Kirjoittaja Aihe: Potterin klishee  (Luettu 28552 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

milanda

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« : Heinäkuu 18, 2004, 18:34:25 »
En huomannut tällaista topicia, voitte poistaa jos sellainen on...

Eli klisheet!
Potterhan on, kuten moni muukin kirja, täynnä klisheitä! Mitä mieltä olette tästä?
Voisiko klisheitä välttää Potter kirjoissa. Nämä pahimmat olen itse huomannut:

-Harry itse: Harry on hyvin traaginen hahmo. Hän on menettänyt vanhempansa kammottavalla tavalla, viettänyt hirveää elämää ja kaikki hyvä riistetään hänen ympäriltään aina, kun hän jotain hyvää löytää! Harry on myös (ylläri!) täysi kymppi Pimeyden voimilta suojautumisen tunneilla ja hän opiskelee tätä voidakseen kohdata Voldemortin.

-Voldemort: Hyvin usein kirjoissa päähenkilön nemesis on kuin helvetistä tullut ja pirusta siinnyt. Voldemortkin on juuri tällainen. Sosiopaattinen mielipuoli, jolla on kammottava pakkomielle. Mies, joka on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen sen mitä haluaa. Voldemort on kammottavan ruma, sydämetön, ilkeä ja vallanhimoinen.

Enkä nyt tarkoita, että hänen pitäisi olla kiltti partiolaistyttö keksejä kaupittelemassa!!!!!!!

-Voitot: Kaikki mitä Harry tekee, onnistuu. Hän ei ole kuin kerran hävinnyt huispausottelua, eikä hän koskaan ole hävinnyt Voldemortille. Ei ikinä!


Halusin vain tietää teidän mielipiteenne kirjan ns. klisheistä, ja voitte laittaa omiakin joukkoon!


milanda

Marizki

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #1 : Heinäkuu 18, 2004, 18:56:18 »
Draco Malfoy on perinteinen koulukiusaaja klishee
 
- Häviää aina kaikessa Harrylle (huispaus, tupamestaruus yms.)
- Kuvittelee olevansa parempi kuin muut
- ei uskalla liikkua ilman kahta henkivartijaansa
  Yms.

 Ja on ihan hyvä että yksi tällainen on, mutta se on silti klishee!:P

 Olen yhtä mieltä noista milandan klisheistä, pitää paikkansa!

Poissa Elosäde

 • Wanhus
 • Vuotislainen
Potterin klishee
« Vastaus #2 : Heinäkuu 18, 2004, 19:06:21 »
Dumbledore on sitte kunnollinen klisee. Kaiken tietävä, ah-niin-hyvä velho ja aina niin tyyni ja tietää mitä tehdä. Vanha ja parrakas.

Harryssa kliseisenä voi pitää sitäkin, että hän on orpo. Kuinka monta kirjaa olenkaan lukenut joissa päähenkilö on orpo? No, kaikki liittyy tietysti traagiseen menneisyyteen.

Ron, uskollinen aisapari. Tosin voi sanoa että Harryn ja Ronin tie ei ole ollut tasainen vaan riitojakin löytyy.

Minulla ei ole mitään kliseitä vastaan, niihin törmää joka paikassa. Jotkut ehkä ärsyttävät enemmän kuin toiset, mutta ei niitä sillä lailla ajattele lukiessa. En ainakaan minä. Kirjailija ei voi koskaan välttää kliseitä, koska kliseet tuovat sen jonkin siihen kirjaan. Tosin kliseitä pitää osata käyttää sillä lailla, että ne eivät ole täysin samanlaisia kuin muissa kirjoissa. Enpä oikeen usko että niitä mitenkään pystyisi välttämään, tai pystyyhän osan, sillä eihän niitä kaikkia voi mitenkään tunkea tarinaan.
"Insinööri on ihmisenä osaamistaan suurempi ihme" -Esa Saarinen

