kapinalliset paljastaisivat tuota seikkaa ihan heti. Harryn valehdeltiin olevan jossain karmaisevassa koulussa parantumattomille tapauksille, tai mikä se oli, joka loukkasi Harrya, mutta uskoisin ettei yleensä valehdella oman lapsen olevan tällaisessa koulussa. Siksi totuuden kertominenkaan ei houkuta niin kovin paljoa. En myöskään usko, että vanhemmilla on suurin vastuu estää lastaan paljastamasta velhomaailmaa. Tämä vastuu on kasvatuksella koulussa. Vanhemmat eivät ymmärrä velhomaailmaa, eivätkä ymmärrä sen periaatteita samoin kuin heidän lapsensa, joka ymmärtää ettei paljastua saa.

Mutta mietein tässä myös velhoperheiden lapsien muita ystäviä Tylypahkan ulkopuolella ja ennen Tylypahkaa. Weasleyiden perhe on tutuin esimerkkimme, mutta Ron vaikuttaa yhtä yksinäiseltä ensimmäistä kertaa Tylypahkan junaan astuttuaan kuin Harry, joka ei tunne velhomaailmasta ketään. Ronilla sentään oli junassa veljiä ja luulisi hänellä olleen joitain tuttuja siellä ennestään. Eikö silloin olisi ollut loogista, että hän olisi mennyt joidenkin tuttujensa luokse istumaan uudessa tilanteessa? Ron kyllä muistaakseni mainitsee, että muualla on täyttä, mutta ei siellä nyt niin täyttä voi olla ettei ystäviensä kanssa mahtuisi istumaan. Vai voiko?

Lisäksi minusta tuntuu, ettei Ron muutenkaan tunne entuudestaan muita velhoperheiden vesoja ainakaan kovin hyvin, saati että pitäisi heitä ystävinään. Eikö velhoillakin täydy olla jonkinlainen päivähoitojärjestelmä? Molly on kotiäiti joten Weasleyt eivät ole käyneet missään päivähoidossa, mutta kyllähän joidenkin äidit työskentelevät, kuten Hannah Abbottin äiti muistaakseni ministeriössä. Ovatko lapset tällöin hoidossa vain isovanhemmilla tai jollain vanhempien tutulla? Eivätkö lapset tutustu keneenkään omaa perhettä ja sukua lukuunottamatta ennen Tylypahkaa, muutakun hyvällä tuurilla naapureihinsa jos heitäkään on lähettyvillä?

Itselläni ei ole ykköskirjaa nyt saatavilla että voisin tarkistaa, mutta tuliko Malfoy silloin junassa ensimmäisellä kerralla heti Crabben ja Goylen kanssa Harryn ja Ronin vaunuosastoon? Dracon vanhemmat tuntevat Crabben ja Goylen vanhemmat, joten pojat ovat päässeet leikkimään yhdessä ennen koulua, eikös niin? Mietin sitten, että Weasleyiden perheestä saa kuvan, että he ovat hyvin sosiaalisisa, ainakin viimeisissä kirjoissa, eivätkö he siis tunne läheisesti jotain perhettä jolla olisi suurinpiirtein samanikäisiä lapsia ja lapset olisivat aivan ystävystyneet ennen koulua?
I need another story,
Something to get off my chest
My life gets kinda boring,
Need something that I can confess

Poissa Evannaque

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #6 : Lokakuu 14, 2011, 22:07:43 »
No onhan Hermionella Viktor Krum ja Harrylla Dudley, jos sitä ystäväksi voi nimittää(-; Ja enpä usko että niillä kamalasti on ketää muita ystäviä, eipä ainakaa koskaa olla puhuttu mitään. Kun kesälläkin ne on aina yhdessä. Tai enhän mä muista tiiä, mutta Hermione, Harry ja Ron.

