Kirjoittaja Aihe: Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...  (Luettu 11417 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Vesi Y

 • Muppet
 • Vuotislainen
Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...
« : Syyskuu 13, 2007, 20:23:12 »
Koska täällä joskus kauan sitten ollutta nahkiaiskeskustelua ei enää löydy, lienee sopivaa aloittaa uusi. Varsinkin nyt, kun Helsingin lukioiden nahkiaiset on kielletty ainakin tällä hetkellä. Juttuhan meni jotenkin niin, että Sibelius-lukion nimetön oppilas kirjoitti Hesariin Sibiksen surullisenkuuluisista nahkiaisperinteistä (tapahtuma kestää jotain puolisentoista viikkoa ja huipentuu juhlaan, jossa nahkat menevät uimaan lannassa), lukion rehtori ja oppilaskunnan puheenjohtaja vastasivat puolustaen koulun perinteitä, ja äkkiä käynnissä oli pienimuotoinen debatti, jonka seurauksena jostain ylhäältä (opetusministeriö? Helsingin kaupunki?) kävi käsky, että nahkiaisperinteet ovat maahan haudattava. Näillä näkymin ensi syksyn tokat eivät siis pääse kaatamaan piimää kenenkään päälle tai luomaan ryhmähenkeä muulla vastaavalla tavalla.

Itse en mennyt, en seiskalla mopodiskoon enkä nyt lukion ekalla nasujaisiin - en välitä sellaisista tilaisuuksista, enkä näe niissä oikeastaan mitään hauskaa. Mutta nasujaiskielto tuntuu vähän liioittelulta, varsinkin kun osa porukasta luultavasti pitää hauskaakin kyseisissä tilaisuuksissa, ja voihan siinä ryhmähenkikin nousta, kun kaikille nauretaan. Ohjeet ja aikaraja olisivat varmaan riittäneet, sekä vapaaehtoisuuden painotus joissakin lukioissa. Meillä vapaaehtoisuutta painottivat kaikki opettajista nasuttajiin, ja homma toimi. (Joissain paikoissahan jo sosiaalinen paine saattaa tehdä jutusta pakollista.) Pukeutuneita nasutettiin (ja osallistuneilla oli oikein hienojakin pukuja), tavallisissa kamoissa liikkuvia ei. Ja juttu kesti vain päivän, ja nasuttajat olivat kaikki pukeutuneet tunnistettaviksi, ja ainut nasutus päivän aikana oli tyyliin huulipunaa naamaan ja sellaista. Ei ainakaan näyttänyt olevan lauluja tai tansseja tai vastaavia.
Mopotus taas oli yläasteella järjestetty diskon muodossa, ja halukkaat saivat tietysti tulla kouluun kumisaappaissa ja kirjat ämpärissä. Diskossa oli kai jonkunlainen pukukoodi, mutta kananmunasta tai huulipunasta ei sentään tullut päähän.

Parhaassa tapauksessa ne voivat luoda ryhmähenkeä ja olla oppilaille kiva tapahtuma, mutta jos nasuttajina on kasa sadisteja, voi tapahtumasta tulla ikävää simputusta, enkä ole ollenkaan varma siitä, miten kivaa olisi saada kananmuna päähän vastentahtoisesti. Toisaalta ennen opettajat saattoivat sentään puuttua asioihin, jos meinasi mennä yli - nyt, kun nasujaiset on kielletty, tapahtuma voi vain siirtyä koulun ulkopuolelle, jossa mitään valvontaa ei ole.

Keskustelua siis nasujaisista, nasutuksesta, mopotuksesta, Helsingin nasujaiskiellosta... Kokemuksia, odotuksia, mielipiteitä ja niin edelleen.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 22, 2007, 17:31:38 kirjoittanut Vesi Y »

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #1 : Syyskuu 13, 2007, 21:12:45 »
Meillä oli lukiossa nimike nahkiaiset. Mutta siis joo. Silloin kun itse pieni ykkönen olin, niin kakkoset pyysivät (käskivät) meitä pukeutumaan lehmiksi. Ja pojat oli tietysti "tyttölehmiä" ja tytöt "poikalehmiä". Koulussamme on siis yleisesti tapana, että kakkoset suunnittelevat asuan, laulun, tanssin, liikuntasaliin jotian ohjelmaa ja mahdollisesti jotain ylimääräistä. Itse olimme siis parisen vuotta sitten lehmiä. Asu ja muu tarpeellinen oli tietenkin hankittava itse. Saimme viikon aikaa kehitellä itsellemme lehmäpuvun ja hankkia tavarat. Kaikkia tavaroita en nyt muista, mutta ämpärissä piti kouluun tuoda ainakin tiiliskivi, sieni, suklaapatukka (ja annettiin kakkosille), hammasharja, ja jotain muuta... Ensimmäisen tunnin alusta käytimme noin viisitoista minuuttia siihen, että harjoittelimme kakkosten valmisteleman tanssin. Tanssi esitettiin sitten ruokailun jälkeen koko koulun väelle. (Siis myös yläastelaisille, jotka käyvät koulua samassa rakennuksessa kanssamme).

Viimeisellä tunnilla olimme salissa käymässä läpi jotain todella mielenkiintoista rataa. Piti kontata keitettyjen spagetin palasten päällä, roikkua liaanissa, ammua ja muuta mukavaa. Kaikki tämä tehtiin siis kakkosten määräämissä pareissa. Lopulta osa myytiin huutokaupassa. olimme karsinassa ja sieltä sitten osa myytiin. Korkein tarjous taisi olla viisi senttiä :) Ja ne, joita kukaan ei ostanut, joutuivat sitten siivoamaan salin taas kuntoon... :) (jotain viisi tai jotain sai armahduksen)

Meillä kaikki oli ainakin vapaaehtoista, eikä mihinkään pakotettu.  Kun (lähes) kaikki olivat mukana, ei se ollut ollenkaan niin paha juttu.. Että mielestäni helsingissä on menty aika pitkälle, jos tällaiset huvit kielletään. Nehän ovat vain hauskan pitoa, eikä ketään käsittääkseni pakotettu mihinkään vasten tahtoaan.. Mutta tiedä sitten... Toivottavasti pääsevät ensi vuonna kakkoset pistämään hyvän kiertämään!!

Seiskalla ekan viikon perjantaina tukioppilaat järjesti sellaisen "seskojen päivän" siis mopotuspäivä tutummin. Siinä kierrettiin luokittain eri rasteilla. Millään ei joutunut tekemään mitään yksin, jos ei halunnut. Lajeja rasteilla oli mm tietokilpailu, pantomiimi, pienen näytelmän esitys (joku tukioppilas luki ensin jonkun pätkän ja sitten muutama seiska joska luokalta esitti ne), jossain piti arvata naulojen määrä purkissa, ja jollain rastilla oli karaokea -ryhmänä tietysti. Ja kaikkea muuta mukavaa. Kasit ysit saivat olla yleisönä. Ja oli siellä muutama opettajakin varmistamassa, että ei mennä liiallisuuksiin. Kaiken kaikkiaan päivä oli hauska ja sen jälkeen kuului virallisesti yläasteelle. Osansa päivän "hauskuudesta" saivat myös uudet opettajat, jotta hekin virallisesti kouluun kuuluvat :)

Kummassakaan tavassa ei mielestäni ole mitään pahaa. Ketään ei pakoteta tekemään mitään, ellei halua, mutta meillä ainakin kaikki tekivät, mitä käskettiin. Eivätkä ne olleet mitään pahoja juttuja ollenkaan. Itsestäni oli ainkain plajon hauskempaa olla esimerkiksi nahka, kuin kakkosella olla järjestämässä niitä. Minulla taitaa olla hieman outo huumori jonkun mielestä :) Mutta viihdyn tyhmän näköisissä asuissa. Varsinkin jos en ole yksin. Vasta muutama päivä sitten meillä oli koulussa abit 100 päivää jäljellä -päivä ja suurin osa abeista pisti puvun päälle. Siis myös tytöillä oli miesten puku. Jos ei millään halunnut, niin osalla oli sitten hame, mutta kutenkin... (ei ehkä ihan nahkiais-aisaa, mutta pitipä kertoa^^)

