Kirjoittaja Aihe: Carl Barks  (Luettu 2283 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Luna Helmiina

 • Tonttu vain ei saa unta
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Älä häiritse! Luen Harry Potteria!
 • Tupa: Rohkelikko
Carl Barks
« : Heinäkuu 19, 2014, 21:06:38 »


  Vuonna 1901 vain muutamia päiviä Saksan viimeisen keisarin, Wilhelm toisen salamurha yrityksen jälkeen, eli 27. maaliskuuta, syntyi Yhdysvalloissa, Oregonissa yksi historian tunnetuimmista sarjakuvataiteilijoista, Carl Barks. Eli herra joka loi tuon ihastuttavan, monipuolisen ja käsittämättömän massiivisen paikan, Ankkalinnan monine asukkeineen.[/color]

  Carl Barksin oma elämä:

  Carl Barks kiinostui piirtämisestä jo nuorena ja piirsikin pilakuvia jo yhdeksänvuotiaana. Barksin ollessa 15-kesäinen hänen äitinsä kuoli ja Barks joutui keskeyttämään koulunkäynnin, koska heidän kotitilallaan oli paljon töitä tehtävänä, eikä ylimääräisiin työntekijöihin ollut varaa. Barksin piirtämisen tarve oli kuitenkin valtaisa ja niinpä kaikista työkiireistään huolimatta hän osallistui Landonin piirustuskoulun kirjekurssille, josta hänen todellinen piirtämisen halunsa vasta alkoikin. Noin kaksi vuotta myöhemmin Barks haki paikkaa pilapiirtäjäksi San Franciscoon, mutta hänen töillensä ei ollut kysyntää.

  Oli kulunut jälleen muutamia vuosia ja jo 20-vuotiaana, eli vuonna 1921 Barks solmi ensimmäisen avioliittonsa, tällöin Pertle Turnerin kanssa. He saivat kaksi lasta Peggyn ja Dorothyn, jonka seurauksena Barks joutui jättämään pilapiirtänän uran vain haaveiluksi ja keskittymään enemmän töihin toimiessaan muun muassa junakiskojen pulttaajana ja autokauppiaana. Sitten vuonna 1928 Barks sai vihdoinkin töitä unelmiensa alalta päästessään pilapiirtäjäksi Calgary Eye Opener -lehteen. Kolme vuotta myöhemmin Barks sai kyseisestä lehdestä vakituisen työpaikkansa ja pystyi näin panostamaan piirtämiseen täydellä höyryllä. Tiettävästi juurikin samoihin aikoihin Barks erosi vaimonsta Pertlen kanssa, koska he riitelivät usein johtuen siitä, että Pertlen mielestä Barks ei jättänyt heille tarpeeksi yhteistä aikaa piirtämiseltään.

  Joitain vuosia tämän jälkeen Barks halusi edetä urallaan ja alkoi etsiä uutta työpaikkaa ja kiinostui kuulessaan Walt Disneyn hakevan uusia käsikirjoittajia ja taiteilijoita. Barks lähetti yhtiöön näytteitä töistään ja sai kuin saikin töitä kyseisestä firmasta vuonna 1935. Seitsemän vuoden ajan Barks teki töitä apulaisanimaattorina ja gag-manina (vitsi-miehenä),  joka vastasi tarinoiden vitseistä. Vuonna 1942 Barks irtisanoutui ja lopetti työnsä animaattorina.

  Lopetettuaan työnsä animaatioalalla Barks jäi kotiin työskentelemään ja keskittyi vain ja ainostaan sarjakuvien työstämiseen. Samoihin aikoihin hän myös avioitui uudestaan, nyt Clara Balken kanssa. Aluksi heidän yhteinen elämänsä kukoisti ja Balk auttoi Barksia sarjakuvatöiden tussaamisessa. Pahaksi onneksi Balk oli kuitenkin viinan menevä ja saattoi humalassa ollessaan tuhota Barksin piirustuksia ja muuta omaisuutta. Niinpä tämäkin avioliitto päättyi vuonna 1951 avioeroon.

  Vuonna 1952 Barks ystävystyi näytteillepanijana toimineen Margaret Wynnfred Williamsin kanssa. Myöhemmin vuonna 1954 he avioituivat ja olivat yhdessä aina vuoteen 1993 asti, jolloin Margaret siirtyi haudan lepoon.

  1990-luvun alussa Barks sai oikeutetusti erittäin arvostetun Disney Legends -palkinnon, joka oli Disneyin kiitos ansioituneesta työstä Disney -yhtiön hyväksi. Vuonna 1994 Barks matkusti ensimmäistä kertaa ulkomaille ja vierailikin heti samantien yhdessätoista Euroopan valtiossa (Islanti, Norja, Tanksa, Suomi, Ruotsi, Puola, Saksa, Italia, Ranska, Hollanti ja Englanti).

