Kirjoittaja Aihe: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit  (Luettu 4816 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« : Kesäkuu 27, 2012, 23:53:05 »
Rupesin tuossa iltana yhtenä pohtimaan miksi surkit näkevät ankeuttajat, kun he kerran ovat "jästejä" joilla on taikavoimaiset vanhemmat. Tai näin ainakin olen ymmärtänyt aiemmin. Asia ei kuitenkaan voi olla ihan niin yksioikoinen, kun surkit kerran näkee ankeuttajat. Tästä pohdinnasta ajatukseni vaelsivat velhojen ja jästien geeneihin ja niiden eroavaisuuksiin. Heti alkuun varoitan, että en ole mikään asiantuntija ja pohdin näitä asioista yläasteen biologian tuntien perusteella.

Joskus vuosia sitten näin lehtiartikkelin, jossa esitettiin teoria taikakykyjen geneettisestä siirtymisestä. Sen mukaan velhous on väistyvä ominaisuus ja jästiys taasen hallitseva. Tarkoittaa siis sitä, että tätä ominaisuutta määrää geenipari. Parin toinen geeni tulee äidiltä ja toinen isältä. Jos molemmat geenit on velhousgeenejä, lapsi on noita/velho. Jos taas jompikumpi tai molemmat on jästiysgeenejä, lapsi on jästi. Tällöin jästisyntyisten velhojen ja noitien vanhempien geenit on muotoa jästigeeni+velhogeeni. Lapsi on sattunut saamaan molemmilta vanhemmilta tuon velhousgeenin eli hänelle on tullut velhousgeenipari. Samaisen lehtijutun mukaan surkit ovat sitten joko geenimutaation tulos tai molemmat vanhemmat eivät olekaan taikovia. Nuorempana nielin selityksen, mutta en enää. Tuosta voisi päätellä, että surkki on geneettisesti samanlainen kuin jästit. Mutta eihän se ole mahdollista, kun muistamme ankeuttajat. Lisäksi mielestäni kaksi surkkia on aika paljon koulupojan kokemuspiirissä, jos kyseessä on geenimutaatio. Vai tunnetteko kovinkin monta ruskeasilmäistä, jolla on sinisilmäiset vanhemmat? (Sinisilmäisyys on väistyvä ominaisuus kuten tuossa teoriassa velhous.)

Surkkien ankeuttajien ja Tylypahkan näkeminen selittyy ainakin tuota teoriaa paremmin tässä vastikään kehittämälläni ajatuksen poikasella. Jospa taikavoimaisuuden määrää useampi kuin kaksi geeniä. Käytän nyt esimerkissäni kuutta geeniä, mutta yhtä hyvin niitä voi olla vaikka kymmenen tai kaksikymmentä. Ajatellaan nyt kuitenkin että niitä on vaikka kuusi. Ajatellaan myös, että ihminen on taikavoimainen, jos kuudesta geenistä on yli puolet velhousgeenejä. Eli neljä tai enemmän. Jos taas velhousgeenejä on alle puolet (kaksi tai vähemmän), henkilö on jästi. Tässä teoriassa surkki syntyy siis, kun geenit menee fifti-fifti, kolme velhous- ja kolme jästiysgeeniä. Tällöin jästisyntyisten velhojen vanhemmilla olisi molemmilla 2/6 velhousgeenejä ja jos lapsi saa molemmilta velhousgeenit, lopputulos on 4/6 eli taikova jälkeläinen. Surkki taas syntyy, kun kaksi 4/6 taikovaa tai 5/6 ja 4/6 taikovat saa lapsen, joka saakin vain puolet geeneistään velhousgeenejä. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että voi olla myös jästisyntyisiä "surkkeja". Eli jästejä, joilla on tuo 3/6 suhde geeneissä. Eli siis jästejä jotka näkevät ankeuttajat ja muuta mitä yleensä jästit eivät näe. Valitettavasti tällaiset tapaukset taitavat päätyä herkästi mielisairaalaan... :\

Mitä mieltä olette teoriastani? Onko jollain muulla muita ajatuksia, miten nuo geenit menee? Ja yleisesti surkeista.. Ilmeisesti ainakaan kaikki jästin karkoitustaiat eivät heihin toimi. Luulisi ainakin että Tylypahkassa on sellaisia käytössä ja Voro siellä kuitenkin oleskelee. Myöskään jästit_näkee_tässä_jotain_muuta_kuin_tässä_oikeasti_on loitsut eivät heihin taida tehota, sillä pitäähän Voron työpaikkansa nähdä. Mitä luulette, voisiko surkeilla olla jotain muitakin taika"kykyjä" kuin tuo että he näkevät asioita joita jästit eivät näe?
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Dewie

 • Vuotislainen
 • Pottermore: HazelNight86
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #1 : Kesäkuu 28, 2012, 10:24:18 »
Hmm...kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Itse en oikein noihin geeneihin osaa sanoa (älkää kertoa biologi-äidilleni!!! :D ), joten tyydyn kommentoimaan vaan lyhyesti.

