Kirjoittaja Aihe: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?  (Luettu 4774 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Lorainne

 • glottaaliklusiili
 • Hämykeiju
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: MoonMist
 • Tupa: Korpinkynsi
Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« : Huhtikuu 29, 2012, 18:02:19 »
Hämmentävän otsikon alle toivottavasti ei niin hämmentävä aloitusviesti.

Vannotko amerikkalaisten tv-sarjojen nimeen vai rakastatko brittiaksenttia? Onko muissa kuin englanninkielisissä sarjoissa aivan oma viehätyksensä? Onko sarjan kotimaalla ylipäätään mitään väliä?

Kaikki alkoi siitä, kun aloin pohtia omaa tv-makuani. Äkkiseltään ei tullut mieleen yhtään fiktiivistä amerikkalaista sarjaa, jota olisin seurannut säännöllisesti. Minkään muunkaan maalaisia sarjoja ei näin yhtäkkiä pätkähdä päähän. Brittisarjoja sen sijaan tulee mieleen aika liuta: Midsomerin murhat, Yorkshiren etsivät, Miranda, Isot ja Pienet, Vielä virtaa, Sydämen asialla, Vanha suola janottaa, Lewis, Puutarhaetsivät, Candlefordin postineiti, Kyllä Jeeves hoitaa, Ryhmä Pullman, Kingdom, Uusi Sherlock, Pokka pitää... En tietoisesti välttele muita sarjoja, mutta jostain syystä en ole jaksanut innostua yhdestäkään amerikkalaisesta sarjasta sen vertaa, että katsoisin ensimmäisen jakson, ja kuitenkin löydän itseni jatkuvasti tuijottamasta taas yhtä draamaa Yorkshiren nummilta.

Voi olla, että syy mieltymykseeni on pienestä pitäen jatkunut aivopesu lauantai-illan brittimurhasarjoilla. Toinen syy voisi olla luonnollinen kiinnostus Britanniaa kohtaan siellä asuvien sukulaisten vuoksi. Kolmanneksi rakastan brittiaksenttia - skoteista puhumattakaan. Olen myös huomannut, että brittien huumori puree minuun; he osaavat nauraa itselleen, mikä tekee komedioista yleensä hulvattomia - tästä hyvänä esimerkkinä loistava Miranda.

Tarkoituksenani on siis selvittää, onko tv-sarjojen alkuperämaalla kenellekään muulle näin paljon väliä, vai olenko ihan yksin oikkuineni.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 30, 2012, 17:43:56 kirjoittanut Lorainne »
Using the "are we", are we?

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 30, 2012, 15:45:02 »
Minulle ei taida olla vaikutusta alkuperämaalla.

Tällä hetkellä voisin karkeasti listata lempisarjani kolmeksi:
Merlin, brittiläinen sarja
Lemmen Viemä, saksalainen sarja
Gossip Girl, amerikkalainen sarja.
//Ai niin, ja Game Of Thrones toki myös! Sekä True Blood (vaikka en sitä tv-sarjaa enää seuraakaan). Toiseksi saksalaiseksi voisin mainita Poliisikoira Rexin jonka esittäminen on jo loppunut.

Seuraan monipuolisesti ja ainoa missä ehkä maalaisuus vaikuttaa on se, että mitään suomalaista tv-sarjaa en seuraa (tosi tv asia erikseen). Merlin, Game of Thrones ja True Blood ovat sitä genreä mistä olen eniten kiinnostunut. 16-18 aikoihin subilla esitettävät hupaisat saksalaissarjat ovat loistavaa viihdettä. Joukosta ehkä erottuu Gossip Girl, jonka kärryiltä putosin 2-3 tuotantokauden aikana, mutta jota haluaisin taas alkaa seuraamaan kunhan se alkaa.

