Kirjoittaja Aihe: Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana  (Luettu 1821 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Uine

 • Metsätähti
 • Hirnyrkki
  • Suomu.org
 • Tupa: Rohkelikko
Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana
« : Marraskuu 26, 2009, 11:02:17 »
Kokeillaash, saako tästä keskustelua aikaan. Jos ei onnaa, niin roskiin menee.

Onko teillä kokoelma sitaatteja, joita mieluusti viljelette ja heitätte sinne sun tänne? Missä törmäsitte näihin virkkeisiin tai lauseenpätkiin ensimmäistä kertaa, mitä ne teille merkitsevät? ÄLKÄÄ pelkästään luetelko lempisitaattejanne selittämättä niistä ja niiden taustoista mitään, sellaiset viestit menevät armotta roskiin. Tämä on kuitenkin keskustelu- eikä gallupalue - aina parempi, jos saatte aikaan keskustelua, tai jopa ystävällismielistä väittelyä, toistenne sitaateista ja niiden merkityksistä.

Avaan pelin mielestäni eräällä briljanteimmista lainauksista koskaan.

"This term of precisely eighteen months might suggest, that I am really a female elephant." - Friedrich Nietzsche

Olen takoituksella jättänyt lainauksesta sen keskellä pilkun kohdalla olleen "at least to Buddhists"-kohdan, sillä minusta sitaatti toimii vallan hyvin, ellei jopa paremminkin, ilman. Alkujaanhan lainaus on saksankielinen, mutta koska en osaa saksaa, käytän nyt englantia. Lause on myös suomennettu, muistaakseni suunnilleen näin (hakasuluissa omat lisäykseni): "Tästä [kahdeksantoista kuukauden odotusajasta] lukijan täytyy päätellä [ainakin, jos hän on buddhalainen], että olen sukua elefanttinaaraalle." Voin tarkistaa tarkan suomennoksen, jahka saan kaivettua oman painokseni Ecce Homosta muuttolaatikoiden keskeltä esiin.

Ecce Homo: How One Becomes What One Is (tai alkuperäiskielellä saksaksi: Ecce homo: Wie man wird, was man ist) on siis Nietzschen viimeinen kirja ennen tämän muutoinkin (etenkin loppua kohti) varsin pipipäisen ukkelin ns. lopullista sekoamista. Kirjassa ukkopaha lähinnä ylistää itseään ja analysoi tuotantoaan, nostaen paatosta ja mahtipontisia lauseita ylitsepursuavan kirjansa Näin puhui Zarathustra (saksaksi Also sprach Zarathustra) korkeimmalle mahdolliselle jalustalle. (Kannattaa Zarathustrakin toki lukea, jos jaksaa lukea varsin raskasta "profetaalista" tekstiä, se on kuitenkin klassikko.) Ecce Homon suomenkielistä versiota lukiessani lukion alussa filosofian tutkielmaa varten törmäsin tähän lauseeseen, ja se on kulkenut mukanani siitä lähtien. Siinä, missä muut yleensä lainaavat Nietzschen satunnaisia ns. fiksumpia ajatuksia, on minusta aina yhtä hauskaa heittää tämä absurdi sitaatti vastapainoksi tai kevennykseksi.

Poissa castlevania

 • Enterpricen kapteeni.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Nihilisti.
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana
« Vastaus #1 : Marraskuu 26, 2009, 15:32:08 »
Nietzschen parhaita sitaatteja on IMO "Gott ist tot."  Se kuvaa täydellisesti kristinuskon sikäläistä väistymistä tieteen edeltä, jopa sitä tiedostamatta. Nykypäivänä se ei ehkä sikäli ole aivan yhtä pätevä, mutta minuun se kyllä vaikuttaa. Ykköslainaus Nietschelta on kumminkin IMO "Ei ole olemassa faktoja, vain eri tulkintoja." Tuo on hauskaa pistää mihin tahansa kiihkeään väittelyyn.

Mark Twainilta on vaikka millä mitalla hienoja lainauksia:

"Quitting smoking is easy. I've done it a thousand times." Pitkään polttaneen olisi hankalaa olla eri mieltä.

