Kirjoittaja Aihe: Julkinen liikenne  (Luettu 11252 kertaa)

0 vuotislaista ja 1 Ankeuttaja kyttää tätä aihetta.

Poissa Presto

 • Mozartin kummipoika
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • ilovepasta.org
 • Pottermore: GhostDragon1391
 • Tupa: Korpinkynsi
Julkinen liikenne
« : Huhtikuu 26, 2010, 14:49:41 »
Asia on minua jo pitkään vaivannut, eli siis kuinka moni sitä julkista liikennettä oikein käyttääkään? Miksi? Käytätkö päivittäin, vaan vain silloin tällöin? Mitä julkisen liikenteen muotoa käytät eniten: bussia vai junaa, ratikkaa vai metroa? Mitä mieltä olet julkisesta liikenteestä yleisesti? Onko se hyvin vai huonosti organisoitu? Miten haluaisit muuttaa sitä paremmaksi? Jne, jne, jne.

Itse siis käytän julkista liikennettä säännöllisesti ja lähes päivittäin, sillä perheellämme ei ole ollut nyt pariin vuoteen autoa. Joukkoliikenne on osa elämääni nykyisin, ja se on johtanut siihen, että minun on miltei pakko osata joidenkin bussien reittejä ulkoa jne. Useimmiten joukkoliikennettä käyttäessäni matkustan bussilla kotiseudulta Selloon (kauppakeskus Espoossa), sillä sen yhteydessä toimii myös musiikkiopisto Juvenalia, jossa sitten käyn aina torstaisin ja perjantaisin. Joskus menen myös Helsinkiin, jolloin käytän joko yhtä seutubussia (joka tosin on aika hidasta) tai sitten Leppävaaran rautatieasemalle menevää bussia sekä junaa.

En nykyään matkusta juuri mitenkään muuten kuin busseilla (ja joskus junillakin, mutta harvemmin). Olen alkanut kiinnostua joukkoliikennettä käyttäessäni myös joidenkin bussilinjojen reiteistä (niiden tutkiminen on loistavaa vapaa-aikaa!). Varsinkin linjojen, joissa en ikinä ole käynyt, reitit kiinnostavat. Kotimme ohikin menee kaksi bussilinjaa, 26 ja 96H. Vähän matkan (n. 350 metriä) päässä kulkee myös 15, 248 (the seutubussi), 21 ja 29. Sitten noin kilometrin päässä kulkeekin noiden lisäksi myös 27, 28, 35, 51 ja 270, jotka ovat minulle ikään kuin varabusseja jos muita linjoja kulkee todella huonosti. Tästä tekstistä kyllä huomaa, että tykkään (jorista) busseista. :P

Julkinen liikenne on mielestäni erittäin kätevä matkustusmuoto kaupungissa, sillä monella ei ole omaa autoa. Julkinen liikenne on melkein ainoa vaihtoehto heille (tietenkin voi myös pyöräillä etc, mutta pidemmistä matkoista puhuttaessa varmasti on kätevämpää ja mukavampaa mennä julkisilla).

Ainoa asia, josta minulla olisi vähän palautettavaa, ovat aikataulut. Ymmärrän kyllä että bussiaikatauluja on todella hankala suunnitella kaikille ja kaikelle sopivaksi, plus että bussiaikataulut suunnitellaan usein myös junien vaihtoyhteyksille, mutta silti. Ärsyttävää kun sunnuntaina saa jotain kolmesta minulle käyvistä busseista odottaa puoli tuntia ja sitten kun on odottelut odoteltu, niin paikalle pöllähtääkin kaksi käyvistä busseista. -.-"

Myös vaihtoyhteydet on joskus tehty päin prinkkalaa: Lahden Z-juna tulee asemalle 20.19 ja bussini lähtee 20.20! Kuka siinä välissä muka ehtii sinne bussiin kipittää? Minulla siis on kokemusta. No, ei mikään voi olla täydellisesti suunniteltua, ei myöskään julkinen liikenne. Suurimmaksi osaksi olen oikein tyytyväinen, ja pakkohan minun on olla! :D

Muiden mielipiteitä/kokemuksia?
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
                        Stalkkaan sinua.

Poissa Haltiamieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Photography
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #1 : Huhtikuu 26, 2010, 15:09:59 »
Julkinen liikenne, siinä on hyviä ja huonoja puolia todellakin. Suurimmaksi osin se on kuitenkin todella hyödyllinen, varsinkin kun en muuten täältä pääsisi koululle kuin kävellen, pyörällä ja skootterilla, enkä miitteihinkään pääsisi todellakaan niin usein kuin nykyään. >)
Itse käytän junaa tai bussia - riippuu tuleeko juna myöhässä, jolloin käytän bussia - ainakin talvisin sekä kurjalla säällä kouluun mennessä, en minä rupea tarpomaan koulumatkaani jossa menee neljäkymmentä minuuttia kävellen.. Sen matkan taittaa junalla tai bussilla puolessa tunnissa, riippuen mihin junaan/bussiin ehtii. Onneksi on ihan lähellä asema, josta pääsee hyvin näppärästi kaikkialle, joko M-junalla tai sitten busseilla. Aivan kotini läheltä kulkee vain yksi bussi, 453, jolla tulenkin miltei aina Helsingistä kotiin. Ei sitä asemaa vain kestä iltaisin.. -.-

Aikatauluissa todellakin ärsyttää se odottelu, joskus käy minulle että tulen pysäkille jokin viisi minuuttia bussin lähtemisestä ja siinä sitten pitää iltaisin odotella ties kuinka kauan. Ja bussit kun tunnetusti tulevat joko juuri silloin kun pitää lähteä tai sitten myöhässä. Ärsyttävää.. Vain harvoin bussi on tullut ajoissa, ja se on suuri ihme. Junissa ärsyttää myös myöhästely, vaikka kyllä ne pääsääntöisesti kulkevatkin ajallaan. Talvi vain oli ärsyttävä VR:n kannalta, niin auttamattomasti junat olivat myöhässä - ja menivät vielä poikkeusaikatauluissa laittamaan juuri sellaiset junat kulkemaan että jouduin käyttämään bussia kouluun mennessä! Junalla voi kulkea pummilla eikä tarvitse maksaa sitä matkaa mennessäni kouluun. >) Mutta koulusta tullessani kyllä maksan sen maksun, bussilla kun pääsen helpommin kotiin.

Niinkään mitään negatiivista sanottavaa ei ole, kuljen viikottain julkisilla ja ne kyllä ovat tutut ainakin täällä Vantaalla minulle (Myyrmäen ja Martinlaakson lähellä ainakin, sekä täältä pari bussia jotka menevät Tikkurilaan). ^^
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

Poissa Arende

 • hahtuvahaave
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PotionGhost22203
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #2 : Huhtikuu 27, 2010, 00:57:20 »
Mä käytän julkista liikennettä aika epäsäännöllisesti. Lähinnä kaukoliikenteen busseja ja junia, kun matkustan opiskelupaikkakunnaltani kotipaikkakunnalleni. Asun niin pienessä kyläpahasessa tällä hetkellä ja aivan keskustassa, niin eipä ole juuri mitään tarvetta alkaa kaupungin omaa sisäistä julkista käyttää.

Julkinen liikenne on kuitenkin mielestäni pelkästään positiivinen asia. Vastustan nimittäin hyvin voimakkaasti yksityisautoilua. Haluaisin julkisen liikenteen vaan toimivammaksia Suomessakin. Olin vasta viimeiset kaksi viikkoa Pariisissa ja mä niin rakastan Pariisin julkista liikennettä <3 Metrot on vaan jotain niin autuasta. Pariisin metrolinjojen varjossa Helsingin yksi kämänen metrolinja tuntuu niin säälittävältä. Opin tällä reissulla jopa käyttämään myös Pariisin ratikoita ja busseja. Ensimmäisellä kerralla matkustin lähinnä metroilla, sillä en halunnut suurin surminkaan keskelle Pariisin liikenneruuhkia (se jos mikä on pelottavaa...). Nyt oli kuitenkin niin nätti ilma ja oli muutenkin nättiä, niin tuntu tyhmältä matkustaa maan alla koko ajan.

Mutta niin siis, mulla oli pointti tässä jutussa :D Julkinen liikenne on mielestäni tarpeellinen ja positiivinen asia, kunhan se vaan saataisiin kehitettyä toimivammaksi Suomessa. Tietysti ymmärrän, ettei Suomessa ole läheskään jokaisessa kaupungissa tarpeeksi ihmisiä, jotta se olisi kannattavaa, mutta ainahan saa toivoa :) Tahtoo metroja joka kaupunkiin! :D
Ihana asia minusta on, et ihana olen vain

Poissa Audra Dancer

 • Sir Emilia Sarkington
 • Vuotislainen
 • Gaze the Haze
  • Livejournal
  • Vainajala.org
 • Pottermore: HazelNight52
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #3 : Huhtikuu 27, 2010, 15:39:58 »
Käytän julkisia viikottain, koska asun isomman kaupungin kupeessa olevassa taajamassa, enkä omista autoa tai muita kulkuvälineitä joilla viitsisin huristella sen kakskyt kilometriä. Kuljen matkani oikeastaan aina bussilla, sillä kaupungille menee niitä about puolen tunnin välein tästä ja asun käytännössä pysäkin vierustalla. Linja-autoissa vain on se vika, että ne ensinnäkin kiertävät jokaikisen suon ja lammen ja nimen nokan ja matkaan kuluu aikaa ehkä kaksi kertaa sen mikä omalla autolla menisi ja busseilu tulee myös kalliimmaksi. Suosin silti mielelläni julkisilla kulkemista, se kun on ekologisempi vaihtoehto omalle autolle ja huomattavasti kätevämpää kuin liftaaminen. Paikallisbussien lisäksi käytän kaukoliikenteen busseja välillä koti-opiskelupaikkakunta. Jos junia menisi ja matka olisi pitempi, käyttäisin sitten sellaista.

Jos nyt lähtisin vaikkapa Etelä-Suomeen, lähtisin sinnekin julkisilla kulkuvälineillä. Kaupunkiin purkilla ja sitten junalla etelään päin. En ole koskaan ollut metrossa ja viimeisimmästä ratikkamatkastakin on kohta kymmenen vuotta, joten niistä en oikein osaa sanoa mitään. Huomenna olen muuten lähdössä junalla Tammerforsiin, josta lentokoneeni lähtee Englantiin. Sielläkin kuljetaan sitten busseilla ja metroilla ja sen semmoisilla. Autottomalle julkiset on kyllä ehdottomasti hyvä asia. Vielä kun saataisiin tännekin kyläpahaseen Koskilinjojen monopoliasema rikottua ja hintoja alemmas, niin olisin aika tyytyväinen.

- Moondancer, joka lukee kokeisiin bussissa

Poissa Zaira

 • 42
 • Valvojaoppilas
 • *
 • ^o^
  • Ei mitään nähtävää täällä
 • Pottermore: LumosDragon46
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #4 : Huhtikuu 28, 2010, 14:46:19 »
Julkisista liikennettä on tullut käytettyä enemmän tai vähemmän. Ala-asteella ollessani syksyllä ja keväällä menin pyörällä ja talvella useimmiten kävelin. Yläasteella ja lukiossa ollessani tuli mentyä hyville keleillä aina pyörällä, huonolla keleillä ja talvella bussilla. Ja jos asiaa on ollut muualle, niin bussilla sinnekin on menty. Junalla matkustan muutaman kerran vuodessa sitten niitä pidempiä matkoja, koska bussissa en pysty istumaan kun se kiertää kaikki suot ja lammet. Itse ainakin voin herkästi pahoin.

Ratikoita ja metroja tulee lähinnä käyettyä Helsingissä ollessa, tosin useimmiten sitä kävelee, jos on hyvä ilma. Ulkomailla metrot on käytössä lähes kaiken aikaa, koska ne on paljon kätevämpi matkustusmuoto kuin mikään muu.
"When I lead the big patient rebellion, Voldemort here is the first to go."
[The pessimist sees difficulty in every opportunity.
The optimist sees the opportunity in every difficulty. -Winston Churchill]

Poissa Nordamien

 • Laitapuolen hyökkääjä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #5 : Huhtikuu 30, 2010, 02:33:51 »
Bussit on talvella aikalailla ainoa vaihtoehto liikkua vähän kauemmas. Autoa kun en omista, enkä toivottavasti koskaan joudu tilanteeseen, että joudun mokoman rahareiän ostamaan. Eikä minua kiinnosta kettuakaan mitä hevosia siellä konepellin alla lymyää, kuinka nopeasti auto kiihtyy nollasta sataseen vapaapudotuksessa tai mitä kaikkea roinaa siihen peltilehmään voisi lisätä.

