Kirjoittaja Aihe: Don Rosa  (Luettu 19354 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #25 : Huhtikuu 04, 2010, 01:59:12 »
Don Rosa ehdoton suosikkini ankkauniversumin piirtäjissä ja käsikirjoittajissa. Kakkosena tulee Mark&Laura Shaw + Flemming Anderssen. Molemmat syistä, että piirrostyyli on hauskaa ja mieleenpainuvaa ja tarinat täysin hulvattomia ja kuitenkin syvällisiä tunne-elementtejä ja sanomia omaavia. Varsinkin pariskunta Shaw kirjoittaa aivan ihania tarinoita AKusta ja tämän veljenpojista... Mutta takaisin aiheeseen... Rosa on ehdoton ykkönen, koska sen tarinat on erilailla täynnä huumoria niissä kaikenlaisissa yksityiskohdissa, myös piirrostyylillisesti, mutta ennen kaikkea tekstissä. Kuolen nauruun melkeen jokaisen lukemani sarjan aikana vähintään kerran.

Eniten rakastan Roopen nuoruuteen sijoittuvia sarjoja, mutta Musta Ritari on myös ihana ja monet seikkailusarjat myös. Mutta olen tosiaan eniten rakastunut sukurakkaaseen Roopeen ja tämän ja Kultu Kimalluksen kuvioon. Suosikkisarjojani ovat "Yuokonin sydän", jos sen otsikon oikein muistan. Siis se tarina, missä Roope muistaakseni löysi hangenmunahipun ja se päättyi siihen kun se ei avannutkaan sitä kirjettä, jonka Kultu sille oli jättänyt, vaan se jäi hankeen lojumaan ja Roope palasi valtaukselleen. Ja "Uneksien läpi elämän" on niiiin ihana. <3<3 Ja "Kirje kotoa"!!! <3 Ja "Kaikkein mieluisin lahja" on kans aivan ihana. :DD Akusta ja pojista, "K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A" on mahtava.

Kirjoina omistan vain Roope Ankan elämä ja teot 1:n. Haaveilen kyllä ostaa kaikki Rosan kootut teokset, mutta ne on niin pirun kalliita ja rahareikiä mulla riittää.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 04, 2010, 22:57:52 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Mirrekala

 • Suklaamurmeli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Don Rosa
« Vastaus #26 : Syyskuu 17, 2010, 19:49:50 »
Don Rosa Suomeen ensi viikolla! Missä tynnyrissä olen ollut, kun en aiemmin huomannut? Olisin menossa Helsinkiin perjantaina tai lauantaina, muita vuotislaisia tulossa?
"Paras tapa toimia on ystäville kostaa
jos päältä kauniin hevosen saa silmiin tuijottaa
Mut takaisin ei käytettyä sieluaan voi ostaa
kun kalpein kauppamiehistä ovelle kolkuttaa
" -Viikate: Tie

Matthew

 • Ankeuttaja
Vs: Don Rosa
« Vastaus #27 : Joulukuu 06, 2010, 17:33:31 »
Auta armias, jos jostakin eteen putkahtaa Don Rosan piirtämää Aku Ankkaa! Itse en voi sietää tämän hepun sarjakuvia, olkoon ne kuinka suuressa suosiossa tahansa.

Mielestäni Rosan kuvitus ei ole kaunista, vaan se menee juuri liian tarkkoihin yksityiskohtiin. Tällöin jälki on mielestäni epämiellyttävää katseltavaa, rumaakin, jos näin voin sanoa. Jonkun hänen tarinansa olen lukenut, mutten ole myöskään juonesta pitänyt. Ja mitä tuohon hauskuuteen ja huumoriin tulee... itse en joko ymmärtänyt sitä (tai en muista, en ole moneen aikaan Rosan tuotoksia lukenut) tai sitten asia ei ole niin.


Samaa mieltä.

Rosalla osaa olla jotenkin liian taiteellinen tyyli Disney sarjakuvaan. Ja onhan niitä muitakin yksityiskohtia paljon piirtäviä piirtäjiä, esim Romano Scarpa. (Hänenkin piirroksiaan kun alkaa tutkimaan löytää paljon piilovitsejä!) Sekä Scarpalla on paljon selvempi piirrostyyli.

Mutta kumminkin! Parhaat akkari piirtäjät mun mielestä:

1. Al Taliaferro
2. Carl Barks
3. Giorgio Cavazzano
4. Kari Korhonen


Ps. tässä kevennykseksi muutama kuva mun akkari kokoelmasta: http://www.facebook.com/album.php?aid=16460&id=100000712702666&l=1deecc5ba6
Ja nytten pari poimintaa tuolta:
Cavazzanon piirros. http://www.facebook.com/photo.php?pid=223248&l=f164ffe494&id=100000712702666
Korhosen piirros. http://www.facebook.com/photo.php?pid=414317&l=fdd4d5cadc&id=100000712702666
Ja vielä Rosan nimmari. http://www.facebook.com/photo.php?pid=242104&l=c78aafbc53&id=100000712702666

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Don Rosa
« Vastaus #28 : Joulukuu 09, 2010, 21:22:17 »
Rosalla osaa olla jotenkin liian taiteellinen tyyli Disney sarjakuvaan.

Taiteellinen? Pikemminkin tieteellinen. Rosahan on arkkitehti ja se näkyy kyllä piirrostyylissä. Suurin kompastuskivi on liikkeen piirtäminen, mutta toisaalta talot ja ylipäänsä eloton luonto on piirretty hyvin tarkkaan ja realistisesti. Taiteellisten vapauksien ottaminen ja tyylitteleminen ei kuulu Rosan tyyliin. Ja minullehan se sopii.