Poissa Mirame

 • Vuotislainen
  • http://miramii.livejournal.com
Potterin klishee
« Vastaus #3 : Heinäkuu 18, 2004, 19:26:47 »
Hagrid.
-Suuri, pelottava ulkokuori, mutta niin ihanan mukava ihminen sisältä.
-Rakastaa kamalia otuksia joita luulee ihaniksi. Sitten peuhaa niiden kanssa. Se on niin hassua.
-Väärinymmärretty. Erotettiin kuolusta vaikka ei tehnyt mitään muuta kuin oli ah-niin mukava. Paha Valedro.
-Menetti äitinsä ja isänsä nuorena, joten on melkein kuin orpo.
-Kömpelö, ei osaa taikoa.
-Puolijättiläinen. Varmaankin tulee puhdistamaan jättiläisten maineen.
ava by iita

Poissa Peetuli

 • Spoilaajia syövä
 • Hirnyrkki
 • Tupa: Puuskupuh
Potterin klishee
« Vastaus #4 : Heinäkuu 18, 2004, 19:50:03 »
Entäs Kalkaros sitten?
-Aina ilkeä "hyviksille", eli Rohkelikoille.
-Kiusaa heikompia, esim. Nevilleä
-Suosii omaa luokkaansa, varsinkin Malfoytä
-Tyypillinen "pimeä" ulkomuoto; koukkunokka,liimaletti... (kuulostaa tavalliselta sadun noidalta)

Madara

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #5 : Heinäkuu 18, 2004, 20:11:56 »
Voldemort
- kukaan ei uskalla mainita nimeä

Hermione
-kaikkitietävä tyttö, joka latelee vastauksen aiheeseen kuin aiheeseen

Kalkaros
-ilkeän näköinen ja oloinen ihminen, joka paljastuikin hyväksi

Dursleyt
-ne ilkeät kasvatusvanhemmat ja velipuoli, jotka eivät hyväksy mitään uutta

Tämä viidennen kirjan loppu oli kyllä täysin kliseinen. Lukiessani sitä ensimmäistä kertaa rupesin virnistelemään ja Dumbledoren kertoessa Harryn "sijaisesta" ryhdyin oitis ajattelemaan Nevilleä. Ja salainen voima... Voi hyvänen aika.

Tähän mennessä Potterin kliseet ovat pysyneet voimassa vain muutaman kirjan verran ja sitten hahmot ovat alkaneet kulkea omia polkujaan. Ginny ei pysynyt aivottomana "Harry on IHQ"-clubin perustajana, Ron sai itselleen luonnetta, Kalkaroksen taustaa paljastettiin, Dumbledore teki virheitä...
Rowling on siis tähän mennessä onnistunut muuttamaan joitakin kliseitä pois ja tehnyt sen taitavasti. Jotakin häneltä on vielä kesken esim. Malfoy on aivan liian perinteinen ilkeä koulukiusaaja.
Ainut klise, mikä minua todella, todella häiritsee on kuuluisa puhuva pahis eli ilkeä hahmo, joka kertoo sankarille kaikki suunnitelmansa ja sen jälkeen vasta ryhtyy tappamaan tätä ja vieläpä ns. reilun pelin hengellä, jolloin sankari tietysti juoksee karkuun. Vasta viidennessä kirjassa Voldemort on alkanut kehittyä ja käy suoraan Potterin kimppuun eikä rupea kertomaan salaisia suunnitelmiaan tälle. Lestrange (tai jotain) hoiti tämän puolen ja toivon, että häntä aletaan kasvattaa kuudennessa kirjassa tai hänestä tulee jälleen yksi naispaholainen, joka on naimisissa kirjan pääpahiksen kanssa.