Talvella, kun on oikeasti helkutin kylmä niin ei voi pyöräilyä edes ajatella normirenkailla nyt ainakaan. Nastakumeja vois kyllä joskus pyörään harkita. Ainakin olisi talven jäljiltä muutama mustelma ja ruhje vähemmän. Sen verran iso kaupunki on, että bussit kulkevat sen verran taajaan ja niillä koko kansan limusiineilla pääsee melkein minne tahansa päin kaupunkia alta tunnin ja vielä ihan keposesti. Kouluunkin, joka sijaitsee melkolailla toiselle puolella kaupunkia, pääsee suoraan yhdellä bussilla ihan viereen. Eli ei siinä paljon aikaa ja jalkoja säästäisi vaikka meniskin omalla kumijalkasella romulla ovelta ovelle.

Pitemmille matkoille, täällä kotimaassa matkatessa ainakin, valitsen lähes poikkeuksetta junan. Nopeampi ja mukavampi matkustapa kuin bussi, tosin muutaman euron hintavampi. Mutta busseilla kun matkaa kauemmas niin olo on aikaslailla tukala. Itselle tulee ainakin kohtuullisen usein vähän huonomman puoleilen olo pitemmillä reissuilla. Onhan junat myös astetta väljempiä kuin bussit ja saa junissa myös sikahintaisia evästeitä ostettua. Tai no virvokkeita lähinnä. :P
I hate hippies, those basterds ate mah cookies !

Poissa Presto

 • Mozartin kummipoika
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • ilovepasta.org
 • Pottermore: GhostDragon1391
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #6 : Huhtikuu 30, 2010, 13:15:40 »
Ja bussit kun tunnetusti tulevat joko juuri silloin kun pitää lähteä tai sitten myöhässä. Ärsyttävää.. Vain harvoin bussi on tullut ajoissa, ja se on suuri ihme.

Oho. Unohdin aloituksestani kokonaan tuon myöhästelyaiheen. :D Niin, onhan se totta että bussit myöhästelevät, mutta parempi myöhässä kuin etuajassa. Bussiaikataulut on tarkoituksella suunniteltu hyvin nopeiksi juuri siksi, ettei mikään bussi vain tulisi etuajassa. Aikatauluissakin pitäisi lukea: "ohitusaika, jota ennen bussi ei ohita pysäkkiä" :) Ja muutenkin, kuka sitä oikeasti voi arvioida kuinka paljon porukkaa bussiin tulee minäkin päivänä?
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
                        Stalkkaan sinua.

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #7 : Huhtikuu 30, 2010, 13:57:05 »
Itse käytän julkista liikennettä hyvinkin paljon.
Ala-asteella koulumatkani olivat niin lyhyet (200m - 2 km, asuinpaikka kun vaihtui välissä), että kuljin ne joko kävellen tai polkupyörällä - mitään busseja ei olisi edes mennyt, enkä vieläkään osaa kulkea mitään kilometrin matkaa bussilla. Korvessa kun asuin pitkään, bussivuorot olivat todella huonot. Yläasteella kävin naapurikunnassa koulua, jonne oli matkaa 14 km, ja sitä varten nuo bussiaikataulut oltiin ajoitettu. Lukion ensimmäisen vuoden sahasin edestakaisin tuota matkaa kodin ja koulun välillä, ja puolisentoista tuntia per suunta tuli istuskeltua bussissa. Vuorot eivät todellakaan osuneet yksiin koulun kanssa sitten millään, mutta sillä mentiin, kun vaihtoehtoja ei ollut.

Nyt asun aivan tässä Tampereen kupeessa, josta kulkee busseja parhaimmillaan 10 minuutin välein, ja lähes jokainen kulkee tuosta aivan vierestä. Matkanteko on huomattavasti helpompaa nyt, eikä tarvitse esim. leffaillan jälkeen pohtia kuumeisesti, kuka järkkäisi kyydin tai kenen luo pääsisi yöksi.
Bussit kulkevat aika hyvin ajallaan, sellainen minuuttien viive on ihan normaalia, ja se pitäisi jokaisen matkustajan ymmärtää. Bussi kun on paljon riippuvaisempi mm. matkustajien määrästä ja muusta liikenteestä, toisin kuin esim. juna.

Pidempiä matkoja teen lähes kuukausittain, ja hyvin usein kulkuvälineenä on bussi - vaihtoehtoisesti esim. näyttelyreissuilla auto, sillä paikat eivät yleensä ole kovin helppojen yhteyksien päässä, ja tavaraa plus eläimiä on mukana ihan kiva määrä. Tällöin tosin käytetään hyvin usein kimppakyytiä.
Mutta esimerkiksi miitteihin, keikoille tms. matkustan aina bussilla. Junaa en käytä, enkä tule koskaan käyttämäänkään, se on varma se.

Omaa autoa minulla ei vielä ole, mutta sellainen tulee aivan varmasti, kunhan valmistun ja saan työpaikan. Kesäksi saatan saada tuon yhden museoajoneuvon ajettavakseni, joten reissut sujuvat hieman helpommin sillä. Julkisia tulen varmasti tulevaisuudessakin käyttämään siitä huolimatta, että ainakin yhden auton aion hankkia (luultavasti vähintäänkin myös toisen, ei voi mitään, kun on hurahtanut vanhoihin jenkkeihin).
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Haltiamieli

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • Photography
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #8 : Toukokuu 01, 2010, 16:54:27 »
Ja bussit kun tunnetusti tulevat joko juuri silloin kun pitää lähteä tai sitten myöhässä. Ärsyttävää.. Vain harvoin bussi on tullut ajoissa, ja se on suuri ihme.

Oho. Unohdin aloituksestani kokonaan tuon myöhästelyaiheen. :D Niin, onhan se totta että bussit myöhästelevät, mutta parempi myöhässä kuin etuajassa. Bussiaikataulut on tarkoituksella suunniteltu hyvin nopeiksi juuri siksi, ettei mikään bussi vain tulisi etuajassa. Aikatauluissakin pitäisi lukea: "ohitusaika, jota ennen bussi ei ohita pysäkkiä" :) Ja muutenkin, kuka sitä oikeasti voi arvioida kuinka paljon porukkaa bussiin tulee minäkin päivänä?

Oikeasti, olisi hyvin ärsyttävää asua vaikka jossain etäämpänä eikä olisi omaa autoa ja vain yksi bussi kulkisi vain puolen tunnin välein ja silloinkin tulisi yleensä myöhässä. No, siinähän tottuu että bussi tulee aina myöhässä, mutta entäs sitten kun bussi tulisikin ajoissa, jolloin sitten huomaat odottavasi seuraavaa bussia sitten sen puoli tuntia. Hyvin ärsyttävää, sen puolesta voisi oikeasti olla vaikka busseilla useampi pysäkki, joilla tasataan sitten aikataulua jos ollaan etuajassa. Ja kyllä, minulla on kokemusta siitä, että bussi tulee etuajassa, se on hyvin ärsyttävää varsinkin kun tajuat vasta tyyliin vartin odottelun jälkeen että bussi on jo mennyt - etuajassa! Etuajassa tuleminen on harvinaista, mutta silti hyvin ärsyttävää..
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

Poissa Xanie

 • hymyilevä huomispäivä
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • *reps*
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #9 : Syyskuu 06, 2010, 16:38:38 »
Hmmh, juuri muutama kuukausi sitten tuli ostettua auto, koska se tulee halvemmaksi kuin juna^^' Asun siis tätä nykyä tampereella ja poikaystäväni Oulussa. Junalla tuo matka olisi 65,40e/suunta pendolinolla, eikä se IC:lläkään paljon vähempää ole. Tai tuon verran oli ainakin vielä kesällä, sen jälkeen ei ole tarttenut käyttää kun auto hommattiin. Saatiin hommattua aika hyvä auto ja tuolle matkalle tulee polttoaineen puolesta hintaa n 30e/suunta, (kahdelta!) mikä on siis paljon vähemmän kuin junalla. (muut kustannukset maksavat itsensä aika äkkiä takaisin, kun rahaa kuitenkin säästää yhdellä matkalla aika huimasti verrattuna junaan).  VR on harmittavan kallis, jos tekisi vain muutaman matkan vuodessa, ei oma auto olisi ollut läheskään yhtä kannattava vaihtoehto, mutta kun useammin menee tuota väliä, niin yllättäen päädyttiin tähän ratkaisuun. Plus että tänä vuonna ainakin junat ovat olleet yleensä aina myöhässä ja ajoissa oleminen oli enemmänkin poikkeus. Joskus tuli mietittyä, että jos olisi tullut autolla, olisi päässyt jopa nopeammin(!) ja halvemmalla. Sinällään tämä on minusta sääli, koska junalla matkustaminen on paljon ympäristöystävällisempää, kuin omalla autolla ajelu.

Kaupungissa töihin kulkiessani käytän yleensä aina bussia, kun menen töhin melko kauas kotoa. Suorin tie kotoa työpaikalle olisi kymmenisen kilometriä, mutta bussi kiertää keskustan kautta, joten kyllä siinä kuluukin aikaa. Kesällä tuota väliä tuli kyllä mentyä pyörälläkin jonkin verran, tulipahan liikuntaa :) Enää en viitsi pyörällä lähteä, kun pihalla alkaa iltaisin olla niin kylmä ja pimeää kun pääsen töistä, että ei juuri huvita :D Aamuisin tosin voisi harkita, mutta sitten pitäisi jaksaa herätä hieman aikaisemmin...^^' Vaikka oman auton omistankin, niin en sitä juuri kaupungissa liikkuessani käytä. Kävelen mieluummin tai joskus käytän pyörää. Tykkään kävellä ja minusta täältä kotoa on ihan kävelymatka esim keskustaan. Matka siis kestää kävellen n 50 minuuttia, mikä on minusta ihan kävelymatka, vaikka monet ovatkin ihan erimieltä :D

Nuorempana asuin paikassa, jossa ei juuri julkista liikennettä ollut, joten kouluun tuli aina kuljettua pyörällä tai kävellen, matkaa oli joku nelisen kilometriä (yläasteen alussa vain reilu kilometri, mutta muutimme sitten kauemmas). Nuorempana on tullut käveltyä ja pyöräiltyä paljon, joten ehkä siksi minusta alle tunnin kävelymatka ei tunnu vielä pahalta ja minusta se on ihan kohtuullinen :) Varsinkin hyvällä ilmalla^^

Ensi vuoden alussa olen muuttamassa kaupunkiin, josta olen saanut sen käsityksen, että se on pyöräilykaupunki. Kuulemma pääsee kaikista kätevimmin ja bussit siellä ovat kauhean kalliita ja bussikorttisysteemi huono.  Saa nähdä mitä siitä tulee kun muutan, en mitenkään hirveästi pidä kaupungissa pyöräilemisestä, mutta ehkä siitä oppii pitämään, mikäli se todella osoittautuu kätevimmäksi paikasta toiseen pääsemisen muodoksi. :)
Kun ystäväsi katselevat sinua hyppäämässä laskuvarjolla joka ei aukea, voisi olla hauska temppu, jos esittäisit vaikkapa uintiliikkeitä.
Avasta kiitos Seatearille!
Tee päivän hyvä työ: www.freerice.com

Poissa Isetom

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Livejournal
 • Pottermore: PurpleFang101
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #10 : Syyskuu 07, 2010, 21:29:41 »
Täällä pikkukaupungissa missä minä asun ei ole edes paikallislinjaa. En käytä siis julkista liikennettä juuri ollenkaan. Junalla olen Suomessa kulkenut vain kerran ja viimeisimmästä metrokokemuksestanikin on jo hirvittävästi aikaa. Valitettavasti. Kuljin metrolla viimeksi Suomessa varmaankin melkein kymmenen vuotta sitten. Helsingin metrojen väri on kiva, pidän siitä paljon. Junalla haluaisin todellakin kulkea useamminkin, ties vaikka tässä lähiaikoina sitä käyttäisinkin.

Julkinen liikenne on hyvä asia, vähentää kaikkia päästöjä ja tekee liikkumisen huomattavasti helpommaksi niille jotka eivät halua/voi käyttää muita kulkuneuvoja.
through the warmthest cord of care
your love was sent to me

Poissa EJR

 • Varjelusten toinen puoli
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
 • I just want things to make sense
 • Tupa: Tuvaton
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #11 : Syyskuu 08, 2010, 07:25:33 »
Noh, itse asun ihan keskustassa, joten busseille ei ole tarvetta :D
Junassa olen muutaman kerran ollut- Serkkujen kanssa linnanmäelle ym. pikkureissuja, miitti ja sellaista (Seraava junamatka on Lauvantaina : D )

Bussien myöhästelyä en ole itse saanut kokea niin hirveästi, koska en käytä bussia kuin koulun reissuissa, lomamatkoilla ja joskus pienenä Mummin kanssa   : )
MS Hirmun kapteeni!