"A banker is a fellow who lends you his umbrella when the sun is shining, but wants it back the minute it begins to rain." Rikkaan porvarin (tässä tapauksessa pankkiirin) vertauskuva.

"Be careful about reading health books. You may die of misprint." Turha opiskella kirurgiksi pelkällä teorian kokemuksella.

"Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first." Kyynistä, mutta totta. Tuon tykkään heittää itsesäälissä rypeville (kuten itselleni).

Yksi suosikkilainauksiani Wagnerilta, sekä kirjallisuuden että musiikin hallitsevalta mestarilta Reininkullan lopusta Logen sanat Reinintyttärille: "Ihr da im Wasser, was weint ihr herauf? Hört, was Wotan euch wünscht. Glänz nicht mehr euch Mädchen das Gold, in der Götter neuem Glanze sonnt euch selig fortan!"  Ironista, että jumalten mahtavuus Valhallan ansiosta, joka hankittiin vääryydellä saa heidät vähät välittämään Alberichiin, muihin nibelungeihin ja Reinintyttäriin kohdistetusta vääryydestä ja Loge lausuu nämä sanat ja lopulta on se, joka tuhoaa jumalat tulellaan.

Wagnerilta eräs toinen lainaus Parsifalista, mikä on koko mestariteoksessa Amfortasin ainoa toivonsäde: "Durch Mitleid wissend, der reine Tor, harre sein, den ich erkor." Tämä "myötätunnon kautta viisaaksi tullut houkka" on Parsifal ja lopulta hän tulee lunastamaan ennustuksen. Lainaus on kuitenkin kaikista voimakkain musiikin ja siten kyseisen johtoaiheen kera.

Sitten vielä Wagnerin taideteosten ulkopuolelta otettu lainaus, joka huvittaa minua aina. Suomeksi tällä kertaa, saksaksi sitä en ole valitettavasti löytänyt. Kun Wagner joutui myöntämään Nibelungin sormuksen ensimmäisen osan esittämisen erillään muusta tetralogiasta, hän kirjoitti teoksen johtavalle kapellimestarille seuraavaan kauniiseen sävyyn: "Näpit irti partituuristani! Se on neuvoni teille, hyvä herra, tai muuten teidät piru perii! Menkää lyömään tahtia laulukuoroille..." Aina kun ajautuu taiteeliseen keskusteluun, joka yltyy yltymistään, tämä on ehdottomia suosikkejani.

Tässä oli vain muutama, mutta katsotaan, jos jossain vaiheessa lisään jtn.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 26, 2009, 20:01:10 kirjoittanut castlevania »
"Oh, my offense is rank, it smells to heaven! It hath primal elder curse upon it; the brother's murder.

Poissa Arende

 • hahtuvahaave
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PotionGhost22203
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana
« Vastaus #2 : Tammikuu 03, 2010, 19:38:10 »
Mulla ei oikeastaan oo mitään tiettyjä sitaatteja, mitä toistaisin jatkuvasti. Veljen kanssa aina välillä vaan puhutaan keskenämme lähes pelkästään disney-sitaateilla :D Meijän keskusteluissa ei useinkaan siksi oo oikeastaan mitään järkeä :D

Ja jottei viestini jäisi ihan näin lyhykäiseksi, voisin heittää tähän vielä muutamia parhaimpia Disney-sitaatteja.

"Mut on muutettu lehmäks! Voinks mä mennä?"

Leffasta Keisarin uudet kuviot. Koko leffa on hienoja repliikkejä täynnä, mutta tää on ehdottomasti paras! :D Ja voi sitä riemua, kun satuin löytämään Pariisin matkallamme eräästä turistikrääsäkaupasta pienois Eiffel-tornin, joka oli lehmän muotoinen :D

"Minä sytytän kynttilät!"