Olen ymmärtänyt, että surkit ovat ihan "täysiä" noitia/velhoja, mutta heillä ei vain ole tarpeeksi taikavoimia taikojen suorittamiseen. Eli, he näkisivät kaikki Tylypahkat sun muut taikajutut, mutta heillä ei vain ole voimia suorittaa itse taikoja. Kenties siellä voisi olla joku taikavoima-geeni, jossa on sattunut mutaatio?

Potterwikin mukaan surkkius on harvinaista ja niitä tunnetaan vain muutamia tapauksia. Tämä siis tukisi teoriaa geenimutaatiosta kai...?. On toki hassua, että Harry tuntee kaksi mutaatiota, mutta tässähän voisi vaikka miettiä, että Rouva Figg on juuri surkkiutensa takia asetettu asumaan Dursleyjen naapuriin vahtimaan Harrya. Eli jos Harry olisi "normaali lapsi" hän ei olisi edes tavannut Figgiä, vain pelkän Voron Tylypahkassa.

Nyt kyllä riittää, olen ihan pihalla omista selityksistäni :D

Tosin tuli velä mieleen, että onko velhojen ja jästien geenit siinä mielessä samanlaiset, että velhojenkin keskuudessa voi esiintyä kehitysvammaisuutta? Kenties surkkiuden voisi lukea kehitysvammaksi? Vai pitäisikö sen silloin olla yleisempää?
Olen esihistoriallinen käärme joka ulvoo ja murisee! -Pikku Myy-

Poissa Snive

 • Mini-Snapu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Se Kalkaros
 • Pottermore: HazelShadow43
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #2 : Kesäkuu 29, 2012, 17:20:55 »
Mulla on olemassa larpista mukaan kulkeutuneita matskuja juuri tähän genetiikkaan liittyen, jos oikein muistan. Kyse on siis Auroriopisto-larpin materiaaleista ja siellä on muistaakseni päälle A4 juuri aiheeseen liittyen. Jos kiinnostaa saada lyhyt kooste jutusta, voin yrittää vaikka sunnuntaina sitä kasata. Kunhan ensin löydän koko satsin.
En ole varma, mistä tiedot ovat peräisin, mutta tuli nyt mieleen, kun tän aiheen näin.
Snape, Snape, Severus Snape.

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #3 : Kesäkuu 29, 2012, 19:30:02 »
Jonkinlainen kooste voisi olla kiva, Snive. :) Kiitos jos jaksat tehdä meille sellaisen. Vaikka tiedot eivät olisikaan Rowlingilta, on se vähintään yksi kattava teoria aiheeseen liittyen ja vienee keskustelua eteenpäin.

Dewie, tuokin kyllä mahdollista, että he ovat "täysiä" noitia/velhoja. Itse olin ajatellut sen niinpäin että he ovat lähempänä jästiä, mutta miksei voisi olla niinkin. Tuo surkkius on kehitysvamma ajatus on myös mielestäni täysin mahdollinen. Onhan niitäkin monenlaisia, osa varmaan harvinaisempia ja osa yleisempiä. Uskoisin että jästien ja taikovan väen geenit ovat muilta osin kuin taikuuden suhteen samanlaiset. Ollaanhan me samaa lajiakin, kun kerran jästit ja velhot pystyy lisääntymään keskenään ja näin syntyneet puoliveriset pystyy lisääntymään. Eli kyllä, uskon että velhojenkin keskuudessa on kehitysvammaisuutta siinä missä jästeilläkin (tosin varmaan myös eläimillä esiintyy sellaista, joten geenien erilaisuus ja samanlaisuus on aika yhdentekevää sen suhteen, voiko olla kehitysvammoja).
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Snive

 • Mini-Snapu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Se Kalkaros
 • Pottermore: HazelShadow43
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #4 : Kesäkuu 29, 2012, 20:11:02 »
Aa. Tuo olikin nähtävästi eri taikuustyypeistä (kognitiivinen, animaagi yms. yms.) Mutta voin laittaa tähän aiheen johdannosta tiivistelmän. Tän jälkeen kukaan ei tajua yhtään mitään XD

Tässä on nyt materiaaleista ns. Genethyaksen geenimalli taikuuden geneettisestä periytyvyydestä. En oo varma, tajuanko itsekään koko juttua, mutta jos joku teistä tajuais.