Hidarico

 • Ankeuttaja
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #12 : Syyskuu 08, 2010, 07:43:37 »
Itse asun aivan lähellä Helsingin keskustaa hieman sivummassa (= iso metsä minun ja mannerheimintien (Helsingin päätie ja yksi meluisimmista) välissä) kuitenkin tuosta liikenteestä. Käytän usein julkisen liikenteen ratikkaa, varsinkin talvisin jos en jaksa kävellä kouluuni, mutta bussiakin tulee käytettyä kohtuullisen paljon. Tässä nyt on painunut vuosien saatossa mieleen eri bussien liikennereittejä ja ratikkareittejä. Julkinen liikenne on toisaalta hyvä ja toisaalta taas ei - se lisää liikenteen melua joka on haitallista korville. Junaa on tullut käytettyä vain pakosta, en siis käytä sitä kovin usein, mutta ennen kyllä käytin: junamatkat olivat vain sitä varten että meidän partioryhmämme kuljetettiin lippukuntamme kämpälle milloin mihinkin. Pyrin kuitenkin liikkumaan Helsingissä itse niin paljon kun voin hyvin lyhyillä matkareiteillä jotka on mahdollista kävellä/pyöräillä.

Poissa lullaby

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: HawthornMagic6297
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #13 : Syyskuu 08, 2010, 13:47:52 »
Julkisilla en ole kulkenut ollenkaan sen jälkeen, kun sain kortin alkuvuodesta. Eikä ole todellakaan tullut ikävä. : D Julkinen liikenne on tietenkin hyvä ja hyödyllinen juttu, ja hienoahan se olisi, jos ihmiset siirtyisivät enemmän vaikka bussilla kulkemiseen ja jättäisivät henkilöautoilun vähemmälle. Itse kuitenkin rakastan omalla autolla ajamista ja olen muutenkin aika lailla heittänyt ekologisuusajattelun metsään autoiluasioiden suhteen...

Ala-asteikäisenä aloin ensimmäistä kertaa vakituisesti käyttämään julkista liikennettä ja kuljinkin aina bussilla kouluun 18-vuotiaaksi asti (vaikkakin vuosina 2007-2009 ajelin säiden salliessa mopolla ja kevarilla kouluun). Ala-asteikäisenä oli ihan mukavaa kulkea bussilla, kuskit olivat periaatteessa aina samoja ja suurin osa todella mukavia tyyppejä, tervehtivät aina ja vastaavaa. Yläasteikäisenä sitä viimeistään kiinnitti huomiota siihen, että kuskeja tuli koko ajan uusia, vanhat kuskit katosivat ja harvemmat jaksoivat kauheasti panostaa asiakaspalveluun. Jopa sellaisia kuskeja näki, jotka eivät edes tervehdykseen vastanneet ja olivat aina naama mutrussa. Mutta kaipa tuo on nykyään ainakin kaupungeissa aika yleistä, ettei tervehditä ja muutenkin. Kyllä minunkin kohdaltani se ystävällinen moikkailu väheni vuosien myötä, kun ei kaikkia kuskeja selvästikään kiinnostanut mikään turha rupattelu.

Sekin on mukavaa omalla autolla ajaessa, kun koulumatka taittuu aina niin nopeasti ja aamuisin saa nukkua vähän pidempään. Asun maaseudulla ja lähin bussipysäkki on n. kilometrin päässä, eikä sitä matkaa ollut läheskään aina kovin kivaa taittaa esimerkiksi kaatosateessa tai korkeassa lumihangessa... Koko tienpätkä on myöskin valaisematon, joten talviaamuisin ei useinkaan nähnyt nenäänsä pidemmälle pysäkille kävellessä.

On bussilla matkustamisessa tunnelmaakin toisinaan, musiikkia kuunnellessa ja maisemia katsellessa. : )

Poissa Marygold

 • Irorua
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Mary Sue
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #14 : Syyskuu 08, 2010, 14:14:35 »
Minulla ei ole autoa tahi edes ajokorttia sellaiseen, eikä myöskään tule. Monet tätä päätöstäni ovat ihmetelleet, mutta enpä vain ole kokenut sellaista tarvitsevani. Ja olen kotoisin pikkukaupungista, jossa "kaikki" käytännössä ajoivat kortin, koska mitään busseja siellä ei mihinkään mennyt: nykyään asun vähän isommassa kaupungissa, jossa paikallisliikennettä sentään on, toimivuudesta ei kyllä aina ole takeita. Joka tapauksessa, julkisilla kulkuvälineillä liikun kaikki sellaiset matkani, joita ei pysty taittamaan pyörällä tai kävellen. Junilla ja pitkänmatkan busseilla kuljen kolmen-neljän tunnin yhtäkestoisia matkoja ehkä keskimäärin kahdesti kuussa, johtuen käynneistä toisella puolen suomea vanhempieni luona ja toisaalta toisella laidalla poikakaverini luona. Opiskelijana maksan yhdensuuntaisesta matkasta suunnilleen 20 euroa.

Lähiliikenne taas on minulle sellaisen olemassaoloon tottumattomalle lähinnä ylimääräistä luksusta, joka tosin täällä nykyisessä kotikaupungissani Jyväskylässä ei mitenkään kauhean hyvin järjestettyä ole. Tosin plussana mainittakoon kuitenkin, että kotitaloni edestä kyllä menee busseja miltei vuorokauden ympäri, ja useimmiten lähes ajallaan. Mutta bussien hinnat täällä kyllä ovat aivan kohtuuttomat, ja bussin vaihtamisesta on tehty älyttömän hankalaa, kun siirtolipun joutuu pyytämään erikseen. Kortin kanssa matkustaminen on kyllä suht. halpaa ja helppoa.

Ja noista myöhästymisistä: en itsekään pidä siitä, jos bussi tulee myöhässä, mutta ymmärrän sen ettei ihan kaikkea pysty ennakoimaan. Joskushan tänne Suomeen on ehdotettu myös sellaista systeemiä, että lippuja ei voisikaan ostaa bussista vaan ne pitäisi hankkia etukäteen, jolloin bussien myöhästelytkin luultavasti vähenisivät, kun kukaan viisisenttisillä lippunsa maksava ei voisi niitä jumittaa. Ennen moinen systeemi kuulosti minusta pöyristyttävän typerältä, mutta Tukholmassa sellainen järjestely on, ja siellä käydessäni totesin sen myöskin toimivaksi, ja bussit kulkivat sekuntiaikataulussa. Toinen hieno asia täkäläiseen bussiliikenteeseen verrattuna oli siellä se, että seuraava pysäkki aina sekä ilmoitettiin ääneen kuten junissa, että vielä näkyi aina bussin etuosan näyttöruuudulta. Täällä jos kulkee jonnekin bussilla ensimmäistä kertaa, saa aina paniikissa arvailla sitä seuraavaa pysäkkiä, useimmissa busseissa kun vielä noita näyttöjäkään ei ole...

Mutta niin. Olen joukkoliikenteen vankkumaton kannattaja, mutta myös uudistusten, jotka tekisivät siitä nykyistä toimivampaa ja siten ehkä suositumpaa.
Sadevesiämpärit, auringonkukkaniityt, saippuapalat ja raparperinvarret... Oikullisesti versoilevat lommot elämän alaviitteissä.

Poissa Mameha

 • Peilijään uurtaja
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Rohkelikko
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #15 : Syyskuu 08, 2010, 16:22:22 »
Itse käytän bussia päivittäin noin 20km koulumatkaani. Käyn koulua viereisessä kaupungissa Tampereella. Olen Tampereen kaupungin busseissa monista asioista erittäin, erittäin kateellinen. Meillepäin tulevissa busseissa ei ole pysäkkinäyttöä. Bussin numero ei (yleensä) näy takaikkunan näytössä, joten kun tulen koulun jälkeen bussin laiturille sen takaa, on aina ensin mentävä edestä tarkistamaan, mikä numero on kyseessä. Samalta pysäkiltä kun lähtee kaksi muutakin saman firman linjaa. Lisäksi tämän firman (Paunun) aikataulut ovat sekavat lukea. Toki siihen oppii..
Sellainen käsite kuin pysäkkiaikataulu on kaukaista luksusta. Joudun aina kotoa toiseen suuntaan (siis ei Tampereelle) lähtiessäni laskeskelemaan lähtöajan ja saapumisajan perusteella, että koskakohan bussi mahtaisi tulla. Tampereelle menen niin usein ja samaan aikaan, että tiedän, koska viimeistään on oltava pysäkillä. Huomasin myös, kun joku kauhisteli puolen tunnin välein tulevia busseja. Meillähän ne tulevat 20 min välein, paitsi hyvin aikaisin aamulla ja kahdeksan jälkeen illalla puolen tunnin tai pidemminkin välein. Viikonloput ovat tietenkin asia erikseen.
Niin ja vielä lisätäkseni, kaikki tämän linjan bussit eivät aja samaa reittiä ja toinen linjan reiteistä kiertää minun kotini kaukaa, mikä kieltämättä vaikeuttaa minun elämääni. Onneksi kohdaltani menee myös silloin tällöin kaukoliikenteen busseja, joita hyödynnän silloin, kun voin. Useimmat lähiliikenteen bussit ovat lisäksi "autonvaihtoja", eli ne eivät aja loppuun asti Tampereen läpi vaan jäävät keskustorille, jolloin loppumatka on käveltävä tai mentävä kaupungin bussilla. Onneksi omistan bussikortin, sillä bussin vaihtaminen muuten on hankalaa ja hinnat korkeita.

Ja bussit kun tunnetusti tulevat joko juuri silloin kun pitää lähteä tai sitten myöhässä. Ärsyttävää.. Vain harvoin bussi on tullut ajoissa, ja se on suuri ihme.
Bussiaikataulut on tarkoituksella suunniteltu hyvin nopeiksi juuri siksi, ettei mikään bussi vain tulisi etuajassa. Aikatauluissakin pitäisi lukea: "ohitusaika, jota ennen bussi ei ohita pysäkkiä" :) Ja muutenkin, kuka sitä oikeasti voi arvioida kuinka paljon porukkaa bussiin tulee minäkin päivänä?

Tuosta ajoissa olemisesta vielä: Paunun aikatauluissa siis on kaksi aikaa, lähtöaika ja toinen lähtöaika, jolloin bussi jatkaa eteenpän. (Esim. Kangasalalta Tampereelle ja Tampereelta Nokialle). Nämä ovat periaatteessa "ohjeellisia aikoja, jota ennen bussi ei ohita pysäkkiä". Kumpa vain olisivatkin niitä poikekuksetta. On sanoinkuvaamattoman ärsyttävää myöhästyä bussista sen takia, että se on lähtenyt minuutin tai kaksi etuajassa, kun tulee suoraan jostakin kiireellä. Toki Paunulaiset myös myöhästelevät, ja olen todistanut pari kertaa, jolloin bussi ei ole tullut ollenkaan. Kuten jo joku sanoi, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

En siis erityisemmin pidä minulle tarjolla olevasta joukkoliikenteestä, mutta on se parempi kuin ei mitään. Aion kyllä ajokortin hankkia heti, kun saan. Onneksi siihen ei ole enää kauan. Toki kannatan joukkoliikennettä sen ympäristöystävällisyyden vuoksi, mutta parannettavaa olisi runsaasti. (Tulipa pitkä ja negatiivinen juttu. Mameha kiittää ja kumartaa.)

// Korjasin pari kirjoitusvirhettä selkeyden vuoksi :)
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 08, 2010, 16:27:09 kirjoittanut Mameha »
Wow! We're identical!

Poissa Ria

 • Haaveilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: YewCharm170
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #16 : Syyskuu 12, 2010, 19:49:24 »
Itse käytän busseja todella paljon. Kouluun kun on matkaa 45minuuttia ja se siis sijaitsee aivan toisella puolella kaupunkia. Asun siis Tampereella ja täällä on mielestäni todellä hyvät bussiyhteydet kaikkialle.

Koko peruskouluni olen mennyt pyörällä tai kävellen, enkä juurikaan silloin käyttänyt koulumatkoihin bussia kun sen verran lähellä asuin (vuoden asuin n. 2.5kim-3km päästä koulusta mutta silloinkin menin aina pyörällä). Tottakai aina kaupungille mentäessä käytin bussia. Olen itseasiassa koko ikäni käyttänyt aika aktiivisesti bussia. Tämä johtuu siitä, että kumpikin vahemmistani on bussikuskeja joten bussimatkat kaupunkiin on taittunut halvemmalla bussilla, kun heidän ei tarvitse maksaa bussilla kulkemisesta ollenkaan. Tunnen siis aikalailla hyvin Tampereelta päin bussireittejä ja jos en tunne, niin onneksi on vanhemmat joilta voi kysyä, ettei tarvitse arvuutella, että missä pysäkillä jää :)

Nyt lukioaikana joudun kulkemaan bussilla, sillä todellakin kouluni on kaupungin toisella puolella. Onneksi nykyään on kuukausikortit joiden kanssa matkustaminen tulee paljon halvemmaksi kuin kertamaksulla.
Ja niinkuin Giladra ainakin tuolla taisi sanoakin niin Tampereella bussit menee parhaimmassa tapauksessa 10 minuutin välein. Itse, kun joudun vaihtamaan koulumatkallani bussia on tämä todellakin hyvä asia. Lähden kouluun yleensä 7.50 lähtevällä bussilla kotoa ja keskustorilla vaihdan sitten heti seuraavaan bussiin joka menee aina 10 minuutin välein aamulla. Tämä on todella kätevä, koska ainakin välillä talvisin bussit myöhästelevät (vielä enemmän nyt kun on kamalasti tietöitä) niin kerkeää hyvin kouluun (kaupungista koululleni menee n. 10 min.). Viimeisin bussi millä koululleni kerkeän lähtee 20 vaille 8 aamulla ja yleensä kerkeän vielä kahteen edelliseen bussiinkin. Tosin koulusta kotiin päin bussit eivät ikinä tunnu menevän kohdalleen. Yleensä kun pääsen koululta keskustorille seuraava bussi on jo mennyt ja joudun odottamaan sitä n.15 min. No, ei se paha aika todellakaan ole kun kauppojakin on siinä heti vieressä, mutta talven pakkasilla ei hirveästi houkuta jäädä viideksitoista minuutiksi odottelemaan linja-autoa.
Onneksi nyt sitten ensi vuonna kun pääsen autokoulun aloittamaan ja ajamaan kortin (saisin kyllä aloittaa jo...) joten pääsisin sitten luultavasti autollakin menemään kouluun.

