Kirjoittaja Aihe: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat  (Luettu 12818 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Oublieux

 • Ankeuttaja
Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« : Toukokuu 28, 2008, 15:26:38 »
Kuulen alinomaa, kun seitsemänvuotiaat pikkupojat puhelevat innoissaan k-15 (ja k-18) ohjelmista ja elokuvista, esim. Lostista. Ihmettelen todella, miten he sellaisia ohjelmia ylipäätänsä saavat katsoa.

Suomen lain mukaan K7, K11, K13 ja K15 -elokuviin pääsee kaksi vuotta ikärajaa nuorempi täysi-ikäisen seurassa. K18 - elokuviin mennessä täytyy olla täysi-ikäinen.

Eli mitä mieltä olette elokuvien (+ tv-ohjelmien) ikärajoista? Onko oikein antaa 7-vuotiaiden katsoa k-15 elokuvia ja ohjelmia? Kaikkea ikärajoihin liittyvää voi kirjoittaa!

Elokuvateatterin ikärajoista:
http://www.finnkino.fi/feedback/faq/ikarajat/

« Viimeksi muokattu: Lokakuu 17, 2008, 20:47:18 kirjoittanut The Groke »

Poissa Rainmaker

 • Rukka-Peikko Takkutukka
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #1 : Toukokuu 28, 2008, 18:42:58 »
Kyllä minusta on ihan hyvä, että tuollaiset ikärajat on olemassa. Se lähteekin sitten ihmisestä/perheestä, että miten niihin suhtaudutaan ja annetaanko sen pienen taaperon katsoa vaikkapa Lostia. En kuitenkaan ole sitä mieltä, että ikärajoja ihan turhantarkasti pitäisi noudattaa - ne antavat pikemminkin mielestäni jonkinlaista osviittaa siitä, millainen elokuva on tiedossa. Eli jos elokuvan/ohjelman perässä on se k-18, uskoisin 17-vuotiaan tai jo 16-vuotiaankin hyvin selviävän, vaikka sen katsoisikin. Itsekin olen tullut nuorempana katsoneeksi näitä hurjia ikäraja-elokuvia, enkä minä mielestäni mitenkään henkisesti turmeltunut ole. Tietysti asia riippuu täysin ihmisestäkin - jotkut ovat kypsempiä nuorempana ja pystyvät käsittelemään ahdistavia teemoja.

On silti ilmiselvää, ettei se 7-vuotias vielä oikein ymmärrä jotain k-15 elokuvaa tai ohjelmaa. Esimerkiksi Lost saattaa olla ahdistava ja pelottava kokemus. Saaren musta savu, ihmisten kuolemat, loukkaantumiset ja ongelmat eivät mielestäni ole asioita, joita pienen ensiluokkalaisen pitäisi käsitellä. Minä olen huomannut, ettei omassa elokuvateatterissani paljon valvota ikärajoja, tai ainakaan minulta ei ole koskaan kyselty mitään papereita, vaikka olenkin joskus alaikäisenä käynyt katsomassa k-18 -elokuvaa. Tässä elokuvateatterin väen pitäisikin olla tarkempi. Jos joku 10-vuotias tulee isänsä kanssa elokuviin, heitä ei pitäisi päästää elokuvaa katsomaan. Tokihan tässä on elokuvateatterin väelläkin ne omat suorituspaineensa, että saadaan rahaa ja kävijöitä. Silti lapsen pitäisi saada olla lapsi, ja vanhempien on mielestäni ymmärrettävä se. Lisäksi tällaiset Lostin kaltaiset sarjat tulevat aika myöhään, ja minusta ei ole hyvä, että lapsi valvoo myöhään aikuisille suunnattuja sarjoja katsellen. Eihän tätä tietenkään voi kontrolloida muut kuin lapsen vanhemmat, ja vanhempien pitäisi ymmärtää oma vastuunsa tässä asiassa. Rajanveto voi olla hankalaa, mutta tarpeellista.
Yhä, marras-iltana, kuljemme kahden. | "I AM VAMPIRE. HEAR ME TWINKLE." | Destination anywhere | There's a meaning to all that fades.

