Kirjoittaja Aihe: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja  (Luettu 20824 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Naurava Kulkutauti

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« : Kesäkuu 11, 2004, 14:57:00 »
(Heittäkää päähän jollakin, jos läytyy jo topikki. Haku ei ainakaan löytänyt^^)

Sarjan ensimmäinen suomennettu kirja on nimeltään Valtaistuinpeli (esittely olen itse liian laiska kirjottaakseni^^) ja se teki minuun suuren vaikutuksen. En yhtään ihmettele, että sarjaa on kehuttu niin paljon, koska kirja todellakin on hyvä. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja niihin samastuu helposti. Kun käänsi kirjan viimeisen sivun eteensä, tuli tunne, että nytkö tämä jo loppui. Sitä olisi halunnut lukea vielä enemmän. Paksu kirja se kyllä on (730 sivua, jos liitteet lasketaan mukaan, ilman liitteitä 709 s.), mutta paksuus ei vaikuta, kun saa käteensä mahtavan fantasia kirjan.

Kirja oli välillä aika hankala lukuista, koska se on varmaankin suunnattu enemmän aikuisille ja siinä oli hovijuonitteluita ja kaikkea sellaista eikä minun yksinkertainen mieleni pysynyt aika mukana. ;P
Parhaimpia(ja omasta mielestäni onnistuneimpia) hahmoja olivat Jon Nietos, Daenerys, Arya ja kuningatar Cersei^^
Noista neljästä Daenerys oli ehdottomasti kiehtovin. Hänessä oli syvyyttä, jota muissa ei ollut.

Täytyy myöntää, että heti kun näen Valtaistuinpelin jossakin kirjakaupassa(tähän mennessä en ole nähnyt) ostan sen itselleni ja vaalin ja kuolaan sitä^^

Sanokaahan onko kukaan muu lukenut tätä kirjaa ja mitä olette siitä pitäneet^_^

muoks. Oulussa ei ole Akateemista, joten pitää yrittää kattoo suomalaisesta

Sametti

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #1 : Kesäkuu 15, 2004, 20:13:28 »
Se on hyvä kirja. En ole päässyt vielä loppuun asti juuri kirjan vaikeaselkoisuuden vuoksi, mutta teen töitä sen eteen. Tahdon lukea vielä seuraavat kaksi osaa, kunhan ne nyt vain suvaitsisivat ilmaantua. Voisin vaikka ostaakkin, jos löytäisin jostain halvalla.

 Itse pidän eniten Eddar Starkista (vai miten sukunimi kirjoitetaankaan) ja Tyrion Lannisterista. Eddarissa on sellaista viisautta ja jämäkkyyttä. Tyrion taas... Hän on jotenkin juonikas ja neuvokas, vaikkei voikkaan sotilastaidoillaan mitenkään ylpeillä. Minusta hän on kaikkein kiltein Lannister. ^^ Itse en kovin usein kirjoissa samastu naisiin. En tiedä miksi. Ehkä tahdon sisimmässäni olla poika. Mutta täytyy sen verran kirjan naisia ylistää, että Arya on hyvä tyyppi. Heh. Varmaan siksi, että hänellä on tulinen luonne ja neuvokkuutta. Sekä tahtoa olla omaitsensä. Hän myös hyväksyy Jonin sellaisena, kuin tämä on, eikä ala arvostella tätä äitinsä tapaan.

 Eli mahtava kirja. Toivottavasti suomentavat äkkiä lisää...!!

Hanjeu

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #2 : Joulukuu 25, 2004, 21:17:56 »
Varoitus, SAATTAA SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!

Ihkuttaisin nyt varmaan koko viestin, mutta en halua joutuvani bannattujen mustalle listalle. Hmh.

Ensinnäkin, luin ekan osan noin puoli vuotta sitten ja rakastuin siihen. Martin ei sääli päähenkilöitään ja olin tukehtua kun luin yhden tärkeimmistä päähenkilöist kuolleen. Muutamat todella suloiset sivuhenkilötkin kohtaavat nopeasti loppunsa, ja rahvaan ja vauvojen tappamista ei peitellä. Kirja ei kuitenkaan, kuten luulisi, ole pelkkää verenvuodatusta, sillä myöskin hyvi ja kauniita kohtauksia< on kirjassa paljon. Mutta jos kirja pitäisi ficcci-sanastoon luokitella, sanoisin sen olevan Angst.

Ekaan kirjaan törmäsin ensiksi Risingshadowin nettisivuilla, ja kun sitä oli kehuttu kovasti, päätin itsekin lukea sen. Ja aloin kinuta toista osaa ensi joululahjaksi. Sain sen, kuten myöskin ekan osan. Nyt oma isäni lukee ekaa osaa. Hah.

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #3 : Huhtikuu 26, 2005, 00:02:38 »
No mutta, aikahyppy on vienyt ilmeisesti viestini tästä aiheesta. Olen lukenut sekä Valtaistuinpelin että Kuninkaiden koitoksen, joka ilmestyi joulukuussa suomeksi. Englanniksi en ole jaksanut kahlata kirjoja läpi.

Näin Hesarissa arvion Valtaistuinpelistä ja sen innoittamana luin kirjan viime syksynä. Pidin siitä kovasti. Minusta Martin kirjoittaa mielenkiintoisen härnäävästi luvun kerrallaan yhden henkilön näkökulmasta. Luku päättyy aina cliffhangeriin; luvun päähenkilön tilannetta haluaa päästä mahdollisimman pian seuraamaan uudestaan. Sillä tavalla kirja etenee huikean nopeaa, vaikka onkin tiiliskivi. Samoin kävi Kuninkaiden koitoksenkin kanssa, vaikka täytyy myöntää, että pidin Valtaistuinpelistä enemmän.

Järkytyin kun huomasin, että Martin ei kumartele sankareita. Kenen tahansa pää saattaa olla pölkyllä millä hetkellä hyvänsä. Vaikka onkin surkeaa menettää lempihahmojaan, niin tuo menetyksen uhka tuo lisää jännitystä kirjan tapahtumiin. Minun suosikkihahmokseni nousi jo ensimmäisessä kirjassa Jon Nietos. Toinen kirja jäi hänen osaltaan niin kutkuttavaan tilanteeseen, että odotan innolla Storm of Swordsin ilmestymistä suomeksi tänä syksynä. SoS on sen verran paksu teos, että se ilmestyy kahtena eri osana. Jälkimmäinen ilmeisesti ensi vuoden puolella. Risingshadowssa tosiaan keskustellaan kirjasta - myös tulevasta, tosin viime aikoina keskustelu ei ole ollut vilkasta. Kaikki kai vain odottelee syksyn lähestymistä :)

Tilasin muuten Kuninkaiden koitoksen suoraan Kustannusyhtiö Kirjavalta. Tuli hieman halvemmaksi kuin kirjakaupasta ostaminen. Seuraavan kirjan yhteydessä tulee varmaan samanlainen tarjous (noin vinkiksi).

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #4 : Syyskuu 25, 2005, 00:48:05 »
Pahoittelen floodaamista... A Storm of Swords eli Tulen ja jään laulu -sarjan kolmas osa on ilmestymässä ensi kuussa suomeksi. Tai siis SoS:n suomennoksen ensimmäinen puolisko Miekkamyrsky (Kirjava on ilmoittanut tämän suomennoksen nimeksi) on siis ilmestymässä. Toivon mukaan kirja valmistuu Helsinkin kirjamessuille. Tulin lukeneeksi kirjan jokin aika sitten alkuperäisellä kielellä kun en jaksanut odottaa suomennosta.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Martinista on tullut yksi suosikkikirjailijoistani ja Tulen ja jään laulu -sarja on ehdottomasti fantasiakirjallisuuden parhaimmistoa. Sarjan neljäs kirja eli A Feast for Crows on matkalla kohti suomea ja saanen sen joko ensi tai seuraavalla viikolla luettavakseni. Yesh!


Olen hankkimassa kirjailijalta myös sarjan ulkopuolelle kuuluvia teoksia: Fevre Dream, Dying of the Light ja The Hedge Knight-novellia (tämä on tosin Tulen ja jään laulun esiosa/prequel). Myös hänen muut novellinsa kiinnostavat, erityisesti ihmis/susiaiheinen In the Lost Lands, jonka olen lukenut olevan julman upea.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 27, 2007, 18:35:43 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mhoram

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #5 : Lokakuu 19, 2005, 18:53:08 »
Miekkamyrsky 1:n kansikuvan voi katsoa tästä linkistä.

Tulen ja jään laulu on yksi suosikkisarjoistani fantasiassa, vaikkei se olekaan kaikkein paras. Luin kirjat englanniksi ennen suomennosten ilmestymistä, joten olen jo kolme vuotta odottanut neljättä osaa (A Feast for Crows). Onneksi se on juuri julkaistu.
"For that is the grace which is given to you, to bear what must be bourne."

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #6 : Heinäkuu 13, 2006, 00:56:45 »
Miekkamyrsky 2:n kansikuva on nyt myös nähtävillä. Kuvaa pitää katsoa kokonaisuutena Miekkamyrsky 1:n kanssa, sillä ne ovat yhtä ja samaa kokonaisuutta. Miekkamyrsky 2 on siis kohta puoliin tulossa suomennettuna painosta; heinäkuun aikana. Kirjavan sivulta näkee hinnan ym. tietoa. Englanninkielisen version lukeneena, ei Miekkamyrskyjen suomennoksien lukeminen sykähdytä enää yhtä paljoa, ja nimissäkin usein vain sekoaa, kun on jo tottunut niihin alkuperäiskielellä. Silti aion kirjan hankkia ja lukeakin vielä :)

Herra Martin on kirjoittamassa parhaillaan Tulen ja jään laulu -sarjan viidennettä kirjaa, A Dance with Dragonsia. Hän on luvannut sen valmiiksi viimeistään vuoden loppuun mennessä, mahdollisesti jo syksyllä. Blogissaan Martin kertoi vähän aikaa sitten, että hänellä on mielenkiintoisia uutisia liittyen sarjaan, ja hän paljastaa sen kotisivuillaan lähikuukausina. Itse olisin kiinnostunut sarjan filmatisoinnista, mutta en tiedä pystyisikö näistä eepoksista toteuttamaan elokuvia kovinkaan helposti. Olen visualisoinut kirjat alusta alkaen, joten jonkun toisen näkemys hahmoista voisi olla järkytys :)

Bleak

 • Ankeuttaja
George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #7 : Heinäkuu 13, 2006, 12:41:49 »
Törmäsin Martiniin aivan sattumalta kerätessäni materiaalia äidinkielen esitelmääni varten, ja lukemieni esittelyjen ollessa lähes yhtä ylistysvirttä päätin pistää kirjailijan nimen korvan taakse ja tutustua sitten paremmalla ajalla. Nyt olen lukenut kaikki suomennetut Tulen ja Jään Laulu - sarjan osat (Miekkamyrsky 2:hta odottelen), ja voin kyllä yhtyä täysin muiden suunnattomaan ihastukseen.

Tästä riittäisi niin paljon puhuttavaa, etten edes tiedä mistä kunnolla aloittaa. Martin on kirjailijana oikea nero, sen huomaa nopeasti. Tarinan kuljettaminen eteenpäin aina yhden henkilön näkökulmasta kerrallaan on tarkemmin ajateltuna oikein hyvä ratkaisu, sillä tällä tavoin jokaiseen henkilöön tulee paljon enemmän syvyyttä ja heidät oppii tuntemaan paremmin (tai miten nyt Martinin yllätyksellisiä henkilöhahmoja vain voi oppia tuntemaan), jolloin myös sen oman suosikin hahmottaminen käy helposti. Ja kun luvut useimmiten jäävät jokaisen henkilön kohdalla varsin kutkuttavaan tilanteeseen, tulee sitä pakostakin luettua eteenpäin silkasta halusta saada tietää, mitä sitten kävikään, kuten MariaPaige aiemmin totesikin. Martin myös onnistuu loistavasti samaistumaan niin 8 - vuotiaan lapsen ajatusmaailmaan ja näkökulmaan, kuin myös aikuisten karuun todellisuuteen ja petollisiin ihmissuhteisiin.

Sarja sisältää hyvin paljon poliittista juonittelua, mikä antaa myös mukavasti jumppaa aivonystyröille. Eniten tällaista metkuilua ensiintyy Lannisterien hovissa, joka sattuu myös olemaan sarjan suvuista oma suosikkini. Lannisterien keskuudesta löytyy myös suosikkihahmoni Tyrion. Kyseinen puolimieheksi kutsuttu lyhytkasvuinen kaveri on nokeluudellaan tehnyt minuun suurimman vaikutuksen. Hänellä tuntuu myös olevan kaikista paheistaan ja Lannistereille ominaisista juonitteluistaan huolimatta sydän paikallaan.

Omat varjopuolensakin sarja toki sisältää. Martin ei todellakaan anna armoa yhdellekään sarjan hahmoista, ja kohteleekin heitä tasavertaisen julmasti. Kaikkein riipaisevin vaikutus itseeni on ollut Daenyrys Targaryenilla, joka on
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
. Myöskin miehen ja naisen välinen tasa - arvo on todella kyseenalainen, olkoonkin niin, että sarjan tapahtuma - aikaan verrattuna se lienee realistinen. Tällaiset asiat herättävät lukijassa voimakkaita tunteita, itsessäni lähinnä ahdistusta ja raivoa. Mutta eikö kirjan nimenomaan kuulukin onnistua herättämään tunteita ja ajatuksia? Sen jokainen päättäköön itse.

Fantasiakirjallisuudeksi luokiteltuna sarja sisältää yllättävän vähän fantasianomaisia piirteitä. Niitä toki on, mutta äärimmäisen hillitysti (joskin olen kuullut, että näiden määrä tulisi kasvamaan sarjan edetessä). Tämä saattaa herättää joissakin mittavia taikuuksia ja taruolentoja odottaneissa lukijoissa pienoista pettymystä. Muilla tapaa kuitenkin ihmeellistä ja mielenkiintoista juonta seuratessani en itse tätä aluksi edes huomannut.

"Ironista kyllä, A Song of Ice and Firen heikkous on sen täydellisyys. Se pitäisi oikeastaan lukea viimeisenä fantasiasarjana, jonka koskaan aikoo lukea, sillä sen jälkeen mikään muu ei tunnu enää miltään..." Toivottavasti tämä ei pidä paikkaansa, sillä itselleni Tulen ja Jään Laulu on edelläolevan lainauksen kehotuksen vastaisesti yksi ensimmäisistä fantasiasarjoista, joihin olen tutustunut. Jokatapauksessa on hienoa päästä aloittamaan fantasiakirjallisuuden harrastus jostakin näin hyvästä teoksesta, ja jatkossa sitten ainakin tiedän, mitä tulisi pitää "täydellisyyden" mittapuuna. :)

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Re: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #8 : Tammikuu 27, 2007, 18:32:52 »
Tällä hetkellä kun odottelemme Tulen ja jään laulun viidettä osaa valmistuvaksi, niin Martin julkaisi kirjasarjaan liittyvän jännittävän uutisen virallisilla sivuillaan: Tulen ja jään laulu -sarjasta tehdään HBOn tv-sarja. Tämä on samalla upea uutinen, että myös pelottava, sillä kirjasarja on niin voimakkaasti kirjoitettu, että jokaiselle lukijalle varmaankin syntyy omanlaisensa mielikuvat kirjan hahmoista. Tekee tiukkaa hyväksyä näyttelijät näyttelemään esim. Tyrionia ja Aryaa, kun itsellä on niin selkeä mielikuva miltä hahmot näyttää. Toki tuo onnistui Potterienkin kohdalla pitää omat mielikuvat, mutta helppoa se ei ollut.

Jokaista sarjan kirjaa kohtaan kuvataan 12 tuntia tv-sarjaa eli yksi tuotantokausi/kirja. Tämä on sinällään hienoa, sillä pienetkin juonenkäänteet ja hahmojen vivahteet pääsevät esille. Herra Kirjailija kirjoittaa jokaiseen tuontantokauteen yhden jakson itse, ja muulloin työskentevät käsikirjoittajat David Benioff ja Dan Weiss. Benioffin ansioista löytyy mm. Troija, mutta Weiss on minulle oudompi.

TV-sarja saapunee toivon mukaan myös Suomen telkkariin ajanmyötä, joten ne jotka eivät ole lukeneet sarjaa vielä kirjoina, niin kiirehtikää... kirjat ovat hienoa fantasiaa, vaikkakaan ei ihan kaikkein nuoremmille lukijoille suositeltavissa. Kolme ensimmäistä kirjaa on suomennettu, neljäs on Kirjavalla työnalla.
Envu

 • Ankeuttaja
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #9 : Heinäkuu 25, 2007, 00:05:40 »
Nyt olen vihdoin päässyt tutustumaan Martiniinkin enemmän. Ensimmäisen osan luin joskus kauan aikaa sitten, ei ehkä ihan yllä ultimate-lempparisarjan joukkoon, mutta on todella lähellä. Nyt sain loppuun toisen osan, ja täytyy sanoa, että en ole koskaan lukenut kirjaa, jossa kirjailija on kohdellut säälimättömästi hahmojaan. Luulin jo Fitzin epäreilun kohtalon jälkeen ( ei oteta huomioon Lordi Kultaista ) että se on äärimmäistä, mutta tässä..
Yllätyin esimerkiksi ensimmäisessä kirjassa niin paljon erään päähahmon kuolemaa ( johon täällä aiemmin lienee viitattu ). Ja toisen osan loppu.. Toisaalta on kiehtovaa, että hahmoilta viedään kaikki. Muutenkin Martin kuvaa todella karusti ja yltiörealistisesti maailmaa: mutta ymmärtäähän sen tuollaisen tapaisessa maailmassa..

Lempihahmoni sarjassa on varmaankin Daenerys. Jotenkin todella vaikea päättää, sillä jokaisen luvun ahmii mielellään ja ei malta lopettaa koskaan nimenomaan cliffhanger -loppujen tähden.

^ Oikeastaan aika hauska uutinen. Odotan tuota kovasti.. Vaikka pari ensimmäistä osaa vasta lukenut. Voihan olla, että ei tunnukaan enää niin kivalta kun sen näkee ( joistakin hahmoista tosiaan on niin vahvat mielikuvat ), mutta toisaalta kuulostaa hyvältä, että tahti on hidas ja jos Martin itsekin hääräilee mukana..

Mari Mampalon

 • Ankeuttaja
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #10 : Elokuu 08, 2007, 11:50:29 »
Lukenut olen. Siis kaikki suomennetut versiot. Lokakuussa 2007 pitäisi ilmestyä lisää, toivottavasti aikataulu pitää. Kirjava:sta saa kirjat tilattua suoraan KIRJAVA. Paikoittain todellaa rankkaa luettavaa tajunnanvirraltaan, ei mitään iltasatufantasioita lapsille eli ei kovin nuorille lukijoille. Tulen ja Jään laulusta on suunnitteilla ilmeisesti televisiosarja - kuten edellä on mainittu - se palvelisikin toteutuessaan kirjaa enemmän kuin elokuva. Hahmot ovat monisyisiä, tarinassa käy hahmoille oikeasti huonosti, joku kirjoittikin edellä, että Martin on aika armoton hahmojaan kohtaan, joskin on myös yllättäviä fantasia käänteitä ja jatkuvia juonikudelmia jotka vähitellen kytkeytyvät toisiinsa. Talven tulon odotusta. Ja Tulen ja Jään laulua. Martin on ammattilainen kirjoittaessaan, mutta - tästäkin kirjasarjasta on kirjoittamatta viimeinen osa. Toivottavasti Martin saisi sen piakkoin valmiiksi! GEORGE R.R. MARTIN Suosittelen! Tähänkin kirjasarjaan jää positiivisesti "koukkuun" ja seuraavakin sivu on saatava luetuksi ja seuraava ja seuraava...Koska lukematta ei tiedä, mitä seuraava aukeama kirjassa tuo tarinaan tullessaan, kuka hahmoista nousee merkittäväksi ja kuka siirtyy vuorostaan sivuun - ja miten.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 08, 2007, 11:58:50 kirjoittanut Mari Mampalon »

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #11 : Elokuu 08, 2007, 12:51:20 »
tästäkin kirjasarjasta on kirjoittamatta viimeinen osa. Toivottavasti Martin saisi sen piakkoin valmiiksi!
Menee varmasti jokunen vuosi ennen kuin viimeinen osa valmistuu. Ensi vuodelle on odotettavissa vasta sarjan viides kirja, A Dance with Dragons. Kuudennen ja seitsemännen kirjan työnimet ovat tällä hetkellä The Winds of Winter ja A Dream of Spring. A Dance with Dragonsia odottelimme jo tälle vuodelle ilmestyväksi, mutta kirja ei ole edennyt sitä vauhtia kuin Martin itsekin olisi ehkä alussa toivonut. Joka tapauksessa Amazon UK on merkinnyt tällä hetkellä viidennen kirjan ilmestymispäiväksi huhtikuun alun 2008 (mistä lie tempaistu tuo päivämäärä), ja jos Martin kirjoittaa samaan tahtiin kuudennetta ja seitsemännettä kirjaa, niin sarja saa päätöksensä vasta joskus 2015 kieppeillä. Mutta hyväähän jaksaa odottaa :)

Tuosta tv-sarjasta ei ole tainnut kuulua mitään uutta sitten Martinin ilmoituksen. Ilmeisesti esim. Westerosista tai jostain muusta kirjaan liittyvästä foorumista voisi saada lisätietoa, en tosin ole jaksanut etsiä.

Muoks// Ilmeisesti tv-sarjan pilottijakson käsikirjoitus on valmis ja Martin hyväksynyt sen. Nyt odotellaan HBO:n reaktiota käsikirjoitukseen. On mahdollista vielä, ettei sarja toteudukaan.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 29, 2007, 16:05:30 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mariapaige

 • Noita-akka
 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #12 : Lokakuu 01, 2007, 16:41:48 »
Kirjakauppojen nettisivujen mukaan (Akateeminen, Suomalainen, BookPlus) Tulen ja jään laulu -sarjan neljäs kirja (A Feast for Crows) ilmestyy suomennettuna 25.10. Kirjan nimi on suomeksi Korppien kestit. Tämä lienee syksyn merkittävin käännöskirjauutuus minun kohdalla.

Sen sijaan ADWD:sta ei ole kuulunut mitään uutta. Harmi, mutta onhan noissa aiemmissa osissa edelleen lukemista vaikka kuinka moneen kertaan. Luin uusiksi ensimmäisen osan, ja huomasin paljon mielenkiintoisia vihjauksia ja johtolankoja, jotka sarjan edetessä mitä todennäköisimmin vaikuttavat tarinan kulkuun. Kuka esim. on
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Westerosin foorumissa on useita otteita - vielä julkaisemattomasta - ADWD:sta. GRRM on käynyt kirjallisuustapahtumissa ja lukenut otteita tähän astisista kirjoittamistaan luvuista. Selostukset perustuvat kuuntelijoiden muistikuviin (muistiinpanoja on tehty). Jos joku haluaa spoilaantua englanninkielellä, niin tässäpä linkki (ei spoilaa suoraan - tekstit pitää etsiä foorumin kätköistä).
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 01, 2007, 16:50:18 kirjoittanut Mariapaige »

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #13 : Helmikuu 25, 2009, 21:18:43 »
Jospa mä nyt aloittaisin tuoreimmilla kuulumisilla. Martin on blogissaan ilmoittanut, että A Dance with Dragons saattaa valmistua ensi kesäksi (ja Martinhan on btw tulossa ensi kesän Finnconiin!), mikä tarkoittaa sitä, että kirjakaupoista se löytyisi sitten joskus syksyllä. Suomennosta saa tietysti vielä odottaa kauemmin. Tuo TV-sarja on edelleen vaiheessa, HBO ei vissiin ole saanut tehtyä lopullista päätöstä, mutta fanikunta tietysti toivoo, että ADwD:n julkaisu antaisi lisänostetta. Pilottijakson alustava kässärihän vuoti joku aika sitten nettiin vapaasti nuuskittavaksi. Sen aitoutta on jonkun verran epäilty, mutta aika vakuuttavan oloinen väärennös, ellei muuta.

Mä en oikein itse tiedä, miten suhtautua tuohon TV-sarjaan. Luin tuon käsikirjoituksen vähän aikaa emmittyäni ja sikäli se oli hyvin rauhoittava, että hyvin uskollisesti kirjan juonta seurataan (ja osataan myös päättää jakso cliffhangeriin :D). Vähän on sävelletty omia kohtauksia, mutta enimmäkseen niissä ollaan hahmojen luonteille uskollisia. Eli siis periaatteessa kaikki hyvin, muttamuttamutta. Erityisrakkaiden kirjojen filmatisoinnissa niin moni asia vaan voi mennä pieleen, aina alkaen hahmojen ja paikkojen ulkonäöistä ja olemuksista. Ja se sitten väistämättä pilaisi katsomiskokemusta. Musta tuntuu (etenkin kun on tässä vuosien varrella tullut katsottua niin Sormusten herra - kuin Potter-elokuviakin), että mä en tulisi olemaan (tarpeeksi) tyytyväinen, joten en tiedä, uskaltaisinko edes katsoa. Noh, turha tätä nyt on murehtia, kun ei ole telkkaa eikä TV-sarjaa.

Martinin sarja on tällä hetkellä mun lemppari (fantasia)kirjallisuudesta. Se menee jopa ohi Rowlingin, Tolkienin ja Hobbin tuotosten, jotka kaikki on vanhoja suosikkeja. Tykkään siitä myös enemmän kuin Bernard Cornwellin kirjoista (mä sain ihan hiljattain tietää, että Martin pitää Cornwelliä yhtenä esikuvistaan, mikä on aika hauskaa; mä olenkin aina pitänyt niitä jonkunverran samantyylisinä :D). Mä tykkään Tulen ja jään laulusta ihan samoista syistä kuin mitä täälläkin aiemmat kirjoittajat ovat kertoneet: Martinilla on monenlaisia ja monitahoisia henkilöitä, tarinaa kerrotaan hienosti useasta eri näkökulmasta ja se on kaikkea muuta kuin mustavalkoista/kliseistä paasausta. Juonessa on aivan uskomattoman upeita käänteitä. Anteeksi ylisanat, mutta joskus niillekin on paikkansa :) Ekaa kertaa lukiessa tuli pienoinen shokki kun tajusi, mihin kaikkeen Martin kykenee hahmojaan käyttämään, millaisia kohtaloita hän on heille varannut ja näin edelleen. Musta on myös virkistävää, että magialla ja taikaolennoilla tms. on toistaiseksi ollut suhteellisen pieni osuus, joskin nousussa se tuntuu olevan. Mä tykkään kamalasti Tulen ja jään laulusta löytyvästä poliittisesta juonittelusta ja yllättävän realistisen keskiaikaistyylisestä menosta, kiva kun näitä on sitten enemmän.

