Kirjoittaja Aihe: Oliko Voldemort syntyjään paha?  (Luettu 14801 kertaa)

0 vuotislaista ja 2 Ankeuttajaa kyttää tätä aihetta.

Poissa Hartsa

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • http://www.freewebs.com/moottoriurheilu05
Oliko Voldemort syntyjään paha?
« : Heinäkuu 18, 2012, 00:06:09 »
Mitä mieltä olette, oliko Voldemort paha olosuhteiden pakosta vai luonteestaan johtuen vaiko kenties sekä että? Olisiko Tom Valedrosta koskaan tullut maailman pelätyin pimeyden velho, jos hän olisi saanut elää normaalin lapsuuden rakastetussa perheessä?

Toisaalta, Tom Valedro vanhemman ja Meropen liitto tuskin olisi edes onnistunut kovin hyvin kun ottaa huomioon, että kaikki oli vain Meropen huijausta lemmenjuoman avulla. Kyllä tosin uskon, että hän olisi poikaansa ainakin jollain tasolla rakastanut, jos olisi saanut elää. Uskon myös, että jonkin verran myös geeneillä oli vaikutusta Voldemortin persoonallisuuteen, sillä myös hänen isoisänsä ja enonsa olivat aggressiivisia ja väkivaltaan taipuvaisia. Lisäksi suonissa virtasi itse Salazar Luihuisen veri.

Oma mielipiteeni on, että tuskin hänestä aivan niin sydämetön ja epäinhimillinen olisi tullut, mutta jonkin sortin pimeyden velho kuitenkin. En vain osaa häntä "hyvienkään" puolelle kuvitella.

Ja muutenkin vähän pohdintaa; nauttiko Voldemort alusta lähtien tappamisesta ja kiduttamisesta? Onko se milloinkaan tuottanut hänelle tuskaa? Onko hän ikinä tuntenut myötätuntoa ketään kohtaan?
Terve kaikille!

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #1 : Heinäkuu 18, 2012, 00:46:41 »
Hyvä ja paha ovat ikuisuus kysymyksiä. Ovatko ne jotain todellista vai vain valintoja? Eli ns. valitsiko Tom Riddle tulla pahaksi vai syntyikö hän sisällään pahan siemen joka ohjasi hänet siihen suuntaan? Vaikea sanoa. Siihen voi luotettavasti vain universuminsa hahmoineen luonut J.K. Rowling vastata.

Varmasti monet asiat olisivat olleet eri tavalla jos Tom olisi saanut kasvaa "hyvässä" perheessä. Totuus kuitenkin on, että hänen äitinsä oli sisäsiittoisesta sukulinjasta, joka periytyi Salazar Luihuisesta. Tämän perheen perustajahahmon aatteet näyttävät aika vahvasti siirtyneen polvelta toiselle. Hänen isänsä oli rikkaan snobi jästisuvun vesa, joka ei rakastanut hänen äitiään yhtään vaan siitti Tomin lemmenjuoman vaikutuksen alaisena. Jo siitä saa pahan maagisen karman.

Jos Tom Riddlen olisi siitä orpokodista adoptoinut vaikkapa joku ihanteellinen jästi- tai velhoperhe olisi hänestä toki voinut tulla kovin erilainen. Olisi hän varmasti silti ollut juonitteleva ja ovela, mutta ehkäpä hänestä olisi tullut enemmänkin Barty Kyyry Seniorin tapainen kiero poliitikko kuin Lordi Voldemortin tapainen sieluton Pimeyden Lordi.

Poissa Beyond

 • Pseudoenkeli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 24, 2012, 01:11:14 »
Voldemortin persoona on itse asiassa kiehtova: olen pohtinut samoja kysymyksiä itsekin ja päätynyt jopa jonkinlaiseen lopputulokseen.

Minusta tuntuu, että Rowling on tietoisesti tahtonut korostaa äitiyden ja äidin rakkauden merkitystä. Jos Harry Potter olisi jästi, hän olisi kaiken järjen mukaan kieroutunut: jos lapsi ei saa riittävästi rakkautta sylivaiheessa, heijastuu se muuhunkin elämään. Sitähän sanotaan, että esimerkiksi narsistisen käytöksen taustalla piilee jonkintasoinen onnettomuus. Totta kai pieni vauvakin tietää, kohdellaanko sitä hyvin vai huonosti - saako se lempeitä kosketuksia, leperrelläänkö sille ja huomataanko se. Harryhan oli vasta vuoden vanha tullessaan Dursleyn perheen taakaksi. Toisin sanoen kriittisistä varhaislapsuuden vaiheista hän vietti puolet kodissa, jossa häntä rivien välistä lukien kohdeltiin alusta asti huonosti, vaikka huolta pidettiinkin. Siitä huolimatta Harrysta kasvoi täysin tasapainoinen velho, jolla oli kyky tuntea myötätuntoa ja rakkautta. Rowling on selittänyt tämän sillä, että Lilyn antama rakkaus riitti tekemään Harrysta niin sanotusti normaalin persoonan. Voldemortin tapauksessa kyse on täysin päinvastaisesta tilanteesta: Merope-parka hädin tuskin ehätti nähdä poikaansa. Voldemort syntyi rakkaudettomasta suhteesta, mikä on velhomaailmassa ilmeisen huono asia. Ilmeisesti Meropen antama rakkaus olisi saattanut pelastaa tilanteen. Näiden faktojen puitteissa voisin todeta, että kyllä Voldu-poloinen taisi olla vain olosuhteiden uhri, joka ei ole ikinä kyennyt ymmärtämään sitä, että muutkin ihmiset tuntevat jotain päänsä sisällä. :P

On paha sanoa, mitä olisi tapahtunut, jos Merope olisi ollut hengissä. Nainen tuskin olisi ainakaan kasvattanut tietoisesti pojastaan puhdasverisyyden perään intoilijaa: päin vastoin! Merope vaikutti omista kotiolosuhteistaan huolimatta suhteellisen fiksulta nuorelta naiselta, jolla oli jonkinlaista todellisuudentajua. Siksipä pitäisin aika todennäköisenä, että ainakin varhaislapsuudessaan Tom olisi muistuttanut paljon Harrya. Tom olisi ollut sellainen hyvinkäyttäytyvä pikkupoika, joka olisi ollut äidilleen aika kuuliainen.