Toki aina on joukossa niitä, jotka eivt halua mihinkään "hauskaan" osallistua, mutta mielestäni sitäkin pitää kunnioittaa. Pitää hauskaa itse jos ei toiset pidä! Meilläkin on koulussa muutma, jotka eivät osallistu tälläisii tilaisuuksiin, mutta ovat silti mitä ihanimpia tyyppejä!! Meillä oli koulussa ainakin niin hyvä porukka, että poisjäänti ei aiheuttanut ongelmia. En tiedä sitten, miten muilla ikäluokilla, mutta meidän ikäisillä ei ainakaan tätä "sosiaalista painetta" kauheasti ollut. Eikä poisjääjiä edes mitenkään (tietääkseni) asiasta ole kuittailtu.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 15, 2007, 20:05:42 kirjoittanut Xanie »
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #2 : Syyskuu 13, 2007, 21:26:43 »
En ole koskaan kuullut nahkiaisista tai nasujaisista, meillä se on ökötystä ja sekä yläasteen seiskat että lukion ykköset ovat ököjä. Yläasteella lähes kaikki ökötys oli pannassa, joutui suurin piirtein kuraattorin juttusille jos erehtyi sanomaan jotain seiskaa ököksi niin, että se kulki jonkun aikuisen korviin (tai erityisen herkän ökön..). Pari vuotta ennen meitä oli tapana pitää varsin railakkaat ökötykset yläasteellakin, oli typeriä pukuja ja juuri näitä piimäsankkoja, joista kaiveltiin sitten olemattomia kolikoita. Oma mielipiteeni on, että yläasteelta nämä onkin ehkä ihan hyvä jättää pois tietyssä määrin. Vaikkakin sen huomasi, että mitä vähemmän ökötystä, sitä vähemmän seiskoilla oli minkäänlaista kunnioitusta vanhempia oppilaita kohtaan, ne suorastaan hyppi ysien silmille. Mutta siis, pointtini on se, että tuonikäisenä se ökötys voi ehkä sattua vähän arkaan kohtaankin, aiheuttaa ehkä traumoja ujoimmille, jotka potevat muuten murrosiänkriisiä jossain muodossa. Itse en kuitenkaan olisi juuri piitannut vaikka olisinkin kävellyt ihmekamppeissa seiskallakin, kuten viime vuonna ykkösellä. Meillä on siis lukiossa ökötys, joka juuri viime viikolla pääsi käyntiin sillä, että kakkoset tekivät omille kummiluokilleen laput/hatut/muut jutut, joista kävi ilmi kuka on minkäkin luokan ökö jne, ja lopuksi ykköset muodostavat joka vuosi kunniakujan, jota pitkin kakkoset kävelee edestakaisin ököjen laulaessa ihanaa "wanha on kaunis, ökö on ruma" -luritusta Jaakko-kullan sävelellä ja kumartavat polvillaan. Itsestäni tämä oli hauskaa viime vuonna, tänä vuonna ei niinkään. On paljon hauskempaa olla ökötettävänä kuin ököttää, mielestäni. Seuraava varsinainen ökötys on sitten Vanhojenpäivänä, kakkoset pukee ykköset ja koulun aulaan on järjestetty ties millaista tyhmää ja enemmän tai vähemmän noloa aktiviteettia, joita ykköset sitten tekevät wanhansa käskyjen mukaisesti aamupäivän ajan. Minulla ainakin oli mielettömän hauskaa viime vuonna, vaikka se toki riippuu ököttäjästä. Joidenkin wanhat eivät jaksaneet teetättää heillä mitään, istuivat vaan kahviossa ja sanoivat, että voit vaikka piirtää jotain jos haluat. Tylsää oli niillä, joille näin kävi, minä taas otin kaiken irti moskovalaismummon roolistani :P Toivottavasti tätä ei ole lievennetty tänä vuonna, sillä ainakin tuo viime viikkoinen ensiökötys oli paljon säännöstellympi kuin meidän. Ykkösiä ei esimerkiksi saanut pyytää yksin luokan eteen mitään asiaa varten! Me jouduttiin kirjoittamaan pahaa-aavistamattomina lempilaulumme ylös viime vuonna ja esittämään se sitten koko luokalle! Ja nyt ne ei edes saaneet yksin tulla nimeään sanomaan. Musiikkilukiossa, jos mielestäni muutenkin kaivataan esiintymiskykyä ja eräänlaista rempseyttä ja uskaliaisuutta! Ja ainakin itse pidän näitä kaikkia tämmöisiä tapahtumia siinäkin mielessä tärkeinä, että onpahan jotain muutakin muisteltavaa lukioajoista kuin tylsät opettajat tai kouluruoka. Ei saa ottaa liian vakavasti, mutta toisaalta liika on aina liikaa - hyvän maun rajoissa jos mennään niin täysillä sitten vaan!
Humor me.

Vampyyrityttö

 • Ankeuttaja
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #3 : Syyskuu 14, 2007, 23:37:45 »
Meidän koulussa seskoja sanotaan nahkoiksi. Aina kun kävelee käytävällä nii jostain päin kuuluu: "Nahka!" En tiedä mistä tulee, mutta ollut kuolussa jo vuosi, vuosia sitten. Siskoni oli samassa koulussa. Kasit ja ysit ei voi olla seiskojen kavereita eikä seurustella niitten kaa kun ne on nahkoja. Semmosta meijän koulussa.

Poissa Miléna

 • Ryppykuu
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: LumosQuest8
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #4 : Syyskuu 15, 2007, 10:56:47 »
Lainaus käyttäjältä: Vesi Y
(Joissain paikoissahan jo sosiaalinen paine saattaa tehdä jutusta pakollista.)

Tämähän tälläisissä perinteissä on se pohjimmainen ongelma. Vaikka tapahtumat olisivatkin näennäisesti vapaehtoisia, monet saattavat silti pitää niitä pakollisina ja ajatella pois jäämisen olevan erityisen paha asia. Jo jonkun toisen oppilaan viaton "et sitten ollut mopodiskossa" voi tuntua tälläisestä heikkoitsetuntoisesta oppilaasta kamalalta.

Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka eivät missään nimessä haluaisi näitä perinteitä poistettavan ja joilla on tämänkaltaisista kasteista hyviäkin kokemuksia, mutta he ovatkin pääsääntöisesti hyvän itsetunnon omaavia joille itsensä nolaaminen porukassa oikeasti tuo yhteishenkeä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että näiden perinteiden poistaminen olisi hyvä asia. Ne oppilaat, joille oikeasti tälläiset ovat ahdistavia harvoin saavat sitä sanotua ääneen (hurraukseni sille sibisläiselle, joka kirjoitti hesariin) jolloin tälläiset asiat kulkevat niiden hyväitsetuntoisten oppilaiden ehdoilla ja se saattaa aiheuttaa jopa traumoja herkimmille (vaikka he jäisivätkin pois, se tunne, että olisi pitänyt olla siellä voi olla kovinkin murskaava).

Itse en ole tälläisiin joutunut osallistumaan. Yläasteelle siirtyessäni koulussani taisi mopodisko olla järjestettynä, mutta kun en muutenkaan discoista oikein välitä niin jätin sitten menemättä (ja tunsin sen takia olevani huonompi kuin ne, jotka menivät) Tiedän myös, että jos siirtyisin lukioon, jossa nahkiaisperinteet ovat viellä voimissaan ja ykköset joutuvat kulkemaan merkittyjä reittejä ja laulamaan, ahdistuisin tavattomasti ja luultavasti joutuisin ihan mielenterveyteni takia lintsaamaan ne ensimmäisen ajat, mikä ei nyt ole mitenkään erityisen hyvä asia yhteishengen kannalta.
Voima on massa kerrottuna kiihtyvyydellä (F = ma)

Poissa Steelsheen

 • Narsissisti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • not your girl
  • Imaginary
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #5 : Syyskuu 15, 2007, 13:55:10 »
Minun täytyy nyt olla samaa mieltä Milénan kanssa, vaikka minua on kyllä mielipiteeni takia haukuttu tylsimykseksi ja ties miksi. Itse olisin ainakin ujona seiskana varmasti ahdistunut pahasti, eikä ajatus mopotuksista sun muista mitenkään innosta vieläkään. Onneksi omissa kouluissani ei ole pahemmin tuollaisia perinteitä ollut. (Jotta puhun nyt sitten aiheesta josta en mitään tiedä ^^)

Toki yläasteella kasin ja ysin tukarit järjestivät seiskoille syksyllä Tullaan tutuksi -päivän, jossa kierreltiin rasteilla pienryhmissä. Päivä järjestettiin leirikeskuksessa samalla kun muilla oli koulua (whoa, kolme koulupäivää vähemmän yläasteaikana!), ja se keskittyi yhteishenkeen ja tutustumiseen, ei siellä mitään nöyryyttävää tarvinnut tehdä. Lukiossa puolestaan ei ole sitäkään vähää vastaavia tapahtumia. Penkkaripäivänä abit tietysti maalaavat aivan kaikkien naamat huulipunalla, ala-astelaisista lukion kakkosiin ja opettajiin, ja ykköset järjestävät vanhojentanssijuhlat pukeutuneina vauvoiksi ihan omia aikojaan.