Poissa Lady Asensio

 • Nilkanvilauttaja niinikään
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DH luettu 9.12, KV 11.3
 • Pottermore: HeartWitch62
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #2 : Toukokuu 29, 2008, 12:12:12 »
Ikärajat ovat mielestäni vain suosituksia. On erittäin yksilökohtaista miten joitakin elokuvia tai sarjoja kestää. Nyt täysi-ikäisenä en kestä kaikkia k-18 scifikauhuleffoja (Kärpänen 2 ja The thing-se jostakin leffoja ei voi suositella kenellekään). Kuitenkin olen alle 10-vuotiaana katsellut joitakin k-15 (entinen k-16) leffoja, enkä ole niistä mitään traumoja saanut.

Ikärajatkin ovat niiden asettajan mielivaltaisesti laittamia, joku saattaa laittaa johonkin sen k-15 leiman ja joku toinen k-11. Esim. The Passion of the Christ oli muistaakseni joissain maissa sallittu kaiken ikäisille, mutta Suomessa se oli k-18.
Mun blogi: http://www.pointblog.fi/?go=milluska    (HUOM! OSOITE HIEMAN MUUTTUNUT)
Vuoden 2008 kotitonttu  tässä, terve!

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #3 : Toukokuu 29, 2008, 18:04:21 »
Ikärajatkin ovat niiden asettajan mielivaltaisesti laittamia, joku saattaa laittaa johonkin sen k-15 leiman ja joku toinen k-11. Esim. The Passion of the Christ oli muistaakseni joissain maissa sallittu kaiken ikäisille, mutta Suomessa se oli k-18.

Mielivaltaisuuden lisäksi eroja selittävät myös kulttuurikohtaiset erot. USA:ssa siedetään väkivaltaa paljon paremmin kuin mitään seksiin viittaavaa kun taas Suomessa ns luonnollinen alastomuus ei ole mikään ongelma. Eri maiden kriteerit toisin sanoen vaihtelevat. Mutta harvemmin niissä valtavia eroja on.
En onnistunut löytämään IMDb:sta yhtäkään maata, jossa Passion of the Christ olisi leikkaamattomana ollut sallittu kaiken ikäisille. Tosin joidenkin maiden ikäraja on ilmoitettu kirjaintunnuksella enkä jaksanut selvittää mitä ne tarkoittavat. Enimmäkseen liikutaan kuitenkin 13-18-välillä.

Ellene

 • Ankeuttaja
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #4 : Kesäkuu 04, 2008, 15:56:48 »
Mielestäni on tavallaan aika tyhmää katsella sellaisia tv-ohjelmia ja elokuvia jotka on vanhemmille ihmisille (sanoo k15 elokuvia katsonut, vaikkei ikää ole vielä niin paljon...). Mutta en minä ainakaan sellaisia tv-sarjoja katso.
Minä pystyn kyllä katsomaan k15 elokuvia, enkä ota vaikutteita niistä (en ala lyömään ketään yms.).
Maanantai tai tiistai-iltana tuli maikkarilta Maailmojen Sota (k15). Katsoin sen, eikä se ollut ollenkaan paha. Mutta pyssyjä siinä oli, muttei niitä käytetty paljoa. Eikä ne avaruusoliotkaan ensisilmäyksen jälkeen kovin kamalia olleet, vaan melkeinpä söpöjä :>

Poissa Jassutus

 • Vuotislainen
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #5 : Kesäkuu 06, 2008, 13:57:12 »
Todellakin! Monet rikkovat ikärajoja. Itse en katso K-15 yms. vaikken niistä varsinaisesti traumoja saakkaan. Mutta se että 7-v. kattoo K-15 ohjelmia on jo liikaa... Elikkäs yhdyn tähän kannatukseen.

Poissa Sethis

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Pottermore: ScarletSickle65
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #6 : Kesäkuu 06, 2008, 17:53:07 »
Mielestäni ikärajat ovat hyvä juttu ja vankilaan pitäis laittaa jos ei tottele :D no ei ehkä ihan, mutta on se kyllä ärsyttävää.... Muistan kun kaveri oli jotain 12.v ja sillä oli GTA Vice City... totta joidenkin mielestä ikärajat ovat vain suosituksia, mutta jos niitä ei ota tosissaan, niistä tulee vain pieni mitätön leima pelin/elokuvan kannessa. Voi vaan kuvitella miten sairaita vanhemmat on jos antaa 12-vuotiaan lapsen pelata esim. GTA:ta. Mikrobitissä oli arvostelu uusimmasta GTA:sta ja siinä sanottiin että "Peli on kielletty alle 18-vuotiailta, ja sen välittäminen alaikäiselle on rikos." Että miettikäähän sitten vanhempina mitä annatte lastenne katsoa/pelata :)
"En minä pelkää Harry", Dumbledore sanoi, ja hänen äänensä oli hivenen vahvempi, vaikka vesi oli niin kylmää. "Olen sinun kanssasi."