Siitä huolimatta uskoisin, että Tomissa olisi ollut luihuismaisia ominaisuuksia tapauksessa kuin tapauksessa. Tuskin hän olisi ollut Meropen kasvattamana ainakaan tyhmempi. Tom oli ilmeisesti velhomaailman ihmelapsi. Ehkäpä hän olisi ollut kuin Kalkaros: osannut pimeyden taikoja ja ollut äärettömän kiinnostunut niistä. Itse asiassa näkisin erilaisissa olosuhteissa kasvaneen Voldemortin laimeampana versiona itsestään. Hänestä ei olisi ehkä tullut pimeyden lordia, vaan hän olisi palvellut jotakuta toista ihan vain siksi, että uteliaisuus oli yksi nuoren Tomin vahvoimmista luonteenpiirteistä. Sitähän sanotaan, että jokainen mahtava velho pitää pimeyden voimia kiehtovina, ja Tomissa olisi ollut joka tapauksessa enemmän sisua selvittää pimeyden taikuuksia todella pitkälle kuin keskiverrossa pikkuluihuisessa. :P
M + M² = ♥

Poissa Pric

 • tulevaisuuden terapeutti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: LumosStone26806
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #3 : Elokuu 02, 2012, 13:17:07 »
Luulisin, että lapsena Tom oli vain surullinen pieni poika, vailla rakkautta ja oikeanlaisia käyttäytymismalleja. Hän kasvoi höyhäsää orpokodissa, ei saanut koskaan ystäviä muista ihmisistä, luulisin edttä hän oli pohjimmiltaan ujo. Jos Tom olisi kasvanut ns. tavallisessa velhoperheessä/jästiperheessä, luulisin että hänestä olisi tullut inhimillisempi aikuiasena. Hän olisi aina ollut ylpeä ja ns. omanarvontunteva muttei välttämättä olisi aloittanut jästien ja jästisyntyisten massamurhaamista.

En tiedä, kuvittelisin että jossakin syvällä Voldemortin sisällä oli kohta, joka janosi hyväksytyksi tulemista, arvostusta ja ystävää.
If you play your cards right
you can change the world

Poissa castlevania

 • Enterpricen kapteeni.
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Nihilisti.
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #4 : Elokuu 06, 2012, 22:08:24 »
Muistan haastattelun jossa Rowlingilta kysyttiin tätä kysymystä ja tämä vastasi: "Kukaan ei ole syntyjään paha", mikä käy järkeen. Harmittaa vaan että sen sijaan että olisi tehnyt Voldesta moniulotteisemman hahmon kuvaamalla tämän sympaattisempana ainakin ennen lankeamistaan Rowling samantien tekee päinvastoin ja kuvaa tämän jo nuorena poikana hirttämässä kaniineja katosta etc. Sauron ja Melkorkaan eivät sentään olleet täysin läpimätiä alusta saakka.
"Oh, my offense is rank, it smells to heaven! It hath primal elder curse upon it; the brother's murder.

Poissa Rantsu

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #5 : Elokuu 06, 2012, 22:21:50 »
Muistan haastattelun jossa Rowlingilta kysyttiin tätä kysymystä ja tämä vastasi: "Kukaan ei ole syntyjään paha", mikä käy järkeen. Harmittaa vaan että sen sijaan että olisi tehnyt Voldesta moniulotteisemman hahmon kuvaamalla tämän sympaattisempana ainakin ennen lankeamistaan Rowling samantien tekee päinvastoin ja kuvaa tämän jo nuorena poikana hirttämässä kaniineja katosta etc. Sauron ja Melkorkaan eivät sentään olleet täysin läpimätiä alusta saakka.

Joo, mutta Voldemortia ei käy mielestäni vertaaminen mainitseemisi Tolkienin hahmoihin. :) Voldemort, tai Tom, ei tietenkään ollut syntyjään paha. Fantasiakirjasarja eli ei, paha ei minun mielestäni ole Pottereissa mikään tietty voima; tällä tarkoitan sitä, että Rowling tuskin suunnitteli tai ajatteli mitään "korkeampaa voimaa", mikä olisi määrittänyt ennalta Voldemortin kohtalon. Tietysti ennustusteorioita voi kehitellä, mutta Voldemortin lapsuuden tapauksessa väittäisin reaalimaailman lakien pätevän aika hyvin. Voldemortilla on ehkä näin kärjistävästi sanoen "pahaa verta", perimää, joka voi olla osasyy Voldemortin tempauksiin, mutta hän on myös olosuhteiden uhri. Voldemort tuskin katui koskaan mitään ja hän oli tietysti itse vastuussa teoistaan, mutta tuskin hän syntyi pahaksi: hän jäi ilman rakkautta, tuli olosuhteiden ja lopulta omien mieltymystensä kautta kieroutuneeksi, ilkeäksi ja vallanhimoiseksi, näin kärjistäen.

Ja kappas vain, nyt kun aloin topickia enemmän silmäilemään, niin Beyond onkin nähtävästi kertonutkin asian jo aika hienosti:

Minusta tuntuu, että Rowling on tietoisesti tahtonut korostaa äitiyden ja äidin rakkauden merkitystä. Jos Harry Potter olisi jästi, hän olisi kaiken järjen mukaan kieroutunut: jos lapsi ei saa riittävästi rakkautta sylivaiheessa, heijastuu se muuhunkin elämään. Sitähän sanotaan, että esimerkiksi narsistisen käytöksen taustalla piilee jonkintasoinen onnettomuus. Totta kai pieni vauvakin tietää, kohdellaanko sitä hyvin vai huonosti - saako se lempeitä kosketuksia, leperrelläänkö sille ja huomataanko se. Harryhan oli vasta vuoden vanha tullessaan Dursleyn perheen taakaksi. Toisin sanoen kriittisistä varhaislapsuuden vaiheista hän vietti puolet kodissa, jossa häntä rivien välistä lukien kohdeltiin alusta asti huonosti, vaikka huolta pidettiinkin. Siitä huolimatta Harrysta kasvoi täysin tasapainoinen velho, jolla oli kyky tuntea myötätuntoa ja rakkautta. Rowling on selittänyt tämän sillä, että Lilyn antama rakkaus riitti tekemään Harrysta niin sanotusti normaalin persoonan. Voldemortin tapauksessa kyse on täysin päinvastaisesta tilanteesta: Merope-parka hädin tuskin ehätti nähdä poikaansa. Voldemort syntyi rakkaudettomasta suhteesta, mikä on velhomaailmassa ilmeisen huono asia. Ilmeisesti Meropen antama rakkaus olisi saattanut pelastaa tilanteen. Näiden faktojen puitteissa voisin todeta, että kyllä Voldu-poloinen taisi olla vain olosuhteiden uhri, joka ei ole ikinä kyennyt ymmärtämään sitä, että muutkin ihmiset tuntevat jotain päänsä sisällä. :P