Yleisin jakauma taikuusgeeneissä on 1-2-3 malli, jossa 1. taikuustyyppi hallitsee 50%, toinen periytyy äidiltä halliten 30% ja kolmas isältä halliten 20%. Ensimmäisen tyypin määriytyminen epäselvää.

Toinen geenimalli, eli ns. animaagimalli, on 1-2, jossa 1. osa hallitsee 70% ja toinen 30%. Ei periydy lapsille.

Kolmas malli on 1, joka on harvinainen muunnelma 1-2-3-mallista. Tällöin vanhemmilta periytyy samanlaiset mallit.
Snape, Snape, Severus Snape.

Poissa happygirl

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #5 : Syyskuu 06, 2013, 19:56:27 »
Mä oon aina nähny sen niin että surkit on velhoja, joilla on niin alhainen taikavaraus, että ne ei pysty tuottamaan kunnollisia taikoja, mut velhoja ne silti on.

Ropetettiin tota taikavaraus juttua joskus silleen et kaikille velhoille ja noidille tuli niitten oma taikavaraus asteikolla 50-100. Jästeillä oli nolla ja surkeilla 10-40, eli surkkejaki voi olla eri tasosia tavallaan :) Jos sun taikavaraus on 40 ni sillon voi jotain alkeellisia taikoja jo tehdä muttei ehkä pysy mukana vielä tylypahkassa.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 06, 2013, 19:59:35 kirjoittanut happygirl »

Poissa Pric

 • tulevaisuuden terapeutti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: LumosStone26806
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #6 : Marraskuu 19, 2013, 17:59:30 »
kuitenkaan tuo teoria, missä taikuus periytyisi 6 geenillä ei (jos oikein laskin?) ole mahdollinen, koska silloin jästisyntyisen lapsen sisaruksetkin olisivat aina velhoja tai noitia. ja näinhän ei ole, esim. Lily/Petunia.  Tosin mullakin on lukion bilsa2 jo aikaa puolisen vuotta, eli en mene vannomaan. Jos taikageeni on resessiivinen ja autosomaalinen(sukupuolikromosomeissa) silloin jästisyntyisen lapsen molemmilla vanhemmilla olla yksi taikageeni x tai y-kromosomissa. Tämä mahdollistaisi sen, että jästisyntyisen taikovan henkilön sisarus olisi jästi.

Tämä teoria ei kuitenkaan selitä surkkeja. Paitsi jos surkeilla olisi vain yksi taikuusgeeni, mutta oikeaan "velhouteen" tarvitsisi aina kaksi?

tulin nyt siihen tulokseen, että taikuusgeeni on autosomaalinen resessiivinen.
(ja nyt vielä toivon että mun älynväläys oli oikein enkä jotain täyttä soopaa tänne kirjottanut)
Täytyypä piirtää geenikaavio että selviäisi :)
If you play your cards right
you can change the world

Poissa Ooka

 • Siivet kantapäissä -liitelijä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pilvilinnan kuningas
  • Tuliaavikko
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #7 : Joulukuu 08, 2013, 00:56:46 »
Ooookei. Nyt tulee biologi puhumaan! No ei, mutta kuitenkin pistän nenäni tähän :D Mitäs muistan geenijutuista... okei, kuvataanpas velho geeniä pienellä v kirjaimella, koska se on väistyvä. Jästiys onkin sitten iso V, koska se on hallitseva. Molemmilta vanhemmilta tulee yksi kirjain, ja molemmilla vanhemmilla on kaksi kirjainta (vv, VV, vV)

Tässä on kaksi jästiä:  vV(äiti) VV(isä)   --> he eivät voi saada velho lasta, sillä joka tapauksessa jästiys hallitsee --> lapsista tulee joko vV tai VV
Tässä on myös kaksi jästiä: vV(äiti) vV(isä)  --> heillä on 25% mahdollisuus saada velho lapsi, kaikki lapset eivät kuitenkaan välttämättä ole velhoja, mutta mahdollisuus on --> lapsista tulee joko VV, vV tai vv

Koska on jokaisen lapsen kohdalla uusi mahdollisuus, perheeseen voi syntyä useampi velho, ihan samalla tavalla kun on 50% mahdollisuus saada tyttö/poika, mutta joka toinen lapsi ei kuitenkaan ole tyttö/poika.

Velho/noita pari saa siis 100% vahvuudella noidan/velhon: vv + vv = vv
Jästi/niota parilla mahdollisuus on 50-75%: vv + Vv = vv, vV
Jästihän voi olla myös VV, jolloin taikalasten mahdollisuus on 0%, mutta uskoisin että valtaväestö kantaa "velhogeeniä" resessiivisenä tietämättään. Ja velhot ovat kuitenkin vähemmistö, eikö?

