Kirjoittaja Aihe: Manga  (Luettu 67548 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

The Moon

 • Ankeuttaja
Manga
« : Helmikuu 28, 2004, 12:29:25 »
En löytänyt keskustula aiheesta, mutta jos jossain on niin...
Mutta, mutta. Eli, manga. Tämänhetkinen "muotivillitys."
Tuntuu, että kaikki piirtäisivät mangaa, lukisivat mangaa ja katsovat animea. Mistä tämä johtuu?
Voisitte siis kertoa:
Mitä mieltä olette mangasta/animesta
Miksi se on hienoa/huonoa
luetteko/piirrättekö mangaa


Itseeni manga ei ole oikein kolahtanut. Tarkkaan ottaen minua on ruennut ärsyttämään, kun kaikki piirtävät sitä. Ehkä se tosiaan johtuu siitä, että siitä on tehty tuo muotivillitysjuttu. (Tai, että olen aina inhonnut pokemonia :P) Mutta niillä on liian isot silmät ja outo nenä...


Siis: tarkoitin lähinnä tuon piirtämisen kohdalla tyylia jne.

//Muovimuoks: Animesta topic TV&elokuvat-osastolla
//Lae siirsi kirjallisuuteen

Kelpie

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #1 : Helmikuu 28, 2004, 18:38:50 »
Lainaus käyttäjältä: "Missy McSkotti"
Luen kyllä vaan W.i.t.c.h.-lehdestä mangaa.


Ja jos minun mielipidettäni kysytään, niin joku W.i.t.c.h.-lehti ei todellakaan ole mangaa. Käsittääkseni W.i.t.c.h ei ole japanilaisen taiteilijan tekemää. Eikä se edes näytä mangalta.

Itse olen tutustunut mangasta vain Ranma ½:iin, englanninkielisinä pokkareina vol. 24:seen saakka.
Netissä olen lukenut arcanaa, clippedwingsiä ja Your wings are mine:a, jotka taitavat kyllä olla pseudomangaa. Joku fiksumpi voisi valaista minua tässä.

Animea olen nähnyt Hellsingia 1-6 jaksot, the Cat Returnsin, Princess Mononoken ja Henkien kätkemän.

Eli aika suppeaa on tämä minun anime/manga tietämykseni. En itsekään juurikaan piirrä mangaa, mutta olen kyllä saanut vaikutteita esim. Zhenoan manga-kurssista.

Itseäni ei suinkaan haittaa juurikaan se että mangasta/animesta on tullut joku muoti-juttu, mutta tuollaiset "mä oon manga-fani ku mä luen W.i.t.c.h:iä" vähän pakkaa ärsyttämään. En kauheasti toivo että mangaa/animea suomennettaisiin lisää, sillä oma englannintaitoni ainakin on kohentunut huimasti tutustuessani noihin ylläoleviin ^.^
Mutta jos noita nyt urakalla aletaan suomentaa, niin kyllä minä ne itselleni hommaan. En silti pidä itseäni minään otakuna.

Asrun

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #2 : Helmikuu 28, 2004, 19:50:40 »
Mangaa ja animea? Jep jep. *nostaa kätensä ylös syyllisenä* Lempiharrasteitani. Luvs. *sydän*

'Aloitin' harrastukseni joskus parisen vuotta sitten, joten aika tuoreita tässä ollaan... Inu-Yashalla alkoi, ja Ranma 1/2:lla. (note: Inhoan edelleen syvästi suomennettuja Ranmoja. Ihan tökeröä touhua.) Lets thank Takahashi-san for that! *hooray*  No joo. Niin. Joka tapauksessa. Takahashista alkoi, ja laajentuu edelleen: Demon Diary, Pet Shop of Horrors, Under the Glass Moon, Wish, Cursed Sword (tjtn.), Fushigi Yûgi, se-manga-jonka-nimen-jo-autuaasti-unohdin, Shutterbox, Vision of Escaflowne, Gravitation... Siinäpä mangoja joita olen lukenut. Joku saatttoi unohtua, mutta sille ei nyt voi mitään. Animeista Rurouni Kenshiniä, Inu-Yashaa, Ranma 1/2, Pet Shop Of Horrosia, Gravitationia, Henkien Kätkemää, Mononoke Himeä, Totoroa,  Wolf's Rainia, Fushigi Yûgia ja Hamtoroa (xD Kyllä! Minä opettelen sen lopputanssin vaikka henki menisi!) on tullut töllättyä. Vau. Niitähän on melkein monta jo. ^__^

Minua viehättää animessa/mangassa...eh, en minä osaa sanoa. Monipuolisuus? Kaunis piirrustusjälki? Yksittäistä piirrettä on vaikea sanoa.  Kokonaisuus siis. (Ja shounen ai on aina niin päänräjäyttävän söpöä! *nosebleed*)

Mitä sarjoja suosittelisitte toisille? Minä tarjoan ehdottomasti mystisyydestä ja horrorista diggaaville Pet Shop of Horrorsia, niin animena kuin manganakin. Järjettömän hyvä. Ja shounen aita arvostaville Gravitationia. Se sarja on ehdottomasti parhaiten piirretty anime, ja musiikit on niin mielettömän hyviä ettei tosikaan.

No niin, kuokkaan joskus, pikkusisko häätää pois.

Ja vielä sanastoa:
Shounen ai= Pojat tykkää toisistaan ja pussailee ja halailee ja söpöilee. ^__^

firith

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #3 : Helmikuu 28, 2004, 19:58:58 »
Grah, käsitteet ovat joilta kuilta vähän hakosalla, valitettavasti, ja siksipä kuulee useiden sanovan: "Mä piirrän mangaa/animea". Ja molemmat ovat hiukan harhaan johtavia käsitteitä piirtää verbin kanssa, koska
anime = Japanilainen animaatio (haluaisinpa nähdä kun joku piirtää sitä, ehe ehe.)
manga = Japanilainen sarjakuva.
Eli käytännössä ei voi piirtää mangaa, jos ei ole japanilainen? *tuntee kun rattaat naksuvat päässä* Jos piirrän sarjakuvan manga-tyylillä, onko se mangaa vai sarjakuvaa joka on piirretty manga-tyylillä? Öh.
Ja sitten näkee netissä sellaisia sarjakuvia (online-sarjakuvia tai muuten vain jonkun tyypin piirtämiä), jotka on englanniksi, mutta mangan tavoin luetaan oikealta vasemmalle. :P Minusta mangan jäljitteleminen menee toisinaan vähän...yli.