Hienoa pohdintaa! Allekirjoitan tuon.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 06, 2012, 22:25:10 kirjoittanut Rantsu »
"Yet pity is of two kinds: one is of kinship recognised, and is near to love; the other is of difference of fortune perceived, and is near to pride."
*Tumblr
Instagram

Poissa Sami

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #6 : Elokuu 18, 2012, 11:34:41 »
Harmittaa vaan että sen sijaan että olisi tehnyt Voldesta moniulotteisemman hahmon kuvaamalla tämän sympaattisempana ainakin ennen lankeamistaan Rowling samantien tekee päinvastoin ja kuvaa tämän jo nuorena poikana hirttämässä kaniineja katosta etc.

Itse en näe mitään ongelmaa siinä, että Rowling kuvasi Voldemortin käyttäytyvän tuolla tavalla lapsena. Kyllähän esimerkiksi tulevat sarjamurhaajatkin kiduttavat ja tappavat eläimiä lapsena. Eli näkisin asian niin, että Voldemortin lapsuuden aikainen käyttäytyminen oli varoitus siitä, mikä Voldemortista voisi aikuisena tulla. Kukaan ei kuitenkaan tajunnut asiaa, eikä yrittänyt muuttaa Voldemortin käyttäytymistä, kun se vielä olisi ehkä ollut mahdollista.

Sitä paitsi Voldemort täyttää aika selvästi psykopaatin tunnusmerkit. Psykopaatit käyttäytyvät lapsena tismalleen samalla tavalla kuin Voldemortkin käyttyi lapsena, joten tämä Rowlingin kuvaus Voldemortin lapsuudesta tekee Voldemortista vain realistisemman psykopaatin.

Mitä taas itse aiheeseen tulee, niin en usko Voldemortin olleen syntyjään paha. Psykopatian väitetään kyllä olevan synnynnäinen ominaisuus ja se melko varmasti vaikutti jo Voldemortin lapsuudenaikaiseen käyttäytymiseen, mutta uskon silti, että Voldemortista olisi äitinsä kasvattamana saattanut tulla paljon parempi ihminen. Tai jos Voldemortin olisi adoptoinut joku hyvä perhe.

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #7 : Joulukuu 17, 2012, 23:29:48 »
Se Tom Riddle jonka me ensimmäistä kertaa tapaamme Dumbledoren muistossa orpokodissa on selvästi mielisairas lapsi, joka tarvitsisi apua eikä saa sitä. Tästä voimme syyttää aikuisia jotka eivät tarjoa apua hänelle - lähinnä Dumbledorea, jolle vastuu Tomista nähdäkseni lankeaa sekä muista aikuisista velhomaailmassa. Miksi Dumbledore tai kukaan muu ei tarjonnut hänelle apua jota hän selvästi tarvitsi? Siihen ei ole vastausta, mutta voisin ehdottaa sitä, että velhomaailma on tietyllä tavalla vanhanaikaisempi ja myös jälkeenjääneempi kuin jästimaailma, joten on mahdollista etteivät he siellä tiedä paljon mielisairauksista tai yleisesti hoida niitä. Ja kun mielenterveydenhoito on edelleen jästimaailmassakin vajanaista, niin kuinka voisi olettaa taikamaailman osaavan sitä? (HUOM. ajankohta täytyy toki myös ottaa huomioon...) Joten oletan, ettei asialle osattu tehdä eikä siis edes yritetty tehdä mitään. Tämä hieman kummastuttaa Dumbledoressa, mutta yksi hänen parhaista puolistaan on se, että hän on monipuolinen hahmo, joten hänen syynsä jäävät kenties ikuisen pohdinnan varaan. Voldemort taas on eri hahmo kuin Tom mielessäni ja hän syntyi Tomin revittyä sielunsa palasiksi. Voldemort on enemmän hirviö kuin ihminen, joten hän varmaan on sitten pelkkä paha, mutta tässä tapauksessa ei voi mielestäni sanoa "syntyjään paha" koska hän ei syntynyt Voldemortiksi vaan Tom Riddleksi josta myöhemmin tuli tämä Pimeyden Lordi.

(Toisaalta Rowling on kirjoittanut tarinan hyvin mustavalkoiseen sävyyn, mutta tämä asiahan riippuu siitä mistä näkökulmasta sitä tarkastelee. Jokaiselle katseelle on oma loppunsa. Rowling kuvaa vauvaa hoitajan sanoin "omituiseksi, itkemättömäksi" lapseksi, joka puolustelee sitä näkökantaa, että Row kirjoitti Voldemortin vain pahaksi, mikä on vähän tylsää, tietystä näkökulmasta, mutta sopii toki tarinoiden tyyliin). Tykkään näistä pohdinnoista koska kaikki lopputulokset ovat paikkansa pitäviä ja lopulta tarkastelevat asiaa monesta eri näkökulmasta.

Mitä taas itse aiheeseen tulee, niin en usko Voldemortin olleen syntyjään paha. Psykopatian väitetään kyllä olevan synnynnäinen ominaisuus ja se melko varmasti vaikutti jo Voldemortin lapsuudenaikaiseen käyttäytymiseen, mutta uskon silti, että Voldemortista olisi äitinsä kasvattamana saattanut tulla paljon parempi ihminen. Tai jos Voldemortin olisi adoptoinut joku hyvä perhe.

