Kirjoittaja Aihe: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2  (Luettu 18800 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Vilena

 • Hirnyrkki
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« : Tammikuu 04, 2008, 11:58:30 »
Entisen kasvettua kovin isoksi, on aika uuden topicin. Entinen löytyy Arkistosta.

Kysymys kuuluu: Voiko kirjaa lukea uudestaan?

Mitä mieltä siis olette? Luetteko kirjoja uudestaan? Miksi, miksi ette? Mitä kirjassa täytyy olla, jotta sen lukee useamman kerran? Onko teillä joku tietty kirja, jonka luette aina uudelleen ja uudelleen?

Minun mielestäni kirjan voi lukea moneen kertaan. Se antaa jokaisella lukukerralla jotain uutta. Jos kirja on ollut erityisen huono, tulee siihen harvemmin tartuttua toista kertaa - ennemmin luen siis hyviä kirjoja uudelleen. Mutta olenpa joskus aikani kuluksi lukenut sellaisiakin kirjoja uudestaan, jotka ensimmäisellä kerralla olivat kuolettavan tylsiä, ja sillä kertaa olenkin huomannut pitäväni kirjasta. Sitten on niitä kirjoja, joita ei vain voi olla lukematta, vaikka tarina onkin tuttu. Tällaisia ovat esimerkiksi Potterit: aina niihin vain tarttuu, vaikka jokaisen osaakin jo ihan ulkoa. Silti niistä saattaa edelleen hoksata jotain uutta. Stephenie Meyerin Twilight -sarja on myöskin sellainen, jota kernaasti lukee useampaankin otteeseen. Ainakin tiettyjä lempikohtauksia. Minulla onkin joskus tapana ottaa jokin tuttu kirja ja aukaista se jostain tietystä kohdasta, ja lukea ehkä vain tuo kohta tai sitten jatkaa pidemmälle. Kun tarina on tuttu, voi lukea vain parhaat palat ;)
Humor me.

Morre

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #1 : Tammikuu 04, 2008, 12:33:21 »
Hyvän kirjan merkki on tosiaankin se, että sen pariin voi palata yhä uudelleen ja uudelleen, ja se kestää ajan hammasta (siksihän jotkut kirjat ovat nimenomaan klassikoita). Joskus suorastaan harmittaa, kun ei ole aikaa lukea joitakin kirjoja uudestaan (tällä hetkellä minulle sellaisia ovat Juhani Ahon kirjat).
Olen lukenut ikisuosikkini Belgarionin ja Mallorean tarut arviolta yli 20 kertaa. Myös Stephen Kingin kirjoihin on mukava palata uudestaan.
Usein uudella lukukerralla löytää kirjoista jotain uutta tai tulee ajatelleeksi jotakin seikkaa uudelta näkökulmalta. Usein sitä vain nauttii hienosta tekstistä ja koko kerronnasta.

Poissa Arende

 • hahtuvahaave
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PotionGhost22203
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #2 : Tammikuu 06, 2008, 20:48:14 »
Jos minä luen jonkin kirjan vain kerran, voi seinään vetää ruksin. Veljeni ovat jo kehittäneet lukemattomia vitsejä aiheesta. Jos siis yhtään, yhtään, tykkäsin kirjasta niin aivan takuulla palaan sen pariin vielä joskus uudestaan. Potterit ovat hyvä esimerkki tästä. Olen lukenut niistä jokaisen yli 10 kertaa. Myös Näkijän taru-trilogian olen lukenut pariin kertaan. Ihania, ihania kirjoja nekin.

Mielestäni kirjalta saa paljon enemmän, jos sen lukee useampaan kertaan. Pottereissa esimerkiksi monet asiat tajuaa aivan uudessa valossa, kun tietää jo valmiiksi enemmän. Ja monia kirjailijan tarkoituksella jättämiä vihjeitä ei välttämättä edes noteeraa ensimmäisellä lukukerralla.
Ihana asia minusta on, et ihana olen vain

Poissa Posityyhtynen

 • Nokankopauttaja
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #3 : Tammikuu 06, 2008, 21:02:04 »
Vooihan niitä. Itsellä näin on käynyt mm. Pottereiden kanssa. Kirjan juoni ja tarina täytyy olla hyvä, jotta jaksan lukea sen uudestaan. Huonompi kirja minun osaltani jää toista kertaa lukematta, lähes poikkeuksetta.
Aina joka luku kerralla löytää jotain uutta ja hauskaa. Kuten jo edellinen sanoi, kirjalta saa paljon enemmän, jos sen lukee useampaan kertaan.
Lisäksi tulee mieleen, että luen lyhyitä kirjoja uudestaan ja uudestaan vaan pelkästään tappaakseni aikaa. Sellaisia n.100 sivun kirjat menee illassa ja aina menee yhtä hyvin vaikka olisin lukenut ne kymmeniä kirjoja.
♥ When you are feeling sad, read Harry Potters and you'll be happy again, with chocolate you'll be superhappy Ü
(PS. Twilight is also good alternative)

Poissa Felis silvestris catus

 • Vuotislainen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #4 : Tammikuu 09, 2008, 03:52:33 »
Tietysti voi. Todella hyvät kirjat kestävät useampia lukemisia, ja monista löytää myöhemmillä lukukerroilla uusia asioita joihin ei aiemmin kiinnittänyt huomiota. Sellaiset "ihan okei"-tasoiset kirjat eivät välttämättä useampaa lukukertaa kestä vaikka ensimmäisellä kerralla olisivatkin kelpo viihdettä.
Oma lukunsa on kirjat, jotka rakentavat paljon yllätyksen ja loppuratkaisun varaan. Esimerkiksi monet dekkarit - vaikka niitä mielellään lukeekin useamman kerran, niin myöhemmät kerrat eivät yleensä ole ihan yhtä mielenkiintoisia kuin ensimmäinen. Siitä huolimatta vaikka kirja olisikin erinomainen. Vähintään edellisestä lukukerrasta on syytä olla kulunut rutkasti aikaa.

Poissa adswil

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #5 : Maaliskuu 24, 2008, 18:02:27 »
Mielestäni hyvän kirjan tunnistaa juuri siitä, että sen voi lukea montakin kertaa kyllästymättä. Juuri tämän takiahan joistakin aikaa kestäneistä kirjoista on tullut niitä oikeita klassikkojakin, kuten joku aiemmin mainitsikin. Itse luen lempikirjojani yhä uudestaan ja uudestaan, melkein aina, kun huomaan etten enää muista koko juonta täysin kirkkaasti. Monipuolisesta ja hyvästä kirjasta löytyy myös uusilla lukukerroilla uusia ulottuvuuksia, ja hahmoista huomaa aina uusia piirteitä - kovin yksioikoista kirjaa ei siis viitsi uudelleen lukea. Joissain kirjoissa juonikin on niin moniulotteinen, ettei sitä heti ensimmäisellä lukukerralla tajua (vai olenko ekä hidasjärkinen? voi olla), vaikka sitä miettisikin huolella. Ja jotkut kirjat taas ovat niin henkeäsalpaavan ihania, että niitä voi kahlata läpi uudelleen, vaikka tapahtumat muistaisikin - esimerkkeinä tästä Potterit ja Taru sormusten herrasta, jotka osaan melkein ulkoa, ja jaksan silti lukea niitä aina uudelleen.
In my world love is for poets - so I'm trying to be one.

Poissa Flyrashaz

 • sub rosa
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Northern Light
  • Livejournal
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #6 : Huhtikuu 15, 2008, 15:50:40 »
Kirjoja voi lukea uudelleen!

Hyvät kirjat, joissa juoni ja kuvitus yms. toimivat, jaksaa uudelleen ja uudelleen. Sellaisiin kirjoihin mistä löytää aina jotain uutta, on mukava lukea.
Ok tasoiset kirjat ja ja pläääh-tasoiset ovat sellaisia, että ne lukee kerran. Niihin jaksa enää koskeakaan, mulkoilla vain; miten tuollainen kirja on voitu kustantaa?! Mikäpä siinä.

Olen lukenut Potterit, Surkeiden Sattumusten Sarjan, Akkareita, Penny ja seitsemän tassua-kirjat, Viisikot, SOS-kirjat, Nettietsivät jne. kirjat useampaan kertaan.

- Flyra
"Oh, the bad guy of the game, me, you're not serious, I'm... umm... fortuneteller!"

Poissa Giliath

 • Cassiopeian pikkusisko
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Jensen Ackles :D
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #7 : Huhtikuu 15, 2008, 17:33:10 »
Totta kai,jos kirja on juippu hyvä,mielenkiintoinen ym. Joskus olen jopa aloittanut kirjan uudestaan jos olin lopussa unohtanut jonkun pikku seikan:D Tietenkin jos on kysymyksessä kuolettavan tylsä kirja,niin sellaista en lukisi uudellee.

Itse oon lukenut kirja sarjoja ja kirjoja uudelleen,mutta sellaisen viiveen perusteella että en muistaisi ihan kaikkea tai jos kokonais kuva on vähän hakusessa.(no tietenkin Potterit ja jotkut muut kirjat oon lukenu jopa viikossa kaksikin kertaa(nyt tähän väliin sellaisen viheltävä hymiö)). Sitä paitsi jos on ostanut kirjat tai saanut lahjaksi,en usko että ne luetaan vaan kerran(elleivät ole niitä kuolettavan tylsiä) vaan monia kertoja.
*Miettii ja lukee, mutta harvemmin kirjoittaa*

Camuni

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #8 : Huhtikuu 20, 2008, 09:26:37 »
Monet kirjat jaksan aina vaan lukea uudestaan, vuodesta toiseen. Esimerkiksi Runotyttö on monet kerrat käsissäni kiertänyt. Koska kyseinen kirja kertoo Emilian kasvutarinan, voi siitä löytää vanhempana aivan uusia asioita, jotka "aukeavat" vasta tietyssä iässä. Ja kohdat jossa kuvataan Emiliaa pienenä herättävät ihania muistoja...

Sitten esim. Eragonin ja jako-osan Esikoisen luen uudestaan, sillä en millään jaksaisi odottaa jatkoa. Yritän myös löytää kirjasta vihjeitä siitä miten tapahtumat jatkuvat.

Pottereissa taas on usein käynyt niin että aluksi tarkoitukseni on ollut etsiä vain tietty kohta jossa on jotain tarvitsemaani tietoa. Noh, eihän sitä lukemista sitten enää voi lopettaa vaan "joudun" lukemaan kirjan loppuun asti.

Kaikki lukemani kirjat eivät kuitenkaan tunnu kestävän uudelleen lukemista, joissain tarinan loito tuntuu katoavan toisella lukukerralla kun tietää lopputuloksen. Parhaiten lukemistani kestävät kirjat joissa on palon yksityiskohtia ja esim. monimutkainen juoni. Että sellaista...

tuulahdus

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #9 : Huhtikuu 21, 2008, 20:27:52 »
Kyllähän noita kirjoja tulee useasti  luettua uudestaan. Esimerkiksi kaikki Potterit viimeisintä lukuunottamatta olen lukenut noin viisi kertaa. Christian Jacq:n kirjat on kans sellasia, joita jaksaa lukea. Tosin Jacq:n kirjat edellyttävät jonkin verran kiinnostusta muinaiseen Egyptiin, että niitä jaksaisi lukea. Tosin kiinnostus pätee kaikkiin kirjoihin :D. Sitten on näitä kirjoja joita ei ainakaan heti pysty lukemaan uudestaan esimerkiksi Paulo Coelhon kirjat. Coelhon teokset eivät ole vaikeita, mutta niiden sisältämässä elämänfilosofiassa on hieman sulattelemista. Vieraskieliset kirjat ovat sitten asia erikseen kuinka paljon niitä jaksaa uudestaan lukea. Itselläni on luettuna Paullina Simonsin The Bronze Horseman, jota luen aina vähän väliä uudestaan. Jokaisella lukukerralla opin jotain uutta. Ehkei kaikkia sanoja ymmärrä, mutta ei kaikkia sanoja täydykään ymmärtää.

Melodrama

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #10 : Huhtikuu 25, 2008, 00:32:18 »
Luin kerran kirjan, ja lopulta sen loppuun kahlattuani päätin vakaasti, etten kyllä ikinä enää lue uudelleen.

No, olen lukenut sen kai kerran uudelleen. Jos minulla sattuisi olemaan se helposti saatavilla, olisin lukenut useamminkin. Se on loistava, mutta nuorempana se sellainen ahdistuneisuus ei niin vedonnut minuun, vaan sai minut itsenikin ahdistumaan liikaa.

Totta kai kirjat luetaan useampaan kertaan. Kerran hyväksi todettujakin vielä. Kuten aikaisemmat kommentoijat ovat maininneetkin, löytää kirjoista uusia puolia. Ja tajuaa asioita, jotka ennen ovat jäänett pimentoon. Ja sitä paitsi muistaa asioita, sillä minulla on tapana unohtaa kirjoista ihan liikaakin. (En muista monien hyvienkään kirjojen tapahtumista juuri mitään.)
 