En koe jääneeni mistään paitsi, olen lähinnä iloinen etten ole joutunut osallistumaan mihinkään noloon. Ryhmähenki on ainakin tällä hetkellä hyvä ihan omia aikojaan, ja ainakin minulle jää kyllä oman ryhmäni ansiosta ihan tarpeeksi kaikkea hauskaa muisteltavaa lukiosta :)
"If people don't know what you're doing, they don't know what you're doing wrong."

Poissa Urpo Spok

 • Kosmisesti sitoutumaton
 • Ylihörhö
 • *
 • Boldly going nowhere
 • Pottermore: JinxLeviosa205
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #6 : Syyskuu 15, 2007, 14:46:17 »
Minä olen myös vähän samoilla linjoilla kahden edellisen kirjoittajan kanssa. Minua ahdisti nuo ykkösten muilutukset lukion ekalla aika paljon. Meillä piti ykkösten nousta tuolille isossa aulassa ja esitellä itsensä ja se kuvattiin videokameralla, tältä videolta sitten kakkoset voivat katsoa kenet ostaisivat orjaksi, kun meillä oli voimissaan myös orjapäivä. Orjapäivä oli myös ahdistava, vaikka tulin tosiaan kouluun ja osallistuin. Meitä oli muutamalla kakkosella lauma ja jotain laumatehtäviä olisin ehkä voinut tehdä, eli siis vaikka tanssia ja laulaa siinä ryhmässä, mutta nämäpä teettivät meillä yksilötehtäviä keskellä kaupunkia. Olisi siis pitänyt uskaltaa mennä johonkin pornokauppaan kyselemään jostain seksileluista tai McDonald'sin kassalle kerjäämään "omistajille" ilmaista juomaa ja jotain. Se oli kamalaa. Kamalaa! Sen sijaan naapurilukiossa tyhmien laulujen laulaminen koko ryhmän voimin ei ollut kamalaa. Eli siis poistaisin ehdottomasti yksilötehtävät tämmöisistä (ja suurimmasta osasta koulujahan koko orjapäivä on kielletty ajat sitten), ellei joku välttämättä halua sellaista tehdä.

En uskaltanut mennä siihen tuolille esittäytymään. Siitä sain kyllä kuulla jälkikäteen. Ei kivaa.

Sen sijaan nahkakonva ja abikonva (en muista oliko sillä joku muukin nimi) olivat ihan hauskoja. Siellä siis lähinnä istuttiin yleisössä, kun toiset oppilaat olivat tehneet toisista näyteltyjä sketsejä ja videoita ja sellaisia. Eli siis nahkakonvassa ykköset olivat uhreja, abikonvassa kolmoset ja taisi noissa kaikissa jotain opettajistakin olla. Kolmosella jouduin sketsin aiheeksi ja se oikeasti vain nauratti, se kun ei ollut mauton tai typerä vaan ihan vain todellinen jokapäiväinen tilanne näyteltynä. Sen sijaan ykkösellä meitä oli kuvattu koulun käytävillä tai tunneilla ja vanhemmat oppilaat olivat sitten puhuneet niihin päälle. Siinä itselleni oli tehty niin typeriä repliikkejä, että olisin halunnut vajota lattian alle, mutta eihän niitä kukaan enää kahden minuutin päästä muistanut. Jollekin vielä herkemmälle olisi voinut olla todellakin paha paikka, heitä ei kyllä noissa illoissa edes näkynyt, joten eivät varmaan saaneet edes tietää mitä heistä oli tehty.

Noista video- ja sketsijutuistakin voisi olla, että kyseisen vitsin kohde saisi kuulla etukäteen olevansa videossa ja halutessaan kieltää sen. Samalla voitaisiin vaikka kysyä, että haluaako hän nähdäkin videon etukäteen. Tiedän nimittäin, että osahan haluaa nähdä itsestään olevia juttuja ja etukäteen näkeminen "pilaa vitsin" tai jotain, mutta hehän voisivat sanoa, etteivät halua nähdä asioita etukäteen ja että heitä kyllä saa käyttää. Tämä tietysti aiheuttaisi paljon lisävaivaa näiden tapahtumien järjestäjille ja voisi olla, että ohjelma muuttuisi entistäkin laihemmaksi ja nopeammin kyhätyksi, kun kaikki tuollainen veisi paljon aikaa ja vaivaa. Ja voisihan olla, että nämä jotka kieltävät itsensä käytön noissa tapahtumissa, pääsisivät näiden (usein "suosittujen" ja aktiivisten) ihmisten mustalle listalle.

Ratkaisua näihin on siis vähän hankala saada. Ehkä kaiken tuollaisen kieltäminen olisi ihan ok ratkaisu. Tai sitten tosiaan se, että ihmiset saisivat tehdä vitsejä vain itsestään tai erikseen kysymällä myös muista. Isäni kouluaikana nimittäin eräästä tuollaisesta tapahtumasta lähti vitsin kohteena ollut opettajakin itkien ulos, eikä hänen kohdallaan varmaan voi sanoa, että "kun se nyt oli niin nuori, niin se ei vielä kestänyt". Tuollaiset mukaviksi tarkoitetut tapahtumat voivat olla vitsin kohteelle todella inhottavia.
What would The Doctor do?

Poissa Huhutar

 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Henkilö, jota ei tunnista ilman teekupposta
  • Livejournal
 • Pottermore: dustpatronus46
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #7 : Syyskuu 16, 2007, 10:40:09 »
Yläasteella meillä seitsemäsluokkalaisia sanottiin öskyiksi. Toisella kouluviikolla oli öskynkastajaisten aika ja niitähän odoteltiin sitten ihan paineissa. Öskyt joutuivat polkemaan kastajaispaikkaan jätesäkit päällä. (itse vältyin tältä ollessani hammaslääkärissä). Menin kastajaisiin myöhässä ja sain naamaani viikset ja jotain muuta epäilyttävää meikkiä. Ennen tuloani, osaa luokastani oli laulatettu yksin, jos he eivät muistaneet nimileikissä jonkun nimeä. (rinkiin ja piti sanoa kaikkien edellä esiteltyjen nimet). Kujajuoksu oli minulle kamalaa, sillä minulle tulee paha olo tosi helposti. Älyttömän monta kertaa piti pyöriä pesismailan ympäri ja sitten juosta sellaiselle vadille, jossa kellui omenoita vedessä. Sieltä piti sitten saada saada puraistua omenasta palanen, silmissä pyöri ja oksetti. Ei ollut helppo homma. Sen jälkeen piti vielä juosta sokeriastialle, josta hienon sokerin seasta piti etsiä suulla sokeripala. Naama oli ihan sokerissa ja edelleen pyörisilmissä ja oksetti. Ei sitä uskaltanut valittaa. Muilla luokilla oli sitten ollut kaikkea rakkaudenpatsas-leikkejä ja siellä oli moni itkuunkin purskahtanut.

Sitten kun minä itse oli ysillä, niin kiellettiin kaikenlainen naamojen maalaus, nolaavat leikit ja laput. Silloinhan se ärsytti, kun ei saanut mitään tehdä. Oli halu tehdä niille toisille, mitä meillekin joskus tehtiin. Nyt kun myöhemmin ajattelee, niin tosi hyvä homma kun kiellettiin. Niinkuin Vilenakin aikaisemmin sanoi, että todellakin murrosikäisellä voi osua arkaan paikkaan. Meidän luokka yritti nimileikkiä laulatuksen kanssa, mutta muistaakseni laulattaminen kiellettiin.

Lukion ekat ovat meillä ököjä. Tämä esiökötys oli meillä sellainen, että kakkoset marssivat luokkaamme ja jokainen pyydettiin luokan eteen ja piti esitellä itsensä musiikillisesti ilmaisten (musiikkilukiossa kun ollaan). Olin ihan paniikissa ja äänitäristen sain sitten esiteltyä itseni ja sain selkääni (s)ökö lapun. Sitten seurasikin tämä kunniakuja, mistä Vilena jo kertoikin. Minä siellä muka rebelinä hoilasin toisin päin "wanha on kaunis, ökö on ruma"-laulua. Tänä vuonna olimme itse tekemässä tätä esiökötystä ja kiellettiin kaikki yksin tehtävät asiat. Noh kumminkin meidän luokkamme käski kaikki yksitellen eteen, ainoastaan kehumaan meitä. Ei varmasti ollut ylivoimaisen hirveää. Kumminkin voin sanoa, että minusta se luokkasession olisi voinut hyvin jättää välistä. Istuin siellä vain käsiposkella. Minustakaan tämä ei tänä vuonna ollut oikein hauskaa, tai kerran ehkä kunniakujasta kävelin ja sitten päätin vain jäädä katselemaan.