Tässä tuli hyvää tekstiä Samilta sillä olettamuksella että Voldemortilla oli psykopaatin aivot. Itse en ylimmässä tekstissäni hakenut sitä takaa enkä sano juuta tai jaata omaan uskomiseeni, mutta tämä on yksi näköpuoli.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 17, 2012, 23:44:19 kirjoittanut Prosper »

Poissa Jane Eyre

 • British Hippie who never lived in Great Britain
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Maybe someday I'll find the place for me to live.
 • Pottermore: OwlSparks24145
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #8 : Joulukuu 18, 2012, 13:25:27 »
Voldemort ei luultavasti ollut syntyjään paha. Siihen vaikutti orpokodin muiden lasten käytös häntä kohtaan, miten häntä kohdeltiin, koska hän oli hieman erilainen. Mutta jos Voldemort olisi asunut esimerkiksi enonsa luona, hänestä olisi tullut silloinkin paha, muttei ehkä niin paha. Kun kuitenkin ympäristö ja onnellisuus vaikuttaa todella paljon siihen, millainen ihmisestä tulee.

Dumbledoren olisi pitänyt olla ehkä ystävällisempi pojalle, kun hän tuli Tylypahkaan, auttaa häntä niinkuin parhaaksi näki. Kyllä Tom Riddlen olisi voinut vielä saada hyvän puolelle, mutta Dumbledoren huolenpito oli turhan pientä. Tomilla ei selvästi ollut 'kaikki muumit laaksossa', mutta häntä oltaisiin vielä voitu auttaa.
You put your arms around me and I'm home.

Poissa Eriya

 • Tähtienyö
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #9 : Joulukuu 18, 2012, 16:42:31 »
En usko, että Voldemort oli syntyjään paha. Niinkun täälläkin on sanottu, niin varmaan se äidin rakkauden puute vaikutti suuresti: pikku-Voldemort ei varmaan ikinä saanut rakkautta, eikä siis ymmärtänyt, että sellainenkin on olemassa ja että joku voisi rakastaa ja välittää hänestäkin. Siksi Voldemortin mieli kieroutui ja hän alkoi hirttämään pikku pupuja ;( ja muuta.

Täällä on myös mietitty, että miksi Dumbledore ei auttanut Voldemortia? Itse veikkaan, että syynä oli se, että hän oli "sokaistunut" Voldemortin kyvistä - Voldemorthan oli voimakas velho. Uskoisin, että Dumbledore ajatteli sitä, miten saisi Voldemortin kyvyt hiottua huippuunsa, eikä ehkä ymmärtänyt, että Voldemort olisi tarvinnut apua.
Ja kaikki on sitten vain mun spekulointia...
I'm on a road of broken dreams and I need to know why
Seek the truth through lies to be my guide
I'm in a world of doubt and trust, can't deny 

Paikalla Taru

 • Kesäkettu
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • ID 12 (Sessun vaimo)
 • Pottermore: BronzePhoenix3707
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #10 : Joulukuu 18, 2012, 16:48:12 »
Mutta Voldemort siitettiin lemmenjuoman vaikutuksen alaisena, jolloin hän syntyi ihmiseksi, joka ei kykene tuntemaan rakkautta. Ja jos sinulta puuttuu aivan elämän ensi hetkiltä asti kyky tuntea rakkautta ja muita siihen kuuluvia tunteita, voiko silloin jo sanoa että on syntyjään paha?

(Ja offina:
Lainaus
Rowling kuvaa vauvaa hoitajan sanoin "omituiseksi, itkemättömäksi" lapseksi, joka puolustelee sitä näkökantaa, että Row kirjoitti Voldemortin vain pahaksi, mikä on vähän tylsää, tietystä näkökulmasta, mutta sopii toki tarinoiden tyyliin).

Se että vauva on omituinen ja itkemätön, ei tarkoita että vauva olisi paha - vauvalla voi olla myös vaikka autismi tai jotain muuta tällaista taustalla.)// Minun muistaakseni lemmenjuomat ovat kiellettyjen listalla.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 18, 2012, 21:37:52 kirjoittanut Taru »
Ilmamerirosvot tottelevat aina äitiään.
<AdamGibbon> (( Mun sydän hakkaa hirveän lujaa. ))
<CainGibbon> (( iik, iik, jännää jännää. o: ))

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #11 : Joulukuu 18, 2012, 16:53:46 »
Mutta Voldemort siitettiin lemmenjuoman vaikutuksen alaisena, jolloin hän syntyi ihmiseksi, joka ei kykene tuntemaan rakkautta. Ja jos sinulta puuttuu aivan elämän ensi hetkiltä asti kyky tuntea rakkautta ja muita siihen kuuluvia tunteita, voiko silloin jo sanoa että on syntyjään paha?

Mielestäni se tekee hänestä enemmänkin vammaisen. Mutta tuo on tosiaan hyvä tapa kirjoittaa hahmosta paha, mutta se että hän syntyy valmiiksi ilman tunteita/"pahana" kuin tehdastuotantona on taas hieman pettymys hahmoa tarkastellessa. Mutta ehkä se toimii kuitenkin kaiken kaikkiaan Pottereissa tarpeeksi hyvin.

Jos Voldemort muuten syntyi lemmenjuoman ansiosta, niin hän ei varmastikaan ollut ainoa. Missä muut tämänkaltaiset lapset ovat? Heitä on täytynyt olla olemassa siitä asti kun lemmenjuoma keksittiin. Voldemortilla on toki tämän lisäksi riesanaan mm. äidin puolen huono perimä ja epäonnekkaat kasvuolosuhteet. Mutta jos lemmenjuoman kädellä tapahtunut siitos = lapsi ei pysty tuntemaan rakkautta, niin taikamaailmassa pitäisi olla aika paljon enemmän "psykopaatteja" ja lemmenjuoman pitäisi olla kielletty (onko se?)
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 18, 2012, 17:05:31 kirjoittanut Prosper »

Poissa Kynttiläkäärme

 • Syksyn liekki
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: potioncharm26553
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #12 : Helmikuu 12, 2013, 20:58:56 »
Muistan haastattelun jossa Rowlingilta kysyttiin tätä kysymystä ja tämä vastasi: "Kukaan ei ole syntyjään paha", mikä käy järkeen.

Minä uskon kanssa tähän, kukaan eikä mikään ei ole syntyjään paha. Mutta vaikka Voldemort olisikin saanut elää "normaalia" elämää ehjässä perheessä, niin se ei estäisi Voldemortin pahaksi kasvamista. Hänen mielenkiintonsa pimeää taikuutta kohtaan on minusta se suurin syy, miksi hänestä tuli niin julmetun paha. 