Melkeinpä kymmenen vuoden ajan on ollut jokakesäisenä perinteenä lukea yksi kirja (Lucky). Viime kesä oli ensimmäinen, jona rikoin sen - olen näet hukannut kirjan (käsittämätöntä), en jaksanut lukea sitä alkukesästä ja loppukesästä olin kiireinen. On kuitenkin ollut mielenkiintoista seurata lukuprosessejani - silloin kahdeksanvuotiaana en runsaista seksikohtauksista juuri hämmentynyt, mutta vuosi vuodelta ne alkoivat häiritä enemmän, kunnes lopulta sitten aloin vähän päästä yli siitä. (Järkyttynyt olen kyllä ollut siitä, että miten niin nuorena olen lukenut sellaista...)

Parhaat kirjat ostetaan hyllyyn siksi, että ne voi lukea uudelleen. Aina kun on nostalginen olo, luetaan vanhoja hyväksi todettuja kirjoja. Joskus muutenkin. Aloitin jo Potter-maratoninkin, mutta se jäi kesken.

Totta kai kirjat voi lukea uudelleen.

Poissa emwt

 • Hovisäätäjä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Rohkelikko vai Luihuinen?
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #11 : Huhtikuu 25, 2008, 09:23:14 »
Tietysti kirjan voi lukea uudestaan. Hyvät kirjat pitää lukea uudestaan. Sehän kirjoissa on parasta, että niissä voi palata "ajassa taaksepäin", esim. lukea uudestaan ensimmäisen Potterin, missä kaikki on vielä paremmin. Kaikki Potterit olen lukenut kymmeniä kertoja, ja kaikki Redwallin tarut ja Taru Sormusten Herrasta ja monet muut.
Sitten kun kirjan on lukenut niin hyvin, että sen osaa melkein ulkoa, on kiva alkaa etsiä sieltä pieniä hauskoja yksityiskohtia, joihin ei aluksi ole juuri kiinnittänyt huomiota. Pottereissa käy aina niin, että luen siitä pienestä kohdasta lähtien kirjan loppuun...
Kaiken säätämisen keskipisteessä.

Poissa shurikenship

 • Kuolonsylki
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #12 : Huhtikuu 28, 2008, 18:34:25 »
Tottahan toki kirjoja luetaan uudestaan. Ja uudestaan ja uudestaan. Ainakin, jos se on ollut hyvä tai sellainen josta jo heti tietää, ettei siitä vielä ole kaikkea saanut irti ja ymmärtää, että myöhemmin voi saada lisää irti. Joitakin asioita ei ole välttämättä tajunnut ensimmäistä kertaa lukiessaan ja toisella kerralla on tullut ahaa-elämys, että ai näin se tarkoitettiinkin. Tai sitten kirjassa on monimerkityksellisiä kohtia, joita ei nuorempana voi käsittää, mutta myöhemmin lukiessaan ne tajuaa ja niitä miettii. Minusta tuntuu, että jos olisin lukenut esimerkiksi Muumilaakson marraskuun nuorempana, en olisi välttämättä saanut siitä irti niin paljon kuin mitä nyt sain. Tai oikeastaan olen varma, etten olisi voinut saada siitä sitä kaikkea irti, sillä jotkin kohdat ja asiat olivat sellaisia, joita ihan nuorena ei ymmärrä.

Meidän opettajammekin sanoi, että kannattaa lukea kirja jotain kymmenen vuoden päästä uudelleen, silloin siitä saa enemmän taas irti kirjallisuusdiplomikurssimme tapaamisessa. Hän harrastaa sitä itsekin ja sanoo oppineensa monia erilaisia asioita ja lukeneensa kirjan yleensä hieman eri näkökulmasta kuin aiemmalla kerralla. Voin helposti ymmärtää sen, mitä hän tarkoitti.

Olen tänäkin vuonna lukenut uudelleen Coralinen ja Lokki Joonatanin, kumpikin lempikirjojani ja tunnen taas niistäkin oppineeni enemmän kuin aiemmin. Nyt osaan jo paremmin miettiä, mitä niissä tapahtuu, toisen lukemisesta oli jo vuosi ja toisesta ehkä kolme vuotta.

Minulla on vain yksi kirja jota en tahdo koskaan enää lukea uudestaan. En muista sen nimeä, asia, joka tavallaan harmittaa, sillä saattaisin sen vain napata kirjastosta mukaan, mutta muistan melkein kokonaan mitä kirjassa tapahtuu. Se oli liian ällöttävä ja lukiessa sitä meinasin oksentaa, sillä mielikuvituksellani liian helposti pystyin kuvittelemaan kirjan tapahtumat mielessäni. Se oli kokemus, jota en tahdo toistaa.
Olen valmis lukemaan jopa erään ällöttävän novellikirjan uusiksi, joka sekin sai yökkimään, mutta tämä kirja ylitti minun rajani, enkä voi sitä ehkä enää koskaan lukea. Saattaa tietysti olla, että tulen senkin vielä joskus lukeneeksi, mutta sen näkee ajan myötä...
Garbage -> shurikenship
"Onneksi nuoruus on tauti, joka menee usein itsekseenkin ohi." (Kari E. Turunen)

Poissa Bad Girl

 • Rebel Yell
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Guilty 'til I'm proven innocent
 • Tupa: VOLDEMORT!!!
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #13 : Toukokuu 10, 2008, 22:29:52 »
Kirjan voi ehdottomasti lukea uudestaan vaikka kuinka monta kertaa! Tosin se hiukan riippuu kirjastakin, muta olen lukenut monia kirjoja uudelleen ja uudelleen. Minusta kirjassa ei pidä olla mitään kovin erikoista, että sitä voisi uudestaan lukea. Jos vain sattuu pitämään kyseisestä kirjasta, sen voi lukea niin monta kertaa kuin haluaa. Kirjassa pitää (minun tapauksessani) olla kuitenkin jännitystä yms. tai muuten ei välttämättä tulekaan luettua. Mutta joka lukukerralla voi ''löytää'' jotain uutta ja tajuta jotkin asiat paremmin. Ei ole olemassa kirjaa, jota ei halutessaan voisi lukea uudestaan!

- Bad Girl -
He kuuntelivat hevimetallia, se syövytti heidän aivonsa ja spraymaalattuaan koulujen seinät heidät kärrättiin mielisairaalaan !

Vuoden Luihuinen, kiitoksia äänestäjille <2 || Epäaktiivinen säännöllisen epäsäännöllisesti

emeritus

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #14 : Toukokuu 11, 2008, 09:46:41 »
Itse olen tullut siihen lopputulokseen, että kaikkia kirjoja ei voi lukea uudestaan, ei, vaikka ne olisivat hyviäkin. :)
Näin on käynyt esimerkiksi joidenkin mutanttimaisten fantasiakirjojen kanssa, joihin uudestaan syventyäkseen pitäisi muistaa kaikenlaista kyseisestä maailmasta (David Eddingsin kirjat). Muita tällaisia ovat olleet esim. Saatana saapuu Moskovaan. Minulla ei ole mitään periaatetta, että tätä kirjaa en nyt kyllä lue uudestaan, eikä se välttämättä johdu lainkaan siitä että se olisi huono. Jotkut kirjat vain vaativat valtavaa henkistä paneutumista.
(Sinuhe Egyptiläisen olen lukenut kaksi kertaa, vaikka se on yksi raskaimmista kirjoista mitä olen lukenut - mutta toisaalta sen voisi lukea kymmenen kertaa, ja joka kerta siitä aukeaa uusia ulottuvuuksia.)
Yleensä kyllä luen kirjat useamman kerran, mutta se vaatii pientä taukoa. En voisi ikinä kuvitella lukevani vaikka Kuoleman varjelukset, ja aloittavani sen heti uudestaan. (Sama juttu elokuvien, levyjen, yksittäisten kappaleiden suhteen...)
Ikävä juttu on se, että toiset kirjat paranevat toisella, tai kuudennella, lukukerralla, mutta toiset huononevat. Ei varmaan mikään kirja ole tehnyt minuun ensimmäisellä lukukerrralla niin suurta vaikutusta kuin Casa Rossan perilliset (okei - Viisasten kivi saattoi tehdä), mutta kun luin sen toisen kerran, en kokenut läheskään samanlaista tunnemylläkkää kuin ensimmäisellä kerralla. Tylsää. Odotan varmaan vielä kaksi vuotta, ennen kuin luen sen uudestaan.
Potterit ajattelin lukea kaikki läpi joskus ensi vuoden aikana - nyt ne ovat vielä aivan liian tuoreessa muistissa.

Roheha

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #15 : Toukokuu 27, 2008, 15:15:36 »
Kyllä musta voi, todellakin. Huono esimerkki täällä on Potterit, koska tosi moni on vamasti lukenu sen useampaaki useampaa kertaan. Mutta kyllä, kyllä voi. En nyt puhu Potterista, mut joka kerralla, kun luet kirjan uudestaan, ja taas uudestaan, joka lukemiskerta sulle aukeaa uus asia, jota et välttämättä ollut ennen huomannut tai ymmärtäny. Se, että pystyt lukemaan kirjan toiseen/moneen kertaan, vaatii sen, että todella pidät kirjasta, muuten et taas jaksa keskittyä lukemiseen. Mielestäni ketään ei voi pakottaa lukemaan jotain uudestaan, koska sihen ei yksinkertaisesti pysty, jos ie sitä kiinnostusta löydy. Jajajaja, kyllä, vastaus on kyllä, miksei? Joskus voi olla taas ihanaa avata hyllyssä pölyttynyt kirja vuosien lukemisen jälkeen, ja naps, sitä yhtäkkiä vain onkin taas nenä kiinni kirjassa.

Kyllä, kirjaa todella voi lukea uudestaan.


Roheha

Poissa Lohikäärmelady

 • varjoenkeli
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Painovirhepaholainen
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #16 : Toukokuu 31, 2008, 19:16:53 »
Minusta kirjan voi lukea vaikka sata kertaa jos siltä tuntuu. Itse luen kirjojani uudestaan ja pääasiassa luen Harry Pottereitani.
  Minusta kirjan pitää olla hyvä ja kiinnostava, että sen voi ja jaksaa lukea aina uudelleen ja uudelleen. Kirjan on hyvä olla myös mietityttävä ja mukaansa tempaava. Harry Potterit täyttävät hyvin nämä kriteerit. Minusta ei ole mitään syytä miksi hyvää kirjaa ei voisi lukea uudelleen. Tietenkin jos huonon kirjan on väkisin saanut rutistettua loppuun asti niin tuskin sitä enää ihan heti lukee uudelleeen(jos koskaan). Suurimman osan kirjoistani olen lukenut enemmän kuin kerran.

-Lohikäärmelady
-Mitä? Onko nukkumatilla muka vihollisia?
-Kahvi! Ajattele kahvia!

Poissa fascino

 • Merirosvo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #17 : Kesäkuu 05, 2008, 16:47:09 »
Ehdottomasti voi lukea! Itse olen lukenut aina pienenpänä yhden ja saman kirjan säännöllisin välein aina uudestaan. Nyt en kylläkään ole pitkään aikaan sitä lukenut.

Varjak Käpälä kirjan olen muistaakseni lukenut n. kaksi kertaa.

Potterit olen lukenut kaikki feeniksin kiltaan asti ainakin kolme kertaa. Puoliverisen prinssin olen lukenut n. kaksi kertaa ja uusimman potterin saan pian loppuun kolmatta kertaa.

Mielestäni kun on hyvä kirja, se menee helposti vaikka kuin monta kertaa läpi. Joskus tietenkin saattaa tulla hypittyä tylsiä kohtia yli jos kovin monennetta kertaa lukee uudestaan. Monestikkin olen tajunnut jonkun asia paremmin vaikka toisella kerralla tai sitten en ole ensin tajunnut ollenkaan ja seuraavalla kerralla ymmärrän.

Sekavaa :D
Missä on aarteesi, siellä on sydämesi
RIP Elli 4.8.2008

Poissa Yöfani

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #18 : Kesäkuu 05, 2008, 21:38:13 »
Hyvän kirjan, jossa on paljon yksityiskohtia, voi lukea uudestaan ties kuinka monta kertaa. Esimerkiksi Potterit. Niistä löytää taatusti jokaisella lukukerralla jotain uutta, josta toivottavasti herää lisäkysymyksiä, joita voi mielessään tai vaikka Vuotiksessa pohtia(jos kyseessä on HP). Eli siis voi, voi lukea. Itse olen lukenut monta kertaa(Pottereiden lisäksi) pienempänä Penny ja seitsemän(?) tassua-kirjasarjaa, ja nyt hieman vanhempana joitain fantasiakirjoja, ei nyt tule mitään mieleen.
Joten, jos ei keksi, mitä lukea, kannattaa napata kirjaston hyllyltä jokin hyvä ja mielenkiintoinen opus, jonka on jo lukenut, ja syventyä uudestaan sen maailmaan. Varmasti hyvästä kirjasta löytyy jotain uutta tietoa. Pitäisikin etsiä Cornelia Funken Lohikäärmeellä ratsastaja ja lukea se uudestaan..