Mutta sitten vielä muista julkisista. Ratikoita ja metroja täällä ei ole joten en ole niitä pahemmin käyttänyt kuin muutaman kerran Helsingissä. Juniakin käytän aika harvoin, mutta ne ovat kyllä todella hyviä kulkuvälineitä pidemmille matkoille. En juurikaan kulje pidempiä kaupungista toiseen meneviä matkojani bussilla vaan juuri junalla, koska se on usein halvempi ja nopeampi. Esimerkiksi viime vuonna vuotisnäytökseen Helsinkiin tulin täältä Tampereelta ja matka kävi helposti ja nopeasti. Ei ollut mitään vaihtoja välissä ja hintakin oli aika lailla kohtuullinen (vähän alle 30e yhteensä). Nyt kun olen 17 vuotias junalla matkustaminen tulisi todella kalliiksi (esim. Tampere-Helsinki meno-paluu olisi hieman alle 60e), mutta onneksi omistan lukiolaisten liiton opiskelijakortin, millä saan 50% alennusta eli pääsen matkustamaan nuorten (vai onko se lapsen?) hinnalla.

Eli lyhyesti sanottuna olen tyytyväinen julkiseen liikenteeseen, mutta minusta matkustaminen voisi olla hieman halvempaa. Esim. juuri vähän aikaa sitten nostettiin taas aikuisten kertamaksun hintaa eli se on Tampereella nykyään 2.50e, mikä on mielestäni kallis kun ajattelee, että lähtee shoppailemaan kaupungille ja maksaa ensin 2.50e kaupunkiin ja saman takaisin ja maksaa siis yhteensä 5e, siitä että on päässyt hetkeksi kaupungille. Entinen 2e aikuisten kertamaksu oli mielestäni paljon parempi ja säästäisi siinä jo euron kaupunkireissusta ja jos miettii että kerran viikossa säästäisi tuon euron niin kyllä se sitten taas loppupeleissä olisi paljon rahaa... (ja ajatelkaa sitä vielä markkoina! Joo, olin ensimmäisellä luokalla kun markat vaihtuivat mutta silti ajattelen "kalliita" asioita markkoina :D)

Poissa azze

 • Pää pilvissä
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • Facebook
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #17 : Syyskuu 15, 2010, 20:27:27 »
Julkista liikennettä (busseja) käytän josksus kun on kylmä tai en jaksa kävellä harkkoihin tai sataa, junia käytän yleesä vain miitteihin tulemisessa, sillä muut matkat teen yleensä perheen kanssa autolla.

Täällä bussit liikkuvat ihan hyvin aikataulun mukaan :>
Siperia opettaa, niin minäkin
Lukekaas mun blogia tai kattelkaas mun kuvia tai siis ei kuvia MUSTA vaan mun ottamia kuvia

Paikalla AIV-rehu

 • Lupus Tigris
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Apulannan kasvattama
 • Pottermore: FeatherProphecy121
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #18 : Syyskuu 20, 2010, 23:23:39 »
Miten en ole vielä kirjottanut tähän. Aika korjata asia. :)

En käytä julkisia päivittäin, mutta useita kertoja kuussa kuitenkin. Ajokorttia en omista, joten kaikki kävely/pyöräilymatkaa pidemmät matkat kuljen bussilla tai muiden kyydillä. Poikaystäväni luo kuljen välillä pyörällä, mutta säästä ja muista olosuhteista riippuen välillä bussilla. Talvella varmasti enemmän bussia käyttäen. Myös kaikki Turun keskustaan suunnatut matkat kuljen bussilla. Toisinaan kuljen myös Lahteen bussilla. Helsingissä ja Tampereella olen käynyt joitakin kertoja miiteissä ym. Nämä matkat olen kulkenut junilla. Junat on busseja huomattavasti nopeampia. Hinnassa ei taida suurta eroa olla. Lahtimatkoilla suosin busseja, sillä hinta ja matkustusaika on suunnilleen samat. Bussista ja junasta riippuen bussilla saattaa päästä jopa nopeammin, mutta bussissa hyvänä puolena: ei tarvitse vaihtaa, junalla mennessä tarvitsisi.

Julkisen liikenteen hyvinä puolina on ympäristöystävällisyys ja halpuus. Juna ja bussiliput on kylläkin aika riistohintaisia aikuisen hinnalla. -.- Mutta on se kuitenkin, siinä määrin kuin itse käytän, halvempaa kuin ajokortin ja auton hankinta ja ylläpito. Lähiliikenteen hinnat eivät ole aivan niin riistohintaisia, mutta melko korkeita nekin. Turun sisäisessä liikenteessä bussilippu oli ainakin ennen veron nousua 2,5 euroa. Nyt varmaan enemmän... Sillä voi vaihtaa bussia kahden tunnin ajan. Vaihtomahdollisuudesta huolimatta tuo on aika iso hinta. Minulla on sitä helpottamassa bussikortti eli pääsen kulkemaan melko halvalla. Turusta Raisioon maksaakin jo 3,30 ja siinä ei käy kortti. Vaihtomahdollisuutta ei myöskään ole, kun kyseessä on kilometritaksa. Toisinaan kuljen kortilla rajalle ja kävelen siitä kotiin. Saa hieman liikuntaa, mutta matka ei ole hirvittävän pitkä. ;) Ilman kortteja ja rajalle kävelyä esimerkiksi poikaystäväni luona käynti maksaisi noilla hinnoilla lähemmäs 12 euroa. Ei oikein kuulosta hyvältä hinnalta. Onneksi on kortit ja pyörä.

Asun siis Raisiossa ja täältä kulkee arkipäivinä bussi Turkuun n. 10 minuutin välein. Tai no, todellisuudessa 1-20 minuutin välein. Ne nimittäin lähtevät naapurikunnasta Naantalista ja välillä joku bussi on saanut edellä menneen bussin melkein kiinni Raision kohdalla. Ja seuraava taas tulee hieman hitaammin 15-20 minuutin päästä. Tuosta huolimatta täältä pääsee ihan mukavasti Turkuun. Menee vaan pysäkille niin (yleensä) kymmenen minuutin sisään tulee bussi. :) Turun bussit kulkee havaintojeni mukaan ihan mukavasti aikataulussa. Junien aikataulussa pysyminen sitten onkin välillä vähän arpapeliä. Matkustaessa pitää muistaa VR-lisä. Eli saattaa joutua odottamaan jopa yli tunnin asemalla myöhässä tulevaa junaa. :<
Draco dormiens numquam titillandus.
Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.
Psykiatrisia toimia, jotka oman kokemuksen kautta täysin aukee -Apulanta

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #19 : Syyskuu 26, 2010, 19:29:54 »
Kuljen työmatkani Leppävaaran ja Helsingin välillä, joten junaa tulee käytettyä jatkuvasti. Kävelymatkaa asemalle on jonkin verran, mutta siinä tulee sopivasti päivittäistä liikuntaa. Työmatkan osalta olen hyvinkin tyytyväinen julkiseen liikenteeseen. Kotoa asemalle voisi tosin päästä paremminkin. Nyt ongelmana on se, että vaikka ratikalla pääsee reitin puolesta oikein hyvin, niin aikataulujen yhteensopivuus ja luotettavuus ovat ongelmia. Kävellen pystyn suunnittelemaan matkan minuutin tarkkuudella, ratikan kanssa ei valitettavasti pysty samaan. Toisaalta se ei nopeuta matkaa kuin muutamalla minuutilla vaikka kaikki osuisi kohdalleen, joten ei ihan kamalasti harmita. Muuten en käytä julkisia kuin satunnaisesti, koska keskustassa pystyy hyvin liikkumaan kävellen.
Ylipäänsä kannatan kovasti kaikkea raideliikennettä. Kaupungissa metro on ylivoimaisesti paras kulkuväline, valitettavasti Helsingissä metrolla ei pääse moneenkaan paikkaan. Lähijunat ainakin Espoon suuntaan sopivat myös hyvin ja vuorotiheys on yleensä riittävä. Ratikat ovat sen sijaan usein turhan hitaita. Pitemmät matkat suurempien kaupunkien välillä kuljen mieluiten junalla jos vain mahdollista. Raideliikenteessä pidän ennakoitavuudesta, selkeydestä, nopeudesta ja tilavuudesta. Vaikka junien myöhästelystä on kirjoitettu paljon, niin bussitkaan eivät ole erityisen luotettavia. Samanlaisia myöhästymissumia ei toki tule, mutta ainakin junan myöhästymisestä tietää. Bussi voi sen sijaan olla kymmenen minuuttia myöhässä eikä voi tehdä muuta kuin odottaa ja toivoa, että bussi ilmestyy joskus. Bussien vuorotiheydet ovat myös melkein aina liian harvoja. Julkinen liikenne toimii hyvin silloin kun pysäkille voi mennä tarkistamatta etukäteen milloin vuoro lähtee. Lisäksi ne ovat yleensä onnettoman ahtaita ja muutenkin epämukavia.
Valitettavasti Suomen kokoiseen maahan ei voida luoda kovin kattavaa julkista liikennettä ilman huomattavia valtion tukia. Mitä pienempiin kaupunkeihin ja kauemmas Helsingistä mennään, sitä huonommaksi tilanne yleensä menee. Missä tahansa muualla asuessa käyttäisin todennäköisesti autoa pääasiallisena liikkumisvälineenä. On minulla nytkin oma auto, mutta sillä ei tule juurikaan ajettua.

Poissa Bloody Princess

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #20 : Elokuu 09, 2012, 21:39:47 »
*nostaa topicin harteilleen*

Minun on myönnettävä, että käytän julkista liikennettä suhteellisen harvoin. Minua on kuskattu henkilöautolla ties mihinkin koko elämäni ajan. Ei kuitenkaan täysin syyttä, sillä esim. omalla kyydillä toteutuneet koulumatkat ovat pitkälti seurausta siitä, että isäni työt alkavat usein samoihin aikoihin kuin minun tai siskoni, taannoin myös veljeni, oppitunnit. Ala-asteemme ei ollut aivan reitin varrella, mutta kummankin nykyinen koulu sijaitsee keskustassa kuten isukin työpaikkakin. Alakoulun neljällä ensimmäisellä luokalla olisi ollut "coolia" tulla kouluun bussilla (kyllä, se oli kyläkoulu), myöhemmillä luokilla taas pyörällä tai kävellen, minkä vuoksi olisin usein tahtonut tehdä kuten kaverinikin. :') Pääsin aina välillä kotiin bussilla tai pyörällä, mutten koskaan kouluun. Koska aamut.

Asun 10 kilometrin päässä keskustasta, mikä on pääsyy sille, että minua on kuljeteltu vaikkapa nyt sinne. Koulumatkoista kerroinkin, mutta myös muinaiset harrastuskyydit oli ehdottomasti kätevintä järjestää kotijoukkojen puolesta. Siitä voisin kerätä pientä syntiä, että minut heitetään keskustaan aina kun minulla on randomeja asioita sinne, vaikka voisin mennä bussillakin. Vuoroja menee kuitenkin vähän epäedullisiin aikoihin, ja niin. Tällaisen matkan päässä asuvina on totuttu henkilöautoiluun, mikä on rehellisesti sanottuna aikamoinen harmi näin julkista liikennettä kannattavan puolesta.

Busseja on siis tullut käytettyä lähinnä koulun retkien tai leirikeskuksille matkaamisen puolesta, harvoin muissakin tapauksissa. Junat ovat lähellä sydäntäni, vaikka myös linja-autoissa onpi tunnelmaa... Junailen (:'D) normaalisti Helsinkiin tai Lahteen, yleensä miittien tai muiden vastaavien tapahtumien vuoksi. Lahteen on kyllä tullut miittimatkailtua autokyydilläkin, mutta ei ainoastaan minun tähteni! Ainakin äitini pitää muissa kaupungeissa vierailusta (isästä ja siskosta en tiedä, mutta heidätkin houkutellaan toisinaan mukaan) ja lähtee ihan mielellään shoppailureissulle samaa matkaa, kun vain mahdollista. Lappeenrantaan minut on heitetty aina omalla autolla, eipä se kovin kaukana olekaan. Köh.