Kuitenkin on surkkeja?! Puhuin itseni pussiin... tai sitten en! Voisin verrata surkkeja velhomaailman kehitysvammaisiksi, tai jollain muulla tapaa kehityksessä "jälkeenjääneiksi", eli esim. ADHD tai muut sairaudet. Parhaimmillekin vanhemmille voi syntyä jollain tavalla "viallinen" lapsi, sillä geenit ovat geenejä, eivät koskaan täysin varmoja. Voisin allekirjoittaa tuon "vähäisen taikalatauksen", joka omasta mielestäni voisi johtua juurikin geeneistä. Tämä nyt on tietysti lukion koulutuksen pohjalta mietittyä juttua :D
Do the impossible, see the invisible.
ROW ROW FIGHT DA POWER!
Touch the untouchable, break the unbreakable.
ROW ROW FIGHT DA POWER!

Poissa Esterix

 • Metsän vastaus
 • Sanomaton
 • *
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #8 : Tammikuu 14, 2014, 14:02:27 »
Rowlingin mukaan surkeilla on sen verran matalat taikakyvyt, että hän ei pysty sen vuoksi tekemään taikoja. Surkit voivat nähdä joitakin maagisia olentoja, kuten räyhänhengen, mutta ei esimerkiski ankeuttajia. Lähde: http://www.hp-lexicon.org/wizworld/blood-status-names.html#Squib

Eli tämän mukaan heillä on kuitenkin veressään taikuutta, sen määrä vain on vähäisempi verrattuna taikoviin velhoihin ja noitiin. Samalla logiikalla voisi päätellä, että joillakin jästeillä on alhainen taikuusperimä. Jos kaksi tälläistä alhaisen taikuuden perimän jästiä saa lapsia, voi joku yhdistelmistä tuottaa riittävän korkean perimän taikuuteen, jolloin lapsesta tulee velho/noita. Itse velhous sinänsä ei ole resessiivinen geeni, vaan taikuuden määrä riippuu perimästä, joka määrää henkilön taikakykyjä. Samalla tavalla velhoilla/noidilla voi olla erilainen taikuusperimä, joillakin vahvempi, joillakin heikompi, ja se vaikuttanee ainakin jonkinverran hänen kykyynsä kehittyä taikojana. Esimerkiksi Matohäntää on useasti pidetty melko heikkona taikojana, vaikka onkin velho, siinä missä jästisyntyinen Hermione usein loistaa taikojana. Molemmat voivat hyvinkin selittyä heidän perimänsä taikuuden määrällä.

Ymmärryksen helpottamiseksi tämä voi olla hyvä ilmaista numeerisessa muodossa, mutta uskon kuitenkin, että kyseinen genetiikka on sen verran monimutkaisempaa, että selkeän, yksinkertaisen ja pätevän teoriamallin luominen veisi kyllä aikansa.
Dixi et animam levavi | Still too sexy - Narf | Elämä on lahja - käytä se hyvin

Poissa Dico

 • Vuotislainen
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Velhojen ja jästien genetiikka ja surkit
« Vastaus #9 : Syyskuu 06, 2015, 23:41:18 »
Itse ajattelisin ihan vain niinkin yksinkertaisesti, että kykenevyys taikomiseen periytyy väistyvästi, juuri niin kuin esimerkiksi Ooka selitti. Tuo ns. velhousgeeni ei kuitenkaan kerro vielä mitään taikavoiman määrästä, vaan se ainoastaan määrittää sen, onko kyseinen henkilö kykenevä taikomaan ollenkaan, vai ei. Mikäli kyseinen henkilö voi taikoa (eli hänellä on yhdistelmä vv, eikä esim. VV tai Vv), niin muut geenit määrittelevät taikavoiman määrän. Nämä muut geenit eivät siis ilmene ollenkaan, mikäli henkilöllä on alleeli V, vaan vain ja ainoastaan silloin jos henkilöllä on kaksi v-alleelia. Sitä en sitten osaa spekuloida mitä nämä muut geenit olisivat ja miten ne vaikuttavat taikavoiman määrään, mutta voisin kuvitella, että esimerkiksi surkkius voisi olla jokin melko harvinainen väistyvä alleeli (vertaa esim. albiinous), joka saattaa olla piilevänä ihan tavallisillakin velhoilla, ja ilmenee vain, kun lapsi perii sen molemmilta vanhemmiltaan (ja kovin monella velholla ei siis olisi edes yhtä surkkius-alleelia).

En tiedä oliko tämä viestini yhtään selkeä, mutta toivottavasti joku tajusi edes jotain :D