Once

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #6 : Heinäkuu 18, 2004, 23:56:49 »
Potterit ovat oikeastaan täynnä klisheitä, mutta ei se minua erityisemmin ole haitannutkaan.
Kun tarkemmin tarkastellaan Pottereiden maailmaa eikä pelkästään henkilöitä huomaa, että Rowling ei ole keksinyt läheskään kaikkea itse kirjoihin. Lohikäärmeet ovat aivan loppuunkulutettu aihe fantasiakirjallisuudessa, samoin jättihämähäkit. Feeniksit ja sfinksitkään eivät ole aivan uusi keksintö, kuten eivät yksisarvisetkaan.
Henkilöt ovat kaikki varsinaisia klisheekimppuja, Harry on täydellinen sankari, täydellisen tyhmä ja sinisilmäinen, mutta ah, niin rohkea. Traagisesti vanhempansa menettänyt ja väärinymmärretty. Onneksi Harry on alkanut saamaan hiljalleen joitain ikäviäkin piirteitä.
Hermione on aika paras kaikessa, tietää kaiken, vaikuttaa ensin rumalta, mutta onkin oikeasti kaunis. Lisäksi Hermionekin on täydellinen kaikessa hyvyydessään.
Ron on tyypillinen pari kirjan sankarille. Jälleen melko tyhmä, suuttuu helposti, lähes yhtä rohkea, mutta kuitenkin onnistuu aina jäämään pois seikkailun loppuvahessa häiritsemästä Hyvän ja pahan kamppailua (tm).
Dumbledore on yhtä paha klishee kuin joulupukki. Kiltti, viisas vanha mies, jolla on parta.. XD
Mutta kirjoissahan on kuitenkin kyse hyvän ja pahan välisestä taistelusta (tm), joten tämä on ihan ymmärrettävää. Helpompihan kirjan hahmoihin on samaistua, kun heistä ei löydä mitään huonoja puolia. Ja pahan taas on oltava oikeasti Pahaa, jotta se synnyttäisi Suuria Tunteita.

Basia

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #7 : Heinäkuu 19, 2004, 00:07:55 »
Hieman off, mutta tämä vilahti aiemmassa viestissä...

Tuo Harry voittaa aina -juttu on ärsyttänyt minua jo jonkun aikaa. Miksi päähenkilöt eivät voisi kyntää maata edes kerran huolella? Aina pitää selviytyä voittajana.. Se nyt on ihan ymmärrettävää, että Voldemort ei ole selättänyt Harrya, muuten viimeinen kirja olisi jotain tyyliin Kuollut Harry Potter ja... Mutta vaikka riidat tai huispaus, niiden eliittiin olisi kiva saada muutakin kuin punakeltaista väriä.

Toinen rasite on jatkuva Rohkelikko-Luihuinen -kamppailu. Onhan Tylypahkassa muitakin tupia! Kirjojen hahmojen ystäväpiiritkin ovat tiukasti oman tuvan sisällä.. Hyvä että FK:n Albuksen kaarti rikkoi tuota hieman, ja Cho aiemminkin.

Ja nyt kun pääsin vauhtiin, tupien oppilaiden määritelmiäkin voisi sekoittaa hieman, tai ainakin Luihuisten: Tähän mennessä kaikki Luihuiset ovat olleet rumia ja pahoja.

Omia outoja fantasioitani:
-Hermionen pahoinpitely
-Puuskupuhin huispausmestaruus
-Korpinkynnen tupamestaruus
-Jonkun Luihuisen rooli hyviksenä, mitä hämärämmästä ja puhtaammasta suvusta sen parempi
-Hyviksen liittyminen kuolonsyöjiin, mieluiten Bill tai Charlie. Tuo ei olisi kovinkaan mahdotonta..

Snivellus

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #8 : Heinäkuu 19, 2004, 18:13:14 »
Lainaus
Toinen rasite on jatkuva Rohkelikko-Luihuinen -kamppailu. Onhan Tylypahkassa muitakin tupia! Kirjojen hahmojen ystäväpiiritkin ovat tiukasti oman tuvan sisällä.. Hyvä että FK:n Albuksen kaarti rikkoi tuota hieman, ja Cho aiemminkin.


Jos Tupientaustaa ei olisi ollenkaan selitetty minuakin ärsyttäisi Rohkelikon ja Luihusen ainainen kamppailu. Mutta johan Salazar ja Godric olivat itse aivan erilaisia ja ilmeisesti heillä oli kinaan jo silloin. Ja jos nämä kaksi valitsavat henkilöt omiin tupiinsa niin mikäs muu siitä syntyy...Kuin kaksinkamppailu tupien kesken.

Poissa Salandra Taikasielu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Potterin klishee
« Vastaus #9 : Heinäkuu 19, 2004, 19:04:03 »
Öh, mutta eikös lajitteluhatun laulussa sanottu, että Godric ja Salazar olivat ystäviä? Ja Puuskupuh (Helga) ja Korpinkynsi (ei muista etunimeä) myös. Mutta sitten Salazar halusi, että kouluun otettaisiin vain puhdasverisiä ja muut ei sitä hyväksyneet ja sitten Salazar rakennutti salaisuuksien kammion.

