Kirjoittaja Aihe: H. P. Lovecraft  (Luettu 753 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Pöpi Profeetta

  • Ennustelija
  • Vuotislainen
  • Sukupuoli: Velho
  • I see you...
H. P. Lovecraft
« : Syyskuu 16, 2007, 14:25:17 »
Eli en löytänyt tästä kauhun mestarista topiccia, joten...

Howard Phillips Lovecraft (20. elokuuta 1890 – 15. maaliskuuta 1937) oli yhdysvaltalainen, tarkemmin rhodeislandilainen, kirjailija ja runoilija, joka kirjoitti pääasiassa fantasiaa ja kauhua. Hänet tunnetaan parhaiten kuuluisan Cthulhu-mytologian luojana.
Lovecraftin isä kuoli psykoosiin, joka aiheutui oletettavasti syfiliksestä, kun poika oli kahdeksan. Hänet kasvattivat hänen äitinsä kaksi tätiään ja isoisä, joka tuki Lovecraftia lukemisessa antamalla tälle Tuhannen ja yhden yön tarinat ja Iliaksen ja Odysseijan.
Lovecraft oli lapsinero, joka siteerasi runoja kaksivuotiaana, oppi lukemaan kolmivuotiaana ja kirjoitti runoja kuusivuotiaana. Valitettavasti hän oli lapsena sairaalloinen ja aloitti koulun vasta kahdeksanvuotiaana. Hänen perheensä oli muutettava vuonna 1904 pienempään asuntoon isoisän kuoltua. Lovecraft kärsi hermoromahduksesta 1908 eikä saanut tämän takia opintojaan koskaan päätökseen.
Kirjailijanura alkoi vuonna 1917. Noina aikoina syntyivät mm. novellit "The Tomb" ja "Dagon", joista viimeksimainittu oli Lovecraftin ensimmäinen julkaistu tarina. Hänen kirjailijanuransa jatkui hänen kuolemaansa asti. Tässä välissä Lovecraft ehti mennä naimisiin (1924) ja erota (1929) ja olla kirjenvaihdossa aikansa fantasiakirjailijoiden (esim. Clark Ashton Smith ja Robert E. Howard) kanssa. Lovecraft ei kuitenkaan saanut rahaa kirjoituksillaan. Hän ei tiettävästi tehnyt päivääkään palkkatyötä ja oli jatkuvasti rahapulassa.
Lovecraft kuoli syöpään vuonna 1937, vähän sen jälkeen kun hänen ystävänsä Robert Howard (Conan Barbaarin luoja, teki Cthulhu-mytologiaan kuvitteellisen pyhän kirjan Unaussprechilchen Kulten (suom.Vaietut Kultit)) oli tehnyt itsemurhan vuonna 1936.
Lovecraftin tunnetuimpia novelleja ja teoksia ovat "Cthulhun kutsu", "Hulluuden vuorilla", "Menneisyyden varjo" ja "Vainooja pimeästä". (Lähteenä Wikipedia ja Risingshadow)

Eli mitäs mieltä ollaan kirjailijasta? Itse pidän parhaana kauhukirjailijana Kingin ja Poen ohella. Omat suosikkini tuotannosta ovat "Hulluuden vuorilla" ja "Charles Dexter wardin tapaus", vaikka tuo viimeeksimainittu on idealtaan samankaltainen kuin "Hän, joka tuli käymään"-novelli tai "Kauhun kynnyksellä"-romaani.
Huvittava pointti on, että kun tuli törmättyä tuohon "Charles Dexter Wardin tapaukseen", takakannessa luki "Lovecraftin ainoa romaani". Teoriassahan tuo on totta, mutta myös "Kauhun kynnys" on romaani, vaikka Lovecraft kuoli ennen valmistumista ja homman hoiti loppuun Augustus Derleth, ja "Hulluuden vuorilla" ja "Tuntematon Kadath" ovat pienoisromaaneja.
Ainakin kaverilla on riittänyt mielikuvitusta. Omia suosikkeja, ehdottomasti.

Kuten joku tarkkasilmäinen on saattanut huomata, tulee tuo allekirjoitus herran novellista "Nimetön kaupunki".
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 31, 2007, 17:41:42 kirjoittanut Pöpi Profeetta »
"That is not dead which can eternal lie
And with strange aeons even death may die"

H. P. Lovecraft