Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter  (Luettu 7005 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter
« : Tammikuu 11, 2003, 16:55:18 »
NEO#41 - Rita Skeeter

Rita -> Rita lyhenne Margaritasta, ja muista rita -loppuisista nimistä -> Margarita on espanjalainen ja venäläinen muoto Margaretista -> Margaret johdetaan kreikan margarites sanasta, mikä tarkoittaa helmeä -> Pyhä Margaret kuoli marttyyrinä Antiokiassa 300 -luvulla -> odottavien äitien suojeluspyhimys -> kuningatar Margaret (Tanska) yhdisti Tanskan, Ruotsin ja Norjan 1300 -luvulla -> lat. ritus vapaasti suomennettuna seremonia, riitti
Skeeter -> skeet -ammunta, savikiekot -> tarkkuus -> mahdollinen latinan johdos -> "hän näkee"
kovakuoriainen -> Khepri = He Who Comes Into Existence -> auringon jumala, auringonnousu -> kovakuoriainen edustaa Khepriä -> Scarabaeidae
Ah, Rita Skeeter, tai meille suomalaisille paremminkin Rita Luodiko. Tämä ystävällinen ja kaikki huomioon ottava blondi, joka Päivän Profeetan kautta tuo kaiken kansalle julki. Hän, joka ei ärsytä ketään, ei tipan tippaa ;) Niin mitä hänen nimensä meille voikaan kertoa?

Rita on mitä todennäköisimmin lyhenne Margaritasta, joka taas on espanjalaisten ja venäläisten käyttämä muoto Margaretista. Margaret -nimi taas vuorostaan on johdos kreikan sanasta margarites, mikä tarkoittaa helmeä. 300 -luvulla Antiokiassa Pyhä Margaret kuoli marttyyrinä, ja hänestä tuli myöhemmin odottavien äitien suojelupyhimys. Kuningatar Margaret taas yhdisti Tanskan, Ruotsin ja Norjan 1300 -luvulla. Hiukan ehkä vapaasti hain myös merkityksiä latinasta, ja lähimmäs päästään sanalla ritus, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa seremoniaa ja riittiä. Rita on siis varsinainen helmi, jonka niskaan on kasautunut ainakin nimen perusteella aikojen saatossa paljon. Riititkin sopii Ritaan kuin nyrkki silmään, hänen ollessaan journalisti ja seremoniallisuuteen taas sopii hänen meikkinsä. Jymyjutuillaan hän tahtoo yhdistää tavallisen velhon maailmaan myös velhomaailman julkkikset.

Sukunimi Skeeter tulee melko selvästi skeet -ampujasta. Skeetammunnassa siis on kyse tarkkuudesta, ja ammutaan savikiekkoja. Tässä kohtaa Kaparin suomennos Luodiko on melkolailla täydellinen käännös, sillä tottahan toki Ritan työ on kuin ammuntaa. Välillä tosin kuin hakuammuntaa, mutta välillä hän osuu varmasti tarkasti maaliinsa ja saa jymyjutun. Latinasta haeskellen voidaan päästä lähelle "hän näkee" -merkitystä. Hänellä on siis kenties kyky nähdä loistava juttu, ja ampuu tarkasti maaliinsa.

Hänen animaagimuotonsa on kovakuoriainen, mikä ei ole merkityksetön sekään. Egyptiläisille kovakuoriainen edustaa Khepri -jumalaa, joka on auringon ja etenkin sen nousun jumala. Khepristä sanotaan näin: "He Who Comes Into Existence" eli "Hän Joka Syntyy". Kovakuorianen Khepera on siis jälleensyntymisen symboli. Nimi johdetaan sanasta kheper, joka suomennetaan "tulla joksikin", "rakentaa uudelleen". Sittiäinen, joka pyörittää lantapalloa, edustaa lähinnä siis auringon pyörimistä taivaan halki. Kuoriaisen tuleminen hiekasta kuin tyhjästä taas edusti auringonnousua. Kheprin pää oli kovakuoriaisen pää tai kovakuoriainen.

Rita Skeeter on kuvattu varsin naiselliseksi (lukuunottamatta hänen miehisiä käsiään), joten helmi hänen nimessään voi merkitä myös hänen kauneuttaan. Mutta yhtäkaikki se voisi nykyslangin huomioon ottaen merkitä sitä, että hän pitää omia ajatuksiaan ja juttujaan helminä. Lopultakin uskallan olettaa, että hän haluaa jutuillaan vain yhdistää kaikki velhot ja olla vilpittömän rehellinen. Hän ei vain ymmärrä sitä, että yksityisyys on välillä ihan hyväkin asia, eikä kaikkea voi kaikista kertoa. Tarkkuusammuntaansa hänen täytyisi siis vielä hieman hioa, mutta haluan olettaa että Hermionen temppu pistää hänet miettimään ja jatkossa hän kirjoittaa asiallisia juttuja. Tätä ainakin symbolisoisi kovakuoriainen auringonnousu -merkityksellään, Rita tulee nousemaan uudelleen huippujournalistiksi ja toivon mukaan tällä kertaa ajatuksella. Tällä hetkellä hän todellakin pyörittää käsissään lokaa ja lantaa, mutta kenties..