Poissa Phoéx

 • Weasley
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Mischief Managed.
 • Pottermore: KnightJinx51
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #7 : Joulukuu 27, 2011, 23:01:24 »
Itse ajattelisin Hermionen niin kirjaviisaaksi nörtiksi ennen Tylypahkaa, etten ihmettelisi vaikka olisi ollut ystävätön ja kiusattu koulussa...
Toki varmaan on ystäviä muualtakin, Harrylla nyt tuskin, mutta ehkä ystävät ovat osanneet pitää taikamaailman salassa tai sitten heille ei ole kerrottu ;)
"Better that I devote myself to study the other great mystery of the universe: Women."
-Emmett "Doc" Brown

Poissa saivartelija

 • Agentti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Hitaat refleksit
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #8 : Joulukuu 31, 2011, 14:17:29 »
Luultavasti Tylypahkalaisilla on jästiystäviä, mutta koska he viettävät niin paljon aikaa vuodesta Tylypahkassa on melko selvää, että ne lapsuudenystävät joko unohtuvat kokonaan ajan saatossa tai ystävistä tulee tuttuja, joita ehkä saattaa moikata kadulla nähdessään. On kuitenkin hieman hankalaa pitää yhteyttä jästiystäviin, sillä pöllöllähän ei viestejä voi lähettää ja sähköpostimahdollisuudet Tylypahkassa ovat hm, melko rajalliset. Lisäksi tullessaan kotiin Tylypahkasta ystävyksillä ei luultavasti ole niin paljon puhumisen aiheita: Tylypahkalainen on luultavasti jättäytynyt hieman ulkomaailman menosta sillä tavalla, että tämä tuskin tietää uusimmat villitykset jne. Täytyy myös olla varovainen paljastamatta mitään taikamaailmasta jästeille.

Poissa Puhpallura

 • Sonic Screwdiver
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • kirja/valokuvaus-blogini
 • Pottermore: ThornOwl10828
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #9 : Joulukuu 31, 2011, 16:21:26 »
Yhdyn muiden mielipiteeseen, ei Hermionella varmaankaan paljoakaan ystäviä ole ollut Tylypahkan ulkopuolella, "nörtit" ym. jäävät aina helposti ulkopuolelle ja syrjityiksi..
Nykyaikana tilanne olisi erilainen: jos joku yhtäkkiä katoaa suureksi osaksi vuotta puhelimen ja sähköpostin tavoittamattomiin, sitä voi pitää outona. Näin ei ollut vielä Harryn aikana, joten tältä osin jästiystävien epäluulot eivät luultavasti olisi heränneet.
Näin offtopiccina..:
Mutta vaikka tarina olisikin nykyajalta, niin eihän Tylypahkassa voinut käyttää mitään jästien laitteita? Josta tuleekin mieleeni, miten Colin Creevey pystyi käyttämään kameraansa? Vai muistankohan väärin, jostain olen kyllä saanut tällaisen käsityksen..
we are all stories in the end
just make it a good one

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #10 : Heinäkuu 22, 2012, 17:19:41 »
Sellaisten ystävyyssuhteiden ylläpitäminen taikamaailmasta käsin on varmaan aika hankalaa: et voi lähettää kirjeitä (normaaliin tapaan), tai soitella koska Tylyssä ei toimi tekniikka, lomia on aika vähän ja kun tulet kotiin et voi kertoa kuluneesta vuodesta melkein mitään koska taikamaailman on tarkoitus pysyä salassa. En siis usko, että kovin monilla mitään sen suurempia ystävyyssuhteita Tylypahkan ulkopuolelta löytyy.

