Kirjoittaja Aihe: Jamibändit  (Luettu 679 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Lemmonleikko

 • Tom
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Velho
 • Soulshine!
  • Herra Hahmo
 • Tupa: Mary Sue
Jamibändit
« : Kesäkuu 09, 2007, 23:17:19 »
Jamibändit ovat omanlaisensa ilmiö rock-musiikissa - yhtyeitä, jotka nojaavat suunnattoman vahvasti soittajien keskinäiseen joustavuuteen ja virtuoosimaiseen soittotaitoon. Nimitys "jamibändi" tulee siitä, että live-esiintymiset taipuvat jamitteluksi. Jamittelu taas on sitä, että kappaleiden instrumentaaliosuuksia venytellään mittoihin, joita yhtye itsekään ei ennalta tiedä. Improvisaatiolla, raudanlujalla taidolla ja kyvyllä kuunnella sävyjä bändikavereiden soitosta on tässä valtava panos. Muuta kaikkia jamibändejä yhdistävää tekijää ei olekaan, mutta suurin osa niistä kelluu kuitenkin hippiajan perinteessä. Tämä ei ole ihme, sillä ensimmäisiä jamibändejä olivat '60-luvulla soittaneet Cream, Grateful Dead, Jimi Hendrix Experience ja Allman Brothers Band.

Nykyään jamibändiskeneä hallitsevat lähes suvereenisti etelävaltalaiset yhtyeet: Allman Brothers, Derek Trucks Band, Gov't Mule, Phil Lesh & Friends, Oteil & The Peacemakers, Gregg Allman Band, The Great Southern ja The Black Crowes. Tämä johtunee pitkälti siitä, että Allman Brothers on ainoa alkuperäisistä jamibändeistä, joka jatkaa linjallaan edelleen, ja käytännössä kaikki muut jamibändit ovat tavalla tai toisella kiinteässä yhteydessä Allmaneihin. Tästä johtuen ei Allman Brothersista voida liioin puhua enää pelkkänä yhtyeenä, sillä se on todellisuudessa kokonaisen rock-musiikin alakulttuurin ylin looshi. Ja lisäksi yhtye, jossa ovat koolla legendaarisen Allman-nimen alla suurimmat virtuoosit alalla juuri nyt.

Mutta mitenkäs, onko täällä muita jamibändejä tai jamimusiikkia kuuntelevia kuin minä? Mitkä ovat lempiyhtyeitänne ja miksi? Minkätyyppisestä jamimusasta pidätte eniten? Mikä jamimusiikissa on parasta? Onko se soittajien huippuun hiottu yhteensoittokyky, koko yön kestävät keikat (hei, Allman Bros soitti Fillmore Eastin sulkemiskeikalla iltakymmenestä puoli yhdeksään aamulla - keikka loppui kun siivoojat avasivat salin ovet ja auringovalo tulvi sisään!), suuret soittajalegendat kuten Duane Allman ja Eric Clapton vai mikä? Kertokee!


Itse on mainittava sen verran, että oli pakko tehdä tämä topsu kun kuuntelin juuri ostamiani Gov't Mule -levyjä ja katselin Youtubesta ensin heidän ja sitten alkuperäisen Allman Brothersin liveottoja (Duane ja Berry Oakley ovat esikuviani) ja mieleni kovin herkistyikse.
"You don't have to be black to be a nigger. Being born penniless also makes you an outlaw." -Ronnie van Zant
         Row, row, row thy boat gently down the stream. Oh Charon, hast thou ever know'd that Death is but a dream?
Hyviä emme ole, pahoiksi emme halua tulla - olkaamme siis rumia!

Katariina

 • Ankeuttaja
Vs: Jamibändit
« Vastaus #1 : Heinäkuu 11, 2007, 23:27:47 »
Minä en yleensä jaksa kuunnella jamibändejä. En myöskään osaa jamitella itse millään tasolla /soittimella (paitsi rumpuihin voin mennä!), päästä puuttuu jokin pala siltä kohtaa.
Kun jamitteluista kovin harvoin tuntuu irtoavan mitään hyviä melodioita. En ole koskaan ollut fiilistelymusan ystävä. Selkeät melodiat vaikka olisi muuten kuinka hämyily-progevaikutteista musaa, kiitos! Täytyy kyllä kunnioittaa bändien soittokykyä, on varmasti aivan omanlaisensa tilanne tuo. Bändille siis varmaan hauskaa, mutta kuuntelijalle voi jäädä taustamusiikiksi. Varsinaisella oikean hyvin soittavan bändin jamikeikalla en kyllä ole päässyt käymään, tunnustan. Täytyy varmaan ottaa missioksi.

Poissa Audra Dancer

 • Sir Emilia Sarkington
 • Vuotislainen
 • Gaze the Haze
  • Livejournal
  • Vainajala.org
 • Pottermore: HazelNight52
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Jamibändit
« Vastaus #2 : Maaliskuu 08, 2010, 03:01:54 »
Yhyy, en allekirjoita Katariinan ikivanhaa viestiä ollenkaan. Tykkään jamitella itse kaikilla mahdollisilla käsille sattuvilla soittimilla (se mikä tekniikassa hävitään, korvattakoon innolla, inspiraatiolla ja improvisoinnilla), eritoten nyt lyömäsoittimilla (viime viikolla jamiteltiin kaverin kanssa yhdellä rumpusetillä), puhaltimilla ja kosketinvehkeillä sillä niistä lähtee kivoimmat soundit tämän kätösissä. Eikä improvisointihoilauskaan huono homma ole, ensinkään. Olishan se kiva jos ois oikein kovasti taitoa ja voisi jamitella halki kesäisen yön jossakin valonhämyisessä paikassa. Jamittelu on hauskaa ja hienoa (ja varmasti myös taitoja kovasti kehittävää) puuhaa, siispä rispektiä niille jotka sen taitavimmin taitavat.

Mitäs sitten tulee kuunneltua? Juurikin kaikkia Lempo-sedän mainitsemia vanhempia jamibändejä (paitsi ABB:tä, mutta sitäkin voisi joskus koittaa). Kuunnelluksi tulevan jamimusiikin tyypit käyvät tästä listasta myös seangen seleväksi, eli just hippiaikojen rockiahan se. Parastahan jamimusiikissa on monetkin asiat, esmes soittajien ylimaallisen taitavuuden lisäksi mukana oleva fiilinki ja lataus jota biiseistä löytyvi. Tämän taas aiheuttaa mitä luultavimmin juuri ennalta suunnittelemattomuuden elähdyttävyys ja improvisaation ilottelut ja se yhteensoittamisen jalo taito. Mahtavaa meiningöintiä se, taitajille nostelkaamme hattujamme.

- Moondancer, takinkääntäjä