Muistaakseni se oli jotenkin näin...

// poistin turhan quoten - terho

Poissa Peetuli

 • Spoilaajia syövä
 • Hirnyrkki
 • Tupa: Puuskupuh
Potterin klishee
« Vastaus #10 : Heinäkuu 19, 2004, 19:10:29 »
Mutta juuri silloinhan he riitaantuivat. Eli luultavasti kyseinentaistelu juontaa juuri niiltä ajoilta. Ja tuo korpinkynnen perustajan etunimi on muuten Rowena.

Poissa Sawyer

 • Scandal
 • Vuotislainen
  • Livejournal
Potterin klishee
« Vastaus #11 : Heinäkuu 20, 2004, 13:07:49 »
Tässä yksi vielä mainitsematon joka mielestäni on klishee.
Cedric Diggory. Kuten kirjoissakin sanotaan, tyhjänpantti nättipoika. Tytöt ihailevat häntä, hän nauttii saamastaan huomiosta. Hyvännäköinen ja häntä pidetään älykkäänä. Ja sitten kaikkien pitämä ja sydämeltään hyvä henkilö, Cedric Diggory, kuolee maailman pahimman pimeyden Lordi Voldemortin kiroukseen. Mielestäni klishee, enkä ole Cedricistä muutenkaan kovasti tykännyt..
Yksi asia on erittäin hyvä: vaikka Harrysta on tehty oikea pikku sankari, hän ei ole huippuälykäs ja hyvnnäköinen. Usein päähenkilöt ovat ah-niin-komeita ja älykkäitä. Ei Harry ole sellainen ja se on hyvä asia.
Dumbledoresta olen samaa mieltä. Rauhallinen hyvien puolella oleva kiltti kaikentietävä satu-ukko pitkine partoineen. Hyvä on, tuo on hieman liioiteltua, osaahan Dumbledore onneksi suuttuakin. Eikä Dumblis ole huono hahmo, vaikka kliseinen onkin.
"Well, we'll soon find out, won't we?" said Snape smoothly. "Wand out, Potter."

Poissa Jénaminya

 • Keiju
 • Potterismin ylipapitar
 • Sukupuoli: Noita
  • Jénaminyan Omat Sivut
 • Pottermore: MoonCauldron3945
 • Tupa: Luihuinen
Potterin klishee
« Vastaus #12 : Heinäkuu 20, 2004, 18:17:36 »
Minusta klisheissä ei ole mitään vikaa, ainankaan noissa. Kyllä sekin jo menee sitten liian pitkälle, jos on millin tarkkuudella täydellinen henkilö, joka ei erehdy koskaan ja taistelee pahaa vastaan, josta saa murskavoiton.

Minä rakastan Harryn kaltaisia erehtyviä ja epätäydellisiä sankareita, jotka taistelevat väsymättä maailmanvaltaa havittelevaa pahaa vastaan. Näitä väärinymmärrettyjä henkilöitä, joden kohtalona on pelastaa maailma, koska kukaan muukaan ei siihen pysty. <= klisheiden klishee! ;)


Mutta kyllä minäkin muutamia voin silti sanoa, otetaanpas esimerkiksi SK:
-Iso käärme, pahuuden ruumillistuma, joka tottelee kirjan pahista. Jo raamatussa paratiisin rauhan rikkoi käärme.
-Harryn ja basiliskin taistelu: pieni, kouluikäinen poika joka ei ole koskaan ennen miekkaa kädessään pitänyt, vastaan yli kaksikymmentä jalkaa pitkä käärme, jolla on terävät myrkkyhampaat ja tappava katse(*hih*). Lopputulos: Harry tappaa basiliskin miekalla, jonka löytää juuri silloin kun mistään taioista ei ole apua. Ja osaa käyttää miekka tosta noin vaan. Loppua kylläkin paransi se, että Harry loukkaantui ja oli kuolla, mutta taas, ah, niin klisheisesti pelastui juuri kun olisi kuollut myrkkyyn.
-Jättiläishämähäkit!

