Kirjoittaja Aihe: Ankeuttajat  (Luettu 16558 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Only

 • Ankeuttaja
Ankeuttajat
« Vastaus #25 : Tammikuu 13, 2005, 18:19:47 »
1. Minulle on tullut vain sellainen ajatus että ne ovat tavallaan jotain taikaollentojaxD

2. ööm... en osaa vastata.

3.elokuvassa jos katsoo tarkkaan (siis kolmosessa) sen kohdan jossa Harry taistelee ankeuttajia  vastaan, yhdessä ankeuttajassa näkyy välähdys luurangosta. Tietenkin elokuva on vain elokuva... Voi olla että ne koostuvat luista johon on jäänyt jonkin verran lihaa (miten muuten niillä voi olla mätänevän näköiset kädet?) ja suu, joka tuo mieleen ainakin minulle jonkinlaisen "mustan aukon".

4. en tiiä...

5. en usko että ne ovat ikuisia, sillä jos esim. kaikk ihmiset kuolisivat, niin voisiko muka ankeuttajakaan elää? Nehän tarvitsevat "ruokaa" ihmisistä!

6. Ne saavat energiansa ihmisten tunteista, ja ilman niitä ne eivät voi mielestäni "elää".

7. Ankeuttaja kait muuttaa ne ravinnokseen.

8. samaa mieltä:)

9. -

10. Voisi olla jos kaikki ihmiset olisivat onnellisia tai osaisivat taikoa suojeliuksen, niin ne voisivat kenties tuhoutua.

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Ankeuttajat
« Vastaus #26 : Toukokuu 11, 2005, 19:55:12 »
Erinomaisen pohdiskeleva topic. Poimin kohtia, jotka eivät täysin toista jo aiemmin sanottuja.

1. Mitä ankeuttajat ovat ja mistä ne tulevat?
Ruumiillistumia voisi olla kuvaavin termi myös minusta. Sen sijaan, että ne olisivat masennuksen ruumiillistumia (vaikka Rowling keksi ne omasta masennuksestaan johtuen, ei minusta tarkoita, että ne olisivat pelkästään sitä kirjoissa), minusta ankeuttajat ovat myös pahuuden, korruption, rappion ja epätoivon ruumiillistumia. Haltiamielen lainaus Rowlingilta kertoo, että ankeuttajat eivät lisäänny kuten ihmiset. Lupin sanoo AV:ssa (s. 197), että niitä on kuhisemalla kaikkein pimeimmissä, saastaisimmissa paikoissa (käsitän tämän myös kuvainnollisesti) ja ne nauttivat rappiosta ja epätoivosta. Epäilen, että tuollaisissa paikoissa, ne vain ruumiillistuvat tyhjästä, noiden negatiivisten tunteiden vaikutuksesta. Azkabanin vankila oli varmasti epätoivon linnoitus, jossa heidän oli hyvä moninkertaistua. Tuo tyhjästä ruumiillistuminen olisi mahdollista nykyisessä vaiheessa, jolloin niiden oma energia mahdollistaa uusien ankeuttajien synnyn.  Niitä voi monistua vain jos muita ankeuttajia on paikalla.

Miten ensimmäinen ankeuttaja sitten ruumiillistui? Rowling mainitsi eräässä haastattelussaan, että hän on kirjoittanut ankeuttajien historian. Niillä on siis jokin alku. Ajatukseni on, että ankeuttajat ovat saaneet alkunsa pimeyden velho Grindelwaldin aikana, ja että kyseisellä velholla olisi jotain tekemistä niiden synnyn kanssa. Grindelwald varmasti kylvi ympärilleen pahuutta ja rappiota sekä epätoivoa. Erinomainen hetki luoda ankeuttajat tai edesauttaa niiden syntymistä. Ehkä hän väärinkäytti Albuksen keksintöä 12:sta lohikäärmeen veren käyttötarkoituksesta (Rowling sanoi haastattelussa, että hänellä on hyvä syy olla paljastamatta mitä ne ovat - paitsi kahdennentoista). Tämä voisi selittää sen suuren vastenmielisyyden, jota Albus tuntee ankeuttajia kohtaan. Vaikka hänen onnistui tuhota Grindelwald, ankeuttajat jäivät. Ehkä Dumbledore olisi halunnut ja pystynyt tuhoamaan ankeuttajat, mutta silloinen velhoneuvosto katsoi ankeuttajista olevan hyötyä vanginvartijoina.

2. Miksi ankeuttajat käyttävät kaapua?
Kaapujen käytön luulen olevan osan sopimuksesta, jolla ne värvättiin vanginvartijoiksi. Niidenhän piti työskennellä Taikaministeriön alaisena ja olla tekemisissä velhojen kanssa. Velhojen oli helpompaa olla kanssakäymisissä ankeuttajien kanssa, jos niiden edessä ei ollut pitkä mätänevän lihan kaltainen hahmo, vaan kaavun peitossa oleva olento.

3. Mitä tapahtuu sieluille, jotka ankeuttajat imevät?
Minusta ankeuttajat ovat jonkinlaisia sielujen varastoja. Ne saavat perusenergiansa sieluista, mutta nämä sielut eivät varsinaisesti tuhoudu. Minulla on mielikuva, että jos ankeuttaja lykätään salaperäisyyksien osastolla olevan holvikaaren verhon taakse, niiden sisällä olevat sielut vapautuvat ja pääsevät rauhaan. Sillä hetkellä myös ne ihmiset, joiden sielun ne ovat imeneet, kuolevat myös fyysisesti.

4. Miten ankeuttaja voidaan tuhota?
Tätä olen miettinyt paljon! Lupin sanoi, että voimallinen suojelius saa ne katoamaan - tarkoittiko tämä lopullisesti? Epäilen, että suojelius ei kuitenkaan riitä siihen. Tuo holvikaarijuttu voisi olla yksi ratkaisu tuhoamisessa. Toinen liittyy tapaan, miten kuvittelen ankeuttajien syntyvän. Eli koska ne syntyvät äärimmäisestä kurjuudesta ja epätoivosta, ne voidaan hävittää äärimmäisellä onnella. Ei pelkällä onnellisella muistolla. Uskon, että Dumbledorella on tähän jo keino olemassa - on ollut jo kauan - ehkä hän vihdoin saa tukea Taikaministeriöltä sen keinon toteuttamiseksi.

Romulus

 • Ankeuttaja
Ankeuttajat
« Vastaus #27 : Toukokuu 12, 2005, 20:09:35 »
1. Minustakin ankeuttajaan sopisi tämä masennuksen ruumiillistuma. Kaipa ne ovat myös eläviäkuolleita (tottakai ne ovat, ne elävät, mutta sielu puuttuu)

2. Vaikeaa... Hyvin vaikeaa... Luulisin, että joku velho on vain ollut niin masentunut, että on halunnut kuolla, mutta on joko pelännyt kuolemaa niin paljon, että on taikonut itsensä niin pahaan kuntoon tai on yrittänyt jotain taikuus tavalla itsemurhaa, mutta epäonnistunut, jolloin häntä ei ole enää saatu ennalleen. Tai en tiedä, päässäni pörrää niin monta jos-asiaa.

3. Luulen, että ankeuttajat eivät välittäneet ulkonäöstään niin kauan, kunnes tulivat tänne "ihmisten ilmoille", mutta kun sellainen kamala olio leijuisi vastaan, olisit pakokauhun vallassa, niin miten luulisit ankeuttajien saavan onnellisuus-ateriaansa?

4. Yhdyn edellisiin, ankeuttajilla ei ole sukupuolta. Luulisin, että suudelman saanut ihminen muuttu ehkäpä jopa satojen vuosien prosessissa ankeuttajan kaltaiseksi. Ja tuossa prosessi-jutussa tarkoitin sitä, että  sielu on saman tien pois, mutta ruumiin muuttuminen vie hiukan kauemmin, kuin pari sekuntia. Jos ankeuttaja voi, se ottaa ravintonsa sinusta niin kauan että latistaa sinut itsensä kaltaiseksi - sieluttomaksi ja pahaksi. Tuo oli lainaus AV:sta, mutta tuo lainausjuttu ei toimi jos sen jälkeen on kirjoittanut tekstiä, ennen kuin on keksinyt lainata.