Ökötyksen huipennus oli sitten helmikuussa. Minusta oli tehty sellainen maalaistyttö. Mulla oli lappuhaalarit ja sellainen tosi ruma paita ja sitten sellainen sydänpanta. Hiukset piti olla leteillä. Ärsytti, kun ököttäjäni ei ollut katsonut oikeaa vaatekokoani, housut piti tunkea jalkaan ja ne olivat ihan sairaan tiukat. :'> Siellä sitten tottelin wanhan käskyjä ja otin kyllä ilon irti. Milloin viimeksi olinkaan pelannut sellaista kalastuspeliä (missä kaloja kalastetaan pyörivästä höskästä mangeettijutulla)? Minun myös piti tanssia lavalla toteemipalmun ympärillä sadetanssia rytmimuna kädessä. Se oli jopa ihan hauskaa. :> Meillä tämä ökötys ei todellakaan ole yhtä paha, kun kuuntelee Sibiksen legendoja. Minäkin nostan hattua henkilölle, joka kirjoitti mielipiteensä Hesariin. En kyllä olisi halunnut uimaan hevosenlannassa. Luulin muuten pitkään, että ei tuo sibiksen juttu voi olla totta, mutta kun mielipidekirjoitus julkaistiin niin pakkohan se oli uskoa. ^^

Ryhmänohjaajamme ehdotti meille eräässä ryhmiksessä, että eikö se loisi positiivista mainetta koulullemme, jos alkaisimme tekemään ökötyksen aikaan vaikka jonkun tervetuliaisjuhlan tjsp. tai sellaisen yhteenkuuluvuutta luovan juhlan, jossa ykköset ja kakkoset olisivat. Ajatus ei saanut kannatusta luokassamme, monet ovat sitä mieltä että perinne on perinne. Itsestäni ajatus kyllä kuulostaisi ihan kivalta. Mutta meidän koulumme ökötys ei ole edes paha nykyään (varmaan lievenee ensi kerralla entisestään, eli koko ajan kielletään enemmän), joten uskon että kohta se täälläkin kielletään kokonaan.  :>


Poissa Liberty

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • http://liberty.vuodatus.net
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #8 : Syyskuu 16, 2007, 19:54:04 »
Haluaisin nyt Sibelius-lukiolaisena kommentoida asiaa. Meistä tehtiin syntipukkeja, vaikka meidän koulumme tapahtuma on suhteellisen asiallinen verrattuna moneen muuhun. Nahkiaisiin ei tarvitse osallistua ja pääasiassa vaan pukeutuneita ykkösiä kiusataan koulussa. Jokainen joka sanoo ettei halua olla osallinen asiaan, jätetään rauhaan. Päätapahtuma on TÄYSIN vapaaehtoinen ja täysin koulun ulkopuolinen tapahtuma toisin kuin useassa muussa koulussa. Suurimmalta osalta muissa kouluissa olevalta olen kuullut, että tapahtuma järjestetään koulupäivän päälle. Ryhmäpaineestakin puhuttiin, mutta minusta se ei ole kovin vahva, kun vain n. 30% ykkösluokkalaisista saapuu loppujen lopuksi paikalle. Kaiken kaikkiaan olen huomannut, että ne, jotka nahkiaistapahtumassa EIVÄT olleet valittavat sen kamalasta sadistisuudesta kun taas paikalla olleet ovat kokeneet sen positiiviseksi kokemukseksi.

Itse nautin nahkiaisistani suuresti. Minulla oli paljon hauskempaa ollessani itse kiusattavana kuin silloin, kun sain kiusata muita. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nahkiaiset ovat ainoastaan yhteishenkeä parantava tapahtuma eikä siinä ole mitään pahaa. Toki aina sattuu vahinkoja, mutta nekin on aina selvitetty. Asiasta tiedotetaan asianmukaisesti koteihin ja neuvotaan paikalle saapuvia ottamaan mukaan vaatteet, jotka voi heittää roskiin. Paska-altaalle asti kun pääsee, se ei enää tunnu missään, koska on niin sotkeutunut jo kaikkeen muuhun, että minulle ainakin oli ihan sama mihin minut istutettiin - uida siellä ei pidä vain istua.

Muistakin kouluista olen kuullut lähinnä positiivisia muistoja liittyen tapahtumaan. Viime vuonnahan jonkun koulun oppilaat juoksivat ympäri Stockmannia alusvaatteisillaan eikä kukaan siitä luultavasti kovin pahasti loukkaantunut. Jos joku sellaisesta saa elinikäisiä traumoja niin luulempa, että kyseinen henkilö on alunperinkin jäänyt kotiin ja säästynyt traumoilta.

Yleisestikin tapahtumaa kritisoidaan liikaa tahoilta, jotka eivät itse ole kokeneet sitä. Minusta on aikamoista kapeakatseisuutta liittää minkäänasteen koulukiusaamista juttuun, koska tapahtuman jälkeen meillä ainakin joka ikistä oppilasta kohdellaan tasavertaisina. Ketään ei karsasteta, vaikka ei paikalle olisi ilmestynytkään ja paikalla olleet ovat kokeneet kuuluvansa joukkoon jo pelkästään yhteisen valan takia. Minusta juuri se on hienoa, että tuon viikon (tänä vuonna kaksi päivää) aikana ei tarvitse pohtia, mitä päällensä laittaa ja se, että suurin osa on puettu oudosti, helpottaa juttelua uusille ihmisille. Ainakin voi vertailla kummalla on kamalammat vaatteet. Kokemus on yhteinen eikä kukaan kiusaa ketään ilkeyttään.

Mutta kaipa se on se ja sama, mitä tästä asiasta ajattelee, koska joka tapauksessa kaikki tähän liittyvä on nykyään kielletty ja minut on jo valmiiksi leimattu sadistiksi ja ihmisoikeuksien rikkojaksi (vaikka nimenomaan halusin korostaa sitä, että pidin enemmän nahkana olemista kuin kiusaamisesta). :D :D

//Muoks. Hassuinta on se, että kyseinen paskassa uinti on koulun ulkopuolinen tapahtuma eikä kuulu lainkaan opetusvirastolle. Minua vain nyt suuresti sapettaa se, että ne, jotka eivät ikinä ole siellä altaassa istuneet valittavat ja voivottelevat tapahtuman epäinhimillisyyttä. Joka ikinen, joka siellä altaassa on käynyt tietää, että jokainen nostetaan sieltä ylös ja kaikkia onnitellaan sitkeydestä. Minulle se oli yksi elämäni hauskimmista kokemuksista. Sitä paitsi ratsastusleirejä käyneenä tiedä, että suurimassa osassa niistä leirikasteeseen kuuluu hevosen lannassa tarpominen. Miksei sitä pidetä vääränä ja sadistisena? Aivan, koska se on asiaan kuuluvaa.

Sitä paitsi minä pidän ylilyöntinä sitä, että eräässä koulussa tapahtuma oli kouluaikana eikä kenellekään oltu ilmoitettu muuta kuin, että tervetulojuhla on tiedossa. Parilla ihmisellä meni kalliit vaatteet pilalle siirapin ja muun töhnän takia. Se on omaisuuden tuhoamista. Se on epäinhimillistä. Tai se, että eräässä koulussa ekaluokkalaisten kiusaus jatkuu perinteisesti koko vuoden.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2007, 20:03:28 kirjoittanut Liberty »
You are everything I want 'cause you are everything I'm not.

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #9 : Syyskuu 17, 2007, 16:44:52 »
OHO! Täytyy sanoa, että suorastaan olen yllättynyt monen kommentista. Meillä taahtuma oli täysin vapaa-ehtoinen, koulupäivän aikana tapahtuvaa. Sama tapahtuu vuodesta toiseen ja opettajat ovat hyvöksyneet, että pari tuntia siihen menee yhtenä päivänä. Ja suunnitelmat on lisäksi aina hyväksytetty jollakin opettajalla. Ikinä ei tietääkseni kukaan mukana ollut ole meilläpäin valittanut. Ne jotka eivät osallistu, ovat enemmän valittaneet (en halua sanoa, että kaikki, enkä todellakaan halua yleistää!!)

Se vain, että on harmillista,että ne jotka eivät osallistu, estävät nyt toiminnallaan tulevien vuosien osallistumisen niiltä, jotka haluaisivat ehkä osallistua.. Itse olen sitä mieltä, että kun ykkösellä lehmtiä olimme niin oli pelkästään hauskaa ja kaikki tehtiin hvyässä hengessä. Samoin seiskalla kaikilla oli kivaa, eikä ketään pakotettu itku kurkussa tekemään mitää tyhnmää (ei kyllä edes ollut sellaisia "pahoja" lajeja)

Ryhmähenkeähän näiden nahkiasten (tai millä nimellä niitä nyt sitten ikinä kutsutaankaan) on takoitus korottaa.