Jos klisheet häiritsevät, ajatelkaa positiivisesti! Kirjoissa ei ole (ainakaan vielä) ollut kaunista ja täydellistä tyttöä lohikäärmeen tai vanhan noita-akan vartioitavana, jonka yhtä täydellinen sankari pelastaa ja heistä tulee valtakunnan sankareita tai hallitsijoita, koska tyttö oli prinsessa ja sankari saa prinsessan rakkauden omakseen ja samalla puolivaltakuntaa. Ja he elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. Piste.
Ai miksi Jo on jumala? Hän loi Pottereiden taikamaailman, joten hän on virallisesti sen maailman jumala. Voiko kukaan väittää vastaan?
Ja koska Rowling on Jumalamme ja Potterit Raamattumme, meillä täytyy olla myös uskontunnustus.

tyttynen

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #13 : Heinäkuu 20, 2004, 23:27:13 »
Tätä ei vielä mainittu joten lisään sen:Harry on laiha kun taas Dudley on lihava ja ruma.Harryn ulkonäkö ei ole täydellinen mutta Dudley on ilkeänä tehty myös hemmotelluksi,lihavaksi ja possumaiseksi,niinkuin yleensäkin ilkeät tehdään rumiksi.Tämähän voi myös lisätä syrjintää ylipainoisille? x) kröhöm...

Cereliah

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #14 : Heinäkuu 21, 2004, 13:41:12 »
Eilonwy, minun on pakko yhtyä sinuun. Juuri tuo, että Dudley on lihava ja ruma. Tuohan on sitä ettei erilaisuutta hyväksytä. Se on huono asia lasten ja nuorten kirjassa. Se kasvattaa huonompaan suuntaan, vaikka Potterit muuten kasvattavatkin lukijaansa enemmän hyvään kuin huonoon suuntaan. Tai hyvällä tavalla huonoon. ^^ Siinähän jo ajautuu kadulla ajattelemaan että "tuossahan on ihan sellainen poika joka voisi olla Ron... tuollahan kävelee ihan selvä Dudley!" Onneksi Malfoy on ulkonäöltään parempi. Ehkä jopa parempi kuin Harry (jos elokuvien kannalta katsoo;)). Mutta entäs Neville? Hänhän on myöskin pulskan puoleinen, säälittävä ja hajamielinen - tarpeen tullessa kuitenkin rohkea. :P Mutta eipä tälle mitään voi. Dudleyn ympärille on yritetty langettaa niin suurta hemmotellun äidin pikkupahisporsaan kehää... Eipä sille mitään enää voi.

Blackmamba

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #15 : Heinäkuu 23, 2004, 12:43:09 »
Hmm... tuo Dudley- juttu on kyllä totta, mutta miettikääpäs:
Onhan Nevillekin ylipainoinen ja ruma (ei kun söpö! ^^), mutta kuitenkin hyvis ja Rohkelikossa! Onhan totta että Neville on unohtelevainen ja huono kaikessa, mutta sentään kiltti kaikille yms.

Maia Kupari

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #16 : Heinäkuu 23, 2004, 17:07:37 »
Lainaus käyttäjältä: "Blackmamba"

Onhan Nevillekin ylipainoinen ja ruma (ei kun söpö! ^^), mutta kuitenkin hyvis ja Rohkelikossa! Onhan totta että Neville on unohtelevainen ja huono kaikessa, mutta sentään kiltti kaikille yms.


Mutta Nevillekin on klisee. Paksu, hyväntahtoinen höntti, kömpelö ja unohtelevainen. Lihavat on leppoisia jne. Eli edustaa tätä toista ylipainoisista ihmisistä olevaa kliseetä kilttinä pöhelönä, aikaan saamattomana nysvänä. (No okei, ehkä hänen roolinsa hieman piristyi viitoskirjassa.)