5. En usko, että ankeuttajaa voi tuhota päivänvalolla, olivathan ne Tylypahkassakin vartioinnissa 24 tuntia vuorokaudessa. Ja suojeliushan oli vain yksi tapa karkoittaa ankeuttaja, ehkä lopulliseen karkoittamiseen tarvitaan niin mahdollisimman hyvät taikavoimat. Ehkäpä vain Dumbledoren ja Voldemortin kaltaiset velhot voivat karkoittaa ne.

6. Luulen, että ankeuttajat tarvitsevat onnellisia tunteita elääkseen, niillekinhän voi tulla nälkä.

7. Luulen, että ankeuttajat imevät hyväntunteet, jotka ajan kuluessa sitten katoavat.

8. Sielut taas saavat ankeuttajan tuntemaan kylläisyyden tunnetta kauemmin, joka saa niistä entistä vahvempia.

9.
Lainaus
Suojelius on myönteinen voima, heijastus juuri niistä tunteista, joita ankeuttaja käyttää ravintonaan - toivosta, onnesta ja elämänilosta - mutta se ei kykene tuntemaan epätoivoa, kuten ihmisolennot, ja siksi ankeuttajat eivät mahda sille mitään.
Eli siis tämä suojeliuksen epätoivottomattomuus saa ankeuttajat lähtemään sitä karkuun.

10. Luehan 5. vastaus.

11. Tuossa kohtaa aivot raksuttavat tyhjää, tulen muoksimaan, jos keksin jotain.

Mämmi

 • Ankeuttaja
Ankeuttajat
« Vastaus #28 : Toukokuu 14, 2005, 15:47:24 »
Voikohan Okklumeusta (Occlumency) käyttää Ankeuttajien vaikutusta vastaan? Onko kukaan miettinyt?

Tuli vain mieleen, kun Rowling kotisiuillaan mainitsi, että kyseistä kykyä voi käyttää Totuusseerumia vastaan. Tämä voisi päteä mös Anekuttajien vaikutukseen.

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Ankeuttajat
« Vastaus #29 : Toukokuu 15, 2005, 01:22:09 »
Veritaserumissa oli mielenkiintoinen kirjoitus, jossa verrattiin ankeuttajia ja kalmolaskosta toisiinsa. Kalmolaskoshan on puolen tuuman paksuinen musta viitta, joka lipuu yöllä maassa. Kalmolaskos surmaa uhrinsa liukumalla tämän kasvoille ja tukahduttamalla tämän. Se levittää kylmyyttä ympärilleen, ja siihen tehoaa tiettävästi ainoastaan suojelius-taika. Kuulostaa hämmästyttävän paljon ankeuttajalta! Se mitä ankeuttajassa on viitan sisällä voisi hyvinkin olla jokin ruumiillistuma, jonka jokin pimeyden taika on saanut aikaiseksi. Ankeuttaja voisi olla muodonmuutos tai jokin muu muunnos kalmolaskoksesta, joka on tiettävästi vain trooppisessa ilmastossa elävä otus.

Lainaus käyttäjältä: "Mämmi"
Voikohan Okklumeusta (Occlumency) käyttää Ankeuttajien vaikutusta vastaan? Onko kukaan miettinyt?

Vaikuttaisi ihan mahdolliselta puolustuskeinolta ankeuttajia vastaan. Hyvä huomio. Jos sillä voi sulkea mielensä, niin ankeuttajat eivät pystyisi aistimaan onnellisia ajatuksia ja viemään niitä pois. Vahinko vain, että okklumeuskin taitaa olla vain harvojen hallinnassa. Mutta kuten Lupin LP:ssa sanoi, niin keinoja ankeuttajia vastaan on useita ja okklumeus voisi olla yksi niistä.

Amppari

 • Ankeuttaja
Vastaukset Ulputille
« Vastaus #30 : Maaliskuu 15, 2006, 10:15:59 »
1. Mun mielestä ankettajat on vähän niinku ruumiillistuma. Kun nehän on nyt Voldemortin puolella, niin jos Voldemortilla on joku voima ns. "herättää kuolleista" mutta se kuitenkin syntyis ankeuttajana, ei ihmisenä.

2. Mä pidättäydyn edelleen siinä teoriassa että vaan tosi paha pimeyden velho pystyy herättämään ne henkiin, kuten Voldemort. Mun käsittääkseni ne ei pysty imaisemaan eläinten tunteita, tai ainakin se on vaikeeta, koska sen avullahan Sirius karkasi Azkabanista. Muuttui koiraksi koska ankeuttajien on vaikee napata eläinten tunteita.

3. Mä ainakin luulen että niillä on koko ruumis sitä niljakasta kuolleennäköstä ja rupista ihoa, muttei lainkaan jalkoja, koska nehän lipuu eteen päin, ei juokse tai kävele.

4. Mun teorian mukaan ne ei lisäänny vaan ne on niitä ruumiita jotka on herätetty eloon. Tuskinpa niillä on sukupuolia.

5. Mun mielestä ne ei oo ikuisia. Jos pystyy vastustamaan sitä tarpeeks kauan ja johdattelemaan sen valoon niin se saattaa "kuolla." Tuskin se meinaan ihan kuolemista on. Se vaan jotenkin haihtuu.

6. Kyllähän ne syö, ihmisten tunteita. Se on kaiketi niiden ravintoa, ei mitkään rehut. Joten kyllähän se on tarve siinä missä ominaisuuskin.

7. Ne hyvät tunteet on sen ravintoa, joten se ei hukkaa niitä. Juuri sikshän AV: ssä ankeuttajat hyökkäs sinne huispauskentälle. Niiden ihmisvarasto oli ehtynyt eikä ne pystynyt vastustaan sitä jännitystä. Niin kuin kirjassa mainittiin, se olis ollu niistä herkkuateria.

8. Sulautuu ankeuttajaan.

9. Luultavasti suojelius on heijastuma hyviä ja vahvoja muistoja, mitä ankeuttaja syö, koska se ei vahingoita mitenkään suojeliuksen loihtijaa.

10. Vastustamalla ankeuttajaa ja johdattamalla sen aurinkoon.

Poissa Celestial

 • killing loneliness
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • love is right now
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #31 : Elokuu 07, 2008, 21:24:30 »
1. Elävätkö ne? Ovatko ne epäkuolleita? Ovatko ne kuolleistanousseita? Ovatko ne mitään näistä? JA Mitä ne ovat? Eläimiä? Humanoideja? Henkiä? (Aaveita, pahoja henkiä, luonnonhenkiä?) Ruumiillistumia?

-Tietty ne elävät! Tai eivät ehkä elä, mutta ovat olemassa. Vaikeaa selittää. Itse sanoisin, että ne ovat taikaolentoja, jotain pimeyden olentoja, mutta en millään osaa vastata kunnolla tähän kysymykseen. Niin, tietty ne voivat olla puolikuolleita tai jotain zombien tapaisia.

2. Mistä ne tulevat? Onko ihminen luonut ne? Onko niitä ollut aina? Jos, miten ne tulivat toimeen ennen kuin ihmisille kehittyi voimakkaita hyviä tunteita? Voivatko ne imeä itseensä myös eläinten alkukantaisia tunteita?

-Ei kai ihminen niitä ole luonut, mutta uskon, että ne ovat vain ilmestyneet jostain - itse asiassa uskon, että ne ovat syntyneet kaikista surullisista ja pahoista ajatuksista. Ainahan ihmisillä on ollut jotenkin hyviä tunteita jonkun verran... Kai ankeuttajat voivat imeä eläinten tunteita itseensä, mutta eivät vaikuta niihin yhtä vahvasti.