Ja taas tuli minulta yksi turha viesti :)

~Xanie
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Hendrix

 • Rock Soldier
 • Vuotislainen
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #10 : Syyskuu 17, 2007, 19:51:06 »
Meillä oli mopokaste seiskalla. Poikien piti laittaa sukkahousut päähän, rintsikat, hame ja monot tai räpylät jalkaan.Tytöt joutuivat laittamaan vaatteet nurinpäin, bokserit päähän ja koulukamat jätesäkkiin. Jouduttiin ottamaan tytöiltä pyykkipoikia silmät sidottuina. Se oli yksi helpoimmista jutuista. Sitten meille syötettiin lihaliemikuutioita ja perunajauhoja.Ei se ollut niin paha kuin luulin.
Danger You, Danger Me, DANGER US!

Poissa Snowrose

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #11 : Syyskuu 17, 2007, 21:41:13 »
Minusta meilläkin oli tosikivat nasut koulussa. Pukeutumisohjeetkin olivat kivoja ja kaikilla ryhmillä oli eri teemat. Meidät jaettiin ryhmiin ja sitten kiersimme pihalla eri rasteilla esim. noukkimaan vesiilmapalloja vesiastiasta, juoksimme räpylät jalassa, oli tietokisa, köyden vetoa yms. Kaikilla meillä oli tosi hauskaa ja suurin osa oli täysillä mukana jutussa. Tutorit olivat myös tosi kivoja. Ketään ei pakotettu mukaan eikä kuittailtu jos ei osallistunut. Meillä ainakin oli opettajia valvomassa tapahtumaa ja suunnitelma oli näytetty opettajille jo aikaisemmin.

Minustakin on typerää, että kaikilta Helsingin kouluilta on nyt kielletty ryhmähenkeä parantavien perinteisten tapahtumien pitäminen. Jos muutamassa koulussa pari ihmistä on kokenut asian inhottavana, ei se tarkoita sitä, että kaikissa kouluissa asia on samalla lailla. Nyt muutamien töppäilyistä rankaistaan kaikkia Helsingin lukiolaisia. Ja kun tapahtumat oliva "koulun järjestämiä" opettajat pystyivät edes vähän rajoittamaan tapahtuman kulkua. Nyt kun kaikki siirtyy koulun ulkopuolelle, niin meno luultavasti menee vain villimmäksi kun kukaan ei valvo tapahtumia. Veikkaisin myös, että ryhmäpaine kasvaa myös kun tapahtumaa ei enää järjestäkään koulu.
Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä. Siinä on haavetta kylliksi yhdelle elämälle.
-Tommy Tabermann

Poissa Urpo Spok

 • Kosmisesti sitoutumaton
 • Ylihörhö
 • *
 • Boldly going nowhere
 • Pottermore: JinxLeviosa205
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #12 : Syyskuu 17, 2007, 23:17:41 »
Minä en kyllä tajua näitä "sitten tapahtuma siirtyy koulun ulkopuolelle!" -kommentteja. Onko se niin pakollista? Eikös se ole jo koulukiusausta, jos koulun jälkeen vainotaan jotain ykkösiä tai seiskoja? Tai ei edes koulukiusausta, vaan ihan vaan ahdistelua tai vastaavaa.

Ja mitä noihin esim. meillä auditoriossa illalla järjestettyihin vitsi-iltoihin tulee, aivan taatusti niitä ei olisi järjestetty kenenkään toimesta jossain muualla, jos koulu olisi ne kieltänyt. Ei kukaan nyt niin paljoa vaivaa olisi viitsinyt nähdä ja sittenhän olisi pitänyt olla jotkut sisäänpääsymaksut tms, jotta mahdollisen varapaikan vuokra olisi voitu maksaa ja osallistujamäärä olisi pudonnut entisestään. Eli ei ei.

Minä vaan en jaksa uskoa, että järjissään olevat ihmiset nyt mitenkään mopottaisivat toisia ihmisiä koulun ulkopuolella siksi, että nuo pari uusien oppilaiden "kiusaamispäivää" jätettäisiin pois. Omassa kaupungissani orjapäivät ja muut oli jo valmiiksi kielletty kaikista muista kouluista, enkä kertaakaan kuullut niissä opiskelevien sanovan, että jotain sijaisriesaa olisi noille tapahtumille järjestetty.

Ja edelleenkin, jos joku nyt koulun jälkeen tulee jotain kananmunaa päähän rikkomaan tai käskemään kulkemaan seinän vieriä, niin siitä voi ilmoittaa vaikkapa poliisille.

En nyt todellakaan halua olla ilonpilaaja ja minusta on ihan jees, että joitakin tapahtumia on, mutta niihin on saatava järki mukaan. Se "hauska yksilötehtävä" voi jollekin olla todella kova paikka. Ja jos vaikka sitten nuo kaikki toisten "rääkkäämiset" kielletään, niin siihen on alistuttava ja toimittava kuten normaalit ihmiset konsanaan.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 18, 2007, 00:48:49 kirjoittanut Derica Tonks »
What would The Doctor do?

musca

 • Ankeuttaja
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #13 : Syyskuu 18, 2007, 00:12:17 »
Hyvä Liberty, olen kanssasi sibisläisenä täysin samaa mieltä! Täytyy sanoa, että myös itse pidin enemmän nahkana olemisesta kuin kiusaamisesta. Nyt kakkosena rooli nahkiaisissa oli aivan erilainen. Muutamien ensimmäisten päivien aikana olin yksi niistä vanhemmista oppilaista, jotka simputtivat nahkoja ja jotka olivat myös vastuussa siitä, ettei kenellekään tehdä MITÄÄN sellaista, jota hän ei oikeasti halua. Suuren nahkiaistapahtuman jälkeen kyselin kaikilta ykkösiltä, ovatko he kunnossa ja oliko heillä hauskaa. Kaikki olivat pitäneet nahkakasteesta ja olivat ylpeitä itsestään, kuten mekin heistä.

Olen havainnut täysin saman asian suhtautumisesta nahkiaisiin - sen kokeneet ovat pitäneet sitä hauskana ja positiivisena tapahtumana, joka taas muiden silmissä näyttää sadistiselta touhulta. Tiedän varmasti, että aiemmin nahkiaiset olivat maksulliset ykkösille. Tiedän myös, että nykyiset abit tekivät adressin rehtorille ollessaan nahkoja saadakseen kokea perinteet myös itse. Ne oppilaat, jotka eivät halua olla koko jutussa mukana, jätetään rauhaan ilman kuittailua. Ryhmäpaineen vaikutusta on liioiteltu aivan turhan suuriin mittoihin. Toki koko jutun pointti on se, että pelleillään nimenomaan ryhmässä. Ketään ei silti pakoteta olemaan mukana missään toiminnassa.

Minua ärsyttää suuresti, että jotkut vertaavat meidän koulumme nahkiaisia koulukiusaamiseen, työpaikkakiusaamiseen tai perheväkivaltaan. Kaikki ymmärtävät, että nahkiaiset ovat vain leikkiä. Nahkiaistenaikaiset roolit poistuvat heti nahkakasteen jälkeen, ja kaikki ovat tasa-arvoisia. Kuuluisa sibishenki on ihana asia, jota nahkiaiset tiivistävät. Ne oppilaat, jotka eivät halua osallistua nahkiaisiin, ovat aivan yhtä lailla sibisläisiä kuin nahkiaisiin osallistuneet. Meille, jotka haluamme viettää nahkiaisia, pitäisi antaa siihen mahdollisuus. Sitä paitsi opetusviraston määräys ei todennäköisesti vaikuta juuri kohun nostaneeseen nahkakastetilaisuuteen, sillä se on TÄYSIN koulun ulkopuolinen tapahtuma. On myös todella typerää, jos muissa kouluissa joudutaan lopettamaan kouluaikana pidettävät nasujaiset.