//tämän hetkiset suosikit on kaikki vissiin brittiläisiä: Uusi Sherlock, Merlin, Doctor Who...
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 30, 2012, 22:38:25 kirjoittanut Prosper »

Poissa Nefgliniel

 • Puuton lehti
 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #2 : Toukokuu 01, 2012, 16:00:05 »
No en ole ajatellut niinkään sarjan alkuperämaata, katson jos se on laadukas ja mielenkiintoinen... (tosin tällä hetkellä en katso telkkaria juuri ollenkaan, säännöllisesti en vuorotyön takia ehdi seurata mitään ja sitten ei vaan huvita. Mutta mitä huumoriin tulee, niin kyllä se "kuiva brittihuumori" vaan iskee, ei sille voi mitään. :D

Poissa worldsayshello

 • Snivellus
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SnidgetDream29844
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #3 : Toukokuu 05, 2012, 11:58:40 »
Brittisarjat ehdottomasti! Niissä on sitä jotain joka puolestaan amerikkalaisista sarjoista jää uupumaan. Toki on olemassa muutamia loistavia sarjoja joiden alkuperämaa on usa, mutta ne eivät yksinkertaisesti vedä vertoja enkkusarjoille. Mikä saa minut katsomaan brittisarjoja? Sen enempää ajttelematta voin vastata brittiaksentti. Myös brittinäyttelijät ovat mielestäni yksitoista kertaa parempia kuin amerikkalaiset. Mutta asiasta kolmanteen kukkaruukkuun, syy intohimooni brittisarjoja kohtaan on kaiketi yleinen kiinnostukseni koko maata kohtaan.
 
Aikani kuluksi voisin luetella muutamia sarjoja joihin minulle on kasvanut jonkun asteen pakkomielle; Downton Abbey, Sydämen asialla, Tohtori intiasta, Yorkshiren etsivät, Lewis ja Emmerdale ymsyms.
"Honestly, woman, you call yourself our mother." -George Weasley

Poissa Fonel

 • Vuotislainen
 • Pottermore: ShieldNewt22494
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #4 : Toukokuu 05, 2012, 13:16:05 »
Kaikki lempisarjani ovat aina olleet amerikkalaisia. Pienestä asti on kuitenkin tullut katsottua amerikkalaisia, englantilaisia ja saksalaisia sarjoja lähes vuorotellen, lähinnä dekkareita kun äiti on niiden suurkuluttaja. Jotenkin mulla on aina vain vaikeuksia päästä sisään muihin kuin amerikkalaisiin sarjoihin, viimeisimpinä esimerkkeinä Uusi Sherlock ja Merlin, joita yritin katsoa mutta eihän siitä mitään tullut.

Saksalaiset ja brittisarjat etenevät ehkä liian hitaasti mun makuuni ja keskittyminen herpaantuu sillä aikaa. En tiedä miten asia oikeasti on, mutta musta tuntuu myös että näissä sarjoissa puhutaan vähemmän kuin amerikkalaisissa, mikä saattaa myös sekin vaikuttaa mielenkiinnon säilymiseen. Kuitenkin kun joku sanoo tykkäävänsä brittisarjoista olen salaa kateellinen ja miellän kyseisen henkilön jotenkin mielenkiintoisemmaksi ja ehkä jopa älykkäämmäksikin kuin jos tämä katsoisi amerikkalaisia ohjelmia.

Poissa Akai

 • In dreams
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Lumos!
  • Akai on dA
 • Pottermore: MarauderBlood107
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #5 : Toukokuu 06, 2012, 13:14:12 »
Kyllä, rakastan brittiaksenttia.

Tosin silläkin on rajansa, sellainen ylivongerrus ja väännähtely kuulostaa jo.. kummalliselta. :D Mutta siis suurin osa lempisarjoistani on kyllä amerikkalaisia, mutta leffoista löytyy sitten jo vähän enemmän brittileffoja, vaikkakin kyllä amerikkalaisuus taitaa niissäkin voiton viedä.