3. Mistä ne muodostuvat? Elävästä lihasta, kuolleesta lihasta, elävästä mutta mädästä/mätänevästä lihasta? Onko niillä muita ruumiinosia kuin pää (suineen) ja niljaiset kädet? Ovatko niiden pitkät aavemaiset kaavut välttämättömät niiden hyvinvoinnille ja/tai olemassaololle vai onko ihminen peittänyt ankeuttajat esteettisistä eli muista syistä?

-Ainakin ankeuttajilla on mätänevät kädet, mutta en minä osaa sanoa. Omasta mielestäni niillä on vain pää (jossa suu), kädet ja se kaapu, jota ei lasketa ruumiinosaksi... Ja kaapu on vähän pakko olla. Huoh kun ei osaa selittää mitään. Ai niin, ja tietty niillä voi olla jonkinlainen luuranko kaavun alla.

4. Miten ne lisääntyvät? Tarvitseeko niiden lisääntyä? Onko niillä sukupuolia?

-Niin kuin jo sanoin, ne ovat ilmestyneet jostain tänne ja voi olla vaikka niinkin, että aina kun täällä on tarpeeksi ihanaa, ne lisääntyvät... Vai olisikohan se toisin päin? Että kun on kurjaa. Ainakin ne ihan varmaan ilmestyvät tyhjästä. Tai ehkä ihmisistä tulee ankeuttajia, kun heitä suudellaan. :O

5. Ovatko ne ikuisia? Voiko ne tappaa tai tuhota? Voivatko ne sairastua tai haavoittua? Voivatko ne parantua saamistaan vammoista?

-Eivät ne välttämättä ole ikuisia. Nehän vallottaisivat maailman, jos olisivat. O_O Niitä tulee koko ajan lisää, mutta jos ne eivät tuhoudu ikinä... Hyi. Kai ne voi tuhota suurella valomäärällä, tai niin, että tappaa ne nälkään. Ei kukaan saisi olla koskaan iloinen ja sitten ne kuolisivat nälkään. Elleivät ne ole jotain puolikuolleita tai kuolleita tai zombien tapaisia. Enkä usko, että ankeuttajat voivat loukkaantua. Suojelius vain ajaa ne pois.

6. Syövätkö ne? Onko niillä muita ruumiillisia tarpeita? Onko hyvien tunteiden imeminen ihmisistä niille ruumiillinen vai henkinen tarve? Onko se tarve lainkaan vaiko pelkkä ominaisuus?

-Ne eivät syö niin kuin ihmiset, mutta jos ne "syövät" ihmisistä hyviä ajatuksia, niin ehkä ne syövät. Mutta azkabanin vangissa sanottiin jotain tämäntapaista: "Ankeuttajilla on juuri nyt nälkä."... No kyllä se tunteiden imeminen on henkinen tarve. :O

7. Mitä tapahtuu hyville tunteille, jotka ne uhreistaan poistavat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain? Käyttävätkö ankeuttajat ne hyödykseen jollain tavalla? Miten ne vaikuttavat ankeuttajaan? Mitä tapahtuisi ankeuttajalle joka ei voisi imeä itseensä hyviä tunteita? Kuinka kauan ankeuttaja selviää ilman mahdollisuutta imeä hyviä tunteita?

-Ehkä ne tunteet katoavat, haihtuvat vain ilmaan. En tiedä. Ankeuttajat varmaankin syövät ne, mutta eivät sitten kuitenkaan syö... Kummituksen tapaista... Tunteet eivät näytä vaikuttavan ankeuttajaan mitenkään. Uskon, että se yrittää tulla iloiseksi, koska on itse niin kamalan surullinen ja kamala olento. Se jahtaa ja jahtaa ihmisiä ja heidän tunteitaan, mutta eivät saa niitä omakseen... Surullista. O_O

8. Mitä tapahtuu sieluille, jotka ne itseensä suutelevat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain? Käyttävätkö ankeuttajat ne hyödykseen jollain tavalla? Miten ne vaikuttavat ankeuttajaan? Miksi ankeuttajat yleensä imevät sieluja?

-Ankeuttajat tahtovat saada sielut itselleen ja tehdä ihmisistä ”itsensä kaltaisia”, sieluttomia ja pahoja. Mutta mihinköhän oikeasti ne sielut ja kaikki tunteet menevät? :/

9. Mistä suojelius koostuu ja miten se karkottaa ankeuttajan?

-Suojelius koostuu hyvistä ja voimakkaista tunteista. Se on niin kirkas, etteivät ankeuttajat kestä sen valoa.

10. Miten ankeuttaja tuhotaan (jos se yleensä voidaan tuhota)?

-Ankeuttajan voi ehkä saada tuhottua jos vie sen jonnekkin todella valoisaan. Viedäänpä ankeuttaja trooppiselle saarelle. Siellä se ei ainakaan selviä. Ankeuttajien tilalla siellä on juuri kalmolaskoksia.
Friendship doesn't see through the eyes,
it sees through the heart.

Poissa EJR

 • Varjelusten toinen puoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I just want things to make sense
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #32 : Tammikuu 28, 2009, 20:12:31 »
Itse olen aina kuvitellut, että kun Ankeuttaja (oikein isolla alkukirjaimella) imee ihmisen kaiken ilon - ihminen pysyy viellä ilmisenä, mutta jos Ankeuttaja vie kaiken ilon ja suutelee niin ihmisen sielu läks... Ja sit ku se on ollu jonku aikaa (pari kk?) sieluttomana, se muuttus ank Ankeuttajaksi.

// Haa! Ankeuttajat imevät sieluja ja iloisia tunteita, jotta saavat ihmisyytensä takaisin! Kun heillä on tarpeeksi iloisia tunteita, ja sieluja varastossa(?) niin he/ne/se muuttuu taas ihmiseksi"!

-E
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 04, 2009, 15:29:59 kirjoittanut Eero »
MS Hirmun kapteeni!

Mooni

 • Ankeuttaja
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #33 : Helmikuu 03, 2009, 21:24:45 »
Anteeksi nyt, kun en voi vastata kaikkiin, kun en kertakaikkisesti osaa, mutta epäilen, että Ankeuttajaksi tulevat ne joista on imetty sielu pois tai jotain sellasta. Näin olen itse ajatellut mutta kyllä se varmaan jossain kumotaan...
Ajattelin, että ne tuhoutuisivat peiliin katsomalla, tai auringosta.
Näin olen ajatellut kirjoja lukiessani, mutta tuskin on näin kirjoittaja ajatellut...

ireen

 • Ankeuttaja
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #34 : Maaliskuu 05, 2009, 21:33:27 »
Kyllähän ankeuttajat ainakin lisääntyvät, sehän oli Puoliverisessä Prinssissä. Se lisääntyminen aiheuttaa sumua. Sitä en kyllä tiedä, miten ne voivat lisääntyä, tuskinpa ainakaan seksiä harrastamalla, hehe...

Rowlinghan on todennut, että ankeuttajilla ei ole sielua. Tiedä sitten, miten ne pystyvät toimimaan ilman sielua, mutta hei, se on sitä taikuutta!

Poissa Gnat

 • Niark, niark!
 • Vuotislainen
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #35 : Maaliskuu 29, 2009, 22:31:41 »
Joo, itsekin olen aina mieltänyt ankeuttajat tavalaan masennuksen, ahdistuksen, epätoivon (tai niiden tunteiden) ruummiillistumiksi.. Taidettiin joskus aikaisemmalla sivulla mainita, että Rowling sai idean ankeuttajista vaikeassa elämänvaiheessaan, vasta eronneena ensimmäisestä aviomiehestään, yksinhuoltaja, toimeentulosta ei tietoa, masennusjakso..