Poissa Barella

 • Vuotis-kuollut
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • <3
  • Lohikäärmeliiga - Vuotishuispausjoukkue
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #19 : Kesäkuu 06, 2008, 10:28:27 »
Minä en kovin mielelläni lue kirjaa heti uudestaan. Syynä on varmaan se, että en kestä kun tiedän mitä tapahtuu ja en voi kertoa päähenkilöille heidän virheitään. Esimerkiksi Feeniksin killassa lopussa aloin huutaa kirjalle yrittäen saada Harryn kuulemaan. Eihän se loppuen lopuksi auttanut ja aloin tuntea itseni tyhmäksi kun siskot hieman tuijottivat... Yleensä luen kirjan uudestaan vasta kun alan unohdella tapahtumia niin paljon, että kirja tuntuu lukemattomalta kun sitä yrittää muistella. Vain todella hyvän kirjan voi lukea heti uudestaan, mutta pahaksi onneksi hyviä kirjoja ei ole paljon. Luultavasti ainoa kirja, jonka olen kestänyt lukea yhä uudelleen ja uudelleen jankuttamatta henkilöille mitä heidän pitää tehdä, on Nuori neiti urhea (yksi maailman parhaista kirjoista :) ainakin minusta). Taidan vähän kadehtia teitä, jotka voitte lukea kirjan uudelleen ihan helposti... En yleensä pysty edes aloittamaan kirjan uudelleen lukemista, sillä se tuntuu jotenkin ajanhukalta kun hyviä lukemattomia kirjoja on vielä tuhansia.
~Barella
Maailma on tulvillaan ylimaallisia olentoja, jotka kärsivällisesti odottavat älymme terävöitymistä.
                 -Eden Phillpotts

Poissa pulmyu

 • Inspiraation lähteellä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #20 : Kesäkuu 06, 2008, 11:43:02 »
Minusta kirjan voi lkea ihan hyvin uudestaan. Itse en kylläkään kovin usein uudestaan niitä lue, paitsi jos ei ole muuta luettavaa.

Kirjojahan on erilaisia, eri paksuisia. Voin lukea jonkun kirjan uudestaan, jos se miellyttää minua. Paitsi jos olen lukenut vaikka kuoleman varjelukset ja lukisin sen sitten heti uudestaan. Sillain se ei ole kivaa. Mutta jos olen vaikka lukenut kaikki Potterit ja päätän aloittaa lukemisen alusta, niin sitten voin lukea ne.

Tällä hetkellä kirjoja joita voin lukea uudestaan, ovat potterit. Muut eivät oikein kiinnosta. Yhdessä vaiheessa luin pelkkiä W.I.T.C.H-kirjoja, mutta ne olivat aika laimeita. kirjastossa tulee käytyä usein kirjoja etsimässä. Etenkin fantasia ja jännityskirjoja.
Aina voi kuvitella, vaikkei unelmat
olis lähelläkään totuutta

Poissa Heliodora

 • haihattelija
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #21 : Kesäkuu 09, 2008, 14:56:05 »
Absolutely kirjan voi lukea uudestaan. Parhaat kirjat ovat juuri sellaisia, jotka voi vähän ajan kuluttua aloittaa taas alusta, ja koukuttavimmat pitää aloittaa heti. Huomaan usein nykyään kirjastossakin lappavani vain syliin jo lukemiani kirjoja tyyliin "mutta kun tämä oli niin hyvä!"

Uudella lukukerralla saattaa oivaltaa kirjasta uutta ja ei kaikkea voi ikinä muistaa ulkoa (ainakaan niistä minun liian usein kahlaamistani fantasiatiiliskivistä) Lisäksi mieleen palaa mukavasti se fiilis, joka oli kirjan ekalla lukukerralla.

Se täytyy kuitenkin myöntää, että eka lukukerta on kuitenkin ainutlaatuinen ja se paras.
for every lie I unlearn I learn something new
I sing sometimes for the war that I fight
'cause every tool is a weapon - if you hold it right.

Poissa Astral Romance

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #22 : Kesäkuu 09, 2008, 22:06:22 »
Kyllä, ehdottomasti! Esim. Potterit, Surkeiden Sattumusten Sarjat olen lukenut kaikki moneenkin kertaan, enkä ikinä kyllästy :D Lukiessani Azkabanin Vankia uudestaan, tajusin ensimmäistä kertaa Siriuksen itseasiassa itkeneen Röttelö kohtauksessa. Tämä tapahtui viime viikolla. En ole ikinä ennen tajunnut koko asiaa oO Siis pointtini on, että kirjoista löytyy aina jotakin uutta, vaikka ne olisi lukenut moneen kertaan. Ja varsinkin, jos maailma on monimutkainen, kuten edellämainituissa sarjoissa.

Hyvän kirjan maailmaan on aina ihana palata uudestaan. Jos edellisestä lukukerrasta on aikaa, ei kaikkia asioita edes muista ja kirja voi tuntua ihan uudeltakin. Kerrankin luin erästä kirjaa toista kertaa ja tuli sellainen "Jes, mä arvasin, että tässä käy näin" fiilis, ennen kuin tajusin, että minähän olin lukenut kirjan ennenkin, minun kuului tietää tarina :D

Kirjoja voi lukea eri tavoin: voi uppotua tarinaan, etsiä pilkkuvirheitä, usein toistettuja sanoja/asioita ja muita tapoja on äärettömästi :D

Joitakin kirjoja vain lukee uudestaan, vaikkei halua. Luin Kira Poutasen Ihanan Meren kaksi kertaa peräkkäin ja melkein kolmannen kerran läpi, mutta sitten iski kamala ahdistus ja kirja oli pakko jättää kesken. Se on kuitenkin niin upeasti tehty ja kirjoitettu, ettei voinut, kuin lukea. Olen harkinnut kirjan ostamistakin, rakastan ja vihaan sitä. Toinen on Jaqueline Wilsonin Ystäväni Vicky. Minulle tuli kamalan ahdistunut olo ensimmäisellä lukukerralla. Ostin kuitenkin kirjan myöhemmin ja luin, rakastan sitä tarinaa :)

Ajan kuluessa myös tarina tuntuu muuttuvan. Joitakin, joita inhosi nuorempana alkaakin rakastaa, kun ne lukee uudestaan. Tämä toimii myös toisin päin, valitettavasti. Esim. luettuani Kuin kaksi marjaa, pidin sitä hyvänä kirjana, mutten sellaisena, jota lukiessa itkisin. Nykyään en pysty lukemaan loppua itkemättä, ihana kirja tämäkin :D

Luen myös usein vähän huonompiakin kirjoja uudestaan. Minulla on tapa ostella sellaisia sarjoja, joissa on monta lyhytta osaa (Animorphs, Replica, Seitsemän tassua ja Penny, Goosebups, Nightmareroom, Baby sitters club ect.) jos niitä löytyy halvalla kirppareilta tai divareista. Vaikken nykyään näistä kirjoista kamalasti tykkää, luen niitä ihan lukemisen ilosta. Illassa menee helposti pari kolme satasivuista kirjaa. Yksi suosikeistani ovat Pikku Vampyyrit. Niin epäpelottava ja lapsenomainen "kauhukirjasarja" mutta rakastan sitä silti, aivan älyttömästi :D

Eli lyhyesti: Kun luet kirjan kerran, on kuin löytäisit uuden ystävän. Kun luet uudestaan, on kuin tapaisi vanhan ystävän.

-Astral Romance

Slytherin

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #23 : Kesäkuu 28, 2008, 20:25:22 »
Usein vielä paremman kirjasta tekee se, että jos sen lukee uudestaan siitä saattaa aina löytää uusia puolia/asioita. Luen kirjoja usein uudestaan, moneen moneen kertaan, enkä ole vielä kyllästynyt niihin kirjoihin^^

Luen esimerkiksi Pottereita todella usein uudelleen ja uudelleen ja löydän aina uusia asioita tai puolia. Tai sitten vasta tajuan jonkin asian, mikä on ennen mennyt ohi.

Joskus kuitenkin, kun lukee jotain kirjaa uudestaan tulle sellainen tunne, että ei enään kiinnosta, koska sen on jo lukenut ja tietää, miten siinä käy.

Minulla on myös useita kirjoja, joissa on vain vaivaiset n.100 sivua, (tai vähän päälle) mutta ne on yleensä sarjoja ja niitä saattaa mennä päivässä monta, jos sille päälle satun. Yleensä ne mitä luen ovat Goosebubseja, (noista lyhyistä kirjoista) koska ne ovat sopivan lyhyitä, ihan hyviä juttujakin niissä on ja sitten niihin vielä jää koukkuun.

Tiivistettynä voisin sanoa: "Lukeminen on aina suuri nautinto ja seikkailu, vaikka kirjan olisikin lukenut jo aikaisemmin. Ainakin minulle."

-Bongo-

Poissa Desdemona

 • A Gay Superhero
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • ♥♣♦♠
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #24 : Kesäkuu 29, 2008, 16:21:27 »
Tietysti kirjan voi lukea uudelleen. Teen sitä itse jatkuvasti. Välillä on hankala löytää uutta luettavaa ja siksi tulee tartuttua niihin vanhoihin hyväksi todettuihin kirjoihin. Joidenkin kirjojen kohdalla on suositeltavaakin lukea useampaan kertaan. Itse ainakin ahmin välillä jonkun kirjan nopeasti ja lopussa muistan vain pääpiirteittäin juonen. Sen jälkeen se on kiva lukea uudestaan, kun kerkeää kiinnittämään huomiota asioihin joita ei edellisellä lukukerralla huomannut. Näin on käynyt mm. vikan Potterin kanssa. Halusin vain nopeasti tietää mitä lopussa tapahtuu ja luin kirjan pikavauhtia läpi kahdessa päivässä. Sitten lähdin uusintakierrokselle hitaammin.
Yhdellä lukukerralla ei mielestäni saa samanlaista käsitystä kirjasta, kun lukemalla sen useammin kuin kerran. Pienet asiat lukiessa saattavat tuntua merkityksettömiltä ja ne sivuuttaa helposti. Lopussa ne sitten paljastuvatkin tärkeiksi ja harmittaa kun niistä ei muista mitään.

Jotkut kirjat tosin eivät kestä uudestaan lukemista. Itse en voisi kuvitellakaan lukevani uudestaan joitakin kirjoja. Lähinnä kylläkin siksi etten niistä suuremmin välittänyt.

Ja hyvä kirja kestää uudestaan lukemisen vaikka kuinka monta kertaa. Uskon, että monikin tällä foorumilla pyörivä voi sanoa lukeneensa Pottereita useamminkin kuin kerran.

Poissa Kirlie

 • Viherpeippo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: HeartIce8304
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #25 : Tammikuu 04, 2009, 00:33:13 »
En tiedä kaikista kirjoista, mutta Potterit ainakin voi. Kuudes kierros menossa Liekehtivän pikarin kohdalla. Kuoleman varjelukset kylläkin luettu vasta neljästi, mutta se johtuu siitä, että siitä ei ole kovin kauaa kun se ilmestyi.

Olen myös muutamia muitakin kirjoja lukenut useasti, Ronja ryövärintytär meni kahdesti ja Koirahullun päiväkirjoista puolet on luettu toisen kerran.

Äitini on sitä mieltä ettei kirjoja voi lukea uudestaan. Hän laittoi ison kuorman kirjoja kirpputorille ja sanoi, että oli lukenut ne jo.

Eli siis voi, mutta en tiedä huonoista kirjoista jotka ei ole mennyt mulla yhtään kokonaistakaan lukukertaa.

yesterday

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #26 : Tammikuu 15, 2009, 22:34:26 »
No kyllä melkein kaikki juonikirjat voi lukea kuinka monesti tahansa. Jotkin elämänkerrat ja sitten tosi paksut ja uuvuttavat teokset on sitten eri juttu. Toisaalta Anne Frankin päiväkirja on tullut monesti luettua.
Lempikirjojani olen lukenut kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Etenkin Pottereita. Minulla on aina vuodessa sellainen vaihe, esim. joululoman aikana luen yleensä Montgomeryn ja Alcottin tyttökirjoja, syksymmällä Artemis Fowleja, Pottereita joka välissä. Jotenkin kyllästyn kirjoihin tosi vaikeasti, rakastan lukea vanhaa tuttua kirjaa. Tietysti ensimmäisen lukukerran tietämättömyys ja yllätykset ovat ihania mutta uudestaan lukiessa on turvallinen olo kun tietää mitä tulee tapahtumaan. Toisaalta joissain kirjoissa tulee ahdistus myöhemmillä lukukerroilla jos tietää että kohta esimerkiksi lempihahmo kuolee tms.

Mutta anyway, kannatan kirjojen uudelleen lukemista, mitä suurimmissa määrin!