Juttu on ehkä siinä, että amerikkalaisissa tv-sarjoissa on vähän erilainen tyyli, ne ehkä aliarvioivat katsojaa enemmän, ja koska minä olen tälläinen "aivot pellolle ja telkkarin ääreen ->" tyyppinen henkilö, katson joskus melkeinpä melko typeriä ohjelmia.. :D Lempisarjoihini kuuluu kuitenkin esim. Glee, Täydelliset naiset, Greyn Anatomia... Brittisarjoista Uusi Sherlock on aivan mahtava! :D Samoin leffoissa, esim Holidayssa, rakastan sitä brittiosuutta. Ja yleisestikin Brittien saaret kiinnostaa paikkakuntana enemmän, voisin vaikka asua Lontoossa (sillä sehän on ehkä paras kaupunki koko maailmassa! <3), vaikka haluaisinkin kunnon Yhdysvaltojen sightseeing -reissulle ja kiertää kaikki Vapauden patsaat, Hollywoodit ja Niagaran putoukset...

Anteeksi viestin sekavuus, en jaksanut koota ajatuksiani kunnolla. :D
"Kautta Merlinin lötköimpien sepaluspöksyjen" - Ron, KV s. 251

Poissa Nimue

 • broccoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • I’m collapsing in stellar clouds of gas.
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #6 : Heinäkuu 30, 2012, 22:30:29 »
Brittisarjat. o/

Men Behaving Badly, Hertbeat, Skins, Merlin, The Office, Keeping Up Appearances, Sherlock... kyllä brittisarjat vievät. Ehkä mulla on oma ongelma useimpia amerikkalaisia sarjoja kohtaan, mutta minusta ne muistuttavat toinen toistaan aina vain enemmän. Mielestäni myös englantilaisissa sarjoissa huumori on jokseenkin älykkäämpää ja juonet eivät ole niin ennalta-arvattavia. Toki tämäkin vaihtelee sarjasta riippuen.
Brittiaksentti on myös hieno asia. Tosin esim. Skinsiä olen katsonut ilman tekstityksiä enkä saa mitään selvää Cookin puheesta. :D Ehkä se on osa sitä charmia, ei saa puheesta mitään selvää. xD
"You being all mysterious with your - cheekbones and turning your collar up so you look cool."

Poissa Merthur

 • ensimmäinen tähtilierihattu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: Merthur
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #7 : Heinäkuu 31, 2012, 10:44:40 »
Piti oikein tarkistaa missä maissa minun lempitv-sarjani on tuotettu.

Merlin on oikeastaan ainoa briteissä tuotettu sarja jota minä seuraan, mutta joka on myös samalla minun lempiohjelmani.
Vampyyripäiväkirjat, True bood ja Totuuden miekka ovat taas kaikki sellaisia ohjelmia, jotka on tuotettu yhdysvalloissa.

Joten voisin sanoa, että ohjelmien määrän perusteella sanoisin Amerikkalaiset sarjat, mutta kun lempiohjelmani on brittiläinen niin sen perusteella sanoisin brittiläiset sarjat, mutta minä taidan kaikesta huolimatta kallistua amerikkalaisten sarjojen puolelle.
Usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

Sab

 • Ankeuttaja
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #8 : Heinäkuu 31, 2012, 21:09:32 »
Good Wife, NCIS, The Walking Dead ja Castle ovat kaikki yhdysvaltalaisia sarjoja enkä paljoa muuta tällä hetkellä televisiosta sarjoja seuraakaan. Toki minulla on myös muutamia brittisuosikkeja, mutta lukumäärällisesti USA vie kyllä voiton, hyllyssäkin olevat sarjat ovat pääasiassa amerikkalaisia. Olen tottunut amerikanenglantiin kuulokorvallisesti ja illalla näkyy parhaaseen katsomisaikaan enemmän laadukkaita jenkkisarjoja kuin vaikkapa brittien tai skandinaavien vastaavia. Kotimaisista sarjoista en oikein pidä, vaikka Taivaan tulia yritinkin katsoa.