Tuli mieleen, että ovatkohan ankeuttajat itse masentuneita? tai voivatko ne ylipäätänsä tuntea yhtään mitään? Olen ajatellut, että niillä on se "vaisto" tai joku sellainen, ehkä tuo ei ole tässä yhteydessä kovin kuvaava sana, mutta sellainen että ne tunnistavat juuri sen onnellisuuden jne ja käyttävät sitä sitten.. Aika hassua tavallaan, että se mitä ne käyttävät ravintonaan (onnellisuus, toivo jne) samalla voittavat ja karkoittavat ne (suojelius, onnellisuuden ja toivon ruummiillistuma?). Tätä taidettiin jossain kohdassa sivuta..

Mitähän tapahtuu ankeuttajalla, joka jää ilman onnellisia ajatuksia joita imeä ja käyttää? Mätäneekö se olemattomiin? Voiko ankeuttaja "lakata olemasta"?

Veritaserumissa oli mielenkiintoinen kirjoitus, jossa verrattiin ankeuttajia ja kalmolaskosta toisiinsa. Kalmolaskoshan on puolen tuuman paksuinen musta viitta, joka lipuu yöllä maassa. Kalmolaskos surmaa uhrinsa liukumalla tämän kasvoille ja tukahduttamalla tämän. Se levittää kylmyyttä ympärilleen, ja siihen tehoaa tiettävästi ainoastaan suojelius-taika. Kuulostaa hämmästyttävän paljon ankeuttajalta! Se mitä ankeuttajassa on viitan sisällä voisi hyvinkin olla jokin ruumiillistuma, jonka jokin pimeyden taika on saanut aikaiseksi. Ankeuttaja voisi olla muodonmuutos tai jokin muu muunnos kalmolaskoksesta, joka on tiettävästi vain trooppisessa ilmastossa elävä otus.


Ehkäpä ne ovat sukua keskenään! Tai kalmolaskos on pala ankeuttajan kaavusta... nojoo..

Pahoittelen, jos on toistoa. En lukenut koko topicia sanatarkkaan.

Poissa Barella

 • Vuotis-kuollut
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • <3
  • Lohikäärmeliiga - Vuotishuispausjoukkue
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #36 : Huhtikuu 06, 2009, 18:22:16 »
Ankeuttajat ovat ne otukset, jotka ehkä eniten kiinnostavat minua Pottereissa. Kirjoissajan ne leijuvat parin jalan korkeudella ilmassa, mutta elokuvissa ne lentävät. Hiukan häiritsevää, sillä tuo lentokyky muuttaa ankeuttajien olemusta aika merkittävästi.

Nuo kysymykset tuossa alussa ovat hyvin mielenkiintoista pohdittavaa. Lähden nyt liikkeelle siitä, mitä ankeuttajat omasta mielestäni ovat...

Luulen että ankeuttaja syntyy, kun joku toinen ankeuttaja antaa sen ankeuttajan suudelman. En osaa sanoa mistä tämä mieleeni tulee... mutta näin ajattelin ainakin silloin kun nuorempi Kyyry annettiin ankeuttajan suudeltavaksi. Linnasta siis olisi poistunut kaksi ankeuttajaa.

Luin J.K. Rowlingin elämänkerrasta, että hän on keksinyt ankeuttajat ollessaan masentunut. Näin ollen voisi ajatella Rowlingin ruumiillistaneen masennuksensa ankeuttajan muotoon...

Ankeuttajia on hankala kuvitella parittelemaan. Tämän olen korvannut juuri tuolla äsken esittämälläni teorialla, että ankeuttaja syntyy kun joltain katoaa sielu. Sitä, miten muutos tapahtuu on hankala kuvitella. Mistäköhän ne vaatteet sitten tulisivat? Mutta ehkä siinä on jokin sen tyylinen asia kuin musta pyörre, josta syntyy ankeuttaja. Ankeuttajiahan kuitenkin on noin maailman mittakaavassa tietääkseni aika monta, joten miksei se teoria, että "vapaat" ankeuttajat syövät sielun ja muuttavat näin ihmisen kaltaisekseen. Siksi ankeuttajan suudelma olisikin "kuolemaa pahempi vaihtoehto". Näin ollen ankeuttajat ovat sieluttomia ihmisiä, jotka turhaan yrittävät palauttaa onnen ja sielun takaisin itselleen riistämällä sen muilta. Ehkä siksi ne ikäänkuin syövät onnea; ne haluavat onnen takaisin ja jos ne eivät sitä säännöllisin väliajoin saa, ne kuolevat.

Tästä pääsenkin tuohon ankeuttajien kuolemaan. Ankeuttajat ovat kuitenkin kovia, eli niiden ruumis voidaan silpoa ja ne sitten kai kuolevat siitä. Mutta sana "kuoleminen" ei taida olla oikea puhuttaessa tuollaisista epäkuolleista :) Kuitenkin ankeuttajat ehkäpä ovat kuin ihmiset, ne elävät jonkinaikaa ja tuhoutuvat sitten... Tai ehkä ankeuttaja voi kuolla nälkään, siis jos se ei saa "hyvää oloa" ruuakseen. Kai ne niin eläimien kuin ihmistenkin hyviä tunteita imevät, mutta luulen niiden keskittyneen enemmän ihmisiin.

Ankeuttajien "ruumis" on sen ihmisen ruumis, joka se on joskus ollut. Näinollen niillä siis olisi sukupuoli, periaatteessa, mutta ne eivät kykene lisääntymään. Kaapu niillä on päällä varmaan ihan siitäkin syystä, että ne... no, olisivat aika kamalia ottaen huomioon että Potter on kuitenkin yleisesti ottaen lapsille suunnattu kirja ja kun siitä elokuvakin tehdään... Ja onhan ne vähän pelottavampia kaavut päällä :)

Sitten ankeuttajien ruokailusta: Nehän tietääkseni syövät niitä hyviä tunteita, eivät muuta. On aika koomista kuvitella ankeuttaja jonkun eväsleivän äärellä. Dumbledorehan kuvaili sitä ankeuttajien huispaukseen tulemista, että se on niille "kuin juhla-ateria". Eli niin, syömään tai eräällä tavalla tyydyttämään tarpeitaan ne tulivat. Ankeuttajat eivät varmaan kauaa selviä ilman hyvien tunteiden imemistä, mutta ehkäpä tuo "ei kovin kauaa" on ainakin kuukausi...

Suojelius karkoittaa ankeuttajan, senhän me kaikki tiedämme. Luulen että kun suojelius on kilpi, ankeuttaja ei siksi pysty imemään sitä tyhjäksi, vaikkaksin suojeliuksen tekovaiheessa se on niin heikko, vielä päällystämätön, että ankeuttaja kykenee heikentämään sen. Ehkä jos suojeliuksia on tarpeeksi monta, ankeuttajan voi jopa tuhota niillä, mutta useimmiten ne vain karkoittuvat.

Ja nyt tämän itselleni harvinaisen pitkän viestin jälkeen kiitän ketjun aloittanutta, Ulputtia, kysymykset olivat mielenkiintoista pohdittavaa :)

~Barella
~Barella
Maailma on tulvillaan ylimaallisia olentoja, jotka kärsivällisesti odottavat älymme terävöitymistä.
                 -Eden Phillpotts

Poissa Carrot

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #37 : Lokakuu 31, 2009, 18:48:24 »
En osaa vastata kuin ysiin. Eli
Eikö se azkabanin vangissa jotenkin mainittu että suojelius on kilpi joka on muodostunut ilosta, onnesta jne. Eli juuri siitä mitä ankeuttaja syö. Eli kun suojelius toimii ankeuttaja yrittää imeä onnellisia muistoja suojeliuksesta, mutta ei pysty siihen, koska suojelius ei tunne epätoivoa, tuskaa, surua jne. Tää on mun mielipide.
Oikeasti, minä inhoan porkkanaa.