Poissa Sateenropina

 • Vuotislainen
 • Pottermore: AvisErised8561
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Don Rosa
« Vastaus #29 : Maaliskuu 20, 2011, 14:40:26 »
Rosa on yksi parhaista ankkapiirtäjistä. Tykkään siitä, että vaikka tarinan juoni olisikin se perinteinen "Roope & co. lähtevät etsimään aarretta", juonenkäänteet ovat silti yllätyksellisiä ja ennen kaikkea se aarre ja paikka jolla aarretta etsitään eivät ole hatusta vedettyjä vaan ainakin jotenkin tosimaailmaan perustuvia. *selittää tosi hyvin* Ja Roopen elämänkertaa oli myös mielenkiintoista lukea ja D.U.C.K.:eja hauska etsiä. Oletteko muuten huomanneet että ne ovat yleensä talojen ikkunoissa?

Itse omistan kirjoista molemmat Roopen elämänkerrat, Sammon salaisuuden, Mustan ritarin, Kadonneen kirjaston vartijat ja Paon kielletystä laaksosta, tuon viimeksimainitun vieläpä nimmaroituna.^^

Ja sitten se Rosan tyyli... hieno, mutta vähän liian... *etsii oikeaa sanaa* pikkutarkka? Realistinen? En mie vaan tiedä...

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #30 : Helmikuu 15, 2012, 20:00:13 »
Don Rosan kootut -kirjasarja on syntisen kallis, mutta pakkosaadapakkosaada! :D Siis ei se hinta/laatu-suhteessa kallis ole, mutta peinituloiselle semmonen 3 x 180 euroa on pieni omaisuus. :D Mutta kyllä taas huomasi miten erilailla sitä käsittelee tunnearvolta suuria asioita. Tavallisia Aku Ankka -lehtiä ja muita sen sellaisia käsittelen huolimattoman kovakouraisesti, mutta Don Rosan koottujen ensimmäistä boksia ja sen kirjoja käsittelen niiin hellästi ja varovasti ihan kuin olisivat herkästi särkyvää materiaalia (vaikka ovat siis kyllä tukevasti nidotut ja muutenkin kestävää ja likaa hylkivää materiaalia.) Eli siis kyse ei ole hirmuisesta rahallisesta hinnasta vaan siitä että Rosan tuotanto on mulle rakasta. :D
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Don Rosa
« Vastaus #31 : Helmikuu 15, 2012, 20:24:14 »
On se minusta hinta/laatu -suhteeltaankin kallis. Yksi kirja maksaa kuutisen kymppiä, mikä on melko sikamainen hinta jos vertaa siihen mitä vastaavat albumit normaalisti maksavat. Ero aikaisemmin julkaistuihin kirjoihin verrattuna on kuitenkin sen verran pieni, etten viitsi uhrata tuohon rahojani.

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #32 : Helmikuu 22, 2012, 18:15:09 »
On se minusta hinta/laatu -suhteeltaankin kallis. Yksi kirja maksaa kuutisen kymppiä, mikä on melko sikamainen hinta jos vertaa siihen mitä vastaavat albumit normaalisti maksavat. Ero aikaisemmin julkaistuihin kirjoihin verrattuna on kuitenkin sen verran pieni, etten viitsi uhrata tuohon rahojani.

Olen eri mieltä. Näitä kirjoja ei koskaan julkaista kirjakaupoissa eikä koskaan paineta uudestaan - ja ennen kaikkea toisin kuin yksikään muu aiemmin julkaistu kokoelmakirja, näiden kirjojen tarinoissa on Rosan itse tarkistamat ja korjaamat tekstit (että käännökset ovat oikein jne.) ja oikeat väritykset. Ja alkuperäisemmiksi korjattujen tarinoiden lisäksi nämä sisältävät Rosan koko elämänkerran ja ennenjulkaisematonta tietoa urasta ja kirjaimellisesti kaikki Rosan tarinat, mukaanlikien ihan ensimmäinen minkä hän piirsi 5-vuotiaana, jne. Ja kaikki ovat kronologisessa järjestyksessä.

Eli nämä eivät ole mitä tahansa puolihuolimattomasti julkaistuja ja koottuja satunnaisia tarinoita vaan aivan kaikki tarinat läpikotaisin luojansa tarkistamia ja hyväksymiä, ja bonuksena paljon uutta infoa sekä tosiaan Don Rosan koko elämänkerta. Nämä ovat siis uniikkeja ja harvinaisuus jo syntyessään, kaikella mahdollisella tavalla.

Lisäksi koko sarjan keräävälle laitetaan mukaan Don Rosan henkilökohtaisesti nimikirjoittama Sammon salaisuus -keräilykuva. (Siis Rosa on erikseen nimikirjoittanut jokaisen tämän kootut-kokoelman mukana lähtevän keräilykuvan sen sijaan että ne olisivat kopioita yhdestä kuvasta.)

Eli edelleen väitän hinta/laatu -suhteen olevan ihan kohdallaan. Varsinkin verannollisesti aiemmin julkaistuihin kirjoihin. Riippuen toki siitä kuinka suuri Rosa -fani on. Ymmärrän kyllä jos näillä lisäyksillä, korjauksilla, infoilla ja kronologisella järjestyksellä ei ole kaikille faneille merkitystä.