Minä en ole paljoa mangaa lueskellut, mutta animea kyllä tuijotellut senkin eteen. En ole katsonut kovin montaa sarjaa, mutta suurimman osan katsomistani sarjoista olen katsonut loppuun. Tai en ehkä suurinta osaa. Kuitenkin, voi sanoa, että olen katsonut animea ja aion katsoa lisääkin. Minun kiinnostus alkoi tietysti Pokémonin myötä, ja viimeisin suuri rakkauteni on Hellsing. Siltikin, minulle sydäntä lähinnä on sarja nimeltä Jungle wa itsumo Hale nochi Guu. Siinä on jotain niin käsittämätöntä (=huumori), mikä kolahtaa minuun. Muita sarjoja joita olen nähnyt on Excel Saga, Sailor Moon, Dragon Ball Z, Magic Knight Rayearth, Digimon, pari kolmen minuutin jaksoa Di Gi Charatia, Saint Beastia kolme jaksoa, Narutoa peräti yksi jakso. Uuden vuoden lupaukseni on saada Ai no kusabia käsiini ja katsoa sitä. [TEHTY NYT!] Ja minä syntinen luopio en ole vielä nähnyt Henkien kätkemää. Se on hurjaa. Kyse ei ole siitä, ettenkö tahtoisi, vaan kyse on ajan puutteesta.

Eli pidän animesta, paljon. Mangasta en voi sanoa samaa, kun en ole lukenut niinkään.
Tämä animen tuijotteluni on tietenkin antanut vaikutteita piirtotyyliini, mutta en minä näe piirustuksiani kovinkaan mangahtavina/mangamaisina/mangatyylisinä/mitenikinäherratsenhaluavat.
Mutta jos en olisi ikinä alkanut katsoa Pokémonia, en olisi tässä kirjoittamassa tätä, enkä olisi läheskään niin avomielinen yaoin ja shounen ain suhteen kuin...köh, olen nyt. Ja ne joille nuo sanat eivät sano mitään, saavat miettiä sitä itsekseen tai kysyä Pyhältä Suolakurkulta.  Mitä minä selitän. o_o

Ellu

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #4 : Helmikuu 29, 2004, 20:43:57 »
Aa! Mangaa~~ suurin obsessioni vuodesta 1998. :3 Ensin rakastuin Pokémoniin, sen juonen takia.
Pidän animessa ja mangassa niistä juonista ja ihanasta piirrostyylistä. Animessa japanin kielikin on ihanaa. ^_^
Animea en niinkään paljon katso, olen nähnyt Pokemonia, Digimonia, Henkien kätkemän, Totoron, Inu-Yashaa, vähän Ranmaa ja vähän Sailor Moonia, Macross II:sta, Angelic Layeria ja Candy Candya.
Mangaa keräilen. Tähän mennessä olen lukenut Chobitsia, Ranmaa, Inu-Yashaa, Shadow Staria, Love Hinaa, Man of many facesia, Kingdom Heartsia, Sailor Moonia, Kenshiniä, Angelic Layeria ja Dragon Ballia. Varmaan jotain muutakin jota en muista.
Piirrän aikalailla mangatyylillä mutta sarjakuvia en saa aikaiseksi.
Minua ärsyttää se, että näistä tehdään muoti-ilmiö. Kun Aidot ja Alkuperäiset fanit ovat tutustuneet siihen kovalla työllä ja pitävät niistä oikeasti ja suurin osa on ylpeitä siitä että pitää jostain niinkin erikoisesta, niin tulevat muotipellet ja ovat muka faneja ihan vain siksi että se on in. ;_; Se on niiiiin väärin. Onneksi meidän koulussa ei sellaisia vielä ole.

EDIT: Tamperella asuville (tai kenelle tahansa joka siihen aikaan täällä pyöriskelee) tiedoksi että Vapriikin auditoriossa on ensi keskiviikkona (10.3.) kello 18 luento mangasta. "MA, taidehistorioitsija Mikiko Tokoyoda: Astro-pojasta Pokémoniin eli johdatus japanilaiseen sarjakuvaan." Tämä pallero on sinne menossa. ^^ Sinne on vapaa pääsy.

Hailie Jade

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #5 : Maaliskuu 06, 2004, 17:03:52 »
(Juu, witch ei tod. ole mangaa. Yksi kaverini kutsui sitä kerran animeksi, ja meinasin saada hepulin, mutta hän ei ollut vielä yhtään perillä asioista silloin)

I agree with you, brothers and sisters! Öh... *vilkaisee ympärilleen ja punastuu* Niin, tarkoitin vain, että olen samaa mieltä siinä, että on typerää tehdä animesta ja mangasta muotivillitys. Meidän koulussamme onneksi suurin osa elää vieläkin sellaisessa uskossa, että kaikki anime on hentaita tai lastenpiirrettyjä, joten minun ei tarvitse olla huolissani. Kyaa. Ja minä myös toivon, ettei meidän kouluumme enempää anime/manga-harrastajia ilmaannukaan, sillä minusta on kiva juuri niin, kun se on siellä vähän erikoinen juttu. Toistaiseksi.

Tässä välissä voisin kertoa omat mangasuosikkini: Mangaa on jonkin verran, vaikka yleensä katson animea... Yuu Watase on minusta hyvä mangaka, olen lukenut kaikkia Watasen sarjoja Imadoki!a lukuunottamatta (eli hyllyssäni on Fushigi Yuugia, Ceresiä ja Alice 19thia joka btw on mielestäni paras siksi, että Alice ei käy hermoilleni ainakaan niin paljoa kuin Miaka *insert rapid coughing* ja Aya). Angel Sanctuarya minulla on yksi osa, haluaisin lisää, sillä Kaori Yukin piirrostyyli on kaunis, ja sitten olen lukenut netissä mm. Narutoa, Yami no Matsueita, Bleachia... ja muita joita omistan ovat ainakin Inuyasha, jota olen ostanut aivan liikaa ottaen huomioon sen, että se toistaa pirusti itseään ja D.N.Angel. Olen tainnut joskus aiemmin toitottaa että D.N.Angel on ihana anime, mutta mangana se on minusta noin 1000x parempi. (All hail Yukiru Sugisaki!)