Poissa EJR

 • Varjelusten toinen puoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I just want things to make sense
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #38 : Marraskuu 01, 2009, 15:07:51 »
Veritaserumissa oli mielenkiintoinen kirjoitus, jossa verrattiin ankeuttajia ja kalmolaskosta toisiinsa. Kalmolaskoshan on puolen tuuman paksuinen musta viitta, joka lipuu yöllä maassa. Kalmolaskos surmaa uhrinsa liukumalla tämän kasvoille ja tukahduttamalla tämän. Se levittää kylmyyttä ympärilleen, ja siihen tehoaa tiettävästi ainoastaan suojelius-taika. Kuulostaa hämmästyttävän paljon ankeuttajalta! Se mitä ankeuttajassa on viitan sisällä voisi hyvinkin olla jokin ruumiillistuma, jonka jokin pimeyden taika on saanut aikaiseksi. Ankeuttaja voisi olla muodonmuutos tai jokin muu muunnos kalmolaskoksesta, joka on tiettävästi vain trooppisessa ilmastossa elävä otus.


Ehkäpä ne ovat sukua keskenään! Tai kalmolaskos on pala ankeuttajan kaavusta... nojoo..

Pahoittelen, jos on toistoa. En lukenut koko topicia sanatarkkaan.

Missäpäin mitä kirjaa mainitaan Kalmolaskos?

// Kuitenkin, se mitä nyt Viistokujalta luin, niin sattaa hyvinkin olla, että Kalmolaskos on (Kuten joku sanoi), Ankeuttavan kaavusta revennyt palanen
MS Hirmun kapteeni!

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #39 : Marraskuu 01, 2009, 17:03:24 »
Missäpäin mitä kirjaa mainitaan Kalmolaskos?

Ei muistaakseni missään kohtaan varsinaisia Pottereita. Kalmoslaskos on kirjassa Ihmeotukset ja niiden olin paikat. Ja ettei ole ihan offia niin oma mielipiteeni kalmoslaskoksesta. Mielestäni se ei ole pala ankeuttajan kaapua, vaan oma lajinsa. Se saattaa kuitenkin olla sukua ankeuttajille. Samaan tapaan kuin vaikka susi ja kettu on sukua toisilleen.
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #40 : Marraskuu 01, 2009, 18:14:58 »
Miksi minusta tuntuu, että joku pimeyden velho on kalmolaskosta käyttäen jalostanut ankeuttajat? Kenties Grindelwald, mahdollisesti jopa Voldemort. Sopisi olemaan Voldemort sen puolesta, mitä hän muistaakseni LP:n hautausmaakohtauksessa totesi: "ankeuttajat ovat luonnollisesti puolellamme" tai jotain. Voihan tuo tarkoittaa ihan vain sitäkin, että pimeyden olentoina ankeuttajat automaattisesti olisivat heidän puolellaan, mutta... Tulkintoja on monia. :)

Palatakseni tuohon jalostamiseen... Minusta vaikuttaa ihan loogiselta, että joku mahtava pimeyden velho (on niitä varmasti ollut useampiakin kuin nuo kaksi tuntemaamme) on saanut kalmolaskoksesta idean luoda itselleen palvelijoita. Pimeän juoniin sopii paremmin kuin hyvin se, että ankeuttajat lisääntyvät voimakkaan pimeyden velhon vaikutuksesta ja silloin, kun ilmassa on suurta epätoivoa. Kaikessa niiden epäluonnollisuudessa en usko, että niiden lisääntyminen tapahtuisi siihen tapaan kuin elävien olentojen, vaan että ankeuttajat vaativat nimenomaan toivottomuutta lisääntyäkseen - sumun kautta/avulla, kenties.

Ankeuttajat eivät minusta ole eläviä, pikemminkin elävienkuolleiden tapaisia, sillä sielua tai mitään vastaavaa näillä ei ole, mutta täysin "elämättömiäkään" ne eivät ole, vaan jonkin sortin tietoisuus niitä ohjailee. Tuskin mitään kehittynyttä nuo ovat, sitä en usko. Enkä myöskään usko, että ihmisistä voisi tulla millään tapaa ankeuttajia. Luulisi, että sellainen seikka olisi tuotu kirjoissakin jossain vaiheessa selville.

Mitä taas ankeuttajan uhreihin tulee, luultavasti nämä sielun menetettyään jäävät eloon, mutta eivät kykene millään muotoa enää toimimaan, vaan elävät loppuikänsä ns. vihanneksena. Tällöinhän ankeuttajan suudelma tosiaan olisi kuolemaakin pahempi kohtalo.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Silent S

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Pottermore: MirrorHawthorn769
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #41 : Heinäkuu 29, 2011, 11:16:50 »
Vastaus kolmoskysymykseen: Eikös jossain kirjassa mainittu että "ankeuttajan jalkoja ei näkynyt kaavun alta"... tarkoittaako se siis että niillä on jalat? Kyllä niillä täytyy jonkinlainen vartalo (luultavasti mätänevä) olla. Minusta on vaikea kuvitella päätä, käsiä ja vartaloa ilman jalkoja, ellei siellä sitten ole joku luuranko joka päättyy selkärangan loppuun...
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 29, 2011, 14:46:40 kirjoittanut Silent S »
Enimmäkseen harmiton

Poissa Adéa

 • On
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Uruz
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #42 : Elokuu 01, 2011, 12:12:10 »
Ensinnäkin ankeuttajan ulkomuodosta, kyseisellä olennolla on varmasti paljolti ihmisen ruumista muistuttava keho, sillä sitä kuvaillaan Azkabanin vangissa mm. Tylypahkan pikajuna-kohtauksessa, jossa Harry katsoo ankeuttajan kättä, joka näyttää kuin se olisi mädäntynyt vedessä. Englanninkielisessä versiossa sitä kuvaillaan  näin: "There was a hand protruding from the cloak and it was glistening, greyish, slimy-looking and scabbed, like something dead that had decayed in the water. . .". Huomattuaan Harryn katsovan kättään, ankeuttaja piilottaa sen heti kaapunsa alle, mistä itse päättelin ankeuttajien haluavan itse verhota oman ulkomuotonsa, jolloin kyseessä ei olisi mikään ministeriön antama ohje ankeuttajien ulkomuodon peittämisessä. Myöhemmin Azkabanin vangissa kerrotaan myös sitä, mitä ankeuttajan hupun alla on. Siellä on ankeuttajan pää, silmien tilalla ankeuttajalla on kallon silmäkuoppien päällä harmahtavaa ja rupista ihoa, lisäksi ankeuttajan suu on muodoton aukko. Tämän verran Azkabanin vanki kertoo ankeuttajista, luku on Dementor's kiss englannin kielisessä versiossa.

Ankeuttajan syvin olemus lienee juuri masennusta ja muita negatiivisia tunteita. Lupin kertoo Harrylle lisää ankeuttajista AV:ssa ja kuvailee kuinka ankeuttajat menestyvät rappiossa ja toivottomuudessa. Lupin mainitsee myös, että ankeuttajat imevät ihmisestä kaiken ilon ja onnellisuuden, kunnes ne onnistuvat tekemään ihmisestä kaltaisensa, sieluttoman ja pahan. Velhojen kohdalla pitkäaikainen altistuminen ankeuttajille vie pahimmillaan velhon kyvyn taikuuteen, joten tietyllä tapaa ankeuttaja tuntuu riisuvan ihmisiltä kaiken inhimillisyyden, jolloin ihmisistä saattaa hyvinkin tulla ankeuttajan kaltaisia.
Mens agitat molem.