Mun suosikkikirjoiksi tähän mennessä julkaistuista on ehkä kohonnut Miekkamyrsky 1-2, sarjan ykkösosan Valtaistuinpelin hengittäessä niskaan. Kuninkaiden koitos on myös oikein hyvä ja jäntevä kokonaisuus, mutta Korppien kesteihin mä en ole vielä oikein päässyt sisälle. Sekin on (tottakai :D) paljon parempaa kuin mihin useimmat kirjailijat koskaan pystyvät, mutta jää mun mielestä hiukan jälkeen edeltävistä osista. Miekkamyrskyn mä nostin ykköseksi, koska siinä oli pari hyvin järkyttävää ja mullistavaa tapahtumaa, mutta siinä myös käsitykset eräistä hahmoista joutuivat aikamoisen uudelleenarvioinnin kohteeksi. Se on yksi mua eniten säväyttäneistä kirjoista, mä en muista, että minkään muun kirjan tapahtumat olisivat saaneet mussa aikaan niin voimakasta tunnekuohua. Jopa Valtaistuinpeli, vaikka sillä mä (tietenkin) viattomana aloitin Martinin aivoituksiin tutustumisen, jää tässä kakkoseksi.

Ehkä mä nyt lopetan tältä erää, on vähän rasittavaa vaan kehua :D Aiemmin mä saatoin vähän purnata siitä, että Martinilta tuntuu olevan vähän mopo karannut tarinan jatkamisen suhteen, mutta nyt kun tuli tuo uusin päivitys niin mä oon taas täynnä intoa. Vaikka ei siinäkään mitään varmaksi luvattu, mutta kuitenkin :D :D :D
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Niannar

 • olento
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #14 : Helmikuu 25, 2009, 23:38:43 »
Ei voi sanoa muutakuin, että G. R. R. Martin, on aivan mahtava kirjailija. Itse tutustuin hänen tuotantoonsa muutama vuosi sitten, enkä vieläkään ole saanut tarpeekseni hänen kirjoistaan, joita on tultu luettua suht moneen kertaan. Toivottavasti jatkoa ilmestyy äkkiä.
Itse pidän kirjoissa eniten siitä (kuten aika moni on jo sanonut), että Martin uskaltaa tapattaa hahmonsa saaden aikaan mitä erikoisimpia juonikiekuroita. Se luo tarinasta paljon realistisemman kuvan ja vangitsee lukijan mielenkiinnon. Toisaalta taas olisi mukavaa, jos hän säästäisi edes muutaman alkuperäisen hahmon, jottei kaikkien tarvitse kuolla.
En ollut kuullut, että Tulen ja jään laulu -sarjasta ollaan tekemässä tv-sarjaa. Tietääkö kukaan, milloin se valmistuu, tai sitä aletaan filmaamaan? (hymistelee koneel ääressä :D:D) Ei voi sanoa muuta kuin, mahtavaa! Martin on ihana. Suosittelen Martinin tuotantoa kaikille, jotka pitävät fantasiasta (tai lukemisesta muuten vaan), sillä Martinin kirjoitus tyyli on aivan ihastuttavan intensiivistä ja hän onnistuu herättämään lukijan mielenkiinnon hahmoillaan.
It always seems those Castles and Dreams fade with the morning light

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #15 : Helmikuu 26, 2009, 08:59:35 »
En ollut kuullut, että Tulen ja jään laulu -sarjasta ollaan tekemässä tv-sarjaa. Tietääkö kukaan, milloin se valmistuu, tai sitä aletaan filmaamaan? (hymistelee koneel ääressä :D:D)

Mä en ole hirmuaktiivisesti seurannut sarjan kuulumisia, mutta mun käsittääkseni se on tosiaankin ollut vaiheessa jo useamman vuoden. Osasyynä hidasteluun voi olla Martinin hidastelu Tulen ja jään valmistumisen suhteen, ihan ymmärrettävää ettei HBO halua välttis lähteä tekemään sarjaa, jonka päättyminen on täysin hämärän peitossa. Kässäriä ollaan kuitenkin tehty ja sekin on muistaakseni vahvistettu, että Briteissä filmataan (jos ryhdytään filmaamaan), mutta sen kummoisempaa ei tässä vaiheessa mulla ole tiedossa. Ainakin parista vuodesta varmaan joka tapauksessa puhutaan. HBO:lla on muitakin mahdollisia projekteja valmisteilla ja voi olla, ettei Tulta ja jäätä edes valita loppupeleissä. Näyttelijävalinnoista sen verran, että Westerosin forumeilla on paljon ehdotuksia kuka sopii keneksikin, ja TV-sarjan tekijät ovat ilmoittaneet, että he seuraavat ko. palstaa sillä silmällä. Sinne siis kipin kapin kommentoimaan, jos haluaa antaa jollekulle lisää ääniä tai ehdottaa jotain uutta. Eihän tuo tietenkään tarkoita sitä, että fanien ykkössuosikit pääsisivät takuuvarmasti näyttelemään (mikä on monessa tapauksessa oikeasti hyvä juttu, esim. Josh Holloway Jaimena olisi lähinnä kamalaa, mutta onneksi hän ei vissiinkään ole realistinen vaihtoehto), mutta on kuitenkin pieni mahdollisuus vaikuttaa :)

edit. pikku lisäys
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 26, 2009, 09:43:00 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #16 : Maaliskuu 03, 2010, 13:04:15 »
Siitä tuli sitten tv-sarja!

Lisätietoa projektista ja näyttelijöistä ja muuta mukavaa keskustelua mainiolla Winter Is Coming -saitilla.
HBO siis näytti vihreää valoa projektille, eli tilanne on tämä: ensimmäinen kausi/9 jaksoa + pilotti/ensimmäinen kirja. Filmaukset alkanevat kesäkuussa, ja sarja pullahtanee maailmaan fanien iloksi vuoden päästä.

Hmm. Minulla on oikeastaan hiukan ristiriitaiset tuntemukset. Toisaalta olen innoissani, enkä malttaisi odottaa näkeväni hahmoja ja tapahtumia omasta töllöttimestä. Varmasti sarja myös tuo uusia faneja hienolle tarinalle. Näin kirjoja odotellessa sarja tulee myös olemaan jonkinlainen lohtu ja ajantappaja.

Minua on kuitenkin koko ajan mietityttänyt kuinka tarina, joka etenee varsin verkkaisesti ja jonka pointti on hahmojen keskinäiset suhteet ja ne kiinnostavimmat asiat tapahtuvat pääosin heidän päidensä sisällä, toimii tv-sarjana. Suuri yleisö ei välttämättä ymmärrä fantasiatarinaa jossa ei sitä fantasiaa juurikaan ole. Näin ollen tarinaa on pakko karsia rankalla kädellä, valtavasta hahmogalleriasta jätetään joitakin pois ja actionia tungetaan sinne minne se ei kuulu. Hahmojen raiskaaminen luonnollisesti pelottaa. Näyttelijävalinnat ovat ihan oma aiheensa - niistä tullaan todennäköisesti nurisemaan vielä pitkän aikaa; Sean Beania (vaikka hieno mies onkin) on vaikea nähdä Nedinä, Daenerys ei vakuuta, Hurtta on sen 20 vuotta liian vanha ja Jon näyttää aivan metroseksuaalilta. Onneksi Tyrion sentään näyttää menevän nappiin.

Ennenkaikkea, se että Martin itse tulee käsikirjoittamaan sarjaa ei ainakaan vauhdita kirjojen julkaisua.=S Jos Dance ilmestyy tämän vuoden puolella, ollaan kyllä onnekkaita. Tokkopa saadaan koskaan lukea tarinan loppua, tällä vauhdilla kymmenen vuotta ei riitä kolmen kirjan julkaisuun.
Osa minusta kieltämättä toivoi ettei tarina olisi päässyt sarjaksi asti.

Mutta nyt olen liian negatiivinen! En vain halua asettaa toiveitani liian korkealle, jottei pettymys sitten aikanaan ole liian kova. Toivottavasti olen väärässä ja sarja on loistava, silloin minulle saa kaataa tervaa päälle.

Sarjan nimi siis tulee olemaan Game of Thrones mikä mielestäni on loistava valinta, ehkä hieman kuvaavampi ja selkeämpi nimi koko sarjalle kuin A Song of Ice And Fire.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 03, 2010, 13:20:49 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #17 : Maaliskuu 06, 2010, 10:58:22 »
Myös mun tuntemukset sarjaa koskien ovat ristiriitaisia. Monessa asiassa tekijät tuntuvat olevan kyllä aivan oikeilla jäljillä, ihan alkaen siitä että tehdään TV-sarja eikä yritetä ahtaa kirjoja elokuviksi (joka olisi ollut aivan totaalisen kuolleena syntynyt ajatus). Samoin sarjan kuvauspaikkojen valinta tuntuu onnistuneelta. Westeros muistuttaa niin paljon keskiaikaista Eurooppaa, että on mukava nähdä aitoja KA:lta periytyviä linnoja sekä eurooppalaista flooraa ja faunaa. Hyvää on sekin, että mun ymmärtääkseni Tulen ja jään laulua on tarkoitus lähestyä enemmän (pseudo)historiallisena draamana kuin fantasiaseikkailuna. Luulisi, ettei täyteactionia tästä syystä aivan niin mahdottomasti ole. Voisi kuvitella, että enemmän tarinan etenemiselle ja hahmojen syventämiselle varattua aikaa kuluttavat seksikohtaukset. Mitä nyt olen vähän joitain HBO:n sarjoja seurannut, niin pehmopornoa tuntuu piisaavan turhankin yltäkylläisesti. Mutta ehkä suuri yleisö tykkää sitten siitä, jos fantasian puute aiheuttaa ongelmia ;) Joskaan en kyllä tiedä, että aiheuttaako. Ovathan kaikenmaailman Tudorsit ja Roomat olleet kovin kehuttuja, joten kyllä sentyyppisillekin sarjoille on menekkiä. Ja GRRMhän on saanut tunnustusta nimenomaan siitä, kuinka poikkeuksellisen vähäinen rooli magialla ja muulla on hänen kirjoissaan – miksi tv-yleisö karsastaisi sitten sitä?

Mä en nyt liikoja viitsi näyttelijävalinnoista kaakattaa, kun tää kuitenkin on kirjaston topsu, mutta muutaman sanan haluan kyllä sanoa. Mä yritän kovasti suhtautua mahdollisimman neutraalisti, sillä mä tiesin jo etukäteen, että just täsmälleen oikeanlaisia näyttelijöitä ei kyllä ole olemassakaan – paitsi ehkä joidenkin epämääräisten sivuhahmojen kohdalla, joista ei ole kunnollista mielikuvaa :) Mutta kenties he onnistuisivat valitsemaan kelvollisia tai jopa tarpeeksi hyviä. No, suuri osa näyttelijöistä on mulle aivan tuntemattomia, joten en heidän ammattitaidostaan tiedä mitään. Täytyy vain olettaa, että osaavat hommansa, kun kerta tulivat valituiksi. Ja tuntemattomuus on sinänsä tavallaan plussaa – jotain Sean Beania on nähty niin paljon, että häntä (vaikka hyvin lahjakas onkin) voi tosiaan olla vaikeaa mieltää Nediksi. No, mä en nyt lähde ruotimaan jokaista valintaa, mutta näin yleisesti ottaen sanon, että aika johdonmukaisia ovat valinnoissaan olleet. Esimerkiksi Starkeiksi valitut näyttävät kovasti toisiltaan ja muodostavat siis uskottavan perheen. Sama koskee myös Danyn ja Viserysin näyttelijöitä. Yleinen ongelma taasen on hahmojen vanhentaminen. Se nyt on ihan ymmärrettävää, että esmes Danyn näyttelijä ei oikein voi olla oikean ikäinen. Hänellä kun on sen verran rankkoja kohtauksia, että pitää olla vähän vanhempi näyttelijä. Mutta esimerkiksi Hurtan ikäännyttämistä jotain nelikymppiseksi on vaikeampi sulattaa, ja sama juttu Jaimen, Tyrionin, Robbin (vaikka hänen rooliinsa ei ihan niin vanhaa valittukaan) kohdalla. Näiden henkilöhahmojen luonnetta ja tekoja selittää imo osaltaan heidän ikänsä, eikä homma ole enää niin uskottavaa, jos he ovat reippaita keski-ikäisiä. Jaimen kohdalla arveluttaa myös Nikolaj Coster-Waldaun tanskalaisuus. Kuinka uskottavan kaksosen hänestä saa englantilaisen (ja jonkun verran nuoremman) Lena Headeyn Cerseille? Kun nyt kuitenkin otin tässä esille joitain nimiä enemmän tai vähemmän negatiivisessa valossa, niin vastapainoksi sen verran, että Jennifer Ehlen valintaan Catelyniksi mä olen tosi tyytyväinen. Hän on lahjakas näyttelijä ja tuo mukavasti pukudraaman tunnetta mukanaan.

Kaiken kaikkiaan mä en kuitenkaan tiedä, miten suhtautua tähän tv-sarjaan just nyt. Periaatteessa musta on huono idea lähteä filmaamaan keskeneräisiä kirjasarjoja. Kun vertaa vaikka Pottereiden ja Sormusten herran filmatisointeja, niin huomaa kyllä edut siihen, että tekijät tuntevat filmauskohteensa kokonaisuudessaan. Tarinan osasten yhdistely/oikominen sujuu hallitummin, eikä tule mitään ikäviä yllätyksiä, että hups, tämä olikin tärkeää. No, GRRM:n mukanaolo varmaan estää pahimmat lapsukset, mutta eipä hänkään varmaan toisaalta täsmällisesti tiedä, mitä kaikkea tulee kirjoittamaan. Mutta suurempi ongelma varmasti on, että sarjan parissa touhuaminen hidastaa itse kirjojen kirjoittamista. Mikä on kurjaa, sillä aika verkkaisesti se tuntuu nytkin sujuvan. Ja kun lukee ADwD:n valmistumisen väliaikatiedotteita, niin tulee sellainen vaikutelma, että iso kirja on tulossa. Mikä taasen antaa ymmärtää, että juoni jatkaa paisumistaan, mikä puolestaan herättää epäilyksiä sen suhteen, että onnistuuko GRRM tosiaan solmimaan langanpäät yhteen vain kolmessa kirjassa – ja kauankohan niiden kirjoittamiseen sitten menee, kun tämänkin piti tulla ulos suhteellisen pian Korppien kestien jälkeen. Ja tv-sarjaan kytkettynä tämä pistää pohtimaan, että kuinka monta tuotantokautta meillä on mahdollisuuksia saada. Mä luulen useiden lailla, että Miekkamyrskyn filmaaminen jää viimeiseksi (paitsi tietenkin jos eka tuotantokausi floppaa, niin sitten ei päästä sitä pidemmälle). Siinä olisi ihan mahdollinen paussikohta lopettaa.

Niin, vielä tuosta nimestä. Mä myös tykkään kovasti Game of Thrones -valinnasta. A Song of Ice and Fire on musta ollut aina vähän omituinen, turhan runollinen tai jotain, kun ottaa huomioon, minkätyyppisistä kirjoista on oikeasti kyse. Mua itse asiassa vähän huvitti, kun luin että Patrick Rothfuss meinasi aluksi omalle The Kingkiller Chronicle -sarjalleen jotain samankaltaista nimeä, mutta vaihtoi sen sitten kun kuuli Martinin sarjasta. Ekan osan (so. The Name of the Wind - Kirjavalta on tulossa suomennos, huom! huom!) lukeneena mä sanoisin, että Martin ja Rothfuss voisivat melkeinpä vaihtaa sarjojensa nimiä päikseen :D Jaimekin varmaan tykkäisi.
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #18 : Maaliskuu 07, 2010, 11:04:17 »
Hehhehheh...^ :D


Näyttelijävalinnoista varmasti saa täällä kaakattaa ihan rauhassa - sarjalle tuskin ollaan ihan heti perustamassa omaa topsua, joten tämä on toistaiseksi ainoa sopiva paikka puhua sarjan kuulumisista.

kun lukee ADwD:n valmistumisen väliaikatiedotteita, niin tulee sellainen vaikutelma, että iso kirja on tulossa. Mikä taasen antaa ymmärtää, että juoni jatkaa paisumistaan, mikä puolestaan herättää epäilyksiä sen suhteen, että onnistuuko GRRM tosiaan solmimaan langanpäät yhteen vain kolmessa kirjassa – ja kauankohan niiden kirjoittamiseen sitten menee, kun tämänkin piti tulla ulos suhteellisen pian Korppien kestien jälkeen.

Olen epäillyt samaa asiaa jonkin aikaa. Odotin että jo Crows olisi antanut joitakin vastauksia ja selkiintymisiä asioihin - sen sijaan tulikin vain lisää kysymyksiä ja homma tuntuu tosiaan käyvän entistä kiemuraisemmaksi. Ja ensimmäistä kertaa minusta tuntui että tarina laahasi.
En ole erityisen aktiivisesti seurannut tuota Georgen blogia ja mitä hän projekteistaan kirjoittelee, joten en osaa arvailla onko hänellä ollut alun alkaen selvä käsitys siitä mihin kaikki lopulta johtaa kunkin hahmon osalta. Aina on olemassa se vaara että homma paisuu paisumistaan kuin pullataikina, jolle ei näy loppua ja jota Martin ei yksin enää saa pidettyä aisoissa. En tiedä onko tällaiselle vyyhdille mahdollista edes saada jokseenkin tyydyttävää päätöstä. Voin vain toivoa villeissä kuvitelmissani että herra kirjoittaa kolmea viimeistä "yhtäaikaa" niin ettei mikään ole sitten enää ristiriidassa, ja jotka ilmestyvät sitten lähekkäin.

« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 07, 2010, 11:12:17 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #19 : Maaliskuu 07, 2010, 21:03:06 »
^ Mä oon lueskellut GRRM:n blogia silloin tällöin ja saanut sellaisen vaikutelman, että kyllä hänellä on ollut suunnitelmat tarinan yleisestä kaaresta ja pääjehujen vaiheista. Mutta hänen kirjoitustyylinsä on kuitenkin sellainen, että hän ikäänkuin pyrkii antamaan hahmojensa kuljettaa tarinaa omilla ehdoillaan, mistä seuraa noita sivupolkuja ja lisääntyneitä sivumääriä. Jostain mä muistan lukeneeni, että alunperin GRRM:n oli tarkoitus tehdä trilogia (mutta elämänkumppaninsa kyllä epäili tätä alusta alkaen) :/ Korppien kestien haahuilun ja ADwD:n jatkuvan lykkääntymisen & koon kasvun takia on kuitenkin alkanut epäilykset herätä sarjan onnistuneesta päätökseen viemisestä mullakin. Mutta mä yritän ajatella niin, että sarjan keskivaihe on tunnetusti vaikeinta kirjoittaa, joten ehkä sen ongelmista selvittyä loput osat tosiaan tulisivat suht tiiviissä tahdissa.

Mutta nyt mä siirryn kaakattamaan, kun kerta siihen kannustettiin :) Tässä on muuten kuvakokoelma valituista näyttelijöistä, jos joku haluaa vilkaista.

Jos mä nyt aloitan Starkeista. Sean Bean on musta ymmärrettävä ja ihan hyväkin valinta Nediksi, vaikka Benjeniksi valittu Joseph Mawle on ulkonäöllisesti paljon lähempänä mun Nediäni. Mutta Bean on iso tähti ja vetää siis varmasti yleisöä ruudun ääreen
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
. Bean on kyllä liian vanha Nediksi, mutta se ei haittaa mua niin paljoa kuin jotkut muut ikäännyttämiset, koska Ned ei ole luonteeltaan kovinkaan raisu, vaan sellainen vakaa ja kypsä heppu. Ja joo, tiedän kyllä, miten tyhmältä syyltä tuo kuulostaa :D

Catelyniksi valittua Jennifer Ehleä mä ehdinkin jo kehua, mutta kehutaan nyt vähän lisää. Aluksi kuitenkin sen verran, että mä oon hämmästyksekseni joutunut huomaamaan monen inhoavan Catelynia syistä, jotka eivät mulle täysin aukene. Okei, sanoihan hän ilkeästi Jonille (josta useat Cat-bashaajat puolestaan tykkäävät) ja tekihän hän joitain huonoja päätöksiä, mutta muutaman pahaa sanaa tai lyhytnäköistä päätöstä stressaavissa tilanteissa ovat tuskin kovin suureja syntejä. Etenkin kun ottaa huomioon, mitä muut tarinan sankarit ovat saaneet aikaan ja miten helposti ne annetaan heille anteeksi. Eli siis jossain määrin perusteettomalta Catelynin dissaus musta vaikuttaa. Jennifer Ehle on kuitenkin hyvä näyttelijä ja osaa varmasti herättää Catelynin uskottavasti henkiin. Mä toivon, että kun hän antaa Catelynille kasvot, niin yleisön on helpompi ymmärtää tätä, eikä ohittaa vain jonain typeränä/kylmänä äiti/äitipuolihahmona.

Sansaa ja Aryaa näyttelevät Sophie Turner ja Maisie Williams ovat mulle yhtä vieraita kuin kaikille muillekin :) Mä tykkään kuitenkin siitä, että he näyttävät toisiltaan oikeastaan enemmän kuin mitä mä kuvittelin Sansan ja Aryan näyttävän. Tuo sellaista siskosfiilistä, joka välillä on kirjoissa ehkä turhankin kaukana. Mä odotan innokkaasti kummankin roolisuoritusta, Arya ja Sansa kun ovat molemmat mun lempihahmojani.

Brania näyttelevästä Isaac Hempstead-Wrightistä ei mulla ole oikeastaan mitään muuta sanottavaa, että ulkonäöllisesti hän sopii ihan hyvin Stark-kööriin. Branin kappaleet tuntuvat ehkä kaikista tylsimmiltä, joten mulle ei ole hänen hahmollaan nyt ylipäätään niin kamalasti väliä.

Robbin ja Jonin rooleihin valitut Richard Madden ja Kit Harrington ovat niinikään mulle aivan tuntemattomia. Vähän ehdinkin jo valittaa, että Madden on liian vanha ja se onkin suurin valitus, minkä keksin. Robb on kuitenkin vasta... ööh, siinä viidentoista (?) ja Madden kyllä näyttää (joskaan ei tuossa kuvassa niin kamalasti) päälle parikymppiseltä. Robbin hahmossa kun on kuitenkin aika tärkeää se, että hän on loppujen lopuksi vasta aikuiseksi kasvamassa, ei vielä aikuinen. Kit Harrington on sen sijaan musta ihan hyvä valinta Joniksi, ei tule sellaista fiilistä, että tässä menee nyt jotain ikävästi pieleen.

Sain vasta Starkit pikaisesti käsiteltyä ja näin paljon siihenkin meni tilaa :) No, eteenpäin vaan kuitenkin.

Daenerys ja Viserys Targaryenia näyttelevät Tamzin Merchant ja Harry Lloyd ovat molemmat musta hyviä valintoja sillä tietopohjalla, mitä mulla on. Aluksi tietysti plussaa siitä, että hekin näyttävät uskottavasti sisaruksilta. Harry Lloydista mä en tiedä mitään, ja koska ei hänellä suurta roolia edes ole, hän kelpaa mulle pelkästään ulkonäöllisistä syistä ihan tarpeeksi hyvin. Tamzin Merchant taasen on mulle hiven tutumpi. Mä oon nähnyt hänet Ylpeydessä ja ennakkoluulossa (siinä v. 2005 elokuvassa), mutta ei hän siitä mitenkään sen kummemmin jäänyt mieleen. Mä en laske tätä silti Merchantin viaksi, koska ei se rooli (herra Darcyn pikkusisko) ollut kovin merkittävä. Ei hän edes olisi oikeastaan voinut jäädä mieleen muutoin kuin olemalla täysi katastrofi, mitä hän ei siis kuitenkaan tehnyt :) Itse asiassa, kun nyt ajattelen, niin nti Darcy ja alkuvaiheen Dany muistuttavat jossain määrin toisiaan, joten ainakin siitä Merchantin voisi kuvitella selviävän kunniakkaasti. Mun ymmärtääkseni Tamzin Merchantin valinta on kuitenkin saanut selkeästi eniten kritiikkiä osakseen. No, ehkä kritisoijat ovat nähneet hänen roolisuorituksiaan enemmän ja ovat voineet tätä kautta muodostaa mielipiteensä, mutta suurin osa mun näkemistäni haukuista on kyllä keskittynyt hänen ulkonäköönsä. On kuulemma liian ruma. Mä olen tästä eri mieltä, Merchant on mun silmiini tarpeeksi kaunis, ja ennen kaikkea juuri sellaisella sirolla tavalla, jonka mä yhdistän Danyyn.

Drogon rooliin valittu Jason Momoa on niinikään hyvä valinta. Aika lähellä mun mielikuviani ja plussaa myös siitä, että hän taitaa olla niitä harvoja, jotka ovat oikeanikäisiä. Näyttelijäntaidoilla ei ole niin kamalasti väliä, koska ei hänenkään roolinsa ole niitä suurimpia.

Lannistereista mun suosikkini on Cerseitä näyttelevä Lena Headey. En muista kiinnittäneeni sen kummempaa huomiota häneen missään, vaikka nyt kun tarkistin, niin huomasin että jokusen Headeyn tähdittämän elokuvan olen kuitenkin nähnyt. Mutta niissä hänellä onkin ollut pikkurooleja. Eli mun mielipiteeni hänestä lepää vankasti ulkoisilla seikoilla (joskin kyllä Headeyn cv on kunnioitettavan pitkä). Headey ei ole ihan sennäköinen, miksi Cersein kuvittelin, mutta tarpeeksi lähellä, ja hänen olemuksensa on jotenkin oikeanlainen. Se on myös hyvä puoli, että Headey ei ole liian naisellisen näköinen, vaikka onkin kovin kaunis. Cersein pitää ollakin hiven maskuliininen, hänhän on kovin yhdennäköinen kaksoisveljensä kanssa. Mutta ikävä kyllä Jaimeksi valittu Nikolaj Coster-Waldau menee sitten omalta osaltaan imo pahemmin metsään tässä toistensa peilikuvat -asiassa. Jaime on kyllä soturihahmo, mutta ei Cersein kaksonen voi näyttää noin karskilta. Mä en saa NCW:stä myöskään kovin aatelista vaikutelmaa, mutta ehkä hän sitten osaa näytellä sopivalla tavalla ylimielistä ja etuoikeutettuun asemaansa tottunutta. Ja tietysti toivottavasti Jaimea muutenkin. NCW:n iästä ja epäenglantilaisuudesta purnasin jo aiemmin, joten ei tässä siitä sen enempää. Kaiken kaikkiaan NCW on mulle rehellisesti sanottuna ehkä se suurin pettymys. Jaimesta on muodostunut yksi mun lemppareistani ja mä tietysti toivoin, että hänen näyttelijällään olisi kaikki niin kuin juuri mä olen ajatellut ;) Lannistereista viimeisimpänä ja vähäisimpänä (har, har) sitten Tyrionia näyttelevä Peter Dinklage. Hän on vissiinkin suurin suosikki, mutta mulla ei ole hänestä kauhean selvää mielipidettä. Mä en muista nähneeni hänen työskentelyään muualla kuin Prinssi Kaspianissa, mutta eipä sen perusteella voi oikein arvioida, miten Dinklage suoriutuu Tyrionin roolista. Elokuvia enemmän seuraavat tuntevat tietysti paremmin hänen kykynsä, joten ehkä heidän arvioihinsa voi luottaa. Mä en kuitenkaan voi olla ajattelematta, että ehkä Dinklage ei kuitenkaan ole aivan niin erinomainen kuin mitä hehkutetaan. Sen mä kyllä voin uskoa, että hän oli paras vaihtoehto rooliin. Mutta kun Tyrionin roolin fyysisiä vaatimuksia vastaavia näyttelijöitä on kuitenkin loppupeleissä huomattavasti vähemmän kuin muihin rooleihin, niin Dinklage ei ehkä ole läpikäynyt niin tiukkaa seulaa. Ulkonäöstä sen verran, että piirteiltään hän ei vastaa kovinkaan hyvin mun mielikuviani. Ikä hänenkin kohdallaan on se suurin mutta.