Poissa Kanttarelli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #7 : Kesäkuu 06, 2008, 20:52:58 »
Jaahas, olen katsonut k-15 leffoja noin 7-vuotiaasta lähtien, GTA Vice City:ä pelasin 11-vuotiaana. Nyt olen 17, kohta 18, hyvä oppilas (peruskoulun päästötodistus ka 9,2), en juo tai polta, en ole väkivaltainen, nukun hyvin ja mielenterveys on kunnossa, ei mitään traumoja tms. Älkääkä kiltit sanoko, että minulla olisi jotenkin huonot vanhemmat, kun antoivat katsoa sellaista, jos leffat olisivat järkyttäneet minua, he olisivat kieltäneet ne minulta. Yritän tässä nyt sanoa, että nämä jutut ovat hyvin yksilökohtaisia, joku ei kestä välttämättä k-15 leffaa nelikymppisenäkään. Itseäni tällä hetkellä ärsyttää, etten pääse katsomaan Sweeney Todd -leffaa (paitsi netistä, jolloin sekin on laitonta), koska vasta kuukauden päästä olen tarpeeksi "kypsä" katsomaan sitä.

Tiedän kyllä, että Sethis on oikeassa k-18 tuotteen välittäminen alaikäiselle on rikos ja kuitenkin osa vanhemmista antavat pelata sellaisia peleja jne. Enemmän minua järkyttää, kun kuulen, että k-11 leffa on järkyttänyt pahasti jotakin minun ikäistäni. En yritä nyt kannustaa katsomaan k-leffoja, mutta miten sitten pystyy lukemaan esim. hesaria, jossa saattaa olla kuvia aidoista tilanteista, tai mitä jos joutuu autokolariin, miten voi auttaa, jos joutuu shokkiin pelkästä veren paljoudesta (tämä on tietenkin kärjistystä)?

Yrittäkää ymmärtää, että ei ole vakavaa katsoa k-leffoja liian nuorena, osaan ihmisistä ne eivät vaikuta negatiivisella tavalla ---> jatkakaa vaan katsomista, ja osaan vaikuttaa negatiivisesti---> älkää katsoko niitä. Tämä on tosiaan näin yksinkertaista.

Tietenkin ikärajojen rikkomisesta sen verran vielä: pikkuveljeni kävi itse, yksin, 9-vuotiaana ostamassa GTA Vice Cityn ja hänelle myytiin se, kysymättä mitään. Tämä minua vähän ihmetytti, eikä se, että pikkuveljeni pelasi ko. peliä.

                   Anteeksi sekalaisesta viestistäni, kirjoittaminen ei ole vahvimpia puoliani.
Zombies ate my brain :D

Poissa Fimca Worthleberr

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Capricorn Ascending
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #8 : Kesäkuu 10, 2008, 16:57:46 »
Mnnää... minusta ikärajat ovat monessa tapauksessa aika turhia. Okei, ymmärrän sen, jos pikkulapsen ei anneta katsoa K-18-leffoja, mutta esim. jotkut K-15-ikärajatkin on melko typeriä, eihän niissä leffoissa ole monesti yhtään mitään ihmeellista, saatikka K-11 tai alemmissa. Ja leffat ehkä vielä ymmärtääkin, mutta että tv-sarjat! South Parkissa taisi olla K-11-ikäraja, ja Dudesoneissakin joku, niitähän juuri pikkupojat katselee! Ei hitto...

Itse olen katsonut lapsesta asti tv:stä samaa mitä vanhempanikin, ja kaikenlaisia kauhuleffoja hyvin estoitta, enkä ole saanut mitään traumoja. Kyllähän minä tajusin, että ne jutut eivät ole totta. Joo, ihme holhousta... alle 15-vuotiaiden pitäisi varmaan katsoa pelkkää Pikku Kakkosta, niin ei tule huonoja vaikutteita.
Look, look, keep looking straight into those cold eyes.

