Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #7 - Dursleyt  (Luettu 7836 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #7 - Dursleyt
« : Lokakuu 28, 2002, 22:38:47 »
NEO#7 Dursleyt

Dudley -> materalismin korostaja -> liikemiesihminen -> kykenemätön spontaaniuteen ja luonnolliseen tunteiden ilmaisuun -> Dudda
Vernon -> "vanha puu" -> matemaattisesti lahjakas -> tunteiden osoitus vaikeaa
Petunia -> kukka -> idealisti, joka joutuu usein pettymään -> kärsimätön ja impulsiivinen -> Petunia symbolisoi vihaa ja katkeruutta
Marjorie (Marge -täti) -> helmi

Kuinka huvittavaa onkaan, että Dursleyn perheen nimiä katsellessani jouduin hankkimaan uuden lähteen. Tämä tuntuu niin sopivalta, kun kyseessä on jästiperhe, jossa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä vaikka huhu toisin kertookin. No joka tapauksessa, Dursleyn perheen kohdalla tein siis poikkeuksen lähteissäni ja tutustuin heihin eri tavalla.

Dudley, Harryn serkku, joka on kuin pieni porsas ja selkeästikin oman edun tavoittelija on nimensä mukaisesti materialismin korostaja. Kuten olemme huomanneet, Dudley on tv:n orja ja omistaa jopa PlayStationin, vaikka siitä onkin noussut äläkkä että eihän se ole mahdollista. Mutta kuitenkin, se kertoo jotain oleellista Dudleyn ja hänen nimensä yhteydestä. Olen aikaisemminkin sanonut, että lapset tulevat vanhempiinsa ja Vernonhan on prassaillut autollaan ja työpaikallaan enemmän kuin laki sallii. Se käy yksiin Dudleyn materialismin ja liikemieskykenevyyden kanssa. Kykenemättömyys spontaaniin toimintaan ja luonnolliseen tunteiden ilmaisuun tekee hänestä entistäkin vastenmielisemmän, sillä helpompaa olisi asioida ihmisen kanssa jota ei arvelluta hänen jokainen liikkeensä ja kykenisi normaaliin toimintaan, kuten kättelemiseen ja niin edelleen. Dudley tulee myös paikan nimestä, Dudda ja etenkin termistä Duddan tyhjennys. Huvittavaa kyllä, sillä minusta nimi sopii Dudleylle kuin nyrkki silmään tai nenä päähän. Brittien "dud" tarkoittaa tylsää ihmistä, miten ihanaa..

Vernon, setä joka ei ole Harryn verisukulainen, tarkoittaa vanhaa puuta. Oletetaan, että kyseessä on hyvin iso puu, nimittäin eikös tuo alttius lihavuuteen tule myös geeneissä eikä Vernon itsekään niin pieni taida olla. Vernon nimi kertoo kantajastaan samankaltaisia asioita kuin Dudleyn nimi omasta kantajastaan. Vernonin matemaattinen lahjakkuus on rinnastettavissa liikemieskyvykkyyteen ja molempien nimien kantajille luonnollisten tunteiden ilmaisu on hankalaa. Tietenkin Vernon on huutanut naama punaisena Harrylle, mutta sehän ei ole luonnollista vaan täysin epäluonnollista raivoa, mikä taas onnistuu Vernon-nimen kantajalta vallan mainiosti.

Petunia, joka on kukka kuten sisarensa Lily (lilja), ei mitenkään yllätä analyysillä idealistista, joka usein joutuu pettymään koska muut eivät yllä hänen tavoitteisiinsa. Petunialla on pakottava tarve tehdä Dudleystä unelmalapsensa, ja sehän tarkoittaa hyvin ruokittua lasta. Petunialle oli suunnaton isku, että terveydenhoitaja puuttui hänen tapaansa kasvattaa ja huolehtia lapsestaan. Petunian taipumus kärsimättömyyteen ja impulsiivisuuteen osoittaa taipumuksen helppoon raivostumiseen ja äkillisiin kohtauksiin. Kun Lily yllättäen paljastui noidaksi, oli se Petunialle suunnaton katastrofi ja on hänen tapaistaan laittaa välit poikki kun sisar ei sovikaan hänen idealistiseen perhekäsitykseensä. Harrylle taas ei edes anneta mahdollisuutta sopia hänen käsityksiinsä, sillä onhan hän ties minkä velhon ja mukamas-noidan jälkikasvua ja vielä orpo! Eihän sellainen sovi ollenkaan. Siinä missä Lily symbolisoi puhtautta ja viattomuutta, on Petunia vihan ja katkeruuden kukka. Ja onhan Petunia katkera sisarensa lapsena saamasta huomiosta, miksi ei olisi..