En mä kehtaa venyttää viestiäni enempää, ei tätä pidemmälle jaksa enää kukaan lukea :)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #20 : Maaliskuu 08, 2010, 12:36:19 »
Ja kerran vauhtiin päästiin, lisää pohdiskelua näyttelijävalinnoista ja hahmoista yleensä.

En sano, että Sean Bean on huono valinta. Tykkään hänestä tosi paljon näyttelijänä, hänessä on sellaista hiljaista voimaa ja arvokkuutta joka mielestäni sopii Nedille täydellisesti. Minusta hän vain on liian vaalea (eikö ideana ole että Ned ja Jon ovat samannäköisiä??) mikä ei tietenkään ole sellainen ongelma mitä ei saisi maskeerauksella kohdalleen. Jostain syystä, aina kirjoja lukiessa ajattelin Jorahille Sean Beanin kasvot. (Menee vielä sarjaa katsoessa puurot ja vellit sekaisin)
Sean on ihan hyvä valinta, kerran ei Hugh Jackmania saatu. Rantapoika-Eddard. XD

Jennifer Ehle
on hyvä valinta Catelyniksi. Catelynistä on tullut miltei yksi suosikeistani. Hän on hieno nainen, lojaali puoliso ja vahva äiti
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Luulen, että Catelynia vihataan juuri tuon Jon-kuvion takia. Kohtuutonta Catelyniltä, kieltämättä, mutta tavallaan ymmärrän häntä.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Kaikki Starkin lapset näyttäisivät olevan ihan hyviä valintoja, joskaan Sophie Turner ei ihan Sansan veroinen kaunotar ole. Bran on yksi suosikeistani, monella tapaa ehkä sarjan henkisin ja pohdiskelevin hahmo. Jon... Hyvä poika se on ja kunniallinen, mutta haistan hiukan tekopyhyyttä tuossa hommassa. Lisäksi hän on mielestäni tarinan ainoa ennalta-arvattava hahmo. En vihaa häntä missään nimessä, mutta putosi suosikkieni listalta viimeistään kolmannen kirjan aikana. Näyttelijäksi valittu Kit Harrington on kyllä liian nätti ja maitonaamainen, mutta saavatpahan tytöt kirkua.

Benjeniä näyttelevä Joseph Mawle vaikuttaisi ainakin ulkoisesti nappivalinnalta. Samoin Lannisterin kaksoset. Lena Heady on kaunis ja kylmä kuten kuuluu, ja Nikolaj Coster-Waldau vastaa kyllä mielikuvaani Jaimesta. Hieno, monitahoinen hahmo tuo Jaime. Kuten kaikki Martinin hahmot. Hän on ennenkaikkea soturi, joten ei Jaimea voi mikään nättinaamainen ylvästelijä näytellä. En näe mikä ongelma Nikolaj´n tanskalaisuus voisi olla. Kovin tummia ovat kyllä nuo molemmat...
Peter Dinklage taisi olla ainoa vaihtoehto Tyrioniksi. Tyrionin roolitus ei varmasti ole se helpoin homma, ja Mab olet kyllä oikeassa, Dinklagekin on liian vanha. Tyrion on, mitä...24-25?? Muutoin, ulkoisesti kaveri vaikuttaisi sopivan rooliinsa. Odotan innolla kenet valitaan Tywiniksi.

Rory McCann... Hurtan roolitusta odotin kovasti. Hahmo on tarinan suuria suosikkejani ellei peräti se suurin. Mutta kuinka nallekarhumainen McCann herättää henkiin halveksuntaa tihkuvan ilkeän häijyläisen...? Ja ikä on tässäkin ihmetyksen aihe. Mikäli tv-sarja elää kauemmin kuin yhden kauden (mitä kyllä epäilen suuresti) joutuu McCannin näyttelijätaidot vielä koetukselle. Tämä rooli voi onnistua erittäin hyvin, tai sitten mennään metsään niin että pusikot ryskää. En kyllä koskaan kuvitellut Cleganelle skottiaksenttia..=S

Tamzin Merchantin olen aikaisemmin nähnyt vain Tudorsissa, eikä tyttö kyllä tehnyt suurensuurta vaikutusta. Ymmärrän kyllä että tästä näyttelijävalinnasta on eniten purnattu. Olisin niin halunnut meidän Fleurin eli Clémence Poésyn Daenerysiksi. Hänkin on yli-ikäinen, mutta pienikokoinen ja näyttää ikäistään nuoremmalta. Lisäksi hänessä on tiettyä voimaa ja karismaa, jota Danyn rooli mielestäni vaatii. Hän on myös tehnyt seksikohtauksia aiemmin tv:ssä, eli tuskin olisi säikähtänyt Danyn aktiviteettejä.

Sanon sen, että tuo näyttelijöiden viimeistä karvaa myöten hahmoa vastaava ulkonäkö ei tietenkään ole täysin oleellista eikä edes mahdollista, pääasia että tuntuma, olemus ja yleinen esiintyminen menevät kohdalleen. Minkä pitäisi onnistua kerran GRRM on mukana.

Tv-sarjasta todennäköisesti pudotetaan joitain hahmoja kokonaan pois, ja ketähän he mahtavat lopulta olla? Barristan Selmy? Ilyn Payne? Jaqen H'ghar?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 08, 2010, 12:45:48 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #21 : Maaliskuu 09, 2010, 09:52:06 »
Rantapoika-Eddard. XD

Eddardin ja kesäisten, lämpöisten rantojen yhdistämisessä on kyllä jotain perustavanlaatuisesti väärin...

Catelynista vielä, että eiväthän ne tosiaan silloin mitään ystävällisiä sanoja olleet (ja antoivat huonon ensivaikutelman Jonin ja Catelynin suhteesta), mutta musta jotkut ovat kyllä innostuneet vähän liikaa ja tulkinneet niihin vaikka minkälaista vuosikausia jatkunutta Jonin heitteillejättöä ja totaalista mitätöimistä. Itse sain kirjoista lähinnä sellaisen vaikutelman, että Catelyn sieti Jonia ihan kohtuuhyvin – etenkin kun tosiaan ottaa huomioon, millaisen taakan Ned hänelle sälytti – ei vain välittänyt tästä yhtä paljon kuin omista lapsistaan. Jon kuitenkin oli selvästi hyvissä väleissä sisaruspuoliinsa, sai hyvän kasvatuksen jne., ehkä lähinnä joissain virallisissa juhlallisuuksissa se äpäryys näkyi. Ja kun Catelyn sitten lausui nuo enemmän tai vähemmän kohtalokkaat sanat, niin hän oli kyllä aikamoisessa tilassa, uupunut ja kovin huolissaan, eikä silloin varmaan tule harkittua paljoakaan sanomisia.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Bran on yksi suosikeistani, monella tapaa ehkä sarjan henkisin ja pohdiskelevin hahmo. Jon... Hyvä poika se on ja kunniallinen, mutta haistan hiukan tekopyhyyttä tuossa hommassa. Lisäksi hän on mielestäni tarinan ainoa ennalta-arvattava hahmo. En vihaa häntä missään nimessä, mutta putosi suosikkieni listalta viimeistään kolmannen kirjan aikana. Näyttelijäksi valittu Kit Harrington on kyllä liian nätti ja maitonaamainen, mutta saavatpahan tytöt kirkua.

Heh, niinhän se menee, että toisen ihastus on toisen kauhistus.... tai no, en tarkoittanut nyt olla noin jyrkkä, en mä Brania mitenkään inhoa. Mä taidan vaan olla liian kärsimätön ja maailmallinen Branin vaiheille ja ominaisuuksille... hän on kuitenkin ainoa, jonka kappaleisiin mulla on ollut vähän vaikeuksia keskittyä uusintalukemisilla, pikakelausta on saatettu käyttää. Jonista mä oon aika pitkälti samoilla linjoilla sun kanssasi. Mun kiintymistäni häneen haittaa lisäksi kuitenkin se,
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Nikolaj Coster-Waldau vastaa kyllä mielikuvaani Jaimesta. Hieno, monitahoinen hahmo tuo Jaime. Kuten kaikki Martinin hahmot. Hän on ennenkaikkea soturi, joten ei Jaimea voi mikään nättinaamainen ylvästelijä näytellä. En näe mikä ongelma Nikolaj´n tanskalaisuus voisi olla. Kovin tummia ovat kyllä nuo molemmat...

Tumma on myös Peter Dinklage, joten vetyperoksidia kyllä tarvitaan runsain määrin :) Tukka varmaan kyllä vaalenee, mutta toivottavasti kulmakarvatkin saavat jonkinlaisen käsittelyn (nimimerkillä ikuisia traumoja Orlando Bloomin Legolaksesta). Cersein kohdalla hipiän tummuus myös häiritsee vähän, mä kun oon ajatellut hänen suosivan wanhanaikaiseen tyyliin auringon karttamista (Lannisterin pojat sen sijaan ovat hyvinkin voineet saada aurinkoa ulkona toikkaroidessaan). Hehe, tää nyt on uskomatonta nillittämistä, mutta kun ei tässä vaiheessa oikein voi muuta kuin takertua pinnallisiin yksityiskohtiin. Jaimesta ja NCW:stä sen verran, että mä pelkään tanskalaisuuden kuuluvan hänen aksentissaan, ja olisi vähän hölmöä, jos Jaime puhuisi eri tavalla kuin muut samoissa ympyröissä kasvaneet. Ja tuo ulkoinen olemus taasen... mä en oikeastaan ymmärrä, miksi nättinaamainen ylvästelijä ja soturi ovat toisensa poissulkevia kategorioita. Mun mielestä Jaime nimenomaan on molempia. Ja nättinaamaisuudella mä tarkoitan ennen kaikkea hänen ja Cersein yhdennäköisyyttä – se on kirjoissa niin moneen korostettu asia, että ei sitä voi ihan noin vaan ohittaa merkityksettömänä. No, mä en kyllä usko, että sillä olisi paljon muuta kuin symbolista merkitystä (so. en odota, että J&C missään vaiheessa lopuissa kirjoissa naamioituisivat toisikseen tjsp.), mutta on kuitenkin sellainen asia, johon mä oon lukiessani kiinnittänyt huomiota. Sen takia mä toivoin, että se olisi otettu paremmin huomioon näyttelijöitä valitsessa. Ehkä jopa enemmän kuin Jaimen soturina olo, sillä maailma on täynnä lihaskimppuja, joista saa uskottavan soturin, mutta Cersein ”identtiseen” kaksoseen ei sitten rahkeet välttämättä riitäkään. Sen sijaan jollain Cersei-lookalikellä voisi olla paremmat mahkut saavuttaa myös tämä toinen kriteeri. On niitä sellaisia vähän hintelämpiäkin tapauksia, jotka kuitenkin ovat vaarallisia miekan kera. Mutta kaiken kaikkiaan luonnollisesti paljon tärkeämpää on, kuinka hyvin NCW onnistuu tulkitsemaan Jaimea. Moni sitäpaitsi tuntuu olevan hänen valintaansa kovin tyytyväinen, joten siinä suhteessa ilman muuta onnistunut roolitus. Enkä mäkään ole mikään vannoutunut vihollinen. En tiedä, ehkä tuo tumma tukka ja ikä hämäävät sen verran, että en osaa nähdä häntä Jaimena, vaan pikemminkin jossain muussa roolissa. Ehkä joku Greyjoy? (sitäpaitsi tanskalaisuus olisi tässä eduksi, sellaista viikinkimeininkiä :D) Tai miksei vaikka Robertina, tosin jotain läskipukua ilman muuta tarvittaisiin. Mä en itse asiassa ole kauhean tyytyväinen Mark Addyyn. Ennakkoluuloja tietysti taasen, mutta mua mietityttää, että kuinka hyvin hän onnistuu välittämään Robertin menneisyyden – R. oli kuitenkin mahtava soturi loistonsa päivinä ja sen pitäisi jotenkin näkyä hänen myöhempinä repsahtaneina päivinäänkin. Robert on lisäksi sellainen hahmo, että hänet olisi helppo muokata pelkästään koomiseksi juoppokuninkaaksi, joten tietysti pelottaa, että tekijät tekevät juuri näin. Kovasti tietysti puhutaan, että realistisella tatsilla ollaan liikkeellä ja kirjoille uskollisia, mutta mä en voi unohtaa sitä kuulemaani tiedonmurusta, että alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla (joku tuotantoon sekaantunut aseiden tuntija puhui heidät sitten pois tästä). Tiedä mitä yllätyksiä on vielä luvassa.

Lainaus
Odotan innolla kenet valitaan Tywiniksi.

Mä toivon Charles Dancea (aika paljon fanisuosikkeja on vissiin valittu, joten ehkä mahkuja on tämänkin suhteen)

Lainaus
Rory McCann... Hurtan roolitusta odotin kovasti. Hahmo on tarinan suuria suosikkejani ellei peräti se suurin. Mutta kuinka nallekarhumainen McCann herättää henkiin halveksuntaa tihkuvan ilkeän häijyläisen...? Ja ikä on tässäkin ihmetyksen aihe.

Allekirjoituksesi pistikin vähän epäilemään, että olet pro-hurttalainen :D Eipä silti, oikein hyvä hahmohan hänkin on. Minkä takia mäkin vartosin innolla näyttelijän valintaa. Yleisesti ottaen se oli kyllä odotettavaa, että monet näyttelijät ovat liian hyvännäköisiä rooleihinsa (alalle kun ei niin kamalasti tavallisia pulliaisia kerry), ja Hurtan lisäksi mä sanoisin, että Robb ja Jon ovat myös tällaisia. Hurtan kohdalla se on kuitenkin vielä valitettavampaa, kun hän kuitenkin on niin korostetun vastenmielisen näköinen, ei mikään sädehtivä prinssi parilla palovammalla. Ja tuo ikä... huooh, sanotaanko että Hurtan ikäännyttäminen oli mulle tavallaan se ikävin ikäännyttäminen. Muut jotenkin vielä ymmärtää (Dany ja Tyrion käytännöllisistä syistä ja koska Jaime on Tyrionin isoveli, niin ei hänenkään näyttelijänsä voi kamalan nuori olla... no, Robbia mä en myöskään kyllä ymmärrä), mutta Hurtta ei ole kytköksissä Robertin valtakauden alkamisen aikoihin, joten häntä ei ole pakko vanhentaa sisäisen logiikan takia. Ja kun Hurttaa vanhennettiin, niin miten käy Lorakselle? Briennelle? Näiden hahmojen nuori ikä on musta hyvin olennainen tekijä heidän, ööh, naiiviuttaan/viattomuuttaan/tjsp. (huonoja sanoja molemmat, mutta en keksi parempiakaan) selittäessä. Brienne btw on sellainen hahmo, jonka roolitusta mä odotan kauhulla. Kaikkein pahin vaihtoehto olisi, jos siihen valittaisiin joku wannabe-xena. Pikkusormea sen sijaan mä odotan positiivisin mielin. Yksi lemppareistani, joten on kiinnostavaa nähdä, kuka tulee valituksi. Ja hän ei vaikuttaisi kauhean vaikealta roolitettavalta. John Simmia on ehdotettu ja kelpaisi kyllä mulle.

Clémence Poésy olisi tosiaan voinut olla hyvä valinta Danyksi - vaikka hiukan vaisu Fleur hän musta kyllä oli. Mutta en mä ole lyönyt hanskojani tiskiin Mercantinkaan suhteen (en ole nähnyt häntä Tudorseissa, joten ei mitään traumoja siitä) :)

Lainaus
Sanon sen, että tuo näyttelijöiden viimeistä karvaa myöten hahmoa vastaava ulkonäkö ei tietenkään ole täysin oleellista eikä edes mahdollista, pääasia että tuntuma, olemus ja yleinen esiintyminen menevät kohdalleen. Minkä pitäisi onnistua kerran GRRM on mukana.

Samaa mieltä, samaa mieltä (joskin hauska siitä kuitenkin on nipottaa). Mutta kuinka paljon GRRM sotkeentuu loppujen lopuksi? Tiedän, että hän kirjoittaa yhden jakson per tuotantokausi, mutta tekeekö sitten muutakin (paitsi kommentoi tarvittaessa)? En mä ole kuullut, että hän olisi vaikuttanut näyttelijä- tai kuvauspaikkavalintoihin tms. Hyvä toki, jos tekee niin.

Lainaus
Tv-sarjasta todennäköisesti pudotetaan joitain hahmoja kokonaan pois, ja ketähän he mahtavat lopulta olla? Barristan Selmy? Ilyn Payne? Jaqen H'ghar?

Hyvä kysymys, mutta nyt kun on niin paljon vielä hämärän peitossa (paitsi se, että millaiset kohtalot Martin on kullekin varannut ja kuinka pitkälle HBO ylipäätään suunnittelee filmaavansa - ja yrittävätkö saada koko tarinan ruudulle vai keskittyvätkö lähinnä Lannistereiden ja Starkien yhteenottoon), niin paha sanoa mitään. Mä kuitenkin tietysti toivon, että mahdollisimman vähän, mahdollisimman merkityksettömiä ja lähinnä sellaisista porukoista, joihin mä en ole kiinnittänyt kamalasti huomiota. Esimerkiksi Danyn ja Robbin seurueiden hahmojen sulautus toisiinsa ei varmaankaan aiheuta ongelmia. No, tuo taisi nyt olla aika lailla itsestäänselvyys. Hmmm. Mitenköhän Theonin sedät? Davos? Martellit?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 09, 2010, 13:18:32 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #22 : Maaliskuu 11, 2010, 23:14:46 »
Hyvin sanottu Catista.^

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
mä en oikeastaan ymmärrä, miksi nättinaamainen ylvästelijä ja soturi ovat toisensa poissulkevia kategorioita.

Eivät ne olekaan, Jaimen tapauksessa. Hänessä on nuo "vastakkaiset" ominaisuudet, mutta
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Tuo ei välttämättä välittyisi ainakaan uudelle, tarinaa entuudestaan tuntemattomalle katsojalle, jos rooliin olisi valittu hintelämpi, hento ja kaunis kaveri. (Ajattelen taas pitkällä tähtäimellä mikä on täysin turhaa, koska sarja tuskin elää kahta kautta kauemmin)
Mikäs siinä jos täydellinen, Jaimen rooliin syntynyt näyttelijä olisi löydetty. Minusta Nikolaj on ihan riittävän komea ja yhdennäköisyyttäkin Lenan kanssa on. Ainakin tämä tuttu kuva on kovin edustava. Kyllä tuosta Jaime saadaan, älä huoli!

Lainaus
alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla

Mitä?!!

Lainaus
monet näyttelijät ovat liian hyvännäköisiä rooleihinsa

Se on kai se yleisön miellyttäminen. Siksi nautinkin Deadwoodista niin paljon! Niin rumia ukkoja että pahaa teki.

Eiköhän ainakin Hurtta siitä rumene kun pistetään proteesia naamaan.
Nuorehko ikä ja sen mukainen käytös, josta mainitsit, pätee itseasiassa myös häneen. Olen aina pitänyt niitä kiukkuamisia ja mökötyskohtauksia jokseenkin lapsellisina, joten... Harmi tosiaan tuo ikäännyttäminen.
Sinänsä paradoksaalista, että olisin antanut ilomielin yhden varpaan jos Ray Stevenson olisi valittu rooliin. Ja hän on vuosimallia '64...

Jep, piinatut sielut ovat minun juttuni. Ja koirat. Näyttäkää vilauskin ongelmatapauksesta niin meikäläistä viedään.

Charles Dance, kyllä kiitos. Hyytävä mies, kertakaikkiaan.

John Simm olisi hyvä Pikkusormi. Ajattelin jossain vaiheessa Robert Carlylea - ei mikään järin omaperäinen ehdotus, mutta mies on juukelin hyvä, monipuolinen näyttelijä ja takuulla saisi roolista kaikki mehut irti. Henkilökohtaisesti, kaikista tarinan hahmoista olen oppinut halveksimaan tätä eniten,
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
mutta kiinnostavaa kyllä seurata hahmon tulkintaa, oli näyttelijä kuka hyvänsä. Yhden ihastus on toisen kauhistus. =)

Olin kokonaan unohtaa Mark Addyn. Samaa mieltä, minulla on myös epäilyni tämän suhteen. Johtuu tietysti komediarooleista joita hän on pääosin tehnyt, miksi on niin vaikeaa yhdistää Robertin jylisevää mahtavuutta häneen. Olen nähnyt Full Montyn liian monta kertaa, enkä voi olla miettimättä kohtausta jossa Addyn hahmo käärii muovikelmua ympärilleen ja järsii suklaapatukkaa.

Lainaus
kuinka paljon GRRM sotkeentuu loppujen lopuksi? Tiedän, että hän kirjoittaa yhden jakson per tuotantokausi, mutta tekeekö sitten muutakin (paitsi kommentoi tarvittaessa)? En mä ole kuullut, että hän olisi vaikuttanut näyttelijä- tai kuvauspaikkavalintoihin tms.

Kukapa tietää?

Hauskaa tuossa Doune Castlessa, joka siis esittää osittan Talvivaaran linnaa (uunituoretta kuvaa paikan päältä WiC:n sivuilla) on, että siellä kuvattiin Monty Pythonin hervotonta The Holy Grailia. Mietin, mahtaako sitten aikanaan kesken Talvivaaran pitojen juolahtaa kyseisen elokuvan legendaarinen hääkohtaus mieleen (puhumattakaan näyttelijöistä paikan päällä).
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Hauska leffa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 11, 2010, 23:38:07 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #23 : Maaliskuu 12, 2010, 23:05:27 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)


Jaimesta. Mä en ehkä vain osaa päättää niitä Jaimen ydinominaisuuksia, joihin voisi keskittyä hyvällä omallatunnolla muuttamatta häntä liian yksipuoliseksi. NCW kuitenkin tuntuu vievän häntä turhan paljon pelkälle soturilinjalle, ehkä joksikin toiseksi Bronniksi. Itse asiassa, kun pistit viestiisi Hurttaa ajatellen tuon Ray Stevensonin kuvan, tajusin myös, että koska hän ja NCW muistuttavat jossain määrin toisiaan, niin mä olen jotenkin järkevästi yhdistänyt sen siihen, että heidän roolihahmonsakin olisivat sitten yhtäläisiä. Tai että ainakaan mä en osaisi suhtautua NCW:n Jaimeen Jaimena, kun joku tituspullonhenki kurkkisi sieltä taustalta ;)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Kyllä tuosta Jaime saadaan, älä huoli!

Hehe, kyllä mä varmaan murehdin, ainakin siihen saakka kunnes näen, miten NCW käytännössä tulkitsee Jaimea. Jos hän on surkea, niin sitten mä retostelen tietäneeni alusta lähtien, ettei hänestä olisi Jaimeksi. Jos hän on loistava, niin sitten mä hiivin tänne deletoimaan kaikki kritisoivat viestini :)

Lainaus
Lainaus
alun perin Lannisterit meinattiin varustaa samuraimiekoilla
Mitä?!!

Niinpä. Noin mäkin ajattelin. Ja ajattelen vieläkin.

Tai jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin nyt – kun vaara on mitä ilmeisemmin ohi – se tavallaan jo vähän naurattaakin (sellaisella kimakalla ja epäuskoisella tavalla). Mutta kyllä se myös iski aikamoisen särön luottamukseen tekijöitä kohtaan. Ja lisäpontta sain huomatessani, että toisen tuottajan, David Benioffin, cv:ltä löytyy Troija-elokuva. Vaikka antiikista kovasti tykkäänkin, Troija ei muhun tehnyt kovin suurta vaikutusta. Liian keskinkertainen ja halpoihin ratkaisuihin tukeutuva.

Lainaus
Nuorehko ikä ja sen mukainen käytös, josta mainitsit, pätee itseasiassa myös häneen. Olen aina pitänyt niitä kiukkuamisia ja mökötyskohtauksia jokseenkin lapsellisina

Joo, hyvä huomio tuo. Hurtan ikää on välillä vähän vaikea muistaa, hän kun on niin kyyninen (tai realistinen, miten sen nyt ottaa), tympääntynyt ja kaikkea, että voisi kuvitella vanhemmaksi. Itse asiassa jonkun verran samantapainen juttu kuin Tyrionin kohdalla. Mä muistaakseni ekaa kertaa Hurtan nuoruuden tajutessani hieman yllätyin, mutta kyllä se ihan hyvin järkeen kuitenkin käy – hän tosiaan käyttäytyy välillä aika epäkypsästi.

Lainaus
Siksi nautinkin Deadwoodista niin paljon! Niin rumia ukkoja että pahaa teki.

Mä en Deadwoodia olekaan tullut katselleeksi. Kehuja siitä olen kyllä paljon kuullut, mutta ei mulla tainnut olla enää telkkua siinä vaiheessa, kun sitä esitettiin. Vai johtuikohan katsomattomuus liian myöhäisestä lähetysajankohdasta... en muista enää, mutta sen muistan, että ajankohtaa kyllä harmiteltiin ja olin ainakin hengessä mukana. Sopranosit tuli sentään katseltua ja siitä tykkäsin kovasti.

En tiedä, ehkä Deadwood olisi jatkunut pitempään (eikös sekin lopetettu vähän ennenaikaisesti?), jos siinä olisi ollut enemmän suurta yleisöä miellyttäviä kaunokasvoja. Joten toivottavasti GoT:in silmänilot hoitavat nyt ne hommansa :) Mä oon psyykannut itseni odottamaan kolmea tuotantokautta, joten parasta olisi tulla ne kolme.

Lainaus
Ajattelin jossain vaiheessa Robert Carlylea - ei mikään järin omaperäinen ehdotus, mutta mies on juukelin hyvä, monipuolinen näyttelijä ja takuulla saisi roolista kaikki mehut irti.

Carlyle on todella hyvä näyttelijä ja varmasti kykenisi tulkitsemaan Pikkusormea onnistuneesti. Joskin mun on pakko heittäytyä ikärasistiksi hänenkin kohdallaan – Pikkusormenhan tulisi olla joitain vuosia Catelynia nuorempi, eikä tästä ikäsuhteesta voi mielestäni oikein luopua. Ja kun nyt Mark Addy tosiaan on Robertin roolissa, niin tähän lisättynä Carlylen mukanaolo... olisi vähän outoa. Aika vinksahtaneen hovin he muodostaisivat :)

Pikkusormi on imo juuri sellainen hahmo, jonka häikäilemättömyyttä rakastaa vihata tai kauhistella. Ja ah, sitä kieroutuneen älyn määrää :)
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Tykkään muuten paljon tuon taiteilijan muistakin asoiaf-tulkinnoista, Lannisterit –Tywiniä lukuunottamatta – ja Brienne ovat aika hyvin kohdallaan. Vaikka eiväthän ne teknisesti ja yksityiskohdiltaan ole ollenkaan samaa kastia esim. Michael Komarckin töiden kanssa.

