Kirjoittaja Aihe: Juonittelupelit  (Luettu 410 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Juonittelupelit
« : Syyskuu 18, 2011, 00:14:42 »
Moni on varmaan kuullut juonittelupeleistä. Tai ihmissusipeleistä. Tai mafiasta. Kaikki tarkoittaa samaa peliä, rakkaalla lapsella kun on monta nimeä.

Pelin idea on tällainen lyhyesti selitettynä: Kuten monissa muissakin peleissä, tässä on kaksi joukkuetta, joita kutsutaan yleisimmin nimillä "hyvikset" ja "pahikset". Pahiksia on paljon vähemmän kuin hyviksiä ja he tietävät toisensa. Hyvikset eivät tiedä kenenkään muun roolia. Peliä pelataan kierroksissa. Jokaiseen kierrokseen kuuluu kaksi osiota "päivä" ja "yö". Päivällä pelaajat keskustelevat ja hyvikset yrittävät löytää joukostaan pahikset. He äänestävät mielestään epäilyttävintä ja aina päivän päätteessä eniten ääniä saanut putoaa pelistä eli "kuolee". Pahikset yrittävät esittää hyviksiä. Yöllä pahikset poistavat pelistä ("tappavat" tai "lynkkaavat") yhden pelaajan. Hyvikset voittavat kun saavat pahikset pois pelistä ja pahikset kun heitä on yhtä monta tai enemmän kuin hyviksiä.

Usein pelissä on myös muutama erikoishahmo. Näitä on esimerkiksi ennustaja (pystyy tarkistamaan joka yö yhden pelaajan roolin), suojelija (suojelee joka yö yhtä pelaajaa ja jos pahikset yrittävät tappaa tämän, pelaaja ei kuole), työmatkalainen (on kuolematon joinain öinä, yleensä jokatoisena yönä), vapaamuurarit (kaksi tai joskus useampikin hyvistä, jotka tietävät toisensa) ja paljon paljon muita. Nuo ovat ehkä yleisimmät.

Näitä pelejä voi pelata useammassakin eri muodossa. Leireillä, miiteissä ym. voi pelata ns. livemafiaa. Roolit jaetaan salaisesti ja sitten vain juttelemaan. Päivä kestää joitakin minuutteja (n. 5-15 min on suht kiva aika, mutta se voi olla periaatteessa mitä hyvänsä) päivän päätteessä äänestetään. Yöllä kaikki sulkee silmänsä ja Pelin johtaja käskee pahiksia avaamaan silmänsä ja osoittamaan yön kohdettaan ja sitten sulkemaan silmänsä. Jos pelissä on erikoisia, he toimivat samalla tavalla vuorotellen.

Samaa peliä voi pelata myös foorumilla. Roolit jaetaan tällöin yksityisviesteillä ja keskustelu tapahtuu pelin topicissa. Pelaajat saavat äänestää päivän mittaan. Pelin päivä kestää yleensä muutamia päiviä. Pelin yö kestää päivän tai pari. Päivän päätteessä äänet lasketaan yhteen. Yöllä pahikset ja erikoiset lähettävät kohteensa nimen Pelin johtajalle yksityisviestillä. Pahikset saavat tässä variaatiossa keskustella keskenään parhaaksi katsomallaan tavalla.

Sitten on vielä irc-pelit. Nopeudeltaan muistuttaa enemmän live-mafiaa. Keskustelu tapahtuu kanavalla jolla pelataan. Roolien jako ja yönimien antaminen privaatisti.

Kuten nopsimmat ovat varmasti huomanneet, tekstissä vilahtelee termi Pelin johtaja (lyhennetään usein PJ). Tämä peli tarvitsee johtajan. Pelin johtaja suunnittelee pelin ja vetää sen. Tehtäviin kuuluu kuolleiden ilmoittaminen illalla ja aamulla, äänien laskenta, roolien arpominen ja pelaajille ilmoittaminen, sekä ingametekstien kirjoittaminen. Peleillä on usein jokin teema. Ilta- ja aamuviesteissä on sitten usein jonkinlainen teeman mukainen viihteellinen tekstinpätkä eli ingameteksti.

Foorumipelejä on aina välillä monilla foorumeilla. Myös Vuotiksessa on toisinaan näitä. On myös foorumeita, jotka on perustettu juonittelupelaamista varten. Näitä on esimerkiksi Kylä ja englanninkielinen Mafiascum.