P.S.
Tulin oikeastaan vain harmittelemaan, ettei Rosa kai koskaan ehtinyt kirjoittaa sitä tarinaa ankanpojista etsimässä biologisia vanhempiaan. K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A -tarinan alkusanoissa kokoelmassa Musta Ritari ja muita Don Rosan parhaita, hän kertoi jo vuodesta 1987 halunneensa kovasti kirjoittaa sellaisen tarinan ja uhosi vielä joskus keksivänsä kuinka sen voisi päättää onnellisesti ja että ehkä kirjoittaisi sen ankanpoikien 75-vuotias juhlavuodeksi. No se vuosi on tänä vuonna, mutta Rosa jäi eläkkeelle kuusi vuotta sitten. :(

En ole vielä ehtinyt kovin tarkkaan lukea tätä Koottujen ensimmäistä boksia. Saa nähdä mitä hän toteaa asiasta näissä, tai ties vaikka olisi sen kirjoittanut ja sitä vain ei ole vielä Suomessa julkaistu...
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 22, 2012, 19:27:20 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Don Rosa
« Vastaus #33 : Helmikuu 22, 2012, 20:09:31 »
Eli nämä eivät ole mitä tahansa puolihuolimattomasti julkaistuja ja koottuja satunnaisia tarinoita vaan aivan kaikki tarinat läpikotaisin luojansa tarkistamia ja hyväksymiä, ja bonuksena paljon uutta infoa sekä tosiaan Don Rosan koko elämänkerta. Nämä ovat siis uniikkeja ja harvinaisuus jo syntyessään, kaikella mahdollisella tavalla.

Ehkä ongelma on siinä, että harvinaisuus itsessään ei ole minulle kummoinenkaan arvo. Etenkään kun harvinaisuus on luotu ihan vaan markkinointimielessä, jotta kirjoista voidaan ottaa kovempi hinta, eikä se siinä mielessä ole mitään oikeaa harvinaisuutta. Minulle olennaisinta on sisältö, ja annettujen tietojen perusteella en usko sen eroavan olennaisella tavalla aiempien albumien sisällöstä. En tietenkään ole päässyt tutustumaan itse kirjojen sisältöön, mutta oletukseni on, että korjaukset eivät vaikuta sisältöön olennaisella tavalla ja julkaisematta aiemmin jääneet tarinat tuskin ovat kovin mielenkiintoisia. Hinta/laatu -suhde riippuu tietenkin viime kädessä siitä miten näitä tekijöitä arvottaa, mutta minulle niistä ei ole olennaista iloa.

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #34 : Helmikuu 23, 2012, 12:03:08 »
Eli nämä eivät ole mitä tahansa puolihuolimattomasti julkaistuja ja koottuja satunnaisia tarinoita vaan aivan kaikki tarinat läpikotaisin luojansa tarkistamia ja hyväksymiä, ja bonuksena paljon uutta infoa sekä tosiaan Don Rosan koko elämänkerta. Nämä ovat siis uniikkeja ja harvinaisuus jo syntyessään, kaikella mahdollisella tavalla.

Ehkä ongelma on siinä, että harvinaisuus itsessään ei ole minulle kummoinenkaan arvo. Etenkään kun harvinaisuus on luotu ihan vaan markkinointimielessä, jotta kirjoista voidaan ottaa kovempi hinta, eikä se siinä mielessä ole mitään oikeaa harvinaisuutta. Minulle olennaisinta on sisältö, ja annettujen tietojen perusteella en usko sen eroavan olennaisella tavalla aiempien albumien sisällöstä. En tietenkään ole päässyt tutustumaan itse kirjojen sisältöön, mutta oletukseni on, että korjaukset eivät vaikuta sisältöön olennaisella tavalla ja julkaisematta aiemmin jääneet tarinat tuskin ovat kovin mielenkiintoisia. Hinta/laatu -suhde riippuu tietenkin viime kädessä siitä miten näitä tekijöitä arvottaa, mutta minulle niistä ei ole olennaista iloa.

Minä olen aika varma että korjaukset tekevät olennaisen eron - taas toki riippuu siitä mistä kukin pitää. Olen nimittäin viime aikoina verrannut alkuperäisiä eli englanninkielisiä verioita vanhojen kirjojen ja lehtijulkaisujen suoemnnoksiin ja monet suomennokset on niin kaukana siitä mitä puhekuplassa oikeasti pitäisi lukea, että jopa sanotun asian merkitys muuttuu ja vähintäänkin asenne muuttuu. Ei siitä välttämättä valheellista tule kokonaisuuteen nähden, mutta sanottu asia voi olla olennainen myös tilannekohtaisesti ja tarinasta jää siis jotain olennaista tunnelatausta kokematta tai jää enemmän tulkinnanvaraa kuin luoja olisi halunnut.

Esimerkiksi tarinassa "Vahva-Jussin paluu (Super Snooper Strikes Again) Aku juo voimamiesjuomaa ja suomennoksessa lukee "Mitäpä en tekisi Tupun, Hupun ja Lupun tähden?" vaikka englanniksi luki "What wouldn't I do to be a hero for Huey, Dewey and Louie?" - eli jokseenkin eri merkitys ja sitä kautta eri tunnelataus - vaikkei suomennoskaan valheellinen sinänsä ollut minkä tarinan eräs myöhempi tapahtuma näyttää. Mistä puhuen; kun Aku huomaa vahingossa päästäneensä valtamerialuksen hylyn puolikkaan putoamaan oman talonsa kohdalla ja säikähtää sillä pojathan liiskautuvat littanoiksi...Aku lentää valonnopeudella hylyn alle aikeissa päällään pukata sen takaisin mereen,vaikkei ole varma riittääkö voimat - ja suomennoksessa lukee "Vaan riittääkö rahkeet? Vihoviimeinen voimanponnistus! Meni syteen...tai saveen.", kun taas alkuperäisesti lukee "It might KILL me. It doesn't matter. I must save the kids." - jälleen kerran laimeampi suomennos joka vie Akun ajatukset jokseenkin eri poluille ja muuttaa kohtauksen tunnelmaa/dynaamisuutta. Varmasti jotkut pitävät enemmän suomennoksen tuomasta tunnelmasta ja vähemmän suorasta puheesta, mutta silti.