Arya

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #27 : Tammikuu 16, 2009, 16:25:25 »
Minusta parasta on kun kirja muuttuu minulla aina joka lukukerran jälkeen. Eli tekstin niin kuin näkee uudesta kulmasta ja jotkin asiat joita ei ole pitänyt kovin tärkeinä onkin nyt esillä parhaiten. Siksi luenkin kirjahyllyni kirjoja yhä uudelleen ja uudelleen. Ja kirjaston fantasiahyllyt on koluttu jo useamman kerran läpi... :) Minulla vaikuttaa lukemiseen ja siihen miten hmm... vastaanotan kirjan sanomaa yms. se millaisessa tilanteessa elän. Kuten jos luin jonkin kirjan 12-vuotiaana ja uudelleen sitten 16- vuotiaana on aika varmaa, että lukukokemus on ihan eri.
Joten kyllä! Kirjoja voi lukea miljoona kertaa uudelleen! ^^

Poissa sunshine

 • törmäsi ikkunaan
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: HawthornGhost192
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #28 : Tammikuu 16, 2009, 16:31:55 »
Mielestäni kirjat vain paranee jokaisella lukukerralla. Kirjoista voi usean lukukerran ansiosta huomata joitakin asioita joita ei ole aikaisemmin huomannut ja muistaa sellaisia vähemmän tärkeitä asioita, jotka eivät ensimmäisellä lukukerralla ole jääneet päähän.
Itse ainakin luen hyviä kirjoja todella useita kertoja, esimerkiksi jos lainaa kirjastosta hunon kirjan, eikä jaksa sitä lukea tulee usein napattua hyllystä joku useasti aikaisemmin jo luettu kirja.
Ole itse se muutos, minkä haluat maailmassa nähdä

Poissa Muratti

 • Vuotislainen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #29 : Tammikuu 18, 2009, 21:52:19 »
Tapanani on lukea hyviä kirjoja uudestaan. Jotkut kirjat ovat sellaisia, joihin voi palata yhä uudestaan, ja joita mielelläni luen moneen kertaan. Kirjassa pitää kuitenkin olla jotain erityistä, esimerkiksi todella taitavasti luotu tunnelma, jotta se saisi minut palaamaan äärelleen uudelleen. Pelkkä vauhdikas juoni ei saa minua välttämättä tarttumaan kirjaan toista kertaa, vaikka poikkeuksiakin on. Usein niissä kirjoissa, joita palaan lukemaan uudelleen, on jotakin minulle hyvin merkityksellistä, mutta se onkin sitten vaikeampaa aina määritellä, että mitä se 'merkityksellinen' milloinkin on. Hyvän kirjan uudelleen lukeminen on myös tavallaan "turvallista", koska tiedän varmasti, että kirja on lukemisen arvoinen. Tiedän ainakin, etten koe pettymystä valitessani vanhan, tutun kirjan. Usein valitsenkin kirjahyllystäni juuri jonkin vanhan kirjani uudelleen luettavaksi, kun esimerkiksi tekee mieleni fiilistellä jonkin kirjan tunnelmassa.
En kuitenkaan ole ikinä lukenut edes erittäin hyvää kirjaa toiseen kertaan heti putkeen ensimmäisen lukukerran jälkeen. Tarvitsen siis pienen "hengähdystauon", ja sitten kun on kulunut vähän aikaa, niin voin hyvinkin lukea taas saman kirjan. Kuten täällä monet ovatkin jo sanoneet, niin uusilla lukukerroilla kirjoista löytyy uusia ulottuvuuksia. Toisella lukukerralla kirjan myös jo hahmottaa paremmin kokonaisuutena, ja usein silloin löydän kaikkia yksityiskohtia, joita en ole aiemmin havainnut, ja kenties löydän myös juonesta paremmin vihjeitä kirjan tulevista tapahtumista.

Poissa Jentsuma

 • puhelias hölöttävä ärsyttävä pölö
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #30 : Tammikuu 18, 2009, 22:57:19 »
Kyllä yleensä voin kirjoja lukea uudestaan. Potterit nyt tietysti. Riippuu kirjasta, jos on huono kirja sitä en tietenkään jaksa lukea uudestaan, kun en varmaan jaksa edes ekaa kertaakaan loppuun lukea :D Jotku kirjat on taas tosi hyviä mutta niitä ei jaksa lukea uudestaan, jos on pitkästyttävä alku tms... Minulle pitää olla ainakin todella hyvä kirja, että vaivaudun lukemaan sen uudestaan, koska en ole mikään kauhea lukutoukka, joka kulkee kaupungillakin kirja naaman edessä. Kirja ei saa olla liian yksinkertainen, koska eihän sitten kukaan jaksa uudestaan lukea, eikä liian ennalta-arvattava.

Eli kyllä kirjan voi lukea uudestaan, mutta se riippuu siitä jaksaako :D Joo oon laiska TIEDÄN !
Is this the real life, is this just fantasy ?

Poissa Dobrey

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • TYMiläinen :)
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #31 : Tammikuu 19, 2009, 17:43:51 »
Kyllä voi ihan hyvin. Minä luen melkein kaikki kirjat kahdesti ja useammankin kerran, riippuen tottakai kirjasta. Olen nopea lukemaan ja aika laiska kirjaston käyttäjä, siinä pari syytä miksi luen samat kirjat niin moneen kertaan. Joitakin kirjoja en lue kokonaan vaan harpon niiden vähän tylsempien kohtien ohi enkä lue muutenkaan niin sanatarkasti. Joskus taas en kerta kaikkiaan voi lukea jotain kirjaa uudestaan, jos muistan sen liian hyvin. Silloin on jotenkin tympäsievää lukea.
"But it's a true story! A true story wrapped up in fiction."

Poissa Lilla Myy

 • ei oikein ihminenkään
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Nescit vox missa reverti
 • Pottermore: SnitchCharm26124
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #32 : Helmikuu 06, 2009, 15:44:39 »
Tottakai kirjan voi lukea uudestaan! Jotkut jopa kannattaa lukea uudestaan, kuten esim. Stephenie Meyerin New Moon (Uusi kuu). Minä ainakin olin aivan paniikissa kirjan alussa jo sitten se puoliväli vaam jotenkin meni ohi silmien ja korvien. Ja sitten toisella lukukerralla vasta meni kunnolla perille se koko kirja. :)

Ja sitä paitsi, miksi muka kirjaa ei voisi lukea uudestaan? Iskäkin on lukenut Tuntemattoman sotilaan jo niin monta kertaa, että se osaa koko kirjan ulkoa melkein sanasta sanaan. Se on testattukin! Minä kerran luin sitä kouluun ja kun iskä kysyi, että missä mä meen, niin mä sanoin sivun, jolla olin ja iskä kerto koko aukeaman tapahtumat muuten täsmälleen oikein, mutta siltä meni toisen niistä tyypeistä nimi pikkusen pieleen... :D Että, jos meiän iskä voi lukea jonkun kirjan uudestaan ja uudestaan, niin kuka tahansa voi, jos kärsivällisyys antaa myöten ja edes haluaa lukea jonkun uudestaan... :)
There's absolutely no way you could make me break
No way to wipe the smile off my face

Poissa EJR

 • Varjelusten toinen puoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I just want things to make sense
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #33 : Helmikuu 08, 2009, 20:01:13 »
Mielestäni yksi hyvän kirjan merkeistä on se, että ne voi aina lukea uudestaan ja uudestaan, mutta aina löytyy jotain uutta.
Eli mielestäni kirjat pitää voida lukea useasti. Jos kirjaa ei voi - siis se on huono kirja. Niin sitten se on huono. Kute nyt luen melko huonoa kirjaa (Narnian tarinat - viimeinen taistelu) itse en tykkää (huom. mielipide-asiani). Mutta esimerkiksi animorphs ja Harry Potterit. Myös Alex Riderit olen lukenut moneen otteeseen.
Anteeksi kun tuli nyt melko lyhyt viesti, mutta nyt en kyllä juuri keksi muuta kirjoitettavaa - siis kirjan (hyvän) voi lukea koska tahansa uudestaan (lähes joka ilta luen uudestaan pätkiä Puoliverisestä prinssistä ja Kuoleman varjeluksista.

Kiitos. Ja pahoittelen edelleenkin lyhyttä viestiä. Kiitos.

-E
MS Hirmun kapteeni!

Poissa Amyna

 • 'urmaava neito
 • Vuotislainen
 • Vapaamatkustaja
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #34 : Maaliskuu 22, 2009, 09:07:01 »
Totta kai, en esimerkiksi tajunnut puoliakaan Ylpeys&Ennakkoluulon hienouksista, ennen kuin luin sen uudelleen (ja taas ja taas). Toisalta kun sitten satuin sen viimein lukemaan englanniksi niin innostukseni jotenkin lopesi, luulin etta siita olisi loytanyt jotain uutta hienoa alkuperaiskielella, mutta ei... Eli kylla lempikirjaankin kyllastyy kahdeksan lukukirjan jalkeen.
Nyt tietenkin kun kaytossani on rajallinen maara kirjoja, eika kirjastoa niin tuppaan automaattisesti lukemaan kaiken vahan ajan sisassa uudelleen, puhtaasta tylsyydesta.

Tykkaan toisaalta lukea nk. "arvoituskirjojakin" uudelleen, silla jos juoni on monimutkainen ja kaiken tajuaa vasta lopussa, niin on hienoa toisella kerralla sitten huomata miten tahan paadyttiin ja nahda kirjan selkarangan logiikka. Jos on nimittain keskiverron puoleinen lukija puolet vihjeista jaa huomaamatta.

Sitten toisaalta, kuten mainittukin niin aika antaa kirjoille ihan uuden kosketuksen:)

Poissa Pomdidali

 • Juustokakku
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #35 : Maaliskuu 22, 2009, 13:08:56 »
Minä luen yleensä jokaisen -hyvän- kirjan ainakin kaksi kertaa ja kolmannen kerran selailemalla parhaat kohdat läpi. Harry Potterit 1-4 olen lukenut valehtelematta yli kymmenen kertaa jokaisen, Pikku Naisia -sarja on tullut luettua niin monta kertaa etten edes pysy laskuissa mukana, Ylpeys ja Ennakkoluulo tulee luettua aina uudestaan kun olen katsonut sitä sarjaa ja tällä hetkellä menossa on Twilight- sarja, jonka olen nyt muutaman viikon aikana lukenut kaksi ja puoli kertaa. Hyvään kirjaan ei kyllästy ja se nappaa mukaansa aina uudestaan; kuinkahan monta kertaa olen vain halunnut lukea GoFin alusta vähän huispauksen MM-kisoista ja päätynyt lukemaan sitten yhdeltä istumalta koko kirjan...

Ensimmäisellä lukukerralla minun on hankala keskittyä nautiskelemaan kirjasta, koska haluan tietää miten kirja loppuu -tämän takia joudun yleensä lukemaan kirjan heti toiseen kertaan jotta minulla on vähän parempi käsitys mitä alun ja lopun välillä oikein tapahtuikaan. Toisella lukukerralla voi sitten nautiskella kunnolla ja lukea muutamia hyviä kohtia vaikka usempaan kertaan, kolmannella lukukerralla yleensä selaan parhaat kohdat läpi ja nautiskelen erityisesti niistä. Olen aika lailla haaveilijasielu, minusta on ihana uppoutua kirjan maailmaan ja yleensä uppoudun siihen niin tehokkaasti että kun kirja on luettu tulee sellainen tyhjä olo, ihan niinkuin elämästäni olisi viety jotain välttämätöntä. Tähän tunteeseen auttaa kun kirjan lukee uudestaan ja uudestaan.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 24, 2009, 23:58:27 kirjoittanut Pomdidali »
Who'd want to be men of the people
When there's people like you?

Poissa Hassu

 • Karkulainen
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #36 : Maaliskuu 22, 2009, 13:39:27 »
Minusta hyvän kirjan voi lukea moneen kertaa, lähestulkoon pitää. Toki on näitä hyviä ns. teinikirjoja, jotka ovat niin ohuita että ne osaa ulkoa ensimmäisen lukukerran jälkeen eikä niitä enää jaksa/viitsi lukea uudestaan.

Tähän mennessä olen lukenut moneen kertaan Potterit, ennätys taitaa olla kymmenen kertaa LP :D Lisäksi aloitin tuossa perjantaina lukemaan Eragonia uudelleen, en tosin siksi että se olisi mitenkään erityisen hyvä. Minulta nimittäin löytyy tuo Eragonin kakkososa, jota joskus aloitin lukemaan ja se jäi kesken ja sitten minua alkoi yhtäkkiä näin monen vuoden jälkeen vaivaamaan mitä siinä käy :D Eli aloitin lukemaan ykkösosasta, jotta kakkososa olisi selkeämpi :)

Niin, nuo aiemmin mainitut Potterit tosiaan :> Potterit olen lukenut kaikki monen monta kertaa, nyt olen aloittanut englanninkielisen kierroksen joka etenee hieman hitaammin kuin suomeksi :D Nyt minulla on ollut GoF kesken viime kesästä ^^' Ei vain yksinkertaisesti ole ollut aikaa ja sitten nämä Twilight-saagan kirjat ovat kiilanneet GoFfin ohitse hieman.