Oletteko pelanneet näitä? Missä olette pelanneet? Ja missä muodossa (live/irc/foorumi/jokin muu mitä ei ole mainittu)? Mitä pidätte pelistä? Onko joku johtanut näitä? Miten tutustuitte? Kertokaa kokemuksia ja kaikkea mitä mieleenne juolahtaa. :)

Minä pelailen näitä Kylä-foorumilla. Sysäyksen tähän sain, kun yhdessä miitissä pelattiin livenä. Sen jälkeen pelasin yhden pelin Vuotiksessa. Ei sitten mennyt kauaakaan, kun minut houkuteltiin Kylään pelaamaan lisää. Sittemmin olen pelannut useamman pelin niin foorumilla kuin livenäkin. Muutaman ircissäkin, mutta niitä en kovinkaan montaa. Tämä on mukava harrastus. Ja kehittävä. Tämä kehittää sosiaalisia taitoja, perustelutaitoja, kritiikkiä toisten sanomisia kohtaan jne. On mukava miettiä hyviksenä kuka onkaan se pahis. Ja pahiksena on mukava juonitella hyviksiä pois pelistä. Varsinkin aluksi oli hieman turhauttavaa tippua kerta toisena jälkeen jostain sellaisesta syystä, mitkä nyt vain kuuluvat luonteeseeni ja pelityyliini. Esimerkiksi teoriointi. Minä nyt vain teen sitä aina ja kaikkialla. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua (eikä näin käy kaikille aloittaville pelaajille). Muutaman pelin jälkeen muut alkoivat huomata, että minä nyt vain teen sitä roolista riippumatta ja säilyin hengissä. Olen myös johtanut pari peliä, mikä on mukavaa puuhaa. Varsinkin niiden kehittäminen on kivaa. Tulee mieleen joku kiva peli-idea. Joko jokin teema, josta tykkää tai vaikka mielenkiintoinen rooli/rooliyhdistelmä, jolla haluaa peluuttaa. Siitä se sitten lähtee.
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Tarziki

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #1 : Lokakuu 15, 2011, 20:18:16 »
Myö oltii tuota joskus 8luokan äikäntunnil. Aluks oli sekava, mut ku sitä oli muutaman kerran nii sitte se oli oikein hauska. ;D

Poissa momentum

 • Daydreamer
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Hi~ ♥
  • Tunneterapiaa
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #2 : Lokakuu 17, 2011, 19:15:31 »
Forumi, jossa pelasin ensimmäisen kerran juonittelupeliä, on nimeltään Final Fantasy Finland, eli FFfin. Siellä oli kesällä toinenkin peli pystyssä, johon en ollenkaan osallistunut. Seurasin vain sivusta kun muut pelasivat ja kiinnostuin niin paljon, että päätin osallistua seuraavaan peliin, joka aloitettiin tuossa viikko sitten. Minut tapettiin pahisten äänestysvuoron aikana ihan ensimmäisellä kierroksella, joten en mitään erityisen paljon kokemusta ehtinyt saada. Mutta olen kyllä sittemmin seurannut tuota peliä hyvinkin tarkkaan ja luonut omia teorioita siitä kuka mahtaa olla pahis ja kuka on suojelijahahmo. Todella koukuttava tapaus kuitenkin, ja harmittaa kun potkivat pihalle niin pian pelin alkamisen jälkeen. Olisin toivonut saada olla mukana vielä ainakin puoleen väliin saakka. En sitten tiedä, mikä johti pahisten päätökseen äänestää minua, ja odotankin pelin loppumista mielenkiinnolla, jotta saisin vastauksen kysymykseeni. Ehkä ne luulivat minua suojelijahahmoksi... Se on aina yksi mahdollisuus, koska suojelijahahmoja tuossa pelissä oli 4 kappaletta. :D

Mutta eipä siitä sen enempää. Haluaisin kuitenkin osallistua tällaisiin useammin, jotta taidot paranee ja ehkä joskus osaisin olla niin ovela etten kuolisikaan koko pelin aikana. 8D Mutta tykkään kyllä todella paljon näistä. En tosin ole innostunut liittymään millekään foorumille vain pelatakseni tällaisia (ja mulla on muutenkin liikaa paikkoja joissa pyörin nykyään), joten taidanpa vain toivoa, että täällä pistetään pystyyn joskus juonittelupeli. :3 Itsellä ei kyllä ole kokemusta näistä niin paljoa, että voisin laittaa pelin itse kasaan, mutta jos olisi niin pistäisin sellaisen tänne pystyyn saman tien. :3
Löydätte mut myös näistä:
last.fm||Twitter||Facebook||LiveJournal||Fanfiction.net||DeviantART

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #3 : Lokakuu 20, 2011, 23:22:29 »
Itse pelaan kylässä..
En kyllä osaa yhtään, mulla on se ongelma että näen kaikki pelaajat hyviksina, no matter what.
Juonarit on kyllä kivoja, mutta kun niissä pitää aina jaksaa olla skarppina ja fiksuna, ja keskittymisvaikeuksistahan minut tunnetaan. PUDDIPUDDI.