Poissa Zenzibar

 • Pelastaja katsoi profiiliaan ja läikytti teetä pöydälle
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • kesäinen-eskapisti-merirosvo-jedi-söpö-skotti
  • Home sweet home
 • Pottermore: BloodNight6399
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #9 : Kesäkuu 23, 2008, 12:42:19 »
Minun on vähän huono alkaa saarnata ikärajoista, kun ensimmäisen kerran tuli K-18 leffa katsottua varmaan joskus 7 vuotiaana, mutta mutta.. Joskus tuntuu, että ikärajat ovat asetettu vähän liian korkealle 'varmuuden vuoksi'. Lisäksi on se, että vaikka kuinka olisi ikärajat, kyllä niitä silti katsotaan, oltiin minkä ikäisiä tahansa. Kyllä sitä parit painajaiset on pienenä kauhuleffojan vuoksi nähty, miksei isompanakin, mutta silti niitä on katsottu ja katsotaan edelleen. En ole mielestäni saanut mitään 'haitallisia vaikutteita' kun olen niitä elokvia katsotunut, mutta joku herkempi voisi saadakin ja mielestäni AINAKAAN alle 10-vuotiaiden ei kannata katsoa K-18 leffoja. Tiedän, että se tuntuu epäreilulta (ensin vanhemmat kielsi, mutta katsoin isoveljen kanssa, enkä uskaltanut nukkua seuraavana yönä), mutta ehtiihän niitä vanhempanakin katsoa.
Tietysti, paljon riippuu myös siitä, mitä vanhemmat antavat katsoa. Jotkut eivät välitä yhtään, jotkut noudattavat jotenkuten, toiset taas kieltävät jyrkästi kaikki K-elokuvat... Se on jokaisen huoltajan oma päätös, eikä siitä pitäisi mielestäni nostaa mitään meteliä. Pikemminkin kaikki elokuvat, jossa jokin menee täydellisesti, tai koira huuhdotaan viemäriin ja se jää henkiin, pitäisi kieltää, koska sieltä niitä vaikutteita tulee! Parempi katsoa elokuvia, jossa ihmisiä kuolee, kuin elokuvia, jossa kaikki on kuin ruusuilla tanssia. Elämä nimittäin on julmaa ja epäreilua, siihen on parempi tottua, ettei tule iskua vasten kasvoja sitten vanhempana.

-Z
"You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it." -Robin Williams

Poissa Hattrick

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #10 : Heinäkuu 01, 2008, 17:34:29 »
Eihän noissa K15 leffoissa/sarjoissa oikein mitään lapsille "haitallista" olekaan. Itse ainakin kattelin kaikenmaailman leffoja ilman minkäänlaisia traumoja.

K18 leffat taas voivat olla hyvin pelottavia pienille lapsille. Toki myös realistinen ihmisten silpominen voi olla aika vastenmielistä. Pornografiasta en sano mitään, sellaisista kohtauksista nautin jo 7-vuotiaana :)

Poissa Gollim

 • Paras
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #11 : Heinäkuu 07, 2008, 18:08:48 »
Minulle kävi hassu sattuma kun kävin katsomassa tuossa kuukausi sitten The Happening -elokuvan enkä päässyt sisään elokuvasaliin o_o. Olen noudattanut aina ikärajoja elokuvateatterissa käydessäni (paitsi kerran menin katsomaan viikkoa vailla viisitoistavuotiaana elokuvaa mutta ei sitä lasketa~) ja tämä taisi olla mitä... viides K-15 elokuvani? Aika naurettavaa, jos ihminen nuorentuu vanhetessaan. No, päätin tämän tapahtuman jälkeen, että ikärajoista on käytännössä vain haittaa tavallisille ihmisille, vaikka se ehkä nuorempia suojaavatkin. Indiana Jonesin kaltaisista seikkailuelokuvista on kehittyvälle lapselle enemmän hyötyä kuin haittaa, ainakin meidän tuttavaperheen 8-vuotias on elokuvista innostunut todella paljon ja leikkii kavereidensa kanssa Indiana Jonesia, ennen oli nimittäin kovin hiljainen ja ujo tapaus. Ja elokuvahan sisältää jopa aseita ja räjähdyksiä, joten ainakin toisen osan ikärajana on K-15.