Ensimmäisellä lukukerralla ahmin kirjan yleensä niin nopeasti kuin mahdollista, toisella sitten taas jarrutellaan ja syvennytään. Ensimmäisellä kiinnitän huomion suurempiin asioihin ja tunteilen enemmän, toisella taas uppoudun niin syvälle kirjan maailmaan, että minut saa vetäistä sieltä pois tökkäämällä kylkeen :)

Sitten on tietysti esimerkiksi tämä The  Tales of Beedle the Bard, jonka luin ensin englanniksi ja sitten suomeksi. Kai tämäkin on uudelleen lukemista. Englanniksi en ymmärtänyt paljoakaan sisällöstä, vaikka kyseisen kielen taitoni ovat mielestäni minun ikäisteni keskitasoa paremmat. Sitten kun luin kyseisen opuksen suomeksi, voi että sitä harmistusta; en pitänyt suomenkielisestä sisällöstä laisinkaan. Tulin jälleen kerran tulokseen, että alkuperäiskielellä teokset ovat parhaimpia :)
| Neville Longbottom vuosimallia 2008 | Hymiöiden liikakäyttäjä vuosimallia 2009 | Luuleeko ravut että kalat osaa lentää? |

Poissa Meriadoc

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SickleFlame23606
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #37 : Huhtikuu 09, 2009, 13:08:12 »
Kyllä minusta voi kirjoja lukea uudestaan. Minulla on suosikkikirjoja (Harry Potterit, Taru sormusten herrasta, Houkutus-sarja, Eragon-sarja, Ronja Ryövärintytär, Onneli ja Anneli ja lukemattomia (okei, huono sanavalinta) muita), jotka haluan omaan hyllyyni nimenomaan siksi että saan lukea niitä uudestaan ja uudestaan. Parhaana esimerkkinä tästä uudelleen lukemisesta ovat tietenkin Harry Potterit, joista ensimmäiset neljä olen valehtelematta lukenut kaikki yli 20 kertaa.

Syy tähän? Se, että kirjoissa on oma tunnelmansa! Harry Pottereita lukiessani mahanpohjassa on AINA tietty tunne, Taru sormusten herrassa se on omansa, samoin siellä missä Edwardini on :) Aina silloin tällöin tulee mieletön kaipuu hypätä noihin maailmoihin, milloin niistä mihinkin. Nyt minulla on pari päivää ollut kauhea ikävä Houkutusta, saatuani Breaking Dawnin ja Midnight sunin nettiversion luettua. Harmi ettei vielä ole ylimääräistä rahaa ostaa Houkutusta. Senkin olen lukenut 8 kertaa, enkä saa tarpeekseni.

Perheeni ei ymmärrä, miksi haluan kirjat hyllyyni. Eikö riitä että luen ne kirjastossa? Ei riitä! Sieltä niitä ei ikinä saa. Ja kaipuu toiseen maailmaan iskee helposti illalla, ja silloin ei auta mennä kirjastoa kaivelemaan.

Toivottavasti ymmärsitte idean, ja toivottavasti en toistanut samoja asioita joita muut :)
Ronald Weasley
Fun, spontaneous, and loyal wins your heart. Completely lacking in pretention, you seek the guy that others might overlook but who will be totally dedicated to you alone...and will make you laugh along the way.

Poissa puolipro

 • Lapsellinen eli lapsi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • BANG
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #38 : Huhtikuu 09, 2009, 16:03:51 »
Luetteko kirjoja uudestaan? Miksi, miksi ette?
- Kyllä luen. Jos en lukisi niin olisin varmaan lukenut lähikirjaston kirjat kaikki jo. Eli yksinkertaisesti sanottuna, ne ovat vain niin hyviä ja niitä on mukava lukea ja kokea uudestaan. Ja jos omistaa ne jo kotona niin silloin niitä KANNATTAA lukea useammin.

Mitä kirjassa täytyy olla, jotta sen lukee useamman kerran?
- Loistava tarina, mielenkiintoiset hahmot, jännittävät ja yllättävät juonenkäänteet, ja tietenkin mielenkiintoiset tapahtumapaikat. Tärkeintä ehkä tarina ja hahmot.

Onko teillä joku tietty kirja, jonka luette aina uudelleen ja uudelleen?
- Kyllä, tykkään lukea mangoja (ei hedelmiä::Dd) moneen kertaan koska omistan niitä monia kotona, ja sitten Twilight -saagaa. Mangoissa on se hyvä puoli, että tarinat ovat mielenkiintoisia ja kuvia jaksaa katsella moneen kertaan kun piirtojälki on hyvää. Twilight -saagassa on syynä tarina, kirjoitustyyli, hahmot ja miten tarina kehittyy eteenpäin.

Lainaus käyttäjältä: Meriadoc
Perheeni ei ymmärrä, miksi haluan kirjat hyllyyni. Eikö riitä että luen ne kirjastossa? Ei riitä! Sieltä niitä ei ikinä saa. Ja kaipuu toiseen maailmaan iskee helposti illalla, ja silloin ei auta mennä kirjastoa kaivelemaan.

Minulla sama juttu, paitsi että kaverini eivät ymmärrä tätä. Ja kirjojen omistamisessa on sekin etu että ne eivät ole niin törkyisiä ja kärsineitä kuten kirjastossa.
- LAULETAAN SE YHESSÄ, "PIRATE'S LIFE FOR ME" !
- EI, MÄ OON VAMPYYRI. "VAMPYYRII MÄ METSÄSTÄN, VAMPYYRII MÄ METSÄSTÄN. TAHDON SAADA CULLENIN, TAHDON SAADA CULLENIN. ENKÄ PELKÄÄ BELLAAKAAN."

Poissa Storithiana

 • käärmenainen
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #39 : Huhtikuu 20, 2009, 11:52:54 »
Hyvän kirjan voi ehdottomasti lukea uudestaan. Pottereita on tullut luettua jonkun verran uudestaan, ja niistä saa kyllä enemmän irti nyt kuin joskus eka-tokaluokkalaisena kun niitä ekan kerran luin. Ja jos vaikka johonkin kirjasarjaan tulee jatkoa, se edellinen kirja voi olla hyvä lukea, jos on päässyt unohtumaan sen tapahtumat. Minulla kävi se juttu KV:n kanssa, että PP:n lukemisesta oli jo aikaa, samoin FK:n, niin olin vähän pihalla jostain jutuista. On harvinaista minulta, mutta luin Kuoleman Varjelukset kaksi kertaa putkeen. Se vaan tuntui fiksulta, kun eka kerta oli sellainen nopea huitaisu, halusin vain tietää miten kirjasarja loppuu.

Pottereiden lisäksi sellaisia kirjoja, joita olen lukenut useamman kerran ovat Perillinen-trilogia (tai eihän se trilogia enää ole, siihen tuleekin neljäskin osa) ja Twilight. Draculan voisin joskus lukea uudestaan, en kuitenkaan vielä, kun sen juuri luin.
You're asking me will my love grow
I don't know, I don't know


Ficcifoorumi - foorumi ficeille ja yleiselle keskustelulle

Poissa Asphyxiation

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Insanity
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #40 : Huhtikuu 27, 2009, 23:24:11 »
Itse olen sitä mieltä, että jotkut hyvät kirjat voi lukea uudestaan, vaikka monta kertaa peräkkäinkin, mutta jotkut ovat yksinkertaisesti raskaita lukea, vaikkakin olisivatkin hyviä. (Itse en saanut edes Taru Sormusten Herrasta -sarjaa loppuun, kun se on niiin raskaaasss.) Myös jotkut hiemankin vaikeaselkoiset tekstit ovat sellaisia, joita en itse mielelläni uudestaan lukisi. Monta kertaa kirjoja uudestaan lukiessa itse ainakin huomaan, että olen saattanut hyvinkin missata jonkin todella tärkeän - tai sitten vähemmän tärkeän, mutta omasta mielestäni tärkeän kohdan kirjasta.

Joskus, kun on lukenut kirjan monta kertaa lyhyen ajan sisällä, niin ei tee mieli edes nähdä kyseistä kirjaa uudestaan - eikä siksi myös lukea. Mutta, sitten taas vähän ajan päästä - tai miksei pitemmänkin, huomaan haluavani jälleen lukea kyseisen kirjan uudestaan.

Itselle on myös joskus (hyvin harvasti kylläkin) käynyt niin, että en ole ensin pitänyt yhtään jostakin kirjasta. Olen ehkä jopa saanut sen luettua kokonaan, tai sitten olen lukenut vain muutaman sivun - ja sitten, yhtäkkiä, haluankin lukea taas.
Hän on piirtänyt viestin karttaan, siinä lukee: "Vie minut turvaan."

Poissa uimari

 • Crazy girl XD
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #41 : Kesäkuu 24, 2009, 16:54:35 »
Kyllä voi, hyvä kirja on aina kiva lukea uudestaan. Itse olen lukenut Harry potterit kaikki vähintään 5 kertaa ja kutosen 12 kertaa ja seiskan 31 kertaa, eikä se oikeastaan ole vaikuttanut sillä tavalla mitenkään paitsi että jos ekalla kerralla on lukenut sen vähän pikaisemmin että saa tietää mitä tapahtuu, niin toisella kerralla voi saada kirjasta oaljon enemmän irti kuin ensimmäisellä luku kerralla.
Nyt kun rakastan  Twilight sagan osia niin olen lukenut sarjan läpi jo 6 kertaa ja luin houkutuksen ensimmäisen kerran vasta 5 viikkoa sitten.
Just smile, it makes you beautiful<3

Poissa Trompi

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #42 : Kesäkuu 27, 2009, 13:03:26 »
Kyllä voi. Tai no, riippuu tietenkin kirjasta. Useimmiten jaksan lukea vain todella hyvät ja jännittävät kirjat uudelleen. Esim. joitain dekkareita en lukisi uudelleen, sillä jos kirjassa koko ajan selvitetään, kuka on murhaaja, en välttämättä jaksaisi toista lukukertaa. Paitsi jos jokin asia jäi epäselväksi.
Useimmiten kyllä luen kirjat moneen kertaan, ja minulle on ilmestynyt paha tapa, että hyvin harvoin edes luen mitään uutta. Hyvät kirjat kestävät vaikka mitan monta lukukertaa, ne antavat joka kerta jotain uutta.
Joku hyvä moneen kertaan luettu kirja on kiva lukea myös niin, että lukee vain lempikohtansa, ja skippaa kaiken tylsän ja turhan pois. (Toki se kirja on kiva lukea kokonaankin...:D). Ainakin Potterit ja Twilightin olen lukenu moneen kertaan, Narnian tarinat ja jotkut trillerit samoin.
Useimmiten haluan omistaa kaikki kirjat, osittain siksi, että kirjastot ovat kaukana, ja siksi että koskaan ei oikeastaan tiedä, mitä haluaa seuraavaksi lukea. Ja jos kirjan on lukenut 10 kertaa, niin eikö ole ihan ymmärrettävää, että se on omana.?
Asenne ratkaisee. Aina.

Poissa Presto

 • Mozartin kummipoika
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • ilovepasta.org
 • Pottermore: GhostDragon1391
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #43 : Marraskuu 02, 2009, 12:31:34 »
Tottakai voi! Jos todella tykkää kirjasta, niin se kannattaa lukea monta kertaa uudestaan, ettei vaan innostus lopahda. :> Itse, kun olin 6-vuotias, aloitin lukemaan Pottereita ja hurahdin niihin nopeasti, mutta koska en vielä niin nuorena jaksanut lukea niitä uudestaan, niin innostus jotenkin lopahti. Nyt se on noussut taas ja pysyy yllä, koska luen Potteria usein. :> Samoin jos kirja jäi jotenkin epäselväksi, niin se kannattaa aina lukea uudestaan, vaikkei välttämättä saisikaan siihen vastausta. Se on kivaa. :) Tykkäänkin siksi kirjoista, jotka jättävät asioita vähän epäselväksi, koska ne innostavat juuri lukemaan niitä uudelleen ja pohtimaan niiden maailmoja ja taustoja lisää ja lisää. Hauskaa. :D

Toki jos sitä kokoajan lukee, niin silloin saattaa kyllästyä siihen, eli ei kannata heti lukemisen jälkeen aloittaa uudestaan lukemaan ja sitten taas uudestaan, jne. Ihan kuin söisit keksejä ja ottaisit aina uuden ja uuden ja uuden... tulisit lopulta ihan täyteen keksejä ja sitten ne maistuisivatkin jo pahoilta. :D Sama kirjojen kanssa.

Mun vertauskuvat. :(
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
                        Stalkkaan sinua.

Poissa Elovenatyttö

 • Kultakutri
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #44 : Marraskuu 13, 2009, 15:19:51 »
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kirjan voi lukea uudestaan! Hyvä kirja kestää monet lukukerrat ja säilyy aina yhtä uutuudenviehättävänä (valitettavasti sama ei päde Azkabanin vankiin, joka on kärsinyt lukemisestani!).