Mä olen itse pelannut jo muutaman pelin, tekemällähän sitä oppii, ja rapatessa roiskuu. Peleissä mua epäillään usein pahikseksi koska pelityylini on tosi hämärä. Perustelut on suhteellisen huonot ja äänestelen usein vibojen enkä faktojen perusteella, olen luultavasti aika hyvä varoittava esimerkki pelaamisessa, elossa selviän vain kun muutamat kokeneemmat pelaajat osaavat jo arvata mun pelityylini..
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #4 : Lokakuu 28, 2011, 23:40:07 »
Mutta eipä siitä sen enempää. Haluaisin kuitenkin osallistua tällaisiin useammin, jotta taidot paranee ja ehkä joskus osaisin olla niin ovela etten kuolisikaan koko pelin aikana. 8D Mutta tykkään kyllä todella paljon näistä. En tosin ole innostunut liittymään millekään foorumille vain pelatakseni tällaisia (ja mulla on muutenkin liikaa paikkoja joissa pyörin nykyään), joten taidanpa vain toivoa, että täällä pistetään pystyyn joskus juonittelupeli. :3 Itsellä ei kyllä ole kokemusta näistä niin paljoa, että voisin laittaa pelin itse kasaan, mutta jos olisi niin pistäisin sellaisen tänne pystyyn saman tien. :3

Vuotiksessa näitä onkin aina vähän välillä, edellisestä on jo jonkin aikaa, että eiköhän taas joskus tule :) Tosin on kylässä muutakin keskustelua ja kylän irkki-kanava ihan tosi kiva ;)

Itse olen tosiaan kassa kylässä, tosin nykyään harvakseltaan ja pidän välillä vähän pidempää pelitaukoa että sitten jaksaa taas uudella innolla pelata :D Kylään liityin pelattuani ensimmäisen juonittelupelini vuotiksessa n puolisen vuotta sen jälkeen kun olin vuotikseen rekisteröitynyt ja kun sitä eräs silloinen yksärikaverini minulle suositteli.

Juonittelupelit ovat ihan hauskaa ajanvietettä ja harrastus siinä missä moni muukin, sillä erotuksella että se ei maksa :'D Aikaa siihen saa kulumaan, jos haluaa, mutta vähemmälläkin toki selviäisi, mutta luonteeseeni kuuluu asioiden pohtiminen ja venkslaaminen sun muu sellainen, että välillä sitä aikaa menee ihan liikaakin yhteen peliin. Toisaalta taas välillä saattaa olla hankala saada viestiä aikaiseksi, vaikka pelitopicia lukisikin ja pohtisi ahkerasti.

Musta olisi välillä hauska pelata paikassa, mistä ei tunne yhtään ketään ja pelikulttuuri olisi ihan erilainen, nyt tuntuu jotenkin siltä, että kaikki pelit ovat kovin samankaltaisia ja toistavat samaa kaavaa. Lisäksi ihmisten pelityylit ovat tulleen sen verran tutuiksi että huomaa jos joku pelaa ihan eri tavalla kuin ennen ja paljastuukin sitten pahikseksi (tai erikoisroolin haltijaksi :D) sitä kautta.

Mutta tylsinä hetkinä kivaa ajanvietettä :) Juonareitten parissa ainakin saa ajan kulumaan yllättävänkin hyvin :D Siksi en uskallakaan ilmoittautua peleihin jos on paljon muutakin tehtävää. Yleensä. Joskus tulee vahingossa ilmottua jos on joku todella kiinnostava peli ilmottautumisvaiheessa ja sitten myöhemmin vähän kaduttaa kun olisi muutakin, mitä pitäisi tehdä, mutta hyvin sitä on ainakin tähän asti selvitty :)
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Ales

 • Fanficcari
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • 24365
  • My life, my party!
 • Pottermore: DreamFlight25004
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #5 : Joulukuu 06, 2011, 18:58:41 »
Meillä oli vierailupäivä Lohjan kisakalliossa ja pelasimme siellä tätä peliä nimellä 'Kyläläiset ja ihmissudet'. Aluksi peli on melko hankala, mutta kun pääsee asian ytimeen, se helpottuu.
Pelatessamme tätä olin useaan otteeseen ihmissusi, eikä kukaan epäillyt minua.
Tätä tulee pelailtua usein kavereiden kanssa, sillä tämä on loistava ajantappopeli.

Musta olisi välillä hauska pelata paikassa, mistä ei tunne yhtään ketään ja pelikulttuuri olisi ihan erilainen, nyt tuntuu jotenkin siltä, että kaikki pelit ovat kovin samankaltaisia ja toistavat samaa kaavaa. Lisäksi ihmisten pelityylit ovat tulleen sen verran tutuiksi että huomaa jos joku pelaa ihan eri tavalla kuin ennen ja paljastuukin sitten pahikseksi (tai erikoisroolin haltijaksi :D) sitä kautta.