Poissa mellon

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Live hard, live your dream !
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #43 : Elokuu 08, 2011, 16:44:29 »
1. Elävätkö ne? Ovatko ne epäkuolleita? Ovatko ne kuolleistanousseita? Ovatko ne mitään näistä? JA Mitä ne ovat? Eläimiä? Humanoideja? Henkiä? (Aaveita, pahoja henkiä, luonnonhenkiä?) Ruumiillistumia?
Itse olen pohtinut asiaa siltä kantilta että ankeuttajat eivät varsinaisesti ole eläviä, vaan ne ovat eläviä kuolleita. He ovat jääneet puoliksi ihmishahmoon menettäen ihmisen ulkonäön. Olen miettinyt että ehkä ankeuttajat ovat velhoja/noitia jotka ovat menehtyneet Azkabanissa. He ovat ikäänkuin menehtyneiden Velhojen/noitien henkiä jotka ovat menettäneet muistonsa ja elämänhalunsa ja näin ollen muuttaneet muotoaan Ankeuttajiksi, (oletan siis että kuolleillakin on vielä muistot tallella).

2. Mistä ne tulevat? Onko ihminen luonut ne? Onko niitä ollut aina? Jos, miten ne tulivat toimeen ennen kuin ihmisille kehittyi voimakkaita hyviä tunteita? Voivatko ne imeä itseensä myös eläinten alkukantaisia tunteita?
Mielestäni ankeuttajat tulevat menehtyneen ihmisen alitajunnasta. Ihminen ei varsinaisesti ole luonut niitä, vaan pahojen tekojen kautta henkilöt saavat rangaistuksensa Ankeuttajien muodossa. Olettaisin myös että Ankeuttajia on ollut aina. Ankeuttajat yrittävät ehkä saada ihmishahmonsa takaisin imemällä tunteita muista henkilöistä. Ennen ihmisiä Ankeuttajat ovat ehkäpä koettaneet imeä tunteita eläimistä.

3. Mistä ne muodostuvat? Elävästä lihasta, kuolleesta lihasta, elävästä mutta mädästä/mätänevästä lihasta? Onko niillä muita ruumiinosia kuin pää (suineen) ja niljaiset kädet? Ovatko niiden pitkät aavemaiset kaavut välttämättömät niiden hyvinvoinnille ja/tai olemassaololle vai onko ihminen peittänyt ankeuttajat esteettisistä eli muista syistä?
Ankeuttajat muodostuvat pahoja tekoja tehneiden ihmisten sieluista. Mielestäni ne eivät varsinaisesti ole muodostuneet lihasta, mutta uskoisin että ruumiinsa kasassa pysymiseen he tarvivat kuollutta lihaa. Ankeuttajilla ei ole kuin pää ja jalat. Päässä on silmien paikat, mutta niissä ei ole silmiä, pelkät kuopat vain. Suu on ammottavan iso ja siinä on voimakas imuvoima. Näin ollen Ankeuttajat imevät uhriensa muistoja ja tunteita. Pohtiessani sitä miksi ankeuttajilla on kaavut, mieleeni juolahti, että he haluavat jollain keinolla muistuttaa ihmistä. Eli he peittävät "kehonsa" kaavulla jotta kukaan ei näkisi heidän oikeaa ulkomuotoaan.

4. Miten ne lisääntyvät? Tarvitseeko niiden lisääntyä? Onko niillä sukupuolia?
Uskon itse vahvasti niin, että ankeuttajulla ei ole sukupuolta. Ne vain syntyvät pahoja tekoja tehneiden ihmisten sieluista.

5. Ovatko ne ikuisia? Voiko ne tappaa tai tuhota? Voivatko ne sairastua tai haavoittua? Voivatko ne parantua saamistaan vammoista?
Ankeuttajat eivät ole ikuisia. Niitä vastaan voidaan käyttää pimeyden voimilta suojautumista. Mielestäni on myös mahdollista enttä ankeuttajat voivat loukkaantua/haavoittua, mutta ne eivät enään vammoistaan parane.

6. Syövätkö ne? Onko niillä muita ruumiillisia tarpeita? Onko hyvien tunteiden imeminen ihmisistä niille ruumiillinen vai henkinen tarve? Onko se tarve lainkaan vaiko pelkkä ominaisuus?
Olen sitä mieltä että ankeuttajat eivät syö, eikä heillä ole ruumiillisia tarpeita koska heillä ei ole kunnon elimistöä. Uskoisin myös että hyvien tunteiden imeminen on niille pikemminkin tapa pysyä elossa. Mutta voi olla myös niinkin että se on myös henkinen tarve. En usko että ankeuttajilla on mitään omaisuutta. Mielestäni henkiolennot eivät tarvitse omaisuutta.

7. Mitä tapahtuu hyville tunteille, jotka ne uhreistaan poistavat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain? Käyttävätkö ankeuttajat ne hyödykseen jollain tavalla? Miten ne vaikuttavat ankeuttajaan? Mitä tapahtuisi ankeuttajalle joka ei voisi imeä itseensä hyviä tunteita? Kuinka kauan ankeuttaja selviää ilman mahdollisuutta imeä hyviä tunteita?
Teoriaani pohtien luulisin että hyvät tunteet mitä ankeuttajat uhreistaan imevät, ovat heille ruumiin rakkenne osia, tai korvikkeita niille ajatuksille jotka he haluasivat pois mielestään (luulen siis että ankeuttajat katuvat pahoja tekojaan ja yrittävät hyvittää niitä uhriensa tunteilla), uhrien tunteet eivät kuitenkaan kestä ikuisesti joten ankeuttajat etsivät aina vain uusia uhreja. Ankeuttaja joka ei voisi imeä itseensä hyviä tunteita joutuisi mielestäni kadotukseen, sillä joutuisi kärsimään omantunnon tuskistaan edellisessä elämässään tehtyjen virheiden takia. Ankeuttajat eivät selviäisi kahta viikkoa pidempään ilman uhrien tunteita.


8. Mitä tapahtuu sieluille, jotka ne itseensä suutelevat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain? Käyttävätkö ankeuttajat ne hyödykseen jollain tavalla? Miten ne vaikuttavat ankeuttajaan? Miksi ankeuttajat yleensä imevät sieluja?
Sielut jäävät ankeuttajien mieleen, mutta samalla ankeuttajien oma sielu tuhoaa uhrien sielujen tuottavan mielihyvän. Mielestäni ankeuttajat imevät sieluja vain selviytyäkseen elämässä.


9. Mistä suojelius koostuu ja miten se karkottaa ankeuttajan?
Suojelius kosstuu taikuudesta, ja sen luomiseen tarvitaan todella vahva, miellyttävä muisto. Se karkoittaa ankeuttajat, sillä uskoisin että ankeuttajien mielessä pyörivät pahat teot eivät olisi mitään verrattuna joihinkin hyviin ja rakkaisiin tunteisiin. Ankeuttaja pelkää siis uhriensa hyviä tunteita ja haluaa näin ollen paeta niitä.

10. Miten ankeuttaja tuhotaan (jos se yleensä voidaan tuhota)?
Miettiessäni tätä ajatusta, oivalsin että ankeuttajan voi tuhota, mutta sitä varten pitää opetella pimeydenvoimilta suojautumisen taitoja. Kuoleman kirous ei niihin pure, sillä hehän ovat jo "kuolleita". Luulen että joku keksii paremman teorian tähän kysymykseen :) !

// ohhoh tulipas romaani, pääsin leikkimää jotaa viisastakin ihmistä xD
~Ehkä kuulut Rohkelikkoon, jos
               sydämmes urhoollinen on,
                           on sinulla ritarin uskallus
                                    ja olet kumman peloton~

Poissa Gollim

 • Paras
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #44 : Elokuu 13, 2011, 15:16:56 »
Tämä ketju on melko ironinen, kun katsoo ykkössivua ja kuinka monta Ankeuttajaa täälläkin on kirjoitellut.. :D Hekottelin itsekseni melko pitkäänkin kun luin noita aikaisempia viestejä :D.