Marge-täti on hulvaton, mutta ah niin raastava kokemus Harrylle. Margen nimi on oikeasti Marjorie, joka tarkoittaa helmeä. Huvittavaa sinänsä, sillä Margen ollessa Vernonin sisar ja näin ollen ei mitään verisukua Harrylle, on hän taipuvainen pyylevyyteen ja pyöreyteen kuin helmi konsanaan. Helmi tuo esiin mielestäni myös tuon taipuvuuden materialismin kannattajaksi ja etenkin intohimon rihkamaan, ei sillä että helmet olisivat rihkamaa, päin vastoin, mutta kuka on sanonut että Margella olisi mitään aitoa?

Teoria Dursleyistä on ehkä hankalin tähän mennessä, sillä ollakseen jästejä, heillä on hyvin jästimäiset nimet. Mielenkiintoista on, että Petunialla ei näennäisesti ole mitenkään erityistä merkitystä, vaikka juuri hänen sisarensa oli noita. Sen sijaan Vernonin ja Margen, täysin normaalien jästien, nimillä on molemmilla merkitystä. Vernonin vanha puu ja Margen helmi voisivat ihan hyvin ilmaista taipuvuutta maagiseen maailmaan. Voidaanhan ajatella, että Vernon on vanhan, mutta magiansa kuihduttaneen suvun taimi josta on kohonnut jästipuu. Marge edustaa tuota samaa sukua veden ihmeiden kautta. Tällöin Dudleyn nimen merkitys, Duddan tyhjennys, voisi merkitä jotenkin Dudleyn uutta elämää, jästielämän tyhjentämistä ja magian jälleen löytämistä? Ja siitähän seuraisi varsin huvittava isku Petunialle, joka yrittäisi täysin palkein kukkia ja kukoistaa täydellisen perheensä kanssa. Ah.. kuinka nauttisinkaan siitä..

Poissa Sarah Musta

  • Lucius
  • Henkihörhö
  • Sukupuoli: Noita
Nomen Est Omen #7 - Dursleyt
« Vastaus #1 : Heinäkuu 15, 2003, 19:10:52 »
*pienellä äänellä* Dursley on kaupunki/kylä lähellä Rowlingin syntymäkaupunkia (Dursley: a town near J.K.Rowling's birthplace)
I'm not evil, I'm just better than you

Poissa Nibs

  • Vuotislainen
  • Sukupuoli: Velho
    • Hogwarts Refounded: Harry Potter-roolipeli
  • Tupa: Luihuinen
Vs: Nomen Est Omen #7 - Dursleyt
« Vastaus #2 : Huhtikuu 10, 2015, 18:55:00 »
Kuten Azkabanin vanki-kirjan tarinapolku todistaa, Potter-universumissa ihmisen vapaa tahto on illuusiota eli kaikki mitä tapahtuu on ennaltamäärättyä. (Sillä muutoin Harry ei olisi voinut pelastaa omaa henkeään ankeuttajilta tulavaisuudesta matkatessaan eikä siis ylipäätään elää sinne asti että lähti aikamatkalle. Ja muutoin ajankääntäjllä matkatessa pystyisi muuttamaan menneisyyttä sen sijaan että vain osallistuisi jo tapahtuneeseen tuolla tavalla eri näkökulmasta.)
Eli Rowling on ilmeisesti sisällyttänyt oman voimansa ja valtanasa Potter-universumiin kirjaimelliseksi, näkymättömäksi hahmoksi nimeltä Korkeampi Voima tai Kohtalo.