Lainaus
Mietin, mahtaako sitten aikanaan kesken Talvivaaran pitojen juolahtaa kyseisen elokuvan legendaarinen hääkohtaus mieleen (puhumattakaan näyttelijöistä paikan päällä).
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

:D

EDIT. Huooh, Jennifer Ehleä ei ilmeisesti nähdäkään Catelyninä. Rooliin on vaihdettu Michelle Fairley, joka btw näyttelee Hermionen äitiä tulevissa DH-elokuvissa. Mä en tiedä Fairleystä mitään enempää, joten en osaa arvioida, kuinka mallikkaasti hän suoriutuu Catelynin roolista. Mutta ikäväksi uutiseksi mä kuitenkin tän lasken, sillä Jennifer Ehle oli varmaankin mun lempiroolitukseni GoT:iin :(
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 04, 2010, 19:44:00 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #24 : Maaliskuu 24, 2010, 23:19:05 »
Onpa ikävä juttu, että Jennifer Ehle meni vaihtoon. =( Olin tosi innoissani tuosta roolituksesta.
Eli pilotin Catelyn-osuudet meni nyt uusiksi...
Olen ollut uutispimennossa viime päivät joten sain vasta juuri nyt tietää asiasta. Minullekaan ei sano tuo uusi nimi mitään, joskin pärstä näyttää hämärästi tutulta. Eikö Michelle Fairley ole hiukan liian vanha Catelyniksi..?
Ääh, toivottavasti ei tule enempää huonoja uutisia. Voihan...

No, jatketaan. Joo, totta, ei se Eddard ikinä semmoista!^  Mutta alussa näytti kyllä pahasti siltä. Mielikuvitukseni on välillä likainen.
Minulla on tulevaisuuden varalle muuan toinenkin teoria, josta vaikenen viisaasti.:)

Pohdintaa Jonista..

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Vain painajaisissani, joten älä pelottele.

Lainaus
Pikkusormi on imo juuri sellainen hahmo, jonka häikäilemättömyyttä rakastaa vihata tai kauhistella. Ja ah, sitä kieroutuneen älyn määrää :)

"Kieroutunut" on tässä se avainsana.

Pohdintaa Pikkiksestä.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
En tiedä, ehkä Deadwood olisi jatkunut pitempään (eikös sekin lopetettu vähän ennenaikaisesti?), jos siinä olisi ollut enemmän suurta yleisöä miellyttäviä kaunokasvoja. Joten toivottavasti GoT:in silmänilot hoitavat nyt ne hommansa :) Mä oon psyykannut itseni odottamaan kolmea tuotantokautta, joten parasta olisi tulla ne kolme.

Ymmärtääkseni sarja lopetettiin noin pian koska tuottaminen alkoi käydä liian kalliiksi, sarja oli edelleen suosittu ukkojen karvanaamoista ja riehakkaasta väkivallasta huolimatta. Noihin samoihin aikoihinhan alkoi Rooman tuotanto, joka on siis tositosikallis tekele. Samoin taisi käydä Carnivàlen kanssa. Vilkaisin HBO:n budjettitaulukkoa ja Game of Thrones kiikkuu aivan siinä Deadwoodin tuntumassa. Tuo kolme tuotantokautta näyttäisi hyvinkin realistiselta. Se on kyllä harmi, että nämä äärigenrejen, westernin ja fantasian, edustajat - vaikka olisivatkin suosittuja laatusarjoja - saavat väistyä perinteisempien huttujen tieltä. Deadwood on kyllä loistava ja suosittelen kaikille joilla ei ole hipiä sieltä herkimmästä päästä.

Nuo Michael Komarckin tuotokset ovat kyllä huikean hienoja. Uskomatonta kuinka elävästi hän saa vangittua yhden hetken tarinasta töihinsä.

Nyt kyllä ottaa päähän tuo Ehlen vaihto...
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 24, 2010, 23:30:00 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #25 : Maaliskuu 27, 2010, 09:33:57 »
Eikö Michelle Fairley ole hiukan liian vanha Catelyniksi..?

Joo, onhan hän, mutta se taitaa tämän sarjan kohdalla olla enemmän sääntö kuin poikkeus....  ömh, mä en nyt halua teilata Fairleyn valintaa mitenkään aiheettomasti. Mulla ei ole kunnollista ymmärrystä hänen näyttelijäntaidoistaan, joten en väitä, että hän olisi Ehleä lahjattomampi näyttelijä. Onhan mahdollista, että jopa parempikin. Jos sitten ihan vain ulkonäköä katsotaan, niin piirteiltään hän itse asiassa muistuttaa enemmän mun mielikuviani Catelynista kuin Ehle. Ja koska hän on mulle tuntematon näyttelijä, niin voi olla, että häneen tottuu Catelynina helpommin.

Mutta. Mä oon alusta alkaen pelännyt, että jos joku keskeinen hahmo tulee sarjassa väärinkohdelluksi, niin se on juuri Catelynin. Vaikka tässä vaiheessa kaikki Catiin tutustuneet ovat lukeneet kirjat, lukeneet hänen POV-kappaleensa, niin silti moni on sitä mieltä, että Catelynin koko olemus = äitihahmo (/paha äitipuoli). Entäpä sitten, kun kirjat filmatisoidaan? Harvoinpa ne mitään vivahteita lisäävät. Mutta mä ajattelin, että kun Jennifer Ehle valittiin rooliin, niin se tarkoittaa hyviä uutisia Catelynin kannalta. Kun hänen kaltaisensa nimi saatiin Catiksi, niin mä katsoin sen tarkoittavan sitä, että Catelynia ei ainakaan pistetä nurkkaan, vaan hän saa ansaitsemansa huomion. Ja ajattelin, että koska Ehle on niin tyylikäs ja näyttävä, niin se tarkoittaa, että Cat saa olla ylväs lady. Ajattelin, että hän on tv-sarjassakin hyvä vastinpari Cerseille. Mutta koska Fairley on selvästi vanhempi kuin Ehle – ja kuin Lena Headey – niin tarkoittaako se jotain Catelynin hahmon kannalta vai onko se vain randomia ikäännyttämistä? Ainakaan Catelyn ja Cersei eivät ole enää iän puolesta samassa veneessä, joten tekeekö se muitakin muutoksia heidän keskinäiseen dynamiikkaansa? Aiotaanko se latistaa pelkäksi madonna/huora –vastakkainasetteluksi? Ja edelleen, ollaanko Catelynista kaiken kaikkiaan tekemässä jotakin taustalla lymyilevää, parhaat päivänsä nähnyttä kotirouvaa? Ummh... voi olla, että mä ylidramatisoin, mutta mulla on ollut aikaa kuvitella kaiken maailman kauheuksia....

Oikeastaan vähän samantapainen juttu kuin Jaimen kohdalla. Kuinka hyvin monimutkaisten henkilöhahmojen eri vivahteet tuodaan esille. Jaime on soturi ja Catelyn on äiti, mutta he molemmat ovat niin paljon enemmänkin.

Ja Jonista, hyviä pointteja sulla.
Mun ehkä pitäisi kerrata kirjat uudelleen, mutta olen yrittänyt odotella ADwD:n julkaisua – kai senkin nyt joskus pitää tapahtua – ja viimeisimmillä lukukerroilla mä en Joniin kiinnittänyt niin kamalasti huomiota, kun olin löytänyt kiinnostavampia hahmoja :) Voin nyt siis puhua vähän läpiä päähäni, mutta mua saa toki oikaista, jos näin käy.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Pikkusormen vuoro (Pikkis :D), ja muutama sana myös Tyrionista ja Sansasta.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Se on kyllä harmi, että nämä äärigenrejen, westernin ja fantasian, edustajat - vaikka olisivatkin suosittuja laatusarjoja - saavat väistyä perinteisempien huttujen tieltä.

Niin no, sama juttuhan se taitaa olla kirjojen parissa. Eivät Otavat ja WSOY:t nyt niin kamalasti esim. fantasiaa suomenna, ja jos aloittavatkin jonkun sarjan kääntämisen, niin jättävät sen kesken. Bernard Cornwellin Arthur-trilogia nyt on klassikkoesimerkki tästä, mutta kyllä mua on viime aikoina pihisyttänyt myös Locke Lamoran ja Ajan pyörän kohtalot. Jälkimmäinen ei nyt ehkä tunnu enää niin laadukkaalta fantasialta kuin joskus, aah, aiemmin, mutta kyllä se on kerrassaan naurettavaa, että suoltavat sitä ulos jotain ~30 kirjaa ja lopettavat sitten, kun sarjan loppu on vihdoin näkyvissä (ja kun ilmeisesti tasokin on taas noussut).

Mutta onneksi täällä on pienkustantamoita, kuten Kirjava ja Vaskikirjat.

Lainaus
Nuo Michael Komarckin tuotokset ovat kyllä huikean hienoja. Uskomatonta kuinka elävästi hän saa vangittua yhden hetken tarinasta töihinsä.

Jesh, mun suosikkejani ovat varmaankin Tyrion kurkistamassa alas sellistä (pidin sitä vähän aikaa taustakuvana, mutta sitten alkoi tuntua liian epämukavalta vatsanpohjassa... en oikein tykkää korkeista paikoista :P) ja Arya lohikäärmeenkalloja tutkimassa. Upea tunnelma molemmissa! Komarck tuntuu monen henkilön kohdalla tavoittaneen hyvin tämän luonteen (esim. Jaime rautavaltaistuimella) – joskin välillä menee överiksi (Cersei) – mutta vielä enemmän mä kuitenkin tykkään hänen loihtimistaan maisemista/rakennuksista jne. Mulle tulee kirjoja lukiessani useimmista tärkeistä henkilöistä hyvin selvät mielikuvat, mutta itse tapahtumapaikat saattavat jäädä vähän epämääräisemmiksi. Siksi on erityisen kiva nähdä niitä taitavasti piirrettyinä (ja tottakai sitten tv-sarjassa :D). Myös Ted Nasmithin galleria kannattaa katsastaa :)

Edit. Eehehee, kävin juuri kurkistamassa taas vaihteen vuoksi GRRM:n livejournalia ja siellä hän kertoo, että juurikin Nasmithin taide koristaa ensi vuoden ASOIAF-kalenteria :D On näemmä jotain sellaisiakin kuvia, mitä tuolta galleriasta ei löydä (mutta kyllä niitä jossain päin nettiä on aiemminkin näkynyt)

EDIT: Ja nyt on sitten lisää näyttelijävaihdoksia. Tarkoittaen sitä, että Tamzin Merchant ei näyttelekään Danya. No, tämä ei varmaan ole suurikaan kriisi monille, Merchantin valinta kun herätti paljon epäilyksiä (liittyivät ne sitten hänen kykyynsä tulkita Danya tai hänen ulkonäköönsä), mutta mä olen kyllä jonkun verran pettynyt - Merchant ei ollut täydellinen Dany, mutta mä otaksuin (vähäisellä asiantuntemuksellani), että hän olisi suoriutunut roolista tarpeeksi hyvin. Olen nyt silmäillyt joitain faniehdotuksia uudeksi Danyksi ja ne näyttävät aika selvästi, ettei se ole niin helppoa löytää tarpeeksi lahjakasta sekä nuoren ja viattoman oloista aikuista näyttelemään vaikeaa kasvutarinaa kokevaa teinityttöä. No, kaipa se kohta ilmoitellaan, kuka on tullut valituksi.    

EDIT 2: Nyt on julkistettu, että Emilia Clarke on uusi Dany. Lukaisin kommentit hänestä niin Westerosista kuin WiCistäkin ja ilokseni huomasin, että tällä kertaa ei mitään totaalista dissausta ole päässyt syntymään, vaan ihmiset suhtautuvat asiallisesti ja positiivisesti. Ja kyllä mä itsekin olen ihan tyytyväinen. Pidin kyllä Tamzinista enemmän (ja Clémence Poésykin vaikutti sangen lupaavalta), mutta Emilia Clarken mainosesiintymisen perusteella hän kyllä osaa näytellä (ainakin alkuvaiheen) Danya hienosti. Ja näyttelijänkykyjenhän pitäisi niitä tärkeimpiä olla :) Piirteiltään ei hän musta näytä juurikaan Targaryenilta, vaan enemmän jotenkin baratheonmaiselta (Mya Kivi?), mutta tämä nyt on taas sitä nipotusta, mistä mä niin tykkään. Emilia Clarke kuitenkin on luonnollisella tavalla kaunis, eikä mikään moderni kirkuliisatyyppi, joten plussaa siitä. Eiköhän hänestä ihan hyvä maanpakoon joutunut prinsessa/kuningatar saada.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 22, 2010, 11:40:40 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #26 : Heinäkuu 14, 2010, 00:09:11 »
Huooh, rankkaa tuo penkkiurheilu. Minulla on varmaan "Jumalan Perse".

Voi jösses, Mab, noita uusia näyttelijävalintoja! Olen ollut monttu auki monta päivää, niin upeita uutisia pukkaa. Tässähän alkaa fiilis nousta. Erityisesti Conan Stevensin valinta Gregoriksi oli aika mahtava veto. Ei niin minkäänlaisia vaikeuksia nähdä Conan Roryn ilkeämpänä isoveljenä.

Aidan Gillen on odotetusti Pikkis! Hieno juttu.

Minulla on sellainen kutina, että Miltos Yerolemou tulee olemaan aivan mieletön Syrio Forel. Minulla ei, kumma kyllä, ole koskaan ollut täysin selvää mielikuvaa Syriosta, vaikka hän tuntuukin niin monen sankari olevan. Minun on aina ollut jotenkin vaikea tarttua tuohon hahmoon, mutta silti heti tuon hemmon kuvan nähtyäni kaikki natsasi, että siinähän se Syrio! Ihan jo ulkonäkönsä puolesta. Hän on pienikokoinen, jotenkin hienostunut ja eksoottinen, lisäksi hänellä näyttäisi olevan noiden perusteella oivallinen kehonhallinta. Erityisesti tuo Shakespeare-pätkä oli hulvaton.

Sormet ristissä, että herra Charles Dance on sitten se kirsikka kakun päällä ja lordi Tywin.

Aika mainio cast. Ei voi muuta sanoa. Tästä tulee kuule upeaa.

Teaserista en minä kyllä vielä ainakaan saa irti juuri mitään. Metsää ja epäeddardmainen hekotus taustalla. Jaa. =/ Todellakin teaser. Sellaisenaan tietysti ihan tyylikäs.

ollaanko Catelynista kaiken kaikkiaan tekemässä jotakin taustalla lymyilevää, parhaat päivänsä nähnyttä kotirouvaa?

Hahhah, toivottavasti ei lady Catelynia sentään noin kaltoin kohdella.

Hyvää analyysia sinulta muuten Catelynista, sekä Pikkiksestä.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Sekalaista pohdintaa sekä katsaus Sansan sielunmaisemaan.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

//Kate poisti Youtube-linkit.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 21, 2010, 04:59:03 kirjoittanut Kate »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #27 : Elokuu 05, 2010, 13:47:38 »
Nämä viime viikkojen aikana ilmoitetut uudet näyttelijät ovat piristäneet mua mukavasti, tuosta teaserista kun jäi jonkinsorttinen tjaah-fiilis päälle. Liian lyhyt ja nopeatempoinen, että siitä saisi oikeastaan mitään irti. Katsoin sen pariin otteeseen ja sitten myöhemmin törmäsin myös pysäytyskuviin, mutta en mä niitä jaksanut ryhtyä pläräämään läpi sen kummemmin. Olen siinä määrin laiska ja vanhanaikainen, että en viitsi ryhtyä ekstraponnistuksiin, vaan pelkkä teaserin normaali katselu saa luvan riittää. Eli mitä mulle jäi teaserista käteen, on että kivan näköistä ja tunnelmallista metsämaisemaa on luvassa, mutta Ned kyllä on nauruineen hieman outo... Luulisi, että kaikki yksityiskohdat on mietittyjä, joten mitäköhän he nyt sitten yrittivät sanoa tuolla käkätyksellä. Tietysti kirjoja lukemattomia se ei varmaankaan haittaa (kun eivät tiedä Nedistä mitään sen enempää kuin mitä teaseri kertoo), mutta toisaalta on vaikea kuvitella, että noin epäselvä teaseri jäisi kenenkään mieleen. Noh, ei pidä tuomita liikaa yhden parikymmensekuntisen perusteella, toivottavasti myöhemmät trailerit ja itse sarja eivät kuitenkaan sortuisi liialliseen kikkailuun.

Mutta siis noista uusimmista lisäyksistä näyttelijöihin ovat monet kyllä aivan nappivalintoja. Ja me saimme kuin saimmekin Charles Dancen Tywiniksi! Hän on oma suosikkiroolitukseni Lannister-leiristä (menee ohi Lena Headeynkin) ja kaiken kaikkiaan yksi parhaiten onnistuneista näyttelijävalinnoista. Dance oli ainoa näyttelijä, josta mulla oli selvä mielikuva, että tämän mä haluan tähän rooliin, ja sitten kävikin näin onnellisesti :D

Mä olen kovin innoissani myös Aidan Gillenistä Pikkiksenä. Mä en ole muistaakseni nähnyt hänen näyttelijäntyötään missään, mutta monet vakuuttavat että heppu kykenee esittämään loistavasti opportunistista machiavellistia, joten uskotaan heitä ja ollaan iloisia Gillenin valinnasta. Ulkonäön puolesta hän taitaa sopia rooliin vielä aiemmin varovaisesti liputtamaani John Simmiä paremmin.

Conan Stevensin ja Miltos Yerolemoun valintoihin mä olen niinikään tyytyväinen ja samoista syistä sun kanssasi. Ja Samin roolissa nähtävä John Bradley-West on aivan nappivalinta. Tykkään kovasti myös Lino Faciolin valinnasta Robert Arryniksi. Hauskaa oli myös nähdä, että meidän Tonksimme eli Natalia Tena sai Oshan roolin. Joskin kerrankin olen sitä mieltä, että nyt valittiin liian nuori näyttelijä (mä oon kuvitellut Oshan olevan about 30-40-v) ja että Tena olisi saattanut sopia paremmin Ashan rooliin. Mutta kiva, kun hän on päässyt mukaan. Kristian Nairn Hodorina ja Finn Jones Loras Tyrellinä ovat mun silmiini myös ihan ok valintoja. Heistä ei tullut sellaista jes! just näin! –fiilistä, mutta eivät he myöskään tunnu aivan vääränlaisilta valinnoilta.

Sen sijaan Kate Dickie Lysa Arrynina ja Jerome Flynn Bronnina tökkäävät vähän silmään, enkä ole Gethin Anthonysta Renly Baratheonina tai Sibel Kekillistikään Shaena aivan varma. Mutta eivät hekään mitään totaalisia katastrofeja ole, sama juttu vaikkapa Nikolaj Coster-Waldaun ja Mark Addyn kanssa: aika näyttää, miten he rooleistaan suoriutuvat ja jos näytteleminen on tarpeeksi hyvää, se kyllä ohittaa ”vääränlaisen” olemuksen. Itse asiassa tällä hetkellä Sean Bean Nedinä mua tavallaan vaivaa enemmän kuin aiemmin... olen edelleen sitä mieltä, että periaatteessa (näyttelijäntaidoiltaan ja mainossyistä) hän on hyvä valinta rooliin, mutta kun nyt on ihan konkreettisesti nähty ja kuultu häntä hieman (joskin liian vähän, että voisi sanoa mitään varmaa) roolissaan, niin no. Sean Bean on Sean Bean ja Ned on Ned. Hyvänä puolena tietysti, että ei ainakaan tarvitse murehtia sitä, että tv-sarjan versio menisi sekaisin omien mielikuvien kanssa ;)

Sitten tuumailua Melisandresta, ser Gregorista, Hurtasta.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Ja sitten Sansasta et al.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Mä oon samaa mieltä, että GRRM ymmärtää hyvin tarinan naishahmoja, mikä on aika harvinaista fantasiakirjallisuudessa. Harvinaista on myös lasten/nuorten käyttäminen kertojina, mutta siinäkin hän onnistuu. Eikä mulla myöskään ole valittamista mieshahmoista. Ehkä jutun juju on siinä, että Martin lähestyy hahmojaan ensisijaisesti henkilöinä eikä rooleina. Tietysti Westerosissa syntyperä vaikuttaa kovasti rooliin, jota eri hahmoilta edellytetään ja jonka he joutuvat/päätyvät (vaihtelevalla menestyksellä) omaksumaan, mutta se ei kuitenkaan ole koko totuus heistä. Heidän sosiaaliset roolinsa eivät kävele heidän persooniensa ylitse, vaikkakin heidän kokemuksensa ovat tietysti osaltaan vaikuttanut heidän luonteisiinsa.  

EDIT: No niin, nyt on sitten nähty enemmän porukkaa ja puvustusta. En suoraan sanottuna kuvitellut Tulen ja jään lauluun tuollaista ilmettä monenkaan asian suhteen, mitä HBO:ssa on saatu aikaan, joten sikäli olen kyllä jossain määrin pettynyt. Mutta toisaalta, eivätpähän mene versiot sekaisin. Eikä siitä voi oikeastaan edes nipottaa, jos joku asia on kuvattu kirjassa epämääräisesti ja sitten jollakin toisella on erilainen käsitys siitä kuin itsellä. Esimerkiksi tuo Loraksen kypärä. Mä en missään vaiheessa ajatellut sitä noin hullunkurisen sipulinmuotoiseksi, mutta en kyllä muista, että kirjassa olisi annettu minkäänlaista ohjeistusta sen suhteen. Eli voihan se kai periaatteessa olla sipuli. Samoin jotkut muutkin haarniskat (ne samurai-tyyliset) ovat aika outoja, mutta mikäs mä oon sanomaan, etteikö fantasiamaailmassa olisi voinut olla tuollaisiakin. Kovinkaan keskiaikaista vibaa ei niistä kyllä saa, joten sen lasken miinukseksi. Sitten vaatepuolelta jotkut luomukset tökkäävät myös hieman silmään. Esimerkiksi Robertin ja Cersein puvut näyttävät aika karuilta ja heille mä olisin odottanut ylellisempiä ja näyttävämpiä vaatekappaleita. Jos kerran haarniskoissa voidaan irroitella, niin miksi valtakunnan ylimystön puvustuksessa ollaan noin vaatimattomalla linjalla?

Toinen seikka, mihin tietysti kiinnitin huomiota, on että miltä näyttelijät oikein näyttävät rooleissaan meikattuina, laitettuina ja puettuina. Kaikkia ei nyt tullut kunnolla nähdyksi, mutta mä sanoisin, että ulkoiselta olemukseltaan Viserys, Jorah, Bran ja Arya ovat parhaat. Pikkis ja Sansa vaikuttavat myös oikein lupaavilta, mutta heistä oli niin epäselvä kuva, etten mene vannomaan. Yllätyin kovasti, kuinka hyvännäköinen Targaryenin hopeanvaaleasta tukasta on saatu. Eikä Viserysin tai Danyn liian tumma hipiä häiritse, kun ajattelee, että heidän tulisikin olla auringonpaahtamia. Pienenä miinuksena tuo kulmakarvojen Legolas-efekti, mutta ei se mikään yllätys ollut. Tykkäsin myös Catelynin värityksestä, Michelle Fairley kantaa punaista tukkaa yllättävän hyvin. Robb ja Bran eivät näyttäneet mun silmiini kovinkaan punatukkaisilta, mutta se voi johtua valaistuksestakin. Peter Dinklage ja Lena Headey sen sijaan olivat ikävä kyllä sen verran tökerösti blondattuja, että aloin miettimään, josko sittenkin olisi ollut parempi vaihtoehto pitää heidät brunetteina (ja sama oletettavasti pätee NCW:henkin). Se olisi ollut selvä poikkeama kirjoista, mutta olisihan heille voinut antaa vaikka keskiruskean tukan, joka yhdistettynä vihreisiin silmiin erottaisi heitä kuitenkin tarpeeksi. Eikä kirjoja lukemattomia tukanvärin muutos luultavasti ollenkaan haittaisi. Mutta epäluonnollisen näköinen blondaus näyttää varmaan kaikista jotenkin häiritsevältä. Ja kun nyt Tyrionista puhutaan, niin harmittaa kyllä, kun hänestäkin on tehty huomattavasti nätimpi kuin mitä kirjoissa. Mä koko ajan oletin, että Dinklage saisi kunnolliset maskeeraukset. No, ilmeisesti HBO:kaan ei kykene vastustamaan perus-Hollywoodin kutsua silloin kun on isot rahat kyseessä ja päätti, että yksikin rumannäköinen keskushenkilö olisi liian radikaalia. Mun toivekkuuteni Briennen suhteen laski juuri monta pykälää :(
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 13, 2010, 21:29:56 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #28 : Lokakuu 05, 2010, 23:04:36 »
Lorasin kypärä. Sipuliltahan se näyttää, aika jännittävästi on tuo päälaella törröttävä juttu pakotettu ikäänkuin ilmajuurten muotoisiksi. Muun koristelun ja kaiverrusten kanssa se on kyllä melko… näyttävä kokonaisuus, mutta pistää esiin muiden miesten releistä ja kertoo toivottavasti jotain Lorasin persoonasta ja Tyrellien mieltymyksistä. Jaa-a, saa nähdä millaisen kapistuksen saavat eräästä koiranpääkypärästä aikaiseksi. Muutenkin nämä sotilaiden orientaaliromppeet ovat kieltämättä vähän hämmentäviä. Itselleni mainittu samurai-fiilis tulee erityisesti noista kypärien kaartuvista poskisuojista, enkä ymmärrä yhtään mitä tekijät oikein ajavat tuolla takaa. Ymmärtäisin sen vähän paremmin jos kysymyksessä olisi dothraki, mutta että Lannistereille(?)... Eurooppalaisesta tai arabialaisestakin keskiaikaisesta puvustosta ihan varmasti löytyisi etsimällä ja hienoisesti säveltämällä helposti erottuvat asepuvut kullekin poppoolle. Kaukoidän kurvit ovat mielestäni vähän liian kaukaa haettuja.
 
Katsoin tässä hiljattain Kingdom of heaven DC:n pitkästä aikaa ja muistin taas kuinka kovasti pidän leffan keskiaikakuvauksesta, varsinkin haarniskojen ym. sotareleiden osalta. Toivoisin että GoT:in lopullinen ilme noudattelisi tuon leffan värimaailmaa, aivan tautisen upeannäköistä kuvaa muutenkin ja silti keskiajan tuntu, kurjuus, likaisuus ja paikoin taas loisteliaisuus välittyy järisyttävällä tavalla linssin läpi. Hmm, ihan kuin olisin lukenut jostain että samaa tuotantoporukkaa olisi eksynyt tähänkin projektiin.. Täytyypä tarkistaa asia. Tähän asti nähdyn perusteella olen yleisesti ottaen jotakuinkin tyytyväinen HBO:n lähestymistapaan. Ei se ole minun Westerosini, mutta saa luvan kelvata. Näyttelijät/hahmot ovat ne jotka eniten töksähtävät, jos töksähtävät.