Joskus ikärajat ovat mielestäni käsittämättömiä, sillä elokuvissa käytetty veri ei ole edes aidon näköistä ja onhan nyt jokainen elämässään haavan saanut ja verta nähnyt. Ikärajat muutenkin määräytyvät ihan kummallisesti: monet katsomani k-18 -elokuvat ovat olleet aika "lällyjä" verrattuna moniin K-15 -elokuviin, ja joskus ihan K-11  -elokuvissa saattaa olla minustat odella ahdistavia kohtauksia. En myöskään ymmärrä miksi alastomuus on niin vaarallista, että siitä ansaitsee pakolla sen K-15 (tai K-18) leiman, seksikohtaukset kyllä ymmärrän.

Mm. topikin aloittajan kuvaama tv-sarja Lost ei todellakaan ansaitse K-15 merkintäänsä. Eikä kyllä 24kään. Oikeastaan...TV-sarjat tuntuvat saavan aina hieman liioitellun ikäsuosituksen, koska ennakkotarkastaja saattaa pelätä väkivaltaisuuden ja kauhuefektien lisääntyvän.

P.S Onko maailmojen sota ollut aina K-15? Kävin katsomassa sen 12-vuotiaana kavereiden kanssa ja silloin näytettiin kyllä niin kakaroilta että en usko että olisi läpi mennyt.

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #12 : Lokakuu 15, 2008, 18:56:09 »
Minua noissa ikärajoissa häiritsee se, että ne ovat joskus todella eriskummallisia.
Verrataan vaikkapa Sin Cityä ja Sweeney Toddia. Molemmissa lentää veri, mielestäni Sin City on raaempi, mutta kuitenkin Sweeney Todd on K18, mutta Sin City K15.
Molemmissa leffoissa veri ei ole erityisen "aidon" oloista, mutta sitä kuitenkin melko autuaasti vuodatetaan. Luulisin myös, että Sin City ei kaikkine prostituoituineen ja muuten niukkapukeisine naisineen ole yhtään sen enempää nuorille soveltuva, kuin Sweeney - päinvastoin.
Minusta olisi järkevämpää, jos nuo ikärajat olisivat toisin päin; Sin City K18 ja Sweeney Todd K15. Mutta ehdottomasti Sin City on K18 -tavaraa... Jo väkivaltaisen sisältönsä vuoksi.

P.S Onko maailmojen sota ollut aina K-15? Kävin katsomassa sen 12-vuotiaana kavereiden kanssa ja silloin näytettiin kyllä niin kakaroilta että en usko että olisi läpi mennyt.
Ostin Maailmojen sodan dvd:nä melkein heti ilmestymisen jälkeen, ja siinä ainakin lukee K15. Saatoitte mennä 13 -vuotiaina läpi, ja vielä jos joku aikuinen sattui olemaan lähellä ns. "huoltajana" :D
Joissakin elokuvissa ikärajaa saatetaan muuttaa myöhemminkin, esim. Fight Club oli alkujaan K15 (tai silloin oli vastaava K16), mutta nostettiin myöhemmin K18.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Hippogriff

 • :)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Pottermore: SicklePotion51
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #13 : Lokakuu 15, 2008, 19:56:55 »
Hehaah, käytiin kesällä reissussa ja pysähdyttiin jossain kaupassa, jossa oli Ihmemies MacGyver 1-4 tuotantokausi boxia, ja kaikki niistä oli k18. :D. Taisi olla niin että myös Baywatch sarjan tuotantokaudet olivat k18. :D

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #14 : Lokakuu 15, 2008, 20:48:33 »
Minusta olisi järkevämpää, jos nuo ikärajat olisivat toisin päin; Sin City K18 ja Sweeney Todd K15. Mutta ehdottomasti Sin City on K18 -tavaraa... Jo väkivaltaisen sisältönsä vuoksi.

Elokuvatarkastamo on perustellut päätöstään näin:
"Runsaasti yksityiskohtaista, veristä ja osin liioiteltua väkivaltaa. Väkivalta edellyttäisi sinänsä K18- ikärajaa, kokonaisuuden sarjakuvamaisuus ja tyylittelevyys lieventävät vaikutusta. Rajatapaus."