Pidän julkisista kulkuneuvoista, koska niillä matkustaminen on mukavaa, niissä on täysin oma fiiliksensä (junat <3) ja ne ovat ennen kaikkea huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin se vaihtoehto, että vaikkapa bussi- tai junalastillinen ihmisiä suuntaisi määränpäähänsä henkilöautolla. Junatkaan kun eivät saastuta periaatteessa lainkaan. Luontoystävällisyys on omalla kohdallani vähän kyseenalainen juttu, kun kerran liikennöin junalla tai bussilla kovin harvoin, mutta kyllä, suosisin joukkoliikennettä erittäin mieluusti useamminkin. Älkää pilatko kauniita ajatuksiani kutistuvista hiilijalanjäljistä. Vielä minä isona...

Itselläni ei ole liiemmin huonoja kokemuksia busseista tai junista (minun on tunnustettava, etten ole koskaan liikennöinyt raitiovaunulla tai Helsingin metrolla), vaikka ainakin VR tuntuukin haalivan negatiivisia kommentteja. Se on mielestäni sääli, sillä minulla on siitä vain hyviä kokemuksia. Yleinen viihtyvyys ja henkilökunnan mukavuus ovat olleet huippuluokkaa. Olen matkustanut junalla lukuisia kertoja, monesti myös talvella, eikä juna ole ollut kuin kerran merkittävästi myöhässä aikataulusta. Toki ymmärrän sen, että mitä useammin junilla liikkuu, sitä useammin on mahdollista, että niitä pahoja myöhästelyjä tulee, eikä töistä tai tärkeistä tapaamisista parane myöhästellä. Busseista minulla ei taida olla valittamista.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 09, 2012, 23:22:07 kirjoittanut Bloody Princess »

Poissa Sateenropina

 • Vuotislainen
 • Pottermore: AvisErised8561
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #21 : Elokuu 09, 2012, 22:20:04 »
-
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 29, 2018, 23:39:28 kirjoittanut Sateenropina »

Poissa Dewie

 • Vuotislainen
 • Pottermore: HazelNight86
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #22 : Elokuu 09, 2012, 23:28:08 »
Itse olen ahkera junan käyttäjä, varsinkin näin opiskeluaikoina sujahdan vkloppuisin junalla kotiin. Opiskelen Seinäjoella ja siellä en käytä julkisia, koska ne on suoraan sanoen ihan pepusta. Mistään ei löydy kunnon aikatauluja saati reittejä. Aluksi asuin opiskelijakämpässä koulun vieressä joten silloin tuli käveltyä kouluun ja keskustaan. Nyt asun 6km päässä joten käytän autoa. Olen sen verran hienohelma, etten tykkää pyöräillä esim kouluun, sille siinä hikoaa ja minua ällöttää olla hikinen varsinkin ihmisten ilmoilla.

Nyt asun syksyn kotikotona ja käyn työharjoittelussa Tampereella. Minulla on täällä autoni sekä bussikortti. Vaihtelen niiden kahden välillä fiiliksen mukaan. Autoa käytän osittain sen takia ettei tarvitse nousta niin aikaisin, lisäki matka HML-TRE on nopea ja pelkkää moottoritietä. Ekan työharjoittelun tein Helsingissä ja sinne kuljin pelkästään junalla ja ratikalla. Käytin siis HML-HKI välillä junaa sekä myös lähiliikenteen junia, kun menin kummisedälle.

Tykkään käyttää julkisia ja käytän niitä etenkin, jos niillä on helpompi kulkea. Esim Helsingissä on helpompi mennä junalla/ratikalla niin ei tartte miettiä parkkipaikkaa. Toivon, että tulevaisuus veisi minut sellaiseen kaupunkiin, jossa on toimiva ja selkeä julkinen liikenne, jolloin voisimme avomiehen kanssa kenties luopua toisesta autosta.

Julkisissa minua ärsyttää eniten talvinen VR. Tarvitseeko siitä edes kertoa?! Hemmetin kivaa soittaa pomolle, että oon kyllä tulossa, mutta juna on yli tunnin myöhässä. Muuten minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, kohtaamani kuskit ja konnarit ovat olleet mukavia ja avuliaita :)

Tuntuu, että kirjotin tosi tökkösuomea, pahoitteluni, olen väsynyt :D
Olen esihistoriallinen käärme joka ulvoo ja murisee! -Pikku Myy-

Poissa Ruiskaunokki

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #23 : Elokuu 10, 2012, 23:12:24 »
En ole enää yli viiteen vuoteen käyttänyt julkista liikennettä säännöllisesti. Ennen sitä kuljin lukioon ja yläasteelle bussilla tuon parinkymmenen kilometrin matkan, kun bussiaikataulut olivat siihen aika hyvin suunniteltu (yksi bussi per tunti :D). Viimeiset puolitoista vuotta olen vuorotyöläisenä ajellut töihin yksin henkilöautolla, sillä julkisilla kulkeminen ei ole mitenkään mahdollista (työvuoro aamuisin alkaa kuudelta ja kotikulmillani päivän ensimmäinen bussi kulkee vasta seitsemän jälkeen, hoho) ja vaikka vuoroja olisikin, joutuisin tekemään ties kuinka monta bussin vaihtoa matkan aikana. Mulla on siis hyvä syy olla käyttämättä julkisia töissä käydessäni. Tosin välillä tuo matka alkaa tympimään, kun sellaiset 50 minuuttia menee "hukkaan" kun joutuu keskittymään vain ajamiseen. Junalla tai bussilla matkustettaessa tuon ajan voisi käyttää tehokkaasti lukemiseen/nukkumiseen.

Lontoossa/Pariisissa/Berliinissä käyneenä olen tykästynyt metroihin. Edellä mainittuihin kaupunkeihin verrattuna Helsinki on suorastaan tuppukylä metrolinjojen kattavuutta tarkasteltaessa. Ehkä metrot ovat suurkaupunkien merkkejä, mutta Helsingissä taitaa maanpäällinen julkinen liikenne kuitenkin toimia vielä hyvin kun tätä ruuhkaa on vähän eri tavalla täällä päin. :D Suomessa kuitenkin perinteisesti välimatkat ovat pitkiä ja ainakin mulle autokoulun käyminen oli oletusarvoista. Ties kuinka paljon enemmän vanhempani olisivat joutuneet minua ja sisaruksiani kuljettamaan harrastuksiin ja muihin menoihin jos kukaan meistä ei olisi korttia hankkinut. En ole ikinä asunut paikassa, jossa pärjäisin täysin autotta, se on sula mahdottomuus vielä niin kauan, kun en asu ja ole töissä pääradan varressa tai aivan bussilinjojen vieressä sopivan välimatkan päässä.

Poissa vellamo

 • Puolihahmo
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #24 : Elokuu 22, 2012, 12:39:08 »
Käytän julkisia tosi paljon. Meillä ei periaatteellisista syistä ole autoa eikä tule olemaankaan. Tietenkin se on hyvä huudella, kun asutaan kaupungissa hyvien yhteyksien äärellä. Tai no hyvien ja hyvien... No joo. Käytän enimmäkseen junaa tai bussia, riippuen siitä minne olen matkalla. Työmatkat taitetaan bussilla ja se kestää ja kestää... Autolla saman matkan ajaisi vartissa ja minä kökötän bussissa kolme varttia. Tylsäähän se on, mutta ei voi mitään. Olen kuitenkin iloinen siitä, että nykyään pääsen yhdellä bussilla, vaikka matka kestääkin hiukan pidempään. Aiemmin jouduin kulkemaan joskus kolmellakin bussilla. Juuri tuo vaihtaminen onkin ärsyttävintä joukkoliikenteessä, olisi kiva päästä samalla kulkuneuvolla paikasta A paikkaan B. Mutta en valita. Vuorotyö tuo tietenkin oman haasteensa julkisilla kulkemiseen, mutta on se osittain omasta asenteestakin kiinni, että kokeeko julkisilla liikkumisen kauhean hankalaksi vai ei.

Tykkään enemmän matkustaa junalla, koska kärsin matkapahoinvoinnista, mutta silti kuljen enemmän bussilla, koska junalla ei nyt vaan pääse joka paikkaan. Kaahailevat/äkkijarruttelevat bussikuskit ovatkin painajaiseni, valitettavasti joudun elämään tätä painajaista aika usein :/

Kuljetaan junalla/bussilla niin moneen paikkaan kuin mahdollista. Oikeastaan nykyään tulee istuttua auton kyydissä vain silloin, kun menemme käymään vanhemmillani, koska sinne ei pääse julkisilla perille asti. Monet löivät suorastaan vetoa, että hankimme auton perhekoon kasvettua, mutta edelleenkin olen sitä mieltä, että myös pienen lapsen kanssa voi matkustaa julkisilla pitkiäkin matkoja, enemmän se on omasta asenteesta kiinni. En kuitenkaan ole mikään fanaattinen henkilöautoilun vastustaja, tiedän ja ymmärrän, että on paikkoja, joissa oma auto on välttämätön. Omaa autoa minulla ei kuitenkaan koskaan ole ollut (vaikka ajokortti onkin), mutta yhdessä vaiheessa ajoin autolla aika paljonkin, koska Suomessa tosiaan on paikkoja, joissa ei julkista liikennettä juurikaan ole.  Ja esim. itsekin kulkisin mieluusti vaikkapa kimppakyydillä töihin, jos vaan olisi yhtään sama työmatka työkavereiden kanssa. Mutta niin kauan, kun asumme hyvien yhteyksien päässä, en näe mitään syytä hankkia omaa autoa.
Huomenta maailma.

Poissa ghostie

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DFTBA
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #25 : Tammikuu 17, 2013, 15:07:12 »
Pidän julkisesta liikenteestä teoriassa. On kätevää ja mukavaa, ettei kaikkien tarvitse ottaa omaa autoa, joten säästytään ruuhkilta ja saasteilta.

Käytän julkista liikennettä joskus koulumatkoilla, kun sää on huono tai jos olen itse huonovointinen. Mutta en käytä julkista liikennettä mielelläni. Bussikuskit ovat yleensä aika töykeitä, ihmiset bussissa katsovat rumasti ja tuuppivat pyytämättä anteeksi. Minä en millään siedä epäkohteliasta käytöstä, joten välttelen busseja aina kun voin. En silti aja autoa mieluummin, en pidä melkein yhtään ajamisesta, en edes ole ajanut pariin kuukauteen. Pyrin kävelemään aina kun voin.

Pidemmän matkan busseja tulee kyllä käytettyä, esimerkiksi Helsinkiin tulee mentyä bussilla monta kertaa vuodessa ja siinä kohtaa se on hyvä vaihtoehto. Junia käytän harvemmin, koska se on nähty, ettei niiden aikatauluihin voi luottaa.
"'Cause I need Harry Potter like a grindylow needs water"
11 years and counting ♥

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #26 : Tammikuu 17, 2013, 20:54:07 »
Bussikuskit ovat yleensä aika töykeitä, ihmiset bussissa katsovat rumasti ja tuuppivat pyytämättä anteeksi. Minä en millään siedä epäkohteliasta käytöstä, joten välttelen busseja aina kun voin.
Mä en jaksa ihmetellä niitä kuskeja, jotka eivät ole iloisia ja asiakaspalvelualttiita, vaikka siihenhän pitäisi joka tilanteessa pyrkiä. Kun niitä ties mistä vinkuvia asiakkaita tulee naama näkkärillä kyytiin yksi toisensa jälkeen (puhumattakaan äärettömän tiukista aikatauluista, liikenteen stressaavuudesta, rahastussäätämisestä...), saa omistaa kunnon asiakaspalveluhengen, jos jaksaa vuosienkin päästä tervehtiä kaikkia ja olla positiivinen. Niinhän sen pitäisi olla, mutta tosiasiassa bussihommissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat työssä siksi että alalta on saanut työpaikan ja palkkaus on hyvä. Suurimmalla osalla on varmastikin jokin muu ammattitausta.