Kingdomista vielä… Opin myös, että meidän herra Coster-Waldaullahan on siinä pikkurooli aivan leffan alussa! Heh, huonostipa olen miehen CV:n lukenut. Ritaritamineissa, vaalea likainen tukka, ylimielinen asenne ja hei, tuskin havaittavaa aksenttia. Alan todellakin tajuta miksi hänet valittiin Jaimeksi. Kannattaa katsastaa. Turhaakin turhemman Bloomin tylsäilmeisestä palloilusta huolimatta muutenkin vaikuttava elokuva.

Kulmakarva-asiassa taidan olla vastarannan kiiski. Tummat kulmakarvat eivät suista minua raiteiltani. Siitä Orlando-jutusta on tullut näköjään ihan käsite jota kaikki muut paitsi minä päivittelevät. Jos kulmat eivät luonnostaan ole vaaleat niin katson pahasti kaikenlaisia vaalennusyrityksiä. Tukkaa voi värjätä vaikka miten ja kömmähtäneenkin vaalennuksen (Cersei, Tyrion) jotenkuten kestää, mutta kulmien värjäys vaikuttaa jo naamatauluun niin härskisti, ettei niitä sovi mennä sorkkimaan. Ja harvoin olen muuten nähnyt kovin onnistunutta kulmakarvojen vaalennusta elokuvissakaan. Itse olen tummien kulmakarvojen suuri ystävä koska ne nyt vain ovat mielestäni esteettisesti viehättävämmät, jopa vaaleankin tukan kanssa. Minä kannatan. Tummat kulmikset kaikille!

En ole ihan varma mitä mieltä olen Daenerysistä. Kaunishan tuo tyttö on, mutta ymmärrän nyt täysin mitä tarkoitit sanoessasi, että Clarkella on hiukan liian baratheonmaiset piirteet Danyksi. Mielestäni hahmo on nyt jotenkin keijukaisprinsessamainen, pyöreät tyttömäiset piirteet ja suuret hämmästyneet silmät. Jos hän vielä toljottaa huuli pyöreänä vastanäyttelijäänsä Oih! minäkö?, niin meillä on tässä kasassa varsinainen sarjakuvahahmo. En haluaisi olla turhan kriittinen, hän ei vain vastaa sitä mielikuvaa mikä minulla on Danysta. Itseasiassa, Clarke olisi saattanut olla mainio Sansa.

Lena näyttää upealta karuissa kostyymeissäänkin, joskin hänen tukkalaitteensa näyttäisi olevan peruukki ainakin kuvassa, jossa hän istuu Mark Addyn vierellä. Minäkin odotin Cersein olevan hahmona hiukan koristeellisempi ja näyttävämpi. Toisaalta, parin otoksen perusteella ei voi ihan hirveästi ainakaan naisten puvustuksesta sanoa. Haarniska on ja pysyy, mekko toivottavasti vaihtuu useammin. Olen ihan varma että Cersein päällä nähdään vielä jokin loistelias hepene. Ja näyttääkö Dinklage turhan komealta, vai miltä?! No, tämähän oli arvattavissa, ettei hahmoja lähdetä enää tv:ssä reilulla kädellä rumentamaan. Varsinkin Tyrionin tapauksessa, liian näyttävä mälli naamassaan, nokkelasta sanailustaan huolimatta, hahmo saattaisi olla liian vaikea pala suurelle yleisölle. Mutta harmittaa silti, kuinka yleisölle aina täytyy siloitella kaikki nuo kulmat valmiiksi. Katsotaan vaan, niin Cleganellakaan ei tule kummoista kauneusvirhettä olemaan. Ja sekin vähä näyttäisi olevan vieläpä väärällä puolella pärstää, jäkäti jäkäti.

Kit Haringtonin osalta saatan joutua perumaan kaikki maitonaama-puheeni. Kuvauspaikkaotoksia katsoessani en voi uskoa että kyseessä on sama kaveri. Upea nuhju-look Jonilla! Kit saattaa olla todella hyvä roolissaan. Michelle Fairley näyttäisi kantavan itsensä ylväästi, ainakin poseeratessaan. Yritän suhtautua tähän positiivisesti. Olen vähän nyrpistellyt nenääni Owen Tealen valinnalle Alliser Thorneksi. Olen nähnyt monia töitä Tealelta ja hän on kyllä oiva näyttelijä ja useimmiten mies vetääkin varsin veemäisiä rooleja, mutta ser Alliseriksi hänkin saattaa olla turhan lupsakka. Vääränoloinen, sanoisin. Tykkään tästä hahmosta (ihan oikeasti) joten asia kaihertaa hiukan. Sanomattakin on selvää että minulle Charles Dance oli paras uutinen näyttelijärintamalla. Olin vuosien saatossa jo melkein unohtanut koko herran ja vouhotin vain siitä hemmetin Ed Harrisista, kunnes viime vuonna sattumalta näkemäni Bleak House säväytti siinä määrin, ettei muita vaihtoehtoja enää ollut. Tuo mies hyytää minun luitani.

Ei, tv-sarjan versio tuskin tulee menemään sekaisin ikioman filmini kanssa! Voi kun nämä tv-tekeleet saisikin ohjata itse niin kaikki olisi täydellistä. Ainakin omasta mielestä. =D

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Odotan vesi kielellä vilausta valkoviitoista. Nimenomaan niistä viitoista. Saavat luvan olla puhtaanvalkoiset. Olen aina tykännyt tuosta ideasta; romanttisia mutta pettäviä statussymboleja. Olen alkanut jo pelätä onko ne jätetty kokonaan pois.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 05, 2010, 23:13:13 kirjoittanut Grainne »
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #29 : Lokakuu 13, 2010, 12:32:34 »
Muutenkin nämä sotilaiden orientaaliromppeet ovat kieltämättä vähän hämmentäviä. Itselleni mainittu samurai-fiilis tulee erityisesti noista kypärien kaartuvista poskisuojista, enkä ymmärrä yhtään mitä tekijät oikein ajavat tuolla takaa. Ymmärtäisin sen vähän paremmin jos kysymyksessä olisi dothraki, mutta että Lannistereille(?)... Eurooppalaisesta tai arabialaisestakin keskiaikaisesta puvustosta ihan varmasti löytyisi etsimällä ja hienoisesti säveltämällä helposti erottuvat asepuvut kullekin poppoolle. Kaukoidän kurvit ovat mielestäni vähän liian kaukaa haettuja.

Mulle tuli myös mieleen se aiemmin kuulemani huhu, että alun perin Lannisterit aioittiin aseistaa samuraimiekoilla. En oikein ymmärrä, miksi he päättivät sen olevan huono idea ja jättivät kuitenkin muuten asepuvut ilmeisen ennalleen :/ Vaikka mä itse ajattelen Westerosia hyvin (pseudo)keskiaikaisena ja olen aina kuvitellut romppeiden seuraavan nimenomaisesti Euroopan tyyliä (miksei myös mauri/arabivaikutteitakin), en mä periaatteessa vastusta vaikutteiden hakemista muistakin kulttuureista. Kunhan se tehdään hyvin ja johdonmukaisesti. Ei mitään randomia yhteenheittelyä, vaan joku selvä linjaus, joka vaikuttaa järkevältä ja toimivalta Westerosin kontekstissa. Mikäli Lannisterit ovat ainoa suku, joiden haarniskat seuraavat kaukoidän tyyliä (plus kun heilläkin muu vaatetus näyttäisi olevan keskiaikaistyylistä), se tökkää silmään. Sen sijaan Westerosin suvuista Targaryeneillä tuollainen voisi toimiakin, hehän olivat muualta tulleita valloittajia, mutta Lannistereiden ei mun mielestä tulisi erota tyyliltään esimerkiksi Tyrelleistä. Sipulit vaan kaikille!

Lainaus
Katsoin tässä hiljattain Kingdom of heaven DC:n pitkästä aikaa ja muistin taas kuinka kovasti pidän leffan keskiaikakuvauksesta, varsinkin haarniskojen ym. sotareleiden osalta. Toivoisin että GoT:in lopullinen ilme noudattelisi tuon leffan värimaailmaa, aivan tautisen upeannäköistä kuvaa muutenkin ja silti keskiajan tuntu, kurjuus, likaisuus ja paikoin taas loisteliaisuus välittyy järisyttävällä tavalla linssin läpi.

Mä oon Kingdomista nähnyt sen lyhyemmän version, mutta kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä pitemmän selvästä paremmuudesta, joten täytyy kai yrittää saada se jostain katsottavaksi :) Mutta kyllä tuosta perusversiostakin näki leffan ilmeen ja olen samaa mieltä kanssasi sen laadusta. Ja täytyy sanoa, että myös mä olen ihan totaalisesti ohittanut NCW:n roolin siinä, mutta hyvä, että aksenttia ei pahemmin kuulu :)

En tiedä, jossain mielessä mä olen asettanut GoT:in visuaaliselle ilmeelle korkeammat kriteerit kuin näyttelijöille. Mä osasin odottaa alusta alkaen, että jotkut näyttelijät olisivat aivan vääränlaisia (!!!!!1), jotkut taasen vähän sinne päin, jotkut ihan ok ja jotkut napakymppejä – mutta tietysti mun on valmistautuneisuudestani huolimatta täytynyt purnata joka kerran, kun ei tullut sitä napakymppiä :) Ja kun kirjat on tullut luettua, niin mulla on päässäni niin selkeät mielikuvat keskeisistä hahmoista kuin myös hyvä käsitys juonesta. Joten tavallaan mä odotin sen, miltä ASOIAFin maailma oikein kokonaisuudessaan näyttää, olevan kaikista antoisin aspekti GoT:issa. Siksi mua masentaa liian köyhä ja väritön ilme (pohjoiseen ja Piikille sellainen käy ihan hyvin, mutta esim. Kuninkaansatama on mun mielikuvissani hyvin värikylläinen ja loistelias paikka), oudot haarniskavalinnat ja vastaavat ihan toisella tapaa kuin vaikka se, että Mark Addyn Robert tuo enemmän mieleen Hagridin kuin Westerosin kunkun. Toisaalta myös se, että imo nykyään ollaan vähän liian innostuneita kurjuudessa rypemisestä. Mä ymmärrän halun saada pesäeroa aiempiin, liian siloteltuihin fantasiamaailmoihin, mutta jotkut ovat menneet tässä mun mielestä liian pitkälle toiseen ääripäähän. Heille inhorealismi on realismia. ASOIAF ei kuitenkaan kuulu näihin teoksiin, vaan Martin on imo onnistunut löytämään kultaisen keskitien, joten on todella sääli, jos tv-sarja sitten lankeaa liialliseen synkistelyyn. Mä toivoin sille ”ajatonta” ilmettä, en nykymuodin mukaisen angstin sävyttämää.

Lainaus
Kulmakarva-asiassa taidan olla vastarannan kiiski. Tummat kulmakarvat eivät suista minua raiteiltani. Siitä Orlando-jutusta on tullut näköjään ihan käsite jota kaikki muut paitsi minä päivittelevät.

Heh, sä osaat suhtautua sopivan rennosti :) Eipä silti, pikkuasiahan tuo kulmakarvajuttu on. Mutta toisaalta, kun se kerta on pikkuasia, niin miksei sitä voisi saman tien fiksatakin. Kyllä mä sen ymmärrän, että luonnostaan bruneteilla on sen verran tummempi iho, että kulmakarvojen värjäys aivan sävy sävyyn tukan kanssa näyttäisi typerältä (semminkin kun monella vaaleaverikölle on oikeastikin hieman tummemmat kulmikset), mutta voisi niitä nyt vähän yrittää sävyttää lähemmäksi toisiaan. Mä näin esimerkiksi Lenasta Cerseinä joskus kaaaauan sitten photoshoppauksen, jossa on mun mielestä värit nätisti. Kulmakarvat ovat tukkaa tummemmat, juu, mutta kontrasti ei ole niin suuri tai pahan näköinen kuin tuossa HBO:n Lenalle laittamassa lookissa (eikä tukka ole tuhkanvaalea, vaan kultainen kuten kuuluukin...). Voi olla, että hyvin tummat kulmikset lisäävät ilmeikkyyttä, mutta ei mulla ole koskaan ollut ongelmia seurata esimerkiksi Cate Blanchettin tai Nicole Kidmanin työskentelyä, vaikka he vaaleita ovatkin. Leffoissa ja tv:ssä kun on niin paljon lähikuvia, ettei tummien kulmien tuoma korostus ole mielestäni tarpeen. Jos nyt väännetään hieman lisää tikusta asiaa, niin tumma parransänki on myös kammottavaa feikkiblondeilla ;D Se on hyväksyttävää (joskaan ei esteettisesti imo miellyttävää) Lostin Sawyerin kaltaisilla hahmoilla, mutta GoT:in Jaimelle ja Tyrionille ei surffarilook kertakaikkiaan sopisi.

Lainaus
Ja näyttääkö Dinklage turhan komealta, vai miltä?! No, tämähän oli arvattavissa, ettei hahmoja lähdetä enää tv:ssä reilulla kädellä rumentamaan. Varsinkin Tyrionin tapauksessa, liian näyttävä mälli naamassaan, nokkelasta sanailustaan huolimatta, hahmo saattaisi olla liian vaikea pala suurelle yleisölle. Mutta harmittaa silti, kuinka yleisölle aina täytyy siloitella kaikki nuo kulmat valmiiksi. Katsotaan vaan, niin Cleganellakaan ei tule kummoista kauneusvirhettä olemaan. Ja sekin vähä näyttäisi olevan vieläpä väärällä puolella pärstää, jäkäti jäkäti.


Niinpä niin, turhauttavaa kuinka ei ikinä voida edes kokeilla, josko suuri yleisö kykenisi hyväksymään aidosti ruman sankarin. Luulisi sitäpaitsi, ettei tämän luokan produktion menestys ole yhden hahmon komeudesta (tai kulmakarvoista :D) kiinni. Itse asiassa, mun vinkkelistäni katsottuna Tyrionin liiallinen hyvännäköisyys saattaa jopa tehdä hallaa hahmon suosiolle. Tyrion on kyllä viihdyttävä murjaisuineen, mutta mua jossain määrin myös rasittaa hänen woe-is-me–asenteensa. Onhan sitä vaikeaa olla rujonnäköinen kääpiö – vaikka syntyikin etuoikeutetuksi Lannisteriksi – mutta Tyrion vatvoi sitä mun makuuni liikaa. No, saas nähdä, miten GoT:issa tulee esille Tyrionin kommentaari, mutta kun hän on noin hyvännäköinen kuin mitä Dinklage on, ei HBO-Tyrionilla ole imo alkuunkaan aihetta sellaiseen vinkumiseen kuin mitä kirjojen Tyrion harrastaa. Voi olla, että tässä suhteessa Dinklagen Tyrion vaikuttaa enemmän ärsyttävältä kuin sympaattiselta. Tietysti voi olla niinkin, että komeus vain lisää suosiota. Monet tykkäävät Tyrionista mua huomattavasti enemmän, joten mistäpä mä tietäisin, mikä on avain hänen ihkuuteensa.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
// lisäsin varmuudeksi spoileritagit

Lainaus
Kit Haringtonin osalta saatan joutua perumaan kaikki maitonaama-puheeni. Kuvauspaikkaotoksia katsoessani en voi uskoa että kyseessä on sama kaveri. Upea nuhju-look Jonilla! Kit saattaa olla todella hyvä roolissaan.

Mun piti katsoa kuvat uudestaan bongatakseni Kit Haringtonin sieltä :) En olisi kyllä tunnistanut häntä itsekseni. Täytyy sanoa, että erilainen Jon kuin mitä kuvittelin, mutta jostain syystä vaikuttaa toimivan kuitenkin hirveän hyvin. Hee, voi olla, että hänen kohdallaan telkkaversio on suorastaan parempi kuin kirjaversio. Mä yritän aina jankuttaa itselleni filmatisointien kohdalla, että kaikki muutokset eivät ole pahasta, mutta turhan harvoin kykenen uskomaan siihen täydellä sydämellä. Nyt vaikuttaa kuitenkin lupaavalta, jee jee.

Lainaus
Odotan vesi kielellä vilausta valkoviitoista. Nimenomaan niistä viitoista. Saavat luvan olla puhtaanvalkoiset. Olen aina tykännyt tuosta ideasta; romanttisia mutta pettäviä statussymboleja. Olen alkanut jo pelätä onko ne jätetty kokonaan pois.

Tai ehkä niistä on tehty sellaisia likaisenvalkoisenharmaita lakanoita natsaamaan haljua maailmaa. Mulla on nähtävästi mökötysmoodi vieläkin päällä.

EDIT.
No, täytyy sanoa, että nämä uudet kuvat ovat monessa suhteessa parempi satsi kuin viimeeksi nähdyt (ja joihinkin oudolta vaikuttaneisiin ratkaisuihin on ehtinyt jo hieman tottuakin). Värimaailma muistuttaa paljon enemmän toivomaani ja nyt nähtiin myös sitä Westerosin ylellisempääkin puolta. Joskin Talvivaara vaikuttaa ehkä edelleenkin liian valjulta ja karulta - Jonin ja Branin yhteiskuvasta ei kyllä arvaisi, että siinä on yhdelle valtakunnan mahtimiehistä siunaantunutta jälkikasvua - mutta kyllä mä toisaalta sinne pohjoiseen voin varmaan hyväksyä vähän köyhemmän ja ankeamman lookin. Toivottavasti kuitenkin löytyy tarpeeksi eroa Yövartioon. Toisaalta, Nedin vaateparsi oli kyllä ihan kivan näköinen, yksinkertainen muttei köyhäilevä, joten ehkä ei pidä vetää liikaa johtopäätöksiä Jonin ja Branin tyylistä. Mutta siitä ei nyt enää pääse yli eikä ympäri, että tämä Eddard onkin kotoisin Keski-Maasta. Tietysti kaikista Boromir-yhtäläisyyksistä ei voi päästä eroon, mutta mua ihan tosissaan kummastuttaa, että mikseivät he voineet edes värjätä tukkaa hieman tummemmaksi (tai Branin tukkaa punaiseksi, jos nyt tälle tielle lähdetään). Niin pieni asia tehtäväksi, mutta toisi kuitenkin lisää uskottavuutta ja yhtäläisyyttä ASOIAF:n maailmaan. Monissa muissa yksityiskohdissa he ovat kuitenkin hyvin onnistuneet, esimerkiksi Tyrionin leijonasormus oli kiva.

Danyn kuvasta en taasen ollut mitenkään erityisen ihastuksissani. Joku WiC:stä taisi luonnehtia häntä Legolaksen ja Xenan lehtolapseksi, ja näen kyllä pointin :D Ja olisi myös ollut kiva nähdä jotain viitteitä siitä, että dothrakien laidunmaat ovat muutakin kuin pelkkää pöheikköä. Puvustuksen suhteen epäonnistuminen on imo myös kuninkaankaartin asepuku. Jotain vaaleaa viittaa NCW vaikuttaisi kantavan, mutta muuten lopputulos näyttää lähinnä siltä, että joku larppari on kiskonyt ylleen kaikkea kaapista löytämäänsä, kuten harmaanruskean toppatakin, ihan suht asiallisen rintapanssarin ja sitten jotain samuraihärpäkkeitä. Täytyy sanoa, että mä en edellenkään kykene näkemään NCW:tä (edes romppeissaan) Jaimena, mutta yleinen reaktio on ollut ihan päinvastainen :P Eli tv-sarjamaakareilla on kyllä syytä tyytyväisyyteen, myönnettäköön. Eiväthän he mulle ole tätä sarjaa tekemässä, vaan suurelle yleisölle. Sellainen positiivinen Lannisterin kaksosiin liittyvä asia mullekin kuitenkin valkeni näiden uusien kuvien myötä, että NCW ja Lena Headey näyttävätkin ihan uskottavasti sisaruksilta. Mä en ole aiemmin pystynyt juurikaan yhdennäköisyyttä heidän välilleen huomaamaan, mutta nyt sitten jotenkin loksahtivat piirteet paikoilleen. Ehkä se johtuu siitä, että Lena hieman työntää kuvassaan leukaansa eteenpäin ja se sitten natsaa paremmin NCW:n jämeriin leukaperiin :D

Okei, tässä olivat pikaiset nillityskommenttini tällä kertaa :)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 19, 2010, 10:38:46 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #30 : Maaliskuu 03, 2011, 22:11:02 »
A Dance With Dragons suvaitsee kenties pullahtaa päivänvaloon 12.7.2011, vahvistaa Martin kotisivuillaan.

Heiiii.... taitaa olla totta tällä kertaa.

*mielipuolista tuuletusta*
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #31 : Huhtikuu 04, 2011, 23:13:26 »
Mä en edelleenkään suvaitse uskoa ADWD:n ilmestymiseen ennen kuin näen sen kauppojen hyllyillä :D Mutta nyt on kyllä merkit sangen lupaavat.

Telkkarisarjasta sen verran, että mä päädyin katsomaan hiljan julkaistut ensimmäiset viitisentoista minuuttia. Pitivät sisällään prologin ja Starkien esittelyn, päättyivät teloituskohtaukseen.

Mitä nyt niistä sanoisi... eniten mua sykähdytti Muuri. Se näytti todelta hyvältä ja Muurin näkeminen olikin tässä pätkässä se hetki, jolloin tunsin Kylmiä Väristyksiä (TM). Jeh. Muuri <3. Kaiken kaikkiaan prologi meni ihan mukavasti. Tykkäsin ser Waymarista. Parin repliikin kohdalla hänestä tuli kyllä mieleen wannabe-Kalkaros ;D Muukalaiset olivat erilaisia kuin kuvittelin, mutta kelpaavat. Sen sijaan jotkut muut valinnat tuntuivat paitsi turhilta, myös hämmentäviltä (lue: järjettömiltä). Esimerkiksi prologin lopetus.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Starkien esittely rullasi myös hyvin. Lyhyttä ja ytimekästä (ehkä vähän turhankin nopeatahtista), mutta sujuvaa. En tosin edelleenkään tykkää Talvivaaran liian köyhästä, pimeästä ja tunkkaisesta lookista. Sitä vastoin pidin siitä, miten näyttelijät pelasivat yhteen – Starkit tuntuivat oikealta perheeltä. Ned, Jon, Bran ja Arya nousivat pätkässä selvästi esille. Aryasta tulee taatusti yleisön suosikki, mutta koska mä olen nipo, niin täytyy sanoa myös se, että mua vähän häiritsi Aryan kyvykkyys jousen kanssa. Mistä moinen taito on hankittu? Sansa, Robb ja Theon (ja Rickon) puolestaan jäivät tässä vaiheessa sivummalle, mutta mä luotan siihen, että he saavat myöhemmin enemmän huomiota. Kyllähän kaikkien esitteleminen heti alkuun menisi enemmän informaatioähkyn puolelle. Catelyn taasen... no, häntäkään ei tässä paljoa näytetty, mutta lukemistani ennakkoarvioista päätellen Catelynin hahmoa on yksinkertaistettu perinteisemmän naisroolin suuntaan. Jos asia tosiaan on näin, niin mulla ei ole muutoksesta mitään hyvää sanottavaa.  

Saattaapa tulla hyvinkin TSH-tasoinen tv-sarja. Selvästi huolella ja rakkaudella tehty, mutta tekijöiden kannattaisi tarkistaa useampaan kertaan, ettei omien päähänpistojen seuraaminen alkuperäistarinan sijaan aiheuta ongelmia tarinan (/hahmojen) sisäiselle logiikalle tai jatkuvuudelle.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 04, 2011, 23:17:06 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Röhkö

 • Kasvatustieteen kandi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #32 : Elokuu 22, 2011, 14:17:52 »
Nami topic löytyi viimein kun tajusin etsiä! ^.^

Eli hurahdin tähän kirjasarjaan keväällä, koska poikaystäväni hehkutti tv-sarjaa. Aloin sitten ensin lukemaan Valtaistuinpeliä, ja luoja että se vei mennessään! Tämän ekan kirjan luettuani katsoin sarjankin, ja sehän ei ollut suinkaan pettymys. Nyt olen (vasta) puolessa välissä Kuninkaiden koitosta. Vaikka sarja on loistava, se on silti melko hidaslukuinen monien henkilöiden ja mutkikkaan juonensa takia. Kirjassa esiintyy mielenkiintoista mutta hieman raskasta poliittista juonittelua sekä tavallisten ihmisten elämänkuvausta.

Kirjasarja on noussut päivänvaloon tv-sarjan ja muiden fantasiamenestysten myötä. Tämä sarja on hieno teos, koska siinä fantasiaa ei korosteta. Martin pitää tarinan hienosti ehjänä.

Lempihahmojani ovat hieman hölmö mutta katkera Theon, kaunis ja mystinen Daenerys ja ovela Tyrion, joka ei ole selkeästi hyvä tai paha. Tv-sarjassakin Tyrion on toteutettu hyvin :)

Nyt odottelen vesi kielellä toista tuotantokautta. Onneksi noita kirjoja on vielä monta luettavana.
"Pants - like shorts, but longer!"

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #33 : Joulukuu 06, 2011, 00:03:48 »
^ Oletko Röhkö ehtinyt lukea jo kakkoskirjaa pidemmälle? :)

Mä tulin oikeastaan kirjoittamaan tänne arvioita ADWD:sta, kun sain sen hiljattain luettua. Mutta nou hätä, laitan sen pääasiallisesti spoileritageihin, jotten spoilaa mitään ja jotta saan viestini näyttämään hiukan lyhyemmältä. Mä oon kuitenkin aina myös valmis keskustelemaan edellisistä osista tai tv-sarjasta :)

Mut nyt ADWD:hen. Sanon suoraan heti alkuun, että mulla oli sen kanssa ongelmia, osin samoja kuin AFFC:nkin suhteen, osin myös muita. Joillain faneilla oli vissiinkin odotukset hyvin korkealla pitkän odotuksen johdosta, mutta vaikka itse sanonkin, mä onnistuin pitämään pääni aika hyvin kylmänä. Mä en odottanut mitään toista ASOS:ia, vaan tiedostin tämän olevan vain täydentävä puolikas AFFC:lle. Silti tottakai halusin saada selville, mihin tarina nyt vie ja että onnistuuko Martin alkamaan kuroa juonenkäänteitä yhteen - jo AFFC:ssa mulle tuli sellainen fiilis, että tarina alkaa hajota käsiin.

No, tarina vei minne vei. Me puhumme nyt tuhatsivuisesta kirjasta, joten kyllähän sinne paljon tavaraa mahtui, mutta hirveän montaa pöytää putsaavaa tapahtumaa ei löytynyt – ja sellaisistakin parin kohdalla jäin miettimään, että ovatkohan nämä nyt tosiaan tässä vai paljastuvatko ne seuraavassa kirjassa sitten vääriksi hälytyksiksi. Näin jossain sellaisen arvion, että Martinin tv-kirjoittajatausta näkyy ASOIAF:in kehityksessä – muutaman erinomaista kautta (ensimmäiset kolme), mutta sitten tarina jää junnaamaan paikoilleen ja pääjuoni etenemisen sijaan hautautuu yhä uusien ja uusien sivujuonien alle. Mun on nyt ADWD:n lukemisen jälkeen vaikea uskoa, että Martin kykenee lopettamaan sarjan kahdessa seuraavassa kirjassa. Arvelen, että siihen menee minimissään kolme, mutta en hämmästyisi, jos se vaatisi vielä neljä tai viisi kirjaa.