//muoksii.. Niin, piti vielä mainita, ettei Sibiksen nahkiaisissa ole mitään leikkejä tms., joissa oppilaat joutuisivat seksuaalisen nöyryytyksen kohteeksi. Ne taitavatkin olla yleisempiä yläasteella, meilläkin pojat punnersivat mopodiscossa tyttöjen yläpuolella ja söivät tyttöjen suusta makkaraa. Että näin.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 18, 2007, 00:22:45 kirjoittanut musca »

Poissa Vesi Y

 • Muppet
 • Vuotislainen
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #14 : Syyskuu 18, 2007, 16:22:50 »
Minä en kyllä tajua näitä "sitten tapahtuma siirtyy koulun ulkopuolelle!" -kommentteja. Onko se niin pakollista? Eikös se ole jo koulukiusausta, jos koulun jälkeen vainotaan jotain ykkösiä tai seiskoja? Tai ei edes koulukiusausta, vaan ihan vaan ahdistelua tai vastaavaa.
Toisaalta ennenkin suurin osa nasutuksesta oli virallisesti koulun ulkopuolista toimintaa, mikä siis käytännössä tarkoittaa sitä, ettei tapahtumaa edes oikeastaan voi luokitella varsinaisesti koulukiusaamiseksi. Entisessä systeemissä oli se hyvä puoli, että opettajilla oli ainakin mahdollisuus puuttua ylilyönteihin mikäli niitä tapahtui - nyt jos paha nasutus (siis se huulipunilla piirtely ja muu sotkeminen, laulattaminen tms.) siirtyy kunnolla koulun porttien ulkopuolelle ja lakkaa olemasta oppilaskunnan, tutorien tai muiden vastaavien järjestämää ja valvomaa toimintaa, voivat nämä normaalisti toivottavasti mustalle listalle päätyvät ihmiset koettaa ottaa tilanteesta täysillä "ilon irti". Tuskin nämä ihmiset jaksavat mitään seuraleikkejäkään järjestää), onhan kananmunan päähän länttääminen paljon helpompaa. Pisteet niille, jotka jaksavat järjestää jotain seuraleikkejä sun muuta myös ensi vuonna jollain toisella nimikkeellä.

Poissa Sleepwalker

 • Kumiankka
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: LightAsh27705
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #15 : Syyskuu 21, 2007, 18:26:46 »
Meidän koulussa sanotaan ököiksi. Nasuista tai nahkoista en ole koskaan kuullutkaan.
Meidän ökötyspäivä oli suoraan sanoen tylsä. Siihen otettiin kolme seiskaluokkaa kerrallaan. Ei tehty juuri muuta kuin pelattiin Twisteriä (johon 5/6 jätti osallistumatta) ja oltiin kaikkia leikkejä joissa täytyi pitää jotakuta kädestä (hui.). Ei edes syöty mitään :( Ja koko ajan oli kauhea kiire että ehdittäisiin kätdä kaikki rastit ennen kuin seuraava ökösatsi tulisi. Tämän vuoden ököille on luvassa ilmeisesti paljon nolompi (ja hauskempi) ökötyspäivä. Harmi vain ettei kasit ja ysit pääse katsomaan ököpäivää (tai ei-saa-sanua-ennää-ökköiksi-päivää :D). Pitää nimittäin homehtua oppitunneilla, sillä ökötys järjestetään koulupäivän aikana.
Respect the funk.

Poissa Saphire Tulenpunainen

 • Kliseitä rakastava
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • UGH!
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #16 : Syyskuu 21, 2007, 19:44:45 »
Minua ärsyttää, kun meillä ei ole lukiossa ensimmäisellä luokalla Monni-diskoa. Kuulemma ei ole ollut porukkaa viime vuosina... Tylsää. Voisivat keksiä jotain vetävää ja jännittävää tekemistä, niin päästään vähän tuulettumaan! ^^

Minulla ei ollut yläasteella mitään kivaa loppupäätösjuttua. Tai siis kun me olemme olleet koko koulussa kaikki 9 vuotta (steiner) niin ei mikää ihme. Mutta silti, näitä monni-bileitä odotin ihan innolla ja nyt niitä ei järjestetä.

Nahkiaisista olen jotain juttuja kuullut (mm. kaikkia kauhutarioita lantaan kaatamaisesta...) sun muuta mukavaa. Olikos se nyt Sibeliuslukio vai mikä, jossa oli oikein rankat nahkiaiset ym? En musita, mutta siellä oli melko hurjia juttuja. Itse ei tekisi mieleni läiskähtää lantakasaan. *naur* Olisi ilmeeni näkeminen melkoisen hauskaa. ^^;

Itse otan kaikki tuon tapaiset tilanteet täysin huumorilla, ei minua nolostuta enää mikään. Innolla sitä ekaa päivää Yliopistossa odotellaan, josko edes silloin tulisi nahkiasia... *huoh* No, vielä kolme vuotta.

Mielestäni nämä nahkiaiset pitäisi yrittää ottaa mahdollisimman paljon huumorimielessä. Mutta kaikki siihen eivät pysty ja joitakin nolottaa paljon. On melko sääli kun jota kuta nolottaa, se laskee tunnelmaa. Eihän se tämän nolostujan syy ole, mutta järjestäjien syy se on. Ei saisi pakottaa toista.
"Minä annan kaiken ja enemmän tuli polttaa uskon mihinkään, mitä sitten jos sielun menettää. Mutta on vaan pakko roikkuu perässä."  I want stay Together Forever.

Poissa Vesi Y

 • Muppet
 • Vuotislainen
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...
« Vastaus #17 : Syyskuu 22, 2007, 17:42:55 »
Nyt Helsingin ei-Viikin Norssissa mietitään (lue: rehtori kyselee ryhmiltä), pidetäänkö nasujaiset vai ei. Norssi kun on yliopiston/valtion, ei kaupungin koulu, eikä jostain kaupungilta tullut käsky siis oikeastaan koske meitä. Tällä hetkellä ihmiset ovat sitä mieltä nasujaisista, että pidetään pidetään, joten Norssi olisi ensi syksynä sitten poikkeus lukioiden joukossa. Tosin Norssia harkitseville tiedoksi, tapahtuma on vain päivän ja täysin vapaaehtoinen, ei tarvitse ottaa paineita ja saada painajaisia. Itse en edes aio nasuttaa, ellei joku nasu tule erikseen pyytämään :P

Saphire Tulenpunainen, kyllä, Sibiksessä on ne rankat, pitkät nahkiaiset, joihin kuuluu lannassa uiminen, nahkalaulu, -käytävä, ilmeisesti myös orjamarkkinat ja niin edelleen. Sibeliuslukiostahan kielto oikeastaan sai alkunsa, kun sibisläinen kauhisteli Helsingin Sanomissa kyseisen lukion nahkiaisperinteitä.

Edit~ Selvensin ja korjasin vähän. Tai siis paljon.
Khm. Norssit ovat juurikin valtion kouluja, eivät kaupungin. Toimivat sikäli yliopistojen "alaisuudessa", että kuuluvat kasvatustieteelliseen tiedekuntaan ja opettajakokelaat käyvät harjoittelemassa tuntien pitoa norsseissa. Ennen norssit olivat ihan vaan valtion ja eivät kuuluneet yliopistoon. Norsseja on monta. Norsseja koskee Opetusministeriön kehittelemät määräykset siinä missä muitakin kouluja, mutta eivät kunnanvaltuutettujen päähänpistot. Kunnat sen sijaan maksavat norssista rahaa ja lupautuvat tarjoamaan norssille tietyn määrän oppilaita, jotta norssi pyörii sopivasti.
*huuli pyöreänä* Kiitos asian valaisemisesta ^^; Muista norsseista en tiedä, mutta koska yleinen kielto koskee vain Helsingin kouluja, Ratakadun ja Viikin Norssit nyt ainakin jäävät ilmeisesti nasukiellon ulkopuolelle. Jostain Steiner -kouluista tms. en myöskään tiedä, nehän taitavat ainakin olla yksityisiä?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 23, 2007, 12:48:27 kirjoittanut Vesi Y »

Poissa Krum the krummitus

 • -
 • Hirnyrkki
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, mopotus...
« Vastaus #18 : Syyskuu 22, 2007, 23:15:56 »
Hyvä Liberty, olen kanssasi sibisläisenä täysin samaa mieltä! Täytyy sanoa, että myös itse pidin enemmän nahkana olemisesta kuin kiusaamisesta. Nyt kakkosena rooli nahkiaisissa oli aivan erilainen. Muutamien ensimmäisten päivien aikana olin yksi niistä vanhemmista oppilaista, jotka simputtivat nahkoja ja jotka olivat myös vastuussa siitä, ettei kenellekään tehdä MITÄÄN sellaista, jota hän ei oikeasti halua. Suuren nahkiaistapahtuman jälkeen kyselin kaikilta ykkösiltä, ovatko he kunnossa ja oliko heillä hauskaa. Kaikki olivat pitäneet nahkakasteesta ja olivat ylpeitä itsestään, kuten mekin heistä.
Hyvä musca, Sibelius-lukion abiturienttina olen seurannut vierestä laillistettua koulukiusaamista ja yrittänyt muutaman kerran puuttua ylilyönteihin. Ilmeisesti edustan täysin erilaista ideologiaa siitä mitä oppilaitos tarkoittaa. Nahkiaisissa tehdään aina sellaista, jota joku ei kestä tai ei halua. Siinä vaiheessa, kun joku ajattelematon ihanan sibishengen airut huutaa mikrofonilla toiselle opiskelijalle mitä tahansa, virhe on jo tapahtunut. On täysin yhden tekevää voiko tässä vaiheessa kieltäytä vai ei, jos mietitään sitä aiheuttaako nahkiaiset ahdistuta joillekin uusille oppilaille. Pelkästää se, että on suuri todennäköisyys joutua tällaisen sibishenkisen koulukiusauksen uhriksi voi olla hyvin traumaattista ja tehdä kouluun tulemisesta vaikeaa.