Erittäin mielenkiintoinen aihe. Minusta ankeuttajat ovat yksi Potter-universuminen kiinnostavimmista asioista. Rowlinghan ei koskaan ole tarjonnut mitään vastauksia noihin esitettyihin kysymyksiin, ja ankeuttajien mysteeri jääkin lukijan arvailtavaksi. Potter-universumissa on paljon samanlaisia tapauksia, esimerkiksi salaperäisyyksien ostastosta ei kukaan tunnu tietävän mitään. Sanomattomat tutkivat siellä kuolemaa, rakkautta, ajatuksia, aikaa, planeettoja ja vaikka mitä muuta mysteeristä ja ovat aivan "perimmäisten kysymyksien" vastauksen lähellä, mutta eivät saa kertoa löydöistään julkisesti. Itse olen aina ajatellut, että ankeuttajat ja niiden voima imeä positiiviset tunteet ja korvata ne ahdistuneisuudella voi hyvinkin olla yhden oven takana siinä pyöreässä huoneessa.

Ankeuttajat ovat tunteettomuuden ja masennuksen inkarnaatio kirjoissa. Rowlinghan on useasti haastatteluissa sanonut, että idea ankeuttajiin tuli hänelle vasta myöhemmin, kun Rowlingin äiti kuoli ja Rowling masentui. Niiden symbolinen arvo on (minun mielestäni) kirjoissa paljon tärkeämpää kuin niiden juonellinen arvo. Periaatteessa koko kirjasarjan olisi hyvin voinut kertoa ilman ankeuttajia, mutta kirjojen viehästyksestä olisi väistämättä kadonnut osa pois. Azkabanin vanki on yhä edelleen suosikkikirjani juuri sen takia, että siinä saadaan selville enemmän Harryn menneisyydestä ja ankeuttajat luovat kirjaan erittäin synkän sävyn. Yksi parhaita kohtia koko sarjassa on se teehetki Lupinin kanssa, kun Lupin kertoo ankeuttajien todellisesta luonteesta.

Mistä ankeuttajat tulevat? Täällä on esitelty mielenkiintoisia teorioita, mutta koska mitään "oikeaa vastausta" tähän kysymykseen ei ole (eikä varmaan myöskään tule) voi jokaisella olla ihan huoletta oma teoriansa tähän. Oman käsitykseni mukaan ankeuttajat eivät ole eläviä eivätkä kuolleita, vaan pelkkä pahan olon ja masennuksen ruumiillistuma. Ne imevät ilmasta onnellisuuden ja elävät sillä. Kun epätoivoa on paljon ilmassa, niiden määrä kasvaa (lähde: puoliverinen prinssi). Ensimmäisen ankeuttajan varmaan loi joku pimeyden velho (Herpo the Foul? :D Hänhän loi ainakin basiliskin ja hirnyrkit, joista ainakin jälkimmäinen on ihan yhtä hullu ajatus kuin ankeuttajat) kokeilun vuoksi, mutta koe riistäytyi käsistä. En usko, että ankeuttajaa voi milloinkaan tuhota kokonaan, sillä maailmassa on aina epätoivoa ja surua jolla ne elävät. Suojelius-loitsulla voi suojella itseään ankeuttajaa vastaan, ja suojelius ajaa ankeuttajan pois hetkeksi, mutta ei tuhoa sitä. Jos ajatellaan, että ankeuttajien määrää putosi viimeisen kirjan tapahtumien jälkeen (kuten se vastaavasti nousi kuudennen ja seitsemännen kirjan aikaan), on osa niistä tuhoutunut ja kadonnut jäljettömiin. Niitä on kuitenkin vielä jäljellä ja seuraavan kriisin aikaan ne lisääntyvät jälleen. Voiko ankeuttajia ajatella jonkinlaisena negatiivisena energiana, joka vain ottaa mätänevän ruumiin muodon? Kun negatiiviset tunteet alkavat korvautua positiivisilla, ankeuttajat menettävät voimiaan ja "katoavat", vapauttaen imemänsä onnellisuuden takaisin maailmaan. Tämä on minusta ajatuksena kiehtova, ja sopii Potter-universumiin jossa rakkauskin rinnastetaan 'voimaan' ja samalla minusta myös energiaan. Ankeuttajat ovat rakkauden vastakohta? Tästäkin jokainen voi vetää oman tulkintansa ja päättää kuinka pitkälle haluaa asiaa ajatella...

Isoin mysteeri on kuitenkin ankeuttajan suudelma. Täällä on esitetty teoriaa, että suudelluista, sieluttomista tulisi uusia ankeuttajia. Tämä on mielenkiintoinen ajatus, sillä ankeuttajillahan ei ole sielua, ja 'kuolemaa pahempi kohtalo' on melko väljä ilmaisu ja jättää paljon varaa omalle tulkinnalle. Minun on kuitenkin vaikea uskoa tähän teoriaan, sillä kirjoissa selkeästi puhutaan siitä että ankeuttajien määrä lisääntyy, kun epätoivon määrä lisääntyy. Tuntuisi hurjalta, että ne voivat mennä ja suudella ensimmäistä metsässä yksin kävelevää onnetonta jästiä(tai velhoa joka ei osaa tehdä suojeliusta), ja tästä jästistä(tai velhosta) sitten tulisi uusi ankeuttaja. Niiden määrähän kasvaisi koko ajan ihan järjetöntä vauhtia ja ne suutelisivat jatkuvasti vastaantulevia. Uskon, että sielun imemisestä on niille jotain konkreettista haittaa, koska muuten ne tekisivät sitä koko ajan ihan muuten vaan, kun ne eivät enää olleet ministeriön hallinnassa viimeisten kirjojen aikana. Entä jos jokainen ankeuttaja voi imeä vain yhden (tai muun pienen, rajallisen määrän, sieluja) joilla se voi korvata omaa sieluttomuuttaan? Minusta on melko jännää ajatella imettyä sielua tavallaan hirnyrkin vastakohtana, eli ankeuttaja imee toisen ihmisen sielun itselleen saadakseen jotain millä täyttää itsensä. Imetty sielu ei kuitenkaan tuo täyteläisyyden tunnetta, vaan tekee ankeuttajasta jonkin sielullisen ihmisen ja sieluttoman ihmisen välimuodon...? Voisiko tämä olla myös selitys sille, miten ne kommunikoivat ihmisen kanssa? Jospa Harryn tapaamat ankeuttajat eivät ole vielä imeneet sielua ja eivät siksi pysty puhumaan?

Mielenkiintoista onmyös mitä sielunsa menettäneille käy. Kirjoissa tehdään selväksi, että ainakin velhoilla on odotettavissa kuoleman jälkeinen elämä jossain mystisessä paikassa. Voldemort menetti mahdollisuutensa tähän, kun silpposi sielunsa liian moneen osaan. Voiko sielunsa menettänyt ihminen päästä "eteenpäin" ('on') vai tämäkin henkilö jossain muodossa omiin juhliinsa (kuten voldemort jäi vauvasieluunsa). Tuntuu taas vähän hullulta ajatella, että ankeuttajat voivat vaan mielivaltaisesti evätä ihmisiltä oikeuden kuoleman jälkeiseen elämään... Ehkä ankeuttajan tuhoutuessa (positiivisten ajatusten lisääntyessä) sielu 'karkaa' ja kuolemanjälkeinen elämä mahdollistuu tällä? En keksi tähän oikein mitään järkevää ajatusta...

Viestin pointti: Ankeuttajien symbolinen merkitys kirjoissa on paljon tärkeämpää kuin niiden anti juonelle. Ankeuttajat ovat erittäin mielenkiintoisia olentoja kaikessa inhottavuudessaan, ja Potter-kirjojen tulkitseminen niiden kautta on melko palkitsevaa. Mitään oikeita vastauksia ei kukaan (ei edes Rowling) voi ankeuttajien alkuperästä antaa, sillä niiden olemus on melko lailla ristiriitainen ja mikä tahansa teoria niiden synnystä tai "merkanismista" romahtaa jossain kohtaa. Pohtiminen ja uusien näkökulmien löytäminen sarjaan on paljon tärkeämpää ja ankeuttajista löytää paljon eri näkökulmia :P. Ja kyllä, olen pohtinut tätäkin asiaa aivan liikaa... Saadapa takaisin se potterin ylitulkitsemiseen käytetty aika. Saadapa se takaisin...