^samaa mieltä
Hey! You just lost The Game.

Poissa Charity

 • Vuotislainen
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #6 : Joulukuu 15, 2011, 22:55:54 »
Mä olen ollut mukana kahdessa juonarissa just täällä Vuotiksessa ja se on ollut todella hauskaa ajanvietettä (vaikka ekalla kerralla olikin hieman pihalla...)! :D

Vuotiksessa näitä onkin aina vähän välillä, edellisestä on jo jonkin aikaa, että eiköhän taas joskus tule :)

Ja piilomainostus loppuun: joku on nyt kiltti ja pistää pystyyn uuden juonarin! Edellisestä on tosiaan kulunut (liian) kauan aikaa :D Tuli ihan yhtäkkiä kuukausien Vuotis-tauon jälkeen sellainen olo että nyt tekisi mieli juonaroida kun joululomakin on tulossa ja aikaa kerrankin on :D

Poissa Feeniks

 • päivän tärkein ateria
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Y
 • Pottermore: GobletMist8378
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #7 : Joulukuu 16, 2011, 19:56:13 »
Ja piilomainostus loppuun: joku on nyt kiltti ja pistää pystyyn uuden juonarin! Edellisestä on tosiaan kulunut (liian) kauan aikaa :D Tuli ihan yhtäkkiä kuukausien Vuotis-tauon jälkeen sellainen olo että nyt tekisi mieli juonaroida kun joululomakin on tulossa ja aikaa kerrankin on :D

Kylä auttaa.:)

//Hei! Onnistuin tekemään tommosen sanalinkin! :D
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 17, 2011, 10:34:57 kirjoittanut Feeniks »
Jos tuhoa ei voi välttää, otetaan sitä kaikki irti.

Poissa neiti moitteeton

 • Hanki kevätauringonpaiste!
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Lukisin, jos kirja ei olisi lukutoukan limassa!
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #8 : Helmikuu 13, 2012, 21:46:48 »

Juonarit on kyllä mitä mainioin tapa viettää aikaansa. Ei sitä ihan heti tajua että yhen viestin lukemiseen voi helposti käyttää puolikin tuntia. Ja sen puolen tunnin jälkeen kaikki tieto mitä suinkin saatiin nyhdettyä niin muistilapuille . :)
Eli oon itsekkin pelannu muutamia juonareita erillisillä sivustoilla. Täältä vuotiksesta löyty sitten jostain linkki kylään ja sinne ryntäsin sitten tietysti innolla tutkimaan asiaa. Rekisteröidyin ja sitten vaan oottamaan että peli täyttyis ja se saatais käyntiin. Kestää vaan aika kauan että peli saadaan pyörimään kun pelaajat ovat aika vähissä (piilomainontaa)

(lisää piilomainontaa) Kaikki ovat siis tervetulleita kylään pelaamaan juonareita. Ei kannata välittää vaikka onkin vähän pihalla koko juonareista, kyllä minäkin olin. Kyllä ne ihmiset siellä neuvoo miten pitää toimia, jos ensin löytää omatoimisesti kylään asti (linkkejä aiemmassa viesteissä).

Poissa Linesca

 • Kapinasusi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Home field advantage
 • Pottermore: WalnutRain28723
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #9 : Heinäkuu 23, 2012, 00:38:57 »
(piilomainonnan uhri) Kas, eksyin tuonne Kylä-sivustolle :D Vaikuttaa ihan asialliselta, ja onneksi on ulkomuodoltaan samantyylinen kuin Vuotis :D osaan sitten myös käyttääkin sitä.. En ole ennen ollut juonittelupeleissä mukana, mutta innostuin kun luin yhtä jo loppunutta Vuotiksen juonaria. Kuulosti niin parhaalta etten malta odottaa, josko tänne saataisiin pystytettyä uusi sellainen (; Until then, kylä.
Se on lampi niin ihmeellinen, ja sen pinta on niin syvänsininen, siellä rauhassa unelmoida saan, ajatuksiin kauas pois vaeltaa...

Poissa Luna Helmiina

 • Tonttu vain ei saa unta
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Älä häiritse! Luen Harry Potteria!
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Juonittelupelit
« Vastaus #10 : Lokakuu 29, 2015, 00:44:20 »
Liityin tammikuussa Kylään,  ja juonareita olen pelannut 2013 alkaen.  :)
Vuotis-juonarit ovat hauskoja,  ja tekisi mieli taas pelailla täälläki.
Katsotaan mitä tuleman pitää. :)
"Puh?"
"No mitä, Nasu?
"Ei mitään", vastasi Nasu hiljaa.
"Tarkastin vain, että olet vielä ystäväni".       Helmiina -> Luna Helmiina