Piirrän myös mangatyylillä piirustuksia (crap). Yleensä ne yrittävät esittää jotain fanitaiteen oloista, harvemmin keksin omia hahmoja (lack of imagination, you see). Olen piirtänyt itsestäni ja kavereistani myös joskus kuvia ja ne tykkäsivät niistä. Olen kyllä näiden muutaman vuoden aikana parantunut huomattavasti; kun katson jtn seiskalla piirtämiäni piirroksia (olen nyt ysillä), ensireaktioni niihin oli kutakuinkin "OMGWTFBQQ!". Heh.

Rabastan

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #6 : Maaliskuu 06, 2004, 18:05:17 »
Lainaus käyttäjältä: "Claud Kishi"
Mitä muuten on hentai?


Hentai on pornograafista mangaa/animea (ainakin animea, en juuri nyt muista oliko mangalla omakin sana sille), joka ainakin japanissa on suosiossa. Esim. työikäiset miehet voivat lukea hyvinkin räävejä julkaisuja junassa matkalla kotiin työpäivän jälkeen. Jotkut manga-artistit alkavat julkaista myös omista sarjoistaan näitä hentai-versioita tarkoituksenaan lisätä myyntiään (näin suomalaisesta minua ainakin kummeksuttaa idea jostakin hyvästä sarjasta, josta sen luoja sitten tekee joitain erikoispornopainoksia). Yleensä hentaihin kuitenkin törmää netissä etsiessään esimerkiksi tietoa jostain animesarjasta.

Toivon, että joku sai selvää tuosta.

maniac

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #7 : Maaliskuu 06, 2004, 18:07:38 »
Lainaus käyttäjältä: "Claud Kishi"
Mitä muuten on hentai?

Hentai on japania ja tarkoittaa perverssiä. Hentai on siis K-18 animea.

Animea olen katsonut enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuoden. Lempisarjoja on Hellsing, Gravitation ja Yami no Matsuei. Mangaakin vähän lukenut, Gravitationia lähinnä. En oikein tykkää siitä, että animesta ja mangasata, tai Japanista yleensäkin on tullut jonkinasteinen trendi. Ehkä olen vähän elitisti, mutta ei voi mitään. Toivottavasti vain animen ja mangan saatavuus Suomesta helpottuisi.

Tykkään enemmän pirtää "normaalisti", mutta on varmaan jotain vaikutteita tullut mangasta.

Yönlilja

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #8 : Maaliskuu 07, 2004, 12:57:25 »
Yllätys yllätys: Minä(kin) olen kiinnostunut mangasta ja animesta, joskin tämä alkoi vasta vuoden 2003 puolella. Sitä ennen tiesin kyllä mitä on anime (kiittäkäämme jotain saksalaista kanavaa joka lähetti saksaksi dubattua Sailor Moonia joskus vuonna nakki ja perunamuusi ja varsinkin sitä edeltävää mainosta, jossa luki kissan kokoisin kirjaimin "SAILOR MOON ANIME") mutta en tiennyt, mistä sitä sai. Sitten muutimme, saksalaista kanavaa ei näkynyt enää uudessa kodissa ja kaikki vaipui unholaan.
Kunnes viime vuonna Messengerissä alkoi jonkinlainen innostus Fushigi Yuugia kohtaan. Tottakai se kaikki palautui mieleen, otin selkoa mitä tarkoittaa "manga" ja koukussa oltiin. Nykyään hyllystä löytyy monia CLAMPin sarjoja (Wish, Chobits, X/1999, Magic Knight Rayearth), Fushigi Yuugia, Demon Diarya, Ranma½:a, Inu-Yashaa, Dragon knightseja, Sorcerer huntersia, Fakea, Gravitationia ja herra ties mitä muuta. Kirjastostakin on löytynyt ihan mukavasti esim. Maison Ikkokua ja Cloveria. Animea omistan vain joitain Anttilasta ostettuja videoita ja kaverin polttamaa Fushigi Yuugia, en ole vielä sinne siirtynyt. Henkien kätkemä oli tietysti pakko-ostos.

Jaa että mikä siinä on niin hienoa että pitää maksaa itsensä joskus ihan kipeäksikin?
Monet ovat vastanneet "piirtotyyli". Minä näen siinä enemmänkin. Tarinankerronta on poikkeuksellinen länsimaiseen verrattuna, useat sarjat sisältävät tietoa japanilaisesta kulttuurista, animea toljottaessa oppii väkisinkin japania (ellei sarja ole dubattu) ja henkilöhahmot ovat usein mielenkiintoisempia kuin länsimaisissa sarjoissa. Tietysti piirtotyyli on upeaa ja poikkeavaa, varsinkin shoujossa, mutta hienokin piirtotyyli on ajanhukkaa jos tarina on puppua ja henkilöhahmot huonoja.

Hämmästyttävää kyllä, en varsinaisesti piirrä mangatyylillä, koska en piirrä lähestulkoon laisinkaan. Tosin silloin kun piirrän, hahmoni saavat monia shoujomaisia piirteitä, mikä sinänsä ärsyttää minua paljonkin. Mutta minkäs teet kun jonkinlainen suunta niille raapustuksille on keksittävä.

Minkä tyylinen anime/manga/pseudomanga sitten kolahtaa?
Shoujoa minä olen manga-alalla eniten suosinut, se vain tuntuu hieman selkeämmältä. Luulen kuitenkin että shounen toimisi paremmin animena, vauhdikkaat kohtaukset saisivat aivan uuden näkökulman. Shounen-ai kolahtaa siinä missä slashkin, eli suunnilleen etsin sitä ^^;;.

Huonoa animessa ja mangassa on sen järkyttävä hinta (jenkkikäännökset maksavat aivan tuhottomasti) ja vaikea saanti. Täytyy lähteä Helsinkiin vähintään Kamppiin asti (Goodfellows) saadakseen muutakin mangaa kuin Ranmaa ja Dragon Ballia suomijulkaisuna.