En nyt tarkoita haukkua ADWD:ta lyttyyn, sillä olin siitä kuitenkin sen verran kiinnostunut, että luin kirjan viikossa läpi, tykästyin joihinkin uusiin hahmoihin ja joidenkin vanhojen hahmokehitykseen, ja mielenkiintoisia juonenkäänteitäkin löytyi. Mutta uskoisin, että kirja olisi ollut paljon parempi, jos siitä olisi editoitu puolet pois (tuli mieleen Bilbon kommentti voinokareesta, joka levitetty liian suurelle leipäpalalle), ja jos se ja AFFC (myös jonkun verran lyhennettynä) olisi yhdistetty yhdeksi kirjaksi edeltävien osien tyyliin. Nyt lukukokemusta molempien kohdalla hieman rasitti se, että samojen hahmojen POV-kappaleet tulivat liian tiuhaan. Lisäksi ADWD oli etenkin loppupuoliskolla turhan hajanaisen tuntuinen. POV-jaon ongelmallisuutta kuvastaa varmaan hyvin se, että AFFC:n lopussa henkilö x oli pisteessä y, mutta ADWD:n alussa ko. henkilö esiintyi erään toisen hahmon kappaleessa, mutta hän ei ollut vielä tuossa vaiheessa ennättänyt pisteeseen y. Kun näin ko. henkilön tulevan tekstiin mukaan, olin vähän aikaa aivan pihalla (öööh, eikös hänen pitänyt olla...?), kunnes tajusin että ajallisesti kyseinen kohtaus piti suhteuttaa AFFC:n alkuun eikä loppuun. Sitä vastoin eräiden muiden näkökulmahenkilöiden tullessa ADWD:hen mukaan heidän kaikki vaiheensa AFFC:ssa olivat jo takanapäin.

Ehkä ADWD on toisella lukemalla parempi ja sitten kun käyn sen kimppuun uudelleen, aion lukea sitä rinnakkain AFFC:n kanssa, mutta nyt on sen verran uupunut olo, etten sitä aivan lähitulevaisuudessa aio tehdä :P

Ja tässä sitten spoilaava osuus:

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Grainne

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #34 : Maaliskuu 18, 2012, 10:33:30 »
Florence and The Machinen Seven Devils on tällä hetkellä mielestäni tämän tarinan ykköstunnari. Mykistävä biisi. Kuunnelkaa ja ihmetelkää.
"Tiedätkö, mitä koirat tekevät susille?"

Poissa Noyer Lynx

 • Se pähkinä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ChestnutWolf8823
 • Tupa: Luihuinen
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #35 : Huhtikuu 14, 2012, 20:20:12 »
Ostin nuo kirjat englanniksi, kun olivat alessa (Waterstone's on mahtava paikka!), mutta en ole niistä saanut luettua kuin ekan kirjan 20 sivulle asti. Ei siksi, ettenkö ymmärtäisi englantia (puhun ja kirjoitan sujuvasti), mutta jotenkin en vain ole jaksanut, sillä kevyen kirjallisuuden jälkeen tuo on aika pahuksen raskasta luettavaa.

Nyt kyllä innostaisi taas lukea, koska siitä TV-sarjasta näin palan ja sattuipa juuri sopivasti tulemaan Natalia Tena näkökenttään.. Vähän typerä syy kylläkin, mutta haluan tietää, millainen Osha on kirjoissa. Hehe.

Poissa Roses

 • Lihansyöjä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: HallowBlood7661
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #36 : Toukokuu 20, 2012, 14:05:27 »
Aivan mahtava sarja! Valtaistuinpelin luin viime vuonna, ja tämän vuoden alussa ostin Kuninkaiden Koitoksen ja tulihan se luettua kolmessa päivässä. Kolmisen viikkoa sitten ostin myös Miekkamyrsky 1 ja 2 ja nekin on jo luettu. Lähiaikoina olisi tarkoitus ostaa seuraava osa. Joillekkin tuo sarja todennäköisesti on hyvinkin raskasta luettavaa, mutta itse pidän sen lukemisesta ja varsinkin siitä että tarinaa kerrotaan monien eri henkilöiden näkökulmasta.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
~ Ennemmin kuolisin seisaallaan, kuin eläisin elämäni polvillani ~

Älä ylpeile sillä, ettet ole koskaan kaatunut,
ylpeile sillä, että olet joka kerta noussut ylös

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #37 : Tammikuu 28, 2014, 22:24:19 »
Sain viikonloppuna viimein luettua A Dance with Dragons -opuksen loppuun. Reilu puolisen vuotta tässä enemmän tai vähemmän sarjan parissa matkanneena piti tulla jakamaan päällimmäisiä tunnelmia.

Lempihahmoni oli alusta asti Arya. Yleensäkin tykkään vahvoista naishahmoista, jotka eivät tahdo olla neito pulassa -tyyppejä. Samastun myös monelta osin Aryan luonteenpiirteisiin ja nään hahmossa paljon itseäni, sekin voi olla syynä tykästymiseen.
Toisin kuin monet muut, minua eniten ärsyttävät omalla tavallaan Tyrion, Jon ja Daenerys. Kaikista kolmesta huokuu se, kuinka he ovat Martinin suosikkeja eivätkä koskaan kärsi kovin pahoja kolahduksia. Kaikille kolmelle tuntuu olevan varattu joku suuri kohtalo (tämä on nyt ihan heitto, mutta alusta asti olen arvellut Danyn päätyvän sarjan lopuksi rautavaltaistuimelle). Sansa ärsytti minua ykköskirjassa suunnattomasti naiiviudessaan, mutta isänsä kuoltua tyttö sai vähän realiteetteja kasaan ja muodostui ihan kelpo hahmoksi, jonka tarinan vaiheita jopa odotin. Catelynin hahmo oli myös tosi hyvin mielestäni rakennettu, siinä naishahmo joka voi olla vahva muuten kuin olemalla soturi.

Sitten vähän tarkemmin tapahtumista:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Jännä miten kirjasarja on noussut yleiseen tietoisuuteen (ainakin Suomessa) vasta televisiosarjan kautta, kun yleensä kirja on maailmanlaajuinen ilmiö ennen filmatisointia. No jaa, maailma on nykyään pienempi ja nopeampi.
Televisiosarjan myötä syntyneet lieveilmiöt (kuten crack-videot ja memesivustot) vain tukevat sarjan eeppisyyttä, suosittelen! Kaverini mukaan kaikilla sarjan faneilla on myös joku suku, jota kannattavat, ja minulla se on ehdottomasti Stark. Winter is coming.
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #38 : Tammikuu 29, 2014, 18:09:31 »
Enpä näköjään ole käynyt kirjoittamassa tänne lainkaan vaikka A Song of Ice and Fire :sta on tullut suuri suosikkini. Melkein hävettää myöntää, että aloin lukea sitä vasta tv-sarjaa katsottuani, ja sarjaakin aloin katsoa jälkijunassa. Syynä tähän oli se, että vaikka teoriassa pidän fantasiakirjoista, suurin osa lukemistani ovat olleet pettymyksiä. Aika monet fantasiakirjat ovat jotenkin hirveän naiiveja, mikä johtuu jyrkän mustavalkoisesta jaosta hyviin ja pahoihin sekä puolivillaisesti luodusta fantasiamaailmasta. Makunsa kullakin tietysti, mutta itse pidän "realistisesta" fantasiasta. Esim. Pottereissa ja Narniassa mua on viehättänyt se, että ne maailmat ovat olemassa samanaikaisesti omamme kanssa ja osin sekoittuvat keskenään. Olin kuullut Martinin sarjasta, mutta jostain syystä olin saanut päähäni, että se on näitä vihaamiani huttusarjoja. Sitten kuitenkin ystävien hehkutuksen ansiosta ostin ekan tv-kauden alesta ja jäin koukkuun. Ostin koko kirjasarjan englanniksi ja suorastaan ahmin sen (vaikka olin parhaillaan graduntekolomalla ja olisi pitänyt tehdä vain sitä...). Kuinka väärässä olinkaan ollut sarjan suhteen ja kuinka nolottaakaan omat ennakkoluuloni!

Sinänsä hyvä, että näin ensin sarjaa, että ehkä siksi suhtaudun suopeammin esim. näyttelijävalintoja kohtaan. Valitut näyttelijät olivat mulle ne aidot ja oikeat, koska en ollut vielä ehtinyt muodostaa omia mielikuviani kirjojen pohjalta. Olenkin oikeastaan kaikkiin näyttelijävalintoihin tyytyväinen, vaikka kirjat luettuani olen tullut miettineeksi joidenkin kohdalla, että eivät he nyt ihan kirjan kuvausta muistuta. Yleisesti näyttelijävalinnoissa on kuitenkin tehty mielestäni hyvää työtä.

Mutta nyt varsinaisesti kirjoihin, koska tämä topic niitä käsittelee. Pidän Martinin luomasta maailmasta, koska se on niin vimpan päälle mietitty. Westerosilla on oma historiansa, omat legendansa, uskontonsa jne. ja suvuilla samaten. Ja ihania yksityiskohtia, kuten esim. laulu Rains of Castamere tarinoineen. Ihana laulu, vaikka onkin tehty Lannisterien kunniaksi. Koko maailma tuntuu tosi aidolta ja elävältä (huolimatta joistain maagisista elementeistä), samoin yksittäiset hahmot. Ihanaa, että on kerrankin hahmoja, jotka ovat todella moniulotteisia!

Stark on minulla(kin) ehdottomasti lempisuku. Olen välillä miettinyt, että johdatellaanko lukijaa pitämään Starkeista aloittamalla kertomus heistä ja ylipäänsä antamalla ymmärtää heidän olevan "hyviksiä", mutta toisaalta en usko pitäväni heistä siksi. He ovat rehellisiä, hiljaisia pohjolan ihmisiä, jotka ovat jalat maassa, eivät turhia koreile tai näytä tunteitaan ja jotka kestävät vaikka mitä. Jotenkin tulee suomalaiset mieleen ;) Ja susi on ihana tunnus, samoin Winter is coming (ja olen itse alkanut käyttää joskus lausetta North remembers). Suosikkini on Arya, vaikka on hänessäkin vähän sellaista kliseistä "toisenlainen tyttö" -elementtiä. Mutta Arya on kuitenkin vähän päälle 10-vuotias hahmo, joka on menettänyt väkivaltaisesti lähes koko perheensä ja on täynnä vihaa ja kostonhimoa. Hän tekee sen vuoksi asioita, joita sen ikäisen ei pitäisi edes miettiä. Siksi hän on myös traaginen hahmo.  Pidän lisäksi oikeastaan kaikista Starkeista. Bran ja etenkin Rickon ovat toistaiseksi jääneet vähän etäisiksi. Branin kappaleita on toki ollut paljon, mutta hänen tarinansa ei silti ole oikein edennyt. Luulen Martinin suunnittelevan hänen varalleen suuria, ja toivon näin. Pidän hänen hahmostaan, mutta yhdyn mielipiteeseen, jonka joku jo täällä heitti, että hänen kappaleensa kirjassa ovat olleet aika pitkäveteisiäkin. Catelyn on mielestäni hieno hahmo ristiriitaisuutensa takia. Se tekee hänestä hyvin aidon oloisen. Hän on rakastava äiti, mutta ei voi unohtaa loukkausta, jota Jon Snow hänelle edustaa, ja hän on purkanut tunteitaan vuosikaudet syyttömään lapseen. Eddardista pidän myös, mutta toisaalta myös ärsyttää sellaiset hyveelliset hahmot, jotka pitävät ihanteistaan kiinni, vaikka se merkitsisi heille tuhoa. Jonia tavallaan symppaan, mutta olen samaa mieltä edellisen kirjoittamisen kanssa siinä, että hän on selvästi Martinin suosikkeja ja se näkyy hänen kohtelussaan. Samalla hän jää kuitenkin usein myös jotenkin ontoksi ja hengettömäksi hahmoksi. Sansallekin olen alkanut lämmetä, vaikken aluksi pitänyt hänestä.

Muuten on yksittäisiä hahmoja, joista pidän, esim. Tyrion ja jopa Tywin, vaikka ovatkin Lannistereja. Tyrion toki on myös vähän Martinin lellikki, mutta hän on myös aika moniulotteinen tyyppi. Itse asiassa viimeisissä kirjoissa Jaimessa on alkanut näkyä myös moniulotteisuutta. Tywinia on pakko vähän ihailla, joka johtuu oikeastaan yksinomaan siitä, että Charles Dance esittää häntä niin käsittämättömän hyvin. Tv-sarja siis todella on vähän vaikuttanut ajatuksiini hahmoista. Danaerys on yksi inhokeistani, taas samasta syystä, minkä edellinenkin kirjoittaja sanoi, eli hän näyttäisi olevan Martinin suuria suosikkeja. Inhottaa ajatella, että hänelle olisi varattu suuri kohtalo, kuten vähän pelkään. Pidin hänestä alussa, kun hän oli kovia kokenut, epävarma tyttö. Kun hänestä tuli k*sipää, joka odottaa kaikkien palvovat itseään, aloin vihata häntä. On otsaa kutsua muita vallananastajiksi, kun Targaryenit itse tulivat alkujaan vieraasta maasta anastamaan vallan Westerosin mahtisuvuilta!

...Joudun jatkamaan myöhemmin. Pitää lähteä koiran kanssa ulos :)

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 29, 2014, 19:55:22 kirjoittanut Musta Koira »
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #39 : Tammikuu 29, 2014, 20:10:10 »
...Joo, voisin vielä vähän jatkaa, vaikken oikeastaan sen enempää jaksa hahmoja ruotia. Mutta esim. Davos Seaworth, Jaqen H'qar, Benjen Stark, Sandor Glegane, Shireen Baratheon, Gendry, Podrick Payne ja Brienne of Tarth ovat hahmoja, jotka kuka mistäkin syystä ovat mielestäni hyviä. Varmasti unohdinkin joitakin.

Sitä tässä nyt harmittelen, että Martinin kirjoitustahti on kyllä ennätysmäisen hidas. Hiljaa hyvä tulee, tosin, ja ehkä parempi, että tekee tarkalla työllä laatua kuin sutaisten kuraa, mutta nyt on kyllä hankala odottaa jatkoa, kun uuden osan julkaisuajankohdasta ei ole varmuutta. Ilmeisesti voi olla ihan mahdollista, että sarja menee jossain vaiheessa kirjojen edelle, mikä ei olisi kivaa. Ja kun Martin alkaa olla vanhakin... olisi hirveää, jos kirjasarja jäisi kesken :(

EDIT.
Aika hiljaista tässä topicissa, mutta jatkan yksinäistä pohdintaa. Viime aikoina olen miettinyt jonkin verran Theonin hahmoa. Tavallaanhan hänestä on piirtynyt epämiellyttävä kuva, sekä petoksensa takia että ehkä hieman "moraalittoman" luonteensa takia. Samalla hänkin on kuitenkin hyvin monitulkintainen hahmo, sillä varmasti kaikille on selvää, että hänen aiemmat kokemuksensa vaikuttivat siihen, että hän ylipäänsä teki petoksensa. Ainakin hän itse antaa ymmärtää, että vaikka häntä sinänsä kohdeltiinkin hyvin Winterfellissä, jäi jotain aina puuttumaan. Viitteitä tähän suuntaan onkin. Ja tietysti oli myös tarve näyttää omalle isälle arvonsa, ja lopulta suoranainen painostus muiden taholta. Vallatessaan Winterfellin Theon teki hirveitä tekoja, mutta häntä oikein voi olla säälimättäkään, kun huomaa, ettei hän haluaisikaan olla itselleen luomassa roolissa, eikä pysty enää perääntymään. Ja onhan hänen kohtalonsa tämän jälkeen ainoastaan kauhistuttava.

Nyt pohdinkin, että millaiseksikohan Theonin rooli kehittyy. Selvältä vaikuttaa, että Martinilla on suunnitelmia hänen varalleen, ja luultavasti hänenkin roolinsa vain kasvaa. Voisikohan hänestä tulla perinteinen katuva hahmo, joka paikatakseen petoksensa taistelee Starkien puolesta koko loppuikänsä? Huolivatko Starkit hänet takaisin joukkoonsa ja pitävätkö häntä yhtenä heistä huolimatta hänen teoistaan? Mietin vaan, että usein tv-sarjassa on viitattu paljon suoremmin sellaisiin seikkoihin, joihin kirjoissa viitataan vain hieman tai ei ollenkaan. Kaikelle tällaiselle on varmasti tullut hyväksyntä Martinilta, sillä tv-sarjan toki pitää kulkea samaan suuntaan, mihin kirjat ovat tarinaa viemässä. Kirjoissa Theon on muistaakseni loppuun asti ollut sitä mieltä, että vain Robb oli hänelle oikeasti kuin veli ja jopa Eddard oli, vaikkakin kohtelias ja muodollisen ystävällinen, jokseenkin kylmä. Onko tämä ollut vain Theonin todistelua itselleen, jotta hän pystyisi pettämään Starkit? Tunteeko hän sisimmissään itsensä kuitenkin enemmän Starkiksi? Tv-sarjassa hän nimittäin sanoo ainoan todellisen isänsä olleen Eddard Stark.

Olisi kiva nähdä tulevaisuudessa Theonin parempi puoli. En ole häntä minään inhottavana hahmona nähnytkään, mutta en ole erityisemmin pitänytkään hänestä. Se ei oikeastaan johdu hänen petoksestaan, niin ikävää kuin se olikin, sillä tavallaan olen myös sitä mieltä, että hän oli hieman väärinkohdeltu Starkien puolelta. En pitänyt hänestä siksi, että hän suhtautui niin välinpitämättömästi ja pilaillen vakaviinkin asioihin. Ehkä on vähän kliseistä, jos tällaisesta hahmosta kehkeytyisi katuva, peloton tekojensa sovittaja, mutta pitäisin siitä silti. Mielestäni hänen hahmonsa ansaitsisi jotain hyvääkin.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 17, 2014, 10:36:42 kirjoittanut Musta Koira »
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Kuupposen päivä

 • Vuotislainen
 • Pottermore: NightGold9667
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #40 : Heinäkuu 24, 2014, 01:35:03 »
Tulen ja jään laulu on mielestäni aivan pirun hyvä saaga. Kaikkine draamoineen ja cliffhangereineen se tuo minulle jollain etäisellä tavalla mieleen television saippuasarjat, enkä sano tätä negatiivisessa mielessä, sillä minä tykkään saippuasta ja etenkin näin älykkäästä sellaisesta. Pakko jatkaa lukemista, kun luvut ja osat päättyvät aina niin kutkuttavan jännittävään kohtaan.

Onneksi TJJL kuitenkin eroaa jostain Kauniit ja rohkeat -sonnasta siinä mielessä, että tulevia juonikuvioita ei pysty mitenkään arvaamaan ja kliseiden määrä on muutenkin aika minimissä. Mitä tahansa voi tapahtua ja kuka tahansa voi myös potkaista tyhjää. Siksi lukijan on koko ajan pysyttävä varpaillaan. Minä olenkin aina inhonnut nössöjä kirjailijoita – minusta kaikkien pitäisi tasaisin väliajoin lahdata hahmojaan ihan vain osoittaakseen, etteivät ole mitään nyhverökirjoittajia. Jännitystaso nimittäin laskee kuin lehmän häntä, jos lukija arvaa päähenkilöiden kuitenkin porskuttavan hamaan tappiin asti, vaikka joutuisivat kuinka pahoihin tilanteisiin.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Toisaalta pidän myös siitä, että Martinilla ei ole selkeästi mitään klisahtavaa hyvät/pahat-jaottelua. Hyvillä tyypeillä on heikkoutensa ja pahoilla vahvuutensa, eikä mikään ole niin mustavalkoista kuin päällisin puolin katsottuna voisi luulla. Ykköskirjassa tosin vaikutti vähän siltä, että Starkeista yritettiin leipoa jonkinlaista hyvisperhettä. Sen takia olen vieläkin taipuvainen symppaamaan kyseistä sukukuntaa, vaikka lempihenkilöni ovatkin aina löytyneet Lannistereista. Erityisesti Jaime ”Kuninkaansurmaaja” Lannister on suosiossani. Alun perin pidin vain hänen komealta kalskahtavasta liikanimestään, mutta sittemmin hän puhkesi muutenkin kukkaan. Kyseessä on ehdottomasti saagan mielenkiintoisin ja monitahoisin henkilö. Tyrion Lannisterista taas olen tykännyt ensimmäisestä kirjasta lähtien. Hän on hauska tyyppi, muttei kuitenkaan mikään pelkkä huumoripläjäys vaan niin ikään uskottava hahmo vaikuttimineen ja menneisyyksineen.

Minusta sarjan suurin ja oikeastaan ainut heikkous piilee siinä, että hahmoja on aivan liikaa. Juonikaan ei oikein enää tahdo pysyä kasassa. Tuosta porukasta voisi karsia kevyesti puolet eikä mitään olennaista jäisi silti uupumaan; saaga olisi tällöin vain selkeämpi ja virtaviivaisempi kokonaisuus. Erityisesti sivuhenkilöitä on suorastaan hullun paljon, eikä näkökulmahahmojakaan minusta aivan noin paljon tarvittaisi. Tosin onhan tuossa puolensakin – jokaiselle lukijalle löytyy varmasti ainakin muutama mieluinen ja kiinnostavajuonikuvioinen (joka tosin ei taida edes olla sana) keskushenkilö, kun valinnanvaraa on noin runsahasti. Eikä Tulen ja jään laulu olisi varmankaan mistään kotoisin turhan suppealla henkilögallerialla varustettuna, mutta minusta Martinilta on kuitenkin karannut mopo käsistä jo aikaa sitten. Erityisesti Korppien kesteissä uusia näkökulmatyyppejä putkahteli kuin sieniä sateella, kun minä olisin tahtonut lukea aina vain niistä vanhoista kunnon hyypiöistä. Sitten kun johonkin hahmoon alkaa vihdoin kiintyä ja hänen juonikuvioistaan innostua, näkökulma vaihtuu taas eikä kyseistä hyyppää näytetä välttämättä herran aikaan. Ja kun lopulta taas näytetään, sitä onkin jo unohtanut, mitä hänelle viimeksi tapahtui. Tipahtelen kärryiltä varsin usein.

Lempinäkökulmani vaihtelee siitä riippuen, mitä kullekin hahmolle on milloinkin tapahtumassa. Kuninkaansatama edustaa minulle vähän sellaista kaiken keskipistettä (silloinkin kun siellä ei oikeasti edes tapahdu mitään), joten minua kiinnostavat erityisesti ne henkilöt, jotka sattuvat paraikaa majailemaan siellä. Jaime tosin jaksaa viehättää aina, vaikka olisi hornan tuutissa. Jostain käsittämättömästä syystä myös Cersei-luvut ovat mieleeni, vaikka hahmo on sinänsä kamala. Daenerys puolestaan tympäisi alussa, kun hän oli niin irrallaan kaikesta, mutta sittemmin olen alkanut nauttia hänenkin luvuistaan kovastikin. Muut sitten kiehtovat vaihtelevasti – välillä heillä on jotain kiinnostavaa meneillään ja välillä taas tulee sellaisia suvantovaiheita. Eräillä mitättömyyksillä tosin ei ole koskaan mitään kiinnostavia kuvioita, mutta en nyt mainitse ketään erityisesti, koska en itse asiassa edes muista kyseisten nobodyjen nimiä.

Lempikirjani on varmaankin Miekkamyrsky, koska
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Muuten ensimmäiset kirjat olivat parhaita, kun juoni ei ollut vielä levähtänyt niin pahasti. Korppien kestit jäi minulta jopa puoleksitoista kuukaudeksi kesken, mutta loppua kohti aloin taas innostua. Tällä hetkellä luen Lohikäärmetanssin ykkösnidettä ja olen taas aivan rakastunut tähän saagaan. Onhan tämä ylenpalttisesta monimutkaisuudestaan huolimatta aivan nerokas.

Olen muuten katsonut myös sitä tv-sarjaa (tai siis pelkän ykköskauden) ja tykkään kyllä siitäkin kovin. Kirjoja lukiessa ajattelinkin, että tästä saisi kyllä oivallisen tv-sarjan, koska hienoja kohtauksia ja draamaa todellakin piisaa. Toisaalta kirjan kerrontatapakin on jotenkin tv-sarjamainen; ei ole mitään yhtä suurta kaiken kattavaa juonta vaan kaikilla hahmoilla on omat kuvionsa. Game of Thrones on sitä paitsi toteutettu pirun hyvin. Ainakin ykköstuottis oli todella uskollinen alkuperäisteokselle. Se Tonks oli kyllä aika outo, mutta muuten henkilöt vastasivat mielikuviani yllättävän hyvin. Jaime esimerkiksi oli aivan prikulleen oikeanlainen. Toki jotkut näyttivät vähän erilaisilta kuin olin kuvitellut, mutta siihen tottui nopeasti eikä yhtäkään hahmoa ollut raiskattu samalla tavalla kuin esimerkiksi Potter-leffoissa.

Ei minulla muuta. Kunpa Martin vain saisi sarjansa joskus päätökseen.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 22, 2016, 04:48:47 kirjoittanut Kuupposen päivä »

Poissa Ooka

 • Siivet kantapäissä -liitelijä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pilvilinnan kuningas
  • Tuliaavikko
 • Tupa: Luihuinen
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #41 : Heinäkuu 31, 2014, 23:17:03 »
Oh, olen niiin jäänyt koukkuun tähän sarjaan! Hahmoja on tosin vaan niin paljon, etten tahdo muistaa kuka on kuka, ja ärsyttää jos jossain kirjassa ei juuri siitä lempihahmosta kerrota tarpeeksi... lempihahmojani ovat Daenerys, Jon Snow ja tietysti Arya ^^ Tykkään niistä ihan mahdottomasti!

Olen lukenut kaikki suomennetut kirjat ja ajattelin kohta aloittaa sarjan alusta, kaikki suomennetut löytyy kirjahyllystä ja loputkin aion hankkia kunhan ilmestyvät.

Martinin tyyli kirjoittaa on niin korutonta ja suoraa, että sitä on mukava lukea. Vaikka kirjat ovatkin välillä todella raakoja tai seksuaalisia, niin tuntuu siltä että ne ovat realistisia. Martiniahan on kritisoitu hahmojensa tappamisesta, mutta toisaalta, se vaan koukuttaa lukiojoita kun he haluavat tietää, ketkä selviytyvät ja ketkä eivät. Myöskin hahmojen kuolema luo todellisuudentunnun - joissain kirjoissa vaan ei usko, että kukaan kuolee ja lukeminen on turvallista mutta samalla myös hieman tylsää. Olen itsekin miettinyt uskaltaisinko tappaa jonkun hahmoni novellistani, mutta.. rakastan hahmojani liikaa ;_;
Do the impossible, see the invisible.
ROW ROW FIGHT DA POWER!
Touch the untouchable, break the unbreakable.
ROW ROW FIGHT DA POWER!