Ja sikäli kun en jaksa lukea englanninkielisiä koneeltani vaan lueskelen sarjakuvia mieluummin kirjamuodossa, on kiva saada suomennettuna vihdoin oikeat tekstit ja Rosan tarkoittamat tunnelmat.

Ja minulla ei ole mitään syytä epäillä ettei aiemmin julkaisematta jääneet tarinat voisi olla mielenkiintoisia. Kyse on kuitenkin Don Rosasta joka kirjoittaa yleensä upeasti seikkailusarjoja ja on ottanut syvällisen ja sydämellisen näkökulman ja tutkimustavan Ankkojen perhehistoriaan sekä luonut niille hienot persoonat. Rakastan erityisesti Rosan Roopea ja Akua. Julkaisematta jääminen kun yleensä johtuu kirjoittajan liiallisesta itsekritiikistä tai Disneyn nipoilusta, tai kirjoittajan ongelmista päättää tarinansa tyydyttävästi mikä on voinut muuttua Koottujen työstämisen aikana. Sitä paitsi puhuin muutenkin vain aiemmin SUOMESSA julkaisemattomista, mikä tarkoittaa sitä että tarina on tarpeeksi mielenkiintoinen julkaistavaksi mutta ei ehtinyt Suomeen asti, mutta pitäisi kaiken logiikan mukaan viimeistään tässä Kootuissa tulla. En siis tiedä onko Rosalla tarinoita joita Suomessa ei vielä ole julkaistu, mutta jos on.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 23, 2012, 12:09:45 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Don Rosa
« Vastaus #35 : Helmikuu 23, 2012, 16:11:14 »
Don Rosa tarjoili aikalailla parasta Ankkaa koskaan. Taino, Barksin ohella. Vertailu on mielestäni turhaa, kun miesten tyyli oli kuitenkin lopulta aika erilainen ja edustavat aivan eri Ankka-aikakausia.

Rosan tarinat onnistuivat oikeasti koskettamaan ja ruutujen välisiin tapahtumiin perustuva huumori oli äärimmäisen purevaa. Varsinkin englanninkielellä toimivat vitsit ovat mainioita, seikkailujen juonet mahtavia ja Rosan tapa käyttää eri hahmoja on ainutlaatuinen. Olen ollut Rosa-fani jo lähes 10 vuotta, enemmän tai vähemmän; tietoinen Rosan fanitus alkoi viimeistään 2003-2004.

Rosan mittavan ja laadukkaan tuotannon helmiksi nostaisin Roope Ankan elämä & teot -sarjan ja mitä hienoimman "jatko-osan", Kirje kotoa -tarinan. Miehen muutkin työt ovat tosin mahtavia. Rosalle kunniamaininta myös siitä, että hän kävi hienoa rivien välistä sotaa amerikkalaista Disney-julkaisupolitiikkaa vastaan.

Ja nyt on pakko vähän leijua :3
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Don Rosa
« Vastaus #36 : Helmikuu 23, 2012, 18:57:53 »
Minä olen aika varma että korjaukset tekevät olennaisen eron - taas toki riippuu siitä mistä kukin pitää. Olen nimittäin viime aikoina verrannut alkuperäisiä eli englanninkielisiä verioita vanhojen kirjojen ja lehtijulkaisujen suoemnnoksiin ja monet suomennokset on niin kaukana siitä mitä puhekuplassa oikeasti pitäisi lukea, että jopa sanotun asian merkitys muuttuu ja vähintäänkin asenne muuttuu. Ei siitä välttämättä valheellista tule kokonaisuuteen nähden, mutta sanottu asia voi olla olennainen myös tilannekohtaisesti ja tarinasta jää siis jotain olennaista tunnelatausta kokematta tai jää enemmän tulkinnanvaraa kuin luoja olisi halunnut.

Tässä on tosiaan vaan eroavat mieltymykset, minun lukukokemukseeni mainitsemani esimerkit eivät kamalasti vaikuta. Ja muutenkin jos haluan mahdollisimman alkuperäisen kokemuksen, niin luen alkukielellä. Ja itse en olisi kovin vakuuttunut, että tarkastetussa suomennuksessakaan kaikki tuon tyyppiset käännökset olisi muutettu tismalleen samaan muotoon kuin englanniksi.

Lainaus
Sitä paitsi puhuin muutenkin vain aiemmin SUOMESSA julkaisemattomista, mikä tarkoittaa sitä että tarina on tarpeeksi mielenkiintoinen julkaistavaksi mutta ei ehtinyt Suomeen asti, mutta pitäisi kaiken logiikan mukaan viimeistään tässä Kootuissa tulla. En siis tiedä onko Rosalla tarinoita joita Suomessa ei vielä ole julkaistu, mutta jos on.