Poissa huispauskotka

 • Teddy Lupinin vaimo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Se uniikki ja lahjaton.
 • Pottermore: MarauderHeart20696
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #13 : Helmikuu 21, 2013, 21:36:36 »
Kysymykseen en osaa vastata ennenkuin olen kirjoittanut tähän joitain asioista,joista voi päätellä jotain.

-Voldemortin äiti,Merope Kolkko ei mielestäni ollut paha
-Muut Kolkot olivat pahoja,ja erittäin ylimielisiä
-Tom Valedro(vanhempi),oli jästi,joka oli luultavasti myös kunnianhimoinen mutta ei jästinä PAHA

-Voldemort itse oli vähän säälittävä,orpo jästien orpokodissa asunut(vähän samasa jamasa kuin Harry)
-Hän jo pienenä varasteli muiden tavaroita ja jutteli käärmeille
-Vanhempana hän oli ihan normaali Luihuiskoulupoika,valvojaoppilas jne.
-oli jo koululaisena kiinostunut hirnyrkeistä

Vielä vanhempana hän oli jo luonut hirnyrkit,joka on pimeää taikuutta.Nämä yllä mainitut asiat ovat saaneet minut siihen tulokseen,että Voldemortin sukulaiset äidin puolelta olivat "pahoja",joten niin hän itsekkin.Mutta syvin pahuus purkautui vasta joskus koulun jälkeen,kun hän hirnyrkkejä varten murhasi ihmisiä,ja sen jälkeen hänen vastustajansa. jne......

"Kaunis puukko rinnassa haavoittaa ruostuneen lailla"
-Apulanta

Poissa Snive

 • Mini-Snapu
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Se Kalkaros
 • Pottermore: HazelShadow43
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #14 : Maaliskuu 17, 2013, 23:19:20 »
Luin pari kommenttia tuosta ennen kuin aloin vastata eli kertaan varmaan samoja ainakin osin. Mutta olen samaa mieltä Rowlingin kanssa, ettei kukaan syntyjään paha ole. Tom kuitenkin menetti vanhemapansa niin pienenä, että joutui orpokotiin, jossa hänen erilaisuuttaan ei katsottu niin hyvällä ja muut lapset pelkäsivät häntä. Väkisin siinä varmaan jollain tavalla sekoaa, kun kukaan ei hyväksy ja ymmärrä. Sitten tulee Dumppis ja päästää hänet pois tästä kurjuudesta. Niin kuin Hagrid tuli ja auttoi yksinäisen Harryn pois jästien armoilta.

Tylypahkassahan Tom oli hyvä oppilas ja suosittu. Tavallaan varmaan suosio alkoi nousta päähän jossain määrin ja hän halusi suosiota lisää. Hän alkoi tajuta, että hänellä on kuin onkin mahdollisuus hallita suurempaa massaa. Ja loput sitten tiedetäänkin.
Snape, Snape, Severus Snape.

Poissa erised

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PixieMoon3
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #15 : Maaliskuu 18, 2013, 19:54:08 »
Vaikka Rowling onkin kenties sanonut, ettei kukaan ole syntyjään paha en voi olla näkemättä asiaa niin, että  Voldemort oli edes jossain määrin jo alusta alkaen taipuvainen pahuuteen. Tähän tulokseen olen tullut miettiessäni Harryn ja Voldemortin lapsuuden samankaltaisuuksia ja sitä, miten heistä kumminkin kasvoi ihan erilaiset.

Voldemortilla ei koskaan ollut empatiakykyä tai kykyä rakastaa, mitkä kummatkin kuitenkin löytyvät Harrylta vaikka myös Harry eli lapsuutensa - mikäli mahdollista - vielä kurjemmissa oloissa kuin Voldemort. Olettaen ainakin, että orpokodissa kaikkia kohdellaan suurinpiirteen samanarvoisesti. Tottakai Harry oli saanut elää ensimmäisen vuotensa vanhempiensa kanssa, mutta en tiedä onko sillä suurta merkitystä kun en ole psykologiaa opiskellut.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että mielestäni Voldemortilla voisi olla joku tällainen "pahuuden geeni", onhan hänen sukunsa selvästi ollut taipuvainen väkivaltaan jo sukupolvien ajan. Kenties orpokodissa kasvaminen ja itsensä hylätyksi tunteminen sitten laukaisivat tämän "pahuuden".

Poissa Prosper

 • Vuotislainen
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #16 : Maaliskuu 24, 2013, 13:08:00 »
Ehkä se on jonkinlaista johdatusta. Hyvyyttä ei voi olla ilman pahuutta ja toisinpäin. Hauskaa ettei näitä hahmoja ole olemassa kuin kirjojen sivuilla ja silti näitä aiheita jaksaa miettiä aina vaan.

Voldemort syntyi pahishahmoksi Rowlingin päässä, joten totta kai hän oli syntyjään paha. Mutta jos mietitään asiaa tarinan sisällä, niin eikö Dumbledore ole sanonut jotain sen tyylistä että "meidän tekemillämme valinnoillamme on suurin merkitys elämässä"? Kyllä se kuitenkin näkyy, että V oli aina julma paholainen. Hänestä ei ole löytynyt ainuttakaan hyvää piirrettä kirjoissa.

Poissa Hartsa

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • http://www.freewebs.com/moottoriurheilu05
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #17 : Huhtikuu 20, 2013, 20:17:57 »
Niin, kyllähän Voldemortilla selvästi oli taipumusta vääriin tekoihin kuten varasteluun sekä toisten määräilyyn ja satuttamiseen ihan pienestä pitäen. Ehkä osittain orpokodin tilanteen vuoksi, mutta uskoisin kyllä geeneilläkin olleen vaikutusta asiaan kun ottaa huomioon, kuinka epätasapainoisia ja sisäsiittoisia Kolkot olivat. Ajattelisin, että pahuus vain voimistui kun ikää tuli lisää, ja lopullinen sinetti oli tämä tieto Luihuisen suvusta ja jästi-isästä sekä Salaisuuksien kammion avaaminen. Ja hieman tämän jälkeen tulivat hirnyrkit mukaan kuvioon.
Terve kaikille!