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #42 : Marraskuu 04, 2014, 00:50:00 »
Tulenpa minäkin tänne nyt kommentoimaan muutamaa seikkaa, vaikka ajoitukseni ei olekaan ehkä paras mahdollinen - viimeisimmästä lukukerrastani on jo muutama vuosi ja olen itse asiassa ajatellut aloittaa sarjan lukemisen uudestaan tässä lähiaikoina. Noh, jos mielipiteet muuttuvat tai näkemykset terävöityvät, niin sittenhän voin tulla tänne uudestaan paikkailemaan puheitani :D

Lainaus käyttäjältä: Raparperi
Toisin kuin monet muut, minua eniten ärsyttävät omalla tavallaan Tyrion, Jon ja Daenerys. Kaikista kolmesta huokuu se, kuinka he ovat Martinin suosikkeja eivätkä koskaan kärsi kovin pahoja kolahduksia. Kaikille kolmelle tuntuu olevan varattu joku suuri kohtalo (tämä on nyt ihan heitto, mutta alusta asti olen arvellut Danyn päätyvän sarjan lopuksi rautavaltaistuimelle)

Se nyt olisi kaikista tympeintä, jos Jon ja Dany menisivät naimisiin ja hallitsisivat yhdessä Tyrionin touhutessa Kourana...

Lainaus
Nyt ultimate spoiler koskien Jonia:
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus käyttäjältä: Musta Koira
Tywinia on pakko vähän ihailla, joka johtuu oikeastaan yksinomaan siitä, että Charles Dance esittää häntä niin käsittämättömän hyvin. Tv-sarja siis todella on vähän vaikuttanut ajatuksiini hahmoista. Danaerys on yksi inhokeistani, taas samasta syystä, minkä edellinenkin kirjoittaja sanoi, eli hän näyttäisi olevan Martinin suuria suosikkeja. Inhottaa ajatella, että hänelle olisi varattu suuri kohtalo, kuten vähän pelkään. Pidin hänestä alussa, kun hän oli kovia kokenut, epävarma tyttö. Kun hänestä tuli k*sipää, joka odottaa kaikkien palvovat itseään, aloin vihata häntä. On otsaa kutsua muita vallananastajiksi, kun Targaryenit itse tulivat alkujaan vieraasta maasta anastamaan vallan Westerosin mahtisuvuilta!

En ole tv-sarjalle täysin lämmennyt - enkä itse asiassa aio katsoa sitä neloskautta pidemmälle, sillä pelkään tulevien kirjojen spoilaantumista  - mutta Charles Dance on ehdottomasti yksi parhaista asioista siinä. Monesti filmatisointien kohdalla hahmot jäävät kirjavastinparejaan ohuemmiksi, mutta tv-sarjan Tywinistä löytyy sellaista pelottavaa charmia ja läsnäoloa, että kirjaversiokin kalpenee hänen rinnallaan. Pahishahmoista myös Joffreyn ja Viserysin näyttelijät ovat erinomaisia.

Daenerysiin mä en puolestani ole yhtä ärsyyntynyt. Mä oon jo jonkin aikaa seuraillut Danyn touhuja sillä silmällä, että nostaako Targaryenien hulluus/verenhimoisuus hänessä päätään ja siihen ympättynä tuo suhteellisuudentajuttomuus vallananastajakysymyksessä on mielestäni plussa hänen hahmolleen. Että hän ei ole aivan nti Täydellinen (vaikka esimerkiksi Raparperin kommentit epäuskottavan nopeasta kehittymisestä avuttomasta tyttösestä suureksi johtajaksi ovat kyllä perusteltuja).

Lainaus
Olisi kiva nähdä tulevaisuudessa Theonin parempi puoli. En ole häntä minään inhottavana hahmona nähnytkään, mutta en ole erityisemmin pitänytkään hänestä. Se ei oikeastaan johdu hänen petoksestaan, niin ikävää kuin se olikin, sillä tavallaan olen myös sitä mieltä, että hän oli hieman väärinkohdeltu Starkien puolelta. En pitänyt hänestä siksi, että hän suhtautui niin välinpitämättömästi ja pilaillen vakaviinkin asioihin. Ehkä on vähän kliseistä, jos tällaisesta hahmosta kehkeytyisi katuva, peloton tekojensa sovittaja, mutta pitäisin siitä silti. Mielestäni hänen hahmonsa ansaitsisi jotain hyvääkin.

Noh, mä sanoisin, että aiemmin Theon oli hahmona inhottavahko. Ei minullekaan hänen petoksensa ollut ykkösasia, kun määritin suhtautumistani Theoniin, vaan se, että hän tuntui varsin epäempaattiselta (välillä suorastaan julmalta) ja öykkärimäiseltäkin luonteelta. Silti ADWD:n myötä aloin lämmetä Theonille ja toivon minäkin, että jotain hyvää olisi tulossa hänen tarinaansa.

Lainaus käyttäjältä: Kuupposen päivä
Jännitystaso nimittäin laskee kuin lehmän häntä, jos lukija arvaa päähenkilöiden kuitenkin porskuttavan hamaan tappiin asti, vaikka joutuisivat kuinka pahoihin tilanteisiin.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Heh, saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta itselleni on taas tullut sellainen vaikutelma, että Martinin ultimate-päähenkilöt ovat kyllä aika hyvässä turvassa ainakin viimeisen kirjan viimeisille sivuille asti... 

Jos et ole lukenut vielä Lohikäärmetanssi kakkosta, niin älä lukaise spoileria alta :)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
Minusta sarjan suurin ja oikeastaan ainut heikkous piilee siinä, että hahmoja on aivan liikaa. Juonikaan ei oikein enää tahdo pysyä kasassa. Tuosta porukasta voisi karsia kevyesti puolet eikä mitään olennaista jäisi silti uupumaan; saaga olisi tällöin vain selkeämpi ja virtaviivaisempi kokonaisuus. Erityisesti sivuhenkilöitä on suorastaan hullun paljon, eikä näkökulmahahmojakaan minusta aivan noin paljon tarvittaisi.

Samaa mieltä.

Bongasin jostain päin nettiä listan (laitoin sen varmuudeksi spoileritageihin), josta yksinkertaisesti näkee, kuinka monta kappaletta kullakin tärkeimmällä suvulla on per kirja. Luvut eivät tunnetusti valehtele ja listasta ilmeneekin selvästi, kuinka ensimmäisen kirjan pääsuvun eli Starkien osuus on romahtanut sarjan edetessä ja muiden sukujen/yksittäisten hahmojen noussut, etenkin kahdessa viimeisessä opuksessa.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #43 : Marraskuu 04, 2014, 18:29:43 »
Lainaus
Minusta sarjan suurin ja oikeastaan ainut heikkous piilee siinä, että hahmoja on aivan liikaa. Juonikaan ei oikein enää tahdo pysyä kasassa. Tuosta porukasta voisi karsia kevyesti puolet eikä mitään olennaista jäisi silti uupumaan; saaga olisi tällöin vain selkeämpi ja virtaviivaisempi kokonaisuus. Erityisesti sivuhenkilöitä on suorastaan hullun paljon, eikä näkökulmahahmojakaan minusta aivan noin paljon tarvittaisi.

Samaa mieltä.

Bongasin jostain päin nettiä listan (laitoin sen varmuudeksi spoileritageihin), josta yksinkertaisesti näkee, kuinka monta kappaletta kullakin tärkeimmällä suvulla on per kirja. Luvut eivät tunnetusti valehtele ja listasta ilmeneekin selvästi, kuinka ensimmäisen kirjan pääsuvun eli Starkien osuus on romahtanut sarjan edetessä ja muiden sukujen/yksittäisten hahmojen noussut, etenkin kahdessa viimeisessä opuksessa.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Täysin samaa mieltä hahmojen määrästä. Sekin on varmaan yksi syy miksi tapahtumat tuntuvat lähes kaikkien kohdalla junnaavan paikallaan. Jos POV-hahmoja olisi vain 5-10, jouduttaisi se juontakin ihan eri tavalla kuin nyt kun niitä taitaa olla lähemmäs parikymmentä. Myös tapahtumapaikkoja alkaa olemaan niin paljon, että orientoituminen miljööseen kärsii. Alkuun kun oltiin vain Muurilla, Kuninkaansatamassa ja dothrakien mukana, oli niin sanotusti paljon helpompi pitää kaikki langat järjestyksessä oman päänsä sisällä. Nyt hypitään luvun verran Dornessa, luvun verran Rautasaarilla, Laaksossa, Muurilla, Muurin takana, Talvivaarassa, Braavosissa, Orjakauppiaanlahdella... Martin rikkoo tietoisesti fantasiagenren kirjoittamattomia sääntöjä ja normeja, mutta vähempikin riittäisi. Haluan saada loput kirjat kauppoihin tällä vuosikymmenellä!
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #44 : Marraskuu 04, 2014, 21:09:55 »
(Fantasia)kirjallisuuden normeista ja säännöistä osa on ilman muuta aikansa eläneitä ja ovat vain odottaneet, että joku tekisi niistä selvää, mutta osa vakiintuneista käytännöistä on sellaisia hyvästä syystä. Kuten se, ettei tarinan punaisen langan pitäisi antaa hautaantua sivurönsyjen alle.

Martinille itselleen on varmaan ollut helpompaa käsitellä joitakin tapahtumia uusien näkökulmahenkilöiden kautta - ymmärtääkseni Dancen valmistumista viivästyttänyt meereeniläissolmu alkoi esimerkiksi aueta, kun hän lisäsi Barristanin näkkärien joukkoon - mutta lukijalle on tuskastuttavaa ja työlästä yrittää pysytellä yhä uusien ja uusien hahmojen perässä, joista osa lisäksi käy tarinassa suurin piirtein vain kääntymässä. Uudet hahmot vaativat minulta aina pientä totuttelua, joten entistä hankalammaksi menee, mikäli heitä käytetään uusien paikkojen tai vielä uusien sivujuonien esittelyyn. Esimerkiksi Feastissa tarinaan mukaan tullut Dorne oli minusta paikkana sinänsä mielenkiintoinen, ja Martellit tuntuivat tuovan lisää potkua valtaistuinpeliin, mutta koska juonikuvio käsiteltiin useiden uusien eri näkökulmahenkilöiden kautta, lopputulos jäi sekavaksi ja tämä lukija turhautuneeksi. Rautasaariin ja Greyjoyihin paneutumiseen mulla ei taasen riittänyt yksinkertaisesti enää energiaa.

Mielestäni Tulen ja jään laulun parhaita puolia on uskottava ja monipuolinen henkilökaarti, mutta vaikuttaa siltä, että kahden viime kirjan aikana Martin on alkanut luoda näkökulmahenkilöitä pikemminkin väliaikaisiksi kerronnallisiksi välineiksi kuin täysipainoisiksi hahmoiksi. Väistämättä sitä alkaa ajatella, että hän on tullut haukanneeksi liian suuren palan, kun kerta joutuu turvautumaan tuollaisiin temppuihin saadakseen tarinan etenemään - tai no, etenemään ja etenemään...

En halua olla pahanilmanlintu, mutta en jaksa uskoa sarjan valmistuvan vielä tällä vuosikymmenellä. Martinilla tuntuu nykyään menevän viitisen vuotta kirjojen välillä ja sarjaan on tulossa vielä ainakin kaksi, ehkä jopa kolmekin osaa.
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #45 : Marraskuu 09, 2014, 14:24:21 »
Juu, Tulen ja Jään laulun realistinen luonne on vähän kaksiteräinen miekka; todellinen maailma on monisyinen ja täynnä väkeä & tapahtumia, joten myös Martinin maailman tekee elävän tuntuiseksi se, että eri hahmoja on paljon. MUTTA, lähes kaikki joiden kanssa olen asiasta keskustellut -olivat kuinka faneja tahansa- ovat sitä mieltä, että tarina on alkanut käydä vähän sekavaksi ja junnaavaksi lukuisten uusien hahmojen ja tapahtumien myötä.

Itselläni tahtoi joskus kyllä hermot pettää viimeistä ilmestynyttä kirjaa lukiessa, varsinkin kun tosiaan olisi pitänyt tehdä samalla opinnäytetyötä, ja lopputuloksena kahlasin kirjan mitenkuten läpi (nyt olenkin aloittanut sarjan uudelleen ja toivottavasti saan luettua sen rauhallisemmassa tahdissa uusia näkökulmia löytäen). Esim. Dorne kiristytti hermojani; vaikka se mustakin sinänsä on kiehtova paikka ja Martellit mielenkiintoisia tyyppejä, niin silti musta oli jotenkin liikaa, että Dorne yhtäkkiä pläjähti näyttämölle koko komeudessaan, kun aiemmissa osissa heidän roolinsa on ollut tosi pieni tai olematon. Ehkä jos Martin olisi vielä taitavampi kuin on, olisi tätä Dorne-juttuakin aloitettu avaamaan jo aiemmissa osissa. Siis niin, että dornelaisten kappaleita olisi ollut edes muutama aiemmin, vaikka pääpaino olisikin ollut muissa juonikuvioissa. Olisihan siinä silti ollut runsaan henkilögallerian ongelma, mutta ainakin mun olisi ollut jotenkin helpompaa sulatella koko Dorne-kuvio ja kiinnostua siitä, jos sitä olisi rakenneltu rauhassa ja sitä olisi saanut sulatella kauemmin.

Sitten on joukko muita hahmoja ja paikkoja, jotka ovat joko aivan uusia tai olleet aiemmin sivuosissa & jotka nyt ovat kasvattaneet merkitystään ja samalla nostattaneet hämmennystä lukijassa; mm. uusi Targaryen, Greyjoyt ja Laakson tyypit, sillä Laaksossakin alkaa varmaan tapahtua enemmän seuraavassa osassa. Samoin Martin on luvannut, että muurin takan tulee tapahtumaan entistä enemmän. Sitten on hirveä määrä pieniä sivujuonia, kuten esim. ne askeetikkouskovaiset uusine monoteistisine uskontoineen -vaikea mennä sanomaan, mitkä oikeasti ovat Martinin mielestä tärkeitä seikkoja ja mitkä vain täytettä. Välillä vaan jotenkin tuntuu, että koko juoni pursuilee hallitsemattomasti yli kuin pullataikina, ja se ydin jää sinne alle.

-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #46 : Marraskuu 10, 2014, 15:42:09 »
Täytyy tulla jatkamaan kun jäi pyörimään mieleen taas kaikki Tulen ja Jään lauluun liittyvä.

En ole tv-sarjalle täysin lämmennyt - enkä itse asiassa aio katsoa sitä neloskautta pidemmälle, sillä pelkään tulevien kirjojen spoilaantumista  - mutta Charles Dance on ehdottomasti yksi parhaista asioista siinä. Monesti filmatisointien kohdalla hahmot jäävät kirjavastinparejaan ohuemmiksi, mutta tv-sarjan Tywinistä löytyy sellaista pelottavaa charmia ja läsnäoloa, että kirjaversiokin kalpenee hänen rinnallaan.

Harvoin näin päin pääsee käymään, mutta mielestäni tv-sarjan Tywin on moniulotteisempi ja kiinnostavampi kuin kirjan -ihan Charles Dancen ansiosta. Dance on tuonut hahmoon ironiantajua ja tietynlaista leikittelevyyttä (paremman sanan puutteessa), jota kirja-Tywinissä ei ole. Ja kun pidän myös Aryasta, tykkäsin kovasti niistä Harrenhal -jaksoista, joissa nämä kaksi hahmoa kohtasivat, vaikkei sitä kirjoissa ollutkaan.

Lainaus
Daenerysiin mä en puolestani ole yhtä ärsyyntynyt. Mä oon jo jonkin aikaa seuraillut Danyn touhuja sillä silmällä, että nostaako Targaryenien hulluus/verenhimoisuus hänessä päätään ja siihen ympättynä tuo suhteellisuudentajuttomuus vallananastajakysymyksessä on mielestäni plussa hänen hahmolleen. Että hän ei ole aivan nti Täydellinen (vaikka esimerkiksi Raparperin kommentit epäuskottavan nopeasta kehittymisestä avuttomasta tyttösestä suureksi johtajaksi ovat kyllä perusteltuja).

Tiedän kyllä olevani vähän epäreilu Danyn hahmolle. Eihän hän tiedä Westerosista ja suvustaan muuta kuin sen, mitä Viserys ja Targaryenien hännystelijät ovat hänelle kertoneet -ja Viserys on varmasti pumpannut hänet täyteen vihaa "vallananastajia" kohtaan ja maalaillut kuvia siitä, kuinka Targaryeneilla on oikeus valtaan ja kuinka Westerosissa kaikki toivovat heidän vielä nousevan valtaistuimelle. Eli sinänsä kyllä ymmärrettävää. Koko viimeisen kirjan ajan toivoin Barristanin -tai edes jonkun- kertovan Danylle pari totuutta siitä, miten ja miksi vallankumous tapahtui, jotta voisi nähdä, kuinka hän reagoi tietoon. En ymmärrä, miksei Barristan yhtään ole selitellyt tapahtumia. "Suojellakseen" Danya ikävältä tiedolta vai? Tai vielä varmistaakseen, ettei Targaryenien hulluus piile Danyssa?

Sikäli olisi todella "hieno" veto, mikäli Martinilla olisi pokkaa suistaa Dany jossain vaiheessa kokonaan pimeälle puolelle Targaryenmaiseen hulluuteen, mutta en kyllä usko, että sitä tulee tapahtumaan. Martinista ei koskaan tiedä, mutta Dany todella vaikuttaa hänen suosikeiltaan. Juuri se "täydellisyys" mua hänessä ärsyttää; taidoton ja pennitön teinityttö saa hankittua tuosta noin vain armeijan ja vielä johtaa sitä menestyneesti (vaikka muuthan sitä armeijaa oikeastaan komentavat), kansakunnat polvistuvat hänen edessään ja tietysti hän on myös niin kaunis, että kaikki miehet rakastuvat häneen tai ainakin haluavat häntä. Niin, ja tätä 15-vuotiasta kutsutaan "äidiksi"... Myös aikamoista jeesustelua olen tunnistavinani hahmossa. Mutta joo, tuon hänen oikuttelevuutensa ja määräilynhalunsa voi nähdä myös merkkinä siitä, että Targaryenin veri se siellä nostaa päätään, ja sinänsä on tosiaan aika mielenkiintoista seurata hänen hahmonsa kehitystä...

Kuten jo mainitsin, useimmat hahmot ovat mulle ihan ok sarjassa. Toki tässäkin, niin kuin lähes kaikissa sarjoissa, monet näyttelijät ovat vanhempia kuin roolihahmonsa kirjoissa. Se luo aina jonkinmoista vääristymistä, mutta olkoon. Jos nyt joku hahmo pitäisi sanoa, joka on kokenut mielestäni vääryyttä tv-sarjassa, tulee kärkipäässä mieleen Robb Stark. Hän ei ole kirjoissakaan lemppari-Starkejani, joten sikäli mitään oikeusmurhaa ei ole mielestäni tapahtunut, mutta mielestäni hänet kuvataan epäonnistuneesti tv-sarjassa. En syytä tästä Richard Maddenia, vaan luulen ongelman lähtevän jo käsikirjoituksesta. Kirjoissahan Robb on siinä 15-v, ja koko ajan korostetaan, kuinka epävarma, hermostunut ja peloissaankin hän on tilanteessa, johon on joutunut. Hän toivoo, että isi tulisi kotiin kertomaan, mitä pitää tehdä, ja tukeutuu koko ajan äitinsä neuvoihin -Siis paljon uskottavampi 15-vuotias kuin telkkusarjassa nähtävä itsevarma ja ylimielinenkin Robb. Olkoonkin, että myös kirjassa Robb joutuu teeskentelemään ulospäin itsevarmaa. Minusta hienoa on ollut juuri se ristiriita hahmon oikeiden tunteiden ja ulospäin näkyvän käytöksen välillä, ja se on tehnyt hahmosta kiinnostavan. Tv-sarjassa tätä ei näy ja siksi täytyy sanoa, etten ole pystynyt tuntemaan hahmoa kohtaan oikein mitään, en edes Red Weddingissä. En pitänyt myöskään telkkusarjan Talisha-kuviosta, mielestäni se oli ihan liian kliseinen rakkaustarina alusta loppuun ja kaikilta osiltaan. Ymmärrän kyllä, että kirjan versio olisi ollut turhan monimutkainen sarjaan, mutta tuo oli silti aika huttua.

Jaa, nyt alkavat aivot olla ylikuumentuneet, joten parasta lopettaa tältä erää. Nyt kun taas luen kirjoja, saatan aina aika ajoin tulla tänne vaahtoamaan uusista aivoituksistani :P
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #47 : Marraskuu 10, 2014, 16:54:35 »
Harvoin näin päin pääsee käymään, mutta mielestäni tv-sarjan Tywin on moniulotteisempi ja kiinnostavampi kuin kirjan -ihan Charles Dancen ansiosta. Dance on tuonut hahmoon ironiantajua ja tietynlaista leikittelevyyttä (paremman sanan puutteessa), jota kirja-Tywinissä ei ole. Ja kun pidän myös Aryasta, tykkäsin kovasti niistä Harrenhal -jaksoista, joissa nämä kaksi hahmoa kohtasivat, vaikkei sitä kirjoissa ollutkaan.

Joo, samaa mieltä :) Ainoa sellainen pikku purnaus liittyen tv-sarjan Harrenhall-kuvioon, että Tywinin ja Aryan juttutuokioita oli loppujen lopuksi ehkä hitusen liikaa - mutta kun ne olivat yleisesti ottaen niin onnistuneita kohtauksia, niin ymmärrän kyllä, että niitä haluttiin tehdä useampikin.

Lainaus
Koko viimeisen kirjan ajan toivoin Barristanin -tai edes jonkun- kertovan Danylle pari totuutta siitä, miten ja miksi vallankumous tapahtui, jotta voisi nähdä, kuinka hän reagoi tietoon. En ymmärrä, miksei Barristan yhtään ole selitellyt tapahtumia. "Suojellakseen" Danya ikävältä tiedolta vai? Tai vielä varmistaakseen, ettei Targaryenien hulluus piile Danyssa?

Mä en ehkä ole vielä saanut Barristanista hahmona niin hyvää otetta - joskin olen unohtanut kamalasti ADWD:sta - että osaisin kunnolla arvioida, miksi hän tekee joitain juttuja tai jättää tekemättä. Hänellä kuitenkin on huonoja kokemuksia hulluista Targaryeneista, joten sen puoleen on ehkä parempi katsoa kuin katua. Niin ikään hänen oma asemansa Danyn hovissa ei välttämättä vielä tunnu tarpeeksi vakiintuneelta/turvalliselta/tms. (etenkin kun ser Jorahkin sai kenkää, vaikka on ollut Danyn joukoissa alusta alkaen), että hän rohkenisi/pitäisi järkevänä läväyttää hiukan faktoja pöytään Danyn sukulaisista, kun ne faktat tosiaan ovat jotain ihan muuta kuin mitä Dany on koko pienen ikänsä uskonut.

Lainaus
Sikäli olisi todella "hieno" veto, mikäli Martinilla olisi pokkaa suistaa Dany jossain vaiheessa kokonaan pimeälle puolelle Targaryenmaiseen hulluuteen, mutta en kyllä usko, että sitä tulee tapahtumaan. Martinista ei koskaan tiedä, mutta Dany todella vaikuttaa hänen suosikeiltaan.

En minäkään voi siihen täysillä uskoa, mutta toivoisin kyllä sen tapahtuvan :D Joskaan en ole varma, kuinka hauskaa/kiinnostavaa luettavaa se olisi, sillä Cerseihän pimahti jossain määrin AFFC:ssa, mutta hänen kappaleensa olivat tavallaan aika rasittavia...

Dany ei kuitenkaan mun mielestäni vaikuta Martinin ultimate-suosikilta, vaan se paikka on varattu Tyrionille. Kääpiömme on toki huolellisesti rakennettu, moniulotteinen hahmo, mutta mä menetin ADWD:n myötä toivoani sen suhteen, että Martin kykenisi oikeasti tekemään mitään todella säväyttävää hänelle. Tyrion tuntuu pääsevän aina jaloilleen (ja uusi sutkaus valmiina huulillaan) - sinänsä hassua, että Tulen ja jään maailmassa Tyrion on periaatteessa yksi merkittävimmistä altavastaajista, mutta hahmona hänellä on kelpo juonihaarniska.

Lainaus
Kuten jo mainitsin, useimmat hahmot ovat mulle ihan ok sarjassa. Toki tässäkin, niin kuin lähes kaikissa sarjoissa, monet näyttelijät ovat vanhempia kuin roolihahmonsa kirjoissa. Se luo aina jonkinmoista vääristymistä, mutta olkoon. Jos nyt joku hahmo pitäisi sanoa, joka on kokenut mielestäni vääryyttä tv-sarjassa, tulee kärkipäässä mieleen Robb Stark.

No, sulla on se etu, että sä ehdit katsomaan tv-sarjaa ennen kirjoihin tarttumista! :) Mulle oli muodostunut kirjojen pohjalta niin selkeät mielikuvat, että on ollut välillä vaikeaa päästä niiden yli ja katsoa sarjaa sellaisenaan kuin se on. Hahmojen vanhentaminen tai erilaiset (lue: vääränlaiset :P) ulkomuodot ei loppupeleissä tuntuneet niin traagisilta kuin mitä aluksi pelkäsin, mutta kyllä mä aina jotain muuta purnattavaa keksin - esimerkiksi miten repliikit on lausuttu tai millaisilla tunnetiloilla asioihin on reagoitu... ;)

Mun väärinkohdeltujen hahmojen listani kärkipäässä on varmaan Pikkusormi - hänestä on tehty kliseisen pahiksen irvikuva pahaenteisine Batman-kuiskauksineen. En muista, että hänellä olisi ollut yhtään kohtausta, johon olisin voinut olla täysin tyytyväinen. Myöskään Tyrionin näyttelijän teatraalinen ulosanti ei miellytä mua, vaikka jonkinlaiset perusteet sille voi kyllä keksiä (Tyrionilla on niin huono itsetunto, että hän ei vain kykene olemaan oma itsensä ja vetää siksi kaiken aikaa show'ta). En pidä siitäkään, että Tyrionin särmiä ollaan hiottu pois.

Robbin hahmon kohtelusta / Robbin kirjahahmosta olen samoilla linjoilla, mutta itseäni eniten tv-sarjassa vaivasi tuon todella saippuaoopperamaisen ja vaivaannuttavan Robb/Talisa-romanssin ohella Catelynin kohtelu. Hänen näyttelijänsä oli mielestäni osaavampi ja karismaattisempi kuin Robbin tai Talisan (mikä näkyi selvästi esim. RW:ssä - Catelynin karmaiseva huuto siitä jäi päällimmäisenä mieleen), mutta hänen ruutuaikansa oli karsittu minimiin, repliikkejä ja ajatuksia annettu muille ja näin.

Lainaus
Nyt kun taas luen kirjoja, saatan aina aika ajoin tulla tänne vaahtoamaan uusista aivoituksistani :P

Hehe, itsekin aloitin eilen sarjan uudelleenlukemisen, joten saatan minäkin satunnaisesti piipahtaa :)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #48 : Marraskuu 10, 2014, 22:30:17 »
En ole tv-sarjalle täysin lämmennyt - enkä itse asiassa aio katsoa sitä neloskautta pidemmälle, sillä pelkään tulevien kirjojen spoilaantumista  - mutta Charles Dance on ehdottomasti yksi parhaista asioista siinä. Monesti filmatisointien kohdalla hahmot jäävät kirjavastinparejaan ohuemmiksi, mutta tv-sarjan Tywinistä löytyy sellaista pelottavaa charmia ja läsnäoloa, että kirjaversiokin kalpenee hänen rinnallaan. Pahishahmoista myös Joffreyn ja Viserysin näyttelijät ovat erinomaisia.