tyttynen

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #17 : Marraskuu 14, 2004, 14:01:57 »
En nyt tiedä olisko tää klisee jos näin KÄVISI (mutta itse pitäisin sitä) koska emme tiedä vielä käykö näin: Hermione ja Ron paritus. No niin, joku/jotkut ovat jossain tai täällä sanoneet että Hermione&Harry paritus olisi klisee. No niinhän se olisikin mutta myöskin Ron&Hermione, koska miettikää Star Warseja: Han Solo ja prinsessa Leia päätyvät yhteen, eli hyvis päähenkilöistä ne hieman sivummat (Harry olis vähän niinkuin Luke Skywalkerin asemassa).
Ja joku arvostelija on jossain sanonut että Potterien "henkilöjaot" ovat vähän niinkuin Star Warseista: Harry siis Luke, Ron Han Solo, Hermione Leia, Dumbledore Obi-Wan Kenobi ja Voldemort Darth Vader (paitsi että Voldemort ei ole eikä luultavasti tule olemaankaan Harryn isä). Mutta nämähän ovat hyvinkin perinteiset henkilöjaot, joten ehkä kyseessä ei olekaan klisee..

Sharida

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #18 : Marraskuu 14, 2004, 17:51:03 »
Eilonwy: Jep. Tuo Star Wars kyllä osuu nappiin. Olisi aika jännää että Harry olisikin jonkun koukeron kautta sukua Voldelle *nauraa* Siinä vasta olisikin hieno käänne.

Mutta sitten kliseisiin. Dumbledore, joka on nyt monesti mainittu, on klisee. Minusta olisi ihanaa jos Dumppis joskus suuttuisi Harrylle tai jollekkin muullekkin ja kun vitosessa tämä ukkeli pääsi pakoon niin olisi ollut vähän parempi että tämä olisi jäänyt kiinni. Mutta eikös Dumppis olisi sitten jollakin taikatempulla paennut Azkabanista ja tullut pelastamaan Harryä. Jeps.

Koulussa oli tässä hetki sitten sellainen juttu että melkein kaikissa fantasia kirjoissa on seuraavat hahmot: 1. Hyvä ja paha 2.Soturi 3.Joku viaton 4.Orpo 5.Tietäjä, velho. Eli siis hyvä ja paha on rakennettu selvästi. Hyvät ja pahat velhot. Soturiksi tottakai on muodostunut nuori herra Potter joka on myös orvon roolissa. Hänen on niin helppo lähteä seikkailuihin kun ei ole perheen puolesta estoja. Ei tarvitse miettiä että:"Dursleyt varmaan surevat minua jos jätti basiliski nyt tappaa minut." Ja kirjan "kehittyessä" kehittyy myös Harry. Harry siis on kehittymässä kliseiseen soturi rooliin. Tässä kirja sarjassa viattomiksi voisi määritellä koko velho maailman eli siinä sitten yritetään pelastaa sitä velhomaailmaa pahiksilta. Ja tietäjä on tietty Dumppis. Mihin Harry joutuisikaan ilman tätä ukkelia. Olen varma että kun aika on kypsä Dumppis jättää Harryn yksi ja toivottavasti ei pelasta Voldelta niin kuin tähän mennessä on aina käynyt.

Tuosta voidaankin siis päätellä että Potter omaa kaikki perus fantasia kliseet unohtamatta lohikääremeitä, yksisarvisia ja kyllä.. jättihämiksiä. Olen puhunut...

Magpie

 • Ankeuttaja
Potterin klishee
« Vastaus #19 : Marraskuu 14, 2004, 18:49:00 »
Herätkää ihmiset! Tehän luettelette kliseiksi kirjan henkilöiden ominaisuuksia! Niitä ominaisuuksi, jotka tekevät heistä sellaisia kuin he nyt ovat!

Sitten vielä tiedoksi. Alkuviestissä Harryn kliseeksi sanottiin se, ettei hän ole koskaan hävinnyt Voldemortille! Harry ei ole KOSKAAN taistellut vakavasti Voldemortia vastaan, ei hän olisi pystynyt, hänhän on vasta poika. Katsokaa:

1. Viisasten kivessä hänet pelasti äidin rakkaus, joka vahingoitti Oravea ja OIKEASTAAN Dumbledorehan hänet lopulta pelasti.. Harry pyörtyi Oraven käsiin eikä suinkaan sillä tavalla kuin elokuvassa..

2. Salaisuuksien kammiossa Harry ei taistellut Voldemortia vastaan, vaan Basiliskia.. Lopulta keksi lävistää päiväkirjan käärmeen hampaalla..