  Barks kuoli leukemiaan vuonna 2000 ollessaan tuolloin 99-vuotias.

  Barks ja sarjakuvat:

  Vuonna 1942 jäätyään kotiin Barks alkoi keskittyä yksinomaan sarjakuviin. Hänen ensimmäinen täyspitkä sarjakuvatarinansa oli nimeltään Pluto pelastaa laivan (Pluto saves the ship). Eikä kauaakaan tämän jälkeen, kun Barks pestautui Western Publish Companylle, joka oli tuohon aikaan yksi suurimmista sarjakuvajulkaisijoista Yhdysvalloissa. Alkuvaiheessa Barksilla oli suuria vaikeuksia sarjakuvien luomisessa ja hän pyysi apua supersankarin Vihreän Lyhty (Green Lattern) luojalta Martin Nodellta kirjeellä.

  Barks alkoi kuitenkin kehittyä huimaa vauhtia ja jo vuonna 1945 olivat ehkä kaikkien aikojen legendaarisimmat tarinat Joulu Karhuvuorella (Christmas on Bear Mountain) ja Koralliluolan kummitus (The Ghost of the Grotto) valmistettu. Tuon ajan tarinat olivat kuitenkin lähes poikkeuksetta noin kymmenen sivun pituisia vitsisarjakuvia ja pitkät, hohdokkaat seikkailutarinat odottivat vielä aikaansa. Mutta vaikka Barksin tarinat olivatkin suurimmalta osin pitkiä, oli Walt Diesney's Comics and Sotries -lehti kuitenkin suosituimpia sarjakuvalehtiä juurikin Barksin tarinoiden ansiosta.

  Vuodet vierivät ja Barks julkaisi tahdikkaasti vain lisää tarunhohtoisia ja massiivisia tarinoita joihin lukeutui muun moassa Vanhan linnan salaisuus (The Old Castle's Secret),  Kulmikkaat munat (Lost in the Andes) ja Takaisin Klondikeen (Back to the Klondike)
  Näihin samoihin aikoihin myös nykyinen sarjakuvien suurmies Don Rosa alkoi lukea Barksin tarinoita.

  Barks käytti sarjakuvien tekemiseen paljon apunaan National Geographic -lehteä, sillä hän ei itse ollut ikinä poistunut Yhdysvaltain rajojen sisäpuolelta, eikä näin olisi muuten voinut kertoa kovinkaan seikkaperäisesti Ankkojen retkistä Euroopassa ja Aasiassa.
  Vuonna 1966 Barks jäi eläkkeelle sarjakuvien täyspäiväisestä tuottamisestaan, mutta ei kuitenkaan lopettanut työtään Disney -hahmojen kanssa kokonaan, sillä hän teki käsikirjoituksia tarinoihin aina vuoteen 1974 asti ja piirsi kansikuvia vuoteen 1969 saakka. Myöhempinä eläkepäivinään Barks maalaili Ankkatarinoihinsa pohjautuvia öljyväritöitä, jotka ovat nykyään arvoltaan jopa yli 100 000 dollaria. Suurimman osan kyseisistä maalauksista Barks kopioi suoraan kansikuvista, mutta mahtui sekaan myös ainoastaan tarinoihin pohjautuvia ennennäkemättömiä kuvia.


  Carl Barksin luomat hahmot Ankkalinnassa:

  • Roope Ankka
  • Hannu Hanhi
  • Karhukopla
  • Pelle Peloton
  • Pikku Apulainen
  • Milla Magia
  • Kroisos Pennonen
  • Kulta-Into Pii
  • Teppo Tulppu
  • Neiti Näpsä
  Lisäksi Barks on osallistunut monen muun Ankkalinnan hahmon luontiin jollain tapaa.


  Siinä pienimuotoinen esittely Carl Barksista mestari sarjakuvapiirtäjästä.

  Riittävätkö meriitit mielestänne "mestari" tittelliin, vai onko suomalainen kellarikerroksen sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlan täyttä rautaa verrattuna Barksiin?
  Olkaa hyvät ja kertokaa omat mielipiteenne Barksista ja hänen saavutuksistaan.[/i][/color][/quote]
  "Puh?"
  "No mitä, Nasu?
  "Ei mitään", vastasi Nasu hiljaa.
  "Tarkastin vain, että olet vielä ystäväni".       Helmiina -> Luna Helmiina