Kirjoittaja Aihe: Nomen Est Omen #36 - Sir Cadogan  (Luettu 3806 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Mirzam

  • Henkihörhö
Nomen Est Omen #36 - Sir Cadogan
« : Lokakuu 28, 2002, 23:10:50 »
NEO#36 - Sir Cadogan

Sir Cadogan -> welshiläinen muoto nimestä Cadwgawn -> "glory in battle" -> cad tarkoittaa taistelua ja gwogawn kunniaa -> Iddonin poika

Ah, Tylypahkan eräässä taulussa muistamme törmänneemme pikkuiseen ritariin ja hänen pieneen poniinsa. Sir Cadogan on kova haastamaan taistoon ihmisiä, ja herää kysymys, kuka tämä mies on?

Sir Cadoganin nimi on welshiläinen muoto nimestä Cadwgawn, joka tarkoittaa "glory in battle" eli kunniaa taistelussa. Cad -alku tarkoittaa taistelua, ja gwogawn kunniaa. Welshiläisessä mytologiassa Cadwgawn on mainittu myös Iddonin poikana. Nimi on siis welshiläisistä legendoista tuttu, ja luultavasti niissä legendoissa Iddonin poika Cadwgawn on taistelussa kunniaa niittänyt. Ei siis mikään ihme, että Sir Cadogan haastaa "riitaa". Hänhän vain tavoittelee kunniaa, tai vaihtoehtoisesti haluaa puolustaa kunniaansa.

Cadogan on myös meidän maailmassamme käytetty sukunimi, ja keskiajalla Cadogan on ollut prinssien nimi. 1877-1958 välisenä aikana Britanniassa vaikutti taidemaalari Frank Cadogan Cowper, joka valitsi aiheensa uskonnollisista, historiallisista ja mytologisista lähteistä. Tämä sopii ystäväämme Sir Cadoganiin mainiosti, sillä onhan hän taulussa ja sidoksissa historiaan ja mytologiaan. Frankin teoksista ei löydy pientä ritaria ponin kanssa, mutta ritari Lancelotista hän on tauluja maalannut. Lieneekö tämä vihje?

Maantieteellisesti Cadogan löytyy muun muassa Glasgowsta, siellä Cadoganilla on oma aukionsa.

Tässä lähimmäs Sir Cadogania pääsevä Cowperin teos: http://www.artmagick.com/images/Pa1nt1ng3/cowper/cowper15.jpg