Jos joku ei tajunnut, mihin viittasin ylhäällä, hyvin pitkälle pääsee lukemalla Zhenoan mangatyylilläpiirtämiskurssin sanastoa.

EDIT: Unohdin vielä mainita, mitä mieltä olen mangan ja animen kasvaneesta suosiosta Suomessa. Mielestäni tämä on aika positiivinen asia, sillä suosion myötä animea ja mangaa ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa jostain ulkomaalaiselta sivulta. Dragon Ballin ja Ranma½:n suomennokset tietävät kohtuullisen hyvää ja tietääkseni Egmont olisi tuomassa myöhemmin muutakin mangaa Suomeen.

Ména

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #9 : Maaliskuu 07, 2004, 14:35:11 »
Lainaus käyttäjältä: "Susihukka"
Lainaus käyttäjältä: "Loimutar"
...ja mie piirrän ((myönnetään, myönnetään)) joka päivä animea/mangaa.
Jaa-a.
Piirrät animea, vai?
Missä studiossa olet töissä?
Paperille ihan tavallinen koulutyttö kun sitä tuskinpa piirtää. Olisin kyllä hämmästynyt, jos piirtäisi.
Oletkos nähnyt muitakin animeita kuin Pokemonin, Taikasoturit ja Sailor Moonin? :P
Kyllä olen nähnyt muitakin- ja onko se jotenkin outoa jos piirän anime-tyylisiä hahmoja ((joita keksin itse, omiin tarinoihin joita kirjoitan koneella)) kotona, ihan ilman mitään syytä tuiki tavalliselle paperille. Pitäisikö muka olla jossain ihmeen studiossa, että sitä saisi piirtää? Sano yksikin hyvä syy, miksei animea voisi piirtää kotona ilman mitään sen ihmeempää syytä, kuin että TYKKÄÄ piirtää anime/manga hahmoja.
   Ja yksi asia vielä, en usko että olen ainoa joka piirtää anime/manga tyylisiä piirustuksia. Tunnen monta ihmistä jotka piirtää niitä.
   
   En ole missään vaiheessa väittänyt, että olen ammattilainen niiden piirtämisessä, enkä ole myöskään väittänyt että osaan edes kunnolla niitä piirtää. Olen vasta ALOITTELIJA, mutta tyyli kehittyy koko ajan.

Ellu

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #10 : Maaliskuu 07, 2004, 15:37:22 »
Loimutar: Susihukka tarkoitti, että et luultavasti piirrä animea, koska anime tarkoittaa animaatiota, ja sitä harvemmin piirretään harrastelijapiireissä. Manga taas tarkoittaa sarjakuvaa, joten jos et tee animaatioita/sarjakuvia, et piirrä animea/mangaa vaan anime-/mangatyylillä. Pieni selvennys tähän väliin jos auttoi.

Ména

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #11 : Maaliskuu 07, 2004, 15:52:40 »
Lainaus käyttäjältä: "Ellu"
Loimutar: Susihukka tarkoitti, että et luultavasti piirrä animea, koska anime tarkoittaa animaatiota, ja sitä harvemmin piirretään harrastelijapiireissä. Manga taas tarkoittaa sarjakuvaa, joten jos et tee animaatioita/sarjakuvia, et piirrä animea/mangaa vaan anime-/mangatyylillä. Pieni selvennys tähän väliin jos auttoi.

Anteeksi jos ilmaisin itseni epäselvästi, mutta juuri sitä minä tarkoitin, että piirrän sillä TYYLILLÄ. Olen tottunut puhumaan siitä tuolla lailla sillä kaikki muut on tähän mennessä ymmärtänyt, mitä tarkoitan kun piirän animea/mangaa. Mutta kyllä minä välillä piirän ihan kunnon mangaa, siis sarjakuvia. Mutta ei kovin hyvälaatuisia ^^

Poissa Zhenoa

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
  • http://r2.missalie.net
Manga
« Vastaus #12 : Maaliskuu 07, 2004, 21:09:38 »
Loppumattomat krediittini niille jotka tässä ketjussa selvittivät mangan ja animen olemusta ja etenkin niiden eroja. Niitä harvemmin voi liikaa painottaa.

Mangaa on tullut harrastettua jo useamman vuoden ajan. 'Urani' alkoi synkistä ja verisistä sarjoista, viime vuoden sinnittelin söpöshoujolla, ja nyt palasin takaisin synkkiin ja verisiin. Arvostan sarjoja joiden tekemiseen on oikeasti käytetty aivojakin; mitään tyhmyydellä, slapstickilla tai pantsusaabisulla porskuttavia tekeleitä en jaksa sietää. Lista sarjoista joita absoluuttisesti inhoan, kammoan, kartan, vältän ja vihaan on paljon laajempi kuin lista sarjoista joista ihan oikeasti pidän -- mangaa kuitenkin tuotetaan niin suurella vauhdilla että suuri osa siitä on pelkkää puhdasta scheissea. Toki on olemassa puhtaita helmiä, kuten Utena ja 20th Century Boys, ja en minä niin kovasti elitismistä elä ettenkö voisi nauttia myös esimerkiksi Slayersistä.
 Piirrän kohtuuaktiivisesti, mutta en unissanikaan sanoisi sitä mangaksi. Toki nautin useista japanilaisista piirrostyyleistä niiden puhtaan kauneuden ja vaikuttavuuden takia, mutta silti haluan säilyttää tiettyä etäisyyttä niihin hardcore-animemagnapiirtäjiin jotka vain väkertämällä kolmion muotoisen suun hahmoilleen saavat luvan kutsua tyyliään mangaksi. Kultapienet, jos vaikka lukisitte hiukan erilaista mangaa ennen kuin menette niitä kuvianne postaamaan otsikoilla 'mangaihmisiä' tahi 'mun ekat mangat'.Tiesittekö, on olemassa useita eri tyylejäkin? Itse suosin esimerkiksi Tsutomu Nihein herkkää ja mustaa viivaa (voitte kokea sen esimerkiksi Blame!-sarjassa, joka on lääh).