Peruskohteliaisuudet pitäisi siis tietty hoitaa, mutta työn raskaus vaatii oman veronsa, että sinänsä en ihmettele niitä, jotka eivät jaksa olla positiivisia ja mukavia joka tilanteessa, mikäli siihen yhdistää vielä sen, että paloa asiakaspalvelutyöhön ei alunperinkään ole ollut.
Edelleen on kyllä firmoja, joilla on aika tarkat säännöt kuskin olemuksesta ja käytöksestä sekä asiakkaiden palvelemisesta. Suurissa kaupungeissa meininki on usein vähän eri, sillä matkustajamäärät ovat valtavia eikä sama systeemi kuin maalla/pikkukaupungeissa toimisikaan.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa ghostie

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DFTBA
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #27 : Tammikuu 17, 2013, 21:13:23 »
No joo, kyllä minäkin ymmärrän sen, etteivät kaikki bussikuskit jaksa olla kauhean ystävällisiä ja kohteliata. Ja nuo ovat ihan ymmärettäviä syitä. Mutta ei se omaa päivää paranna, kun astuu bussiin ja ystävällisesti tervehtii kuskia ja parhaimpana reaktiona saan tuijottavan katseen. Vie vain omaa motivaatiota olla ystävällinen ihmisille, kun harvoin sitä näkee kenenkään muun edes yrittävän.
Ja jos kyse olisi pelkistä bussikuskeista niin eipä tuo paljon haittaisi, mutta kun sen perään saa kestää monien muiden matkustajien epäkohteliasuutta niin ei siitä kovin hauska matka tule.
Ymmärrän kyllä, että monet eivät varmaan kiinnitä asiaan mitään huomiota, eivätkä siitä edes välitäkään. Itse vain arvostan niin paljon käytöstapoja ja pyrin aina olemaan mukava muita ihmisiä kohtaan niin myönnän, että välillä vaivaa vähän liikaakin se, että muilta ei kovinkaan usein saa vastaavaa käytöstä.
"'Cause I need Harry Potter like a grindylow needs water"
11 years and counting ♥

Poissa Suru

 • keräkurmitsa
 • Sanomaton
 • *
  • Livejournal
 • Pottermore: ChestnutLeviosa81
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #28 : Tammikuu 17, 2013, 23:58:43 »
Giladra Carrion: Mun mielestä yrmeitä bussikuskeja tulee ihmetellä siinä missä muitakin yrmeitä asiakaspalvelijoita. Tuskin se puhelinmyyjätyttö lirkuttaa puhelimeen päivästä päivää ihan vain omaa herttaisuuttaan, vaikka vastaaja toisensa jälkeen iskee luurin korvaan, kiroilee ja haukkuu. Tai hampurilaisbaarin jolppi kyselee ihan ilokseen, että saisko olla vielä jotain jälkkärii ja mites kiinnostaisko tämmönen kiharrettu ranskanperuna tänään, olis kampanja menossa?

Kaikki (suurin osa?) eivät asiakaspalvelutöissä ole kutsumusammatissaan, vaan moni kerää rahaa esim. opintoihinsa tai on juurikin mainitsemaasi tapaan siksi, että palkka on kiva tai on saanut töitä juuri tästä paikasta tai mitä vaan. Ei se muuta sitä, että ei tarvitsisi käyttäytyä! Aina ei huvita, ja silti suurimmalla osalla on työpaikan puolesta monenlaisia ohjeistuksia, että miten töitä tulisi tehdä ja millaisella tahdilla. Kiire on nykyään aika yleinen ongelma aika monessa työpaikassa, esimerkiksi hampurilaisravintoloissa työskenteleviltä saa kuulla kauhutarinoita miten pitäisi palvella niin ja niin monta asiakasta tietyssä ajassa.

Asiakaspalvelualoilla palvellaan asiakkaita, ja asiakaspalvelussa on imo aika olennaista ne hyvät käytöstavat. Mun mielestä on täysin kohtuullista odottaa, että kuljettaja siinä missä kuka tahansa muukin asiakaspalvelija vastaa tervehdykseeni ihan tervehdyksellä, eikä esimerkiksi silmien pyörittelyllä tai epämääräisillä ynähdyksillä. Toimin niin itsekin töissä ollessani. Ei ole asiakkaan vika, että edellinen asiakas on käyttäytynyt huonosti tai että työpaikalla on ongelmia. Jälkimmäisistä ongelmista voi keskustella vaikkapa työpaikan luottamusmiehen kanssa, varmasti niistä voi olla monikin työkaveri samaa mieltä. :>
“Älä näytä tuommoiselta, Korppu", hän sanoi. "Eihän tämä ole yhtään mitään. Paljon pahempaa on tulossa!”
- Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli

Poissa Craza

 • välikappale
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #29 : Tammikuu 18, 2013, 00:35:12 »
Minusta ainakin on ihan asiallista ihmetellä bussikuskien aika yleistä töykeähköä käytöstä. Henkilökohtaisesti en ole vielä koskaan nähnyt yhtäkään röyhkeää asiakasta bussissa, mutta näitä kuskeja kyllä sitä useammankin. Ja en väitä, etteikö sellaisia asiakkaitakin varmasti olisi, mutta ei kyllä siinä määrin, että mikään oikeuttaisi muille normaalisti ja ystävällisesti käyttäytyville asiakkaille tiuskimisen. Ihmetyttää hiukkasen.

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #30 : Tammikuu 19, 2013, 13:55:16 »
Asiakaspalvelualoilla palvellaan asiakkaita, ja asiakaspalvelussa on imo aika olennaista ne hyvät käytöstavat. Mun mielestä on täysin kohtuullista odottaa, että kuljettaja siinä missä kuka tahansa muukin asiakaspalvelija vastaa tervehdykseeni ihan tervehdyksellä, eikä esimerkiksi silmien pyörittelyllä tai epämääräisillä ynähdyksillä.

Veikkaan, että suuri osa bussikuskeista ei koe olevansa asiakaspalvelijoita. Se, että ajamisen ohella joutuu myymään lippuja on vain välttämätön paha. Onneksi tämä ongelma on vähenemään päin ja koskee lähinnä vanhemman polven kuskeja.

Poissa Renefer

 • Koira
 • Aurori
 • *
 • Teidän alhaisuutenne Renefernefernefer
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #31 : Tammikuu 19, 2013, 14:23:41 »
^ Täytyy kompata Carloksen kommenttia ylempänä. Niin monista kuskeista huomaa, että asiakkaat ovat heille harmillisia häiriötekijöitä. Pysäkeille pysähtyminen ja lippujen myyminen (ja mahdollisesti vaihtorahan kaiveleminen!) on suunnattoman rasittavaa. Parasta olisi, jos saisi ajaa ihan yksikseen autoa ilman matkustajia ja mieluiten ilman muuta liikennettäkin, yhtä soittoa vaan. :D Mutta ehkä kaikki haaveilevat sellaisesta työssään.

Onko teillä muuten tapana huikata kyydin jälkeen kiitos kuljettajalle?
Muista tervehtiä alakuloisia lintuja
POISSAOLEVAINEN
Toistaiseksi lopullisesti.

Poissa Dewie

 • Vuotislainen
 • Pottermore: HazelNight86
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #32 : Tammikuu 19, 2013, 17:42:35 »
En juurikaan käytä julkisia, mutta viime syksyn kuljin Hml-Tre väliä bussilla ja kaikki tapaamani kuskit olivat mukavia. En tosin tiedä onko tuollainen "pitkänmatkan" kuskina oleminen erilaista kuin kaupunkiajossa. Hyvät joulut tuli toivotettua ja aina kiitin kyydistä. Samaisen syksyn aikana tuli myös testattua Tampereen keskusta liikennettä ja jälleen kerran kokemukseni olivat positiivisia. Tervehdystä ei välttämättä tullut, mutta muuten homma oli asiallista. Minähän nimittäin myös maksoin käteisellä, sillä bussikorttia en hankkinut, koska keskustan busseilla liikkuminen oli harvinaista. Isommastakin (20e) setelistä jaksoi kuskit rauhallisesti antaa vaihtorahat.

Mutta on minulla yksi negatiivinenkin kokemus, jonka todistin sivusta seuraajana. Kävelin bussipysäkilleni ja minua vastaan juoksi tyttö, tavoitteenaan ehtiä bussiin, joka oli juuri pysähtynyt tien varressa olevalle pysäkille. Joku mies oli jo noussut kyytiin ja suoritti maksamista tms. Tyttö ehti juuri oven kohdalle, kun maksanut mies siirtyi kohti penkkejä ja kuski löi oven kiinni ja lähti liikkeelle. Ja jätti tosiaan tytön siihen seisomaan. Ja aivan varmasti näki tytön! Tyttö oli todella vihainen ja mottasikin bussin kylkeä. Itsekin olin tosi raivoissani ja pahoillani tytön puolesta. Ei voi olla niin kiire, että täytyy lyödä ovi kiinni nenän edessä ja kaasuttaa eteenpäin?!?!
Olen esihistoriallinen käärme joka ulvoo ja murisee! -Pikku Myy-

Poissa Kynttiläkäärme

 • Syksyn liekki
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: potioncharm26553
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #33 : Tammikuu 19, 2013, 18:41:05 »
Meiän äitillä ei ole koskaaan ollut autoa ja kun isä kuoli kun olin 6 v niin olen siitä asti kulkenut kaikki matkat julkisilla, mitä nyt viime vuosina päässyt kavereiden kyydissä kun he ovat saaneet ajokortin. Julkisista on minulle paljon hyötyä, mutta paljon mielipahaa ne ovat myös aiheuttaneet.
Olen siis sellasesta pikkukylästä kotoisin, että lähimpään kaupunkiin on 16 km ja kylille ja yläasteelle/lukioon 6 km. En osaa ajaa polkupyörällä ja nuo yläaste ja lukioajat kuljin päivittäin bussilla kouluun. Matka kesti 15 minuutia monen pysäkin ja bussien myöhästymisen takia. Olen vaikka kuinka usein juossut bussiin ja kuski on varmasti nähnyt minun tulevan sieltä, joskus on käynyt niinkin että olen oven takana juuri sen mennessä kiinni ja potkikin bussin ovea, että se avautuisi. Joskus se toimi, joskus ei. Mukavimmat kuskit odottavat kauempaakin juoksevia, jos he sellaisia näkevät. Muutaman kerran kävi myös niin, että bussikortistani oli loppunut aika (ne oli näitä kuukauden kestäviä ladattavia bussikortteja) enkä ollut muistanut sitä ladata ja kuski on armeliaasti päästänyt kyytiin vaikka kortti ei toiminut. Ärsyttävää on myös se, että jos meinaan pysöhtyä jollain pysäkilä ja painan stop, niin kuski ei pysähdy, ati sitten se pysähtyy niin vähäksi aikaa ettei ehdi kyydistä ulos, varsinkin jos on paljon matkatavaroita.
Minua ei haittaa se, että kuskit eivät aina tervehdi asiakkaita, mutta tuleehan siitä paremmalle tuulelle, kun aamubussiilla meni kouluun ja näki ratin takana hymyilevän kuskin sanomassa "Huomenta". Kaikista törkeintä busseissa on kauhean myöhästelyn lisäksi se, että jokin tietty vuoro ei aja lainkaan, tai sitten se ajaa pysäkin ohi, jossa on porukkaa muttei pysähdy. Kerran yläasteella, tammikuussa kun oli kovat pakkaset meidän pysäkilä oli n. 20 henkeä ja aamukoulubussi ajoi suoraan pysäkin ohi pysähtymättä, eikä linkku ollut edes täynä. Olihan siinä sitten kiva pakkasessa paleltua puolituntia ja tulla myähässä kouluun. Opettaha ei meinannut millään uskoa, että puolet oppilaista myöhästyy koska bussi ei tullut pysäkille.
Junissa olen kohdannut paljon parempaa ja ammattimaisempaa kohtelua. Konduktöörit monesti auttavat kun on tarpeen ja he helpommin huomaavat jos jostain juoksee viime tipalla kyytiin lähtijöitä. Konnarit ovat myös auttaneet painavien laukkujen nostamissa junien jyrkissä portaissa. Junat mylös onneksi kuuluttavat selkeästi myöhästymiset ja ne on velvoitettu korvaamaan, vaikka sitä ne ei aina teekkään.
Vielä muutama vuosi takaperin, kun pienimmillä paikkakunnilla ei ollut vielä näitä lipunostoaparaatteja ja lipun myyntipaikat oli vain muutaman tunnin päivästä auki, niin lähes pakko oli ostaa junasta matkalippu, jota ei voinut ostaa visa electronilla ja niihin tuli ylimääräinen 5e lisäys. Nämä uudet aparaatit ovat reilusti vähentäneet minun junalippujen hintoja ja nopeuttaahan se lipunostoakin.
Minusta on inhottavaa kun aina jos matkustaa lyhyen junan välin niin konduktööri ei ehdi tarkastamaan lippua, silloin tuntuu että tuliko tämä lippu nyt turhaan ostettua, kun olisin pummilla päässyt ilmattteeks?
Mistä se muuten johtuu, että aina kun olisi konduktöörille asiaa jostain junan vaihdosta tai muusta, niin konnaria ei silloin löydy mistään?

Poissa ghostie

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • DFTBA
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #34 : Tammikuu 19, 2013, 23:25:46 »
Junissa ja pitkän matkan buseissa saa ihan hyvää palvelua ja kohtelua. Kerran vain muistan pitkän matkan bussissa kuski suunnilleen suuttui minua ennen maksaneelle henkilölle, koska hänellä ei ollut tasarahaa, kuskilta löytyi kyllä vaihtorahaa toistaiseksi ihan hyvin.... Mutta tämä oli vain kerran.

Tuota on tapahtunu itselle pari kertaa ja olen monta kertaa nähnyt kun muille tapahtuu, että bussi vain lähtee, vaikka on juuri ehtinyt ovelle. Tästäkin on yksi poikkeus. Olin ainakin kymmenen metrin päästä vielä juoksemassa bussiin ja se ei lähtenyt mihinkää ennen kuin olin päässyt sisään, vaikka muut asiakkaat olivat maksaneet jo. Eihän tietenkään olisi kiva saada bussia jäämään jälkeen aikataulusta, mutta tällä kertaa se oli hyvin ajoissa ja siksi en ollutkaan tarpeeksi ajoissa pysäkillä.