Poissa unknow

 • lukematon lehti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ErisedElm16162
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #18 : Huhtikuu 20, 2013, 21:16:09 »
Minä uskon vahvasti siihen, että kukaan ei ole syntyjään paha. Sillä Jumala on antanut meille jokaiselle sielun ja se mikä on Jumalan antamaa, ei voi olla pahaa en voi olla mainitsematta tuota näkökohtaa -toivottavasti ketään ei haittaa. Pahuus on ympäristön muokkaamaa. Inhimillisyys on lahja, joka meille on annettu, mutta sen pitäminen on oma valinta.

Onkin mielenkiintoista pohtia Harryn ja Voldemortin eroja, sillä heistä kumpikaan ei kasvanut vanhempiensa kanssa. Lähtökohdat olivat hyvin samankaltaiset. Kumpikaan ei lapsuudessaan kokenut arvostusta eikä tuntenut itseään rakastetuksi. Molemmat elivät melko huonoissa oloissa varhaislapsuuden, mutta miksi sitten Harry oppi tuntemaan myötätuntoa, rakkautta, surua jne. ja Voldemort pelkkää pelkoa, vihaa jne? Uskon, että ratkaisevin tekijä löytyy siitä, että Harry sai ensimmäisen elinvuotensa elää rakkauden keskellä. Lily, James ja Sirius rakastivat Harrya enemmän kuin mitään muuta. Lily heittäytyi Harryn ja Voldemortin eteen suojellakseen poikaansa ja se loi Harryn vereen vahvemman rakkauden suojan. Harry sai elää melko "normaalissa" perheessä nähden kuitenkin miten Vernon-setä ja Petunia-täti turmelivat poikansa suojaamalla poikaansa ankaralta maailmalta niin minä asian näen. Harrylle kerrottiin, että hänen vanhempansa ovat kuolleet autokolarissa. Hän ei jäänyt orvoksi valinnan vuoksi vaan traagisen onnettomuuden. Hänellä on siis kaipaava suhde vanhempiinsa. Voldemort puolestaan varttui laitoksessa eli ei ollenkaan luonnollisessa ympäristössä. Hän ei varmastikaan saanut sen enempää huomiota kuin Harrykaan. Hän ei välttämättä nähnyt rakkautta ollenkaan ympärillään toisinkuin Harry (vaikka se ei kohdistunutkaan häneen). Voldemortille kerrottiin, että hänen äitinsä oli synnyttänyt hänet orpokodissa ja kuollut kun taas isästä ei ollut mitään tietoa. Tämä käsitys vanhemmista tekee Harryn ja Voldemortin välille eron. Voldemort oli varmasti pettynyt, sillä hän tiesi isänsä olevan jossain. Hänellä olisi voinut olla edes toinen vanhempi. Hänen varmasti tiedosti jo hyvin nuorena, että joutuisi loppujen lopuksi selviytymään yksin. Hänen isänsä ei selvästikään välittänyt hänestä. Uskon, että viha, katkeruus ja uskon loppuminen rakkauteen täyttivät Voldemortin jo hyvin nuorena. Tämä varmasti vaikutti siihen, että hän sortui vääriin tekoihin kuten varasteluun, toisten satuttamiseen ja itsepäiseen tahtoon hyvin nuorena.

Harry näki mitä ylisuojeleminen ja hemmottelu tekivät serkulleen, ja oppi näin ollen ymmärtämään aitouden, jakamisen ja ystävällisyyden taidon. Harry ei missään vaiheessa epäillyt vanhempiensa rakkautta häntä kohtaan toisin kuin Voldemort. Kaikella tällä yritän siis osoittaa, että Voldemortin pahuuden on täytynyt kasvaa pikkuhiljaa. Koko elämänsä hän taisteli kuolemaa ja rakkautta vastaan yrittämättä ymmärtää niitä. Voldemort halusi vain valtaa ja hallita koko maailmaa niiden arvojen mukaan, joita hän itse arvosti.

Mutta sen verran, mitä me kirjojen mukaan opimme Kolkon perheestä/suvusta voi päätellä, että Voldemortilla oli myös geeni, jolla on taipumusta väkivaltaisuuteen, läheisyyden ymmärtämiseen jne. Mutta ei hän syntyjään voinut olla paha. Voldemort on varmasti yksi kirjallisuuden harvoja hahmoja, jotka ovat sisimmältään täysin pahoja, mutta Harry Potterin mahtavuus piilee myös siinä, että Voldemortin pahuuskaan ei ole mustavalkoista. Ymmärtämällä hänen menneisyyttään tuo pahuus voidaan selittää. Sillä Puoliverisessä Prinssissä on tuo pieni hämmästyttä kohta, jossa Harry/minä lukijana koen pienen hetken myötätuntoa Lordi Voldemortia kohtaan. Pienen kahden sekunnin aikana todella tuntee sääliä Tom Valedroa kohtaan. Kaikki hänen pahat tekonsa johtavat siihen, että hän ei ole koskaan kokenut tai tuntenut rakkautta eikä näin ollen ymmärrä sitä.

Tom Valedro koki oikeastaan vieläkin traagisemman kohtalon kuin Harry. Tom Valedro ei ollut syntyjään paha, mutta se, mikä hänestä myöhemmin tuli ja mitä hän teki -tekee hänestä pahan. Voldemort menetti inhimillisyytensä, eikä hänessä ollut lopulta jäljellä ollenkaan hyvyyttä.
I'm going to do what I want to do. I'm going to be who I really am. I'm going to figure out what that is. -Emma Watson