Tietenkin dekkarit ovat poikkeus. Voisiko joku lukea samaa Christien kirjaa kerta toisensa jälkeen? Kun murhaaja on nenän edessä, se ei ole enää edes pelottava. Ja tietysti, silloin tuntee itsensä tyhmäksi, kun ei heti tajunnut, että se ja se oli sittenkin murhaaja.

Olen sitä mieltä, että kirjan voi lukea aina uudestaan ja uudestaan!
The girl who lives in dreams.

Paikalla samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #45 : Joulukuu 03, 2009, 15:35:57 »
Kirjojahan ei ole tehty sitä varten, että yhden lukemisen jälkeen ne nakataan suoraan hyllyjen kätköihin pölyttymään tai roskakoriin, ehei! Kirjoista on tarkoitus nautti uudestaan ja uudestaan! Uudestaan lukiessa kirjasta paljastuu uusia asioita, ja joka kerralla lukukokemus on hieman erilainen.

Minä olen sellainen ihminen, joka lukee hyväksi toteamansa kirjan aina vain uudestaan. Minulle jää jokaisella lukukerralla jotain uutta käteen, ja tuleehan siitä hyvä mieli hyvää kirjaa lukiessa (kuka sitä nyt huonoa kirjaa uudestaan lukisi).

Minulta löytyy yksi kirja, jonka olen nyt lukenut pari kertaa, ja seuraavana kunnon vapaa-ajalla aion tarttua tähän kirjaan taas kiinni. Kyseessä on Mary Shelleyn Frankenstein. Loistava kirja, joka saa minut aina pauloihinsa!
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.

Poissa Azura

 • ENFJ
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • do not go gentle
  • parasomnia
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #46 : Joulukuu 14, 2009, 20:16:09 »
Minusta joitain kirjoja on yksinkertaisesti pakko lukea uudestaan.

Pottereita, omituista kyllä, en ole lukenut kuin kaksi- kolme kertaa, ja mietin usein, onko minulta jäänyt jotain paitsi - tiedän tarinan suurimmilta osin, mutta monet jutut tuntuvat menneen totaalisesti ohi, ja jos nyt alettaisiin jotain Pottervisaa vääntämään olisin varmastikin siellä pohjasakin joukossa. Olen useasti halunnut lukea kirjat uudestaan, eilen ja tänäänkin tarkkailin himokkaasti Kuoleman Varjeluksia, mutta jostain omituisesta syystä en niitä ole kaiken aikaa ahminut. Olen kuitenkin muistanut, että joka lukukerran jälkeen on minuun iskenyt rakkaus niitä kohtaan, vaikka tiedänkin jo, mitä tapahtuu.

Joidenkin kirjojen kohdalla minulla kuitenkin käy... hassusti. Otetaan esimerkkinä Cornelia Funken Musteloitsu ja Rick Riordanin Percy Jackson-sarja. Olen lukenut kirjat niin useasti, että muistan ne suunnilleen ulkoa, jokaista repliikkiä ja kuvailua myöten, mutta siitä huolimatta kirjaa lukiessani en ajattele, että olisin lukenut sen - kirjasta aukeaa joka kerta jotenkin uusi ulottuvuus, sillä pystyn katsomaan sitä joka kerta erilaisin silmin. Minulla on usein näillä lukukerroilla ollut tapana tarkkailla tiettyä henkilöä - ekalla lukukerralla usein stalkin vain päähenkilöä, mutta nytkin, tuota Riordanin Titaanien Kirousta lukiessani tähtäimessäni on kaiken aikaa eräs sivuhenkilö, jonka kehitys yksinkertaisesti kiinnostaa minua. Pottereissa taas, minun on jotenkin vaikeaa tehdä näin, sillä Harry ei 'kerro' sitä, vaan se on yleistä kerrontaa kaikista hahmoista ja Harryn näkökulmasta, jolloin Harry ajattelee kaikista hahmoista tietyllä tavallaan ja on hankalampaa nähdä heidän silmin. Musteloitsukin on näitä Potterin tyyliin kirjoitettuja kirjoja, muttei kenenkään 'näkökulmasta' vaikka se kerrotaankin kolmannessa persoonassa. Joissain kirjoissa taas on minulle yksinkertaisesti rakas ympäristö ja elementtejä, joita ilman en voi elää. <3
"For if you're not afraid, how can you be really brave?"

- The Exploits of Moominpappa

Orvokki

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #47 : Joulukuu 14, 2009, 22:28:57 »
Todellakin, luen monet kirjat useampaan kertaan.

Potterit olen jotkut lukenut hyvin monesti. Seiskan kyllä vain ihmettelen kyllä itsekin miksi, kerran! Voisi ottaa joululomalla sellaisen haasteen, että lukisin sen uusiksi. Paitsi saan varmaan joitain kirjoja joululahjaksi, ja se ajatus unohtuu heti.
Mutta, aina kun minulla on jokin innostus päällä, niin kuin nyt Percy Jackson, luen kirjoja koko ajan vain uudestaan. En kyllä ole noitakaan lukenut kuin 1-4, ja ykkösen kahdesti, ja muut kirjat sillein hyppien muutaman kerran, kun etsin jotain kohtaa. Nyt tekee mieli mennä lukemaan.. hmm:D

Jos pitää jonkin aikaa taukoa jonkun hyvän kirjan kanssa, niin sen todellakin jaksaa lukea uudestaan! On silleen; ainiin tääkin kohta, vähän ihanaa! :D Osaan monista kirjoista joitakin kohtia ulkoa, varsinkin sellaiset hyvin hauskat ja mieleenpainuvimmat kohdat.

Sitä paitsi, jos ostaa jonkin kalliin kirjan, ja lukee kerran, niin se oli tavallaan turha ostos, eikös?

Poissa Catnip

 • Mestarietsivä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #48 : Joulukuu 30, 2009, 00:31:23 »
Sellaista kirjaa ei voi lukea uudestaan jonka kahlaa tuskalla loppuun asti vain, koska haluaa tietää miten päähenkilölle lopulta käy ja ketka heittävät veivinsä jne. Sellaisen kirjan voi lukea uudestaan jota lukiessa sydän pamppailee, jalat kiemurtelevat ja sormet pureutuvat kirjan kanteen kiinni. Kirjoja joihin jää liian pahasti koukkuun voi lukea uudestaan. Sellaisia on esimerkiksi Potterit, yllätys yllätys. :DDD

Sellaiset kirjat joissa on monimutkainen juoni lukee helposti uudestaan, koska haluaa saada paremman käsityksen juonesta. Kirjailijoita joitten tuotantoa lukisin enemmän kuin mielelläni uudestaan ovat mm. Rowling, Diana Wynne Jones ja Terry Pratchett.

Myös joitain ihania/ihanan kamalia kohtia kirjasta tykkää lukea uudestaan ja uudestaan. :DD

Poissa Odoshi

 • Merikallio
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #49 : Tammikuu 21, 2010, 23:03:59 »
Kyllä hyvät kirjat tulee lähes tulkoon aina luettua useampaan otteeseen etenkin jos ne on omaan kirjahyllyynsä joskus ostanut. (:

Useistakin kirjoista (kuten vaikka Pottereista, Taru Sormusten Herrasta), jotka koostuvat pitkästä tarinasta useammassa kirjassa saa nyhdettyä lähes joka kertaan jotain uutta, joten ne tulee kaluttua uudelleen ja uudelleen. Uudestaan lukemiseen on myös yksi hyvinkin yksinkertainen syy: Kirja on loistava. Joten mikseipä kauniina aurinkoisena päivänä katsoisi kirjahyllyyn ja huomaisi ''ahaa tätä en olekkaan lukenut pitkään aikaan'' tai samalla tavoin kylmien talvi-iltojen iloksi kotisohvalle. (:

Rosecliff

 • Ankeuttaja
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #50 : Huhtikuu 15, 2010, 20:53:54 »
Tietysti hyvän kirjan voi lukea uudestaan. Niin monta kertaa kuin huvittaa. Kirjan pitää olla helppolukuinen ja juonen täytyy olla hyvä, että luen uudestaan. Kirjan pitää ns temmata mukaansa. Harvoin kuitenkin löytyy niin hyviä kirjoja, Potterit ja Tolkienit on lähes ainoita...

Potterit oon lukenut ties kuinka monta kertaa, niihin vaan ei voi kyllästyä. Tolkienin kirjoja oon myös lukenut useamman kerran, Silmarillionin tosin vain kerran ja Hobitin kaksi kertaa, mutta Húrinin lasten tarinan ja TSH:n useammin. Terry Pratchettin kirjat ovat niin hauskoja, että niitä voi lukea myös useampaan otteeseen. Eileen Favoriten Sankarittaret on myös sellainen kirja, minkä aion lukea lähiaikoina uudestaan, oon lukenut sen vasta kerran. Luulin aluksi, että se olisi lapsellinen ja vähän typerä kirja, kun pääosassa on 13-vuotias tyttö, mutta kirja olikin tosi mielenkiintoinen.
Catherine Cooksonin kirjoja en lue yleensä kuin kerran, ne ovat vähän sellaista ajanvietelukemista.

Poissa Blackie

 • Summer girl
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Eksentrinen ja ristiriita.
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #51 : Toukokuu 01, 2010, 16:31:34 »
Minä palaan samoihin kirjoihin aina uudestaan. En vain jostain syystä kyllästy niihin. Sellaisia kirjoja ovat Potterit, TSH+muut samaan aiheeseen liittyvät, Diana Wynne Jonesin-kirjat ja Pirjo Tuomisen Satakunta-sarja.

Nämä kirjat pystyvät tempaamaan mukaansa, yllättämään, viihdyttämään ja koskettamaan aina uudelleen ja uudelleen. Enkä aina edes muista kaikkea niissä on tapahtunut, koska juoni on ollut vaikkapa, niin rönsyilevä ja runsas. Kuten Diana Wynne Jonesin-kirjoissa. Minua koskettavat ja itkettävät samat käänteet ja henkilöt aina uudestaan. Vaikka tiedän, että niin tulee käymään ne tekevät silti surullisiksi aina uudestaan.

Kun luen kirjaa uudelleen saatan moittia henkilöitten ratkaisuja, koska tiedän seuraamukset. Usein myös hyppään ns. "huonot" kohdat yli, koska en jaksa lukea niitä enää uudestaan. Eivätkä ne ole enää samalla lailla tärkeitä juonen ymmärtämisen kannalta, kuin ensimmäisellä kerralla.

Viimeisimmäksi lukemani kirja, jonka tiedän lukevani vielä monta kertaa on Emily Bronten (Olen huono koneen käyttäjä, joten en osaa tehdä viimeiseen ee:hen niitä siihen kuuluvia pisteitä.) Humiseva Harju. Se kirja ja Kate Bushin laulu koskettivat todella syvältä. Kirja avutui minulle kunnolla vasta vähän aikaa lukemisen jälkeen.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 07, 2010, 19:59:32 kirjoittanut Blackie »
Onko mitään ihanampaa kuin uiminen, aallokko ja ksätuuli vartalollasi!?

Uusi alku elokuussa.

Poissa Iiri

 • Glitterati
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • <3
 • Pottermore: PixieDraconis24786
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #52 : Toukokuu 07, 2010, 15:38:09 »
Kirjoja voi ja joskus suorastaan on pakko lukea uudestaan :D Hyviä kirjoja on luettava ihan vain hyvän kirjan lukemisen ilosta, ja joka kerta kirjat aukeavat paremmin. Monesti myös voi lukea paljon hitaammin kuin ekaa kertaa lukiessa, jolloin voi takertua ihaniin kielikuviin ynnä muuhun sellaiseen, hahmottaa asiat kokonaisuuden kannalta ja huomaa monia pikkujuttuja, jotka eivät ehkä suoranaisesti vaikuta juoneen mutta tekevät kirjasta paremman ja uskottavamman ja enemmän kokonaisuuden. :S Ja hyvään kirjaanhan ei yksinkertaisesti ikinä kyllästy. Potterit nyt esimerkkinä, vaikka itse asiassa olen ties kuinka monennen lukukerran jälkeen nyt toipumassa niistä kyllästymisestä :D Suunnilleen parin vuoden tauon pitämisen jälkeen voisi siis ehkä lukea ne taas... Markus Zusakin Kirjavaras on yksi sellainen kirja, mistä tiedän nyt, että tulen lukemaan sitä uudestaan ja uudestaan. (En ole laskenut, en ikinä laske kuinka monesti kirjoja luen, mutta olen lukenut sen puolen vuoden sisään viitisen kertaa. Ei kyllästymistä missään ja aina se jaksaa liikuttaa. Upea kirja.)