3. Azkabanin vangissa ei edes ollut Voldemortia..

4. Liekehtivässä pikarissa voisi jo puhua kaksintaistelusta, mutta tilanne raukesi siten, että Harry pakeni, koska hän tiesi, ettei voisi voittaa Voldemortia (eli ei mitään taistelua, vaan pako)..

5. Harry ei taistellut Voldemortia vastaan vaan Dumbledore..

Potterissa voi olla kliseitä, mutta voisi ehkä miettiä, että häiritsevätkö nämä kliseet teitä? Eivät ne ainakaan minua häiritse..

Poissa Woldfine

 • High Tea
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Potterin klishee
« Vastaus #20 : Marraskuu 19, 2004, 13:56:03 »
Lainaus käyttäjältä: "Magpie"
Herätkää ihmiset! Tehän luettelette kliseiksi kirjan henkilöiden ominaisuuksia!


Niitähän klisheet ovat? Ja koska näiden henkilöiden, joita on lueteltu, heidän luonteensa ovat niin käytettyjä. Tottahan toki Rowling on niitä muokannut omaan käyttöönsä, mutta taka-alalla oleva muotti kuitenkin on klishee, ja se paistaa aina välillä. Klisheitä on jokaisessa hyvässä fantasiakirjassa.
This sentence is is Spanish when you are not looking.

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Potterin klishee
« Vastaus #21 : Helmikuu 22, 2009, 20:40:11 »
Dudley, Neville, Crabbe ja Goyle ovat isokokoisia - ja tyhmiä ja yksinkertaisia hahmoja. Tuo seikka on yksi minua eniten kiukuttavista. Isokokoisista on Pottereissakin tehty niin kliseisiä ja stereotyyppisiä kuin olla ja voi. Plussana onneksi Nevillen kehittyminen lopussa, joka hieman muuttaa tilannetta hänen kohdallaan - onneksi.
Silti nuo kliseet ottavat todella pannuun suurin piirtein yhtä paljon kuin paha=ruma -oletus.

Kaikkivoivasta ja Pyhästä Potterista täällä onkin jo ollut tilitystä, ja niistä lähes jokaiseen yhdyn ajatuksineni.

Naurettavia, typeriä ja inhottavia kliseitä Pottereista löytyy, mutta silti ne osaavat olla sen verran hyviä, etten niitä vihaa. :)
Loppujen lopuksi ne ovat vain kirjoja, mutta ikävä puoli on se, että kirjoilla tuppaa olemaan yllättävän merkittäviä vaikutuksia ihmisiin...

No niin, joku/jotkut ovat jossain tai täällä sanoneet että Hermione&Harry paritus olisi klisee. No niinhän se olisikin mutta myöskin Ron&Hermione, koska miettikää Star Warseja: Han Solo ja prinsessa Leia päätyvät yhteen, eli hyvis päähenkilöistä ne hieman sivummat (Harry olis vähän niinkuin Luke Skywalkerin asemassa).
Tuohon Harry/Luke -juttuun kun vielä yhdistäisi Ginnyn joka voisi vaikkapa SW:ssä olla Callista, johon Luke siis ihastuu, mutta joka hylkää Luken menetettyään jeditaitonsa. Sellainen samankaltainen haikailun kohde Ginny voisi kenties Harrylle olla. Paitsi että totuus on toki nyt jo selvillä, niin eipä siitä sinänsä mitään. :)
Itselleni ei kyllä minkäänlaiset Star Wars -vertaukset ole mieleen tulleet, vaikka SW -fani olenkin.


//Niin, tietysti se on huomioitava, että kirjat on kerrottu nimenomaan Harryn näkökulmasta, mutta siitä huolimatta minua ärsyttää se, kuinka pahishahmot kuvaillaan (Harryn näkökulmasta siis kuitenkin) rumiksi tai heidän huonoja puolia korostetaan. Vaikka se sitten onkin Harryn näkökulma, ärsyttää se silti.
Olen aina hieman karsastanut teoksia, joissa hyvä ja paha on kuvattu mustavalkoisesti.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 23, 2009, 21:31:52 kirjoittanut Giladra Carrion »
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa rave

 • Tittelitön
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Potterin klishee
« Vastaus #22 : Helmikuu 23, 2009, 17:35:52 »
Kuten aloitusviestissä huomautettiin, Harry ei ole koskaan hävinnyt Voldemortille, mutta sitävastoin ei ole myöskään voittanut (paitsi lopussa, of course). Se osittain häiventää klisheetä.