Dance on tosiaan aivan huikea ja minulle tulee hänen kylmänviileän mahtavasta ulosannistaan mieleen maailman eeppisimmän puheäänen omistava Sir Christopher Lee.

Minun on pakko mainita tv-sarjan onnistuneista hahmototeutuksista Roose Bolton. Kirjassa hänestä saa ainakin ulkonäön puolesta hieman erilaisen kuvan ja mm. iilimatojen sun muiden kanssa hänellä on aika mielenkiintoinen status, mutta Michael McElhattonin PUTIN-habitus toimii sarjassa järjettömän hyvin. Sopii hahmon tälle versioille loistavasti.

Sarja-Roose ei sinänsä pomppaa erityisesti esille Dancen Tywinin tavoin, mutta mielestäni hän tavoittaa sillä... no, Putin-habituksellaan jotain tosi hienoa Roosen hahmosta. Pidän onnistuneena ratkaisuna, ettei sarjan Roosesta lähdetty tekemään liian "sarjakuvamaista". Ramsay taas on onnistuneesti jo ulkoisesti aivan kahjon oloinen, Roosessa on sitä kylmää, julmaa viileyttä, mutta hänen ulkonäkönsä ei kuitenkaan huuda kieroutunutta julmuutta ja korkeita mulkerokertoimia.

Ja sanon sen vielä kerran: Roose Putin.
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #49 : Marraskuu 11, 2014, 10:53:05 »
Totta, Roose Bolton on myös erittäin onnistunut hahmo tv-sarjassa. Olet ihan oikeassa siinäkin, että tv-sovitus olisi pahimmillaan voinut olla sarjakuvamainen, mutta onneksi he päätyivät tyylikkäämpään ratkaisuun ja löysivät näyttelijän, joka osaa hoitaa hommansa :)

Heh, itse en ole toistaiseksi tullut verranneeksi häntä Putiniin, mutta tosiaan, kyllähän Michael McElhattonilta eittämättä löytyy tuota putinmaista kylmää viileyttä... (mä oon btw perinteisesti ajatellut Daniel Craigia Hollywoodin Putinina.... Putin on kaikkialla!)

Pidän paljon myös Briennen näyttelijästä (joskus hiukan pelkäsin, että hänestä tehtäisiin joku Xenan tapainen hahmo), mutta kokonaispisteitä laskee, että Briennestä on tehty odotettua väkivaltaisempi ja paatuneempi.

Niin ikään Varys rulettaa, hän on kuin suoraan kirjoista ulos astunut.

Ja kun ajattelee tällaisia onnistumisia, niin sitäkin oudommalta tuntuu ylilyönnit Pikkusormen kohdalla :/
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #50 : Marraskuu 15, 2014, 11:23:40 »
Toi Roose Bolton - Putin -rinnastus on tosiaankin osuva :D Minustakin erittäin hyvä näyttelijävalinta. Sen sijaan Ramsayn hahmo on toteutettu mielestäni hieman liian alleviivatusti; tämä tyyppi on sitten mielisairas. Itse olen ajatellut Ramsayn, vaikka hullu onkin, ulkoisesti sellaiseksi, josta on todella vaikea tietää, mitä siellä pään sisällä milloinkin liikkuu.  En ole ajatellut mitään selkeästi näkyvää hulluutta.

Mitä Pikkusormeen tulee, on Gillen ulkoisesti mielestäni sopivan näköinen, mutta totta, että hahmosta on muuten tehty vähän sellainen kliseisen arvoituksellinen pahis, oikea varjoissa hiipivä ja korvaan sihisevä luihu. Tällainen esitystapahan oikein huutaa, että tuohon mieheen ei ole luottamista. Kirjoissa taas Pikkusormi menestyy juuri siksi, että on niin pahuksen taitava peluri ja osaa esiintyä tilanteen vaatimalla tavalla. No joo, eihän hän kirjoissakaan toki missään nimessä ole luotettavan miehen maineessa, mutta jotenkin hän saa asiat menemään ja ihmiset käyttäytymään toivomallaan tavalla. Vaikka häntä ei pidettäisikään luotettavana, ovat monet kuitenkin tehneet sen virheen, että ovat pitäneet häntä kohtuullisen harmittomana ja vähämerkityksellisenä -ja joutuneet maksamaan aliarvioinnistaan.

Varys on tosiaan erittäin onnistunut hahmo tv-sarjassa, ja vaikka Pikkusormessa onkin edellä mainitut puutteet, olen kuitenkin jokseenkin nauttinut kohtauksista, jossa nämä kaksi hahmoa pääsevät nokittelemaan toisiaan. Siinä pääsevät kumpikin kerrankin kohtaamaan vertaisensa.

Lainaus
Pidän paljon myös Briennen näyttelijästä (joskus hiukan pelkäsin, että hänestä tehtäisiin joku Xenan tapainen hahmo), mutta kokonaispisteitä laskee, että Briennestä on tehty odotettua väkivaltaisempi ja paatuneempi.

Briennehän on vähän sellainen tyyppi, että hänellä on epämukava olo omissa nahoissaan, ja tämä on tuotu mielestäni osittain ihan hyvin esille myös tv-sarjassa. Kun nyt kuitenkin on puhuttu väärinkohdelluista hahmoista tv-sarjassa, niin sekä Briennen että Aryan kohdalla pätee, että heistä on tehty liian poikatyttöjä. Pidän kovasti sekä Maisie Williamsin että Gwendoline Christien näyttelijäntöistä, mutta käsikirjoitus on vienyt hahmoja vähän väärään suuntaan. Brienne on kuvattu konemaisena, matalalta puhuvana ja tosiaan aika paatuneena tyyppinä. Aika perinteisenä ritarina, loppujen lopuksi. Sellaisena "kunnia ja velvollisuus ennen kaikkea" -tyyppinä, vaikka on Briennen epävarmuuskin nähtävissä väläyksittäin. HBO:n Arya, niin paljon kuin hahmosta pidänkin, on ihan täysi poikatyttö, joka nyrpistää nenäänsä kaikelle tyttömäiselle. Kirjoissa nämä molemmat hahmot ovat aika epävarmoja ja haavoittuvaisia oman olemuksensa suhteen. Molemmat ovat myös kirjoissa jossain määrin poikatyttöjä, mutta molemmat miettivät myös aika paljon naisellisuuttaan, surevat sen puutteellisuutta ja tuskailevat ulkonäkönsä kanssa. Varmaan juuri ulkonäköön kohdistuneet loukkaukset sekä se, etteivät he tunne "istuvansa" perinteiseen naisen roolin, ovat ajaneet heitä lähemmäs miesten maailmaa. Mutta kumpikaan heistä ei tietenkään istu siihenkään. Tämä kaikki on jäänyt suurimmaksi osaksi pois tv-sarjasta, mutta kaikkiaan olen ihan tyytyväinen heidän hahmoihinsa. Ainakin heidät on selvästi kuvattu "cooleiksi" tyypeiksi eikä surkuteltaviksi friikeiksi olemustensa takia. Mua lämmitti, kun näin jostain ulkomaisesta kaupasta, että on olemassa miehille suunnattuja Brienne of Tarth-paitoja, ja ne oli myyneetkin aika hyvin -> Brienne on siis sittenkin miesten mieleen ;)

Lainaus
...itseäni eniten tv-sarjassa vaivasi tuon todella saippuaoopperamaisen ja vaivaannuttavan Robb/Talisa-romanssin ohella Catelynin kohtelu. Hänen näyttelijänsä oli mielestäni osaavampi ja karismaattisempi kuin Robbin tai Talisan (mikä näkyi selvästi esim. RW:ssä - Catelynin karmaiseva huuto siitä jäi päällimmäisenä mieleen), mutta hänen ruutuaikansa oli karsittu minimiin, repliikkejä ja ajatuksia annettu muille ja näin.

Totta tämäkin. Mulle Catelyn on tärkeä hahmo, ja sikäli en ole osannut ajatella häntä väärin kohdeltuna hahmona, että Michelle Fairley esittää häntä mielestäni todella hyvin (hän oli tosiaan lähes ainoa, joka nosti tunteita pintaan tv:n RW-jaksossa), ja tässä tapauksessa kässärikään ei ole mielestäni mennyt muuttamaan hahmon persoonallisuutta liikaa. Mutta totta kyllä, että hänen hahmoaan on latistettu vähentämällä hänen kohtauksiaan tv-sarjassa, ja myös vähentämällä hänen merkitystään Robbin neuvonantajana sodan aikana.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Ja lopuksi tahtoisin avautua myös tästä:

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Sellainen kehotus vielä loppuun, että jollei joku ole nähnyt Game of Thrones Birthday Rap -videota Youtubesta, niin kannattaa katsastaa. Yleensä pilailuversiot eivät ole mielestäni erityisen hyviä, mutta tämä on oikeastaan aika oivaltavasti tehty.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 16, 2014, 08:20:26 kirjoittanut Musta Koira »
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #51 : Marraskuu 22, 2014, 12:09:33 »
Joo, minustakin Ramsayn hahmo on liian alleviivatusti mielipuoli. Yleensäkin tv-sarjalla on mielestäni ollut ongelmia hienovaraisuuden ja vivaihteikkuuden suhteen. Sama taitaa näkyä myös tuossa Briennen kohtelussa - ja Aryan tietty myös, olet ihan oikeassa hänenkin kohdallaan. Kyllähän sen ymmärtää, ettei tv-sarjaan voi jokaista kirjan aspektia mahduttaa, mutta sitä on vaikeampi niellä, että ehdoin tahdoin viedään tulkinta äärimmäisyyksiin.

Lainaus
Varys on tosiaan erittäin onnistunut hahmo tv-sarjassa, ja vaikka Pikkusormessa onkin edellä mainitut puutteet, olen kuitenkin jokseenkin nauttinut kohtauksista, jossa nämä kaksi hahmoa pääsevät nokittelemaan toisiaan. Siinä pääsevät kumpikin kerrankin kohtaamaan vertaisensa.

Heh, mä en puolestani kauheasti pitänyt noista kohtauksista. Tietysti ajatus taustalla on varmaan kenestä tahansa kutkuttava, mutta jostain syystä mun on ollut vaikea uskoa, että Varys ja Pikkusormi oikeasti päätyisivät keskustelemaan keskenään noin...öööh, avoimesti. Ne kohtaukset ovat ehkä eniten tuntuneet fan fiktionilta (Tyrionin kohtelun lisäksi) tv-sarjassa.

Lainaus
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Lainaus
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)


Lainaus
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 22, 2014, 17:55:22 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #52 : Marraskuu 27, 2014, 08:43:58 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Olen vasta viime aikoina älynnyt miettiä sellaista asiaa, että kun kerran osa Starkin lapsista pystyy tunkeutumaan eläinten (ja ihmisten) mieliin ja ohjailemaan näitä, niin pystyisivätkö he tekemään saman Danyn lohikäärmeille. Tai lähinnä kyse on kai siitä, haluaako GRRM hyödyntää tällaista mahdollisuutta kirjoissaan. Starkien kyky nostaisi heidät aika vahvoille, mikäli he pystyisivät sitä kunnolla käyttämään (kirjasarjan viimeinen osahan kulki ensin työnimellä A Time for Wolves, vaikka ei se tietysti vielä tarkoita, että Starkit olisivat lopussa muita vahvempia).

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Paha mennä sanomaan, mitä GRRM ylipäänsä on ajanut takaa sillä, että Starkeilla on tämä erityislahja. Onko sillä haluttu korostaa heidän yhteyttä susiinsa vai onko sillä laajempikin merkitys? Jos on, aukeaisi rutkasti lisämahdollisuuksia. En nyt valitettavasti muista itsekään kaikkea, mitä Danylle tapahtui viimeksi, mutta hänhän ei pystynyt täysin hallitsemaan lohikäärmeitään. Kun nyt Arya on samoilla suunnilla, niin periaatteessa vosi olla mahdollista, että Arya ja Dany kohtaisivat Aryan ollessa "lohikäärmeenkouluttajan" roolissa (muistanko ihan väärin vai puhuiko Dany neuvonantajiensa kanssa siitä, että lohikäärmeet tarvitsisivat koulutusta?). Mutta tämä on vain spekulaatiota eikä se välttämättä olisi tarinan pääjuonen kannalta lainkaan sopiva käänne.

-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #53 : Marraskuu 27, 2014, 10:13:50 »
Vielä vähän vanhojen juttujen kaivelua... kirjojen parituskuvioista ;)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Ooka

 • Siivet kantapäissä -liitelijä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pilvilinnan kuningas
  • Tuliaavikko
 • Tupa: Luihuinen
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #54 : Marraskuu 27, 2014, 11:10:57 »
Vielä vähän vanhojen juttujen kaivelua... kirjojen parituskuvioista ;)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Do the impossible, see the invisible.
ROW ROW FIGHT DA POWER!
Touch the untouchable, break the unbreakable.
ROW ROW FIGHT DA POWER!

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #55 : Marraskuu 29, 2014, 22:59:46 »
Mä en ole ihan hirveästi pohtinut sarjan parituskuvioita, lähinnä varmaankin sen takia, että olen yleensä todella sokea sellaisille ;)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #56 : Marraskuu 29, 2014, 23:22:05 »
Tuohon Mabin Arya-huomioon...

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #57 : Marraskuu 30, 2014, 10:04:50 »
Ja vielä liittyen Aryaan...

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Mab

 • Vuotislainen
 • Meidän Korkeutemme
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #58 : Marraskuu 30, 2014, 10:38:39 »
Aryasta vielä.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 30, 2014, 10:44:51 kirjoittanut Mab »
"Kun hän on kohteliaimmillaan, hän on myös kavalimmillaan, mikä lienee pettämätön sivistyksen merkki." -J.M.Barrie, Peter Pan

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #59 : Joulukuu 03, 2014, 11:14:28 »
Liittyen Rhaegariin...


(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #60 : Joulukuu 27, 2014, 17:20:44 »
No niin! Olen vasta nyt nähnyt neloskautta (puolet), kun se tulee yleltä, ja pakko vähän kommentoida. Koska vertaan tv-sarjaa kirjoihin, keskustelen mieluummin täällä kuin tv-sarjan omassa topicissa.

Olen edelleen sitä mieltä, että tv-sarja sinänsä on laadukas ja viihdyttävä, mutta yhä enemmän on alkanut ärsyttää kirjasta otetut vapaudet. Tapahtumia ja henkilöitä muutellaan, toisia seikkoja korostetaan toisten kustannuksella... mä ymmärrän hyvin muutokset, jotka johtuu siitä, ettei joku kirjoissa tapahtunut juonikuvio sovi tv-sarjaformaattiin, mutta sellaiset muutokset ärsyttävät, jotka eivät mitenkään palvele mitään tarkoitusta.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

En sitten tiedä, onko täällä käydyt keskustelut vaikuttaneet asiaan, mutta olen herkistynyt sarjassa myös muutamille muille asioille. Esim. Pikkusormen kuiskutteleva puhetyyli häiritsi nyt paljon enemmän kuin ennen...ylipäänsä huomasin katsovani sarjaa paljon kriittisemmin. Tietenkin asiaan on vaikuttanut myös se, että ykkös- ja kakkoskautta katsoessani en ollut vielä lukenut kaikkia kirjoja, kolmos-ja neloskauden aikaan olen.

Myös seksillä ja väkivallalla mässätään aikamoisesti tv-sarjassa. Jos se palvelee tarinaa, ymmärrän moisen, mutta tuntuu, että joissain tilanteissa ne ovat vain itseisarvo eivätkä pyri välittämään tarinan kannalta mitään tärkeää. Tuollainen on tietysti nykyään yleistä kaikkialla tv:ssä, ajatellaan tuollaisen houkuttavan katsojia.

No joo, on tietty makuasia haittaako kirjoista tehdyt poikkeamat tv-sarjassa, mutta vaikka siis edelleen tv-versiokin on mielestäni katsomisen arvoinen, olen huomannut tulleeni entistä konservatiivisemmaksi muutosten suhteen.
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Ooka

 • Siivet kantapäissä -liitelijä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pilvilinnan kuningas
  • Tuliaavikko
 • Tupa: Luihuinen
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #61 : Joulukuu 28, 2014, 22:06:25 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Olen lukenut siis kirjat uudestaan enkä malta odottaa että saan taas käsiini uusimman... sarjaa olen katsonut 4. tuottarin loppuun asti. Tämä on ehkäpä ainoa sarja, jossa ei haittaa että tv sarjan näyttelijät ovat tulleet mielikuvitukseeni kun luen kirjoja. Näin ensin koko ensimmäise tuotantokauden ennen kuin aloin lukemaan kirjoja, joten lopulta menin aivan sekaisin mikä on kirjaa ja mikä sarjaa koska hahmoilla on samat naamat kummassakin :'D Olin esimerkiksi aivan varma että Kouran kultainen kaulaketju, se missä on yhteenliitettyjä käsiä, että olen nähnyt sen tv sarjassa. Noh, eipä ole näkynyt silmään! ...kirjassahan siitä vain taidetaan puhua.
Do the impossible, see the invisible.
ROW ROW FIGHT DA POWER!
Touch the untouchable, break the unbreakable.
ROW ROW FIGHT DA POWER!

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #62 : Maaliskuu 13, 2016, 14:47:46 »
Pitkästä aikaa pitää tulla tänne vähän keventämään mieltään, kun vitoskausi on katsottu ja kuudetta kirjaa odotellaan palavasti. Winds of Winterin julkaisuajankohdasta kuulee jatkuvasti huhuja, mutta ei mitään varmaa. Jossain vaiheessa oli ilmassa positiivisia spekulaatioita siitä, että kirja julkaistaisiin tämän vuoden aikana, mutta Martin itse on äskettäin todennut vain, että kirja on vielä kesken eikä tule valmistumaan ennen tv-sarjan kutoskautta. Plääh, koko ajan toivon, että kirjan valmistumisessa kestäisi siksi niin kauan, että Martin salassa kirjottaisi valmiiksi sekä kuudetta että seitsemättä kirjaa, mutta taitaa olla toiveajattelua...mutta mahtaneekohan päätösosa valmistua ikinä, jos tässäkin on jo kestänyt näin kauan :(

Viidennellä kaudella sarjassa tapahtui taas paljon sellaista, mitä kirjoissa ei ole tapahtunut. Osa sarjan käänteistä voi ennakoida kirjoja, osa voi olla sellaista, mitä ei ikinä tulekaan tapahtumaan kirjoissa. Minua kirpaisi esim. Shireen Baratheonin kohtalo, eikä vastaavaa toivoakseni tule käymään kirjoissa (vaikka Stannis varmaan moiseen pystyisi). Myös Stanniksen annettiin ymmärtää kuolleen sarjassa, vaikka Martin itse on sanonut Stanniksen olevan elossa tulevassa kirjassa -huolimatta siitä, että vitoskirjassakin Stanniksen kohtalo jätettiin epäselväksi. Stannis ei missään nimessä ole mikään miellyttävä hahmo eikä lempihahmojani sen enempää, mutta tavallaan pidän hänen suoraselkäisyydestään, vaikka se on välillä liiankin kovaa ja kylmää. Joka tapauksessa, mielestäni hän ei saisi vielä kadota kuvioista. Shireenia taas olen aina sympannut, koska hänkin on altavastaajia ja vieläpä aidon viaton ja hyväsydäminen, mikä on tässä tarinassa harvinaista. Toisaalta hän on pysynyt aina sivuhahmona, enkä tiedä, tulisiko hänellä suurempaa roolia ikinä olemaankaan. Toisin sanoen hän saattaa kirjoissakin vielä kuolla, vaikka kuolintapa olisi erilainen.

Anyway, enpä tiedä, haluanko nähdä kutoskautta spoilaantumisen pelossa. Mieluiten lukisin ensiksi kirjan, vaikka toisaalta aloin katsoa ykköskauttakin ennen kirjojen lukemista. Enkä tiedä, voiko spoilaantumiselta säästyä siltikään, koska GOT -uutisia mainostetaan aika yleisesti mediassa. On kysymysmerkki, kuinka paljon kirjat ja tv-sarja lähtevät poikkeamaan toisistaan nyt, kun tv-sarja menee edelle. Martin itse antoi asiasta aika ympäripyöreän lausunnon. Periaatteessa tv-sarja ei ilmeisesti enää noudattele orjallisesti kirjojen tapahtumia -eikä tietysti voikaan, kun kirjoja ei ole vielä olemassa enempää, mutta kyllä sarjan luojat varmaan ovat neuvotelleet Martinin kanssa ja pitävät jokseenkin samaa linjaa yllä kirjojen kanssa ainakin ydinjuonen suhteen ellei muuten. Olisi kyllä aika tyhmää, jos kirjojen ja tv-sarjan loppu eivät yhtään muistuttaisi toisiaan.
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #63 : Maaliskuu 13, 2016, 20:15:50 »
Olisi kyllä aika tyhmää, jos kirjojen ja tv-sarjan loppu eivät yhtään muistuttaisi toisiaan.
Minä taas toivon, että tv-sarja loppuu eri tavalla kuin kirjat sitten kun ne joskus ilmestyvät, koska en tahdo spoilaantua kirjojen loppuratkaisusta. En pysty pysymään sarjasta erossa niin kauan että kirjat ilmestyisivät, joten toivon Martinin vedättäneen sarjan tekijöitä ja iskevän jonkun ässän pöytään jota telkkarissa ei edes toivoa.
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #64 : Toukokuu 22, 2016, 18:17:43 »
Olen epäonnistunut surkeasti yrityksessäni pysyä erossa Game of Thronesin kutoskaudesta: vaikka en ole katsonut itse jaksoja, olen tiiraillut pätkiä youtubesta ja lukenut juonitiivistyksiä. Itsekuri on heikko kun tästä sarjasta on kyse :P

Tällä hetkellä tuntuu kyllä vahvasti siltä, että kirjat ja sarja eivät yksinkertaisesti voi edetä samalla tavalla. Esim.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Joo, ehkä parempi, etteivät kirjat ja tv-sarja mene samaan suuntaan, jotta kirjoja lukiessa olisi odotettavissa vielä isoja yllätyksiä, mutta kyllä se silti tuntuu musta vähän hölmöltä, että niistä tulisi kovin erilaisia. Varsinkin kun tv-sarja alkoi aika uskollisena kirjoille. Sittenhän kirjat edustaisivat "virallista" totuutta ja tv-sarja olisi joku vaihtoehtoinen höpönlöpö-versio niille.
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #65 : Toukokuu 23, 2016, 12:11:59 »
Sarjan tekijät ovat kuulemma sanoneet, että kuudennen kauden jälkeen on tulossa enää kaksi kautta ja niissä on yhteensä 13 jaksoa, joten melkoisen tiiviistä paketista taitaa olla kyse. Kun kirjojakin on tulossa vielä kaksi, niissä on väistämättä huomattavasti enemmän sisältöä kuin 13 tunnin jaksossa. 13 jaksoa on vähän jo pelkästään nyt meneillään olevien juonikuvioiden päättämiseen, veikkaan että moni menettää vielä päänsä ennen kuin lopullinen ratkaisu saadaan.

Omat veikkaukseni
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Nyt kun kutoskauden takaumissa on nähny nuori Ned, voisi mahdollisuuksissa olla uusi sarja, joka kertoo Robertin kapinan ajasta. Huhujen mukaan joitain näyttelijöitä olisi jo lähestytty, mutta yhtään kunnollista lähdettä en ole sille löytänyt. Monet ovat kyllä toivoneet tätä, joten luulisi HBO:n ainakin harkitsevan Game of Thronesin menestykselle jatkoa.
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #66 : Toukokuu 24, 2016, 09:53:55 »
Omat veikkaukseni
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Vähän aikaa sitten kiersi toiveikkaita huhuja siitä, että Winds of Winter julkaistaisiin tässä kuussa, mutta ihan muutama päivä sitten Masrtin totesi huhujen olevan roskaa. Täytyy kuitenkin toivoa, ettei kirjan ilmestymiseen olisi enää kovin kauan aikaa. Martinhan on jättänyt kaikki muut projektinsa kesken ja perunut myös esiintymisiään, joten ehkä on varaa toivoa, että kirja julkaistaisiin ainakin tänä vuonna, jos ei nyt ihan lähiaikoina.
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #67 : Toukokuu 24, 2016, 18:22:59 »
Omat veikkaukseni
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #68 : Toukokuu 25, 2016, 08:41:57 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
-Non unde possim sed unde volo-

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #69 : Toukokuu 25, 2016, 17:33:45 »
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)

Poissa EJR

 • Varjelusten toinen puoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I just want things to make sense
 • Tupa: Tuvaton
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #70 : Toukokuu 26, 2016, 00:11:37 »
Hoi te Tulen ja Jään laulun suomennoksen lukeneet!
Mietin ystäväni kanssa tuossa yksi päivä, miten Jon Arrynin viimeiset sanat "The seed is strong" on käännteety suomenkielisiin kirjoihin?

Olisin oikein paljon kiitollinen, jos joku tarkistaisi arian, internetistä kun ei nopeahkolla googlaamisella löytänyt mitään :/


/EDIT: Kiitos paljon, Liv! kovin pitkään mietin, miten tuo on onnistuttu kääntämään, yllättävän hyvin, ainakin omasta mielestäni
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2016, 22:35:18 kirjoittanut EJR »
MS Hirmun kapteeni!

Poissa Livingstone

 • Arvon Victory Queen Liv the EVIL Mastermind Jedi Goddess of Mattomaa
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Sirius, taivaankannan kirkkain tähti.
 • Pottermore: NimbusScale161
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #71 : Toukokuu 26, 2016, 22:23:47 »
Hoi te Tulen ja Jään laulun suomennoksen lukeneet!
Mietin ystäväni kanssa tuossa yksi päivä, miten Jon Arrynin viimeiset sanat "The seed is strong" on käännteety suomenkielisiin kirjoihin?

Olisin oikein paljon kiitollinen, jos joku tarkistaisi arian, internetistä kun ei nopeahkolla googlaamisella löytänyt mitään :/
Suomennoksessa Jon Arrynin viimeiset sanat olivat; veri on väkevä.

Poissa Musta Koira

 • Veni, vidi, vici.
 • Vuotislainen
 • libertiini
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: George R.R. Martin: Tulen ja Jään laulu -sarja
« Vastaus #72 : Kesäkuu 20, 2016, 11:02:53 »
TV-sarjan kuudes kausi lähenee loppuaan, ja ainakin yksi todellinen huippuhetki on juuri koettu. Nyt on pakko vähän avautua siitä, mitä ajatuksia kutoskauden 9. jakso herätti ja mikä sen suhde kirjojen tapahtumiin mahdollisesti on. Tosin en edelleenkään ole varsinaisesti nähnyt kutoskautta, ainoastaan youtuben pätkiä + lukenut juonitiivistyksiä, joten saamani kuva jakson tapahtumista on rikkonainen.

(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
-Non unde possim sed unde volo-