Toinen juttu, miksi luen kirjoja uudestaan on puhtaasti se, että mä kasvan! :D Joku kirja, minkä on lukenut 11-vuotiaana ei ole 14-vuotiaana, kun tajuaa asioista peräti jotain (...) lainkaan sama juttu. Olen lukenut viime aikoina paaljon sellaisia kirjoja mitä luin pienempänä, jotkut ovat tuottaneet pettymyksen, jotkut tuntuneet yhtä hyviltä kuin silloinkin, vaikka asioita luultavasti tarkasteli silloin eri näkökulmasta, jotkut kirjat taas yllättävät todella. Toodella huonoja kirjoja en lue uudestaan ilman mitään pätevää syytä. Vähän oudoilta vaikuttaneet taas pitää aina lukea uudestaan parin vuoden päästä :D (Astrid Lindgrenin kirjat ovat muuten ihania. Luin niitä paljon ala-asteikäisenä ja nyt on tullut luettua uudestaan, ne ovat ihania! :>)

Tiivistettynä kuitenkin hyvä kirja ei missään tapauksessa kärsi uudelleen lukemisesta. :)
Gilraen -> Iiri

Poissa elephanthouse

 • kesän lapso mä oon
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: FeatherHallow19419 & QueenRune11201
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #53 : Helmikuu 21, 2012, 19:14:34 »
Heips,
Omasta mielestäni kirjoja voi todellakin lukea moneen kertaan, ehkei kuitenkaan ihan peräjälkeen. :D Isäni yrittää kyllä kitkeä tätä pois minusta... ehtisin tehdä enemmän kotitöitä, kun ei aina olisi kirjahyllyssä kirjoja luettavaksi. :)

Viime kesänä olin perheeni kanssa purjehtimassa noin neljä viikkoa. Kuten arvata saattaa, ei purjeveneeseen mahdu kokonaista kirjastoa. :D Mukana minulla oli kuitenkin jopa 18 kirjaston kirjaa, ja puolessa välissä välissä lomaa lainasin vielä serkuiltani 6 kirjaa lisää.

Lopulta siinä kävi sitten niin, että luin kaikki omasta takaa mukana olleet kirjat kerran ja serkkujen kirjat kaksi kertaa (yhden 3 kertaa). :DD Olin jo aikaisemmin lukenut muutaman kirjaston kirjoista. :)

Henkilökohtaisesti pystyn lukemaan lähes minkä tahansa kirjan uudestaa, vaikka samana vuonna. Ainoastaa kaikkein pitkäveteisimpien ja/tai hankalalukuisten kirjojen kanssa harkitsen sitä muutamaan kertaan... :DD Tälläisiä kirjoja en ole vielä montaa kyllä tavannut.

Muutenkin kirjastossa käydessä minulle pistävät silmään ensin kirjat, jotka olen jo lukenut.. Siten niitä tulee sitten luettua useamminkin. Pyrin nykyään kyllä siihen, että lainaan mieluummin ihan uusia tuttavuuksia, kuin moneen kertaan läpi luettuja kirjoja. Vähän tervettä vaihtelua elämään! :DD

Omasta kokemuksesta olen huomannut myös, että useammalla lukukerralla kirjasta saattaa saada enemmän irti. Itse olen 'hieman' valikoiva lukija, (en siis lue kaikkein tylsimmän näköisiä, juonen kannalta merkityksettömiä selityksiä kirjoista) ensimmäisellä lukukerralla. Esimerkiksi lukiessani Azkabanin vankia toiseen kertaan, huomasin kirjasta mielenkiintoisia yksityiskohtia (mm. Koukkujalkaa koskien) joita en ensimmäisellä kerralla ollut huomannut.

Olen samaa mieltä siitä, että mm. Potterit ovat kirjoja, joita voi lukea aina uudestaan ja uudestaan. :)) En kyllä enää tänä vuonna uudestaan lue niitä.... ei hyödytä sataan kirjaan pyrkiessä enää... ;D

Pottereista uudestaan innostunut:

The Elephant House
Yksi ajatus täyttää äärettömyyden - William Blake
Amin mela lle = Minä rakastan sinua
Ficcifoorumi

Poissa Dewill

 • Dracōnem dormientem nunquam tītillandus.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #54 : Helmikuu 23, 2012, 20:05:06 »
Kirjoja voi ehdottomasti lukea uudestaan! Itse olen sitä mieltä, että ensimmäisellä lukukerralla (tai toisella tai viidennelläkään) ei välttämättä saa kirjasta kaikkea irti (Poikkeuksena lähes kaikki lukemani dekkarit, koska juonet tuppaavat olemaan liian ennalta arvattavia).
Toki uudelleen lukeminen edellyttää että kirjan on oltava hyvä ja mielenkiintoinen. Yleensä tämmöisiä on pitkät kirjasarjat, joissa kokonaisuuden hahmottaminen vaatii useamman lukukerran. Ja sitten on ne piiitkät kirjat kuten Althalus - Matka maailman ääriin, josta löydän joka kerta jotain uutta (allekirjoittanut on lukenut sen kaiketi 7 kertaa).

Eli hyvät tarinat kestää kierrätystä!

Poissa Shirley

 • Ihan seko :)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #55 : Maaliskuu 02, 2012, 19:07:36 »
Hyvät kirjat voi aina lukea uudestaan... Vaikka monta kertaa peräkkäin, jos kirja on todella, todella hyvä. Kirjojen uudelleen lukemisessa on parasta se, kun jokin tietty tekstinkohta nostaa uudelleen pintaan kaikki entiset kirjan herättämät mielikuvat ja tunteet, jotka on jo ehtinyt unohtaa... Ja se, kun kirjasta löytää aina jotain uutta (miten näyttäisi siltä, että kaikille muillekin käy niin kun he lukevat kirjoja uudelleen?) Joskus vain tulee ikävä jonkin tiety kirjan henkilöitä ja maailmaa, ja silloin on pakko lukea kirja uudelleen tai ainakin selailla sitä.

Mutta kyllä, vanhojen ja rakkaiden kirjojen pariin voi aina palata.
Let us die young or let us live forever... :)

Poissa Magic girl

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Valar Morghulis
 • Pottermore: WhitchThorn22397
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #56 : Maaliskuu 04, 2012, 16:00:52 »
Usein kun olen ostanut itselleni kirjan ja pidän siitä paljon, luen sen ehdottomasti jonkun ajan päästä uudestaan. Joskus saatan lukea tiettyjä kohtia, joista erityisesti ekalla kerralla pidin. Rakastan kirjojen lukemista uudelleen, varsinkin sarjat ovat aivan yli koukuttavia!!

~Magic girl~
"Push me and I'll push back
I'm done asking, I demand"

Poissa anji

 • 4. silopeikko
 • Vuotislainen
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #57 : Maaliskuu 05, 2012, 01:00:57 »
Kirjoja voi ehdottomasti lukea uudelleen! Musta on lähinnä todella huonon kirjan merkki, ellei siihen oikeasti viitsi enää toista (tai kolmatta) kertaa viitsi tarttua. :p Tai siis, mitä järkeä on oikeasti ostaa kirja, jota ei enää lue uudelleen? :D Myönnän, että minullakin moisia on muutama, eli niitä, jotka ovat tarttuneet hetken mielijohteesta matkaan mutta osoittautuneet arvosteluja/takakansitekstiä/kantta ja näistä syntyneitä lupauksia huonommaksi. Pääasiassa kuitenkin ostan kirjan vasta, kun olen melko varma siitä että se ei kertalukemisen jälkeen jää vain ja ainoastaan pölyttymään kokoelman jatkona. Toisin sanoen olen useassa tapauksessa lukenut kirjan jo ennen kuin ostan sen omaksi...
Toki kirjastostakin tulee lainailtua samoja kirjoja useampaan otteeseen, mutta tällaiset varmasti houkuttavat tapaukset pyrin lähes aina hankkimaan omistukseeni.

Juurikin tuo, että kirjasta aukeaa aina jotain uutta joka lukukerralla. Sitä voi keskittää huomiota aivan eri asioihin kuin aluksi, kun tietää jo mitä tuleva tuo tullessaan. Toki ainakin itse olen mota kertaa myös unohtanut suuren osan kirjan tapahtumista ennen kuin luen sen uudelleen, ja on verrattain ihanaa huomata, miten kaikki palaa mieleen siinä tarinan edetessä. Joka lukukerralla sinne sivujen väliin tuntuu myös jäävän jotakin, vaikkei ehkä ihan konkreettista :D Melkein kuin siirtyisi omassa ajassa taaksepäin, sen lisäksi tietysti, että sukeltaa kirjan maailmaan.
Sillä ei ole niin suurta väliä, vaikka kirjan olisi ensin lukenut kirjastosta ja myöhemmin omana, kuin sillä, että lukisi ensin omana ja sitten jonakin toisena kappaleena - tässä tapauksessa se häiritsee mua suuresti, että (usein toiseen yksityishenkilöön 'tottunut') kirja tuntuu omaan verrattuna tavattoman vieraalta, eivätkä ne tutut muistot välity sen sivuilta. :---(

Luen myös huonoina pitämiäni kirjoja uudelleen (tai ainakin yritän *roll*) siltä varalta, että mielipiteeni olisikin muuttunut ko. opuksesta / olisin vihdoin elämäntilanteessa, johon se paremmin sopii tai jossa voin sitä ymmärtää paremmin. Tätä ei ikävä kyllä aina tapahdu, mutta muutaman kerran kyllä. ;-)

~anji~

Poissa Puppet

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PhoenixAccio1128
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #58 : Maaliskuu 06, 2012, 14:20:45 »
Tietenkin voi! Itse ainakin luen. VK menossa jo ties yhdeksättä kertaa, eikä vieläkään ole kyllästyttänyt millään tavalla! Omasta mielestäni on paljon järkevämpää lukea ostettu kirja monta kertaa, kuin lukea yhden kerran ja jättää hyllyyn koristeeksi pölyyntymään. Voin kyllä nyt rehellisesti sanoa, että en ole jaksanut lukea muita kuin HP-kirjoja aina vain uudelleen! Lisäksi olen tehnyt tosi monia kirjaesitelmiä Harry Pottereista, vaikka olen saanut palautetta siitä, etten tee koskaan muista kirjoista.. :p Eli yksinkertaisesti; kirjan voi (ja täytyy) lukea uudelleenkin!
Draco Malfoy: Training for the ballet, Potter?

Poissa Minsku

 • Albuksen kaartin jäsen
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Magic is inside my heart
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #59 : Huhtikuu 09, 2012, 16:33:19 »
Kyllä, mielestäni kirjan voi lukea uudelleen!!! Minä luen monet kirjat uudelleen. Ja kirjan uudelleen lukemiseen ei tarvita mitään erityistä syytä, tärkeintä on, että nautit jokaisesta uudelleen lukemastasi kirjasta yhtä paljon kuin ensimmäisellä kerralla. Yleensä kirjan uudelleen lukemiseen on kuitenkin ainakin yksi syy: Kirja on loistava! Näin on, hyvän kirjan voi (ja pitääkin) lukea uudelleen. Pitkistä tarinoista, kuten Taru sormusten herrasta ja Harry Potter löytää aina jotain uutta, niinkuin joku jo viisaasti mainitsikin.
                                                        Ja siksi ne kannataa lukea uudelleen!
"If you know, you need just ask. If you need ask, you can't never know"
-Helena Ravenclaw in Dealthy Hallows

Poissa Kystisnap

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #60 : Heinäkuu 28, 2013, 16:32:55 »
Tietysti.
Itse oon lukenu suurimman osan kirjahyllyni kirjoista pariin kolmeen kertaan, ja Potterit noin kymmeniä kertoja. (:

Poissa Kate

 • Hänen korkeutensa
 • Reservi
 • *
 • Sukupuoli: Noita
  • Livejournal
  • Otteita elämästä lasikellon alla
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #61 : Elokuu 01, 2013, 19:50:55 »
Luen suhteessa vähän kirjoja uudestaan, kun tuntuu että aika tulee loppumaan kesken lukemattomienkin kirjojen kanssa. Jotkut sen uudelleen lukemisen kestävät paremmin, toiset huonommin, mutta minulle on yksi sellainen, joka on tarjonut useassa elämänvaiheessa jotain uutta. Nimittäin ehdoton suosikkini Mika Waltarin "Sinuhe, egyptiläinen". Äitinikin on kehunut että siinä lukukokemus on erilainen nuorena ja vähän vanhempana. Oman elämänkokemuksen lisääntyessä ja näkökulmien mustavalkoiseen kirjoon harmaan sävyjen lisääntyessä se tarjoaa uutta.

Siinä on mielestäni todellisen klassikon tunnusmerkit.

Sen sijaan jotkut kirjat ovat liittyneet voimakkaasti johonkin tiettyyn ajanjaksoon, eivätkä sitten enää sytytä samalla tavoin. Tällä tavalla kävi valitettavasti Sofi Oksasen "Baby Janelle", jonka luin ensimmäisen kerran 2009 ja tykkäsin siitä aivan valtavasti. Löysin sen nyt kesällä kirpputorilta ja luin kotimatkalla Raahesta Hämeenlinnaan uudelleen. Olin pettynyt ja takerruin aivan eri asioihin kuin edellisellä kerralla. Voisi sanoa että tuntui suorastaan kuin olisin lukenut aivan eri kirjat, sillä vanha innostus ja palo oli poissa, enkä suoraan sanottuna juurikaan tykännyt.

