Kirjoittaja Aihe: Alain de Botton: Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi  (Luettu 760 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Browey

  • Vuotislainen
Alain de Botton: Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi
« : Huhtikuu 21, 2007, 18:26:50 »
1920-luvun Pariisissa ilmestyi L'Intransigeant-niminen lehti, joka oli tunnettu tutkivasta journalismistaan, juoruistaan ja osuvista pääkirjoituksistaan. Oli myös tyypillistä, että L'Intransigeant esitti laidasta laitaan toinen toistaan vaikeampi kysymyksiä kuuluisilta ranskalaisilta. Eräs kysymys kuului:
"Amerikkalainen tiedemies julistaa, että edessämme on maailmanloppu, tai mantereestamme tuhoutuu ainakin niin valtava osa ja vieläpä niin äkillisesti, että satojen ihmisten kohtalona on varma kuolema. Jos ennustus vahvistettaisiin todeksi, miten luulette sen vaikuttavan ihmisten käytökseen aikana, joka kuluu varmuuden saamisesta mullistuksen tapahtumahetkeen? Ja lopuksi, miten itse käyttäisitte elämänne viimeisen tunnin?"

Kuuluisuudet vastasivat kysymykseen monella eri tavalla. Eräs ilmoitti haluavansa nauttia kauniista vuorimaisemista vielä kerran, toinen ilmoitti haluavansa pelata viimeisen kerran bridgeä, tennistä ja golfia. Kolmas vastasi, että elämä viimeisten hetkien tiimoilla alkaisi näyttää kauniimmalta ja ihanammalta kuin koskaan aikaisemmin. Tuo kolmas henkilö kirjoitti vuosikausien ajan pitkää romaanisarjaa, jonka kolme viimeistä osaa ilmestyivät hänen kuolemansa jälkeen ja joka oli kieltäytynyt elämänsä kuudentoista viimeisen vuoden aikana monista asioista, koska oli omien sanojensa mukaan kuolemaisillaan. Hän oli Marcel Proust, ranskalainen kirjailija, joka tunnetaan Kadonnutta Aikaa Etsimässä -teossarjastaan ja joka kuoli lopulta 51-vuotiaana, monien sairauksien uuvuttamana, marraskuussa 1922.

Brittiläinen filosofi Alain de Botton kirjoittama kirja "Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi" ilmestyi englanninkielisenä vuonna 1997, ja on kuin elämänoppaan ja elämänkerran sekoitus - se opastaa ihmisiä eri tilanteisiin yhden 1900-luvun merkittävän kirjailijan, Marcel Proustin, jalanjäljissä. Olisi kiinnostavaa kuulla jonkun mielipiteitä de Bottonin laajalti kehutusta kirjasta, jonka pohjalta BBC teki aikoinaan dokumenttisarjan, vaikka en uskokaan, että kovin moni onkaan kyseistä kirjaa lukenut.

Mitä mieltä olet siitä ja sen vastauksista käytännön kysymyksiin? Luuletko, että kirjan antamista neuvoista voi olla hyötyä elämässä käytännön tilanteissa, vaikka Proustin jälkeen maailma on muuttunut todella paljon? Mitä mieltä olit itse kirjasta? Oliko se innoittava vai tylsä? Itse pidin de Bottonin romaanista paljon, se oli ajatuksia herättävä ja mukaansatempaava, mutta siinä piili omat heikkoutensa. Luulen, että suuri osa kirjan antamista neuvoista eivät toimi enää tänä päivänä, koska maailma on kehittynyt valtavasti ja ihmisetkin muuttuneet. Tuollaisen teoksen lukeminen oli kuitenkin varsin mielenkiintoista, ja saatankin tulevaisuudessa lukea muutaman vastaavanlaisen kirjan. En kuitenkaan ajatellut lukea tänä vuonna suomeksi ilmestynyttä "Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi" -teosta uudestaan ainakaan lähiaikoina, sillä teoksen viimeisen lauseen mukaisesti parhaistakin kirjoista kannattaa päästää irti.Ja lopuksi: Kuinka sinä käyttäisit elämäsi viimeisen tunnin?
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 21, 2007, 19:45:11 kirjoittanut Browey »