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #15 : Lokakuu 15, 2008, 20:50:34 »
Olen katsonut ensimmäisellä luokalla tappajahait....voitte kuvitella, miltä tuntui mennä iltaisin uimaan pimeässä, kun olimme mökillä, tuttuun kallio rantaa, jossa näkee veden alla pari metriä eteenpäin, sitten on pimeää. '-'*

miuh..
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.

Poissa Zenzibar

 • Pelastaja katsoi profiiliaan ja läikytti teetä pöydälle
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • kesäinen-eskapisti-merirosvo-jedi-söpö-skotti
  • Home sweet home
 • Pottermore: BloodNight6399
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #16 : Lokakuu 15, 2008, 21:16:52 »
Kyllä sitä varmaan on itse kukanenkin katsonut elokuvia, joiden ikärajat ovat olleet enemmän tai vähemmän yli oman iän...

Olen täysin samaa mieltä Giladran kanssa siitä, että Sin Cityn ja Sweenwy Toddin ikärajat voisi olla toisinpäin. Ei Sweenwy Toddissa ollut mitään muuta pahaa, kuin liiallinen veri, joka on varmasti 15-vuotiaalle 'sopivaa', (krhm... *viheltelyä' 15w. :D) koska katseltavaa (jos niin voi sanoa.) Kun taas Sin City nyt on muutenkin aika... ööh... outo? raaka, väkivaltainen ja mielestäni myöskin hiukan pornahtava tiukkapukuisine naisineen, jotka nyt lähinnä näyttävät, no, huorilta, mikä on kai tarkoituskin. Toisaalta Sin City kyllä on sarjakuvamainen, mutta en ymmärrä miksi sen pitäisi ikärajaa pudottaa?

-Z

P.s. Ei Sweenwy Toddia voi kieltää keneltäkään, kun Johnny Depp on siellä <3 ;)
"You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it." -Robin Williams

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #17 : Lokakuu 16, 2008, 19:22:16 »
Kun taas Sin City nyt on muutenkin aika... ööh... outo? raaka, väkivaltainen ja mielestäni myöskin hiukan pornahtava tiukkapukuisine naisineen, jotka nyt lähinnä näyttävät, no, huorilta, mikä on kai tarkoituskin. Toisaalta Sin City kyllä on sarjakuvamainen, mutta en ymmärrä miksi sen pitäisi ikärajaa pudottaa?
Eli siis omiaan olemaan yksi lempileffoistani ;)
No joo, ne Vanhankaupungin vähäpukeiset naisethan olivat prostituoituja, ja mielestäni ne ylettömät räiskintäkohtaukset (vaikka olivatkin hieman epätodellisia) ovat sangen sopimattomia.
Toisaalta, mitä minä nillitän, kun pääsin alhaisemman ikärajan vuoksi katsomaan tuon teatteriin...?
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Valkovuokko

 • Orjuutettu kotitonttu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • And give the kids a show.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #18 : Lokakuu 16, 2008, 19:41:32 »
En taida oikein osata katsoa asiaa oikealta kannalta. Olen aivan pienestä pitäen katsonut K15 leffoja telkkarista. Isä antoi, mutta äiti piti rajoista tiukasti kiinni. Nykyään se taitaa olla se ja sama, olin äidillä tai isällä, voin katsoa K15-ohjelmia.

Minusta elokuvien ja tv-ohjelmien ikärajat pitäisi ottaa pois kokonaan. Tai ei pois, sen pitäisi olla vain suuntaa-antava luku. Minä en ole saanut ikinä painajaisia tai pelkoja K15 elokuvista/ohjelmista, mutta taidankin olla jonkinlainen erikoistapaus...(?) En ole siis ikinä pelännyt niitä, sillä olen tiennyt, että ne ovat vain elokuvaa, eivät totta. Jotkut leffat alkavat joskus karmia minua, mutta se menee ohi parissa päivässä.

On tietysti sellaista K18-materiaalia, mitä ei todellakaan voi ala-ikäisille näyttää, ja on sellaisia lapsia, jotka järkyttyvät helposti. Itse en kuulu näihin, joten en osaa sanoa, mitä heille voi näyttää... Kai vanhempien pitäisi tuntea oma lapsensa ja tietää, voivatko he katsoa millaisia leffoja.