Ainakin joitain vuosia sitten oli, mutta nämä olivat ilmeisesti tasoltaan hiukan heikompia, mahdollisesti lyhyempiä tarinoita. Muistaakseni muutama aiemmin julkaisematon tarina olisi kaivettu viime vuosien aikana Aku Ankkaankin, mutta nämä olivat juuri niitä, jotka eivät minusta yltäneet normaalitasolle.

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #37 : Helmikuu 24, 2012, 16:55:38 »
Löysin netistä Don Rosan sähköpostiosoitteen jonka se on joskus kauan sitten piilottanut yhteen tarinaansa, Roopen leikekirjaan. Onko joku sattunut kokeilemaan, vieläkö se osoite on voimassa? (donrosa@iglou.com) Tai no, varmempaa kai olisi kysyä; onko joku löytänyt mitään virallista tahoa joka varmistaisi että se on vielä voimassa, jos on? Esim. ei kukaan sattunut kysymään asiaa kun se kävi viimeks Suomessa jokunen kuukausi sitten?

Ei nimittäin huvittaisi kirjoittaa jos siellä saattaiskin olla joku ihan muu sähköpostin päässä.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2012, 16:59:32 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Don Rosa
« Vastaus #38 : Helmikuu 24, 2012, 18:44:38 »
Löysin netistä Don Rosan sähköpostiosoitteen jonka se on joskus kauan sitten piilottanut yhteen tarinaansa, Roopen leikekirjaan. Onko joku sattunut kokeilemaan, vieläkö se osoite on voimassa? (donrosa@iglou.com) Tai no, varmempaa kai olisi kysyä; onko joku löytänyt mitään virallista tahoa joka varmistaisi että se on vielä voimassa, jos on? Esim. ei kukaan sattunut kysymään asiaa kun se kävi viimeks Suomessa jokunen kuukausi sitten?

Ei nimittäin huvittaisi kirjoittaa jos siellä saattaiskin olla joku ihan muu sähköpostin päässä.

Osoitteen aitoudesta en tiedä, mutta... Ainakin IS:n Aku Ankka -liitteessä olleen haastattelun perusteella Rosa ei valitettavasti enää vastaile fanipostiin. : / Toki voihan sitä kokeilla, jos haluaa. :)

Suoraan lainaten:

"Sitten internetin ja sähköpostin myötä postin määrä kasvoi niin suureksi, että lopetin kokonaan niihin vastaamisen 5-7 vuotta sitten. Minlta meni 2-3 tuntia päivässä fanikirjerumbaan."

ja

"-En osaa jättää asioita puoliväliin. Joko vastaan kaikkiin posteihin tai sitten en vastaa yhteenkään, sillä mikä minä olen päättämään, onko tämä tai tuo fani parempi saamaan minulta postia?
-Ja jos joku tarjoaa rahaa piirroksesta, niin miksi tällainen rikas fani olisi arvokkaampi kuin köyhä ihailija, jolla ei ole varaa maksaa kuvasta? Siksi on reilua olla vastaamatta kenelllekään, hän toteaa."
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #39 : Helmikuu 24, 2012, 19:23:56 »
Ahaa. No siinä tapauksessa lienee todennäköistä, että se on laittanut tuon osoitteenkin pois käytöstä. Tosin, miltä vuodelta tuo IS-haastattelu on? Osoite nimittäin on aito, ja Rosa vastasi vielä vuonna 2008, jollekin joka oli lähettänyt sille itse piirtämänsä Roope-kuvan ja Rosa siis vastasi siihen kommenttien kera.

Hm...No, kai mun on sitten pärjättävä kutkuttavan uteliaisuuteni kanssa, otettava kysymykseni ylös, talletettava ne johonkin paikkaan josta löydän ne ptkänkin ajan päästä ja valittava niistä yks tai kaks tärkeintä johonkin live-tilaisuuteen jos Rosa nyt joskus vielä tulee Suomeen jonkin asian merkeissä. Kai nimikirjoitushetkellä ehtii edes yhden kysymyksen kysyä ja vastauksen saada. :P

Osaisko joku muuten sanoa mikä olis varmin tapa saada uutinen Rosan Suomeen tulosta mahdollsiimman varmasti ja ajoissa? Mä oon aina missannut sen kun en oo saanut sitä tietooni ja viimeks ku se luki Aku Ankka -lehden etukannen takana, sekään ei auttanut kun satuin lukeen sen numeron vasta seuraavan päivän iltana. Tarkalleen ottaen 2 tuntia sen jälkeen kun Rosa oli kävellyt ulos MUN KOTIKAUPUNKINI kirjakaupasta!!!!!! Prkle! Arvatkaa revinkö pelihousuni?
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2012, 19:30:42 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Don Rosa
« Vastaus #40 : Helmikuu 24, 2012, 19:27:56 »
Tosin, miltä vuodelta tuo IS-haastattelu on?