Poissa riiviöryhmy

 • Vuotislainen
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #11 : Heinäkuu 22, 2012, 20:58:24 »
Yhdyn muiden mielipiteeseen, ei Hermionella varmaankaan paljoakaan ystäviä ole ollut Tylypahkan ulkopuolella, "nörtit" ym. jäävät aina helposti ulkopuolelle ja syrjityiksi..
Nykyaikana tilanne olisi erilainen: jos joku yhtäkkiä katoaa suureksi osaksi vuotta puhelimen ja sähköpostin tavoittamattomiin, sitä voi pitää outona. Näin ei ollut vielä Harryn aikana, joten tältä osin jästiystävien epäluulot eivät luultavasti olisi heränneet.
Näin offtopiccina..:
Mutta vaikka tarina olisikin nykyajalta, niin eihän Tylypahkassa voinut käyttää mitään jästien laitteita? Josta tuleekin mieleeni, miten Colin Creevey pystyi käyttämään kameraansa? Vai muistankohan väärin, jostain olen kyllä saanut tällaisen käsityksen..

Kamerahan on aika vanha keksintö, jopa aika mekaaninen, eli sen voisi rinnastaa vaikkapa kaukoputkeen (joita on esim. tähtitornissa) eli tuskin kuuluu niihin elektroniikka laitteisiin, joita TP:ssä ei voida käyttää.

Poissa Kynttiläkäärme

 • Syksyn liekki
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: potioncharm26553
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Kenelläkään ystäviä Tylypahkan ulkopuolella?
« Vastaus #12 : Marraskuu 20, 2012, 12:24:10 »
Minäkin olen saanut sellaisen käsityksen, että Hermione on liian kirjaviisas nörtti, ettei hänellä lapsena kauheasti ystäviä ja kaverieita ollut. Oletan sen olevan yhten syynä siihen miksi hän luki kaikki oppikirjansa läpi jo ennen Tylypahkaan menemistä. Varmasti hän on ollut vaan iloinen saadessaan tietää olevansa noita. Uskoisin, että Hermione on yksinäisyyttään kompensoinut paljolla lukemisella ja lähetenyt Tylypahkaan täynä toivoa saada uusia kavereita. Aluksi Tylypahkassa häntähän pidettiin aika ärsyttävänä nörttinä, mutta peikkoepisoidin jälkeen heistä sitten tuli Harryn ja Ronin kanssa kavereita.
Ronin kaverittomuudesta, Waesleyilla on taikaperheeksi todella jästiystävällinen maine ja varmaankin siksi monet puhdasveriset perhet heitä karttaavat, enkä usko että heidän Kotikolonsa lähettyvillä paljoa noitia ja velhoja asuu. Omassa perheessäkin Ron on tuntenut vääryyttä jäädä muiden alle ja joutunut viettämään lapsuuttaan käytännössä Fredin, Georgin ja Ginnyn kanssa.

Yhdyn muiden mielipiteeseen, ei Hermionella varmaankaan paljoakaan ystäviä ole ollut Tylypahkan ulkopuolella, "nörtit" ym. jäävät aina helposti ulkopuolelle ja syrjityiksi..
Nykyaikana tilanne olisi erilainen: jos joku yhtäkkiä katoaa suureksi osaksi vuotta puhelimen ja sähköpostin tavoittamattomiin, sitä voi pitää outona. Näin ei ollut vielä Harryn aikana, joten tältä osin jästiystävien epäluulot eivät luultavasti olisi heränneet.
Näin offtopiccina..:
Mutta vaikka tarina olisikin nykyajalta, niin eihän Tylypahkassa voinut käyttää mitään jästien laitteita? Josta tuleekin mieleeni, miten Colin Creevey pystyi käyttämään kameraansa? Vai muistankohan väärin, jostain olen kyllä saanut tällaisen käsityksen..

Kamerahan on aika vanha keksintö, jopa aika mekaaninen, eli sen voisi rinnastaa vaikkapa kaukoputkeen (joita on esim. tähtitornissa) eli tuskin kuuluu niihin elektroniikka laitteisiin, joita TP:ssä ei voida käyttää.


Jossain kohdassa Salaisuuksien kammiota muistaakseni Colin Creewey sanoi että kameran filmin voi keihittää jossain taikaliemessä (tai taian avulla) niin että kuvat liikkuvat.