Leffasta Prinsessa Ruusunen. Oikeastaan tämä on enemmän tilannekomiikkaa, mutta toistellaan veljen kanssa tuota toisillemme aina kun toinen tuntuu tekevän vähemmän kuin itse jostain kotityöstä. Kyseessähän siis on leffan kohtaus, jossa haltiakummit järjestelevät Ruususen syntymäpäiväjuhlaa ja haltiatar Fauna leipoo kakkua. Ensin Fauna yrittää laulaa reseptiä aineksille: "Munat, maito ja jauho", mutta toteaa sitten, että homma hoituu helpommin kun ainekset itse lukevat kirjasta: "tehkää niinkuin kirjassa sanotaan" ja lisää sitten vielä tärkeänä: "Minä sytytän kynttilät!".

Nyt tällä hetkellä ei mieleen kyllä tule muuta. Saatan tulla muokkailemaan tätä viestiäni sitten, jos muistan vielä muita helmiä :)
Ihana asia minusta on, et ihana olen vain

Dallas

 • Ankeuttaja
Vs: Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana
« Vastaus #3 : Tammikuu 04, 2010, 14:49:35 »
Näitähän löytyy! Voisin joistain leffoista tähän laitella jotakin.

The Hangover (Kauhea kankkunen)

Phil Wenneck: [his answering machine message] "Hey, this is Phil. Leave me a message, or don't, but do me a favor: don't text me, it's gay."
- Tämä on oikeesti niin mahtava! Vaikka itse tekstaankin ihan hirveesti, niin jos joku sanoo ottavansa yhteyttä myöhemmin niin yleensä pistän tuon sitaatin sitten perään. Ja kyllä, yleensä porukka uskoo ja soittaa ennemmin kuin tekstaa! Yleensä ne sitten kyllä ihmettelevät kun hajoilen puhelimeen, koska ei voi kun nauraa kun miettii että miten tehokas tuo on!
Alan Garner: "There's a jungle cat in the bathroom!"
Phil Wenneck: [phil walks into the bathroom, then hurries out] "Holy fuck he's not kidding. There's a tiger in the bathroom!"
- Joo. Pojat herää krapuloissaan hotellihuoneesta eikä muista mitään, ja Alan painelee vessaan. Ja huomaa että onkin saanut seurakseen tiikerin. Tästä on jotenkin muodostunut legenda, tälle jaksaa aina nauraa kun vaan mustaa sen kohdan leffasta.

Lisää Hangoveria täällä.

Pirates of the Caribbean

Barbossa: "You're supposed to be dead!"
Jack Sparrow: "Am I not?"

Jack Sparrow: "A wedding? I love weddings. Drinks all around!"

Jack Sparrow:
"Is this a dream?"
'Bootstrap' Bill Turner: "No."
Jack Sparrow: "I thought not. If it were, there'd be rum."
- Okei, eihän kaikkia voi listata PotCseista! Varsinkin Jackin sitaatteja saisi lukea ties miten pitkät pätkät, mutta laitoin tuohon muutaman hyvän jotka jaksaa hymyilyttää ja naurattaa aina kun katsoo kyseisiä leffoja. Nuo on varmaan myös tuttuja monille muille, mutta voin kyllä vielä erikseen selostaa ne kohdatkin tai laitella vaikka linkkinä juutuuppiin.

~~ Voisin kanssa tulla jossakin vaiheessa päivittelemään sitte.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 18, 2010, 12:01:42 kirjoittanut Taru »

Poissa Odotum

 • Poni
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Parhaat sitaatit ja tarinat niiden takana
« Vastaus #4 : Tammikuu 04, 2010, 15:28:48 »
Yksi hyvin mieleenpainuva sitaatti on Tove Janssonilta, tai itseasiassa Tuutikilta :-) .

"Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se on niin rauhoittavaa."

Tuosta minäkin olen saanut kyllä paljon mietittävää.
Toinen hyvä on:

"Ei ole temppu eikä mikään olla rohkea, jos ei pelkää." - Pikkumyy

Molemmat (ja ehkä vielä enemmän ensiksi mainittu) ovat oudon uneksuvia ja ajattelemaan pistäviä sitaatteja.
aaaaaaaaaaaaaaa lol