Joulukuussa alettiin IS:n yhteydessä myymään, eli melko tuore lehdykkä kyseessä. :)
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Nibs

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #41 : Helmikuu 24, 2012, 19:48:12 »
Toisaalta voishan sitä aina kokeilal onneaan, jos se kerta 5-7 vuotta sitten lopetti, mutta silti jollekulle vastasi 3-4 vuotta sitten. Toisaalta se saattoi olla vain siks että siinä pyydettiin kommenttia piirroksesta eikä niinkään tavallinen faniposti. Joten ehkä en kirjoita. Tuntuis tyhmältä varsinki jos se on noin tuoreessa haastattelussa sanonut noin ja vielä täällä meidän kotimaan lehdessä. :D

Damn! Miksen mä tajunnut etsiä sen sähköpostia vuosia sitten, kun kumminki olen fani ollut jo niin pitkään kun jaksan muistaa? En vaan erityisen aktiivinen ihan joka vuosi. :D

Noh. Vois lukea ton Kootut-sajan oheistekstit perusteellisesti läpi - hyvällä säkällä niistä löytyy vastaus edes osaan kysymyksistäni.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2012, 19:53:11 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Don Rosa
« Vastaus #42 : Syyskuu 08, 2012, 16:06:30 »
Olen Samettiinan ja Matthewin kanssa samalla linjalla, ei Rosa kuulu akkareihin :\
 Se synkeä ja realistinen piirtotyyli sopii paremmin esimerkiksi dekkareihin tai muuhun jännitysgenren edustajaan mutta ei vain osaa lukea sitä tutua Akua joka kaatuilee ja ärhentelee Rosan piirtämänä ylimelankolisena. Itse pidän akkarilehteä ja ankkasarjiksia yleensäkin vain juuri sarjiksina, enkä halua lukea niitä kuin jonkin suuremman taitelijan teosta, vaan pilke silmäkulmassa seurata yksinkertaisia stooreja joiden henkilöt koheltavat jo lapsuudesta juontuvan tuttuun tyyliin. Juurikin nämä Vahva-Jussit ja muut, ne ei vaan iske muhun.

Nauttikaa mun puolesta, en mä siihen itse pysty.

// Voi onhan nuita korkkareita yms tullut luettua, vaan tarkoitinkin enemmän vain "sarjiksina" eikä niinkään SARJAKUVINA, jos ymmärrät eron? Siis semmoisena simppelinä muutaman sivun stoorina.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 09, 2012, 00:20:54 kirjoittanut Affu »
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.

Poissa Hämppyli

 • Näsäviisas-
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
Vs: Don Rosa
« Vastaus #43 : Syyskuu 08, 2012, 16:35:56 »
Itse pidän akkarilehteä ja ankkasarjiksia yleensäkin vain juuri sarjiksina, enkä halua lukea niitä kuin jonkin suuremman taitelijan teosta, vaan pilke silmäkulmassa seurata yksinkertaisia stooreja joiden henkilöt koheltavat jo lapsuudesta juontuvan tuttuun tyyliin. Juurikin nämä Vahva-Jussit ja muut, ne ei vaan iske muhun.

Nauttikaa mun puolesta, en mä siihen itse pysty.

Mitä mitä mitä?! Miten niin pelkkä sarjis?!

Sarjakuvahan on yksi muoto kertoa tarina siinä missä kirja, elokuva tai tv - sarja. Sarjakuva voi olla hauska, surullinen, jännittävä, pelottava... ihan mitä tahansa käsikirjoittaja haluaa sen olevan. Ei millään pahalla, mutta minusta on todella kapea katseista sanoa, että sarjakuva toimii pelkästään yksinkertaisena huumorina. Hitto vie, eihän edes huumorisarjakuvankaan välttämättä tarvitse olla yksinkertainen. Tämä ennakkoluulo sarjiksista on minusta aivan yhtä ärsyttävää, kuin kuvitelma, että animaatiolla voidaan kertoa pelkästään lapsille suunnattuja tarinoita. Oleppa hyvä Affu ja painu lukemaan sellaisia mestariteoksia kuin Maus, Fullmetal Alchemist, Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga, Persepolis, The Walking Dead ja Death Note (eivätkä nämä edes raapaise sarjisten potentiaalin pintaa) noin alkajaisiksi ja tule sitten sanomaan, että sarjakuva toimii pelkästään "yksinkertaisen huumorin" välittäjänä. Huumorisarjakuvakin, sitä paitsi, voi olla todella hyvin ja vaivalla tehty kuten vaikkapa René Goscinnyn koko tuotanto.

Pitäisi kai jotain sanoa Rosasta, ettei mene täysin aiheen ohi. Minähän en ole tykännyt lukea Aku Ankkaa enää vuosiin... ollenkaan. Ovathan ne lapsille ihan harmittomia ja hauskoja seikkailuja, mutta nykyään ärsyttää samojen kaavojen jatkuva toisto ja välillä esiintyvä lukijoitten aliarviointi. Rosa, taasen, pyrkii aina tuomaan jotain erilaista pöytään, mutta antaa silti loistavia seikkailuja joista kaiken ikäiset voivat nauttia. Mies ei tee tarinoita "it's for kids, it don't need to be good" mentaliteetilla vaan näkee oikeasti vaivaa. Minä myös pidän aivan valtavasti Rosan tarkasta piirrostyylistä ja parasta siinä onkin kaikki taustalle piilotetut vitsit. Ja vitseistä puheen ollen, minä rakastan myös Rosan tarinoitten huumoria. Eihän niistä mitään räkänauruja usein tule, mutta antavat silti kaikille lennoikkaille seikkailuille hyvän säväyksen. Rosan suurin ansio on kuitenkin se, että hän on ainoa joka osaa käsikirjoittaa Roopea oikein. Ei Roopen kuulu olla sydämmetön julmuri, joka valitsisi rahansa rakkaittensa ylitse vaan kovaksi keitetty seikkailija, joka arvostaa rahojaan ja aarteitaan niihin sisältyvien muistojen (eikä niitten arvon) takia. Roopella on kuitenkin hyvä sydän ja hän pyrkii tekemään aina oikein. Rosan ansiosta Roopesta tuli lempi ankkahahmoni ja miehen Roope Ankan Elämä ja Teot on yksi parhaimpia sarjakuvatarinoita ja PARAS Aku Ankka - aiheinen tarina koskaan.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 08, 2012, 21:09:34 kirjoittanut Hämppyli »
"If we're going to be damned, let's be damned for what we really are."