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Ankeuttajat
« Vastaus #45 : Heinäkuu 16, 2012, 22:42:01 »
Jäin kaipaamaan VARSINKIN leffoissa PALJON ankeuttajilta. Ensimmäisessä elokuvassahan ne olivat aivan loistavia. Juuri sellaisia kylmyyden ja elottomuuden ruumillistumia kuin miksi ne olinkin kuvitellut. Myös ne kohtaukset joissa ankeuttajan voimat vaikuttavat Harryyn oli mielestäni taidokkaasti tehty. Kaikki oli kohdallaan. Sivukohtauksetkin olivat varsin kauniita. Ankeuttajiin melkein rakastui, kuten sormusaaveisiin Sormusten Herrassa, mutta sitten jatko-osat pilasivat nämä otukset... Pitkäikäisissä projekteissa on aina tämä vika. Liikaa vaihtuva miehistö pilaa kaiken. En siis pitänyt jatko-osien ankeuttajista lainkaan. Ne menettivät kammottavan kauneutensa. Tämä oli totinen sääli...

Myös kirjoissa olisin kaivannut ankeuttajilta jotain enemmän. Taustatarinaa, sitä todellista kammottavuutta ja kauheutta, joka juurikin Tolkienin sormusaaveilta löytyy. Omalta osaltani siis odotus jäi täyttymättä. Todella sääli. Mutta sitten näihin kysymyksiin:

1. Elävätkö ne? Ovatko ne epäkuolleita? Ovatko ne kuolleistanousseita? Ovatko ne mitään näistä? JA Mitä ne ovat? Eläimiä? Aaveita, pahoja henkiä, luonnonhenkiä? Ruumiillistumia?
Tähän olisin kaivannut vastausta kirjoista. Sitä ei annettu. Ankeuttajilla ei ollut ääntä. Tämä tekee niistä silmissäni pelkkiä otuksia. Pimeyden jatketta.

2. Mistä ne tulevat? Onko ihminen luonut ne? Onko niitä ollut aina?
Mistä kaikki tulee? Jos kyseessä on ikuinen otus ne ovat syntyneet siitä mistä muutkin. Mielenkiintoisempia vastauksia voisi olla (kirjailijan sanoja ajatellen) painajaisista. Haluaisin niin kovasti tietää niiden taustatarinan (toivoen, että sellainen niillä on). Ovatko ne manalasta karanneita demoneita? Kidutettuja ihmisiä jotka ovat epätoivoisesti jääneet kuoleman ja elämän väliin? Ruumillistuneita varjoja ja saastaa? Ehkä näihin kysymyksiin vielä joskus vastataan.

3. Mistä ne muodostuvat? Elävästä lihasta, kuolleesta lihasta, elävästä mutta mädästä/mätänevästä lihasta? Onko niillä muita ruumiinosia kuin pää (suineen) ja niljaiset kädet? Ovatko niiden pitkät aavemaiset kaavut välttämättömät?
Ankeuttajien ulkoiselle olemukselle ei ole annettu mitään selitystä. Niiden on sanottu pystyvän riisumaan itse oman huppunsa käsillä, joita kuvaillaan "mätäneväksi lihaksi", ja sen alta paljastuu kasvottomat kasvot joissa on aukko, "huulet", joilla ne pystyvät imemään uhrinsa sielun. Tästä saa sen (...ikävän...) vaikutelman, että ne ovat, kyllä, hyvin ruumiillisia otuksia.

4. Miten ne lisääntyvät? Tarvitseeko niiden lisääntyä? Onko niillä sukupuolia?
Olen ajatellut, että ankeuttajat hengellisinä otuksina (jollaiseksi ne mielelläni miellän) ne lisääntyvät surusta ja tuskasta. Tulkitkaa se miten haluatte.

5. Ovatko ne ikuisia? Voiko ne tappaa tai tuhota?
Jos ankeuttajat elävät surusta ja murheesta surullisten aikojen väheneminen karkoittaa myös ne mennessään. Valo ja rakkaus vähentävät niitä. Onnellisuus haihduttaa niitä, kunnes ne katoavat. Missä on valoa ja rakkautta ne eivät pysty elämään.


6. Syövätkö ne? Onko hyvien tunteiden imeminen ihmisistä niille ruumiillinen vai henkinen tarve? Onko se tarve lainkaan vaiko pelkkä ominaisuus?
Ankeuttajat ravitsevat itseään tuskalla ja ihmisen sieluilla. Mielestäni on käsittämättömän barbaarista, että Taikaministeriö pitää näitä otuksia laillisesti vallassaan ja käyttää niitä vihollisiaan vastaan. Kuitenkin, en pidä ankeuttajien välttämättömänä RUUMIILLISENA tarpeena ravitsemasta, vaan niiden koko OLEMASSAOLO perustuu ihmisen kärsimykseen ja maailman surkeuteen.


7. Mitä tapahtuu hyville tunteille, jotka ne uhreistaan poistavat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain?
Minun mielestäni hyvät tunteet pikemminkin katoavat ihmisestä ankeuttajan vaikutuksesta. En itse miellä asiaa niin, että ankeuttajat saavat täyttymyksensä hyvien tunteiden imisestä vaan juurikin pelon ja negatiivisten tunteiden istuttamisesta ihmiseen. Pelko pitää ne hengissä.


8. Mitä tapahtuu sieluille, jotka ne itseensä suutelevat? Sulautuvatko ne osaksi ankeuttajaa itseään vai katoavatko ne vain? Miksi ankeuttajat yleensä imevät sieluja?
Sielun imeminen on yksi ankeuttajan mielenkiintoisemmista ominaisuuksista. Vahingoittuneet, ruhjeiset sielut kiihottavat niitä eniten, kuten ilmi kävi kolmannessa kirjassa. Uskon sielujen kutsuvan ankeuttajaa, mutta jos mietitään sielun imemistä ruumiista - niin ensin meidän täytyy miettiä mikä sielu on? Sitä on hyvin hankala määrittää. Mutta voisin kuvitella tapahtuman näin: kun sielu imetään se mikä sielun kotipaikka ruumiissa on (esim. sydän) mustuu ja korventuu ja jää lopulta tyhjäksi ja turraksi, jäiseksi paikoilleen. Ankeuttajan suudelma imee sielusta kaikki värit ja elämän pois, kunnes jäljelle jää vain tyhjänä sykkivä musta elin. Hyödytön. Voisin kuvitella ankeuttajan itsensä voimistuvan sielusta, ehkä se ruokkii sitä liekkiä mikä saa ankeuttajat liikkumaan ja toimimaan, kuten me.

9. Mistä suojelius koostuu ja miten se karkottaa ankeuttajan?
Suojeliusta kuvataan voimakkaaksi valon taikuudeksi. Voisin kuvitella sen olevan hyvin vanhaa taikuutta, joka kumpuaa jostain meidän sielustamme. Se on voima, joka saa meidät kömpimään ulos palavasta talosta tai taistelemaan veden alla kuristumasta vastaan. Käytännössä suojelius-loitsuun upotetaan rakkaus ja elinvoima, tuli ja henki. Sitä voimakkaampaa asetta pohjatonta pimeyttä vastaan on hankala kuvitella.

10. Miten ankeuttaja tuhotaan (jos se yleensä voidaan tuhota)?
Valolla. Ankeuttajat eivät pysty elämään paikassa, jossa on rakkautta ja onnellisuutta ja valoa. Niiden kurjat henget voivat saada muodon vain siellä missä on sotaa ja kurjuutta.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 16, 2012, 22:47:07 kirjoittanut Prosper »