Kuu

  • Ankeuttaja
Rita Luodikosta
« Vastaus #1 : Tammikuu 15, 2003, 12:53:37 »
Oletteko ikinä miettineet tätä Rita Luodikon roolia vähän tarkemmin?
Meinaan vaan, että kun koulussa keskusteltiin (jälleen) Pottereista, niin aloin analysoimaan Rita Luodikon luonnetta ja syntyi seuraavanlainen miete:

Eli, kun Potterit tulivat markkinoille niin niitä kehuttiin maasta taivaisiin, ajateltiin että nyt saadaan lapset lukemaan ja kaikkea muuta. Mutta kun oli kehuttu tarpeeksi niin alettiin keksimään näitä "Potterit liittyvät saatananpalvontaan" etc. juttuja.
Rita Luodikohan on juuri samalainen! Hän kehui ensin Harrya miten milloinkin, mutat kun kehut eivät enää myyneet niin alettiin haukkua.

Mielestäni tuossa on suurikin yhteys, ja luulen Rowling halusi ottaa kantaa noihin lehdistön juttuihin luomalla Luodikon. Kommentoikaahan.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2003, 12:58:24 »
Ei ollenkaan huono huomio, ei todellakaan!

Niinhän se on, että ensin myydään tarpeeseen ja sitten kun tarpeeseen ei tarvitse enää myydä, myydään sensaatioilla ja tutkittavaksi.

Kyllä minä itsestäni huomaan joskus, että kun jotakin todella haukutaan ja herjataan, hommaan sen "jonkun" käsiini tutkiakseni että mikä siinä nyt on niin huonoa sitten.

Eli haukkuminen voi olla myös markkinointikeino. Kuten Luodikokin on sen huomannut, ja tässä tapauksessa myös muut =)

Tuulensisko

  • Ankeuttaja
Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter
« Vastaus #3 : Tammikuu 15, 2003, 16:26:34 »
Lainaus käyttäjältä: "kihweli"
Mielestäni tuossa on suurikin yhteys, ja luulen Rowling halusi ottaa kantaa noihin lehdistön juttuihin luomalla Luodikon. Kommentoikaahan.


Jos oikein muistan Rowling kertoi jossain haastattelussa, että oli suunnitellut Ritan jo ennen kuin hänestä tuli kuuluisa. Hänhän oli suunnitellut koko kirjasarjan valmiiksi jo ennen ensimmäisen ilmestymistä, mitä nyt pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta. Siis näin minä muistan.

jästirakas

  • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter
« Vastaus #4 : Toukokuu 17, 2007, 15:19:14 »
Olimme kerran taluttamassa ystäväni koiraa, kun otimme aiheeksi Harry Potterin. Halusimme ottaa puheeksi sellaisen, joka ei ollut kovinkaan ystävällinen. Päädyimme Ritaan. Keskustelimme todella "syvällisesti" tästä hahmosta, koska häneenhän sisältyy kaikenlaista sellaista mit'ä voi puhua jaaritella. Rita oli mielestämme kyllä aika ilkeä, mutta vaikka hän olikin hieman epäystävällinen kaikille. Hänhän vain halusi jotakin juttua niihin ei pelkkää jaaritusta kuinka ihminen on loistava ja kaikessa paras. Tai ehkä Ritan lapsuus ei ollut mikään menestys vaan jossa oli ylä ja-alamäkiä. Mistä sitä koskaan tietää. Ritan on  myös erittäin kiehtova hahmo, koska hänhän on oikea juorukello. Hän teki itsestään animaagin, joka ei ollut Ministeriön listassa. Hän halusi juttuja niihin joten hänhän teki sen. Salakuunteli ihmisten keskusteluja ja teki niistä meheviä juttuja. Hän myös käytto vihreää sulkakynäänsä, joka väärensi ihmisten sanomisia. (tämä huomattiin Harrysta tehdyssä jutussa)


Rita ei siis ole läpeensä ilkeä. Hän vain tahtoo juttuja. Mietimme myös ystäväni kanssa Ritan lapsuuteen liityvistä asioista(ilmoitin siitä jo aikaisemmin, mutta tässä on hieman liisää). Hänen vanhempansa saatoivat olla kuolleita ja joutui asumaan kauhean tätinsä kanssa, joka koko ajan löi häntä, mutta toisaalta hänen vanhempansa saatoivat kertoilla hänestä juttuja joita hän itse oli tehnyt ja joita katui. Hän kai halusi kostaa koko maailmalle mitä hänen vanhempansa olivat tehneet hänelle. Tai täti tartutti Ritaan tämän kauhean taudin, joka käski kirjoittaa kaikista pahaa. Tälläisia  asioita me mietimme yhdessä kaverimme kanssa. Jutteluun meni noin 2 tuntia jolloin me huomasimme jo olevamme hän ovellaan :D
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 17, 2007, 15:32:30 kirjoittanut jästirakas »

Annikainen

  • Ankeuttaja
Vs: Nomen Est Omen #41 - Rita Skeeter
« Vastaus #5 : Heinäkuu 26, 2007, 00:38:22 »
Mun on vaikea uskoa, että Rita haluaisi erityisesti olla rehellinen: Muistatteko neloskirjan, jossa Rita saapuu Three Broomsticksiin kuvaajansa kanssa ja törmää Ludo Bagmaniin? "'Disgraced Ex-Head of Magical Sports, Ludo Bagman... snappy start to a sentence, Bozo - we just need to find a story to fit it -" Rita on juorutoimittajan perikuva: vain skuupilla on väliä, ja mitä suurempi skandaali, sen parempi. Loppujen lopuksi hän tavallaan kehrää itselleen mainetta.

Olen myös kuvauksesta ymmärtänyt, että vaikka Rita pukeutuu ja laittaa hiuksensa naisellisuuttaan korostavasti, hän on oikeastaan piirteiltään melko ronski (jossain puhuttiin miehekkäiden käsien lisäksi tukevasta leuasta, joka näytti hassulta kiharoiden kanssa).