Tämän jälkeen en ole uskaltanut edes harkita teinivuosieni suursuosikin "Jumalat juhlivat öisin" lukemista, sillä sen lukeminen liittyy sellaiseen ajankohtaan, jollaisessa en ole vuosikymmeneen ollut. Plus myös toki siihen että teinivuodet ovat olleet ohi jo hetken aikaa.
"Jos mielesi tekee joskus arvostella jotakuta, hän sanoi, - niin muista, etteivät kaikki ihmiset maailmassa ole olleet yhtä edullisessa asemassa kuin sinä."

F. Scott Fitzgerard: Kultahattu

Poissa AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #62 : Elokuu 21, 2013, 23:47:49 »
Tokihan kirjoja voi lukea uudelleen. Hyviä kirjoja voi lukea uudelleen. Se on melkeinpä todella hyvän kirjan tunnusmerkki. Jos kirjaa ei halua lukea toista kertaa, se on korkeintaan keskinkertainen. Sillä jos kirja on todella hyvä siitä nauttii sitä lukiessa niin paljon, että sen haluaa lukea toistamiseen. Haluaa kokea saman lukemisenilon uudelleen ja uudelleen. Se vetää puoleensa ja kun siihen tarttuu se imaisee mukaansa. Niin kuin Potterit tekee. Vaikka olen lukenut ne niin monta kertaa, että osaan ne melkein ulkoa, niihin on pakko palata kerta toisensa jälkeen, koska niiden lukeminen on vain niin kivaa. Mielestäni ei edes ole mitään mieltä hankkia hyllyyn kirjaa, jos sen aikoo lukea vain kerran. Sitä varten on kirjastot. Omaan hyllyyn pyrin hankkimaan vain kirjoja joista pidän niin paljon, että haluan lukea ne useampaan otteeseen. Yleensä siis kirjoja, jotka olen jo lukenut kertaalleen tai ainakin sellaisia, jotka kuuluu sarjaan jonka muita osia olen lukenut ja tykännyt. Tosin toisinaan tulee tehtyä heräteostoksia mielenkiintoisen kannen (ja pikavilkaisun sisältöön) perusteella.

Vaikka osaan Potterit melkein ulkoa, niistä löytyy joka lukukerralla jotain uutta. Jotain mitä ei ole pannut merkille ja hoksannut pohtia aiemmin. Jotain mikä on jäänyt muihin asioihin keskittyessä varjoon tai vain siinä elämäntilanteessa ei ole osannut nähdä. Sama pätee monien muidenkin kirjojen suhteen ja se onkin myös yksi hyvä syy lukea kirjoja uudelleen. Paljon yksityiskohtia sisältävän kirjan kaikkien asioiden huomaaminen on lähes mahdotonta yhdellä lukukerralla. Varsinkin kun silloin yleensä keskittyy juoneen ja odottaa jännityksellä tietoa, kuinka se menee. Kaikkihan me myös kasvamme ja kehitymme. Ajatusmaalimamme muuttuu jossain määrin aikojen saatossa ja saamme lisää kokemuksia, joissa peilata kirjaa. Sen seurauksena kirja tuntuu hieman erilaiselta jokaisella lukukerralla. Joskus voi käydä niinkin, että kirja ei tunnu myöhemmin yhtä hyvältä. Toisinaan taas kirja voi tuntua jopa paremmalta. Ja osa tuntuu aivan yhtä hyvältä, vaikka näkökulma voikin olla erilainen.

Ainakaan minun muistissani ei pysy jokaisen lukemani kirjan yksityiskohdat ikuisuuksia. Varsinkin pitkissä ja monikoukeroisia juonia sisältävissä kirjoissa, kuten TSH:ssa asiat tuppaa unohtumaan pidemmän päälle. Miten se ja se kohta menikään? Mikä sen yhden tyypin nimi olikaan? Miten tämä kirja meni? Siinä saa melkein ihan uuden lukukokemuksen, kun ei muista parhaassa, tai pahimmassa tapauksessa edes loppuratkaisua. :D (No TSH:n loppuratkaisun muistan, mutta joidenkin kirjojen kanssa on käynyt niinkin, kun on edellisestä lukukerrasta ollut liian vähän aikaa.)

Toisinaan halu lukea hienoja kirjoja uudestaan on jopa haitallista. Tai ei ehkä haitallista, mutta ajankäytön kannalta hankalaa. Niinkuin nyt, kun hyllyssä on useita kirjoja viekoittelemassa lukemaan ne uudestaan ja toisaalta mielessäni kutkuttelee monia kirjoja, joita en ole ikinä lukenut ja haluaisin lukea. Aikaa kuitenkin tuntuu olevan ihan liian vähän lukemiseen. :\
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Rantsake

 • Ei mikään surkkimus
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: SparksWolf20852
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #63 : Joulukuu 20, 2014, 12:29:21 »
Kyllä minä ainakin luen kirjoja uudestaan, todellakin luen!

Siis en tietenkään sellaisia kirjoja mistä en pidä, mutta hyvät kirjat saatan lukea useampaan kertaan. Jotkut kirjat suorastaan huutavat uusintakierrosta, koska ensimmäisellä lukukerralla ei ehkä joku olennainen yksityiskohta välttämättä tarttunut mieleen.
Tässä muutama esimerkki sellaisista kirjoista, jotka luin uudestaan. Plus perustelut, miksi se kannatti. Yritän olla spoilaamatta niitä.

1. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa. Mä luin sen ekaa kertaa loppuun asuntovaunualueella, kun iso lauma perhettä ja perhetuttuja höpötti ympärillä ja radio pauhasi taustalla, enkä mä oikein pysty metelissä keskittymään. Loppu oli tässä kirjassa sellainen, että se olisi pitänyt lukea ajatuksen kanssa, eikä keskellä meteliä. En siis (ympäristöstä johtuen) päässyt oikeaan tunnelmaan. Mitä siis tein? Kihisin aikani kiukusta, kunnes päätin lukea kirjan uudestaan. No, minähän luin ja pidin huolen, että sain tehdä sen kaikessa rauhassa. Vaikka periaatteessa tiesin, mitä tuleman piti, itkin koskettavimmissa kohdissa.

2. Potterit. Tarviiko edes selittää? Mä en varmaan ikinä saa niistä tarpeekseni. En edes tiedä, miten monta kertaa olen ne lukenut, sekosin laskuista joskus ala-asteella, kun luin niitä varmaan yhdeksättä kertaa. Ja sen jälkeen niitä on luettu vielä moneen kertaan, ja tulen lukemaan vielä myöhemminkin. Niistä ei vain yksinkertaisesti saa tarpeekseen.

3. Tess Gerritsenin Rizzoli&Isles -sarja. Okei, sisältävät paljon tieteishöpinää ja pieniä yksityiskohtia, joita ei ensimmäisellä lukukerralla sisäistänyt täysin. Ne oli pakko lukea uudestaan, en olisi muuten ihan ymmärtänyt niitä kunnolla. Siis kun olin joku yläasteikäinen kun luin niitä ensimmäistä kertaa ja nyt aikuisen näkökulmasta ne ymmärsi jo aivain erillä lailla.

Lotrit ois kans sellanen kirjasarja, mikä pitäis lukea uudestaan, jotta se jäisi paremmin mieleen. Elokuvat olen kyllä moneen kertaan nähnyt, mutta kirjat luin läpi vain kerran. Siksi en varmaan muistakaan paljon mitään niistä kirjaversioista... Muttakunneonniinraskassoutuisiaa.....
"Tuntematonta me pelkäämme, kun katsomme kuolemaa ja pimeyttä, siinä kaikki."
- Harry Potter ja Puoliverinen prinssi

Poissa Ooka

 • Siivet kantapäissä -liitelijä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pilvilinnan kuningas
  • Tuliaavikko
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #64 : Joulukuu 29, 2014, 19:01:30 »
Vanhan kirjan lukeminen uudestaan on kuin kohtaisi vanhan, hyvän ystävän ja vaihtaisi hänen kanssaan kuulumisia! Mistäköhän tuo oli, jostain leffasta/kirjasta :D Mutta tosiaan, vaikka uusia kirjoja on aina kiva lukea niin itse en ainakaan ymmärrä miksei vanhoja kirjoja voisi lukea uudestaan. Potterit tulee luettua kaikki putkeen kerran vuodessa, joko kesälomalla tai joululomalla. Kirjahyllystä löytyy monia muitakin sellaisia kirjoja, jotka jotenkin vain ajautuvat luettaviksi yhä uudestaan ja uudestaan. Vaikka juonen muistaisikin, niin yllätyksiä silti saattaa tulla - itse luin TSH:n pitkästä aikaa ja hämmästelin ääneen itsekseni sen juonikuvioita ja hahmoja, joita en edes muistanut (köhköhPullaköhköh)

Kirjoista irtoaa paljon enemmän jos ne lukee muutamaankin otteeseen. Sitten on tietysti niitä kirjoja, joita olen yrittänyt lukea kerran tai kaksi mutta ei vaan nappaa - yritän kuitenkin tasaisin väliajoin uudestaan, koska muutaman kerran on käynyt niin että tällaisesta ei niin houkuttelevasta kirjasta onkin tullut lempikirjani. Ihminen kasvaa ja kehittyy ja oppii koko ajan uutta. Monista kirjoista saan nyt paljon enemmän irti kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. (Kyllä, osa kirjoista on samoja meikäläisen kirjahyllyssä kuin viisi vuotta sitten :D)

Do the impossible, see the invisible.
ROW ROW FIGHT DA POWER!
Touch the untouchable, break the unbreakable.
ROW ROW FIGHT DA POWER!

Poissa Kermakaljakissa

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: DreamSpirit10028
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #65 : Joulukuu 30, 2014, 01:56:53 »
Itse ainakin luen kirjoja uudestaan. Varsinkin HPt on tullu luettuu moneen kertaan ja ne vähäiset muut kirjat mitä on omaksi ostettu. Kirjastosta ei yleensä tule lainattua samaa kahteen kertaan. Hyvät  kirjat kyllä pystyy lukemaan useampaankin kertaa ja olen samaa mieltä mitä tässä muutkin ovat sanoneet ja jokaisella lukemiskerralla löytää jotain uutta. Paitsi aina jos luen jonkun uudestaan, viimekerrasta on jo jonkin verran aikaa:D
Ja onhan se sitten kivaa kertoa muille miten hyvin muistaa kirjan henkilöt ja tapahtumat.

Niin ja piti lisätä vielä että onneksi jaksoin aloittaa sen pari vuotta lainaan jääneen Viisasten kiven kolmatta kertaa! Silloin sitten pääsin ekaa lukua pidemmälle ja tajusin kuinka hyvän sarjan löysinkään. Jos sitä tylsää päivää ei olisi ollut, en olisi tässäkään.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 30, 2014, 02:00:24 kirjoittanut Kermakaljakissa »
- well, it may have escaped your notice but life isn`t fair -

Poissa lisbe

 • Vuotislainen
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #66 : Elokuu 07, 2016, 13:14:53 »
Luen kirjoja usein uudelleen. Joistain kirjoista ehtii unohtaa tapahtumat ja osa on vaan hyviä. Välillä teen sillaikin että luen vain parhaat kohdat kirjasta ja skippaan tylsät, varsinkin jos olen lukenut kirjan useampaan kertaan. Ja mitä järkeä periaateessa ostaa kirja omaksi jos sen aikoo lukea vain kerran? Luenomistamiani kirjoja yleensä moneen kertaan :D

Paikalla samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Voiko kirjaa lukea uudestaan? vol. 2
« Vastaus #67 : Elokuu 07, 2016, 18:42:25 »
Olen edelleen sitä mieltä, kuten jo tässä topicissa vuosia sitten, että hyvät kirjat ansaitsevat useamman kerran läpilukemisen. Tarinat viihdyttävät aina uudestaan, kerronta ja juoni voivat imaista yhä uudelleen mukaansa.

Ja mitä järkeä periaateessa ostaa kirja omaksi jos sen aikoo lukea vain kerran?

Tuo on myös totta - kun on hyvän kirjan ostanut/saanut itselleen, on "rahanarvoista" jos lukee kirjan useamman kerran - vaikka eihän noita kirjoja toki lueta rahallisen arvon takia, vaan lukunautinnon ja -kokemuksen takia. Toki joku voi nauttia myös kerran lukemisesta, mutta itse olen lukenut omistamiani kirjoja useampaan kertaan ja olen nauttinut jokaisesta lukukerrasta. Koen myös, että kirjat voivat olla jollekin sisystuselementtejä.  Itse esimerkiksi haluaisin tulevaisuudessa kodin, jossa jonkin huoneen yksi seinä on kokonaan kaunista kirjahyllyä ja täynnä kirjoja.
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.