En menisi missään tapauksessa väittämään että japanilainen sarjakuva olisi ehdottomasti parempaa kuin länsimainen. Mangassa on kuitenkin länsimaiseen verrattuna enemmän vaihtelua eikä se ole niin kaavamaista kuin perinteinen länsimainen (nyt emme laske mukaan esimerkiksi eurooppalaisia undergroundtekeleitä ja muita eksperimentaaleja, jotka enimmäkseen roxxor). Mangassa on usein enemmän vauhtia ja tunnetta, tai ainakin ne on kuvattu vauhdikkaammin ja tunnelmallisemmin.

Yhtä paljon kuin dissaan huonoa tuotantoa, dissaan fanaattisia anime/mangaharrastajia. Siis teitä. Ei, en sinua, en sinua tietenkään, kultaseni. Heitä. Kyllä sinä tiedät keitä tarkoitan. Henkilökohtaisesti minua ei jaksaisi pätkääkään liikuttaa jos/kun mangasta ja animesta tulee muoti-ilmiö, kaikki "piirtävät animea" (=kaksi viivaa joiden välissä on pallo, siis Isot MangaSimmut niiq) enkä enää voisi kulkea rinta polleana tietäen että harrastan jotain marginaalipiperrystä josta tavalliset tallaajat eivät ymmärrä mitään koska heidän mielestään se on vain banaalia piirrettyä ja piirretyt on lapsille ja sarjakuvat kans niiq.
Toivotan vain tervetulleeksi useat sarjojen suomennokset sekä mangahyllyt tavallisiinkin kirjakauppoihin, hinnat alenevat eikä minun tarvitse juosta puolen valtakunnan matkoja löytääkseni etsimiäni albumeita. Jos tosiaan haluaisin kokea itseni erikoiseksi niin aloittaisin tänne ketjun... noh, vaikkapa tanssipeleistä (olisi jo aikakin, ja sitten pääsen taas päivittelemään kuinka sekin on nykyään niin muotivillitys ettäh~).

Lopuksi viran puolesta mainos; Kupoli on mitä oivallisin keskustelupaikka animesta sekä mangasta kiinnostuneille, jotka olettavat osaavansa kirjoittaa ja ajatella samanaikaisesti.

[EDIT]
Uutisia, uutisia, kullannuppuseni. WITCH on *myös* mangaa. Japanilaiset eivät pitäneet pseudotyylistä joten piirtävät ilmeisesti sarjan uusiksi omia markkinoitaan varten. Pätemistarpeessa olevat voivat vetää tuosta hiukan legendaa.

Silver Dragon

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #13 : Maaliskuu 10, 2004, 21:24:04 »
Pitää tuohon kahakkaan -witch-ei-ole-mangaa-!- sanoa että siitä on ihan turha vetää hernettä nenään, vaikka joku sitä vahingossa mangaksi sanoisikin. Tekevälle sattuu ja virheistä oppii (sopii hartaasti toivoa...) Mutta vaikka kyseessä on italialainen sarjakuva, joka on todellakin ottanut vaikutteita mangasta, minäkin saatoin aluksi erehtyä. Onneksi en sitten ehtinyt täräyttää mitään peruuttamatonta, sillä monet nähtävästi ovat liiankin pikkutarkkoja siitä, mitä saa sanoa ja mitä ei. (olipas ilkeästi sanottu. häpeä!)
Samaan syssyyn sitten vielä siitäkin, että ihmiset ovat ehkä tottuneet puhumaan niin, että piirtävät anime/mangaa, koska termit tunnetaan paremmin, kuin pseudomanga jne. Näin ollen heppu saa itsensä ymmärretyksi puhuessaan varsinaisesta mangan piirtämisestä. No nyt riittää jo valitus... asiaa...
Mangasta pidän kyllä enemmän kuin animesta. Shoujosta tässä nyt pää osin aion puhua... Kuvat ovat vain niin ihanan yksityiskohtaisia.. tai siis useimmat puvut ja muutkin ovat sennäköisiä, että helposti tuohonkin rahassa uppoaisi omaisuuksia, jos niitä oikeasti teettäisi... Animessa kaikki nuo hienoudet karsitaan ja kuvista tehdään yksinkertaisempia, jotta studiot saavat animaationsa toimimaan vähemmällä vaivalla.
Omiin suosikkeihini kuuluu Fushigi Yûgi ehdottomana ykkösenä. ^_^ Se tarina vain osaa viedä mukanaan... Onko kukaan täällä lukenut sitä 9. osaa? (sen pidemmälle Suomessa niitä ei ole vielä ilmestynyt) Piirtäjä se keksii... ^_^'
Loput suosikkini koostuvat niistä manga sarjoista, joita olen kirjastoista onnistunut näppeihini saamaan, eli Ranma ½, Inu-Yasha, Magic Knight Rayearth, Caravan Kidd, Sailor Moon... on niitä muitakin sormiini joutunut, mutten ikimaailmassa muistaisi niitä kaikkia... Pidänhän minä Witchistäkin, mutta kuten jo hyvin tiedämme, sitä ei mangaksi lasketa. Tiedättekö, että siitä olisi tulossa tv sarjakin...? saamme sitten varmaan uusia viestejä, että -vähän-mä-oon-anime-fani-ku-katon-witchiä... -_-'
Minusta olisi loistojuttu, jos anime/manga fanien määrä nousisi. Markkinoillehan tuodaan sitä, mitä ihmiset ostavat. Helpottuisi samalla noiden albumien ostaminen. Toivon mukaan hinnatkin alentuisivat. Kukkaroni ei oikein tahdo kestää tätä harrastustani...

pilami

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #14 : Maaliskuu 11, 2004, 21:08:30 »
Hum, pakkohan minunkin oli tähän topicciin tunkea kun olen tätä niiin ahkerasti lukenutkin. :P

Itse tutuistuin mangaan jo muutama vuosi sitten kun löysin netistä muutaman mielenkiintoisen sarjakuvan. Lueskelin niitä aikani ja unohdin ne siitten. Minä(kin) tutustuin mangaan vasta vuonna 2003 paremmin, kun muutama IRL ystäväni ja mesetuttuni tutustuttivat minut siihen.

