Kirjoittaja Aihe: Frances Hardinge: Kärpästyttö  (Luettu 656 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Musca Mye

  • Ankeuttaja
Frances Hardinge: Kärpästyttö
« : Kesäkuu 15, 2007, 15:39:14 »
Tällainen eksyi käteeni hetken kirjastossa kiertelyn jälkeen.

"Isänsä kuoleman jälkeen orvoksi jäänyt Musca Mye pakenee kotikylästään Corpista, jonka ulkopuolella hän ei ole koskaan käynyt. Paluu entiseen käy hetkessä mahdottomaksi: kylän mylly roihuaa ilmiliekeissä, ja oppaakseen tyttö on vapauttanut kyläläisten vangitseman veijarin. Yhdessä kiehtovia sanoja viljelevän tarinankertoja Eponymius Clentin ja äkkipikaisen hanhensa Saraseenin kanssa Musca suuntaa kohti suurta Mandelionin kaupunkia.
Kaksitoistavuotias Musca osaa lukea, mutta valtakamppailujen riipomassa Hajonneessa Valtakunnassa kirjoja ja kirjaimia kohtaan tunnetaan suurta epäluuloa. Jollain kaupungin kolkalla toimii laiton kirjapaino, jossa painetaan vallanpitäjissä levottomuutta aiheuttaneita kapinallisia tekstejä.
Muscan kyky luritella tarpeen tullen valheita koituu onneksi, sillä vaarallisen kaupungin kadut ja kelluvat kahvilat vilisevät huijareita, pettureita ja luopioita. Kun Mandelionin kaduilla jahdataan salaliittoa suunnittelevia vehkeilijöitä, Musca hakee paikkaansa vallasta kamppailevien ammatikiltojen keskeltä. Samalla hän saa kuulla isästään, joka jätti vuosia sitten kaupungin taakseen tuntemattomasta syytä.
Kärpästyttö on englantilaisen Frances Hardingen esikoisteos. Kielellisesti ansiokas, hulvaton romaani on mielikuvituksen lennokasta juhlaa, jossa tartutaan haastavaan aiheeseen: miksi vallan väärinkäyttäjät tahtovat aina tuhota ihmisten oikeuden kieleen ja kirjallisuuteen?"

Takakansi sai minut kiinnostumaan, ja päästyäni kotiin ahmin kirjan kertaheitolla. Tämä nainen osaa todella kirjoittaa! Muscan tarinan näki todella silmiensä edessä. Hahmot oli keksitty hyvin, Clentin luonne oli nokkelasti kiero. Kärpästyttö nousi nopeasti yhdeksi lempikirjoistani. Onko joku muu mahdollisesti lukenut tätä kirjaa? Suosittelen!

-Musca Mye