Tämä elementti tuossa universumissa vähän pelastaa muutoin hieman mauttoman tavan valita hahmoille, saatika kaikille hahmoille, persoonaan tai elämänvaiheisiin vahvasti merkitykseltään liittyvä nimi.
Meinaan oletusarvoisesti moinen lapsen nimeäminen olisi äärimmäisen epätodennäköistä universumin-sisäisesti, mutta koska universumin tapahtumat ovat ennaltamäärättyjä, tämä toimii. Ja olisi jossain määrin aidan ylitystä matalimmasta kohtaa hahmon luojalle itselleen - siis siitä huolimatta että tuollaisten nimi/hahmo-yhdistelmien tekeminen vaatii taustatyön tekoa. Tarkoitan siis kritiikkiäni siitä näkökulmasta, ettei hahmonluoja vaivaudu keksimään normaalisti itselleen mielekkäitä ja universumin-sisäisesti hahmon vanhempien mieltymyksiin sopivia nimiä vaan päättää ne hahmon persoonan ja elämänvaiheiden pohjalta. Mutta, koska universumin-sisäisesti kaikki on ennaltamäärättyä, sekin on periaatteessa okei. Mahdollisesti Rowling suunnittelit tuon kuvioksi alusta asti.

Mielestäni se toimii siis myös jästien kohdalla koska nämä ovat yhtä tärkeä ja olennainen osa universumia kuin taikavoimaisetkin. Eikä vähiten siksi että jästit muodostavat 99% siitä. En siksi ihmettele Dudleyn ja Vernonin nimien merkitysten monitahoisuutta verrattuna Petuniaan jonka sisko on noita. Vaikuttaisi minusta siltä että mikä korkeampi voima Potter-universumissa sitten päättääkään syntyvien ihmisten nimistä, ei pidä henkilön linkkiä taikavoimaisuuteen merkityksellisenä vaan keskittyy vain tämän henkilökohtaiseen rooliin näytelmässä nimeltä Elämä.

Kohtalon/Korkeamman Voiman olemassaollessa, kyllä nimi voi olla Potter-universumissa enne tavalla jolla se mitä ilmeisimmin useimpien hahmojen kohdalla on. Mutta toisaalta se voi yhtä hyvin olla vain nimi jonka tämän vanhemmat valitsivat koska pitävät kysiestä nimestä ja jäädä muutoin täysin merkityksettömäksi hahmokehityksen kannalta.

Itse henk.koht. en koskaan, edes Potter-universumiin, hahmoja luodessani nimeä niitä tuolla Rowlingin suosimalla tavalla. Tutkin kyllä harkitsemani nimen merkitystä jotten laittaisi aivan järkyttävän merkityksen omaavaa nimeä, mutta valitsen ne sen mukaan mitä kyseisen hahmon vanhemmat valitsisivat omina itseinään - en suuren Kohtalon näkökulmasta.
Joskus hahmojeni vanhemmat valitsevat nimen vain siksi että pitävät siitä ja silä on ylipäätään positiivinen merkitys, ja joskus he valitsevat sen halussa antaa nimi jonka merkitys kannustaa lasta parantamaan maailmaa tai sen mukaan mitä toivoisivat lapsestaan kasvavan. Mikään noista ei välttämättä tarkoita että nimi tai sen merkitys lopultakaan liittyisi hahmoni persoonaan tai elämänvaiheisiin. Etenkin, jos vanhemmat ovat valinneet nimen ensisijaisesti jonkun sukulaisen mukaan katsomatta lainkaan sen merkitystä. Joskus sattuvat liittymään, joskus eivät.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 10, 2015, 18:59:07 kirjoittanut Nibs »
X HOGWARTS REFOUNDED: HARRY POTTER-ROOLIPELI
Mitä pitivät sisällään vuodet 1980-1992 Potter-universumissa?
X OLD WEST TALES RPG - Minnesota 1875-1885
X PÖLLÖPOSTI - Harry Potter-blogi