Ensimmäisen manga-albumini ostin Helsingin Akateemisesta. Chobitsia. Nyt olen lueskellut mm. Cardicaptor Sakura; Master of the clow:ta, Love Hinaa, Ranma ½:ta ja tottahan toki Fushigi Yûgeja. Manga hyllyssäni ei vielä ole kovinkaan montaa albumia, mutta eiköhän se pikku hiljaa siitä kasva, I hope.

Minusta on hienoa että mangaa suomennetaan, että jotkut jotka eivät todellakaan tajua englannista hölkäsen pölkäystäkään niin saavat sitä lukea. No, onhan mangaa käännetty muillekin kielille kuin Englanniksi, onneksi.

On totta että monet luulevat että kaikki manga & anime on vain pervoa ja seksististä, mutta ei kaikki manga todellakaan ole. On sellaisia mangoja joka on k-18 ja on kaiken ikäisille tarkoitettujakin. Minun biologian opettajanikin luuli että kaikki manga on pelkkää hentaita.

ayu

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #15 : Maaliskuu 13, 2004, 11:32:58 »
Minä rakastan mangaa!
Manga siis sarjakuvaa. Minä tutustuin mangaan yli 2 vuotta sitten, kun luin sanan manga hopeanuoli.comin sivuilla. Ihmettelin ja kyselin webasmerilta.
Selvisi, että manga tarkoittaa japanilaista sarjakuvaa. Minua tuo asia jotenkin jäi kiehtomaan enemmän ja halusin saada lisää tietoja siitä. Tutustuin googlen kautta mangatyylillä piirtämisen ohjeisiin ja tein omia hahmoja paperille. Minä piirsin myös mangan tyylillä omia örvelöitä. En muista pidinkö silloin pokemonista.

Mangaa olen piirtänyt siis yli 2 vuotta ja kohta alkaa näyttää jo tosi hyvältä. (vaikka itse sanonkin.)
Minä tykkään siitä, että mangat ovat mustavalkoisia. Poikkeuksiakin on.
Gon on värilistä mangaa, josssa ei ole tekstejä lainkaan ja ihmisen tilalla on dinosaurus.
Manga eroaa todella paljon länsimaiden sarjakuvista ja minusta se on hienoa, että japanilaisilla on oma tyyli.
Olen kiinnittänyt eniten huomioita hahmojen piirtämiseen. Ne ovat aina samannäköisiä ja niille sopii oikeastaan kaikki ilmeet.

Silmät ovat manga hahmoilla todella kauniit. Korvat on piirretty tarkemmin ja entäs nuo hiukset! Kauniin muotoisia ja ihanan värisiä, vaikka mangassa väri ei näy, kuin kannessa.

Minä omistan mangoja jonkinverran. Minulla on kaikki Chobitsit, 3 Ginga legend Weediä ja niitä, joita myydään suomeksi. Toivottavasti kokoelmani kasvaa.

Shikoku Gin

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #16 : Maaliskuu 14, 2004, 08:23:33 »
[Pakko lisätä tämä vielä; olen kuullut monen tyypperöisen suusta, että W.I.T.C.H. olisi mangaa. Ja se ei kyllä todellakaan ole.]

Niin, manga. Se on ihanaa, taidokasta japanilaista sarjakuvaa, mitä on manhtava lukea. Parasta mangassa on kaikki fanitettavat henkilöt. Jos mangasarjassa ei ole hyviä henkilöitä ja hyvä juoni, niin se juonikin tuntuu lattealta.

Mutta mutta. Meidän koulussa (tai edes tässä pikku kylässäni) ei varmasti ole montaa anime/manga-fania. En ainakaan tiedä kuin kaksi; minä ja yksi ystiseni (joista minä olen silti se suurempi! ^__^ No ei.). Se on kylläkin hyvä asia, ettei niitä ole montaa, se tuntuu näin jotenkin enemmän "siltä omalta jutulta", kun ei ole kauheaa Manga-Clubia pyörimässä joka paikassa ympärillä.

Ja minä kyllä piirrän mangaa (jos niitä nyt voi sanoa mangaksi, onhan ne aikamoisia tuherruksia, voi kyllä.) paljonkin. Se on niin kiehtovaa ja aika haastavaakin joskus, riippuu tietysti aiheesta. Mutta mieluiten piirrän Inu-Yashaa, Marmalade Boyta ja Hellsingia.

ja niitä lemppareita; Hellsing on tällä hetkellä se ihan ykkönen. Siinä on tietysti paljon aseita, tappamista ja uskonnolisuutta, mutta ne kaikki yhdessä tekevät siitä taidokkaan, omalaatuisen ja kiehtovankin. Ja vampyyrit, lempi fantasiaolentoni, tuovat toki plussaa. Sitten on Marmalade Boy, Inu-Yasha, Ayashi no Ceres, Weed, Digimon jne. jotka ovat myös tosi ihania manga(/anime)-sarjoja, joita on ilo seurata. Ja piirtää! ^^

Poissa Zhenoa

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
  • http://r2.missalie.net
Manga
« Vastaus #17 : Huhtikuu 20, 2004, 16:45:26 »
Lainaus käyttäjältä: "Bahz"
Vihaan mangaa ja animea. Siis todellakin vihaan. En vain tyydy inhoamaan, vaan vihaan oikein kovasti. Mangapiirrokset ovat rumia. Ihan hirveitä.

Ooh, mielipiteitä! Mielipiteet ovat hyviä, maistuvat aivan kanalle.. niin siis juu. Mukava saada näinkin suoraa kommenttia, ja vielä ilman esimerkiksi erään antianimeryhmän kehnoa liekittämistä.

"Vihata" on kyllä varsin vahva sana. Vihaatko sinä tosiaan, vai sanotko vain niin? Jonkintasoisena esteetikkona minäkin arvostan kauneutta, mutta en minä nyt rumaakaan vihaa, niin kuin sinä nyt ilmeisesti rumana pitämääsi mangaa. Haluaisitko kertoa meille miksi?

Tähän väliin pitäisi varmaankin lisätä se yleinen valitus, että anime ja manga ovat muutakin kuin suuria silmiä ja sakuraa, niissä on juonta, aah sitä juonta, aah niitä henkilöhahmoja, aah anime on elämä aah~ Ja p*skat. Anime ja manga ovat viihdettä siinä missä Onnenpyöräkin, on niissäkin puhdasta scheissea, vaikka joukossa helmiä onkin.