Säät saisi minun puolesta alkaa lämmetä niin ei tarvitsisi turvautua noihin busseihin niin usein...
"'Cause I need Harry Potter like a grindylow needs water"
11 years and counting ♥

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #35 : Tammikuu 23, 2013, 22:07:06 »
Sinänsä joo on ihan okei vaatia jokaiselta asiakaspalvelijalta hyvää palvelua, mutta itse olen asiakkaiden kohdalla ainakin törmännyt todella negatiivisiin oletuksiin, joita ehkä on näiden vanhemman polven kuskien kautta saatu, ja sitten nuoremmat/asiakaspalveluhenkisemmät saavat kuulla valituksia ja ottaa vastaan ikävää käytöstä. Ymmärrettäväähän se on, mutta monet siirtävät sitä käytöstä joko tahallaan tai tahattomasti eteenpäin, jolloin helposti niiltä positiivisiltakin ihmisiltä hiipuu se suurin into hyvään palveluun.

En mä tiedä, ovatko kaupan kassat yhtä kytättyjä ja inhottuja kuin bussikuskit. Siis tyyliin ihminen katselee talonsa ikkunasta, mihin aikaan bussi menee ohi ja soittaa valitussoiton, jos auto on kovin myöhässä, vaikkei itse kuljekaan busseilla. Tai seisoo paikassa X kyttäämässä, onko joka autossa linjakilvet juuri tismalleen tietyssä kohdassa oikein (siis näitähän on, joissa voi periaatteessa liukuvasti vaihtaa tekstin kilpeen). Helsingissä taisi 75 % kuskien saamasta negatiivisesta palautteesta osoittautua tyhjänpäiväiseksi tarkemmassa selvittelyssä - ja tämä siis koski vain niitä valituksia, jotka oli laitettu suoraan yritykselle.

Itsehän jokainen alansa valitsee, oli kutsumusta tai ei, mutta olen silti erittäin harmissani siitä, että monet leimaavat koko ammattiryhmän niiden väärällä alalla olevien vuoksi ja/tai ottavat itse sen negatiivisen asenteen. Kaupunki-/ ja yrityskohtaisia eroja on tietty toimintamalleissa. Joissain kaupungeissa ei saa ottaa juoksevaa matkustajaa kyytiin, jos on ehtinyt poistua pysäkiltä eikä paikallaan jököttävää ihmistä tarvitse ottaa kyytiin, jollei tyyppi viito kädellä. Kaikki ei aina ole kuskien veemäisyydestä kiinni.

Olen vaikka kuinka usein juossut bussiin ja kuski on varmasti nähnyt minun tulevan sieltä, joskus on käynyt niinkin että olen oven takana juuri sen mennessä kiinni ja potkikin bussin ovea, että se avautuisi. Joskus se toimi, joskus ei. Mukavimmat kuskit odottavat kauempaakin juoksevia, jos he sellaisia näkevät. Muutaman kerran kävi myös niin, että bussikortistani oli loppunut aika (ne oli näitä kuukauden kestäviä ladattavia bussikortteja) enkä ollut muistanut sitä ladata ja kuski on armeliaasti päästänyt kyytiin vaikka kortti ei toiminut. Ärsyttävää on myös se, että jos meinaan pysöhtyä jollain pysäkilä ja painan stop, niin kuski ei pysähdy, ati sitten se pysähtyy niin vähäksi aikaa ettei ehdi kyydistä ulos, varsinkin jos on paljon matkatavaroita.
Minua ei haittaa se, että kuskit eivät aina tervehdi asiakkaita, mutta tuleehan siitä paremmalle tuulelle, kun aamubussiilla meni kouluun ja näki ratin takana hymyilevän kuskin sanomassa "Huomenta". Kaikista törkeintä busseissa on kauhean myöhästelyn lisäksi se, että jokin tietty vuoro ei aja lainkaan, tai sitten se ajaa pysäkin ohi, jossa on porukkaa muttei pysähdy.
Älä missään tapauksessa ryhdy potkimaan/lyömään ovea (koputtaminen riittää) tai minimoit aika tehokkaasti sen mahdollisuuden, että pääsisit kyytiin. Ja myöhästelyn törkeydestä.. niin no.. törkeää kenen taholta? Myöhästymisille on yleensä hyvä syy, vaikea mieltää sitä törkeäksi. Junilla ei tunneta liikenneruuhkia eikä juurikaan radan jumittavia onnettomuuksia, tietöitä tai ainakaan mitään yllättäen eteen tulevaa ongelmaa, joten siitä johtuu sekin, että junat on ainakin teoriassa helpompi pitää aikataulussa. Käytäntö sitten vähän vaihteleekin.

Parasta olisi, jos saisi ajaa ihan yksikseen autoa ilman matkustajia ja mieluiten ilman muuta liikennettäkin, yhtä soittoa vaan. :D Mutta ehkä kaikki haaveilevat sellaisesta työssään.
Kaksipiippuinen juttu, mutta on tuossa totuuden siementä. :D Toisaalta, matkustajathan maksavat ne palkat loppuviimein, mutta on se vain kiva ajaa tyhjällä autolla myöhäisiä vuoroja tai jotain kuollutta maaseutulinjaa, kun ensin on kyyditty kiukkuisia työmatkalaisia, riehuvia muksuja ja valittavia vanhuksia. Itselläni on kumminkin se asenne, että asiakas on se, joka maksaa mulle palkkaa, joten palvelu sitten sovitetaan sen mukaiseksi.

En juurikaan käytä julkisia, mutta viime syksyn kuljin Hml-Tre väliä bussilla ja kaikki tapaamani kuskit olivat mukavia. En tosin tiedä onko tuollainen "pitkänmatkan" kuskina oleminen erilaista kuin kaupunkiajossa.
Halutumpaa yleisesti ottaen ainakin. Ja rennompaa. Matkustajatkin ovat pääosin positiivisempia ja kohteliaampia. Kaupunkiliikenne on hektistä ja matkustajia kulkee moninkertaisesti päivän aikana ja matkustusaika on lyhyempi, jolloin asiakaskokemukset ovat erilaisia. Kuljettajan näkökulmasta noilla on yllättävän paljonkin eroa. Kuskit ajavat melko paljolti sekaisin erityyppisiä linjoja, eli samat kuskit saattavat ajaa kaupunki- sekä kaukoliikennettä. Tietenkään kaikkia ei laiteta kaukoliikenteen kuljettajiksi eivätkä kaikki edes halua.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa Dewie

 • Vuotislainen
 • Pottermore: HazelNight86
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #36 : Tammikuu 23, 2013, 22:19:19 »
Huu, kokeilin tänään ekaa kertaa Seinäjoen julkista liikennettä! Ja pakko kyllä mussuttaa heti. On kyllä todella hienoa, että meillä on pysäkki heti ulko-oven vieressä, mutta se ei paljoa helpota, kun täältä kulkee busseja KAHDEN tunnin välein. Ainoastaan yksi linja kulkee vakituisesti ja toinen linja koulupäivisin, kaksi vuoroa aamulla ja kaksi iltapäivällä, kun koululaiset vapautuvat. Ja kaikki linjat menevät Matkakeskukseen ja siitä pitää vielä kävellä koululle (matka onkin tosi hurja, mutta silti).

No, toivottavasti ei hirveän montaa kertaa tarvitse käyttää. Jos olisi yhtään enempi vuoroja täältä keskustaan niin käyttäisin kyllä mielelläni enemmänkin!
Olen esihistoriallinen käärme joka ulvoo ja murisee! -Pikku Myy-

Poissa Polyjuicepotion

 • lumipallo Oraven turbaanissa
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
  • HP-Pahkan noitien ja velhojen koulu
 • Pottermore: ThestralPhoenix64
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #37 : Helmikuu 15, 2013, 17:25:06 »
Minä pidän julkisesta liikenteestä. Paljon ympäristöystävällisempää, kuin yksin autolla ajeleminen. Kuljenkin julkisilla miltei joka arkipäivä.

Ala-asteella minunkin koulumatkani oli suhteellisen lyhyt. Jotain kahden kilometrin kieppeillä, hieman yli tai alle. En tarkalleen tiedä. Sen kuljin pyörällä, mahdollisuuksien mukaan. Jos tiet olivat talvella aivan karmeassa kunnossa, eikä aura-autoja mailla halmeilla, joutui kävelemään. Ylemmillä luokilla pyöräilin sitten joka päivä koulun jälkeen kaupunkiin harkkoihin. Eksyinköhän nyt hieman asiasta?
Koulu sitten aikanaan vaihtui, menin ylä-asteelle keskustaan, lähimpään mahdolliseen kouluun. Matka pidentyi jonkin verran, ja on tälläkin hekellä sen vähän päälle viisi kilometria. Juuri sopivasti saamaan bussikortin koulun laskuun.


Bussikuskit ovat yleensä aika töykeitä, ihmiset bussissa katsovat rumasti ja tuuppivat pyytämättä anteeksi. Minä en millään siedä epäkohteliasta käytöstä, joten välttelen busseja aina kun voin.
Mä en jaksa ihmetellä niitä kuskeja, jotka eivät ole iloisia ja asiakaspalvelualttiita, vaikka siihenhän pitäisi joka tilanteessa pyrkiä. Kun niitä ties mistä vinkuvia asiakkaita tulee naama näkkärillä kyytiin yksi toisensa jälkeen (puhumattakaan äärettömän tiukista aikatauluista, liikenteen stressaavuudesta, rahastussäätämisestä...), saa omistaa kunnon asiakaspalveluhengen, jos jaksaa vuosienkin päästä tervehtiä kaikkia ja olla positiivinen. Niinhän sen pitäisi olla, mutta tosiasiassa bussihommissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat työssä siksi että alalta on saanut työpaikan ja palkkaus on hyvä. Suurimmalla osalla on varmastikin jokin muu ammattitausta.

Jep, tavallaan minäkin ymmärrän hieman äreitä bussikuskeja, vaikka periaatteessahan sitä tosiaan pitäisi pyrkiä olemaan iloisena jne. Asiakkaita kun tosiaan on joka lähtöön. Täytyypä vielä mainita, että tänään sattui aivan harvinaisen mukva bussikuski, joka tervehti, kiitti ja kiitti vielä toisenkin kerran. Ja meilläpäin kyllä yleensä bussit odottavat ainakin aamuisin hieman myöhässä juoksevia. Nimim. Voi-ei-bussi-on-jo-liikenneympyrässä! *punastuu. Joskus jotkut kuskit unohtavat avata ovia poisjääville, sivuuttavat kokonaan stop-merkin painamisen tai ajavat vahingossa lyhtytolppaan (:D) mutta ne ovat vain yksittäistapauksia, eikä niitä kannata yleistää.

Ihan tästä meidän kodin läheltä kulkee vain yksi bussivuoro, tunnin välein. Ei niille kauempana sijaitseville pyskeillekkään kohtuuton matka ole, ja sieltä sitten kulkee vuoroja useammin.
Pitkät bussimatkat aamuisin (koska bussi kiertää vaikka mistä) vietän mitä yleisimmin lukien kirjoja. On myös hauska keksiä matkustajille taustoja ja tarinoita.

Junia käytin ennen aika paljon, kisamatkoille mentäessä. Nyt kuitenkin selkäongelmien vuoksi en ole pitkään aikaan kisaillut, joten junilla liikkuminen on jäänyt vähemmälle. Kaverini kanssa teimme aina pitkät palautearvostelut junassa... Pidän junamatkustuksesta paljon ja palvelukin on ollut kohdallani mukavaa. Joskus pienenä kaverimme kanssa kiipesimme aina matkalaukkuhyllyille syömään karkkia, ja pakoilimme siten koduktööriä, joka taisi vain hymyillä :) Metroa tai ratikkaa ei täällä päin sitten olekaan.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 29, 2013, 16:00:49 kirjoittanut Polyjuicepotion »
Things never happen the same way twice.

Poissa Elli

 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #38 : Helmikuu 16, 2013, 00:06:56 »
Hahaa, bussit, mun lempiaiheeni! Tästä mulla on paljon sanottavaa :) Taustatiedoksi kerrottakoon, että olen itse tällainen pahamaineinen bussikuski :D

Minä olen se kuljettaja, joka tervehtii jokaikistä asiakasta kun he nousevat kyytiin. Myös niitä jotka ovat naama näkkärillä ja aloittavat kitinän heti kun saavat toisen jalan varpaat kynnyksen yli. Näitä on joskus enemmän joskus vähemmän, päivästä riippuen. Ja siitä paljonko ollaan myöhässä... Olen ajanut bussia 10 vuotta, koko ajan samassa firmassa samoilla reiteillä, joten osa matkustajistakin on jo varsin tuttuja vakionaamoja. Yleensä kaikki vakkarit myös vastaavat tervehdykseen, mutta joukkoon mahtuu myös pari sitkeää tapausta joilta ei sitä huomenta irtoa vieläkään näiden kaikkien vuosien jälkeen. Minä en voi käsittää heitä, en sitten millään. Mikä on niin vaikeaa ettei kykene ystävälliseen tervehdykseen vastaamaan?? Oma lukunsa on sitten nämä nykyään yleiset "johtokorvat", siis ihmiset mp3-soittimen/ipodin/tms. johdot korvissaan. Heille nyt on ihan sama sanooko mitään, eivät kuitenkaan kuule. Kun matkustaja jää pois kyydistä etuoven kautta (niin, sekin on sallittua, vaikka kaupungeissa onkin ohje poistumisesta takaovesta) sanon yleensä heippa tai kiitos tai jotain kulloinkin sopivaa. Osa vastaa, osa ei. Välillä olen toteuttanut logiikkaa että jos matkustaja avaa suunsa, avaan minäkin.