Ihmettelen kovasti, kun serkkuni pääsi katsomaan King Kongin ollessaan 8- tai 9-vuotias. Hän asuu Ruotsissa, ja siellä ikäraja elokuvaan oli K15. (Suomessahan se on K11). Hän sai siitä painajaisia ja pelkäsi paljon sen jälkeen. Mitenköhän hänet saatettiin päästä sisään, kun hän ei edes näytä mitenkään ikäistään vanhemmalta?

~Valkovuokko
Can't you see the way she's crying,
well that's what keeps her trying.
If you want to keep the girl for as long as you live,
just break it apart her heart.

Poissa Esses

 • Velhotar
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • pöö
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #19 : Lokakuu 31, 2008, 19:03:37 »
ja Dudesoneissakin joku, niitähän juuri pikkupojat katselee! Ei hitto...
Juuri niin,esim. duudsonien 2. tuotantokausi oli huonosti aateltu. Minäkin (tammikuussa 15V!) katsoin Perjantaisin K-13 ja tallensin kovalevylle K-15 (olisin katsonut suoraan, mutta ei tierä, milloin äiti tai iskä kurkkaa huoneeseen) ja katsoin seuraavana päivänä. C.S.I. tä olen katsonut kauan aikaa, jostain 10, 9 ikäsenä. Ja vasta viime vuonna sain tietää, että se onkin K-15... Ups..
   Mutta ei ikärajat pakkointoista estä. En päässyt katsomaan Da vinci koodia elokuviin, olin silloin jotain 12, jotenka ostin sen DVD:nä ja katsoin.
Eli... ikärajat ovat OK keksintö, mutta jos todella joku "alaikäinen" haluaa katsoa jonkun, ei sitä voi estää.
Mutta tämä on minun mielipide, JA elän hyvässä perheessä, olen ihan fiksu tyyppi.
ihmiset ovat kuin lentäviä lankakeriä

Poissa Evilheart

 • Kuolonsyöjä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Taivaskiiturit, neiti kapteeni
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #20 : Lokakuu 31, 2008, 20:23:50 »
Itsekkin olen katsellut C.S.I varmaan kohta kuutisen vuotta ja pari vuotta sitten katselin DVD-bokseja ja huomasin sarjan olevan k-15. Maikkari ei koskaan ole maininnut sarjan olevan K-15, vaikka kaikista vähemmänkin rajuista ohjelmista löytyy kyseinen merkintä.
Myös TSH pidennetty versio on K-15, vaikka perusleffa onkin K-11. Ostin special edition versiot syyslomalla eikä ikiä kyselty sen enempiä.

Hyvin harva kaupan kassalla kyselee mitään todistusta, onko asiakas rajan ylittänyt. Ostaessani Sweeney Toddia, joka on K-18, ei Anttilan kassalta kyselty yhtään mitään.
Jos oikein vakavana asian asittää, mikä tahansa menee läpi.
Kaikki jotka oikeasti haluavat jotain katsoa, pääsevät kyllä sitä katsomaan.
I wanna spend my nights and days between your arms
Every day breathing your love
And even in my dreams I wanna be kissing your lips
Baby, breathing your love

Poissa Sheridan

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SkyHazel4429
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #21 : Kesäkuu 02, 2009, 08:27:37 »
Olen minäkin katsonut koko ikäni C.S.I:tä, enkä koe olevani mitenkään pimahtanut :D Kyllä minä Euroviisujen aikaankin katon kaksi ensimmäistä Sawia, eikä ikää löydy kuin 12 vuotta, mutta silti nauroin niissä enemmän kuin olisin ollut kauhusta kankeana.

Leffabokseissa on aika usein ikärajat pielessä. Kaikki tietävät, Pieni talo preeriallakin on merkitty K-18 materiaaliksi :---D Ovathan ne ikärajat ihan hyvä keksintö, mutta jotkut ovat vain henkisesti vanhempia tai nuorempia ja kestävät rajummankin leffan katsomisen nuorena - joillain taas kestää ikuisuus päästä Hattivattimeininkiin mukaan. Ei nyt sentään kaikkia leffoihin menijöitä tai niiden ostajia mihinkään mielenterveystestiin pidä pistää, mutta ehkä joku viisas ihminen tajusi mitä tarkoitan. Kyllä näitä tapauksia on enemmän kuin sieniä sateella - ainakin melkein.