Tämä on toistaiseksi paras tapaamani animendissaus. Sisältää kiroilua ja muuta säädytöntä, omalla vastuullanne pastetkaa winamppiin. Mutta siinä on aivan mielettömästi pointtia.

Lainaus käyttäjältä: "Bahz"
Ja sitten jotkut ihmiset tulevat leveilemään minulle olemattomilla piirustustaidoillaan, piirtämällä näytiksi mangaa.

Nyt kun puhut mangapiirroksista, tarkoitatko niitä vasemmalla kädellä tehtyjä ruutupaperiraapustuksia jotka 'ovat' mangaa siksi, että kasvoissa on silmien tilalla isot pallot kahden horisontaalisen viivan välissä (löytyy kyllä muuten tämänkin foorumin taideosastolta, pahoitteluni), vai viittaatko kenties ihan ammattipiirtäjien töihin. En tiedä voiko esimerkiksi Yuki Kaorin Angel Sanctuarya sanoa rumaksi, vaikka joku DragonBall taas onkin mielestäni hyvin karkeaa.

Tyylejä on niin pahuksen monta, että vaatii aikamoista voimaa niiden kaikkien absoluuttiseen vihaamiseen. Voinhan minäkin vapaasti vihata kaikkea mahdollista kirjallisuutta, mutta en kyllä löydä siihen suoralta kädeltä yhtään hyvää syytä, vaikka toki inhoan ja dissaan hyvin useita kirjallisuudenlajeja ja -edustajia.

En haluaisi langeta "animeonelämä"-olioiden tasolle ja takoa päähäsi niitä animen ja mangan monia hienouksia, mutta tavallaan kommenttisi, ilman muuta, loukkaa minua sillä se asettaa erään varsin rakkaan harrastukseni kyseenalaiseksi. En minäkään pidä hevosista (mokomat pre-metwurstit!), mutta en koe ilokseni mennä trolliamaan heppatyttöjen ketjuihin. Uu, ja älä luule että kutsun sinua trolliksi, olet ehdottomasti asiallisin toistaiseksi tapaamani mangavihaaja.

Lainaus käyttäjältä: "Bahz"
Mutta tietysti tämä on vain minun mielipiteeni..

Ja sehän selittääkin kaiken :)

Bahz

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #18 : Huhtikuu 20, 2004, 19:02:39 »
Zhenoa, Kuten sanoit, on olemassa erilaisia mangatyylejä. No siispä vastaan sinulle näin: En vihaa kaikkea mangaa, mutta vähintäänkin inhoan (Siis niitä mangapiirroksia sunmuita, joita minä olen elämäni aikana nähnyt. Mukaanluettuna ammattilaisten työt, sekä ei-ammattilaisten työt) ja vastaus kysymykseen, että vihaanko todella joitakin mangatyylejä -Kyllä!  

Vihaan vähän liiankin monta asiaa, vaikka nyt aiheesta eksytäänkin.


"Uu, ja älä luule että kutsun sinua trolliksi, olet ehdottomasti asiallisin toistaiseksi tapaamani mangavihaaja."     Kiitokset tästä. :)

Poissa Zhenoa

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
  • http://r2.missalie.net
Manga
« Vastaus #19 : Huhtikuu 21, 2004, 19:21:03 »
Lainaus käyttäjältä: "Jack Sparrow"
Siis: Miksikä kutsutaan larppausta manga- tai animehahmoin? On olemassa myös muutamia nettisivuja tähän liittyen.


Öh, eiköhän se ole ihan vain normaalia larppaamista? Tosin jos siihen ei liity roolipelaamisia elementtejä, vaan pelkkää hahmon asussa poseeraamista, kyseessä on cosplay. Suomessa järjestäytyneestä cossaustoiminnasta vastaa Cosplay Finland -- kannattaa liittyä, siellä on hyvin mukavaa porukkaa <3

Poissa Mirame

 • Vuotislainen
  • http://miramii.livejournal.com
Manga
« Vastaus #20 : Toukokuu 16, 2004, 20:53:18 »
Osaisitteko suositella minulle mitään mangaa luettavaksi? (Vai onko suosittelulle oma topickkinsa?)
En ole lukenut mitään (mangaa) ja voisi olla kiinnostavaa "testata". :D
Minä en tahtoisi lukea mitään avaruus- tai muuta scifihömppää. Jotain muuta mukavaa, kenties jotain hauskaa ja muuten "draamaa". Eikö sellaistakin ole?
Ei mieluiten mitään mitä pitäisi tilata netistä (amazonista tai muualta, mutta kyllä voin jostain akateemisesta tilata.) Eikä mielellään japaniksi en osaa sitä sanaakaan. X)
ava by iita

Poissa Zhenoa

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
  • http://r2.missalie.net
Manga
« Vastaus #21 : Toukokuu 16, 2004, 22:49:54 »
Lainaus käyttäjältä: "Mirame"

En ole lukenut mitään (mangaa) ja voisi olla kiinnostavaa "testata". :D
Minä en tahtoisi lukea mitään avaruus- tai muuta scifihömppää. Jotain muuta mukavaa, kenties jotain hauskaa ja muuten "draamaa". Eikö sellaistakin ole?
Ei mieluiten mitään mitä pitäisi tilata netistä (amazonista tai muualta, mutta kyllä voin jostain akateemisesta tilata.) Eikä mielellään japaniksi en osaa sitä sanaakaan. X)


Tätä sivua skrollaamalla hiukan alaspäin on lista kaupoista Suomessa, joista takuuvarmasti löytää mangaa/animea. Suosittelen myös vilkaisemaan paikalliset kirjastot (esimerkiksi laittamalla hakukoneen aihehauksi "manga"), niistä yleensä löytää enemmän kuin uskoisikaan.
  Ensimmäisinä tuttavuuksina toimivat hyvin monet Rumiko Takahashin tuotokset, joista esimerkiksi Ranma½-sarjaa on saatavilla suomeksikin. Maison Ikkoku on kyllä henkilökohtainen suosikkini kyseisen piirtäjän sarjoista (komediallista draamaa, oikea helmi, löytyy usein kirjastoista!).