Captain Jean-Luc Picard

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Don Rosa
« Vastaus #44 : Syyskuu 08, 2012, 22:26:39 »
Ja vitseistä puheen ollen, minä rakastan myös Rosan tarinoitten huumoria. Eihän niistä mitään räkänauruja usein tule, mutta antavat silti kaikille lennoikkaille seikkailuille hyvän säväyksen. Rosan suurin ansio on kuitenkin se, että hän on ainoa joka osaa käsikirjoittaa Roopea oikein. Ei Roopen kuulu olla sydämmetön julmuri, joka valitsisi rahansa rakkaittensa ylitse vaan kovaksi keitetty seikkailija, joka arvostaa rahojaan ja aarteitaan niihin sisältyvien muistojen (eikä niitten arvon) takia. Roopella on kuitenkin hyvä sydän ja hän pyrkii tekemään aina oikein. Rosan ansiosta Roopesta tuli lempi ankkahahmoni ja miehen Roope Ankan Elämä ja Teot on yksi parhaimpia sarjakuvatarinoita ja PARAS Aku Ankka - aiheinen tarina koskaan.

Täyttä asiaa. Rosan huumoria täytyy minunkin kehaista; Ankka-sarjakuvissa melko ainutlaatuista sanonnoilla ja kielellä leikittelyä, joka ei tietenkään aika käänny täydellisesti suomeksi, mutta pääsääntöisesti kuitenkin toimii.  Myös lukuisat viittaukset ovat usein ihan hauskoja. Rosan huumori ei tosiaan aiheuta ainakaan yleensä mitään hillittömiä hihittelykohtauksia, mutta se on usein oikeasti hauskaa ja usein aika nerokasta, mikä on Ankka-sarjakuvissa melko harvinaista, vaikka Suomen loistava Aku Ankan toimitus kyllä aina välillä säväyttää joillakin veikeillä nimiväännöksillä ja tietysti hyvällä tavalla kajahtanut huumori on aina Ankkoihin kuulunut: Rosan sarjojen huumori on kuitenkin mukavaa vaihtelua ja uskaliaampaa, kuin Ankka-sarjakuvissa yleensä.
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Don Rosa
« Vastaus #45 : Syyskuu 08, 2012, 22:59:47 »
Minä taasen en pidä esimerkiksi Rosan Roope Ankasta.

Se on liian amerikkalainen - liian pahalla tavalla. Hänen Roopensa on oppikirjamainen kuvaelma amerikkalaisesta unelmasta. Kovaa työtä, kullankaivuuta, älyä ja yadda yadda. Se puskee niin voimakkaana, että melkein pahaa tekee. Minusta Rosa tekee Roope Ankasta helpon hahmon kuorruttamalla tämän sokerilla ja jättämällä hahmon kuivaksi ruopattuaan kaikki vedet. Mitä salaperäistä Roope Ankan hahmossa enää on? En pidä siitäkään, että muut henkilöt ikään kuin kutistuvat vain tukemaan Roopea. Esimerkiksi tupuhupulupun rooliksi jää ainoastaan Sudenpentujen käsikirjan lukeminen.

Tuo on kyllä totta, joskin itse edelleenkin pidän hahmosta: Rosan Roope on kyllä vivahteikas, mutta kirjoittajan rakkauden hahmoa kohtaan näkee siinä, että tarinat eivät koskaan pääty tilanteeseen, jossa Roope jäisi jotenkin huonoon valoon, vaan lähes koko Rosan tuotanto on oikeastaan Roopen hahmon samanlaista käsittelyä. Lukuunottamatta mainiota Elämä & teot -sarjaa, joka taas on varmaan suosikki Ankka-sarjakuvani, juurikin siksi, että Roopen hahmo muuttuu koko tarinakokonaisuuden ajan.

Tuo ankanpoikien, tai oikeastaan nimenomaan Sudenpentujen käsikirjan, käyttäminen tarinan... eh, ongelmien pois pelaamiseen ja historian selittämiseen on sinänsä jonkunlainen kömpelyys Rosan sarjoissa, etenkin sen toistuessa sarjasta toiseen, mutta toisaalta olen oppinut sen kanssa elämään ja se ei myöskään minua haittaa.

Se minusta Rosan sarjoissa tavallaan hassua onkin, että niiden viat ja ongelmat oikeastaan koko ajan tiedostaa, mutta jostain syystä en liieemmin välitä niistä. Fanilasit ovat nähtävästi liimautuneet nenälleni aika tiukasti.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 08, 2012, 23:04:29 kirjoittanut Rantsu »
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Craza

 • välikappale
 • Vuotislainen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #46 : Tammikuu 20, 2013, 18:43:32 »
Rosa on kyllä ihan paras ankkataiteilija. Olen kieltämättä vieläkin vähän katkera hänen jäätyään eläkkeelle tavallaan liian aikaisin. Varsinkin, kun ilmeisesti suurin syy oli se, että häntä yritettiin rajoittaa liikaa :/

Minua ei haittaa hänen yltiötiiperrys tyylinsä. Itse asiassa se on vain hauskaa kaiken muun keskellä. Miksi ei saisi olla vähän erilainen? Ankka on kuitenkin täynnä tosi samantapaista ja moneen kerrottua tarinaa ja matskua. Ehkä se on sitäkin, että tykkään henkilökohtaisesti minäkin yksityiskohdista, piirrän sillä tavalla itsekin.