Poissa Hawkolf

 • Thought Police
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • 2 + 2 = 5
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #22 : Kesäkuu 09, 2009, 10:13:37 »
House TV:ssä -> Ei ikärajaa.
House DVD-boxissa -> K-18.

Noh, itse olen kauhuelokuvien keräilijä ja ikää on 16-vuotta, joten ikärajoista en ole ikinä välittänyt. Ei ole vielä tullut sellaista elokuvaa vastaan mikä olisi ollut aivan kauheaa katsottavaa (Vaikka Cannibal Holocaust meni jo hiukan rajan yli)
Itse en tajua miksi ikärajoja on pakko valvoa niin "tiukkaan". Jos DVD on K-18 ja sen joku pentu tahtoo ostaa, niin ostakoon ja kärsiköön sitten painajaisista. Oppiipahan siitä sitten.
If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face— forever.
Reviewing the world!

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #23 : Kesäkuu 09, 2009, 11:35:49 »
no sen ymmärtää että lapsen annetaan katsoa joitakin k15 leffoja, vaikkapa 8 vuotiaana - esimerkiksi tarusormustenherrasta jutskat, ja tällaiset. Ne ymmäretään, mutta meidän koululla on muutamat kakkosluokkalaiset nähneet Saw elokuvat läpikotaisin, isän kanssa tietokoneelta o_O'
sitä en ymmärrä! Miten joku antaa katsoa tollasta!? katoin youtubesta(ei mainosta) sawin pätkiä, ja nyt oksettaa...

Itse olen nähnyt muutamia 15 leffoja, esim. nämä Jackie Chanin, Indiana Jonesit, Bondit, tappajahait, ymz. Mutta siinä ne sitten olivat. Ei kiinnosta katsoa näitä Cannibal Holocaust ja muita. Tiedän paljon kauhuelokuvista,, olen niitä youtubesta pätkissä katsonut välillä, mutta silti - ei mulla traumoja ole. Kiitus.
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.

Poissa Rain Wild

 • Kissankorkuinen
 • Vuotislainen
 • Ähäkutti!
Vs: Elokuvien ja tv-sarjojen ikärajat
« Vastaus #24 : Kesäkuu 09, 2009, 13:00:51 »
House TV:ssä -> Ei ikärajaa.
House DVD-boxissa -> K-18.

Saattaapi johtua siitä, ettei kyseistä boksia ole virallisesti tarkastutettu sen ikärajan puolesta. Nuo DVD:iden ikärajathan määrittelee eri instanssi kuin tv-kanavien ikärajasuositukset, ja se maksaa - ja mitä pidempi sarjan kesto, sitä enemmän se maksaa (koska tarkastajan on luonnollisesti tarkastettava koko sarja, ja mitä pidempi kesto, sitä enemmän tarkastettavaa). Jos DVD taas pistetään myyntiin ilman tätä virallista tarkastusta, se saa automaattisesti kylkeensä k-18 -leiman. Tästä syystä myös Pieni talo Preerialla on DVD:llä k-18, vaikka kyseessä on aika lailla koko perheen sarja. :)

Mielestäni tämä vähän vesittää sen koko ikärajakäytännön. Itse koen nuo ikärajat kovin informatiivisina - ikärajan perusteella kun näkee aika nopsaan, mitä leffa sisältää. Tietyntyyppiset kohtaukset kun johtavat automaattisesti tiettyihin ikärajoihin, eli jos ei erityisemmin välitä päiden katkomisesta ja ylenpalttisesta verellä mässäilystä, osaa ohittaa k-18 -ikärajan saaneet elokuvat jo alkuunsa. Noin niin kuin esimerkiksi. Ja jos noita ikärajoja aletaan läimiä tuolla tavalla 'mielivaltaisesti', eivät ne enää täytä tehtäväänsä. Vaikka aika harvinaistahan tuo vielä on, vaikka juurikin tv-sarjojen kohdalla harmittavasti yleistyvää.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 09, 2009, 13:04:35 kirjoittanut Rain Wild »
Permission to shout "Bravo" at an annoyingly loud volume, sir? | Would you mind holding my metaphor for a second?