Mikä kirja ei olisikaan niitä täynnä? On otettava huomioon että Potterit on alunalkaen ollut lastenkirjoja, ja lapset tarvitsevat useinmiten selkeitä asioita määrittelemään eri henkilöt (esim hyvän ja pahan). Jos Draco olisi kauhean komea, mukava ja voittaisi aina, mutta olisi pohjimmiltaan paha, niin ei lapsi sitä huonona ajattelisi. Lapselle on helpompi ymmärtää hyvän ja pahan erot kun hyvä on täydellinen ja paha vähän vähemmän täydellinen.

Totuudenmukaistahan se ei ole, koska hyvää ja pahaa on vaikea normaalielämässä määritellä, ja pahis voi olla komea ja mukava ja hyvis ruma ja häijy, mutta lapsi ymmärtää sen paremmin kun se on ns. "oikein päin". Kuitenkin kyse on vain kirjasta.

Sitten vielä tuosta ruma=paha -asiasta. Kirjat kertovat Harryn näkökulmasta asiat, joten tyypit, joita hän inhoaa on automaattisesti kerrottu vähän negatiivisemmassa valossa.
Olisihan joku muu ihminen voinut ajatella esim. Chon rumaksi vinosilmäksi, ja Kalkaroksen ylväspiirteiseksi -nenästä päätellen sukua roomalaisylimystölle, ihanuudeksi, joka varmasti kunniallisista ja miehekkäistä syistä välttelee shampoota.
Että tuohon ruma=paha -teoriaan ei ole tarttumista, koska Harry inhoaa pahoja, joten ei ne hänen silmissään kauhean hyviltä näytä. Kerronta ei ole objektiivinen vaan puolueellinen, se kannattaa muistaa.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 23, 2009, 17:42:06 kirjoittanut rave »
akfjldjklk

Poissa adswil

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Potterin klishee
« Vastaus #23 : Huhtikuu 05, 2009, 18:23:23 »
Ei varmaan täysin kliseistä vapaata kirjaa ole olemassakaan. Todella monet aiheet on käsitelty kirjallisuudessa moneen kertaan, ja on varmasti ihan mahdotonta kirjoittaa kirjaa, johon ei eksyisi mitään piirteitä muista kirjoista. Eikä kliseisyys sinänsä Pottereissa haittaa, sillä se jää kuitenkin aika vähäiseksi.

Mutta tuosta ruma=paha -asetelmasta Pottereissa: itse en ole koskaan ajatellut Potter-pahiksia rumina. Itse asiassa moni heistä on paljon kauniimpi/komeampi kuin monet hyvikset, esimerkiksi Bellatrix ja Lucius ovat aika hottiksia molemmat :) Ja Kalkarostakaan en ole varsinaisesti pitänyt rumana, ei ollenkaan. Rumuus/kauneus on kuitenkin aina tulkintakysymys - joidenkin mielestä joku yleisesti rumana pidetty piirre voi olla tosi kaunis.
In my world love is for poets - so I'm trying to be one.

Poissa Affu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • pullamies
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Potterin klishee
« Vastaus #24 : Huhtikuu 05, 2009, 21:29:11 »
Potter.

-Ah-niin surullista! hänen vanhempansa kuolivat, hänellä ei ole ketään    joka rakastaisi häntä, koulun ulkopuolella..
-Ylimielinen kakara(ainakin välillä...)
-täysi massa-angstaaja.
- No tietenkin! Ystävät auttavat, kun hänellä menee huonosti :( nyyh..
- ääliö
-täysin turha tapaus
-näitä on tyhmää jatkaa...
- aina tapahtuu.

Jos sarja kertoisi Siriuksesta,,, Ahhwwwwwwwh.. Ai laakiiddd!! <3
Skäbädäm.
  Vuotiskoomalainen, epämääräisesti ölisee.
Ananas.