Tykkään yleensä Rosan huumorista. Se on välillä niin tautista ja absurdia, että huhhuh :D

Suurin syy miksi nyt tulin tänne on kuitenkin se, että tahdon valittaa Roope Ankan elämä ja teot kirjasta. Itse kirjahan on aivan loistava kaikin puolin, ei siinä mitään. Ikävä kyllä en onnistunut saamaan käsiini tätä alkuperäistä ensimmäistä Suomessa julkaistua ruskeakantista kirjaa. Oli siis pakko odotella tähän uusintapainokseen, jonka kävinkin sitten vähän tyyriiseen hintaan melkein heti kirjakaupasta hakemassa. Kun sitten avasin sen olin ihan äärettömän PETTYNYT.

Syy on se, että kirjan väritykset ovat aivan äärettömän kammottavia. Siis suoraan sanottuna juosten kustua touhua. Miksi hemmetissä siihen on pitänyt laittaa uudet RUMAT väritykset, joiden eteen ei ole nähty sitten minkäänlaista vaivaa?? Tykkäsin tästä Roope kirjasta juurikin siksi, että se oli niin ihanan tunnelmallinen tummanpuhuvia sävyjään myöten. Se tuki mielestäni hyvin sitä tarinaa, että tapahtumat ovat vanhoja, kauan sitten tapahtuneita muisteloja. Sellainen väritys yksinkertaisesti kuuluu Rosan tuotoksiin, ja sellaisena hänen teoksensa on aina totuttu meillä näkemään. Ymmärrykseni ei siis riitä, miksi ihmeessä tästä nyt oli luovuttu ja otettu käyttöön ne kuvottavan haaleat pastellisävyt tällaiseen hienoon ja upeaan uuteen painokseen?

Kehtasivat vielä mainostaa, että "uudella upealla värityksellä!" Uh, sanon minä. Roopella on sitäpaitsi ihan väärän värinen nuttukin. Punaisessa paidassa on nyt harmaa kaulus ja vyö. Tiedän, että sellaisena se Amerikassa yleensä väritetään, mutta Euroopassa se on yleensä kokopunainen. Veikkaan, että tämän upeuden sijaan on iskenyt tekijöille laiskuus, eivätkä ole jaksaneet väritystä lähteä muuttamaan. Se että sävyt ovat rumia ja haaleita (Roopen klondiken vaatekin on enemmän PINKKI kuin ruskea tai punainen...) ei ole edes kaikki, vaan se on todella huonosti ja huolimattomasti tehty. Yksityiskohtia ei ole jaksettu värittää, vaan usein kaikki on vedetty vain yhdellä värillä, vaikka näin ei kuuluisi olla. Esimerkiksi vaatteet, joissa on paikkoja tai nappeja on kaikki vain samaa vihreää paidan sävyä. Tai kauempana päähenkilöstä olevia tyyppejä ei ole jaksettu värittää, vaan kaikki on taas vedetty vain yhtenäisesti keltaisella tai muulla värillä.

Kyllä, otan tämän tosissani, koska se on raivostuttavaa. Ensimmäinen painos oli niin täydellinen ja sitten tämä on pilattu tällä tavalla. Ensimmäistä painosta kun ei mistään enää saa. Mielestäni tässä kärsii kovasti tunnelma taiteellisesta puolesta puhumattakaan. Joskus olisi tehnyt mieli valittaa tuosta jonnekin, mutta en jaksanut ottaa tarpeeksi selvää mihin sellaisen olisi voinut suunnata.

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Don Rosa
« Vastaus #47 : Heinäkuu 04, 2013, 13:53:06 »
Nighwishin kärkimies Tuomas Holopainen työstää parhaillaan nuoresta Roopesta kertovaa levyä, joka on tavallaan soundtrack Don Rosan Roope-tarinoille. Aiheesta uutinen mm. Karjalaisessa.

Ihan mahtavaa, että joku taitelija on päättänyt tarttua tähänkin. :) Don Rosa on luvannut tehdä Holopaisen levylle kannen.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa sanpe hpf

 • Hullu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Laiturilla 9 3/4 tavataan!
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #48 : Maaliskuu 14, 2014, 07:23:18 »

Oletko löytänyt Rosan kuuluisat D.U.C.K.it? Se on ehkäpä myös yksi parhaista puolista lukiessa!

Lähes kaikki, koska en ole lukenut kaikkia sarjoja... mutta joo, Rosa fani oon!
Täällä ollaan.

Poissa Gil

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: LightHowl8815
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Don Rosa
« Vastaus #49 : Maaliskuu 17, 2014, 00:51:52 »
Minä oon aina tykänny Don Rosan tyylistä piirtää Ankkoja ja myös niistä Roopen nuoruus seikkailuista. Omistan itseasiassa kaikki kova kantiset Don Rosan parhaat kirjat. Olen tainnut löytää kaikki D.U.C.K.:t osaksi siksi että noissa kirjoissa on se D.U.C.K. ilonpilaaja ruutu mutta olen myös yrittänyt löytää nitä itse.

Eniten pidän niistä piirroksista Don Rosan sarjoissa. Mun on myös pakko ihailla sitä tausta työtä mitä Rosa on tehnyt sarjoja varten.