Poissa Nordamien

 • Laitapuolen hyökkääjä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #19 : Huhtikuu 22, 2013, 08:36:30 »
Minä taas uskon, että Voldemort oli ehdottomasti syntyjään paha. Kaikki merkit lapsuudessa viittasi siihen, että kaverilla oli kohtuullisen musta sydän ja sielu. Mutta mielestäni tämä pahuus toisaalta laimeni iän myötä, mutta Voldemort itse koitti epätoivoisesti tätä pahuutta sisimmässään ruokkia. Jo lapsena Voldemort oli harvinaisen kylmä ja laskelmoiva, koska oli jokseenkin aina yksin, vaikka väkirikkaassa lastenkodissa asuikin. Todennäköisesti vaihtuvuus asukkaiden kohdalla oli suuri niin hän ei kerinnyt edes miettimään kiintymistä tovereihinsa kun he olivat jo poissa, joko sukulainen haki heitä pois tai siirtyivät sitten toisen perheen helmoihin nykimään. Tämä varmaan osaltaan tiivisti Voldemortissa asuvaa pimeyttä, varsinkin sitten kun sai tietää myöhemmin, että hänellä oli elossa olevia sukulaisia, mutta he eivät häntä halunneet tahi olemassaolosta tienneet. Hänhän oli, osittain hurmaavan luonteensa, ynnä tavanomaista poikkeavien kykyjensä ansiosta jo melkoisen epäsuosittu orpokodissa, mutta siirtyessään Tylypahkaan nuorella herralla oli varmaan hivenen tekemistä pidellä tuota naamiotaan kasvoilla, yrittää uskotella itselleen, että on yksin maailmassa kaikkia vastaan kun hänet otettiin Tylypahkassa avosylin ja lämmöllä vastaan. Varmaan myös tuvan kiero, mutta toverillisen tiivis ilmapiiri hämmensi pientä käärmenaamaista ihmettämme.

Varmasti on hankalaa siirtyä kylmästä, kolkosta ja kaverittomasta lastenkodista Tylypahkaan, jossa on aikuisia, joita kiinnostaa ja tupatovereita, jotka, ainakin jollain tasolla, välittää. Tässä vaiheessa varmaan Voldemortin pahuus oli ohuimmillaan, mutta silti vallitseva olotila. Veikkaisin, että Voldemortin pahuus pääsi täysin valloilleen, kun sai tietää vanhempiensa kohtalon. Jota en nyt ala selittämään kun kaikki sen tietävät. Voldemort kuitenkin arvosti juuriaan siinä määrin, että jätti Morfinin eloon. Tietysti joku voisi sanoa, että Azkabanissa viruminen on pahempi rankaisu kuin kuolema, mutta kun ottaa huomioon sen, miten Voldemort kuolemaan suhtautui ja toisaalta myös sen missä oloissa Morfin raukka eleli niin tuon reissun järjestäminen oli suorastaan persoonallisen kiva lahja ala Voldemort.

Lopullisestihan Voldemortin pahuus lähti lapasesta kun kaveri alkoi sitä sieluaan tuhoamaan ja alkoi se naamakin muuttumaan yhtä onnistuneesti kun kaljapäissä suoritettu kauneusleikkaus. Voisin sanoa, että Voldemort olisi ollut vielä nuorena miehenä täysin pelastettavissa, jos muuan partaveikko ei olisi antanut hänen karata mustaan aukkoon (oli varmaan muut mustat aukot mielessä niin suotakoon tämä erhe Albukselle) korvaamaan sieluaan tyhjyydellä. Ehkäpä olisi ollut myöskin mahdollista, että jos Voldemort olisi keskittynyt vaikkapa tyttöihin sukupuunsa karsimisen sijaan niin olis tarina voinut olla toisenmoinen.

Mutta Voldemort varmaan ajatteli, että kun on jo valmiiksi jotenkin ulkopuolinen niin pistetään sitten melkein kaikki vihaamaan ja loput pelkäämään. Tällä tavoin pysyy homma kontrollissa. On paljon helpompaa pistää ukkoa jonoon ja pinoon kun päästää heitä lähellensä, Voldemort tosiaan käytti tätä yksinkertaistamista melko keksiliääästi hyödykseen. Tokihan hänellä oli omat ruokalapuille kuolaajat, mutta eivät hänen ystäviään ollut saatika sitten kavereita vaan perusduunareita, jotka puskivat duunia olantaputuksen ja vihreän valon toivossa tahi pelossa.

Veikkaan myös, että Voldemortin Albaniassa viettämällä, hieman persoonallisemmalla mettäetapilla, ajalla hänellä kävi myös mielessä, että jos sitä pääsee palaamaan vielä ihmismuotoon asti niin voishan sitä toki harkita, että josko vaikka heittäs pari äijähalia muutaman simatuopin jälkeen ja pokais Bellan, mutta tuli varmaan siihen tulokseen, että turha sitä on enää tässä vaiheessa imagoaan muutella ja alkaa leikkimään vaan jatketaan sitä tappamista sitten kun on taas käsi millä sauvaa heiluttaa.
I hate hippies, those basterds ate mah cookies !

Poissa Mehujauhepallo

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: MoonPatronus27791
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #20 : Huhtikuu 23, 2013, 16:39:53 »
Tässä hieman edellisten vastausten toistoa ja hiukan lisää. Mielestäni kukaan ei ole syntyessään paha. Orpokodissa Voldemort joutui kasvamaan ilman rakkautta. Jos kerran hänestä ei pidetty, hän ei saanut välttämättä mitään myönteisiä tunteita osakseen. Voldemort lapsena oli itsenäinen ja yksinäinen. Ehkä hän osittain myös yritti saada kavereita kaikilla keinoilla, kuten tässä tapauksessa tekemällä kaikkea radikaalia. Taustat vaikuttavat. Voi olla, että hänellä oli jokin mielisairaus tai vastaava.

Poissa Jane Eyre

 • British Hippie who never lived in Great Britain
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Maybe someday I'll find the place for me to live.
 • Pottermore: OwlSparks24145
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #21 : Huhtikuu 24, 2013, 15:44:29 »
Okei, nyt saattaa tulla melko psykologinen vastaus..

Erään teorian mukaan suvussa aikaisemmin monilla sukupolvilla esiintynyt aggressiivisuus saattaa olla syynä myöhemmän sukupolven edustajan voimakkaampaan aggressiivisuuteen. Vaikkei Voldemortin tapauksessa välttämättä voida puhua suoraan aggressiivisuudesta on Voldemortin pahuus verrattavissa tähän. Tämän teorian mukaan Voldemort olisi siis ollut syntyjään paha johtuen hänen sukujuuristaan.

 Synnynnäinen vaurio aivokuoren otsalohkon etuosassa aiheuttaa impulsiivista, hallitsematonta aggressiota, jota tekijä katuu jälkeenpäin. Tästä ei siis ole Voldemortin kohdalla missään tapauksessa kyse.