Oikeastaan muiden kuin englannin- tai suomenkielisten sarjojen tarjonta on melko surkea iltaisin ja huonosti digiboksin nauhoitusominaisuutta käyttävänä ihmisenä se rajoittaa mahdollisuuksiani seurata sarjoja siinä määrin huomattavasti, että minulla ei ole kovinkaan paljon vaihtoehtoja sen suhteen mitä katson televisiosta. Jos sarjaa näytetään illalla ennen kello kahdeksaa, en muista ikinä katsoa sitä, ja jos se taas näkyy kello yhdentoista tai kahdentoista jälkeen, olen jo siirtynyt koneelle.

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #9 : Heinäkuu 31, 2012, 21:37:30 »
Minäkin seuraan lähinnä jenkkisarjoja, koska niiden valikoimasta löytyy minua miellyttäviä paljon enemmän kuin brittiläisistä. Ikisuosikkini Frendit, Rillit huurussa, Good Wife, Mentalist, Gossip Girl, Glee, näin muutamana esimerkkinä. Brittiläisistä olen katsellut vain Skinsiä ja Merliniä, lähinnä siksi että ne kolahtavat kohderyhmääni. Emmerdalen kaltaisia sarjoja en voi sietää, amerikkalaisena esimerkkinä voisin mainita Päivien viemää. En jaksa seurata sarjaa, jos siinä ei tapahdu mitään, oli kieli mikä tahansa.

Oikeastaan muiden kuin englannin- tai suomenkielisten sarjojen tarjonta on melko surkea iltaisin
Täysin totta. Katselisin mielelläni ruotsin-, saksan-, ranskan- tai espanjankielisiä sarjoja, jos niitä esitettäisiin. Tosin muualla kuin jenkkilässä tuotetaan harvemmin sellaisia sarjoja, jotka kiinnostaisivat rajojen ulkopuolella (kuka katsoisi Salkkareita Ruotsissa, vaikka se Suomen katsotuimpia ohjelmia onkin?). Jokaisessa maassa tuotetaan paria draamasarjaa ja ehkä muutamaa poliisisarjaa, joita kansa seuraa, mutta niiden katsojaluvut muualla olisivat alhaiset.
Tämän lisäksi jenkkisarjat usein ovat laadukkaampia, koska niillä on laittaa enemmän rahaa sarjan tekoon (okei, kaikki eivät ole laatukamaa Jenkeissäkään, mutta suurin osa vientiin pääsevistä on).

Tuli mieleen, että joskus aikoinaan kun jaksoin Summeria katsella, siinä oli usein jotain ihan muita kuin jenkkisarjoja. Mitä muistan seuranneeni, oli pari brittiläistä ja yksi australialainen ja ranskalainen.

"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa vellamo

 • Puolihahmo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #10 : Elokuu 07, 2012, 15:30:06 »
Luulen, että minulla menee amerikkalaiset sarjat ja brittisarjat aika tasan. Brittisarjoista löytyy monet vanhat suosikit kuten Men Behaving Badly, Fawlty Towers, Black Adder jne. Ja dekkareista oon innostunut vasta viimeaikoina ja niissä britit on lyömättömiä. Tykkään kyllä myös jostain ruotsalaisista dekkareista. Jenkkisarjoista taas suosikeihin lukeutuu Frendit, SoA, Good wife, C.S.I. Miami, näin muutamia mainitakseni. Eli aika tasaisesti löytyy suosikkeja.

Varsinaisesti en mitään sarjaa seuraa tv:stä, meille hommataan boxeina ne mitä katsotaan ja loput jää sit katsomatta. Joskus ollaan nauhoiteltu digiboxille jotain sarjoja, mutta se kävi mahdottomaksi ajan myötä, kun nykyään meillä on boxi täynnä vaan lastenohjelmia.