Ja totta kai tapahtuman jälkeen kaikki olivat tyytyväisiä. Kuka tapahtumasta ahdistunut tulisi itse koulun ulkopuoliseen tapahtumaan, johon en halua puuttua. Kritiikkini kohdistuu siihen, mikä tapahtuu lukiossa opiskeluaikana.

Olen havainnut täysin saman asian suhtautumisesta nahkiaisiin - sen kokeneet ovat pitäneet sitä hauskana ja positiivisena tapahtumana, joka taas muiden silmissä näyttää sadistiselta touhulta. Tiedän varmasti, että aiemmin nahkiaiset olivat maksulliset ykkösille. Tiedän myös, että nykyiset abit tekivät adressin rehtorille ollessaan nahkoja saadakseen kokea perinteet myös itse. Ne oppilaat, jotka eivät halua olla koko jutussa mukana, jätetään rauhaan ilman kuittailua. Ryhmäpaineen vaikutusta on liioiteltu aivan turhan suuriin mittoihin. Toki koko jutun pointti on se, että pelleillään nimenomaan ryhmässä. Ketään ei silti pakoteta olemaan mukana missään toiminnassa.

Jos haluaa osallistua opiskeluun, täytyy osallistua koulussa olemiseen nahkiaisten aikana. Mielestäni koulussa käymisen vaatimuksiin ei tulisi sisältyä nahkiaisista johtuvan painostavan ilmapiirin kestämistä.

Minua ärsyttää suuresti, että jotkut vertaavat meidän koulumme nahkiaisia koulukiusaamiseen, työpaikkakiusaamiseen tai perheväkivaltaan. Kaikki ymmärtävät, että nahkiaiset ovat vain leikkiä. Nahkiaistenaikaiset roolit poistuvat heti nahkakasteen jälkeen, ja kaikki ovat tasa-arvoisia. Kuuluisa sibishenki on ihana asia, jota nahkiaiset tiivistävät. Ne oppilaat, jotka eivät halua osallistua nahkiaisiin, ovat aivan yhtä lailla sibisläisiä kuin nahkiaisiin osallistuneet. Meille, jotka haluamme viettää nahkiaisia, pitäisi antaa siihen mahdollisuus. Sitä paitsi opetusviraston määräys ei todennäköisesti vaikuta juuri kohun nostaneeseen nahkakastetilaisuuteen, sillä se on TÄYSIN koulun ulkopuolinen tapahtuma. On myös todella typerää, jos muissa kouluissa joudutaan lopettamaan kouluaikana pidettävät nasujaiset.

Koulukiusaamista se on siksi, että se aiheuttaa joillekin ahdistusta ja laskee sitä kautta motivaatiota tulla kouluun. Perheväkivaltaan vertaaminen juontuu kritiikistä jolla nahkiaisten kannattajien yhtä tärkeimmistä argumenteista voidaan vastustaa. Monet nahkiaisten kannattajat nimittäin puolustautuvat sillä, ettei nahkiaisia voi kritisoida jollei itse ole kokenut niitä ja sitä kautta ymmärtää, miten vapauttavaa ja mukavaa on päästä kiusaamaan uusia opiskelijoita. Samalla tavalla voisi joku hakkaajaisä puolustautua, ettei sellainen, jota ei ole hakattu, voi kritisoida lapsen hakkaamista, koska ei omaa kokemusta hakatuksi tulemisesta.

Kaikki ymmärtävät varmasti, että nahkiaiset ovat leikkiä. Mutta niinhän on koulukiusaaminenkin! (...ainakin aluksi) Se, että asia voidaan nähdä leikin kannalta ei poista sitä, että monia pelottaa tulla Sibikseen nahkiaisten takia ja monet jopa hakevat muualle siksi, että nahkiaiset kuulostavat liian hurjilta. Pitäisikö heille sanoa, että he eivät ymmärrä leikkiä (niinkuin "by the way" sanotaan monille koulukiusatuille) vai todeta, että eivät ole tarpeeksi hyviä sibikseen. Pitäisikö jo pääsykokeissa testata kykyä selviytyä nahkiaisista voittajina nahkakasteeseen asti? Mielestäni Sibelius-lukion tulisi olla avoin myös niille "nynnyille tyttöviulisteille" (joiksi eräs nahkiaisten puolustaja kutsui niitä, jotka jäävät tulematta sibikseen nahkiaisten takia) jotka ovat herkempiä, kuin nahkiaisten vaatimukset.

Toki enemmistölle, jotka nahkiaisista nauttivat on sääli, että nahkiaiset ovat kielletty opetusviraston taholta. Sitä en kiellä. Opetusvirasto kuitenkin aivan oiken haluaa tarjota miellyttävän opiskeluympäristön kaikille ja kantaa vastuunsa siitä mitä kouluissa tapahtuu silloinkin kuin koulun henkilökunta ei siihen pysty. Nahkiaiset on yritetty kieltää lukemattomia kertoja Sibelius-lukiossa, mutta siinä ei olla onnistuttu. Mielestäni tässä on koulun henkilökunnalla katsominen peiliin. Ei ala-ikäisten kersojen voida antaa päättää siitä, mikä on koulukiusaamista ja mikä leikkiä.

Vielä lopuksi sibishengestä joka on yksi kuuluisimmista sibis-illuusioista. Sibishekeä ei ole eikä sitä tule. Se on vain illuusio, joka on keksitty luomaan jonkinnäköistä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja perustelemaan tietyn koulun sisällä olevan ryhmän vaatimuksia. Sibishenki tarkoittaa koulussa olevan ryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka saa heidät viihtymään koulussa. Se ei yleisestä käsityksestä poiketen ulotu kaikkialle sibiksessä vaan sen ulkopuolelle jää suuri määrä opiskelijoita, jotka kokevat itsensä ulkopuolisiksi tai muodostavat omia porukoitansa. Sibishenki on vaarallinen tunteisiin vetoava sana, jota voidaan käyttää argumenttina mm. nahkiaisten puolesta, mutta todellisuudessa Sibelius-lukiossa ei ole sen parempaa "henkeä" kuin missään muussakaan keskivertolukiossa.

On perusteltua kutsua nahkiaisia koulukiusaamiseksi enkä voi olla ylpeä koulusta, jossa opiskelen, jos siellä suurin osa hyväksyy ilmiselvän koulukiusauksen.
-

Poissa Urpo Spok

 • Kosmisesti sitoutumaton
 • Ylihörhö
 • *
 • Boldly going nowhere
 • Pottermore: JinxLeviosa205
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...
« Vastaus #19 : Syyskuu 23, 2007, 01:30:14 »
Norssi kun on yliopiston, ei kaupungin tai valtion koulu, eikä jostain Opetusministeriöstä tullut käsky siis oikeastaan koske meitä.

Khm. Norssit ovat juurikin valtion kouluja, eivät kaupungin. Toimivat sikäli yliopistojen "alaisuudessa", että kuuluvat kasvatustieteelliseen tiedekuntaan ja opettajakokelaat käyvät harjoittelemassa tuntien pitoa norsseissa. Ennen norssit olivat ihan vaan valtion ja eivät kuuluneet yliopistoon. Norsseja on monta. Norsseja koskee Opetusministeriön kehittelemät määräykset siinä missä muitakin kouluja, mutta eivät kunnanvaltuutettujen päähänpistot. Kunnat sen sijaan maksavat norssista rahaa ja lupautuvat tarjoamaan norssille tietyn määrän oppilaita, jotta norssi pyörii sopivasti.

Itsekin olin juurikin eräässä norssissa, kaupungin muissa kouluissa päätökset oli jo tehty näiden ykkösten orjuuttamispäivien lakkauttamiseksi aikoja sitten. Suurin osa, kenen kanssa aiheesta tuli yläasteella juttua (eli aika moni), piti koulun valitsemisen aikoihin norssin orjapäivää negatiivisena vaikuttajana, kun piti valita norssin ja erään toisen koulun välillä. Joo, ei siihen kuollut, mutta ei se nyt mitään kivaakaan ollut. Mieluummin olisin pitänyt sekä sen että tuon orjakatselmuspäivän ihan normaaleina koulupäivinä. Ja tuohon orjakatselmuspäivään siis kuului tuon aiemmin mainitun tuolilla seisomisen ja itsensä esittelyn videolle lisäksi pukeutuminen, jonka teeman vanhemmat opiskelijat päättivät. Ja jos ei ollut teeman mukaisesti pukeutunut ja joku sattui ykköseksi tunnistamaan, sai kyllä halventavia katseita ja lausahduksia osakseen. Samoin, jos ei ollut näiden ihmiskunnan toivojen mukaan "tarpeeksi" teeman mukainen. (Meillä teema ei ollut mikään paha, urheilu, eli missä vain urheiluvermeissä sai tulla, mutta esimerkiksi verkkarit koettiin liian laimeana ilmaisuna ja sitäkin sai sitten kyseiset erehtyjät hävetä, että olivat laittaneet edes ne verkkarit ja yrittäneet näin osallistua teemapäivään. Huoh.)