Tässä lisäksi melkoisen kattava testi, jonka avulla voi helposti kartoittaa sarjoja, joista mahdollisesti pitäisi.

Jack Sparrow... olen otettu! *glompu*

EDIT.

Lainaus käyttäjältä: "Susihukka"
Mutta joo.
Anime on siis animaatio, eikä sitä niin vain piirretä ilman studiota. ;)


Paitsi Makoto Shinkai, joka esimerkiksi teki upean Hoshi no koe-pätkänsä täysin itse (musiikkeja ja osaa ääninäyttelystä lukuunottamatta).

Poissa Pomdidali

 • Juustokakku
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Manga
« Vastaus #22 : Kesäkuu 19, 2004, 01:42:26 »
Ensiksikin, eikös tämä kessustelu ole Mangasta, joten Miksi ihmeessä te ihmiset selittelette täällä lempi animejanne?! joko olette käsittäneet koko topicin väärin, tai sitten jotkut eivät erota mangaa ja animea toisitaan. *blaah*

Miua ärsyttää suunnattomasti tämä mangan ja animen sekoittaminne, ja sen muoti-ilmiöksi tuleminen. Ehkä vähän siksi, että itse keksit (HOX! en sillä lailla keksi että olisin eka ihminen planeetalla) jonkun kivan jutun, jonkun originellin ja mielestäsi ainutlaatuisen, sitten yhtäkkiä jotkut tulevat pokkanan väittämään kuinka katsoivat eilen mahtavaa mangaa ja kuinka se oli huike kokemus ja kuinka he aikovat heti seuraavaan anime-eventtiin, hinnalla millä hyvänsä. Minua ainakin nolostuttaa hehkuttaa jotain asiaa, josta ei vielä tiedä mitään. Tiedän itskein olevani aika keltanoikka näissä asioissa, mutta ainakin minä otin selvää mangasta ja animesta ennenkuin julistauduin "maailman nummero uno faniksi".  

Tykkään henkilökohtaisesti enemmän mangasta. Se kolahtaa paremmin, varsinkin kun itsekin harrastelen jonkun verran piirtämistä (omissa piirrustuksissa pienii anime/manga-vilahdus, mutten siltikään piirrä mangaa). Ehkä juuri sen takia, että itsekin piirtämistä harrastaneena osaan paremmin arvostaa sitä. :) Omia lempi manga sarjoja ovat Yû Watasen Fushigi Yûgi, Rumiko Takahashin Ranma ½, Soroyon MARS, Angel Sanctuary.

joo, nyt huomenna kirjoittelen ehkä otain fiksumpaa, nyt vetäydyn yöpuulle... ;)
Who'd want to be men of the people
When there's people like you?

Qia

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #23 : Kesäkuu 19, 2004, 18:21:51 »
Minä luen mangaa ensinnäkin siksi että se piirustus jälki on todella hieno lähes poikkeuksetta. Tosin koska minun japanin kielen taitoni on lähes olematon niin pitää tyytyä joka suomennoksiin tai jenkki versioon.

Fushigi yûgi. On upea. Fushigi yûgista on tullut minullle jonkin asteinen addiktio. Tamahome, Hotohori ja Tasuki <3. Pakko saada kutonen. Pakko pakko pakko. Minä olen ostanut niitä jo kolme kahden päivän sisällä. Piti pyytää viikkorahaa etukäteen ja vinkua kaikki velat takasin (minä en edes muistanut että isoveljeni oli minulle velkaa melkein 20 euroa O_o) Akateemisen myyjäpoika tunnistaa minut. Se sanoi että taas täällä O_o Miksi Yui on niin idiootti? Ensinnäkin Tamahome on Miakan ja sillähän on Nakago siellä (joka on muuten älyttömän hyvän näköinen jos joku ei tiennyt). Miksiköhän Chichirillä on se naamio? Sen naama on überkhuul ilman sitä. Se silmä on hieno. Ja arpi. Arvatkaa kuka lukee aina että Tasuki on An ornery ex-bändäri tai ex-backstreet boys? ^^;; Eh, offia?

Sitten on tietenkin nämä DB, Ranma ja Inujaska. Ei ole vain ollut oikein varmaa ostaa nuita nytten kun ostin noita Fushigi yûgeja niin paljon. Ehee. Olenhan minä joskus yrittänyt piirtää jotain. Tosin eräs InuJaska jonka piirsin muistuttaa lähinnä jotain porkkanan ja apinan välimuotoa...

Kokuen

 • Ankeuttaja
Manga
« Vastaus #24 : Heinäkuu 21, 2004, 13:19:45 »
Mitä mieltä olette mangasta?

Jotkut tietyt mangat ovat kivoja ajanvietettä lukiessa, mangaa piirtävät henkilöt ovat aivan mahtavia töissään, varsinkin Kaoru Yuki, Midorikawa Yuki ja Kouyu Shurei.
Kaoru on tehnyt mm. Boys next doorin, Ludwig Kakumein ja Cruel Fairytalesin. Midorikawalta olen lukenut ainoastaan Hotaru no moria enkä ole löytänyt vielä mistään lisää hänen töitään. Kouyu kirjoittaa suosikkimangaani, Alichinoa, enkä ole hänenkään töitä lisää jaksanut etsiä.
Tutustuin mangaan noin puoli vuotta sitten eli minua saa aika vapaasti haukkua nuubiksi jos tuntee siihen tarvetta. >___<;; Harvoin minulta irtoaa rahaa mangoihin joten olen sen takia tottunut ainoastaan lataamaan netistä~.


Miksi se on hienoa/huonoa?

.. Mangan lukemisessa pystyy kehittämään englannin kielen taitojaan, köh. ;) Njaa, no suosikkimangani ovat yleensä boy x boy, joka on aivan mahtava paritus tai horror, olen aina tykännyt kauhusta. :3 En osaa vastata hyvin miksi-kysymyksiin, pahoittelen. .___.


Luetteko/piirrättekö mangaa?

Luen toki, eiköhän se tekstin perusteella jo selvinnyt. ^__^
Piirrän joskus, mutta luovutan harvinaisen nopeasti koska piirrustustaitoni ovat nolla.