On minulla kyllä jotain kotimaisiakin sarjasuosikkeja, tykkäsin aika paljon siitä hiljattain uusintana tulleesta Uutishuoneesta.
Huomenta maailma.

Poissa Bloody Princess

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #11 : Maaliskuu 24, 2013, 20:10:49 »
Suurin osa katsomistani sarjoista taitaa olla brittisarjoja, sattumalta tai syystä. Niitä on kuitenkin tullut tapitettua aika pienestä asti, koska äitini pitää todella paljon useammista brittisarjoista - sitä kautta lienen kasvanut niihin kiinni.

Kun kuitenkin hoksaan hyvän sarjan, alkuperämaalla ei ole minulle merkitystä. En ole mitenkään riippuvainen siitä, mitä kieltä tai millä aksentilla sarjan henkilöt puhuvat jos juoni ja sen kaverit ovat mielestäni kohdallaan. -> Mutta kuten sanottua, muiden kuin englannin- ja suomenkielisten sarjojen tarjonta voisi olla parempaakin eikä muita vieraskielisiä kuin englanninkielisiä sarjoja siis oikein tule katsottua. Televisiossa esitetyistä ei edes tule äkkiseltään mieleen muita kuin Serranon perhe ja yksi tai kaksi muuta espanjalaista sarjaa, lienenkö sitten huonomuistinen vai onko Suomen televisio oikeasti todella kapeakatseinen.

Pääasia on siis se että tv:n katseluni painottuu englanninkieliseen kastiin ylipäätään, vähän (tai paljon, mutta kun en halua kuulostaa Amerikka-rasistilta koska en sitä ole) enemmän britti- kuin jenkkipuoleen. Suomalaisia sarjoja en oikeastaan edes katso ellei nyt mitään Putousta lasketa, vaikka lasketaanhan se.

Poissa serpensortia

 • Aamu-usva
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Have a cup of tea.
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Amerikkalaiset sarjat, brittisarjat vai muu, mikä?
« Vastaus #12 : Maaliskuu 24, 2013, 20:29:34 »
Brittisarjat henkeen ja vereen :D. Rakastan niistä kuokuvaa tunnelmaa, outoa huumoria, teetä, rakastettavaa aksenttia, maisemia, brittiläisyyttä, teetä <3. Olen seurannut jos jonkinnäköisiä sarjoja, mutten oikein osaa jäädä niihin koukkuun. En suomalaisiin, amerikkalaisiin enkä edes brittisarjoihin, enkä muihinkaan. En vain osaa katsoa telkkaria säännöllisesti (niin kuin en osaa tehdä mitään muutakaan), mutta silloin, kun telkkarin ääreen satun juuttumaan, on toisessa päässä jotain brittiläistä; draamasarjoja, dekkareita, ruokaohjelmia, tosi-TV:tä, leffoja... kaikki käy! Usein TV:n ääreen jumittumiseen on syynä juuri ihana brittiaksentti, jota jään kuuntelemaan ja kopioimaan, tai ihana brittitunnelma, joka kutsuu kohteliaasti nimeltä ja pyytää istumaan teelle :'D. No eihän siitä brittiläisyyden kutsusta voi kieltäytyä.
Amerikkalaisista sarjoista hyviä ovat Frendit, Simpsonit ja jotkin satunnaiset hömpänpömpät, joita tulee katseltua kun aivot kaipaavat lomaa. Brittisarjoista en osaa sanoa, sillä voin vannomalla luvata, että aivan kaikki millä tahansa britti (tai irkku) -aksentilla varustettu materiaali menee läpi. En ole sinänsä amerikkalaisia sarjoja vastaan, mutta teinisarjat menevät yli. Siis minun kohdallani, eihän niitä olisi jos niille ei olisi yleisöä. Mutten vain jaksa ymmärtää sisää showta ja sähläystä... liikaa draamaa ja glamouria minulle!

-I'll shut up and put the kettle on.
"We'd apologize for being the best house...
But we don't really want to."