Minusta ylipäätään nuo teemakuritukset, nasujaiset, orjapäivät ja muut eivät sovellu taikka ilmennä nykypäivän yhteiskuntaa. Tänä päivänä kun ei enää pidetä tuota "vahvat selviytyvät ja muiden joutaakin kärsiä" validina ohjenuorana, vaan pyritään siihen, että kaikilla olisi elämä yleisesti ja koulukin ihan kivaa. Krum the krummitus tuossa kertoi jo paljon asioita, joita varmasti tapahtuu myös muissa kuin Sibeliuslukiossa, jos näitä "perinteitä" edelleen ylläpidetään. (Kuten sanottua, Helsingin opetusvirasto ei nyt ole joku suuri poikkeama siinä, että on kieltämässä nämä tapahtumat, ne ovat poistuneet jo hyvin monista kouluista Suomessa ja täytyy sanoa että onneksi näin on).

Koko koulun kattavaa ryhmähenkeä ei synny missään koulussa. Ei missään. Ei edes Sibeliuslukiossa, ei mahtavissa Lyseoissa, ei lääkiksessä eikä Suuressa Ihanien ihmisten Ryhmähenkikoulussa. Ei missään! Eikä sitä mitenkään edistä se, että ihmisiä solvataan tai ajetaan ahdistaviin tilanteisiin. Ihmiset kyllä löytävät sen oman ryhmänsä ja se äänekkäiden, kauniiden ja rohkeiden puolue ei välttämättä ole edes koulun enemmistö. Uskallan väittää, että kaikissa koulussa on hyvin monta oppilasta, jotka paljon mieluummin jättäisivät nämä koulupäivän aikana tapahtuvat "hauskat" päivät pois ohjelmasta. Omien havaintojeni mukaan yleisimmin niiden säilyttämistä kannattavat ne, joiden oma "komennusvuoro" on tulossa ja jotka ovat kuitenkin joutuneet jo osallistumaan siihen "kärsimispuoleen". Ja kannattajien mielestä se päivä on yleensä ollut ihan kiva. Toiset pysyvät mieluummin hiljaa, kun pelkäävät ehkä näiden äänekkäiden tuomiota tmv.

Täytyy myös huomata, että usein vaikuttaisi eniten kivaa olevan niillä, jotka ovat "komentajien" kavereita tai muuten tuttuja. Kaikki eivät ole. Myös näiden ylempien kanssa samalla aaltopituudella oleminen auttaa asiassa. Kaikki eivät todellakaan ole sitäkään. Toisten "vitsit" saattavat siis olla luokkaus tai todella typerää kuunneltavaa ja koettavaa toisille.

Olen hyvin onnellinen siitä, että yliopistoissa ollaan sivistyneempiä. Tai ainakin niissä kolmessa korkeakoulussa, joissa tähän mennessä olen aloittanut (khm :D) on nuo "kastajaiset" olleet pääsääntöisesti järkeviä ja todellakin vapaaehtoisia. Niitä ei järjestetä pakollisen luennon luentotauoilla tai vastaavaa, jota taas lukiossa tapahtuu. Ja muutenkin tapahtumissa ei ole kukaan joutunut henkilökohtaiseen ahdistavaan tilanteeseen ja pilkkaa ja vitsejä on tehty enemmänkin yleisestä asioista (kuten vaikka kaupungin parkkeeraustavoista tai asuntopolitiikasta) tai vaikka tapahtumaa järjestävistä vanhemmista opiskelijoista. Lukioissa ilmeisesti ei ole kyetty tähän "ei ketään kiusaavaan" malliin ja ei varmaan kyetäkään, lukiolaisten kypsyyden tuntien, joten olisi ihan vain hyvä, jos koko tapahtumat poistuisivat pääsääntöisesti kouluista.

Illalla järjestettävät tapahtumat ovat ok, vaikkakin niistäkin saattaa seuraavana päivänä saada kuittailua, että "et hei ollu siellä". Mutta se on pienempi paha kuin se, että jonkun on jätettävä kokonainen koulupäivä välistä tai sitten oltava paikalla koko päivä ahdistuneena siitä, että mitähän mahtaa seuraavaksi tulla eteen.

Ei, minulla ei ole ikuisia traumoja lukioajoistani, ne olivat enimmäkseen ihan kivaa aikaa, mutta nuo päivät siitä olivat täysin turhia. En myöskään kuulu edes niihin kaikkein "ujoimpiin" friikkeihin, joiden "on syytäkin kärsiä", mutta silti onnistuin ahdistumaan noina päivinä. Ja se on minun mielestäni kaksi päivää liikaa, koska tuollaiset päivät voitaisiin myös jättää pois.
What would The Doctor do?

musca

 • Ankeuttaja
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...
« Vastaus #20 : Syyskuu 23, 2007, 03:18:38 »
Haluaisin nyt hiukan tarkentaa aiempia kommenttejani.

En tosiaankaan kiellä, ettei nahkiaisten aikana tapahtuisi ylilyöntejä. Niitä sattuu, ja se on todella ikävää. Ylilyönnit pilaavat nahkiaisten perusidean, jonka pitäisi tarkoittaa hauskaa yhteishenkeä nostattavaa tapahtumaa. Mitä tulee sibishenkeen, niin se ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki oppilaat ovat parhaita ystäviä keskenään. Jokainen sibisläinen kokee sen omalla tavallaan. Tähän täytyisi sisältyä se, että kaikilla on mahdollisuus valita osallistuuko nahkiaisiin. Sibishenki ilmenee myös esimerkiksi osallistumisena yhteisiin, vapaaehtoisiin tapahtumiin, kuten Finlandian laulamiseen eduskuntatalon portailla tai koulun konserteissa käymiseen.

Se, että joku ei osallistu nahkiasiin, ei tarkoita ettei hän ymmärrä leikkiä. On ihmisiä, jotka vain yksinkertaisesti eivät halua olla mukana nahkiaisissa. Kuten aiemmin sanoin, he eivät ole yhtään sen vähäisempiä sibisläisiä tai "nynnyjä viulistityttöjä". Sanon taas, että tiedän monien menevän tässäkin asiassa yli. On erittäin mahdollista, että jotkut oppilaat kokevat nahkiaiset koulukiusaamisena. Koulun tulisi kuitenkin olla paikka, johon on mukava tulla opiskelemaan ja tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin.

Siispä nyt tärkein asia tehtävänä on varmasti nahkiaisten kehittäminen parempaan suuntaan. Nahkiaisille voisi kehitellä vaikka säännöt, jotta ylilyönnit voitaisiin minimoida. Oppilaille pitäisi tehdä selväksi, ettei kenellekään mukaan haluamattomalle saa kuittailla poisjäämisestä, joka on täysin ja ehdottomasti tasa-arvoinen vaihtoehto osallistumisen kanssa. Nahkiaisten täysi kieltäminen on silti mielestäni turhaa, sillä se on suurimmaksi osaksi kiva tapahtuma, niin Sibiksessä kuin muuallakin.

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Nahkiaiset, nasujaiset, ökötys, mopotus...
« Vastaus #21 : Marraskuu 15, 2009, 09:38:43 »
Ai hertsyykkeli sentäs, millaisia jotkut tarinat täällä ovat olleet! Nyt nousivat meidän yläasteen pisteet suuresti minun silmissäni, täällä ei nimittäin ole ainakaan minun aikanani mitään tuollaisia harrastettu (onneksi, olisin varmaan saanut kauheat traumat ja tullut entistä hullummaksi). Seiskaluokkalaisia kylläkin kutsuttiin aika ajoin örsyiksi, mutta luulen tämänkin tavan olevan hiipumassa päin.

Lukiossammekaan ei ole mitään tällaista "tervetulolahjaa" ollut. Kaveriltani, joka opiskelee eräässä toisessa lukiossa täällä samalla paikkakunnalla kuulin, että heillä oli ollut juuri jotkut nasujaiset. Itse olin tosiaan aivan äimän käkenä hänen kertoessaan niistä, enhän itse ollut törmännyt niihin. Säästyinpähän niiltäkin :)
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 13, 2009, 16:27:45 kirjoittanut samettiina »
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.