Kirjoittaja Aihe: Harry Potter-kirjat porttina kirjojen maailmaan?  (Luettu 1856 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Amaradeva Singh

 • Intian prinssi
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Luihuinen
Harry Potter-kirjat porttina kirjojen maailmaan?
« : Huhtikuu 11, 2017, 19:43:04 »
Hei kaikille vuotislaisille!

Olen miettinyt pitkään väitettä. Johtaako Harry Potter-kirjat todella paljon ennen kirjoja lukemattomia ihmisiä kirjojen maailmaan? Olen kuullut monesti, että varsinkin miespuoliset henkilöt innostuvat kirjoista luettuaan Pottereita.

Itseni kohdalla ollessani lapsi Potter-kirjat toimivat innostuksen lisääjänä ja aloin pikkuhiljaa kiinnostua kirjoista ylipäätään. Nykyään olen bibliofiili ja keräilen suorastaan kirjoja ja luen toisinaan paljon.

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Harry Potter-kirjat porttina kirjojen maailmaan?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 11, 2017, 21:50:43 »
Viime vuonna jossain radion keskusteluohjelmassa keskusteltiin suomalaisten vähentyneestä lukuinnosta: nykyään monet varsinkin sosiaalisen median tekstit ovat lyhyitä sekä "tässä-heti-nyt-saatavilla", mikä keskusteluohjelmassa nostettiin esille syyksi vähentyneeseen lukemiseen. Nykyään monilla tuntuu olevan myös tosi hektistä elämää: koulu, harrastukset, työt ja perhe vievät paljon aikaa vapaa-ajalta ja lukemiselta.

Vaikka lukeminen oliskin vähentynyt, pidän tärkeänä että kirjat houkuttelisivat lukemaan: lukeminen voi esimerkiksi rentouttaa, parantaa kielellistä ilmaisua sekä kehittää ajattelutapoja. Mielestäni ei ole niin väliä, mitä ihmiset lukevat, kunhan lukevat. Toki esimerkiksi Potterit olivat varsinkin suuremman suosion aikaan kirjoja, joita luettiin sukupuoleen katsomatta: sarja oli suosittu, mikä veti yhä enemmän ja enemmän lukijoita. Jatko riippuu mielestäni paljon ihmisestä itsestään, sillä jokin sarja saa lukemaan vain kyseisen sarjan, mutta joitakuita voi puraista "kirjanlukukärpänen".

Eli mielestäni mikä tahansa sarja voi saada ihmiset innostumaan lukemisesta, mutta kaikki eivät innostu vaikka olisi mikä kirja/kirjasarja lukemisen alla.
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.

Poissa Raparperi

 • Pahislynkkarikerhon puheenjohtaja ;)
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Harry Potter-kirjat porttina kirjojen maailmaan?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 12, 2017, 12:38:50 »
Tämä on mielenkiintoinen kysymys ja lukisin mielelläni aiheeseen liittyvää tutkimusmateriaalia tai väitöskirjoja jne. Linkatkaa tähän ketjuun jos tiedätte tälläisistä!

Itse luin aktiivisesti siitä lähtien kun opin lukemaan, mutta meillä käytiinkiin säännöllisesti kirjastossa ja minulle luettiin iltasatuja pienestä pitäen, eli olin oppinut rakastamaan kirjoja jo hyvin nuorena. Potterit ehkä tutustuttivat minut fantasiaan ja pidempään kirjallisuuteen, jonka lukeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tosin jos ei ole aiemmin pitänyt lukemisesta mutta tykästyy Pottereihin, se voi sytyttää lukuinnon.

Minulla on kaksi pienempää sisarusta, joille on myös luettu paljon pienenä, mutta he eivät ole yhtä innokkaita lukijoita itse. Sen sijaan he pitkään tykkäsivät kuunnella äänikirjoja, koska etenkin monet lastenkirjat olivat saatavilla kirjastosta äänikirjoina. Luulen, että nykyisessä hektisessä maailmassa äänikirjat voisivat toimia porttina kirjojen maailmaan, koska niitä voi kuunnella autossa tai bussissa tarvitsematta vaivautua lukemaan, samoin kuin arkiaskareita suorittaessa.
"Muikkunen, ota airo."

Solemn Spoiler Alert -blogi tv-addikteille ja lukutoukille ;)