Bussinkuljettajan ammattihan on mitä suurimmassa määrin nimenomaan asiakaspalvelutyötä. Asiakkaiden takiahan me tätä tehdään, jotta he pääsisivät kulkemaan turvallisesti pisteestä A pisteeseen B. Meidän firmassa asiakaspalvelua painotetaan todella paljon, eikä omasta mielestäni kollegoista näitä yrmyilijöitä löydykään. (Ainakaan enää kun se yksi sai kenkää...) Tietysti jokaisella on oma luonteensa, joku on puheliaampi kuin toinen, mutta peruskohteliaisuus pitäisi sujua jokaiselta.

Tuota on tapahtunu itselle pari kertaa ja olen monta kertaa nähnyt kun muille tapahtuu, että bussi vain lähtee, vaikka on juuri ehtinyt ovelle.

Tuo on äärimmäisen ikävää jos pääsee käymään niin, että jää kyydistä. Tässä ketjussa moni on sanonut että oli juoksemassa ovelle ja kuljettaja aivan varmasti näki jne. Tähän on pakko kommentoida, että se ei välttämättä ole ihan niinkään ollut. Bussin peileistä ei näe todellakaan ihan joka paikkaan, vaan molemmilla sivuilla, erityisesti siellä ovien puolella, on todella iso ns. kuollut kulma. Kuljettajan on esimerkiksi täysin mahdotonta nähdä ihmistä joka sattuu olemaan suunnilleen eturenkaan kohdalla, siis lähes siinä ovella. Jos bussi on samaan aikaan jo lähdössä pysäkiltä, kuljettajan katse on vasemman puolen peilissä varmistamassa ettei takaa tule autoja, eikä hän näe tätä juoksevaa matkustajaa. Tällaisessa tilanteessa matkustajan kannattaisi koputtaa, siis koputtaa eikä potkia, siihen oveen jolloin kuljettaja huomaisi hänet ja voisi mahdollisesti vielä pysähtyä ja avata oven. Kuitenkin, jos on jo ehtinyt lähteä liikkeelle ja työntää bussin nokan sinne kaistan puolelle, ei aina ole tilaisuutta perua lähtöään mattimyöhäsen vuoksi. Tämä riippuu oikeasti aina tilanteesta. Itse pyrin aina odottamaan näitä juoksentelijoita, jos suinkin näen että joku on tulossa.

Puhun muuten tässä tarkoituksella koko ajan kuljettajista. Mun mielestäni tämä on ensimmäinen asia jonka voi ammattinsa arvostuksen hyväksi tehdä. Me emme ole kuskeja, vaan linja-autonkuljettajia. Minulle tämä oli haaveammatti jo lapsuudessa, vaikkakin päätös varmistui vasta lukion aikana. Päivääkään en ole katunut, vaan koen olevani täsmälleen oikeassa työssä.

Poissa Tylypahkan luuta

 • Varmasti oudoin
 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: PurpleSnitch12495
 • Tupa: Korpinkynsi
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #39 : Maaliskuu 29, 2013, 15:36:45 »
Jaa, tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka. Noh tilanne on se, että asun lähellä pääkaupunkiseutua, noin. 45 minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. Käyn Vantaalla harrastukseni takia (jota siis ei täällä voi harrastaa) ja joudun menemään sinne bussilla. Ja arvatkaapa paljonko bussimatka maksaa? Se maksaa 5,50€ , joka mielestäni on aika kohtuutonta, kun ottaa huomioon, että Kamppiin maksaa 6,80€. Vantaalaiset maksavat Kamppiin vierailusta kuulemma (mitään faktatietoa tämä ei ole, enkä nyt jaksa ryhtyä asiaa tarkistamaan) 1,50-3€. Ja matkaa kertyy kilometreissä Vantaalle 19 km (siis tästä minun viikoittaisesta matkastani). Ja kaikki vain siksi, että Vantaa kuluu HSL:llään ja kunta jossa asun ei. Ja koska kunnassa jossa asun on yhellä bussiyhtiöllä monopoli, joten ei mikään ihme, että hinnat on mitä on. Välillä tulee mieleen kävellä Vantaan puolelle bussipysäkille (ehkä noin. 3km päässä), mutta ajallisesti tämä ei ole mahdollista (lähden nimittäin suoraan koulusta, enkä muuten ehtisi). Ja nuo ylhäällä olevat hinnat ovat siis yhdelle sunnalle, että näin täälläpäin tuetaan julkisen liikenteen käyttöä. :|

Poissa Carlos

 • Vuotislainen
 • Sukupuoli: Velho
  • LiveJournal
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #40 : Maaliskuu 29, 2013, 16:00:42 »
Vantaalaiset maksavat Kamppiin vierailusta kuulemma (mitään faktatietoa tämä ei ole, enkä nyt jaksa ryhtyä asiaa tarkistamaan) 1,50-3€.

Seutulippu ilman alennuksia on halvimmillaan yli kolme euroa. Kertalippu ilman matkakorttia 4,50.

Poissa Elli

 • Vuotislainen
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #41 : Maaliskuu 30, 2013, 10:13:50 »
Ja kaikki vain siksi, että Vantaa kuluu HSL:llään ja kunta jossa asun ei. Ja koska kunnassa jossa asun on yhellä bussiyhtiöllä monopoli, joten ei mikään ihme, että hinnat on mitä on.

Hmm, taidan työskennellä just tässä mainitsemassasi "monopoli-yhtiössä" ;) Tiedän että moni näkee asian noin, mikä on sinänsä hassua. Siksi tykkäänkin jakaa tilalle oikeaa tietoa aina kun mahdollista :) Eli nuo hinnat ei tosiaan johdu siitä, ettei paikkakunnalla juuri muiden yhtiöiden autoja liiku, vaan tuosta ensin mainitsemastasi seikasta. Vantaa kuuluu HSL-alueeseen, meidän kunta ei. HSL-alueen ulkopuolella noudatetaan matkahuollon valtakunnallisia taksoja, jotka perustuu kuljettuun matkaan. Tuo 5,50 on 20 kilometrin taksa, jonka maksaa myös esim. Tampere - Kangasala välin kulkija. Liikennöitsijä siis ei päätä noita hintoja, ne on samat ihan joka puolella Suomea missä ei ole noita suurten kaupunkien erityissopimuksia.

Poissa Giladra Carrion

 • Kuolonsyöjä
 • Valvojaoppilas
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pottermore: ShieldFang27063
 • Tupa: Luihuinen
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #42 : Maaliskuu 31, 2013, 13:41:31 »
Ja kaikki vain siksi, että Vantaa kuluu HSL:llään ja kunta jossa asun ei. Ja koska kunnassa jossa asun on yhellä bussiyhtiöllä monopoli, joten ei mikään ihme, että hinnat on mitä on.

Hmm, taidan työskennellä just tässä mainitsemassasi "monopoli-yhtiössä" ;) Tiedän että moni näkee asian noin, mikä on sinänsä hassua. Siksi tykkäänkin jakaa tilalle oikeaa tietoa aina kun mahdollista :) Eli nuo hinnat ei tosiaan johdu siitä, ettei paikkakunnalla juuri muiden yhtiöiden autoja liiku, vaan tuosta ensin mainitsemastasi seikasta. Vantaa kuuluu HSL-alueeseen, meidän kunta ei. HSL-alueen ulkopuolella noudatetaan matkahuollon valtakunnallisia taksoja, jotka perustuu kuljettuun matkaan. Tuo 5,50 on 20 kilometrin taksa, jonka maksaa myös esim. Tampere - Kangasala välin kulkija. Liikennöitsijä siis ei päätä noita hintoja, ne on samat ihan joka puolella Suomea missä ei ole noita suurten kaupunkien erityissopimuksia.
Ja erityissopimusten myötä tulevat halvemmat hinnat johtuvat tosiaan siitä, että liikennöinti saa enemmän tukia mm. siihen osallisina olevilta kaupungeilta, joten tuottoa ei ole saatava asiakkailta niin paljoa lipputuloina. Ei siis voi ajatella niinkään, että noiden sopimusten ulkopuolisessa liikenteessä tehtäisiin yhtään sen paremmin voittoa korkeammilla taksoilla.

Harva luultavasti ajattelee noita Matkahuollon taksoja myös niin päin, että kontrolloitu hinta varmistaa sen, että asiakkaat eri puolilla Suomea ovat melko lailla samalla viivalla eikä jossain päin nyhdetä kovempaa hintaa kuin toisaalla. Tietty siitä purnataan, kun haluttaisiin halvempiakin vaihtoehtoja, mutta ei tuosta kulujen vuoksi ole paljoa alaspäin polkemista ellei tukia liikennöintiin saataisi toisaalta enemmän. Tietysti jos linja on hyvin kannattava, hintoja voi pitää alhaisempinakin, mutta lähes jokaisella firmalla on myös niitä huonommin kannattavia linjoja, ja hyvät tuotot kompensoivat niitä huonompia. Yhtenevillä taksoilla ja kontrolloidulla liikennöinnillä turvataan se, ettei joku kuori kermoja päältä liikennöimällä vain kannattavilla linjoilla ja polkemalla hinnat sen avulla alas. Mikä tullee tapahtumaan, koska päättäjät niin päättivät.
“We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars.
But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off.”

Poissa samettiina

 • huoleton huuliharppuilija
 • Aurori
 • *
 • Sukupuoli: Noita
 • Pienestä kipinästä voi syntyä roihuava liekki
 • Tupa: Puuskupuh
Vs: Julkinen liikenne
« Vastaus #43 : Lokakuu 20, 2016, 21:01:23 »
Elämän eri ajanjaksoina minulla on ollut tarve erilaisille julkisille kulkuvälineille. Koko peruskoulun sekä lukion ajan olin taksien sekä linja-autojen armoilla. Kun muutin eri paikkakunnalle yliopisto-opintojen perässä, kotiin reissasin junilla. Ja olenpa elämässäni jopa yhden ainokaisen kerran kulkenut myös ratikalla kun tarve niin vaati - tosin sen meno kuulosti ihan kitisevältä huvipuistolaitteelta, mikä jaksoi naurattaa :D

Julkisessa liikenteessä on toki puolensa ja puolensa. Nämä esillä olleet aikatauluongelmat sekä  itsestään riippumattomat myöhästymiset ovat ärsyttäviä. Samoin esimerkiksi junamatkojen suhteen hintojen nousut ja yhteyksien karsiminen on aiheuttanut ärinää ja murinaa opiskelijatovereideni keskuudessa, kuten myös pienet ongelmat kuten viat junien pistorasioissa. Mutta onhan noissa paljon hyvääkin: saa rentoutua ja katsella maisemia, sekä työskennellä esimerkiksi junassa koulujuttujen parissa. Hyvää on myös seuraava:

Julkinen liikenne on tietenkin hyvä ja hyödyllinen juttu, ja hienoahan se olisi, jos ihmiset siirtyisivät enemmän vaikka bussilla kulkemiseen ja jättäisivät henkilöautoilun vähemmälle.

Näinhän on tämän ekologisen ajattelun mukaan. Lisäksi tässä juuri pari päivää sitten mietin yhden kaverin kanssa, että jos esimerkiksi Suomessa ei enää kulkisi ollenkaan junia, niin kuinka paljon se vaikuttaisi ihmisten elämään.

Minä olen se kuljettaja, joka tervehtii jokaikistä asiakasta kun he nousevat kyytiin.

Mukavat bussikuskit sekä konnarit ovat jääneet mieleen, positiivisessa mielessä. Hyvin sujuneet kohtaamiset ovat osa matkustuskokemusta, ja jos ne sujuvat hyvin, suhtautuu matkustaja jatkossakin mitä todennäköisimmin kyseiseen matkustusmuotoon positiivisemmin kuin jos olisi saanut surkeaa kohtelua.

Julkisissa kulkuvälineissä myös näkee ja kuulee kaikenlaista. Oletteko kuulleet tai nähneet jotain hupaisaa, tai kokeneet jotain mukavaa? Viimeksi kun kuljin junalla, vieressäni istui puolen tunnin ajan nainen, jonka kanssa jutustelin nykyajan opetuksesta - lyhyt, mutta antoisa keskustelu!
Olen syytön kaikkeen siihen, mistä kehtaatkin minua epäillä.