 On myös mahdollista, että Voldemort oli psykopaatti (tai ei vain mahdollista vaan oletettavaa, koska tuskin kukaan täysjärkinen toimisi Voldemortin tavoin..), ja psykopaateilla aivojen limbisen järjestelmän mantelitumake, joka säätelee aggressiivisia vaistoja, on vaurioitunut joko jo syntyessä tai myöhemmin elämässä onnettomuudessa josta on tullut vaurioita päähän. Mantelitumakkeen vaurioituminen vaikuttaa siten, että henkilö tekee aggressiivisia tekoja, mutta ei pysty niitä katumaan, koska hänen tunnetoimintansa ei ole normaalia. Koska Tom Valedron syntymässä oli varmasti joitakin komplikaatioita, koska Merope Valedro kuoli synnyttäessään, on myös Tom voinut saada jonkinnäköisen vaurion päähänsä, jota lastenkodissa ei huomattu.

  Tästä saisi vaikka kuinka paljon lisää, mutta eiköhän tässä ole riittämin. :P
You put your arms around me and I'm home.

Paikalla Taru

 • Kesäkettu
 • Sanomaton
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • ID 12 (Sessun vaimo)
 • Pottermore: BronzePhoenix3707
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #22 : Huhtikuu 26, 2013, 13:41:03 »
Taustat vaikuttavat. Voi olla, että hänellä oli jokin mielisairaus tai vastaava.

Ihmiset eivät nyt tunnu muistuvan, että Voldemorthan tosiaan siitettiin lemmenjuoman vaikutuksen alaisena. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, jos syntyy lemmenjuoman takia, niin syntyvä vauva ei kykene tuntemaan rakkautta. Yritin löytää lainausta kirjasta, mutta en nyt sitä pikaselauksella onnistunut löytämään.
Ilmamerirosvot tottelevat aina äitiään.
<AdamGibbon> (( Mun sydän hakkaa hirveän lujaa. ))
<CainGibbon> (( iik, iik, jännää jännää. o: ))

Poissa unknow

 • lukematon lehti
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ErisedElm16162
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #23 : Huhtikuu 26, 2013, 13:53:41 »
Ihmiset eivät nyt tunnu muistuvan, että Voldemorthan tosiaan siitettiin lemmenjuoman vaikutuksen alaisena. Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut, jos syntyy lemmenjuoman takia, niin syntyvä vauva ei kykene tuntemaan rakkautta. Yritin löytää lainausta kirjasta, mutta en nyt sitä pikaselauksella onnistunut löytämään.

Pidän lemmenjuomaa osasyynä siihen, että Voldemortin lähtökohdat eivät olleet kauhean hyvät. Mutta en muista lukeneeni kohtaa, jossa suoraan sanottaisiin, että lemmenjuoman takia siitetty lapsi ei kykenisi tuntemaan rakkautta. Mielestäni lemmenjuoma on vertauskuva sille, että se ei ole aitoa rakkautta ja näin ollen lapsi ei saanut alkua rakkauden keskellä. Eli rinnastettuna myös siihen, että maailmassa syntyy ns. vahinkolapsia, jotka eivät välttämättä ole saaneet alkuaan harkitusti tai rakastavassa parisuhteessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lapsi kykenisi tuntemaan rakkautta myöhemmin. Voldermortin pahuuteen on monia syitä ja lemmenjuoma on vain ensimmäinen askel kohti sen ymmärtämistä.
I'm going to do what I want to do. I'm going to be who I really am. I'm going to figure out what that is. -Emma Watson

Poissa whean

 • Vuotislainen
Vs: Oliko Voldemort syntyjään paha?
« Vastaus #24 : Kesäkuu 21, 2013, 13:29:07 »

 On myös mahdollista, että Voldemort oli psykopaatti (tai ei vain mahdollista vaan oletettavaa, koska tuskin kukaan täysjärkinen toimisi Voldemortin tavoin..), ja psykopaateilla aivojen limbisen järjestelmän mantelitumake, joka säätelee aggressiivisia vaistoja, on vaurioitunut joko jo syntyessä tai myöhemmin elämässä onnettomuudessa josta on tullut vaurioita päähän. Mantelitumakkeen vaurioituminen vaikuttaa siten, että henkilö tekee aggressiivisia tekoja, mutta ei pysty niitä katumaan, koska hänen tunnetoimintansa ei ole normaalia. Koska Tom Valedron syntymässä oli varmasti joitakin komplikaatioita, koska Merope Valedro kuoli synnyttäessään, on myös Tom voinut saada jonkinnäköisen vaurion päähänsä, jota lastenkodissa ei huomattu.


Minä veikkaan että asia on juuri näin. Voldemortillahan on ihan selkeitä psykopaatin piirteitä ja minusta hän oli myös selkeästi narsisti. Koska ongelmat alkoivat selkeästi jo ihan nuorena, uskon vahvasti että kyseessä todella on jokin ihan fyysinen vika. Sinänsä en usko, että kukaan voisi syntyä pahana, jos on täysin terve fyysisesti. Pahuus on minusta luonteenpiirre ja sitä lisää/vähentää kasvuympäristö. Toki toiset on alttiimpia pahuudelle, esim. äkkipikainen luonne ja vallanhimo altistavat sille, ja taatusti sisäsiittoisuus tuo oman panoksensa, mutta en usko silti että kukaan vaan olisi paha "koska vaan sattuu olemaan".

Ihan terveissäkin ihmisissä on esimerkiksi vallanhimoisia ja sitten niitä vaatimattomampia. Voldu on selkeästi 1. ryhmää, Harry taas 2. ryhmää. Vallanhimo ei itsessään ole mikään paha asia, mutta yhdistettynä vahvaan luonteeseen ja huonoihin vanhempiin (/kasvattajiin), se voi kasvaa liian suureksi. Näin uskon että Voldun kohdallakin kävi. Kukaan ei hänen tapauksessa ollut opastamassa mikä on oikein ja väärin ja samalla Voldu koki olevansa syrjitty/yksinäinen/erilainen, jolloin hän huomasi että vallalla saa mitä haluaa.
Kun tähän yhdistetään ne mahdolliset fyysiset ongelmat päässä, on lopputulos selvä.